Connect with us

technokrata

Szélessávú hozzáférést mindenkinek!

Kütyük

Szélessávú hozzáférést mindenkinek!

Bizottsági állásfoglalás az Unióban.

A Bizottság beveti teljes szakpolitikai eszköztárát, hogy áthidalja a szélessávú hozzáférésben támadt szakadékot. Az európai növekedés és foglalkoztatás elősegítése szempontjából a Bizottság döntőnek tartja Európa minél nagyobb szélessávú lefedettségét. Ezért az uniós távközlési jogszabályokat, valamint a strukturális és a vidékfejlesztési politika eszközeit együttesen mozgósítani kell – az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat messzemenően tiszteletben tartva –, hogy a gyors adatátvitelű, „szélessávú” internethez minden uniós polgár hozzáférhessen, különösen az Unió kevésbé fejlett térségeiben.

Ez a végkövetkeztetése annak a közleménynek, amelyet „A szélessávú hozzáférésben támadt szakadék áthidalása” címmel adott ki a Bizottság, és amelyről együtt számolt be az információs társadalomért és médiáért felelős biztos, a versenypolitikai biztos, a regionális politikáért felelős biztos és a mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos.

„A szélessávú internetkapcsolat előfeltétele az elektronikus üzletnek, a növekedésnek és a foglalkoztatásnak a gazdaság összes területén. A szélessávú hozzáférésnek nyilván a verseny és a piacok nyíltsága kedvez leginkább”, jelentette ki Viviane Reding, az információs társadalomért és médiáért felelős biztos. „A szélessávú kapcsolatnak azonban nem szabad a nagyvárosokra korlátozódnia. Ha az EU és 25 tagállama ügyesen bánik a szakpolitikai eszközökkel, minden bizonnyal nem elérhetetlen, hogy 2010-re a szélessávú kapcsolat minden európaihoz eljusson.

Ehhez azonban máris cselekedni kell.” Neelie Kroes, versenypolitikai biztos nyomatékosította az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok jelentőségét e tekintetben: „Vidéken és félreeső térségekben a szélessávú hozzáférés elterjedését piachibák hátráltathatják. Ilyenkor a nyílt hálózatok kiépítését indokolt lehet jól célzott, például magán-állami partnerség formájában adott támogatásokkal segíteni. Meg kell azonban bizonyosodnunk arról, hogy az állami támogatás nem szorítja ki a magánkezdeményezést, és nem is torzítja a versenyt a közérdeket meghaladó mértékben.

„Valódi piachibák esetén az EU strukturális alapja életbevágó szerepet játszik a szélessávú infrastruktúrába és szolgáltatásokba való befektetés élénkítésében, a versenyszellemre és az innovációra való ösztönzésben és Európa összes térségének a tudásalapú gazdaságba való bekapcsolásában”, tette hozzá Danuta Hübner, regionális politikáért felelős biztos.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés