Körülbelül kétezerszer annyi energiát használ el a palackozott víz előállítása, mint a csapvízé, derül ki a Pacific Institute közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentéséből. A palackozott víz fogyasztása azért okoz jelentős környezeti károkat, mert palackok nagy részét nem újhasznosított műanyagból készítik és a szállításuk során nagy mennyiségű szennyező anyag kerül a légkörbe.
Amerikában a víz szállításához körülbelül 40 millió hordónyi olajat használtak el 2007-ben, ami megfelel az ország egész energia használatának a nagyjából egyharmad százalékának. Ha az emberek olyan vizet innának, melynek a vásárlási helye nem esik messze a palackozási helyétől akkor jelentősen lehetne csökkenteni a vízfogyasztás által elhasznált energia mennyiséget, mivel a szállítás gyakran több energiába kerül, mint az előállítás. Persze ebben az esetben csak Vergéze város lakói fogyasztanák a Perrier-t, és nem a világ legtöbb drága éttermének a vendégei.
“Az amerikai palackozott víz fogyasztás több mint 33 milliárd liter évente, az általunk közzétett adatok segíthetnek a fogyasztóknak olyan döntéseket hozni a vásárlásnál, amik segítenek elkerülni a környezeti károkat.” – mondta el Heather Cooley a Pacific Institute munkatársa a Gizmag-nek. Tanácsát már csak azért is érdemes lenne megfogadni, mert több ásványvíz gyártótról is kiderült, hogy valójában az üzemek melletti csapból folyó vizet palackozzák.