Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd nov. 19, 2024 6:18

Hozzászólás a témához  [ 31 hozzászólás ] 
Qbasic 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás 
Alias írta:
bocs, való igaz, sub és function valóban van... 8)

Caak azt nem találtam meg, hogyan lehet futtatható állományt készíteni.. :roll:
Leírnád??? :twisted:

leírsz egy csomó ordító butaságot, miközben a nyelvet még csak nem is ugatod.

vas. jan. 18, 2009 7:55
Profil Privát üzenet küldése Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Üdvözletem!

Nem találtam nekem passzoló témát, ezért ide tettem.
Szükségem lenne a Visual Basic 1 –re. Meg egy magyar nyelvű leírásra a nyelvről.
Ebben kérném a Ti segítségeteket.
Találtam egy vbdos nevű eszközt, de lehet, hogy hiányos.
Előre is köszönöm.

vas. jan. 18, 2009 7:49
ezüst tag

Hozzászólás 
Végigolvastam amiket írtatok. Én személyes tapasztalataim alapján mindenkinek a Delphit és a Pascalt ajánlom, egyrészt mert a pascal a legegyszerűbb programnyelv, utána a C és a C++. BASIC-et vagy QBASIC-et azért nem ajánlom senkinek mert utána tényleg nehéz lesz átállni magasabb szintű programnyelvre... (Amúgy... csak megjegyzésként... a QBASIC rajta van a Win98-as telepítő lemezen :)) Az igazi programozás tényleg az Assembly, de azt nem lehet elsajátítani rövid idő alatt és rengeteg ismeretet igényel. Ezért ajánlom a Pascalt, amit el lehet sajátítani röpke pár hónap alatt :wink:

szomb. márc. 15, 2008 13:51
Profil Privát üzenet küldése
arany tag

Hozzászólás 
Ha jól emlékszem:
Kód:
FOR I = 1 TO LEN(A$)
IF MID$(A$, I, 1) = "." THEN MID$(A$, I, 1) = ","
NEXT I

Az előző eszmefuttatásokhoz pedig csak annyit tennék hozzá:
Aki még nem programozott Assemblyben az nem is tudja hogy mi az az igazi programozás.
Egyébként meg szerintem az a legkifizetődőb, ha C-t (C++-t) tanulsz. Később azt tudod majd a legjobban kihasználni. Talán... :)
Ha viszont könnyedén szeretnél látványos dolgokat csinálni, ugyanakkor kihasználnád a C gyorsaságát és lehetőségeit; akkor Visual C++.

szomb. jan. 05, 2008 19:33
vas-tag

Hozzászólás adatbevitel
Üdv!

Hogyan tudnám MS QBasicben megoldani, hogy egy számot tizedesponttal és tizedesvesszővel is be lehessen vinni billentyűzetről, majd műveleteket végezni vele? A TPascalban bevált eljárás - mely szerint szövegként fogadom, karakterenként átvizsgálva, van-e benne pont, és kicserélve ,-re - itt nem működik! Hiába szövegként várom az adatot, nem fogadja el, ha vessző van benne, ehelyett elölről kezdi a progit...

Ugyanez fordítva: kiíratás előtt is hiába próbálom kicserélni a két karaktert...

Qbasicben hogyan hivatkozhatok egy string x. karakterére? A következő szintaktikát használtam (kiírásnál):

FOR I=1 TO LEN(A$)
IF A$(I)="." THEN A$(I)=","
NEXT

Előre is köszi minden tippet!

szomb. jan. 05, 2008 15:59
arany tag

Hozzászólás 
Bár nekem csak feleannyi (időbeni) tapasztalatom van, én nem igazán értek egyet. Főleg azzal nem, hogy a M$ miatt lenne leáldozóban a Java... Az igazán nagy teljesítményű és nagy megbízhatóságú rendszerek UNIX-alapúak és még egy darabig azok is lesznek. Hasonlíts össze egy tetszőlegesen kiválasztott Windows-alapú rendszert mondjuk egy SunFire E25K-val vagy egy IBM zSeries 800-zal. Aki pedig C-ban v. C++-ban kezd el a semmiből felépíteni egy enterprise-alkalmazást annak baromi sok ideje van. A megrendelők 90%-a pedig nem erről híres.
Egy másik szempont az architektúra: egy Java-ban írt rendszer teljesítménye igény szerint növelhető pusztán azzal, hogy további hardvert állítasz munkába és szerencsére a megrendelők is tisztában vannak azzal, hogy olcsóbb a harver mint a szoftver.
Magyarországon kapásból tudok mondani vagy 5 céget amelyeknél átlagban 100-150 Jávás fejlesztő dolgozik. Aki pedig programozásra adja a fejét az jobb ha megbarátkozik a külföldi munkával is...

szer. aug. 04, 2004 9:30
arany tag

Hozzászólás 
Ok, optikus, fentiek igy valóban korrektek és teljesen egyetértek... :D

szer. aug. 04, 2004 6:56
arany tag

Hozzászólás 
Ezen nem veszunk ossze :D
En meg ezt irtam: nagyon korlatozott az eladhatosaga(meg a hasznalhatosaga is) az uzleti eletben (ettol meg lehet jo egy nyelv)

Kerdes ki mennyire akar belemelyedni. En annyira hogy a hobbim a munkam (szerencsere) de 15 ev nagyuzemi fejlesztes utan belathato a hazai fejlesztoi piac nagy resze.
Jelenleg nagyon jo lehetosegnek tunik a .net C#. A delphi is megy de eleg immel-ammal (uj nagy fejleszteseket nem ebben csinaljak, raadasul a D8 = .net pascal nyelven). A Java mar lealdozoban, sokkal tobbet vartak/gondoltak rola a megrendelok mint amire valojaban valo (kicsit a .net-nel is van ilyen de szerencsesebb a helyzet). Persze az is szerepet jatszik hogy barmennyire nem szeressuk az M$-t megis elegge alap mindenutt, es ha ok dontenek (pl. nem tamogatjak tovabb a javat) az elegge kihat a piacra is. Most lehet jonni a linuxal meg a mysql-el, de cegeknel elenyeszo, inkabb csak az informatikus jatekanak tartjak, meg az oktatasban kap szerepet.
Arrol meg nem is beszeltem hogy linuxos klienset plane nem hasznalnak. A legtobb helyen a felhasznalok tudasa az explorer inditasaban es a kedvenc oldaluk olvasgatasaban kimerul... na ennek adjal linuxot (ezeknek meg a vindozba valo belepes is problemas nemhogy csinalni valami ertelmeset, tisztelet a kivetelnek).

kedd aug. 03, 2004 21:10
arany tag

Hozzászólás 
Kedves Optikus!!!

A hozzászólásom pontosan így szólt:

majd Pascal jött, a fősulimon (GDF, a Pascal nyelv hivatalos támogatója ) meg jeletős Pascal+Delphi+OOP.

Csak a pontosság kedvéért... :twisted:

(Pascal alapok, aztán OOP aztán Delphi.. Véleményem szerint azért ez nem annyira rossz... 8) )

kedd aug. 03, 2004 15:58
arany tag

Hozzászólás 
kRoy írta:
Ezzel ugye nem azt akartad mondani h. a Java semmire nem jó???

Hat felig-meddig, nagyon korlatozott az eladhatosaga(meg a hasznalhatosaga is) az uzleti eletben (ettol meg lehet jo egy nyelv). En arra gondolok hogy java programozot kis hazankban eleg keves helyen tartanak el foallasban. Basicet sem, talan VB-t vagy .net alapon, de ott is inkabb C#. No meg SQL orrba-szajba perfekt, termeszetesen a gyartofuggo elteresek alapos ismeretevel.

kedd aug. 03, 2004 13:24
arany tag

Hozzászólás 
_optikus_ írta:
vackor írta:
Alias írta:
... majd Pascal jött, a fősulimon (GDF, a Pascal nyelv hivatalos támogatója

Most már a Java támogatója...

Jo hely ez a GDF tonnaszam ontja a semmire sem jo programnyelvel rendelkezo szakikat (marmint ezekkel a nylevekkel nem nagyon van komoly allas az uzeleti eletben, de jateknak telleg jo).

Ezzel ugye nem azt akartad mondani h. a Java semmire nem jó???

kedd aug. 03, 2004 9:05
arany tag

Hozzászólás 
vackor írta:
Alias írta:

Jo hely ez a GDF tonnaszam ontja a semmire sem jo programnyelvel rendelkezo szakikat (marmint ezekkel a nylevekkel nem nagyon van komoly allas az uzeleti eletben, de jateknak telleg jo).

vackor írta:
Hát, kell egy kis idő mire az ember felfogja, de talán egy hangyányival könnyebb mint azoknak, akik nulla programozási ismerettel vágtak neki a Java-nak! :twisted: :twisted: :twisted:

Hehe en is ezt vartyogtam, ha valaki valaha tovabb akar lepni a basicrol jobb ha bele se kezd mert nagyon mas(rossz) a gondolkodasmodja. Es ezt a rossz basices szemleletmodot probalja meg raeroltetni minden mas nyelvre.
Mi basic utan pascaloztunk, az elso programjaink csak egy goto halmaz volt. Aztan mikor c++-oztam akkor ott meg irtoztam a tipuskevereses pointerezestol, a {} meg mar ne is beszeljunk:) Persze idovel (foleg ha mar van sok-sok gyakorlat) mar viszonylag konnyen megy a nyelvvaltas.

kedd aug. 03, 2004 8:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Alias írta:

Alias írta:
Jut eszembe, BASIC után milye OOP-t tanulni??? :twisted:

Hát, kell egy kis idő mire az ember felfogja, de talán egy hangyányival könnyebb mint azoknak, akik nulla programozási ismerettel vágtak neki a Java-nak! :twisted: :twisted: :twisted:

kedd aug. 03, 2004 7:18
arany tag

Hozzászólás 
cs_gaborka írta:

Lehet az egészben egy kis nosztalgia is, anno 20 éve a C64 (később Amiga) korában mindenre tökéletes volt az Assembly+Basic párosítás, és úgy gondolom ma is, ráadásul én megszerettem Őket.

Na, ha má' magunkat fényezzük... 8)

Én 1986-ban kezdtem BASIC nyelven programozni, először ZX81-en, majd Spectrumon. Utána még jött Commodore+4, C64+simons BASIC, majd C128... Nem lehet vádolni tehát azzal, hogy BASIC ellenes lennék..

Ezután nézegettem egy pici Forth-ot, jelentős gépi kódot, majd Pascal jött, a fősulimon (GDF, a Pascal nyelv hivatalos támogatója :lol: ) meg jeletős Pascal+Delphi+OOP. Ezenfelül beszélek még egy kicsit: Java, SQL, C++.

Mindezek miatt az mondom, hogy a BASIC nyelvet jelenleg már nem érdemes tanulni. Tévútra fog vinni a GOTO, meg a GOSUB programszervezés....

Jut eszembe, BASIC után milye OOP-t tanulni??? :twisted:

pén. júl. 30, 2004 17:01
ezüst tag

Hozzászólás 
És természetesen külső pl. assembly rutin is beilleszthető, ha netán valamit nem tudsz Basicből megoldani :)
Ami a verziókat illeti, QBasic v4.5 illetve van a 7.1-es verzió amely már MS BASIC Professional Development System V7.1 néven fut és egyáltalán NEM nevezhető gyermekjátéknak, nagyon profi cuccos, rengeteg anyaggal, library-k, stb. EXE-t természetesen mindkettő készít.
És az érdekesség kedvéér megemlíteném a PowerBasic v3-at, szintén nem merül ki a tudása a "10 print a" szinten, valóban van benne valamiféle erő...
Én innen "léptem" a VB-re a wINFOS (sajnálatos) elterjedése miatt, és egyáltatlán nem bánom. Lehet az egészben egy kis nosztalgia is, anno 20 éve a C64 (később Amiga) korában mindenre tökéletes volt az Assembly+Basic párosítás, és úgy gondolom ma is, ráadásul én megszerettem Őket.
Szerintem a program nem attól lesz igazán jó, hogy milyen nyelven íródott, az egyik leg elhanyagolhatóbb tényező... :wink:

pén. júl. 30, 2004 7:18
vas-tag

Hozzászólás 
Hi!

Szerintem a Basic kb. 10-12 eves gyerekeknek valo. Nekik tenyleg jo. De ha belemelyedsz, akkor hamar rajossz, hogy a Basic gyakorlatilag hasznalhatatlan. A C++-rol meg a Delphirol lebeszellek. A felreertesek elkerulese vegedt: a C++ nem C, a Delphi meg nem Pascal. Csak hasonlitanak, de mas. C++-ban alapvetoen maskepp kell programozni, mint C-ben.

Amugy exe-t csinalni csak a 4.0-s, vagy ujabb QBasic tud.

By(t)e
TBS::Antiemes

pén. júl. 30, 2004 0:36
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
arany tag

Hozzászólás 
bocs, való igaz, sub és function valóban van... 8)

Caak azt nem találtam meg, hogyan lehet futtatható állományt készíteni.. :roll:
Leírnád??? :twisted:

csüt. júl. 29, 2004 20:48
arany tag

Hozzászólás 
cs_gaborka írta:
- eljárások és függvények nincsenek a Basicben

- a Basic nem procedurális nyelv

- Basicben nem készíthetőek és használhatóak külső unitok

A fenti állítások egyike sem igaz :)

Miiii??? :shock: :shock: :shock:

hétf. júl. 26, 2004 9:38
ezüst tag

Hozzászólás 

A fenti állítások egyike sem igaz :)

Ami pedig a VB-t illeti, ismeri valaki pl. a NextStart progit, ezen nyelven íródott...

hétf. júl. 26, 2004 8:59
ezüst tag

Hozzászólás 
Én basiccel kezdtem tizenegynéhány éves koromban, és most döbbenek rá, hogy nagyon-nagyon nehéz áttírni magasabb szintű nyelvekre... A Pascal nehezen indult be nekem, pedig nem vagyok egy hülye gyerek :)

csüt. júl. 08, 2004 20:39
ezüst tag

Hozzászólás 
Szerintem is jobban jarsz, ha C++ vagy Pascal -al kezdesz...
Ennek a késöbbiekben - ha egy kicsit belemélyedsz - meglesz a gyümölcse...
(ha qbasic -be mélyedsz bele hamar rá fogsz jönni , hogy rosszul választottál!)
A qbasic csak gyerekeknek való szorakozni...

szer. júl. 07, 2004 16:18
ezüst tag

Hozzászólás LEMARADT!!!
Ha valaki igazán szép dolgogat akar csinálni viszonylag könnyen, akkor "ROLAND DELPHI 6". Ez pl egy továbbfejlesztett, grafikus környezetű Pascal progi! :roll:

szer. júl. 07, 2004 15:55
ezüst tag

Hozzászólás Re: Alias
A Qbasic azért jó kezdőknek, mivel jóbban meg lehet érteni mint pl. a pascal-t. Én csináltam vele egy nagyon jól működő tudományos számológépet mindössze két hónapos gyakorlás után! És még működött is! :roll:

szer. júl. 07, 2004 15:52
arany tag

Hozzászólás Re: Qbasic
spori írta:
A Qbasic-et pár hét alatt teljesen meg lehet ismerni minden tudás nélkül!!!! :roll:

Ezt nem is vitatom, a kérdés az:minek? :twisted:

szer. júl. 07, 2004 12:41
ezüst tag

Hozzászólás Qbasic
Szerintem a Qbasic az egyik legjobb a kezdőknek, sokkal egyszerűbb mint a pascal, legalábbis én ezt tapasztaltam.
A Qbasic-et pár hét alatt teljesen meg lehet ismerni minden tudás nélkül!!!! :roll:

szer. júl. 07, 2004 11:19
arany tag

Hozzászólás 
Thatoo írta:
Miért gondolod, hogy Basicről nehéz átállni más nyelvekre. A C++ miért olyan nagyon jó?

Miért jó a C és a Pascal aBasiccel szemben??

Nos:

- Nincsen objektum-orientált változata (a Visual Basic nem basic nyelv!!!)

Kb. ennyi. Tévedek valahol??? :?:

hétf. júl. 05, 2004 11:10
vas-tag

Hozzászólás 
Miért gondolod, hogy Basicről nehéz átállni más nyelvekre. A C++ miért olyan nagyon jó?

vas. júl. 04, 2004 21:48
arany tag

Hozzászólás 
En is lebeszelnelek a [Q]Basic-rol. Inkabb Pascal (delphi) vagy C++. Az igaz hogy egy kicsit nehezebb (foleg a C++) de kesobb nagyon meg fog terulni a belefektetett tudas (es most nem az anyagiakra gondolok).
A basical valo kezdes nagy hibaja, hogy kesobb nagyon nehez lesz elszakadni tole (foleg gondolkodasmodilag) es kinlodas lesz mas nyelvekkel, mig egy rutinos p/c-s eleg konnyen elboldogul a basic-el (ha muszaj).

csüt. júl. 01, 2004 21:04
vas-tag

Hozzászólás 
Én meg épp ellenkezőleg!!! Szerintem ezzel nagyon szépen bele lehet merülni a programozásba. Ha gondolod segítek is.
www.qbasic.com tele van jó progikkal
a Qbasic 1.0-t meg le lehet tölteni akárhonnan,használj keresőt, de rajta van a win9x telepítőcdken is.
Sok szerencsét!!!

szer. jún. 30, 2004 21:04
arany tag

Hozzászólás 
Én lebeszélnélek a basic-ről.. Kezdésnek a pascal nagyon-nagyon szép nyelv... :D

hétf. jún. 14, 2004 7:49
ezüst tag

Hozzászólás Qbasic
Helló!

Mostanában elkezdett érdekelniu a programozás és gondoltam jó lenne a Quickbasic-kel kezdeni, az egyszerű.
Meg is van a programnyelv papíron, de jó lenne, ha a gépen ismeglenne elektronikusan.
Tudna valaki weboldal(akat) ajánlani?

Köszi!

pén. jún. 11, 2004 12:08
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 31 hozzászólás ]