Connect with us
Hirdetés

technokrata

Útmutató a napelem inverter működéséhez: mit kell róla tudni?

napelem

E-Környezetvédelem

Útmutató a napelem inverter működéséhez: mit kell róla tudni?

Útmutató a napelem inverter működéséhez: mit kell róla tudni?

Maguk a napelemek a napenergiát elektromos árammá alakítják, de ezt a fogyasztók közvetlenül még nem tudják felhasználni.

A napelem inverterek azok, amelyek olyan árammá alakítják át, amely már a fogyasztóknak is megfelelő. Cikkünk azoknak szól, akik szeretnék közelebbről is megismerni az inverterek működését.

Mi a pontos szerepe az inverternek?

Ez az egyik legfontosabb komponense egy napelemes rendszernek, hiszen a napelemek által biztosított egyenáramot váltakozó árammá alakítják át. Minden otthoni hálózathoz váltakozó áramra van szükség. Az inverter tulajdonképpen használhatóvá teszi a napenergiát.

Hogyan működik egy inverter?

Ez egy nagyon összetett folyamat, bár csak pár alapvető lépésből áll. A napelemek által termelt egyenáram egyből az inverter bemenetéhez kerül. A panelek teljesen változóan gyűjtik be az áramot, hiszen az függ a napsütés intenzitásától. Egy elektronikai analóg az egyenáramon változtatásokat hajt végre. Először váltakozó árammá alakítja át, majd olyan árammá, amelynek feszültsége már megfelelhet a háztartások elektromos hálózati követelményeinek. Maga az inverter az, amely az átalakított áramot bevezeti a központi hálózatba vagy az otthoni elektromos hálózatba. Az így nyert energia már felhasználható arra, hogy az elektromos készülékeket üzemeltethessük.  Ha az inverter rendelkezik beépített monitorozással, akkor a teljesítmény kapcsán előforduló esetleges fennakadások azonnal kiszűrhetők.

Hogyan válasszunk invertert?

A hosszútávú megbízhatóság és a rendszer hatékonysága érdekében nagyon fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbb termék mellett tegyük le a voksunkat. Íme néhány fontosabb szempont, amelyet kár szem elől téveszteni.

  • A terméknek meg kell felelniük a rendszer maximális teljesítményének. Ha a kimeneti teljesítmény nem elegendő a háztartási elektromos fogyasztáshoz, akkor az egész rendszer halálra van ítélve. Az stnapelem.hu weboldalon is kiemelik ennek a fontosságát.
  • A magas hatékonysági fokkal működő inverterek növelik az energiaátalakítás hatékonyságát, így a napelemek által termelt energiából sokkal többet tudnak hasznosítani, átalakítani.
  • Általában 10 és 25 év közötti élettartammal rendelkeznek, de érdemes odafigyelni a gyártó által meghatározott garanciális feltételekre is. Válasszunk olyan terméket, amelyre több év garanciát biztosítanak, így biztosak lehetünk a termék minőségében is.
  • A mai modern eszközök már azt is lehetővé teszik, hogy a rendszert monitorozzuk és távolról vezéreljük. Ha az energiahatékonyságot nagymértékben szeretnénk optimalizálni, akkor csak ilyen inverter mellett döntsünk.
  • Vásárlás előtt olvassunk el pár véleményt a termékről, így kizárhatjuk a nem túlzottan megbízható gyártókat. Ha inverterünk nem működik tökéletesen akkor hatalmas teljesítményveszteséget könyvelhetünk el.

Magyarországon a Sofar Solar, az SMA, a Huawei, a Fronius és a Solar Edge inverterek sokak előtt ismerősek lehetnek. Fontos szempont választásnál a teljesítmény, a hatékonyság, az élettartam, a garancia és a monitorozás lehetősége.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További E-Környezetvédelem

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés