Connect with us

technokrata

Részletek az új Internet Explorerről

Laptop

Részletek az új Internet Explorerről

Az IE ESC-ben alapértelmezés szerint a felhasználó által konfigurálható sok más funkcióhoz hasonlóan – kis túlzással – a böngészés is tiltva van.

Mint arról korábban már hírt adtunk, Internet Explorer ˝Hard˝ kódnéven vált ismertté az az új böngészőprogram, amely az idén hamarosan megjelenő Windows Server 2003-ban mutatkozik be. Időközben kiderült az új Internet Explorer végleges elnevezése is: Internet Explorer Enhanced Security Configuration (IE ESC).

Az IE ESC az IE6-ra épül, azonban a Microsoft szuperbiztonságosra ígéri, miközben alapértelmezésként csaknem minden funkciója – beleértve a böngészést (!) is – tiltva lesz. Az ezek értelmében gyárilag magas szintűre konfigurált biztonsági beállítás mellett például valamennyi látogatni kívánt website-ot a felhasználónak egyenként a Trusted Sites listára kell helyeznie.

Az új Internet Explorerrel először a Windows Server 2003 RC2 #3742-ben találkozhattak a tesztelők – az operációs rendszer böngészőprogramjának funkcióit valóban konfigurálni (engedélyezni) kell a használhatóság előtt, de még így is a nagyobb biztonság marad előtérben a böngészési szabadsággal szemben.

A gyárilag magas szintű biztonsági beállítások természetesen alacsonyabbra vehetők, azonban a Microsoft ezt nem javasolja, mondván: a termék szerver, nem pedig böngészésre használatos munkaállomás. Ide tartozik az egyik külföldi hírszolgáltató tréfás megjegyzése, miszerint ˝Akkor miért van a Media Player alapértelmezettként telepítve, ha a termék szerver, nem pedig jukebox?!˝.

Az IE ESC beállításait a Windows Server 2003 rendszergazdái egy eltávolítható/telepíthető összetevő, az IE Hardening Pack (HP) segítségével tudják ki-, illetve bekapcsolni. A HP jelenlétekor a scripting, az Active X vezérlők, a Java Virtual Machine, illetve a file-letöltés (!) – mint a legfontosabbak közé tartozó böngészési – funkciók nem működnek, egyszersmind kiküszöbölve az Internet Explorer (még) ismeretlen biztonsági réseit kihasználó kódok többségének rosszindulatú tevékenységét. A HP jelenléte, így hatása külön-külön szabályozható (eltávolítás/telepítés) a rendszergazdák, illetve a ˝mezei˝ felhasználók részére.

Ismeretes, hogy a Windows Server 2003 jelenleg RC2 állapotban ingyenesen letölthető és kipróbálható, és várhatóan április 24-én jelenik meg. Az operációs rendszerre – biztonsági okok miatt – az IE ESC-hez hasonlóan alapértelmezett tiltás jellemző, vagyis a (szerver)funkciókat a leendő rendszergazdáknak használat előtt engedélyezniük kell.

Tovább

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés