Connect with us
Hirdetés

technokrata

Egy szélturbina életciklusa

szélturbina életciklus

E-gazdaság

Egy szélturbina életciklusa

Egy szélturbina életciklusa

A 2015-ös párizsi klímacsúcs résztvevői abban állapodtak meg, hogy a globális felmelegedést a másfél és két Celsius-fok közötti tartományban tartják, aminek érdekében az akkori károsanyag-kibocsátás megfelezésén dolgoznak. Ehhez a célkitűzéshez nagyban hozzájárulhat a fosszilis energiahordozók kiváltása megújuló energiaforrások kiaknázásával.

Azt viszont minden ilyen üdvösnek tűnő fejlesztésnél elemezni kell, hogy az új technológia teljes életciklusa alatt milyen hatással lesz a környezetre. Többek között ezt a célt szolgálják az EnergyHub munkatársai által készített energetikai auditok is, melyek mindenképpen szükségesek az energetikai fejlesztések hatékony tervezéséhez.

Életciklus elemzés

Az életciklus elemzés egy adott projekt – jelen esetben egy szélturbina – teljes életútjára előrevetíti a potenciális környezeti hatásokat, és megvonja azok mérlegét, ami alapján megállapítható, hogy az adott fejlesztés valóban “zöld”-e.

A folyamat áttekintésének a spektruma, úgymond bölcsőtől a sírig terjed, azaz már a nyersanyagok bányászatának hatásait is számításba veszi, mint ahogy a ciklus végén megmaradó hulladékok kezelésének környezeti terheivel is számol.

Energia szélből

A szélenergia igazán költséghatékony megoldásnak számít a villamos áramot termelő megújuló energiaforrások felhasználásán alapuló technológiák között, ezért számít – a maga 17 százalékos éves növekedésével – a leggyorsabban növekvő piacnak. Európa a fejlődés (sz)éllovasának számít, hiszen a beépített kapacitás 38 százaléka az öreg kontinensen található.

Az teljesen egyértemű, hogy egy szélturbina működés közben valóban zöld, hiszen tiszta áramot termel megújuló energiaforrásból, az viszont érdekes kérdés, hogy az életciklus elemzés alapján is ennyire biztató-e a kép.

Zöld-e a szélturbina?

A technológia rendkívül egyszerűen működik, a szél erejét forgatónyomatékká kell átalakítani és ennek hatására villamos energia termelődik. Ennek érdekében a rotor lapátok a szél mozgási energiáját átviszik a forgó tengelyre, melynek forgási energiáját a generátor elektromos árammá alakítja.

Hogy meghúzhassuk a szélturbina energiamérlegét, meg kell állapítani, mennyi termelést várhatunk egy ilyen berendezéstől. Az egyik legelterjedtebb európai modell várható élettartama 20 év, amely idő alatt elvileg 157.800 MWh teljesítményt képes leadni.

Ezt kell szembeállítani azzal a teljesítménnyel, amibe nekünk egy szélturbina kerül. A nyersanyagbányászattól az üzembe helyezésig egy ilyen masina hozzávetőleg 7405 MWh teljesítményt emészt fel, a telepítés maga 74MWh. A karbantartás szinte elhanyagolható 14MWh, a hátramaradt hulladék kezelése pedig 390 MWh-t emészt fel. Ha mindezt összeadjuk, látszik, hogy egy szélturbina a teljes életciklus alatt nekünk 7886 MWh teljesítménybe kerül, ami a teljes életciklus alatt kb. húszszorosan térül meg.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés