Connect with us
Hirdetés

technokrata

Ifjú űrkutatók táboroztak a Széchenyi István Egyetemen

Digitális oktatás

Ifjú űrkutatók táboroztak a Széchenyi István Egyetemen

Ifjú űrkutatók táboroztak a Széchenyi István Egyetemen

A győri Széchenyi István Egyetem adott otthont a Magyar Asztronautikai Társaság űrtáborának.

Az élményekkel teli, érdekesebbnél érdekesebb programokkal teletűzdelt rendezvényen a középiskolások az űrkutatással, az űrtechnológiával, sőt még az űrjoggal is megismerkedhettek.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 1994 óta szervezi meg az érdeklődő fiatalok számára nyári űrtáborát, változó helyszíneken. Július 7. és 13. között, 1998 után másodszor ismét Győr – a Széchenyi István Egyetem campusa – adott otthont a rendezvénynek, amelynek célja, hogy megismertesse a középiskolás korosztályt az űrkutatás izgalmas világával, hasonló érdeklődésű magyarországi és határainkon túli magyar fiatalokkal, hazai szakemberekkel.

Az esemény megnyitóján dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a tábor remek közösségépítő lehetőség, egyben kiváló pályaorientációs program is. Történetének harminc éve alatt számos táborozóból remek szakember vált, akik azóta is erősítik a magyar űripart és űrkutatást.

„A terület nem csak természettudományos vagy mérnöki területeket érint, az orvostudománytól kezdve a jogi kérdésekig számos szegmens kapcsolódik hozzá. Ezért indítottuk el huszonegy magyar egyetem részvételével az UniSpace programot, így mindenki a maga szakterületén járulhat hozzá a magyar űrkutatás fejlődéséhez”

– húzta alá, majd a HUNOR projektről beszélt, melynek célja, hogy Magyarország ismét ember juttasson a világűrbe.

„Kétszáznegyvenhét bátor honfitársunk jelentkezett, akik közül több forduló után végül kettőt, Kapu Tibort és tartalékként Cserényi Gyulát választottuk ki. Ők hamarosan Houstonban folytatják a kiképzést, ott található ugyanis a Nemzetközi Űrállomás hiteles másolata, ahol mindent begyakorolhatnak. Küldetésük lezárultával nem szeretnénk újabb ötven évig várni az újabb lehetőségre, így mielőbb újraindítjuk a programot, amire már a ti jelentkezéseiteket is várjuk. Lehet, hogy itt ül közöttetek Magyarország következő űrhajósa”

– lelkesített.

A Széchenyi István Egyetem nevében dr. Nagy Szilvia, a Távközlési Tanszék professzora üdvözölte a fiatalokat, és röviden bemutatta a technológiai területeken hazánkban élenjárónak számító intézményt. Kiemelte az egyetem rádióamatőr-klubját és korszerű űrtávközlési laboratóriumát.

Ezt követően dr. Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke elevenítette fel a rendezvény történetét.

„A kilencvenes években szervezetünk lehetőséget kapott, hogy két kiválasztott magyar fiatalt küldjön az Amerikai Rakéta- és Űrközpont táborába. Feltettük a kérdést magunknak: miért ne szervezhetnénk mi is egy ilyen eseményt? Így született meg a magyar űrtábor ötlete, amelyet 1994 óta minden évben megrendezünk. Természetesen vannak egyéb programjaink is, például a CanSat verseny és a Külgazdasági és Külügyminisztérium »Irány az űr!« Kárpát-medencei űrkutatási vetélkedője”

– fogalmazott.

A táborozók a hat nap során izgalmas előadásokat hallhattak. Az előadók között az egyetem több oktatója is megtalálható volt: dr. Sulyok Gábor, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Európai Jogi Tanszékének professzora jogi gyorstalpalójában a világűrjog alapvető elveiről és szabályairól beszélt, míg dr. Feszty Dániel, az Audi Hungaria Járműfejlesztési Kar Járműfejlesztési Tanszékének professzora a rakétatechnika alapjaiba vezette be az űrtáborozókat. A témát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szemszögéből dr. Vári Péter, a hatóság főigazgató-helyettese, az egyetem Távközlési Tanszékének docense járta körül.

Az előadások mellett a fiatalokra számos játékos feladat és szakmai program várt. Ellátogattak többek között a győri campuson lévő Mobilis Interaktív Élményközpontba, ahol kísérleti bemutatókon és interaktív foglalkozáson vettek részt, valamint az egyetem SZESAT Interdiszciplináris Szakkollégiumához, amelynek kommunikációs modulja az űrbe is eljutott. Megismerték a Bay Zoltán Föld–Hold–Föld radarkísérletetét megismétlő Honfy József Rádióamatőr Klub munkáját is.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Digitális oktatás

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés