Connect with us

technokrata

100 dolláros laptopok, dömping mennyiségben

Laptop

100 dolláros laptopok, dömping mennyiségben

Brazília komolyan fontolgatja, hogy nekikezd 2 millió olcsó notebook gyártásának, melynek felét exportálná.

Többször is írtunk már arról, hogy február elején Nicholas Negroponte, az MIT Média Laboratóriumának egyik vezéralakja bejelentette: elő lehet állítani 100 dollárba kerülő noteszgépeket. Negroponte véleménye szerint egy ilyen számítógép sokat tehetne az úgynevezett digitális szakadék megszüntetéséért.

Luiz Inacio Lula da Silva, Brazília elnöke elrendelte, hogy állítsanak fel egy olyan munkacsoportot, amely a Negroponte által megálmodott eszköz megvalósíthatóságát vizsgálja meg. Az állami vezető sajtókapcsolati irodájának közlése szerint a múlt héten Brazíliában járt kutató bizakodó a dél-amerikai ország kezdeményezése szerint, úgy vélte, hogy az ország kultúrája ideális alapot nyújt a kezdeményezés életre keltéséhez. Ha sikerül tető alá hozni a projektet, akkor egymillió noteszgépet a helyi iskolák között osztanak majd szét, másik egymillió hordozható számítógép pedig exportra kerül majd. A program jövője augusztus végéig eldől, Negroponte akkor utazik vissza Brazíliába, hogy végleges formába öntsék az elképzeléseket.

Laptop, 100 dollárért

Az alacsony árat úgy oldotta meg a kutató, hogy a készülék a kép megjelenítéséhez a LED-es, háttérvilágítást alkalmazó tévékhez hasonló vetítési módszert használ az eszközben, azaz nem igényel drága LCD-t. A kutató elmondása szerint a 2006 elején piacra kerülő notebook Linuxot fog futtatni, s vezetékmentes internetezésre is alkalmas lesz a tervek szerint, illetve USB csatlakozóval is el lesznek látva a készülékek. Egyes spekulációk szerint egy 500 MHz processzor adja majd a számítási teljesítményt, míg operatív tára akár több száz MB-nyi is lehet. Kijelzője a jelenlegi állás szerint nagy valószínűséggel XGA felbontás megjelenítésére lesz képes. A gépeket ráadásul szeretnék úgy összeállítani, hogy azok viszonylag nagy ellenálló képességgel rendelkezzenek a környezeti hatásokkal szemben (az angol terminológiában ezt rugged kialakításúnak nevezik).

Kik jelentik a „felhasználói bázist”? Negroponte elsősorban az elmaradott területek lakóinak, különösen a fiataloknak, diákoknak szánja készülékét. A kutató Kambodzsa és főként Kína tanulóit említette meg, akik több mint 200 milliós fogyasztói tábort jelentenek a leendő készülékek számára. Ehhez képest az 1 milliós brazil export ugyan elenyésző mennyiséget jelent, viszont arra pont jó lesz, hogy látszódjék: életképes-e az ötlet.



Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés