Connect with us

technokrata

Hogyan építsünk szervertermet? – Tippek és tanácsok tapasztalat alapján

szerverterem

E-gazdaság

Hogyan építsünk szervertermet? – Tippek és tanácsok tapasztalat alapján

Hogyan építsünk szervertermet? – Tippek és tanácsok tapasztalat alapján

A szerverterem építése összetett feladat, amely nagy odafigyelést és precíz tervezést igényel. A legfontosabb kérdések már a projekt korai szakaszában felmerülnek: hogyan válasszuk ki a megfelelő helyszínt, és milyen technológiákat alkalmazzunk?

Vannak olyan szolgáltatások, pl. a RackForest szerver bérlés lehetősége, aminek során nem saját magunk tároljuk a szerverünket. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy a bérelt gépterem tökéletesen felépített, a hűtés, az energiaellátás folyamatos felügyelet mellet folyik. Ebben a cikkben bemutatjuk a szerverterem építésének legfontosabb lépéseit, egy kis bepillantást nyerhetünk abba, ahogyan a profik csinálják.

Az ingatlan kiválasztása

Az ingatlan helyes megválasztása nagyon fontos lépés, hiszen a helyszín adottságai meghatározzák a szerverterem kivitelezését. Amennyiben egy új épületet tervezünk, egy könnyűszerkezetes ipari épület esetén a költségek 25-30%-át teszi ki maga az épület.

Azonban ha egy már meglévő létesítményben szeretnénk kialakítani a szervertermet, akkor részletes koncepciótervre van szükség. A tervnek tartalmaznia kell az ingatlan jellemzőit, mint például a belmagasságot, ami legalább 3,45 méter kell, hogy legyen. Az ideális magasság viszont 4,5 méter, amely sajnos nem minden épületben adott.

A terem elrendezése szintén fontos tényező. Bár azt gondolnánk, hogy a szerverek foglalják el a legtöbb helyet, valójában a kiszolgáló rendszerek igényelnek nagyobb teret. Például egy kétdimenziós szervertermi terven is látszik, hogy a terület nagyjából egyharmadát foglalják el maguk a szerverek, míg a fennmaradó rész a különböző kiegészítő elemeké.

A megfelelő lokáció

A szerverterem helyszínének kiválasztásakor figyelembe kell venni a telekommunikációs infrastruktúra közelségét. Ideális esetben a három legfontosabb távközlési csomópont 10-15 kilométeres távolságban van optikai szálakkal elérhető közelségben. Ez megkönnyíti az adatforgalmat. Emellett a zajszintet is fontos figyelembe venni, lakóövezetek közelében nem célszerű szervertermet létrehozni, az ipari zónák kedvezőbbek erre.

Tervezés lépései

Az első pont az álpadló, majd a rack szekrények elhelyezése, amelyek között 1,2 méteres közlekedőfolyosót kell hagyni. Fontos, hogy minden rack szekrény könnyen hozzáférhető legyen mindkét oldalról. A tetőszerkezet tartóoszlopait is figyelembe kell venni a tervezés során, és gondoskodni kell róla, hogy ne akadályozzák a közlekedést. Amennyiben szükséges, a rackek elforgathatók 90 fokkal az optimális helyhasználat érdekében.

Ezt követi a hűtés, levegőáramlás és az elektromos elosztórendszer tervezése. Ne feledkezzünk meg a tűzvédelemről, vagyonvédelemről és a kábelezési rendszer precíz kialakításáról sem.

A szerverterem kialakítása tehát komplex folyamat, amely alapos előkészítést igényel, de megfelelő tervezéssel és technológiai megoldásokkal biztosítható a zavartalan működés.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-gazdaság

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés