Connect with us

technokrata

Az ajtózárak típusai

többpontos ajtózár

LifeStyle

Az ajtózárak típusai

Az ajtózárak típusai

A piacon manapság már rengetegféle zárszerkezet kapható, és a technikában kevésbé járatosak ismereteit bizonyára meghaladják a hagyományos modelleket meghaladó, többpontos, illetve speciális megoldások.

Ebben a cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, hogy amikor a Zárdiszkont – Online Zárszaküzlet GU többpontos zár kínálatát böngészi, akkor legyen kellő információja az Ön számára legideálisabb termék kiválasztásához.

Hagyományos zárak

Először is azt lehet fontos tisztázni, hogy mi a különbség a zár és az ajtózár fogalma között. A zár a fizikai záródásért felel, a kulcsos mechanizmus viszont már az utóbbi feladata.

A záraknak három alapvető verziója ismeretes. A talán legrégebbi ezek közül a kulcsos, ebben az esetben a zár maga fogadja közvetlenül a kulcsot is, jellemzően a régi tollas, henger alakú “kapukulcs”-ra kell itt gondolni.

A modern zárak ma már jellemzően cilinderesek, ami azt jelenti, hogy a zárbetét cserélhető, a zárszerkezeten ennek csak a jellegzetes formájú helye került kialakításra. Ez a megoldás számos előnnyel bír, egyrészt, ha ez az elem meghibásodik, nem kell az egész nagy mechanikát cserélni, nem mellesleg pedig a szerkezet és a betét megfelelő kombinációival a biztonság tovább növelhető.

A harmadik típus, aminek képviselőivel gyakran találkozhatunk a toalett, avagy WC-zár, ezt egy gomb elfordításával lehet belülről reteszelni, kint pedig, jó esetben, egy foglaltságjelző kaphat helyet.

Nyelvek, görgők, kampók

Ha azt hitte, hogy ennyivel mindent elmondtunk a zárakról, akkor nagyon téved, hiszen besorolhatjuk a termékeket a nyelvek száma szerint, illetve külön kezelhetjük a görgős és a kampós modelleket.

Az egynyelves szerkezetek, mint ahogy a nevük is mutatja, egyetlen nyelvvel rendelkeznek, jellemzően másodzárként kerülnek alkalmazásra, de a normál bevésőzárak között is fellelhetőek. A kétnyelvesek esetében fellelhető egy úgynevezett felső, csapdanyelv is, ez a kilincs lenyomásával visszahúzható.

A kampós nyelvváltozat beakad az ellendarabba, így magasabb feszítés elleni védelmet jelent, a görgős zárak kiváltják a kilincset, egy rugós görgő végzi az ajtó zárását.

Többpontos, illetve okoszárak

A többpontos zárak esetében a szerkezet az ajtó élének teljes hosszában végigfut, különböző magasságokban újabb és újabb zárási pontokat biztosítva, melyek lehetnek nyelvesek, kampósak, de akár görgősek is.

Vannak olyan többpontos zárak, amelyeknél a zárási pontok a kilincs felhúzásával mozgathatók, de vannak olyanok is, ahol a kulcsot kell többször elforgatni a nyelvek (kampók, görgők) mozgatásához.

Természetesen az okosítás a zárak világát is utolérte, van számos olyan elektromos típus, amelyek különféle kulcs nélküli megoldásokat kínálnak, ezek már nem csak a sci-fi filmekben jelennek meg, hanem egyre több hétköznapi otthon bejáratánál is.

A zárak kiválasztása fontos feladat, ha úgy érzi, nem tud megalapozottan dönteni, kérje szakember segítségét.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés