Tűzfal kérdés újra (4év után)
Azzal kezdeném, hogy még 2007-ben felmerült bennem néhány tűzfallal kapcsolatos kérdés, amit annak idején felvetettem az Ubuntu fórumban, és amely részben a mai napig nyitva maradt.
Az eretdeti téma itt található:
http://ubuntu.hu/node/1144Egyre több, korábban csak windowsra megjelent program, érhető el manapság linuxra is. Ezek közül jónéhányat szivesen használnék linux alatt is, azonban ezen programok egy része külön kérérs nélkül is szeret a gyártójának hazabeszélni... Win alatt ez nem probléma, jelez a tüzfal, hogy az adott program szweretné a hálózatot használni, ezután bejelölöm a tűzfalban, hogy az adott program nem használhatja a netet, és a probléma megoldva. (hogy konkrét példát említsek: pl. az Eagle nyomtatott áramkör tervező). Eközben a többi program nyugodtan használhatja a netet (amelyekhez van engedély felvéve a tűzfalban)
Linux alatt erre a mai napig nem találtam megoldást, és bár lenne több program is amit ma már linux alatt is lehetne használni, mégsem tudok nyugodt szívvel áttérni a windowsról, mert addig nincs meg a bizalom amíg egy-egy program, akár a tudtom nélkül is, adatokat küldhet (fogadhat) el a gépemen. Ez persze win alatt is megtörténne, de ott ha van értelmes tűzfal akkor megakadályozható. Természetesen elsősorban zárt forráskódú linuxos programokról volna szó - de számomra a nyitott forrás sem garancia... mint ahogy erről a csaknem 4 éves fórumtémában is szó volt.
Most persze jöhetne sokféle vélemény , hogy kell-e aggódni vagy sem. De ezt most szeretném rövidrezárni: NEM az érdekel, és nem ezért nyitottam témát!
Az érdekel, hogy létezik-e linuxos megoldás a problémára. A sok év alatt készült-e, illetve létezik-e olyan tűzfal program linuxra, amivel az alkalmazások adatforgalma is szűrhető???
Vagy ez a fajta adatbiztonsági kérdés (valamilyen rejtéjes okból?) továbbra sem érdekli a linux fejlesztőket???