Connect with us

technokrata

Dollármilliárdok vírusokra

Dotkom

Dollármilliárdok vírusokra

Az egyszeri ember nem is gondolná, mennyit költenek egy-egy vírus megfékezésére…

A vírus- és féregtámadások egyik leghevesebb évét tudhatjuk magunk mögött (előrejelzések szerint ráadásul még keményebb időszak elé néznek a hálózatra csatlakoztatott számítógépek), a vállalatok több milliárd dollárt költöttek a kártékony programok okozta veszteségek elhárítására.

Az egyik legveszélyesebb mind közül a Nimda volt, merre összesen megközelítőleg 635 millió dollárt költöttek a vállalatok (no nem az előállítására, éppen ellenkezőleg, a rendszerekből való eltávolítására). Ha ez az összeg soknak tűnik, akkor a továbbiak még inkább azok lesznek: nem a Nimda áll ugyanis költség tekintetében az élen. Megelőzi a SirCam 1,15 milliárd dollárral és a Code Red is (ez utóbbi 2,62 milliárd dollárba került a vállalatoknak). Ebből is kitűnik, kevés hatékonyabb módszer található az emberi leleményesség raktárában, ami ilyen kevés energiával ekkora kárt tud okozni.

A legdrágább ártó program azonban az előző négy érték összegén is túltesz! Szinte hihetetlen, de a 2000-ben felbukkant Love Bug elleni harc eddig 8,75 milliárd dollárba került (Magyarország 2000-es, megközelítőleg 46 milliárd dolláros GDP-jét alapul véve ez hazánk nemzeti össztermékének majdnem 20 százaléka!). A felméréseket a Computer Economics nevű egyesült államokbeli cég készítette.

Más cégek más eredményeket hoztak ki, a Computer Economics eredményeit részben cáfolva (a vállalat igazgatója a mérési módszerek eltérésében látja ennek okát), de azt tényként állíthatjuk, hogy mind pénzben, mind időben nagy károkat okoz egy-egy nem megfelelően karbantartott rendszerbe betörő vírus.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés