Connect with us

technokrata

Az ABB IE5 SynRM motorok és hajtások segítenek a GSK vakcinagyárnak elérni a nettó nulla károsanyag-kibocsátást

ABB IE5 SynRM motorok és hajtások a GSK

Ipar

Az ABB IE5 SynRM motorok és hajtások segítenek a GSK vakcinagyárnak elérni a nettó nulla károsanyag-kibocsátást

Az ABB IE5 SynRM motorok és hajtások segítenek a GSK vakcinagyárnak elérni a nettó nulla károsanyag-kibocsátást

Az ABB ultraprémium hatékonyságú IE5 SynRM (szinkron reluktancia) villanymotor- és hajtásegységeket szállított a GSK magyarországi vakcinagyárában lévő szivattyúrendszerek korszerűsítéséhez és az energiahatékonyság növeléséhez.

A GSK globális biogyógyszeripari vállalat, vakcináival, gyógyszereivel általános és specifikus betegségeket lehet megelőzi és kezelni. Magyarországon a GSK partnereivel együttműködve gyárt gyógyszereket és vakcinákat a betegeknek. Magyarországi vakcinagyártó üzeme Gödöllőn, Budapesttől 30 km-re, északkeletre található.

A GSK elkötelezett amellett, hogy 2030-ra az európai tevékenységei során klímasemlegességet ér el. E célkitűzéssel összhangban az energiahatékonyság növelése érdekében korszerűsíti folyamatait. A gödöllői üzemben a szivattyúrendszerek jelentették a logikus kiindulópontot: ezek nem csak alacsonyabb hatásfokú IE1 és IE2 típusú motorokat használtak, hanem régebbi, nem hatékony hajtások vezérelték őket, vagy akár direkt indítású, közvetlenül a hálózatra (DOL) csatlakozó megoldások voltak. A korszerűsítés 1. fázisában összesen 43 db, a vízkivételi, előkezelési és tisztavíz-keringtető szivattyút választottak ki.

Az IE5-ös hatásfok csökkenti a károsanyag-kibocsátást

„Úgy döntöttünk, hogy szivattyúmotorjainkat IE5-ös hatásfokúra korszerűsítjük, és modern hajtásvezérlést szerelünk be”

– mondta a GSK Magyarország szóvivője.

„Azért döntöttünk az ABB kiemelt partnereként működő Rákóczki Kft. mellett, mert az általunk keresett IE5 motor- és hajtáscsomagokat kínálták, és helyi szervizt és támogatást is tudnak nyújtani számunkra. Az ABB és a Rakóczki szakemberei többször is ellátogattak telephelyünkre, információkat gyűjtöttek az alkalmazásokról, és megbeszélték a műszaki szempontokat mérnökeinkkel. Emellett hasonló projektekből származó referenciákkal is szolgáltak, és részletes energiahatékonysági számításokat készítettek.”

„A szállítási terjedelmünk 43 darab alumínium és öntöttvas házzal szerelt IE5 SynRM motorra terjedt ki, a motorok névleges teljesítménye 5,5 és 55 kW között változott”

– mondta Csernyik László, az ABB Magyarország mérnök-üzletkötője.

„A SynRM motorok ugyanolyan egyszerűek, mint az indukciós motorok, de a teljesítményük az állandó mágnesű motorokéval azonos. Gyártásukhoz nincs szükség ritkaföldfémekre, nincsenek mágnesek vagy tekercsek a forgórészben, és a forgórészveszteség szinte nulla. A nagy megbízhatóság és az ultraprémium hatékonyság kiváló, fenntartható megoldássá teszi őket.”

A hajtásvezérlés energiát takarít meg

A motorokhoz 43 ACH580 hajtások tartoznak, amelyek IP21 vagy IP55 védettségű házzal vannak ellátva. Azokban az alkalmazásokban, ahol a motor korábban DOL-csatlakozású volt, az új hajtás úgy lett konfigurálva, hogy zárt hurkú nyomásszabályozás valósuljon meg. Egy nyomásérzékelőt csatlakoztatnak a hajtás belső PID-szabályozójához, így a hajtás képes fenntartani a megfelelő nyomást a hálózatban. Ennek eredményeként a szivattyú igény szerint működik. A DOL-üzemről a zárt hurkú nyomásszabályozásra való áttérés 20%-os vagy annál nagyobb energiamegtakarítást eredményezhet.

„A motorokat a folyamat igényeinek megfelelően működtető hajtások használatával nagy energiamegtakarítás érhető el”

– magyarázza Csernyik László.

„Az ABB hajtásaiba olyan tulajdonságokat és funkciókat építettek be, amelyek segítségével szinte bármilyen szivattyúzási paraméter beállítási értéke szinten tartható: nyomás, hőmérséklet, áramlási sebesség és egyéb paraméterek. A rendkívül hatékony IE5-ös motorokkal összekapcsolva a szivattyú minden egyes fordulatával energiát takarítanak meg.”

A helyszíni szerelési munkálatokat a Rakóczki végezte, és az 1. fázis 2024 elejére befejeződött. A korszerűsítést követően az ABB Magyarország a hajtások által generált adatokból hatékonysági jelentéseket készít a GSK számára. A GSK számításai szerint az új motorok és hajtások olyan nagy energiamegtakarítást eredményeznek, hogy azok beszerzése körülbelül két év alatt megtérül. Az 1. fázis sikerét követően a GSK már tervezi a 2. fázist, amely az üzem fennmaradó szivattyúit és a szellőztető rendszerét érinti.

A Rákóczki Kft. 25 éve működik együtt az ABB-vel, 2016 óta ABB kiemelt partner (AVP). A vállalat az ABB motorok, hajtások, lágyindítók és fali töltők széles választékát szállítja elektromos járművekhez, valamint karbantartási és egyéb támogató szolgáltatásokat nyújt. A Rakóczki saját raktárral rendelkezik, így biztosítva az ügyfelek által leggyakrabban igényelt termékek gyors és megbízható szállítását.

A GSK székhelye az Egyesült Királyságban, Brentfordban található. A vállalat 2023-ban több mint 30 milliárd GBP árbevételt ért el. A vállalat az immunrendszer kutatására és a fejlett technológiákra összpontosít, és négy fő terápiás területen fektet be: fertőző betegségek, HIV, légzőszerv/immunológia és onkológia. A GSK célja, hogy az évtized végére 2,5 milliárd embernek segítsen egészségesebb életet élni.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés