Connect with us

technokrata

A HP megosztott első helyen végzett árbevétel szerint a globális szerverpiacon

Dotkom

A HP megosztott első helyen végzett árbevétel szerint a globális szerverpiacon

A HP szerverforgalma 12. negyedéve meghaladja valamennyi versenytársáét, és eladott darabszám szerinti piaci részesedése is egyre nő.

Piaci átlagot meghaladó mértékű növekedésének köszönhetően a HP árbevétel szerint megosztott első helyen áll, eladott darabszám szerint pedig immár 12. negyedéve őrzi első helyét a globális szerverpiacon – derül ki az IDC által közzétett, 2005 első negyedévére vonatkozó számaiból.

A HP az előző évhez képest számított 0,9 százalékpontos növekedéssel érte el a megosztott első helyet szerverárbevétel alapján, míg az IBM árbevétele 1,4 százalékponttal esett vissza ugyanebben az időszakban.

A fontosabb húzószegmensekben (X86-os, blade és Intel Itanium 2 /EPIC/-alapú szerverek) a HP mind az eladott darabszámot, mind pedig árbevételt tekintve a piaci átlag felett teljesített 2004 és 2005 első negyedévét összevetve. A vállalat mindhárom fő operációs rendszer (Windows, Linux és Unix) esetében első helyen áll árbevétel szerint – a piacon értékesített szerverek közel 95 százaléka e három rendszer valamelyikét futtatja.

„A szerverpiac egészére jellemző lendületes növekedésünk jól érzékelteti szabványalapú stratégiánk és koncentrált innovációink kedvező fogadtatását. Ennek köszönhetjük, hogy a piac egyre nagyobb hányadát tudjuk elhódítani versenytársainktól.” – nyilatkozta Mark Hudson, a HP nagyvállalati tárolók és szerverek marketingjéért felelős alelnöke. „Arra számítunk, hogy a portfóliónk kínálta választási szabadság és használati érték bővítésével ezután is sikerül stabilan fejlődnünk a gyorsan növekvő szegmensekben.”

Az IDC jelentésének további fontos hírei

  • Az x86-os piacon – ahol a HP ProLiant szerverek már 35 negyedéve, azaz közel kilenc éve vezetnek – a HP mind darabszám, mind pedig árbevétel szerint megerősítette első helyét. Az előző évhez viszonyított kétszámjegyű növekedése meghaladta a piaci átlagot.
  • Az x86-os blade-szerverek szegmensében a HP több mint 100 százalékkal növelte árbevételét 2004 első negyedéve óta. Világszinten és az Egyesült Államokban egyaránt gyorsabb bővülést ért el árbevétel és eladott darabszám szerint legfőbb versenytársánál, az IBM-nél. A HP és az IBM árbevétele együtt az összforgalom 74 százalékát teszi ki, míg a Dell – erősen lemaradva – 9,7 százalékot tudhat magáénak.
  • A 64 bites technológiát támogató x86-os szerverek kínálatát bővítve a HP-nak ebben a szegmensben is sikerült árbevétel és eladott darabszám alapján előrelépnie az első helyre. Az AMD Opteron és az Intel Xeon processzoros szerverek szegmensében egyaránt a HP vezet.
  • A HP-nak az Itanium 2 szerverek piacán is sikerült túlteljesítenie a piaci átlagot eladott darabszám és árbevétel szempontjából. Árbevételét közel megduplázta az előző évhez képest.
  • A HP 2005 első negyedévében újfent biztosította első helyét UNIX-szerverek eladásából szerzett összárbevétel szempontjából. Az első három szállító közül egyedül neki sikerült növelnie árbevételét a felső kategóriás UNIX rendszerek szegmensében (ráadásul kétszámjegyű értékkel). A Windows operációs rendszert futtató szerverek szegmensében szintén a HP vezet árbevétel és eladott darabszám szerint. Piaci átlag feletti növekedéssel részesedést hódított el versenytársaitól. A HP a Linux szerverek piacán is megőrizte első helyét. Értékesítési volumenét 33,6, árbevételét pedig 29,8 százalékkal javította 2004 és 2005 első negyedéve között.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés