Connect with us

technokrata

Internet cenzúra Vietnámban

Dotkom

Internet cenzúra Vietnámban

Bizonyos témákról ezentúl nem lehet írni a vietnámi blogokon. Az internetes naplók a legmegbízhatóbb hírforrásnak számítottak a Délkelet- Ázsiai országban, ahol a média állami irányítás alatt áll.

Tiszta és egészséges nyelvet kell használniuk, és kerülniük kell az ország biztonságát veszélyeztető témákat a vietnámi blogoknak – mondja ki Vietnám Informatikai Minisztériumának a közelmúltban kiadott határozata. A homályosan megfogalmazott utasítás az internet szolgáltatókat vonja felelőségre a szabálysértésekért, akiknek ezentúl félévente jelentést kell tenniük és kérésre információkat kell adniuk a bloggerekről.

Bár Vietnám politikai berendezkedése a szomszédos Kínáéhoz hasonlít, a világháló használatát egyelőre nem korlátozták. Ma már közel húszmillió ember használja rendszeresen az internetet az ázsiai országban és a hatóságok tisztában vannak vele, hogy elterjedése rendkívül fontos szerepet játszik az ország fejlődésében. Az egypártrendszer kritikáját azonban szigorúan büntetik; több a véleményét a világhálón közzétevő vietnámit zártak már börtönbe, másoknak pedig az internet használatot tiltották meg.

Az, hogy a szigorítást hogyan tartatnák be az olyan külföldi oldalakon keresztül üzemeltetett blogokon, mint például az országban legnépszerűbb Yahoo!360 egyelőre nem derült ki. Kína korábban számos nemzetközi oldalt így például a BBC vagy a Google News oldalát tette elérhetetlenné, Vietnámban erre még nem volt példa.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés