Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 02, 2025 20:35

Hozzászólás a témához  [ 87 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2
Bourne-csapda (Bourne Supremacy) baklövés 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
Steve_Hun írta:
vally írta:
A topicban is említett film egy nagy kaka szerintem (!)....

Kinek a pap, kinek a papné....Nekem bejött, mintahogy már korábban is kifejtettem. De ezért kéretik nem megkövezni :D .

Steve

Persze ozzá kell tennem, hogy nem teljesen értettem. ez adódhat ahiányos franciatudásomból, meg abból, hogy buta vagyok:)

kedd okt. 12, 2004 22:25
Profil Privát üzenet küldése Honlap
platina tag

Hozzászólás 
vally írta:
A topicban is említett film egy nagy kaka szerintem (!)....

Kinek a pap, kinek a papné....Nekem bejött, mintahogy már korábban is kifejtettem. De ezért kéretik nem megkövezni :D .

Steve

kedd okt. 12, 2004 18:23
platina tag

Hozzászólás 
A topicban is említett film egy nagy kaka szerintem (!), az argot még nem láttam, de vannak ismerőseim akik dolgoztak rajta, és azt mondják, hogy nem széggyellik odaírni a nevüket.

kedd okt. 12, 2004 15:34
a fórum lelke

Hozzászólás 
Nagyon bejött a film! Ajanlom!

kedd okt. 12, 2004 12:58
platina tag

Hozzászólás 
Meggylé írta:
.... az Argo jobban megy.

Éppen kérdezni akartam, hogy mi róla a véleményed! Egy kicsit féltem Árpa Attilától... De edig szinte csak pozitív véleményt hallottam róla!

Steve

kedd okt. 12, 2004 12:53
a fórum lelke

Hozzászólás 
:)
Akkor keressétek rendszám alapján a csajt! :)

kedd okt. 12, 2004 9:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Slowmotion írta:
Az semmi, a legrosszabb az hogy hiába hívom a számot... Pamela nem válaszol!!!

:) :) :)

kedd okt. 12, 2004 9:14
Moderátor

Hozzászólás 
Meggylé írta:
Steve_Hun írta:
A film ezt leszámítva szvsz nagyon jóóóóóóóóó! Élvezetes, izgalmas, látványos és nagyon pörgős!

Steve

Ezt úgy forgalomban nem nagyon látom.... az Argo jobban megy.

Nagyon örülök, hogy végre megint egy magyar film a Kontroll mellé, ami teltházakat képes vonzani!

kedd okt. 12, 2004 9:04
Profil Privát üzenet küldése
Moderátor

Hozzászólás Re: Bourne-csapda (Bourne Supremacy) baklövés
KBalage írta:
Macika írta:
Jaaaaaa, és attól akkor az a kártya már azonos hívószámmal rendelkezik, azonos IMSI-je és egyebek lesz? Nanemááááá!!!

Nnnna harapjuk le a fejem rögtön, nem?! :lol: Csak csendben megemlítettem hogy a *tartalmat* át lehet másolni néhány sec alatt, a többi meg télleg CIA technika :wink:

Na jó... :D Csak úgy éreztem, mintha félreértetted volna, amit írtam. Bocs, ha nem így volt... ;)

kedd okt. 12, 2004 9:03
a fórum lelke

Hozzászólás 
Steve_Hun írta:
A film ezt leszámítva szvsz nagyon jóóóóóóóóó! Élvezetes, izgalmas, látványos és nagyon pörgős!

Steve

Ezt úgy forgalomban nem nagyon látom.... az Argo jobban megy.

kedd okt. 12, 2004 8:42
arany tag

Macika írta:
Jaaaaaa, és attól akkor az a kártya már azonos hívószámmal rendelkezik, azonos IMSI-je és egyebek lesz? Nanemááááá!!!

Nnnna harapjuk le a fejem rögtön, nem?! :lol: Csak csendben megemlítettem hogy a *tartalmat* át lehet másolni néhány sec alatt, a többi meg télleg CIA technika :wink:

kedd okt. 12, 2004 5:02
a fórum lelke

Hozzászólás 
Macika írta:
....

ahogy Macika írta.

Ahhoz, hogy lehallgatható legyen az éterbõl egy mobil, a SIM kártyájának az összes adatát ismerni kell, beleértve az algoritmusokat is, továbbá a központtal tartott kommunikációból való egyetlen bit elvesztése is okozhatja a szinkronból való helyrehozhatatlan kiesést.

(Tulajdonképp nem is értem, hogy miért kellett ezt ennyire titkosra készíteni. (leszámítva az elõfizetõ azonosítását) Már a sima frekvenciaugrásos, digitális adást sem könnyû venni, a hangátvitelnek az is bõven elég lenne.)

kedd okt. 12, 2004 0:32
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
KaRFiol írta:
T68m írta:
úgy, hogy a szolgáltató támogatja, s akkor még a klónozás se kell.

Nézd meg a filmet, azt mondom. :D A megoldás azt sugallja, hogy ez nem támogatott szolgáltatás. Egyébként meg az olasz Vodának nincs ilyen szolgáltatása. Ha a Pannon autóskártyájára gondolunk, ott egyszerre nem megy a két kártya, csak felváltva...

persze, egyértelmû!

kedd okt. 12, 2004 0:13
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
KaRFiol írta:
Slowmotion írta:
Az ez volt csak elnyomtam a gombot a "Post a reply" helyett! Ez a szám a csajszi száma amit Karfiol írt ide. Gondolom ha olasz numero akkor kell a +39 is :P

Mondom, hogy nem olasz számról jött a hívás. Ez az +1757... látszik az ME45ön, Pamela hív mobilról Londonból.

Ja tényleg! de mind 1 mert nem kapcsolható +44-el sem :shock:

hétf. okt. 11, 2004 23:56
Moderátor

Hozzászólás 
Egy kis szakirodalom, élvezettel olvastam:

A GSM biztonsága

Sok szó esik manapság a GSM-telefonok biztonságáról, a lehallgatás lehetőségéről. Több nyilatkozat is napvilágot látott a napilapokban a lehallgathatóságot illetően, sajnos olyan is, mely a GSM rendszer részletesebb ismeretének hiányában fogalmaz meg súlyos állításokat. A kisszótár jelen száma azt mutatja be leegyszerűsített formában, hogy milyen összetett hitelesítési és titkosítási eljárások védik a GSM rendszerben a szabad levegőben terjedő kicsiny titkainkat.

Hitelesítés (Authentication): Az egyik alapvető feladat, hogy egy készülék hálózatra való bejelentkezésekor el lehessen dönteni, hogy valódi SIM kártya van-e a készülékben vagy sem. A SIM kártya azonosító adatait – az IMSI-t, vagy az ideiglenesen azt helyettesítô TMSI-t – a hálózat fogadja, s válaszként egy véletlen számot (R) küld vissza. A SIM kártyában található egy Ki-vel jelzett, előfizetőhöz rendelt titkos kulcs, valamint egy A3-mal jelölt rejtjelező algoritmus. Maga az A3 algoritmus egyirányú, ami azt jelenti, hogy a végeredményből és az egyik bemeneti komponensből nem állítható elő a másik bemeneti komponens. A rejtjelező algoritmus az R véletlen számból és a Ki titkos kulcsból előállít egy S-sel jelölt eredményt. Válaszként ezt küldi vissza a hálózatnak. A hálózat közben azonosítja a SIM kártyát, s ennek alapján az adatbázisában lévő információk, valamint a véletlen szám ismeretében előállítja az S'-t. Amennyiben a SIM kártya által átküldött S=S'-vel, akkor a SIM kártya hiteles. Ha viszont S nem egyezik S'-vel, akkor a bejelentkezési kísérlet sikertelen lesz.

Rejtjelezett üzemmód (ciphering mode): A SIM kártya hitelesítése után a hálózat jelzést küld a készüléknek, hogy ettől kezdve minden információt rejtjelezetten küldjön el a csatornán. A rejtjelezéshez a SIM kártyán egy másik, A8-cal jelzett algoritmus egy kulcsot állít elô a hitelesítéshez is használt R (véletlen szám) és a SIM kártya Ki titkos kulcsa segítségével. A rejtjelezés eredményeképpen elôálló új, Kc-vel jelölt kulcs lesz a beszéd rejtjelezéséhez használt kulcs. Mint látható, már ez a Kc kulcs sem állandó, hiszen függ az R véletlen számtól, ami minden hálózatra való felkapcsolódáskor más. A rejtjelező algoritmus minden egyes átküldött információcsomaghoz – kerethez – eltérő rejtjelező sablont használ. Ehhez a SIM kártyán egy A5 jelű algoritmus található, mely a Kc kulcsból és az éppen átküldendő keret sorszámából előállítja a tényleges rejtjelező sablont, mely az aktuális keret tartalmát titkosítja. A keretek – melyek 8 időrés adatait szállítják – 4,6 milliszekundumonként követik egymást, tehát a rejtjelező sablon másodpercenként 217-szer változik!

A GSM-készülék tehát ezt az állandóan változó sablonnal többszörösen rejtjelzett adatfolyamot küldi el a hálózatnak, melynek ezt ahhoz, hogy újra beszéd legyen belőle, vissza kell alakítani. Ehhez a hálózatnak ismernie kell a bejelentkezett elôfizetô Ki kulcsát, az A3 és az A5 algoritmust, valamint a hálózat által kiküldött R véletlen számot és az érkező adatcsomag keretszámát. Mint látható, a jelfolyam visszaállításához tehát messze nem elég a SIM kártyán lévő információkat ismerni, kellenek azok az adatok is, melyeket a hálózat ismer. Az információ visszaállításához a hálózat abból az adatbázisból (ahol az előfizető nyilván van tartva) átkéri a Kc-t és a keretszám ismeretében visszafejti a rejtjelezést.

SIM (Subscriber Identity Module – elôfizetői azonosító egység): A SIM az a kis kártya, amit a GSM-készülékbe behelyezve a telefon a SIM kártya adatainak megfelelő hívószámú, jogosságú és szolgáltatási körű rádiótelefonná válik. A SIM kártya egy egész sor adatot tárol, részint olyanokat, amit a telefonkészülék segítségével meg lehet változtatni, részint olyanokat, amit nem. Előbbiek közé tartozik pl. a telefonkönyv, utóbbiak közé az IMSI vagy az A3, A5 és A8 algoritmus.

IMSI (International Mobile Subscriber Identity – nemzetközi mozgó elôfizetô azonosító): A SIM kártyán tárolt adat, melynek alapján az előfizető egyértelműen azonosítható. Ennek alapján tartja nyilván a hálózat az előfizetőre vonatkozó összes információt. Ha az előfizető mozgásban van, minden azonosítási terület (location area) váltásnál szükség van ennek kiadására. Azonban a biztonság növelése érdekében a készülék ekkor már nem az IMSI-t, hanem a TMSI-t használja azonosítási célra.

TMSI (Temporary Mobile Subscriber Identity – ideiglenes mozgó elôfizetô azonosító): A TMSI egy ideiglenes azonosító, melyet a hálózat összerendel az IMSI-vel. A TMSI rendszeresen változik, de a hálózat folyamatosan regisztrálja, hogy az éppen használt TMSI melyik IMSI-t fedi valójában. A TMSI így csak egy adott azonosítási területen belül érvényes, ha az előfizető azonosítási területet is vált, akkor az új területen másik TMSI azonosítja az előfizetőt. Az egyes területeket a LAI azonosítja.

LAI (Location Area Identity – helymeghatározó azonosító): A helymeghatározó azonosító a hálózat egy adott területének megjelölésére szolgál. A készülék azonosítása a LAI és a TMSI együttes kiküldése alapján történik.

Aki a fentebbi – egyáltalán nem könnyű – algoritmust figyelmesen elolvassa, az megértheti, miért valószínűtlen vállalkozás a GSM rendszer rádióinterfészen keresztüli lehallgatása. Persze a bitfolyamot magát le lehet hallgatni, rögzíteni lehet, de azt, hogy az a bitfolyam kiknek a beszélgetése és mi a tartalma, azt reménytelen vállalkozás anélkül megfejteni, hogy a hálózatból a TMSI–IMSI összerendelést, a keretszámot, a Kc kulcsot és a szükséges algoritmusokat egy intelligens, gyors és bonyolult berendezés folyamatosan ne adja meg. Ráadásul a fentiekben csak a nehézségek egy részét részleteztük. Az illegális lehallgatást tovább nehezíti, hogy egy kiválasztott beszélgetés nem is egy frekvencián folyik, hanem a rádiós zavarok – fôként a fading – csökkentése érdekében a frekvencia is keretenként változik. Ezt hívják frekvenciaugratásos (frequency hopping) technikának. Még nehezebb a feladat, ha a megfigyelt telefon mozog, hiszen ekkor a bázisállomások váltásakor is tudni kellene, melyik csatornán, melyik időrésben folytatódik a beszélgetés. Végső következtetésként nyugodtan kijelenthetjük, a GSM-rádiótelefonokat a rádióinterfészen keresztül (ez a kitétel fontos, hogy a rádióinterfészrôl van szó) gyakorlatilag csak akkor lehet lehallgatni, ha ehhez a szolgáltató a hálózatából folyamatosan szolgáltatja az adatokat. Enélkül legfeljebb részeredmények érhetők el, melyek ráadásul csak jelentős késéssel érkeznek el hozzánk.

dr. Bartolits István

hétf. okt. 11, 2004 23:45
platina tag

Hozzászólás 

Steve

hétf. okt. 11, 2004 23:31
Moderátor

KBalage írta:
Macika írta:
Nem képzelhető el. A SIM-kártya olvasási sebessége nem turbózható fel semmi módon. Az akkor is úgy olvas, ahogy ő akar, ha magának James Bondnak a kezében is van.

Pedig létezik ilyen kütyü, SIM2SIM néven fut, néhány másodperc alatt átmásolja egyik simról a másikra a személyes adatokat (telszámok, sms, ilyesmi).

hétf. okt. 11, 2004 23:21
platina tag

Hozzászólás 
Slowmotion írta:
Az ez volt csak elnyomtam a gombot a "Post a reply" helyett! Ez a szám a csajszi száma amit Karfiol írt ide. Gondolom ha olasz numero akkor kell a +39 is :P

Mondom, hogy nem olasz számról jött a hívás. Ez az +1757... látszik az ME45ön, Pamela hív mobilról Londonból.

hétf. okt. 11, 2004 23:16
arany tag

Hozzászólás 
Meggylé írta:
Slowmotion!
Mi volt az a topik: +1757.... vagy +3917575557421???

hétf. okt. 11, 2004 23:14
platina tag

Hozzászólás 
T68m írta:

Nézd meg a filmet, azt mondom. :D A megoldás azt sugallja, hogy ez nem támogatott szolgáltatás. Egyébként meg az olasz Vodának nincs ilyen szolgáltatása. Ha a Pannon autóskártyájára gondolunk, ott egyszerre nem megy a két kártya, csak felváltva...

Kbalage írta:
Pedig létezik ilyen kütyü, SIM2SIM néven fut, néhány másodperc alatt átmásolja egyik simról a másikra a személyes adatokat (telszámok, sms, ilyesmi).

Csak az a gond, hogy ezek átmásolásától nem fog nekem csörögni egyszerre a két kártya, ha hívnak; nemde?! :D Itt bizony az IMSI és Ki olvasása kell szerintem.

Andrei írta:
KaRFiol De rá vagy kattanva a telefonokra Ha választhatnál egy jó teló (korlátlan hívásfedezettel) és egy halom pénz között, akkor melyiket választanád?
Én nem szoktam ilyen apróságon fennakadni, hiszen ez csak egy film. De azért feldobott ez a topic

Mindkettő jó. A pénzt megforgatom, a jó telót hívásfedezettel emg eladnám egyből, úgyhogy ugyanott lennék. Ergo teljesen mindegy. :D Kösz a kérdést amúgy. :lol:

Slowmotion írta:
Meggylé írta:
Slowmotion!

A szám szimplán +1757 formátumú, bár ezzel már Londonból telefonál Landy, tehát roamingol a kártyája. Újabb kérdés, hogyan oldották meg, hogy az ME45 kamu számot jelezzen ki. :)
Ja, amúgy nekem rossz számot hívtam jön. :?

hétf. okt. 11, 2004 23:14
a fórum lelke

Hozzászólás 
Slowmotion!

hétf. okt. 11, 2004 22:58
arany tag

Hozzászólás 

hétf. okt. 11, 2004 22:49
gyémánt tag

Hozzászólás 
KarFiol :) De rá vagy kattanva a telefonokra :) Ha választhatnál egy jó teló (korlátlan hívásfedezettel) és egy halom pénz között, akkor melyiket választanád?

Én nem szoktam ilyen apróságon fennakadni, hiszen ez csak egy film. :) De azért feldobott ez a topic :)

hétf. okt. 11, 2004 10:58
platina tag

KaRFiol írta:
{...} ami az ME45-jéhez van kötve.
Pár másodperc alatt lemásolja, majd visszarendez mindent és eltűnik.

A következő jelenetben azt látjuk, hogy hívják az ügynököt, és a telefonjával együtt csörög Bourne ME45-je.{...}

Nade emberek: Itt csakis az ME45-öt kell (lehet) dícsérni, az tehet mindenről... Az a legjobb! :D

hétf. okt. 11, 2004 9:27
arany tag

Macika írta:
Nem képzelhetõ el. A SIM-kártya olvasási sebessége nem turbózható fel semmi módon. Az akkor is úgy olvas, ahogy õ akar, ha magának James Bondnak a kezében is van.

hétf. okt. 11, 2004 9:20
a fórum lelke

Hozzászólás 
KaRFiol írta:
fuzy írta:
Viszont letezik olyan megoldas, hogy 2 simkartyara erkezik ugyanaz a hivas ==> 2 telefon csorog.

Ha klónozott, akkor hogyan is? :roll:

hétf. okt. 11, 2004 9:10
Profil Honlap
platina tag

Hozzászólás 
fuzy írta:
Viszont letezik olyan megoldas, hogy 2 simkartyara erkezik ugyanaz a hivas ==> 2 telefon csorog.

Ha klónozott, akkor hogyan is? :roll:

hétf. okt. 11, 2004 6:17
ezüst tag

Hozzászólás 

hétf. okt. 11, 2004 4:48
Profil Privát üzenet küldése ICQ
Moderátor

vally írta:
Amúgy a gyerek cianél dolgozott (vagy illesmi :) ), szóval lehet, hogy van ilyen technika. Elképzelhető.

Nem képzelhető el. A SIM-kártya olvasási sebessége nem turbózható fel semmi módon. Az akkor is úgy olvas, ahogy ő akar, ha magának James Bondnak a kezében is van.

hétf. okt. 11, 2004 0:27
platina tag

KaRFiol írta:
vally írta:
Mégcsak el sem rendezi, otthagyja a simet az asztalon valahol. nekem is feltűnk, de azért topicot nem nyitnék :D

Hm. Visszanéztem és igazad van. :D Az már filmes baki, nem mobilos. :roll:

Amúgy a gyerek cianél dolgozott (vagy illesmi :) ), szóval lehet, hogy van ilyen technika. Elképzelhető.

De, hogy az olaszrendőröknek visszamásszon a sim a telójába.. :)

vas. okt. 10, 2004 22:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az én elméletem nagyon logikus, világos és egyszerű.

EZ EGY FILM, ÉS BÁRMI TÖRTÉNHET OTT:

:P :P :P

vas. okt. 10, 2004 22:17
platina tag

vally írta:
Mégcsak el sem rendezi, otthagyja a simet az asztalon valahol. nekem is feltűnk, de azért topicot nem nyitnék :D

Hm. Visszanéztem és igazad van. :D Az már filmes baki, nem mobilos. :roll:

vas. okt. 10, 2004 22:08
platina tag

KaRFiol írta:
:lol:

vas. okt. 10, 2004 22:07
arany tag

Hozzászólás 
érdekes ez a topic! :lol:

ha már itt tarunk akkor a Terminator 3-ban is fordítva fogja a 9290-es amcsi kommunikátor változatot a szöke bombázó csucsterminátor modell! :lol:

vas. okt. 10, 2004 22:02
arany tag

Hozzászólás 
Hühh, de ráér valaki... :P

vas. okt. 10, 2004 21:52
gyémánt tag

Hozzászólás 
:D

vas. okt. 10, 2004 21:51
platina tag

Hozzászólás Bourne-csapda (Bourne Supremacy) baklövés
Este láttam az említett filmet és feltűnt egy iszonyú nagy hiba a filmben. :D

Mikor Bourne-t elkapják Nápolyban, beviszik a kihallgatószobába. Ott egy ügynök készülne letartóztatni, de Bourne lerendezi és aztán elveszi az ügynök PDA-telefonját.
Kiveszi belőle a Vodafone-Omnitel kártyáját és berakja egy kis egységbe (zöld nyákon egy olvasó meg néhány IC, rajta egy felirat "GSM Plugin SIM adapter"), ami az ME45-jéhez van kötve.

A következő jelenetben azt látjuk, hogy hívják az ügynököt, és a telefonjával együtt csörög Bourne ME45-je.
Az ügynök fogadja a hívást, míg Bourne telefonján továbbra is csörgést látunk, a hívószámkijelzés meg segít neki Pamela Landy beazonosításában (+17575557421).

Tehát kérdéseim, ki hallott pár másodperc alatti simmásolásról, meg olyan másolatról, amit nem dob le a hálózat, mikor bejövő hívás érkezik. Az is kérdéses tovább, hogy az elájult ügynök telefonja hogyan kapcsolódik be, mi van, ha PIN kódot kér, satöbbi. :lol:

vas. okt. 10, 2004 21:49
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 87 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2