Szerző |
Üzenet |
Cs
|
Hát igen. Az Index cikkéről most kiderült, hogy a döntés messze nem az, mint amit ők előre beharangoztak. Hiteles egy forrás az Index is...
|
hétf. júl. 28, 2003 13:55 |
|
|
shadai
|
Versenytorzítás miatt a Westel Mobil Távközlési Rt.-t 210 millió, a Pannon GSM Távközlési Rt.-t pedig 150 millió forint bírságra büntette a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa hétfői döntésével. A vizsgálatot kartellgyanú miatt indította a versenyhivatal, de a két mobilcég tevékenysége nem minősül annak.
http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/ ... llios.html
|
hétf. júl. 28, 2003 13:17 |
|
|
bluestar
arany tag
|
megvan a dontes:
http://hirek.mti.hu/news.asp?newsid=115392&pub=9
Csak a Westelt es a Pannont iteltek el. Voda a GVH szerint csak atvette a rossz gyakorlatot szegenyke. (Biztosan probalt pedig tiltakozni erosen...)
|
hétf. júl. 28, 2003 12:56 |
|
|
T68m
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 12729 Tartózkodási hely: FLF
|
villany, gáz, stb. egyéb hatósági áras, mert nincs verseny. Hülyére is keresik magukat a szolgáltatók + az állam. Ez utóbbinak kell egy kis plusz, ezért felemelte most a villany áfakulcsát.
De ez egy mobilfórum! két milliárd tényleg jó pénz.... a hivatalnak! Csak azt tudnám mit képzelnek? Mi lesz utána? Mindegyik magába száll és leviszik az árakat? Szerintem ez egy Kovács úrat/et.-t sem fog érdekelni.
|
csüt. júl. 24, 2003 13:59 |
|
|
nord
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1770 Tartózkodási hely: Az ország egyetlen, diadalíves városa
|
"Ha kicsi lesz a büntetés..."
Az infó elég komoly büntetésről szól (konkrétan két milliárd forintról).
|
csüt. júl. 24, 2003 8:54 |
|
|
Steve_Hun
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 984 Tartózkodási hely: Helsinki, FI
|
Nem is említve a vezetékes telefonálást!
Steve_Hun
|
csüt. júl. 24, 2003 7:12 |
|
|
Cs
|
T68m-nek részben igaza van, de ez az egész ügy sokkal problémásabb annál.
Ami viszont azért nekem kicsit furcsa, hogy miközben a mobilcégeknél még mindig elégtelennek látjátok a versenyt, senki sem gondolkozik el azon, hogy sokkal fontosabb területeken, mint pl. villany, gáz és egyéb fontos szolgáltatások terén nulla verseny van, pedig ott aztán igazán ránk férne. Szerintem igazán boldogok lehetnénk, ha az élet minden területén olyan verseny lenne a cégek között, mint amilyen a mobilpiacon.
|
csüt. júl. 24, 2003 7:06 |
|
|
Lator
arany tag
|
T68m-nek teljesen igaza van.
Ha kicsi lesz a büntetés, jót röhögnek a multik, ha nagy azt pedig MI mobilhasználók fogjuk megfizetni.
Normális törvények kellenének, de amig az IHM élén Kovács (Korrupt) Kálmán és díszes csapata tevékenykedik, sajnos nem várható pozitív változás.
|
csüt. júl. 24, 2003 3:36 |
|
|
T68m
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 12729 Tartózkodási hely: FLF
|
Na, ne legyetek naivak!
1. ha háromszereplõs a piac, akkor nem kell megállapodás ahhoz, hogy az árak kartelljellegûek legyenk. Nincs valódi verseny.
2. sokkal érdekesebb, hogy mi lesz az eredmény. Ha csak büntetés, akkor azt mi szívjuk meg, mert nyilvánvaló, hogy az elõfizetõkkel fogják kifizetetni. Ha nem is direkt módon árat nõvelve, hanem pl. azzal, hogy egy ideig laposabb akciók lesznek. Hogy árcsökkentést, hatósági árat elõírjanak attól pedig nemigen tartok.
3. a végzõdtetési díjak magasan tartásában pedig mindegyik cég érdekelt, ez magától értetõdik. Ebbõl egyenesen következik az általános magas ár.
4. megkockáztatom ennek semmi hatása nem lesz az árakra, azaz inkább egy kicsit nõvelni fogják azt. Az intézkedés fõ célja pedig a mobilcégek anyagi meghúzása a hivatal/költségvetés bevételeinek nõvelése céljából!!!
|
csüt. júl. 24, 2003 0:03 |
|
|
Cs
|
Érdekes lenne látni, sok érdekesség lenne benne.
A forgalom biztosan jelentősen eltér. Ez a másik, ami meglepetés lenne. A forgalom zöme hálózaton belül zajlik (és ez az SMS-re is igaz, ahol nincs nagy különbség a díjban).
|
szer. júl. 23, 2003 23:50 |
|
|
Attila
ezüst tag
|
Cs!
Hiszek Neked.
Nagyon szívesen megismerném a mobilcégek egymás közötti elszámolási rendszerét. Sajnos ezt kívülről nem lehet kitalálni, nyilván vastagon benne van az is, hogy a másik mobilcégtől mekkora a bejövő forgalom, mivel ha hasonló nagyságrendű, akkor az elszámolóárnak a fogyasztói árak kialakításánál nincs nagy jelentősége.
|
szer. júl. 23, 2003 23:33 |
|
|
Cs
|
Attila!
Nem hiszem, hanem tudom. Fizetnek bizony, ahogy a hívásokért és igaz ez az MMS-re is. Mindennek ára van.
|
szer. júl. 23, 2003 23:08 |
|
|
Attila
ezüst tag
|
Nem hinném, hogy ezek bármit is fizetnek egymásnak az SMS-ek végződtetéséért.
Vagy lehet, hogy csak akkor ha egy bizonyos irányban aránytalan a forgalom...
|
szer. júl. 23, 2003 16:16 |
|
|
Cs
|
dynax5!
Ha a Westel hálózatából küldtél egy SMS-t Vodafone mobilra, akkor a Westelnek fizetnie kell azért, hogy az üzenet eljusson a Vodafone előfizetőhöz, tehát mondjuk a 35 forintos Domino SMS díjból a Vodafone is részesül. Ezért is hívják végződtetési díjnak.
A Vodafone-nak azért éri meg még veszteséggel is alacsonyan tartani a percdíjait, mert piacot akar szerezni és ez a legjobb fegyvere hozzá.
|
szer. júl. 23, 2003 11:15 |
|
|
dynax5
ezüst tag
|
Ajjaj..
Most valamit nem értek.
Pl nem a Voda fizet a Westelnek a bejövő SMS-ek elküldéséért?
Ki fizet kinek a hívásokért és az SMS-ekért? Ha ez így van akkor hogyan éri meg a Vodának ilyen alacsony parcdíjakkal dolgozni?
Kapcs. díj, plusz percdíj a másiknak...
Minden perc ráfizetés kell hogy legyen egy darabig?
|
szer. júl. 23, 2003 10:51 |
|
|
Cs
|
dynax5!
Valamit félreértettél. A 777mobilról küldött SMS-eknek a Westel örül legkevésbé, mert neki kell kifizetnie a végződtetési díjat. Az sem igaz, hogy szinte nulla a végződtetési díj.
Ami a hívásokra vonatkozó végződtetési díjakat illeti, azokat egyszerűen megtalálod a külnöböző hírekben, ahol a Westel ügyről írtak. Ott is láthatod, hogy igen magasak, csúcsidőben 45-48 Ft, csúcsidőn kívül 23-26 Ft körül vannak.
|
szer. júl. 23, 2003 9:28 |
|
|
zsolti4
|
Ha nem örülnének a 777sms-nek annyira, akkor egyszerűen
letiltanák az arról a számról jövő sms-eket.
|
szer. júl. 23, 2003 8:06 |
|
|
Whave
vas-tag
|
az sms-ert tudtommal semmit, ezert tudsz kulfoldon is ingyen sms-t fogadni es ezert kerul ugyanannyiba (no nem a bee-nel ahol majdnem ketszeres, sot westelre meg vodara 5 ft-tal tobb, ez a legnagyobb lehuzas a vilagon)
|
szer. júl. 23, 2003 8:01 |
|
|
dynax5
ezüst tag
|
Üdv!
Nem tudja valaki milyen kapcsolási díjai vannak a szolgáltatóknak egymás felé? Milyen számlázási egységgel?
Az SMS-ért mennyit fizetnek egymásnak?
Nem hiszem hogy a Voda v. a Panyon örül a 777sms-ről tucatszám érkező SMS-eknek...
|
szer. júl. 23, 2003 7:53 |
|
|
kmf
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 159 Tartózkodási hely: Budapest
|
OFF!
CS, gyere legyszi az "uj akciok a westelnel topicba!
ON
|
kedd júl. 22, 2003 16:43 |
|
|
.gúnár.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4374 Tartózkodási hely: c:\windows
|
Cs!
Tudom, hogy a két ügy nem egy és ugyanaz, csak ez, és a HDB
döntés közötti időrendi sorrend, valamint az időkülönbség
miatt írtam be. Azért valljuk be, aki nem ismeri az ügyek
hátterét, annak még esetleg gyanús is lehet a két ügy
időrendi sorrendje, illetve a kettő közötti nem túl nagy
időkülönbség. Persze az természetes, hogy egy ilyen GVH
eljárás elvileg jóval tovább tart, de ebbe nem mindenki
gondol bele.
|
kedd júl. 22, 2003 16:40 |
|
|
Cs
|
Cml!
A mosoly érhető lenne, ha legalább azonos ügyről beszélnénk. De a két eljárásnak alig van köze egymáshoz. Ebben az ügyben tudtommal a Vivendi volt e kezdeményező és a mobilos cégek közösen igyekeztek védeni az álláspontjukat. Arról nem is beszélve, hogy ha elmarasztalják őket, attól még a Westelnek semmivel sem lesz jobb, maximum még itt is legombolnak róla pénzt. Akkor lenne igazad, ha a döntés eredményeként nem bírságot rónának ki, hanem csak a másik kettőnél csökkentenék a végződtetési díjakat, viszont erről meg szó sincsen.
Persze azért majd érdekel, mi is igaz a hírből.
Olyan lesz mint az a bizonyos rádió. Nem is osztogatnak...
|
kedd júl. 22, 2003 16:30 |
|
|
.gúnár.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4374 Tartózkodási hely: c:\windows
|
Cs!
Ott is volt a smiley a végén.
Mellesleg volt már rá példa, hogy az elején hasonlóan
viccesnek szánt teóriákról később kiderült, hogy véres
valóság...
|
kedd júl. 22, 2003 16:06 |
|
|
Cs
|
"Szóval szerintem a Westel nyomta fel a másik kettőt a korábbi HDB döntés miatt, ami őt hátrányosan érinti. Ha már ő bukik, bukjon más is. )"
Cml!
Miből jutottál erre a zseniális következtetésre???
Vicces beszólás volt.
|
kedd júl. 22, 2003 15:37 |
|
|
Attila
ezüst tag
|
cml!
Ez az eljárás már elég rég óta folyik a mobilcégek ellen
(nem emlékszem pontosan, de lehet, hogy már több mint egy
éve) és ennek semmi köze a HDB döntéshez.
Valószínűleg a Vivendi kezdeményezte az eljárást, mert a
Matávnak mindegy volt, hogy melyik zsebébe tette a pénzt.
Ez az egész nem a mobilosok közti versenyről szól, hanem
arról, hogy a mobil versenyzett a vezetékessel.
Így aki sokat hívott mobilt, annak jobban megérte venni
egyet, mégha másra nem is használta, mint vezetékesről
bonyolítani a hívásait. Ez pedig egy új lökést adott a
piacnak, miután elért egy kritikus tömeget...
Azért elgondolkodtató, hogy amikor a Westel csúcsidőben
nettó 45 forintért végződtet még mindig (azt hiszem, aug.1-
től kötelezték a csökkentésreű) egy Matáv felől jövő
hívást, akkor egy Vitamax Cityről telefonáló egyén
összesen 12500-as feltöltővel összesen fizet nettó 36
forintot a szolgáltatójának, és valószínűleg ebből nettó
30-nál többet biztosan nem ad át a Vodafone a Westelnek.
És akkor felvetődik a kérdés, hogy technikailag két
teljesen egyforma, külső hálózatból érkező hívás esetén
mégis milyen alapon differenciál a szolgáltató.
A fentihez hasonló példa bármelyik mobilszolgáltató esetén
konstruálható, és mind szinte ugyanannyiért végződtet.
A kartell bizonyításához elegendő az árak és egyéb
feltételek összehangoltsága, nem szükséges
magnófelvétellel rendelkezni a tényleges megállapodásról.
|
kedd júl. 22, 2003 15:31 |
|
|
+Malackaa+
vas-tag
|
Én ettől a hírtől nagyon ledöbbentem!
A nagy civakodások a nyilvánoság előtt(Lásd.: egymást kritizáló reklámok) ... hm aztán meg kiderül, hogy a háttérbe összefogtak.
|
kedd júl. 22, 2003 15:11 |
|
|
mumuss
|
és mégvalami
én tanultam közgázt, de ez mit akar jelenteni?
mellébeszélés... áá
"Ez a jelenlegi ügyben nem így történt, hiszen a vizsgálat fő tárgyát a hálózati szerződésekben megjelent, nyilvános megállapodások képezték"
???
A kartell tényleg igaz, biztos,ss nem véletlenek az árak, dehát könyörgöm, amikor mr.V. mr.P. és mr.W. lemennek a kocsmába megisznak 2 pofa sört és közben megbeszélik, hogy most jó be..atjuk a jónépet és drágákleszünk azt már Kartell
és szerintem nem valami kézzelfog6ó!:)
|
kedd júl. 22, 2003 12:14 |
|
|
mumuss
|
és mégvalami
én tanultam közgázt, de ez mit akar jelenteni?
mellébeszélés... áá
"Ez a jelenlegi ügyben nem így történt, hiszen a vizsgálat fő tárgyát a hálózati szerződésekben megjelent, nyilvános megállapodások képezték"
???
A kartell tényleg igaz, biztos,ss nem véletlenek az árak, dehát könyörgöm, amikor mr.V. mr.P. és mr.W. lemennek a kocsmába megisznak 2 pofa sört és közben megbeszélik, hogy most jó be..atjuk a jónépet és drágákleszünk azt már Kartell
és szerintem nem valami kézzelfog6ó!:)
|
kedd júl. 22, 2003 12:14 |
|
|
.gúnár.
gyémánt tag
|
Picit félreérthető a topicindító bevezetője, azért kiegészítem annak, aki nem megy rá a linkre:
A kartell a vezetékesből mobilba irányuló végződtetési díjakra vonatkozik.
|
kedd júl. 22, 2003 12:12 |
|
|
X-COM
arany tag
|
ő volt az első
sorry a másik topic miatt, de mikor nyitottam még nem vala
|
kedd júl. 22, 2003 12:05 |
|
|
TheDaemon
arany tag
|
remélem jól megbüntetik őket, aztán meg csökkentik a díjakat!
|
kedd júl. 22, 2003 12:02 |
|
|
.gúnár.
gyémánt tag
|
Most nem tudom, kihez legyek kedves. Hozzád, vagy X-COM-hoz, aki ugyanilyen topicot indított.
Szóval szerintem a Westel nyomta fel a másik kettőt a korábbi HDB döntés miatt, ami őt hátrányosan érinti. Ha már ő bukik, bukjon más is. )
|
kedd júl. 22, 2003 12:00 |
|
|
shadai
|
Összehangolta árait a Westel, a Pannon GSM és a Vodafone
Kartelltevékenységért büntetheti meg hamarosan a Gazdasági Versenyhivatal Magyarország három mobiltelefon-szolgáltatóját. Az Index értesülései szerint a versenyhivatal megállapította, hogy a Westel, a Pannon GSM és a Vodafone összejátszott az árak indokolatlanul magasan tartása érdekében.
Tovább:
http://index.hu/tech/uzlet/mob0721/
|
kedd júl. 22, 2003 11:51 |
|
|