Péntektől vagyok tulajdonosa egy R520-as telefonnak, amit a Pannonnál vettem.
Ebben a néhány napban sikerült némi ismeretet összeszednem.
Elöljáróban el kell, hogy mondjam; egy Panasonic GD93-ról váltottam át erre,
(amit nagyon szeretek, és nagyon meg vagyok vele elégedve) kizárólag a tudása miatt.
Ekkor ért az első csalódás.
A könyv szerinti adatok - tények:
Könyv: EMAIL van
Tény: nincs. Pannonnál azt mondták, mivel a GRPS rendszer nem támogatja,
ezért nincs is a készülékben. Próbáljam meg WAP-on. Analógban meghagyhatták volna
Könyv: Beszélgetési idő max 10 óra, Készenléti idő 300 óra
Tény: teljesen feltöltve Beszéd: 2 óra 40, Készenlét:170 óra
Az adatokat maga a telefon írja ki. Igaz, még csak a második töltésen vagyok túl.
Az első feltöltéssel kb 2 napig bírta.
Kinézet: olyan csúnya, mint a képeken. A hátlap egy közönséges mattított fémlemez,
egy hozzá egyáltalán nem illő fekete műanyag akkumulátorral.
Olyan próbapanel kinézete van. Előlről az aranyszín inkább sárgaréznek néz ki.
Az ezüst betét középen még a legszebb.
Súly: 105 gramm, mégis olyan nehéznek érzem, mint egy 5110
Antenna: jó vastag, és telefonálás közben nagyon útban van.
Jobb fülön használva már nem zavaró annyira.
Nyomógomb: kemény, hang módban csak néhányszor szólal meg, kattanás módban mindig.
Sötétben felismerhetetlenek a betűk, a számokat meg rutinból nyomkodom.
Oldalsó csúszka csak bal kézben jó. Alaphelyzetben használva állapotjelzést mutat.
Dátum, profil, ébresztés, készenlét. Beszéd közben hangerő. Menüben fel le nyíl.
Érdekes, de ezt használva körbe megy a menü, mig a nyilakat használva csak fel és le.
Jobb oldali nyomógomb. Jó erősen kell megnyomni, hangjegyzethez használható.
Világítás: Sajnos ronda és halvány és ZÖLD (T10), nem pedig kék. A Pannon honlapon kék a
WAP beállításnál. Versmondó lány is kéknek mondta. (R310 erősebb és kékebb). Egy lopás a
Siemenstől: fokozatosan halványul el.
Kijelző: Kifogástalanul olvasható nappal, szinte minden szögből. 3 méret választható.
Nagy: Kicsit túlzás, egyszerűen megnyújtja a betűket, az olvashatóságuk nem
javul ezáltal. Menükben 3 sor plusz felül státusz.
Közepes: Talán ez a legjobb méret. 4 sor + státusz felül (inverzben)
Kicsi: Elég apró és vékony a betű. 5 sor + státusz
Hangok: amiket inkább zajnak neveznék. Meglepően halkak, még a leghangosabb is. T10 is
sokkal hangosabb. Valószínű azért, mert üzleti telefonnak szánják, és a traktor mellett
nem szoktak üzletelni. A dallamok: 10 zene (?), 3 szokásos Ericsson, 4 szerkeszthető.
Van úgynevezett hangosodó is. Két pittyenés után kezdi a zenét. Kb 12 csengetésre éri
el a leghangosabbat. Rezegni tud (elég erős) csengetés közben is, vagy csak ha halk.
Beszédhang: telefonálás közben eddig ez a leghangosabb, amit használtam.Zajban is jól hallható.
Kihangosítható, de a tapasztalatok szerint a hívott visszahallja saját magát.
Ez nem a hálózati visszhang, szerintem a telefon hibája, mert átkapcsolva normál
beszélgetésre megszűnik. A Panasonicnál nem volt ilyen jelenség, és mintha az
hangosabb lenne. Mozgásérzékelő kapcsol át kihangosítottból normálra.
Kb 15 cm-ről már átvált. Ez nagyon zavaró, mert kézben tartva, mint egy CB-t,
túl hamar kapcsol. Jó lenne, ha ki lehetne ezt a funkciót kapcsolni, de
sajnos nem lehet. A kihangosító aktiválása sem egyszerű, két nyomógomb után jön
elő és a mozgásérzékelő gyakran felülbírálja. A GD93-nál egyszerűen sokáig kellett
nyomni a zöld gombot.
Hangvezérlés: Jópofa dolog. Kihangosított üzemmódban is használható, a kijelzőn egy
egy felhőszerű ikon is megjelenik. Irodában, nagyon halk környezetben elég jó a találati arány,
de hangosan kell beszélni, vagy közel kell tartani. Ekkor a mozgásérzékelő
általában kikapcsolja. Amikor hangosan beszélek, az meg olyan kellemetlen. Mit kiabáljak
egy csendes irodában. (Néha röhögnek a többiek) Autós kihangosítónál biztos jó, de sajnos
még nincs olyanom.
WAP: Na ez a legjobb része. GRPS is két nap után összejött, versmondólány többszöri zargatása
után. A beállítása tényleg egyszerű. A napokban többször megszűnt, de egy technikus közölte,
hogy ők is most izzítják a rendszert. (Ahhoz képest, hogy júl. 1-től országos lefedettséget
hirdettek) A WAP-os oldalak NAGYON gyorsan jönnek le. Elvira vasúti rendszer 5 sec után írja ki
a menetrendet. 10 kbyte-os egységekben mérnek, nincs időmegkötés. 1 oldal csúcson kívül
kb. 25 fillér. (SMS küldés WAP-ról 25 fillér!!!, ha találsz ilyen oldalt)
Internet: HSCSD 28.8 kb/s. Ezt tudja, infrán kipróbálva is nagyon gyorsnak tűnik.
(GD93-hoz képest) A laptop (WIN98) kapásból felismerte, és kérte a CD-t, elég
volt bekapcsolni a telón az infrát. A kapott programmal kell átállítani 28,8-ra.
GRPS adatátvitelhez előfizu kell, szerintem nem éri meg (5000-ből 2500 Ft elinternetezhető).
Apropó CD. A telepítő ígér fűt fát, de csak a telefon beállításait lehet elvégezni.
Sajnos a telefonkönyv, naptár és SMS kezelő része hiányzik.
Naptár: nem nagyon tudtam még kipróbálni, de a havi nézet az szép. Öröknaptárszerű
a kijelző, és vastagítva jeleníti meg a bejegyzés meglétét. A mai nap keretben látszi
a mászkálás inverzben.
Az adott napra YES-t nyomva átvált heti nézetre. Az olyan, mint egy asztali naptár,
időbeosztással. (Kér óránként) Bejegyzésre apró fekete vonal utal. Újab YES-re
megmutatja a bejegyzést. YES-re részletezi, majd felajánlja szerkesztésre, törlésre stb.
Nagyon profinak tűnik.
Idő: Ébresztőóra kétféle. Normál és speciális. A speciális annyiban tér el, hogy megadhatom
mely napokon ébresszen (Hétfő, kedd stb. nem dátum)
Stopper is van, négy részidővel. Szép a grafikája. Visszaszámláló is van. (Tojásfőzés,
adott ideig futás pl.)
Hangmemória 90 másodperc akárhány részletben. A szépséghibája a dolognak, hogy előre meg
kell mondanom, kinek a hangját akarom felvenni. (Hívó VAGY hívott) Ami még nem tettszik,
hogy a hangmemó meghallgatásához át kell állítani hangos üzembe, amit a mozgásérzékelő a
gombok nyomkodásakor általában kikapcsol. (GD93 mindkettőt rögzítette, és lehallgatáskor
automatikusan hangosan játszotta le)
Összefoglalva:
A könyvben leírtakat teljesítő telefon jó vétel lenne, ez már nem annyira.
Amiért megvettem: GRPS: OK, 28,800 adat OK, kihangosító nem OK, EMAIL nem OK,háttérvilágítás
nem OK
Alig várom a Pana GRPS telefonját (ha lesz)
Üdv AmTibácsi
(Aki még kíváncsi valamire emilezzen, mert nem vagyok fórum közelben)
amti@freemail.hu