Hali!
Nekem ugyan fordított konfigurációm van (win98 a guest OS), de azért talán azért még tudok hasznos dolgot mondani.
Tapasztalataim szerint, a hálózat irányából a guest OS is ugyanolyan gépnek számít int a másik. Tehát, nyilván van a VM-et futtató oprendszernek is egy hálózati címe. (Ha nincs akkor legyen
, tegyél bele egy etehrnet kártyát, ha nincs
). Namos, egyszerűen adsz nekik megfelelő IP címet. Ha van a hálózatban DHCP akkor azt adod meg nekik. Gondolom a Win nem gond, Linux alatt Yast-al tudod beállítani. Ha helyesen beállítottad az IP-ket akkor már tudod "mindkét gépből" a másikat pingelni. Ha ez megy az már fél győzelem.
Ahhoz, hogy egymást lássák, ez még nem elég. A windows.ban működnie kell a fájl és nyomtatómegosztásnak. (ha jól emlékszem. Nekem nem XP-m van csak 98, ugyhogy lehet, h ogy azon más.) Ha ez is megvan akkor még fel kell tenni a és be kell állítani a SAMBA-t a linux alatt. Ennek konfigurálása az újabb SuSE-kon valamivel könnyebb (9.1), de a régebbieken is meg lehet oldani a leírás lapján. Ha feltetted és minden OK akkor a windows-os gépből már látnod kell a Linux-os gépet is a hálózat-tallózás.. alatt.
Előfordulhat, hogy csak percek múlva jelenik meg, ez a win hülyesége.
(Telepítés után legegyszerűbb az egész rendszert újraindítani.)
Amennyiben vissza irányú kapcsolatot akarsz akkor az smbclient programot is fel kelle tenni. (Nem tudom, hogy SAMBA-val együtt felmegy vagy nem, próbált ki, vagy keress rá a csomaga.) Ha jól emlékszem az "smbmount" paranccsal is be tudod mountolni az előre elkészített könyvtár alá a Windows-os gépet és akkor a Linuxból is el tudod érni.
Nekem most is így működik mindkét irányban, ugyhogy nem lehetetlen a dolog. Csináltam egy scriptet a mouthoz (1 sor az egész), te is meg tudod csinálni az smbmount manuáljában (man smbmount) le van írva miképpen kell. (Nyilván az enyémmel nem sokra mennél a saját környezetedben.)
Na üdv!
(Ha kérdésed van tedd fel, ha tudok válaszolok.)