Connect with us

technokrata

Tippek a bőröző- és hártyázógépek hatékony karbantartásához

bőröző- és hártyázógépek

Ipar

Tippek a bőröző- és hártyázógépek hatékony karbantartásához

Tippek a bőröző- és hártyázógépek hatékony karbantartásához

A húsiparban használt bőröző- és hártyázógépek kulcsfontosságú szerepet játszanak a feldolgozási folyamatok hatékonyságában és a tökéletes termékminőség fenntartásában. Ezek a gépek precíziós eszközök, amelyek folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, ezért rendkívül fontos a rendszeres karbantartásuk.

Ebben a cikkben mutatunk néhány tippet, melyek nemcsak könnyebbé, de hatékonyabbá is tehetik a feladat elvégzését. Valamint megmutatjuk azt is, hogy a megfelelő karbantartás hogyan hosszabbíthatja meg akár hosszú évekkel is az adott gépek élettartamát.

Fontos a napi tisztítás és ellenőrzés

A Langipex bőröző- és hártyázógépei a legjobb minőséget képviselik. Intenzív használat mellett azonban így is fontos, hogy odafigyeljünk a rendszeres ellenőrzésükre és tisztításukra. Ellenkező esetben ugyanis nemcsak mechanikai, de a higiéniával kapcsolatos problémák is felmerülhetnek. A bőröző- és hártyázógépek felületein és alkatrészein ugyanis könnyen felhalmozódhatnak az olyan szennyeződések, mint a hús- és bőrdarabok vagy a zsír.

Fontos tehát, hogy minden nap végén alaposan megtisztítsuk a gépeket, különös figyelmet fordítva a késekre és egyéb mozgó alkatrészekre. Az ellenőrzés során vizsgáljuk meg azok állapotát is, és ha kopást vagy bármi egyéb sérülést tapasztalunk, igyekezzünk a hibát minél hamarabb orvosolni. Ezáltal elkerülhetővé válnak a nagyobb meghibásodások és a termeléskiesés.

Fordítsunk figyelmet a rendszeres kenésre

A bőröző- és hártyázógépek mozgó alkatrészei folyamatos súrlódásnak vannak kitéve, éppen ezért elengedhetetlen a rendszeres kenésük. A megfelelő kenőanyag használata nemcsak a súrlódást csökkenti, de megakadályozza a rozsdásodást és a korróziót is.

A kenőanyag használatát minden esetben érdemes a gyártói előírások szerint végeznünk. Fontos azonban, hogy odafigyeljünk a gép használatának intenzitására is. Ellenőrizzük rendszeresen a kenési pontokat, és szükség esetén töltsük fel azokat a megfelelő kenőanyaggal.

Kések élezése és cseréje

A bőröző- és hártyázógépek működésének legfontosabb elemei a megfelelő élességű kések. Ezek biztosítják a pontos és hatékony munkavégzést, míg a tompa vagy sérült kések nemcsak a termék minőségét ronthatják, de a gép többi alkatrészében is könnyen kárt tehetnek.

Fontos tehát, hogy kések élezését rendszeres időközönként elvégezzük. Az élezés mellett figyelni kell a kések kopására is, ami intenzív használat mellett általánosnak tekinthető. Amennyiben a kés már nem élezhető megfelelően, abban az esetben eljött a csere ideje.

Az elektronika ellenőrzése

A modern bőröző- és hártyázógépeket általában elektronikus vezérlőegységekkel és szenzorokkal szerelik fel. Ezek ellenőrzése és karbantartása szintén elengedhetetlen a gép zökkenőmentes működése érdekében.

Ügyeljünk arra, hogy a gép mindig megfelelő környezetben üzemeljen. Amennyiben pedig bármilyen hibát tapasztalunk, azonnal kérjük szakképzett technikus segítségét.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés