Connect with us

technokrata

Még idén lezárja az EU a Microsoft-dossziét

Laptop

Még idén lezárja az EU a Microsoft-dossziét

A Microsoft előzetes tárgyalásokat folytat az EU-val két vizsgálattal kapcsolatban, annak érdekében, hogy még az év vége felé távozó Neelie Kroes, az Európai Bizottság versenypolitikai biztosa hozzon döntést – közölték az ügyhöz közel álló források.

A megállapodások és tárgyalások a cég böngészőjéről és irodai szoftvercsomagjáról zajlanak, közölte a neve elhallgatását kérő forrás. A Microsoft lemondott egy júniusi meghallgatást arra hivatkozva, hogy kevés EU-s ország versenyhatósága lenne jelen. A cég riválisai, a Google és a Mozilla is engedélyt kaptak arra, hogy benyújtsák bizonyítékaikat a böngésző-ügyben. A Microsoft megpróbálja még Kroes távozása előtt lezárni az ügyeket, míg az uniós biztos is hasonlóan nyilatkozott.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, a Microsoft egy böngésző nélküli változatát fogja árusítani a Windows operációs rendszernek, engedve az európai szabályozó hatóságok nyomásának.

A döntést az Európai Bizottság vádjainak a következtében hozta meg a szoftveróriás, miszerint visszaélt piaci fölényével, azzal, hogy beépítette az Internet Explorert operációs rendszerébe, kikerülve ezzel a valódi versenyt a böngészők piacán. Egészen idáig a Microsoft azzal védekezett, hogy a böngésző szerves részét képezi a Windowsnak, és nem lenne szabad eltávolítani, de a rendszer új, 7-es változatát Explorer nélkül fogja piacra dobni Európában. Ez nagy lehetőséget biztosítana a rivális böngészőknek, hogy növeljék piaci részesedésüket.

A jelenlegi jogi eljárás miatt úgy döntött a cég, hogy a böngészőt külön elérhetővé teszik gyártóknak és a felhasználóknak, egy könnyen installálható formában, írta meg a cég egyik vezetője egy blogbejegyzésben. Az EB nem volt túlságosan elégedett ezzel a megoldással sem. “Úgy látszik a Microsoft úgy döntött, hogy böngésző nélkül fogja árulni a Windowst, több választási lehetőség helyett, inkább kevesebbet ad”. A Bizottság azt akarta elérni, hogy a szoftveróriás rivális böngészők telepítését is tegye lehetővé operációs rendszerében, amit a cég mindenképpen el akar kerülni.

A Microsoft hosszú évek óta csatározik a szabályozó hatóságokkal, csak Európában több 2 milliárd dollár bírságot szabtak ki a cégre a piaci szabályozás megsértése, és a Windows Media Player Windowsba integrálása miatt, írta meg a Reuters.



Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés