Én inkább úgy közelíteném meg a dolgot, hogy válassz olyan disztrót, amit az ismeretségi körödben valaki már használ és nem zárkózik el egy kis segítségtől, ha épp elakadsz valahol.
A kérdésedre nem lehet egyértelmű, objektív választ adni. Mindenki azt favorizálja amit ismer, használ. A stabilitásról meg annyit, hogy többnyire stabilan működik mindegyik disztró, hiszen majdhogynem ugyanazt a kernelt használja mindegyik modernebb, népszerűbb disztró.
Gond általában a legújabb masinákkal szokott lenni, ami épp most gurult le a futószalagról. Ezeknél valószínű, hogy esetenként foghíjas még a driver támogatottsága.
Nos, ha nincs ilyan ismerős, akkor én az alábbi disztrókat javallom:
a, ubuntu vagy kubuntu (attól függően, hogy gnome vagy kde desktopot favorizálod)
b, openSUSE (jelenleg a novell által fejlesztett disztró)
c, UHU linux (ez magyar fejlesztés, nemrég jött ki belőle egy új live cd)
d, Mandriva (régebben ezt ajánlották a winről megtérőknek)
és ezeken kívül még sok másik száz...
Én jelenleg ubuntut és kubuntut használok... meg vagyok vele elégedve.
Idézet:
A grafika annyira nem erdekel, viszont legalabb egy egyszerubb KDE vagy GNOME felulete legyen.
A fenti mondatban nem kevés ellentmondást vélek felfedezni
Ha nem fonros az X, akkor miért minimum követelmény a két legnagyobb desktop manager közül az egyiknek a megléte?
Mert ha nem fontos a grafikus felület, akkor én inkább ezek közül választanék (az erőforrás, gyorsaság, egyszerűség miatt):
FVWM
WindowMaker
IceWM
Sawfish
Blackbox
Fluxbox
A fenti ablakkezelők egyébként bármelyik disztróra feltehetőek.