Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 02, 2025 20:18

Hozzászólás a témához  [ 26 hozzászólás ] 
Kihangositot koteles vagyok-e hivatalos kepviseletnel... 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás 
hcs írta:
Akkor viszont nehezen találsz olyan beszerelõt, aki ezt bevállalja, ugyanis a gar-t is nála kell érvényesíteni.

Habár a mai világban pénzért mindent el lehet intézni. Kérdés, hogy megéri-e?

nehéz lesz találni!

más:
"nettó 40e."
"Ezt kb 4 óra és mintegy 2e Ft ráfordítással saját magam megoldottam a garlevelet meg jó messzire elhajítottam. és 2 éve müxik. "

hát igen, (40-2)/4=9,5, azaz nettó kilencezerötszázas órabér. Már majdnem olyan mint a gázszerelõéknél. (szal, ezért nem kell õket még hatóságilag is támogatni)

kedd okt. 12, 2004 20:51
Profil Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Akkor viszont nehezen találsz olyan beszerelőt, aki ezt bevállalja, ugyanis a gar-t is nála kell érvényesíteni.

Habár a mai világban pénzért mindent el lehet intézni. Kérdés, hogy megéri-e?

kedd okt. 12, 2004 19:45
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
A baj az, hogy mar elromlott.

3 honapig ok volt, aztan elkezdett haldokolni, utana elhunyt.

kedd okt. 12, 2004 19:40
Profil Privát üzenet küldése ICQ
arany tag

Hozzászólás 
Ha már be van szerelve és jól működik, akkor ne essél kétségbe, úgysem fog elromlani gar időn belül...

:D

kedd okt. 12, 2004 19:34
ezüst tag

Hozzászólás 
Visszaterve az eredeti temara, hol vannak Bp-en hivatalos beszerelomuhelyek?

Esetleg ahol utolag "be lehet szereltetni" a mar beszerelt kihangositot?

kedd okt. 12, 2004 19:27
arany tag

Hozzászólás 
Háááát, lényegében a split rendszerű klímákat kell szakemberrel beszereltetni, mivel ott a kültéri egységbe "csomagolt" hűtőközeget (gázt) valahogy el kell juttatni a beltéri egységbe is, tehát a hűtőkört ki kell alakítani. Ennek a kivitelezése nem egyszerű feladat. (pl.: légtelenítés, tömítettség vizsgálat, gáznyomás megléte stb.) Én akkor dobtam hátast, amikor közölték, hogy kb nettó 40e.

Ezt kb 4 óra és mintegy 2e Ft ráfordítással saját magam megoldottam a garlevelet meg jó messzire elhajítottam. és 2 éve müxik.

De ez már kvára nem mobil...

kedd okt. 12, 2004 19:19
Moderátor

Hozzászólás 
A gáztűzhely az okés, hisz az életveszélyes lehet.
Na de egy klímát miért kötelező szerelővel beköttetni? Ráadásul ott nem ötezer forintról van szó, hanem (több klímaszerelő ismerősöm is van) átlagosan a vételár 50%-áról :!:

kedd okt. 12, 2004 14:32
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
nagyjábol akkor egyet is értünk. Annyi a különbség, hogy szerintem igenis jo dolog ha sok helyen hatoságilag van valami elrendelve, sajnos sok ember van aki azt hiszi mindenhez ért és ha nem lenne kötelezö nem fordulna hivatalos beszerelö/üzembehelyezö szakemberhez. És ahol a szakszerütlenség komoly balesetveszély forrása is lehet /nem csak olyan elméleti szinten, mint egy othoni pc-tuning elméleti veszélye a hálozatra hanem konkrét életveszély/ ott föleg indokolt.

kedd okt. 12, 2004 14:22
a fórum lelke

Hozzászólás 
arnyekxxx írta:
...

Nem veszekedés. Elmondtad érveidet, én is ezt tettem. Ritka, ha egy vita során egymást meg tudják gyõzni az emberek (lásd még Carniege Sikerkalauz) valószínûbb, hogy utána még jobban ragaszkodnak az eredeti álláspontjukhoz.

A témához kapcsolódóan, egyes mûszaki berendezéseknél, mint pl. a kihangosító, szerintem is indokolt a hivatalos beszereléshez kötni a garanciát. Bár a készüléket meg lehet úgy tervezni, hogy rosszul való bekötés se okozzon problémát, azonban a garancia jogosságát nehéz megállapítani egy fusi módon beszerelt eszköz hibás mûködése esetén. Kiszerelve pedig a tesztelés nehéz.

Összefoglalva: a gyártóra kell/ene/ bízni ezek kikötését, nem hatóságilag elrendelni. Mint más kérdésben, ebben is a piacra bíznám a döntést.

kedd okt. 12, 2004 14:03
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem akarom az offolást tulzásba vinni, meg veszekedni se, de nem szerencse volt, ennyiért szokták mindenféle szerelök beüzemelni a mindenféle gázkészülékeket. Ha neked 15-20at mondott valaki akkor téged akart lehuzni... 2. az itt felsorolt érveidre nem igazán volt még példa, halálos méretü telefonszámla nem tul gyakori de amatör gázszerelés miatti gázrobbanás sajnos eléggé rendszeres. Persze amint olvasok hirt valahol arrol, hogy egy házilag beépitett videokari miatt összeomlik egy szomszédos repülötér leszállito rendszere igazat fogok neked adni... Figyelem a hireket és várok.. szurkolj :)

kedd okt. 12, 2004 13:51
a fórum lelke

Hozzászólás 
off:

arnyekxxx írta:
Még egy kis gáztüszhely offtopic... Vagy 2 hete üzemeltettem be utoljára egy gáztüzhelyt, 5e ft-ot kért a szerelö nem 15-20at. És azért egy tüzhelyen nem csak a csövet teszi fel hanem beállitja az égöket a sütöt, hogy aztán ne a háziasszonynak kelljen az aktuális gáznyomáshoz beszabályoznia egy csavarhuzoval a készüléket és ne aludjon el a gyujtoláng magátol... Ráadásul ha valaki maszekul belebarmol egy gázkészülékbe, lazán ledönthet egy kisebb háztömböt ha valamit rosszul csinál...

1. szerencséd volt, olcsón megcsinálták. (haverom, nekem, ingyen csinálja)

2. "Ja azért jutott ez az eszembe, mert ha az otthoni számitogépes rendszered bedöglik legfeljebb káromkodsz egyet, de attol nem ég le a szomszéd lakás", meg lehetne indokolni ezt is. Virusfertõzés melegágya lehetsz, rosszul beállított gépnél, zombinak használhatják a géped, betárcsázós programokkal akkora ki nem fizetett telefonszámlát csinálsz, ami veszélyezteti a közcélú távbeszélõ hálózat anyagi likviditását, stb. stb.

kedd okt. 12, 2004 13:29
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ja azért jutott ez az eszembe, mert ha az otthoni számitogépes rendszered bedöglik legfeljebb káromkodsz egyet, de attol nem ég le a szomszéd lakás

kedd okt. 12, 2004 13:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
Még egy kis gáztüszhely offtopic... Vagy 2 hete üzemeltettem be utoljára egy gáztüzhelyt, 5e ft-ot kért a szerelö nem 15-20at. És azért egy tüzhelyen nem csak a csövet teszi fel hanem beállitja az égöket a sütöt, hogy aztán ne a háziasszonynak kelljen az aktuális gáznyomáshoz beszabályoznia egy csavarhuzoval a készüléket és ne aludjon el a gyujtoláng magátol... Ráadásul ha valaki maszekul belebarmol egy gázkészülékbe, lazán ledönthet egy kisebb háztömböt ha valamit rosszul csinál...

kedd okt. 12, 2004 13:12
a fórum lelke

Hozzászólás 
:)
Ha egy gáztűzhelyre 5 év gari van, az úgy érvényes, ha minden évben a hivatalos szerelő legalább egyszer átnézi a ketyerét.
Mintha autó lenne.... kötelező szervizidővel.

kedd okt. 12, 2004 11:56
a fórum lelke

Hozzászólás 
off:

Macika írta:
Ott amiatt van ez (ha jól emlékszem, a szakember érvényesítette a szakszerû bekörés után a garanciajegyet) hogy ne legyen szakszerûtlenül bekötve, amivel potenciális veszélyforrás lennél a körülötted lakókra is.
Szerintem ezzel kényszerítik ki a biztonságot. De jól is van ez így.

egyátalán nincs jól, mert piszkosul visszaélnek ezzel a gázszerelõk. (Most abba ne is menjünk bele, hogy mekkora tudást igényel egy ilyen mûvelet.) Félórás munkáért (értsd flexibilis csõvet beteszik) is elkérhetnek 15-20eFt-ot, csak hogy hitelesítsék, "szakszerûen" van bekötve, beüzemelve a készülék.

Ráadásul nemrég hoztak egy olyan határozatot, hogy 2?3? vagy hányévente minden gázkészüléket "szakemberrel" felül kell vizsgálni. Ami elméletileg hasznos lenne, gyakorlatilag újabb, jelentõs teher.

Az egyéb érvelést majd akkor tudom elfogadni, ha minden számítógépes rendszert (otthoniakat is) KÖTELEZÕ lesz évente diplomás szakemberrel felülvizsgáltatni, ennek elmulasztása jelentõs bírságot von maga után és értelemszerûen a felülvizsgálati díjban az esetlegesen felmerülõ javítási/bõvítési költség nincs benne.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára T68m kedd okt. 12, 2004 11:59-kor.

kedd okt. 12, 2004 11:51
Profil Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Macika írta:
Ott amiatt van ez (ha jól emlékszem, a szakember érvényesítette a szakszerű bekörés után a garanciajegyet) hogy ne legyen szakszerűtlenül bekötve, amivel potenciális veszélyforrás lennél a körülötted lakókra is.

Aha, így már értem. Ezzel akkor igazából nem magát védi a gyár, hanem a vásárlót (és környezetét). Őszintén szólva nem hallottam még erről, bár szerencsére új gáztűzhelyt sem kellett még vennem.

Hogy ontopic is legyek: én mindenképpen valamelyik hivatalos, megjelölt helyen szereltetném be a kihangosítót. Már csak a magam megnyugtatására is (nem gányolják el, tényleg szakember köti be, stb - ha meg esetleg mégis elszúrnak valamit, akkor azért könnyebb rajtuk "számon kérni" a dolgot, mint egy sufni szervizen).

kedd okt. 12, 2004 11:31
Moderátor

Hozzászólás 
simico írta:
A gáztűzhelyt nem értem. Ott mit lehet elrontani? Most nem arra gondolok, hogy felrobbantod a lakást a szivárgó gáz miatt, hanem a tűzhelyben milyen kárt tudsz okozni? Mert szerintem semmilyet :)

Ott amiatt van ez (ha jól emlékszem, a szakember érvényesítette a szakszerű bekörés után a garanciajegyet) hogy ne legyen szakszerűtlenül bekötve, amivel potenciális veszélyforrás lennél a körülötted lakókra is.

kedd okt. 12, 2004 11:03
gyémánt tag

Hozzászólás 
Meggylé írta:
Klímát, gáztűzhelyt is csak hivatalos szakemberrel üzemeltethetsz be, azzal, amelyiket a gyártó ajánlja a garilevélen. Ha nem, ugrik a gari.

A gáztűzhelyt nem értem. Ott mit lehet elrontani? Most nem arra gondolok, hogy felrobbantod a lakást a szivárgó gáz miatt, hanem a tűzhelyben milyen kárt tudsz okozni? Mert szerintem semmilyet :)

kedd okt. 12, 2004 10:56
a fórum lelke

Hozzászólás 
mint fentebb írták!

olcsóbb cuccokat házilag is be lehet kötni. A drágábbaknál pedig tudja be az ember ezt a vételár részének.

hétf. okt. 11, 2004 23:59
Profil Honlap
a fórum lelke

Hozzászólás 
Klímát, gáztűzhelyt is csak hivatalos szakemberrel üzemeltethetsz be, azzal, amelyiket a gyártó ajánlja a garilevélen. Ha nem, ugrik a gari.

hétf. okt. 11, 2004 22:00
Hozzászólás 
A TV helyett inkább autóriasztóhoz vagy kp. zárhoz hasonlítsd. Ugyanúgy nem kell a szerkezetet megbontani, de ha valaki magánba köti be, és felcserél két vezetéket, leég a rendszer azért nem vonható felelősségre a gyártó! Ellenben egy TV-t egyféleképp lehet bedugni, mert mindegy hogy hol van a fázis...

Jah, még ami ilyen az az autóshifi. Eddig három hifim volt, mindig tépte a csávó a száját, hogy kell a számla hozzá és akkor garis, de hát egy 8k-s occsó rádiót nem fogok mégegyszer ugyanannyiért beköttetni :D

hétf. okt. 11, 2004 21:50
a fórum lelke

Hozzászólás 
club írta:
fuzy írta:
De a lenyeg a lenyeg...

Meg valami. Koteles vagyok a Nokia altal kijelolt szervizekben beszereltetni (ha vannaek egyaltalan ilyenek), vagy megfelel egy hivatalos markaszerviz is?

Ha feltüntetik az eszköz garancialevelén (mint ahogy feltüntették a garanciális feltételeket), akkor köteles vagy. Ha nem, nem.....

Ez így igaz.
Márpedig minden ilyen készüléken feltüntetik, hogy csak szakszervíz végezheti a beszerelést, különben ugrik a gari.
Ez tényleg nem egy TV, hogy bedugod a konnektorba, és nézed...

Más kérdés, ha "hordozható" kihangosító, tehát csak bedugod a szivargyújtóba az egyik felét, a másik felét pedig a telóba, és már működik is, ehhez viszont nem kell szakszervíz...

hétf. okt. 11, 2004 21:44
platina tag

Hozzászólás 
fuzy írta:
De a lenyeg a lenyeg...

Meg valami. Koteles vagyok a Nokia altal kijelolt szervizekben beszereltetni (ha vannaek egyaltalan ilyenek), vagy megfelel egy hivatalos markaszerviz is?

Ha feltüntetik az eszköz garancialevelén (mint ahogy feltüntették a garanciális feltételeket), akkor köteles vagy. Ha nem, nem.
A hozzá adott papírokon feltüntetik a beszerelőhelyek listáját is. Ott szereltetheted be.
Nem csak a vevőknek, a gyártóknak is vannak jogai. Pl. joggal követeli meg pl. az IBM, hogy a szervereikbe csak a márkaszervízek tegyenek alkatrészt, holott pl. egy-egy disket, vagy memóriamodult házilag is beléjük lehet tenni, és ezzel az egyszerű művelettel pl. tönkre lehet vágni a méregdrága alaplapot, amit aztán a gyártónak kell garanciában kicserélnie...

hétf. okt. 11, 2004 21:19
ezüst tag

Hozzászólás 
De a lenyeg a lenyeg...

hétf. okt. 11, 2004 20:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
A hasonlat nem a legjobb, mert a tv-hez nem kell a hazat szetszedni, stb...

hétf. okt. 11, 2004 20:36
ezüst tag

Hozzászólás Kihangositot koteles vagyok-e hivatalos kepviseletnel...
beszereltetni?
Ugy ertem, ha veszek egy kihangositot szamlaval, garanciaval hivatalosan, ami 3 honap mulva behal, joggal kerik tolem a hivatalos beszerelest igazolo iratot?

Vagy en is beszerelhetem, fuggetlenul a garanciatol?

Ha tv-t vesz az ember, azt sem kell szerelonek osszedugnia, nem? Vagy igen?

Vagy az mas?

Koszi a valaszokat.

Fuzy

hétf. okt. 11, 2004 20:32
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 26 hozzászólás ]