|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 11 hozzászólás ] |
|
Progik hardware igénye - avagy mihez mekkora gép kell?
Szerző |
Üzenet |
Draco
arany tag
Csatlakozott: vas. ápr. 18, 2004 13:32 Hozzászólások: 346 Tartózkodási hely: Szeged
|
Hali!
Az ahelyzet, hogy ő sulibban fogja ezeket tnaulni.
Amúgy meg játszani is akar rajta...
Szóval elég **** dolog ez. Vagy vegyen két gépet?
De akkor milyeneket?
Mer gamera bármikor irok össze neki, de erre a progicsomagra nemt tok mit irni...
|
kedd okt. 11, 2005 13:10 |
|
|
Tigrincs
gyémánt tag
|
Draco, nem szívesen ábrándítalak ki, de olyan gép, ami egyaránt jó játszani, meg mondjuk renderelni, meg 3D modellezni, olyan nincs. A játékok alapvetően egy gyors, sok "csicsa" tudással rendelkező most futó videokártyát szeretnek. Ezzel ellentétben a Maya, a 3DMax, a Lightwave "ipari" 3D kártyákat szeretnek, ez legtöbbször OpenGL-re kihegyezett (natív, és nem emulált OpenGL, mint a mostani játékos 3D-kártyákban) architektúrát jelent. Aki foglalkozott CAD-del, az tudja, hogy egy élmezőnybeli játék 3D-kártya ára piti egy komolyabb CAD-kártya mellett (ajánlom figyelmedbe a 3DLabs vagy a Matrox high-end kártyáit). Szóval videokártyát valóban nem zabál a Maya, csak ha mondjuk valós időben szeretnéd a modelleket renderelve látni, no meg ha azt, hogy a proci mellé a videokártya is besegítsen számolni, renderelni (erre a D3D-s kártyák nem képesek).
Egyébként összességében annyit ajánlok, hogy mielőtt beleugranál egy ilyenbe, nézz körül, hogy más mit, milyen gépet használ progikhoz, mondjuk olyan embert, aki ebből él. Mert OK, tanulni még csakcsak elmegy egy játékgép (mert kis hazánkban kevés cég vállalja, hogy progiorientált cél-munkaállomásokat rak össze), de pénzt keresni vele, na az már komoly befektetés.
Csak egy egyszerű példát mondok arról, hogy miben "ütős" egy célhardver. Csináltál egy összetettebb színt (annak aki nem tud magyarul, scene - igen, szín, mint a színház, színpad, stb.), megpróbálod beállítani, fényelni, stb. Ilyenkor nem mindegy, hogy egy textúrákat és fényeket mellőző drótvázat állítasz be, aztán vársz két órát a renderre, vagy a renderhez közeli modelleket, fényelve, textúrázva, stb, és utána vársz a renderre alig fél órát...
Persze ez minden célhardverre igaz, síkszkenner-dobszkenner, tunerkártya-vágókártya, stb.
|
kedd okt. 11, 2005 10:14 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Draco írta: Na jó, az előbbi hozzászólásból ezt szűrtem le:
A haverom minimum ilyen gépet vegyen:
Alaplap: Asus A8N-SLI Deluxe, PCIE, nForce4 Proci: Athlon 64 4000+, 1 MB cache RAM 2 db: 1GB Twin (2x 512 MB) Corsair, 400 MHz, CL 2-2-2-5 Videokártya: 2db: Asus GeForce FX 6800 Ultra, 256 MB, PCIE
Kár, én abban reménykedtem, megteszi az is, ami nekem van (mert akkor hamarabb venne, és gakabban kommunikálhatnék vele...): Alaplap: Asus A7V880 Proci: Barton, vagy ha nincs, akkor Sempron 3000+-3200+ RAM: 1 GB twin Corsair, va Kingston CL 2, vagy CL 2,5 Videokártya: 1 db AGP 8x, Nvidia 6600 GT, 128 MB
Ezek szerint, ha én feltenném az említett progit meghalna a gépem... Hát ez nem túl szép tőle! PFÚJ PROGI! Már csak azé is, mert szerintem az enyimé nem **** gép. Mégha nem is egy csúcs kategória, de akkoris!
Itt szerintem megint mérlegelni kell, hogy haver mennyire akarja komolyan venni, stb.
Tehát, ha mondjuk suliba ezt tanulja, tudja, hogy mibe vág bele, és magas szinten akarja művelni, netalálntán ebből akar megélni, akkor igenis öljön bele több százezret akár még pluszba.
DE ha csak most gondolt egyet és akar studio maxozni, akkor sztem nincs értelme még olyan bika gépet venni.
A Te gépeden is elmenne nyilván, az más kérdés hogy megőszülsz előtte, míg egy bonyolult izét megcsinál, de mondjuk egy egyszerűbb kis valamit összelehet dobni simán a te gépeddel is.
|
kedd okt. 11, 2005 10:05 |
|
|
Draco
arany tag
Csatlakozott: vas. ápr. 18, 2004 13:32 Hozzászólások: 346 Tartózkodási hely: Szeged
|
Az jó, hír, hogy videokártyát nem zabál. Ezek szerint csak procit.
Akokr viszont elég neki is egy 6600 GT...
|
kedd okt. 11, 2005 9:52 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
Maya-hoz 1 GB ram kell azt kész!
Ha használni is szeretnéd akkor több ram(gyors) és dög proci!
Az új ati karik levesznek a proci válláról majdnem 1 %-kot!:)
de matrox-szal szebb a kép!:)
|
kedd okt. 11, 2005 8:54 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Idézet: A haverom minimum ilyen gépet vegyen: .....
Miért,ki mondta hogy dual kártya kell a Maya-hoz
"Elég" hozzá egy tiszetsséges Matrox.
A tieden is elmegy,csak vénülő apóka leszel mire egy komolyabb 3D-s figurát lerendel,ha menet közben le nem fagy
|
kedd okt. 11, 2005 2:02 |
|
|
Draco
arany tag
|
Na jó, az előbbi hozzászólásból ezt szűrtem le:
A haverom minimum ilyen gépet vegyen:
Alaplap: Asus A8N-SLI Deluxe, PCIE, nForce4
Proci: Athlon 64 4000+, 1 MB cache
RAM 2 db: 1GB Twin (2x 512 MB) Corsair, 400 MHz, CL 2-2-2-5
Videokártya: 2db: Asus GeForce FX 6800 Ultra, 256 MB, PCIE
Kár, én abban reménykedtem, megteszi az is, ami nekem van (mert akkor hamarabb venne, és gakabban kommunikálhatnék vele...):
Alaplap: Asus A7V880
Proci: Barton, vagy ha nincs, akkor Sempron 3000+-3200+
RAM: 1 GB twin Corsair, va Kingston CL 2, vagy CL 2,5
Videokártya: 1 db AGP 8x, Nvidia 6600 GT, 128 MB
Ezek szerint, ha én feltenném az említett progit meghalna a gépem...
Hát ez nem túl szép tőle! PFÚJ PROGI!
Már csak azé is, mert szerintem az enyimé nem **** gép. Mégha nem is egy csúcs kategória, de akkoris!
|
hétf. okt. 10, 2005 20:58 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Elég durva meghatározás:minimális gépigény
,de tény és való Tigrincs-nek igaza van.
Egy 3D szerkesztőnek-ami mellé rendel is -minimális gépigénye egy mostani erőmű. A kétprocis v. dualmagos rendszerek kellenek hozzá(célhardver)-ezen munka közben nem kell mineféle fölös taszkoknak futni( menet közben Lagzi Lajcsi),sok-sok memória,Sata wincsiből min. egy RAID 0+1 tömb, "jobbfajta"videokártya(ez nem kimodottan jó a játékora-bár ezekkel csinálják) és monitor -430-tól felfelé a vas+soft...
Ezzel szemben,lehet új gépet venni ami: "jó játékra is"... 60-ért...
|
hétf. okt. 10, 2005 18:51 |
|
|
Draco
arany tag
|
Hali!
Szerintem igenis érdemes erre külön topicot nyitni, mert fogalmam sincs pl a minimum configról! Ha lenne, nem nyitnám. De az tsem tudom, mi az a Maya.
1ébként pl, amikor egy progi min cofigja a gépem alatt van, valahogy nem érdekel. Vagy fejlesztek. De jobban szeretem, ha az ajánlott, vagy netán a optimal config szegmensben vagyok. De pl a haverom által írt progiknál mik a kritériumok? Mert ezt még ő sem tudja, csak használnia kell majd olyan progikat. Én viszont nem tudom megmondani neki, mert nincs olyan progim. (Ha lenne, megnézném a readme.txt leirásban... - Pl a C&C Generals Zero Hour és a Porsche 2000, ami most fent van, mindkettőnek van ilyenje. És minden más programomnak volt ilyenje. Szal biztos azoknak is van, de van itt valaki, aki már látta azt a progit ebben az életében? Mert én nem!)
|
vas. okt. 09, 2005 16:45 |
|
|
Tigrincs
gyémánt tag
|
Egy kis h_i_b_a_sz_á_z_a_l_é_k_k_a_l általában minden aktuális verziójú programot az aktuális, a célközönség által meghatározott hardverre írnak. Tehát pl. az aktuális Office jól, akadásmentesen fut egy most kapható hardveren, felesleges olyan technikát alá tolni, ami 3 év múlva lesz, ugyanakkor 3 évvel ezelőtti hardveren szintén nem fog menni. Nyilván, egy Mayának nagyobb a hardverigénye, mint eg Office-nak, mert más célokra, más közösség használja, az előbbit sok titkárnőnek el kell tudni adni, míg a Mayát csak egy szűk réteg fogja megvenni, aki tud költeni hardverre. Ugyanakkor Hiába van megfelelő hardvered egy adott progihoz, ha egyszer televan a gép codec-pakkokkal, meghajtókkal, futó szolgáltatások és szerverprogik hegyeivel, akkor brutálisan szaggatni fog. Pl. a háttérben fut a DC, ami folyamatosan egy kicsit használja a vincsit, meg közben megy a WinAmp, és persze ICQ-ban, MSNM-en online vagy, akkor nyilván a vincsi, a memória és a proci egy fix műveleti sávszélessége foglalt lesz, amit a progi elől vesz el. Szóval erre szerintem nem érdemes topicot nyitni, mert max csak a vitát gerjesztjük vele. Minden proginál megadják a minimum configot, amin elindul, minden ami ezen túl van, az az egyedi géptől, futó progiktól és szubjektív véleménytől függ, nem abszolút, és nem összemérhető.
|
vas. okt. 09, 2005 16:05 |
|
|
Draco
arany tag
|
Progik hardware igénye - avagy mihez mekkora gép kell?
Hali!
Gondoltam el kel egy ilyen topic is. Csak azért, hogy ha a user akar egy új progit, még mielőtt beszerzi, hadd tudja már, hogy fut-e a gépén...
Amivel én most kezdeném, az spec véletlenül pont nem nekem kell, hanem egy haveromnak...
A kérdés:
Ismeri-e ezeket valaki? Mekkora gép kell hozzá?
"3dsmax es a maya milyen gépen fut?
Me nekem ami kell majd az ezek, meg a rendereles."
Na, hát mikor ezt írta hirtelen lövésem sem volt hozzá, mekkora gépet ajánljak neki. Mert éppen mondhatnék vmi dual magos procit SLI alaplappal, meg kér nvidia 6800 ultra kártyával, de a kérdés az, hogy minek? Mert szerintem ennyit nem eszik. De mennyit eszik?
1ébként összehasonlítási alapnak az én gépem:
Asus A7V880
512 DDR 400 MHz CL2,5
AMD Barton 2600+
MSI NVIDIA 6600 GT
Eddig még semivel sem volt bajom. Minden fut, nem szaggat, stb...
És 1-2 játékot leszámítva ksiebb videokártyával is beérném...
|
vas. okt. 09, 2005 15:24 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 11 hozzászólás ] |
|