|
Magyar Operációs Rendszer
Szerző |
Üzenet |
SonicRuelz
|
A project orientáltsággal egyetértek, ez az amit (furán, de) el akartam/ok érni. Robi mondata tán nem volt ponotosan megfogalmazva, de hát szvsz senki sem tölt el napokat azzal, hogy az ideírtakat megtervezze, és mondjuk tartalmilag hibátlanná tegye. A lényeg: itt most a központi tudásbázisról van/volt szó. A vita pedig már tényleg kezd fájóssá válni. De mível a lavina görgetésben jómagam is szép részt vállaltam, ezért háruljon rám ennek a felelőssége, és annak is hogy szépen megállítsam.
Szépen megkérek tehát minden kételkedő olvasót, hogy legyen türelemmel. Én megígérem, hogy a fejlesztések project jellegű része - tehát a közös fejlesztések - project-szerű kezelését meg fogom valósítani úgy, hogy értelmes határidőn belül valami bemutathatót hozzunk létre.
Cserébe azt kérném, hogy az akkor bemutatottakat ne hurrogjátok le, csak azért, mert fejlesztés alatt áll, és még nincs csicsa grafikai interfész, meg stb.
Nadamnak utólag is köszönöm a jó tanácsát.
Sonic
|
hétf. szept. 16, 2002 16:07 |
|
|
PZsolti
|
Érjük el, és akkor kezdjünk is neki... Szerintem akkor jó lenne megadni egy olyat, hogy ki mit csinál, és mikorra, vagy utóbbi talán elhagyható, mert ha mindenki úgy megy, hogy nekem most van egy ötletem és azt csinálom, vagy páran csak belekezdenek valamibe, akkor az nem lesz jó. Én pl letöltöttem egy BugOS-t, hogy az alá csináljak valamit, és felmerült bennem a kérdés, hogy mit. Mert magam nem akarok kezdeményezni, hátha fölösleges, de ha ez így folytatódik, akkor asszem inkább belekezdek már valamibe, hogy ne csak a fórumokon irogassunk...
PZsolti
|
hétf. szept. 16, 2002 15:10 |
|
|
nadam
|
Most en is beleugatok!:)
Van egy par kritikus eszrevetelem mint kivulallo:
1. Eloszor is a Windows meg a Linux mar olyan nagy, annyifele API-t es szabvanyt tamogat, annyi programot irtak mar rajuk, hogy sok szaz emberev fejlesztes kell ahhoz, hogy egy uj oprendszer tamogatottsaga megkozelitse oket. Nyilvan ezt ti paran nem tudjatok elerni, legfeljebb egy lavinat elinditani, mint Linus Torvalds annak idejen. Megjegyzem, o ezt a megfelelo idoben csinalta, ugy ertem ha visszamennetek az idoben, nektek is tobb eselyetek lenne.
2. Szerintem akkor van ertelme szovetkeznetek, ha a szovetkezes inkabb projektorientalt, mint jogi blabla szagu. Akkor, ha EGY oprendszert csinaltok. A fent emlitett dolgok miatt meg igy is keves esely van az elterjedesre. A helyetekben felosztanam a feladatokat, es addig tanacskoznek, amig meg nem egyeztek egy frameworkben, ami csak az interface-okat definialja. Az hogy "dobjuk ossze amink van" egy kicsit hulyen hangzik olyasvalaki szajabol, aki olyanokat is mond, hogy: "rendszertervet kovacsolunk, amibol a ceg tud szotftvert epiteni".
Pontosan azt kellene megterveznetek, hogy kb. miben lesz az opre mas mint a tobbi, es ezt leitni egy A4-es oldalon, es nehany A4-es oldalon pedig leirni, hogy milyen modulokra bontjatok, azok kozott milyen interfaceket kepzeltek el, es nagyjabol ki fogja azokat implementalni. (Utemterv).
Nagy rendszerek fejlesztesenel az elobb megtevezzuk, majd leimplementaljuk modszertan **** sem er. (se a Linux se a Windows nem igy keszult, de egyetlen nagyobb rendszer sem.)
A fejlesztesben a tervezesi es implementalasi lepeseknek iterativnak kell lennie.
Viszonylag rovid idon belul meg kell csinalni valamit, ami MUKODIK, de bizonyos modulokat dummy teszt modullal helyettesitve. Aztan szepen implementalni kell a dummy modulokat is. Ha egy modul tul nagy es gany kezd lenni, Ala kell bontani modulokra, es at kell strukturalni. (Generikus reszek felfedezese, szetdarabolas, ez obj orientalt nyelveken a metodusok szaporodasat, osztaly oroklodesi struktura "szaporodasat" jelenti).
Ez az egesz folyamat muveszet, es gyakorlat kell hozza, ezert nem hiszek a tervezesi metodusokban.
Szoval en a helyetekben gyakorlatiasabb es projektorientaltabb lennek, bar en oprendszer irasba nem fektetnem az idomet, mert tul nagy fa meg az en viszonylag almodozo fejszemnek is.
|
hétf. szept. 16, 2002 15:09 |
|
|
SonicRuelz
|
Hali Mancs!
>- MTK lesz, vagy alapito konf?
MTK lesz, én csupán az alapító tagok nevét gyűtöm, úgy fakultalíve.
>- mivel meg el sem tudtuk fogadni a lemondasodat, nem ervenyes, tehat meg mindig tarselnok vagy. De miert szanod el magad olyan lepesre, amit ket oraval kesobb megbansz? >Az ilyeneket szeretnenk Pro-val elkerulni.
Nem bántam meg! Az elnézés kérésem nem egyenétékű a megbánásommal. Amúgy hidd el én örültem volna legjobban, ha odafigyeltek rám, és nincs erre szükség.
- Az EVUI-ban az nem tetszik, hogy kinyulkalhatnak a komponensek masik komponensek kodjaba - lasd: esemenykezeles kenyszeritve.
>Akkor megoldjuk. De eddig ez nem merült fel, vagy nem volt neki jelentőség tulajdonítva.
>- kozos munka. na most asszem ragyujtok.
Nos, nem dohányos lévén, de lehet, hogy most én is rágyújtok. Az IamOS-ról valóban csak az én hibám, hogy nincs körlevél. Ha nem csinálom ezt a balhét, mikor merült volna fel bárkiben is, hogy egy nyamvadt körlevél küldésére elszánja magát? Na de mindegy, hagyjuk a dobálózást, ez pusztán egy költői kérdés volt. Koncentráljunk a kezünkügyében lévő dolgokra (no félreértés). Én továbbra is szervezem az első IamOS MTK-t. Mint a fentiekből is kitűnik, a közvélemény kíváncsi rá, hogy mit sikerült "összecsipegetni" az elmúlt időszakban ennek a szövnek. Ezt valami visszavonhatatlanul kézzelfogható termék formájában várják nyilván. Minket mégis mi tart ettől vissza? Legyen hát most ez a legfontosabb, és a személyes érdekeinket a közös mögé (kinek jobban kinek kevésbé) szorítva érjük el azt, amit kitűztünk magunk elé!
Tömören ennyi:
Sonic
ps.: És tényleg nem bántam meg! És tényleg nem egy pánikos pillanatom volt. Ez ha úgylátszik is csak a látszat: én tényleg lomondtam volna, ha a dolgok úgy alakulnak, ahogyan nem hagytam, hogy alakuljanak!
|
hétf. szept. 16, 2002 15:05 |
|
|
SonicRuelz
|
Szia HC!
Már bocs, de mért szólsz bele olyanba, amiről fogalmad sincs? Hidd el, nyomós okom van arra, hogy így viselkedjek! Ez nem szorul semmilyen további magyarázatra, téma lezárva (részemről). Én most várok türelmesen.
Sonic
|
hétf. szept. 16, 2002 14:36 |
|
|
HC
|
ti ezt teljesen komolyan gondoltátok?
Nem itt kellene elintézni a vitás kérdéseket és főleg nem így. Továbbá: nekem abszolút semmi közöm az egészhez és eltökélt szándékom, hogy ez így is maradjon, DE: ha ennyire nem tudtok egyetérteni, minek dolgoztok együtt? Es van egyáltalán olyan rövidítés amit be is fejeztek? Vagy mindent csak félbehagytok és egy másik, sokkal hangzatosabb rövidítésű "projectbe" fogtok bele? Nem sárdobálásképp kérdezem, csak nem világos miért kell félbehagyni olyan hamar egy rendszer fejlesztését? Ennyire SZ*R volt??
Valamit azért néha fejezzetek is be, akkor majd rájöttök hol vannak a dolog buktatói, lehet h nem lesz elsőre tökéletes, de sokkal könnyebb egy már valahogyan működő rendszer hibáinak kijavítása, mint állandóan valami újnak nekiállni. Másrészt ha mindig valami újnak kezdtek neki, elaprózódik a dolog (lévén nem vagytok hozzá valami sokan) és tényleg SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN nem lesz semmiből semmi.
Tényleg nem fikázni akarlak titeket, és nagyon remélem, hogy nem értitek majd félre, de mi a büdös francért nem azzal foglalkoztok, amihez értetek? Túl sokat szervezkedtek és alig alig dolgoztok. Én nem tartom lehetetlennek amire vállalkoztok, csupán arról van szó, hogy nem adnék neki 1 % esélyt sem. Mindazonáltal merész sőt NEMES feladatnak tartom, mert bár hülyeség ilyesmivel foglalkozni, de néha (lásd Linus Torvalds) bejön a dolog. Persze ő többet fejlesztett, mint vitázott ...ha értitek.
Sonic te most kint vagy vagy bent? Ha annyira menni akartál, menj. Ha nem, akkor miért mondtál le? Megsértődött anyuci kis fiacskája?
Nekem tetszett az eredeti elgondolásotok, még akkor is, ha eleve vesztett ügynek tartom.
Az utolsó pár msg viszont a legnagyobb jóindulattal is leginkább egy mexikói szappanoperára hasonlít.
Ha ennyi energiátok van, lehet, hogy tényleg ki tudnátok fejleszteni valami működőképes OS-t, ha azzal foglalkoznátok a sok sz*rteregetés helyett.
Na ennyit erről. Remélem nem fogtok sehova elküldeni amiért ki mertem nyitni a számat, hanem belátjátok h igazam van.
A továbbiakra több sikert és kevesebb vitát kívánok.
Üdvözlettel: hc
|
hétf. szept. 16, 2002 14:03 |
|
|
_Mancs_
|
Hm, nezzuk:
- MTK lesz, vagy alapito konf?
- mivel meg el sem tudtuk fogadni a lemondasodat, nem ervenyes, tehat meg mindig tarselnok vagy. De miert szanod el magad olyan lepesre, amit ket oraval kesobb megbansz? Az ilyeneket szeretnenk Pro-val elkerulni.
- Az EVUI-ban az nem tetszik, hogy kinyulkalhatnak a komponensek masik komponensek kodjaba - lasd: esemenykezeles kenyszeritve.
- kozos munka. na most asszem ragyujtok. pedig dohanyos letemre olyan szinten visszafogtam magam, hogy meg eddig nem kellet ragyujtanom. Szoval: ird le, mit szeretnel az IamOS-ba, irom en is es irja mindenki. Ne csak mi. Aztan nezzuk meg, ki mit csinalt meg eddig es dobjuk ossze amink van. De ne itt, hanem a belso forumon. Jo? Eddig meg nem tortent koordinacio ezugyben, valoban. Eddig meg csak tagokat toboroztunk, ismerkedtunk, segitgettunk egymasnak, de senki nem jelentette ki pl egy korlevelben h na most akkor kezdodjon az IamOS. Rajtunk kivul szerinted hanyan tudnak errol? Most mar sokan de csak azert mert lehurrogtal minket Pro-val, hogy nem csinalunk semmit es szo esett az IamOS-rol. Semmi korlevel, meg reakciok... Nekem ez a bajom. Egyszer csak jott egy lecseszes, de elotte semmi.
Na, akkor irany ragyujtani.
ByeZzzzzz
|
hétf. szept. 16, 2002 13:24 |
|
|
_Mancs_
|
(1) EVUI lenni Extended Visual User Interface, ez nem grafikus? Annak idejen en azert allitottam le a Zen-t, hogy tudjak EVUI-ban gondolkodni. Ezek szerint en vagyok a vak, mert az hittem, az EVUI grafikus.
(2) Az idorendiseg miatt irtam EVUI-t, mert akkor meg arrol volt szo. Most valoban IamOS, de arrol nem tudtam, hogy Zen komponesek vannak benne.
(3) Megjelollek felelosnek? En teljesen megertem, hogy eleinte az EVUI vegigviteleert es most az IamOS-ert harcolsz. Latom, miert, azert, hogy "emberek legyen má valami mer megőrülök", total igazad van, csak eppen nem birunk ketfele szakadni, mert midnegyik eletunk a Morfeus es a Suli is valojaban teljes embert igenyelne, bar szerintem megiscsak megprobalunk fejlesztgetni. De az E-Storm es a Zen kulon-kulon elobb fog elkeszulni, mint az IamOS, hiszen az egy meglehetosen nagy faba valo fejszevagas lesz - marmint ah tenyleg PIE kornyezetben akarod csinalni.
En nem vitatkozom arrol, hogy ki mennyit irt a szov szabba. Az a jo hogy a felet te csinaltad, igy legalabb nem arrol van szo, hogy egy bizonyos ember erdekei szerint mukodjon valami, teljesen jo ez igy.
--
Nos, varom, ki mit reagal.
Udv:
Rob
|
hétf. szept. 16, 2002 12:06 |
|
|
_Mancs_
|
Hm, Sonic lemond a tarselnoki posztrol.
Nehany kerdes:
- Eljossz 20-an a konferenciara?
- Igy hogyan alapitunk hivatalosan, ha most elkezdodott egy kemeny bomlasztas. Rank van kenve, hogy mi, ketten, Pro-val bomlasztjuk a szov-ot. Valahogy mindenki el tud szepen csendben dolgozgatni, bejar eloadasra es jol szeretne levizsgazni. Midnemellett akad nemi idejuk a szov-re is, a kozos celokra, nehany fejlesztesi szalra, TSelmeci boot managert keszit, MC a BugOS-t fejleszti, ami ala en is szeretnek jonehany progit megirni, mi ketten Pro-val a PIE-on kattogunk, szepen csendben, nehany Szechenis egyetemista a u4w-ban vesz reszt.
Ha nem KIABALUNK, az azt jelenti, hogy szethuzunk, demoralizalunk es nem dolgozunk? En ebbol csak azt szurom ki, hogy muszaj minel gyorsabban az EVUI-t kifejleszteni. Igen, valoban muszaj vegre egy rendszert kihozni, amit a Morfeus keszit el. De akkor az olyan legyen, amivel mindenki egyetert, amirol mindenki belatja, hogy jo. Ugy velem, az EVUI alapjaival nem csak nekem vannak fenntartasaim, es hogy ne is legyen vita, en meghagyom Neked, Sonic, a programozoi intrfesz kifejleszteset, aztan szivesen irok ra alkalmazasokat, drivereket, de akkor azok mukodjenek szabvanyosan - es elegansan.
En altalaban mar meglevo szabvanyokra alapozok (NFS, XDR, RPC, MDA) es ezekbol osszegyurva egyseges elmelettel atfogva probalok egy opre fejlesztest veghezvinni. En azt latom, itt csak egyetlen dolog hibadzik: az, hogy nem csinalom fejvesztve, ordibalva mindezt, hanem elobbre tartom a mernoki diploma fele vezeto utat, a tanitast - mert erre szerzodtem a tanszekkel -, ezek tehat nem felrerughato dolgok. De ezek utan rogton jon a szovetseg, nincs szabadidom, nem jarok focizni, uszni, akarmi, csak a szovetseggel foglalkozom: tagtoborzas, Oraculum, oktatas, szoftverfejlesztes. A jo munkahoz pedig ido kell.
Vagy a diplomam elereseert valo kergetozes Onzo dolog? Mert ha az, akkor baj van a szemlelettel.
----
Sonic, lemondasz a tarselnoksegrol? Es ennek Pro es en vagyok az oka? En viszont nem vagyok hajlando sem lemondani, sem kilepni.
Nem irom le vegig miket tettem a szov-ert, hiszen a szived melyen ugyis tudod, mennyi mindent es hogy nekem is faj, ha valami nem mukodik rendesen, en viszont nem adom fel. Nem hiszem el, hogy csakis Pro-val kettonkben van a hiba es nem fogadom el, hogy akkor mi ketten huzzunk el a Morfeus-tol es alapitsunk sajat szovetseget. Erre valok az Agazatok. En sosem mondtam meg senkinek, ki mit fejlesszen. Az elnok feladata a kepviselet, nem az operativ vezetes. Arra ott van a kozgyules es az agazatvezetok.
En szivesen elbujnek ugy husz evre egy kutatointezet csarnokaban egy tucatnyi orult tudossal korbeve, altalatok ertelmetlennek tartott eveket elpazarolva igy eletunkbol a nagy semmire. Persze lehet csak annyi derulne ki, hogy rajovunk arra, mit hogy nem lehet megcsinalni - de ez is eredmeny. Szoval en ertetlenul allok az egesz ordibalas es civakodas elott. Ennyi.
Udv:
Rob
|
hétf. szept. 16, 2002 11:49 |
|
|
SonicRuelz
|
Belemagyarázol dolgokba. Nem ferr átformálni a véleményemet, és én nagyon berágok az ilyenre. Kérlek ne forgass ki a szavaimból, mert komolyan kihozol a sodromból!
Mégis hol láttad te a fenti pontokban akár csak egyszer is az EVUI-t. Amiv, ha egy kicsit is figyelmes lennél, már ezer éve nem opre, hanem az IamOS felülete. Emlékeztetőül megsúgom, hogy az IamOS a te Zen-ed, és az én EVUI-m, plusz az ETP, meg majd jónéhány évmúlva a PIE összessége. Tehát miről is vitázunk? Szerintem, ha nem akarod magadat jobban lejáratni, előbb gondold át, mit írsz, hogy mikről szóltak az MTK-k, és csak utána küldd el, mert ezek a vádak, amikt felhozol ellenem csupán nevetséges és átlátsz koholmányok, amiket egy elkeseredett ember ír.
Ahelyett, hogy belátnád a hibáidat, még mindig engem jelölsz meg felelősnek. Ez igen nagy mívű emberi gyengeségre vall. Ami nem baj, ha nem ebben a hátulról jövős formában, és nem koholmányok formájában jelentkezik.
Én mélyen egyetértek a szöv céljaival, és ha még emlékszel rá, akkor abba szövszabba azért én is írtam pár sort. Legalább a felét.
Most pedig, hogy ezt letisztáztam válaszolok és korrigálok:
-gátoljátok a munkát
Jelenlegi magatartásukkal gátolják a KÖZÖS MUNKAVÉGZÉST (itt a szöv szepontjából fontos KÖZÖS projectekre céloztam)
-széthúzás, demoralizálás
Ez egyértelműen az előbbiből fakad. Ez logikus.
-a szövetség és tagjainak totális lejáratása
A véleményed formálása nyomán kissé. De akinek nem inge, ne vegye magára, ezt mondjuk pont nem neked célozatam, az valóban igazságtalan lenne.
-a felelősség megkerülése, és/vagy másra hárítása
Nem arról a felelősségről van itt szó, de ezzel biz. te is tisztában vagy. Arról, amit most a nyakamba, és a közvélemény akartok verni!
-a közvélemény _totális_ leszarása
Abból, hogy írsz a topic-ra, és (esetleg) a kérdésekre válaszolsz, még nem következik logikusan, hogy nem **** le a többi "hülyét".
És mégegyszer hangsúlyozom, nem szeretem, ha kicsavarják a szavaimat, és meghazuttolják az állításaimat. Ezért most ide vágom azt a részt, amiért te felemlegetted az 1-es paragrafust:
"Fogadjunk fingod sincs mért alapítottuk a szövöt. Ami a legszomorúbb, hogy x társelnöknek sincs már róla gőze sem. Akkor most emlékeztetek mindenkit:
AZÉRT, MERT AZ OPRE ÍRÁS AZON VÁLTOZATA AMI BONYOLULTABB A TEXTMODE-NÁL NEM MEGY, KURVÁRA NEM MEGY EGYEDÜL!"
Ebben te hol látod az EVUI-t, az IamOS-t, vagy akár csak bármit is írva?! Mert ha látod, akkor szólj, és veszek egy szemüveget, mert tuti vak vagyok! )
Sonic
|
hétf. szept. 16, 2002 11:34 |
|
|
Balazs
|
Mancs!
Köszi a kultúrált és értelmes válaszokat, ritkán olvasni
itt ilyeneket. Nem mindenben értek egyet, azt majd
mégfelhozom, de most dolgoznom kellene...
|
hétf. szept. 16, 2002 11:28 |
|
|
_Mancs_
|
Sonic egyik kemeny hangu mondata utotte meg a fulemet, amire a szov szabalyzatot idezve valaszolok - mert nem arra jottunk letre, hogy egyetlen grafikus oprendszert fejlesszunk - igaz, hogy mi, Sonic-kal az elejen emiatt ultunk le targyalni, de az ido mulasaval sokkal nemesb cel rajzolodott ki:
-------------------------------
1.§ A szövetség célja
(1) Szakmai közösségbe tömöríteni mindazon magyar (tehát nem csak magyarországi) szakembereket, akik operációs rendszerek és alkalmazások fejlesztésével (kutatás, elemzés, elméletek és protokollok kidolgozása, programfejlesztés), illetve oktatással foglalkoznak.
(2) Oktató jellegű céllal a szervezeten belüli munkákról, és az operációs rendszerek, illetve azokkal kapcsolatos tervezési és fejlesztési tevékenységekről dokumentációk és jegyzetek készítésével elméleti és gyakorlati tudásbázist létrehozni.
-------------------------------
Kedves Balazs felveteseire valaszolgatva:
1. sohasem lesz kesz
Egy eve indult ez a topic, akkor keszult egy op rendszer, a Zen 0.verzioja. Es miert nem keszult el? Mert belevagtunk egy masikba, ami sokkal tokosebbnek nezett ki, es grafikus... es amirol messzirol latszik, hogy nem lehet kesz 1 ev alatt. En azonban nem felejtettem el a Zen-t, 2002 nyaran ujrakezdtem, az alapelvek ugyanazok, csak vegre vedett modban fut. A Zen v1 tehat kesz kell legyen es nem is olyan sokara, most epp a C fejlesztokornyezet keszul ala.
2. ki fogja hasznalni
En, mint tanar beallitottsagu mar azzal is meg lennek elegedve, ha az egyetemunk hallgatoi a Zen-t hasznalnak otthon Unix tanulasra, C tanulasra, s megismerve a szerkezetet es a lehetosegeket, alkalmazasokat fejlesszenek ra: tehat szoftverfejlesztok hasznaljak. Ebbol aztan akarmi kisulhet, az is, hogy irnak ra jo szoftvereket es az ott tamado igenyek a rendszerkomponenseket keszito arczokat ujra es ujra munkara sarkalljak, ezaltal rekurzivan jobba tennek az oprendszert, s kesobb akar az otthonulo user is hasznalatba fogja venni. Persze, az is lehet, hogy a kutyat sem fogja erdekelni - ez viszont nem igaz, mert az en kornyezetemben, itt az egyetemen jonehany emberke igenis figyeli a Zen fejlodeset es akarnak ra fejleszteni... De: ugy erzem, ez a vita nem a Zen-rol szol, hanem a Morfeus teljes tevekenysegerol.
3. 20 év múlva sem lehet majd belekötni. (...) Hol egy oylan rendszer ami azota korrekt?
Nos, nezzuk a UNIX-ot. 1969-ben keztek fejleszteni. Most 2002-t irunk. Nem kell hozza matek szigorlat, hogy megallapitsuk e ket szam kozti kulonbseget: 33 ev. Krisztusi kor. Tobb, mint husz. Vagy ott van az Apple MacIntosh. Hany eve mukodik? Kozel husz? Mindegyik korrekt rendszer, hiszen hasznaloi nem valtottak at masra, mert meg vannak elegedve a szolgaltatasokkal. Kerem, ha nem ezekre gondolsz, akkor peldalozz - de ne olyan peldat hozz, amit 11 honap alatt dobtak ossze es azota is csak foltozgatjak (MS-DOS)...
4. Hardver támogatás?
Titkos tervunkbol alapjabol annyit muszaj leszek publikalni, hogy nem hardverkozeli szemleletben keszitjuk el. A rendszer egeszeben lesz egyseges, komponensei midnen hardver elemre mashogy allanak ossze, a rendszer szemlelete az, ami ezeket osszefogja. Ha szerinted ilyen nem letezhet (marpedig ha jol sejtem, Te megsem ilyen kisarkitva gondoltad) hogy lehet, hogy van Java nyelv es mukodik? Teljesen virtualis kod. Nos, errol van szo. A mi elmeletunk azonban nem Java alapu, valami mas. De errol tobbet nem szolhatok, mert ipari kemkedesnek minosul.
5. Szoftver tamogatas?
Szovetsegunk tagjai is keszitenek Windows es Linux ala is alkalmazasokat. Delphi, Kylix, C++, C persze web ala is. Jelenleg ebbol elunk.
Teljesen hulyek mi sem vagyunk. Tisztaban vagyunk azzal, hogy a jelenlegi PC-s piacot nem tudjuk elarasztani a kis egyetemista agyunk szülemenyeivel. Nem is kivanjuk elarasztani, de nem azert, mert tiltjak a trösztellenes törvények... Eleg a publikalo felulet, ahol bemutatunk nehany elmeletet, rendszertervet, operacios rendszert, alkalmazoi szoftvereket es kielemezzuk: lam, igy is lehet csinalni. Most megint jon a kerdes: ti tenyleg a legjobb fejlesztoknek tartjatokl magatokat? Szovetsegunk megprobalja a legjobb fejlesztoket megfogni, de ok azert nem mernek beszallni, mert nem mindig ernek ra, s azert is, mert minket allandoan tamadnak. Emberek, ti tenyleg azert tamadtok minket, mert meg akartok semmisiteni? Minden olyan probalkozast megolnetek, ami fel akarja nyitni a mai felhasznalok szemet, kiemeli oket egy pillanatra a szurke vilagbol, s bemutat egy olyant, aminek ok is tagjai lennenek, ha akarnak, amit lelkes egyetemistak dolgoztak ki _mernokok, tanarok es tudoksok (itt a doktor szot szoszerint ertve)_ segitsegevel, kozremukodesevel, biztatasaval, mert ok mar elfaradtak es mi talan meg megvalosithatjuk az elkepzeleseinket. Minket atanaraink tamogatnak, mert belatjak, hogy alapjaban veve jo, amit csinalunk. Ha ez nem tudomany, vagy legalabb tudomanyszagu, akkor micsoda? Nem pici, alkalmazott, ragasztott-ganyolt rendszereket tervezunk, amik egy-ket problemara megoldast kinalnak, hanem alapvetoen hasznalhato rendszereket, amik altalanos feladatokat latnak el. Nem specialisakat, azokat lassak el a felhasznaloi alkalmazasok. Ezert nem tartom illonek pl a Linux eseten a kernelbe forditani minden fontos modult, ami talan nem is szukseges. Mindek hasznalni oylan daemopn folyamatokat, amik egy felhasznaloi gepen csak evente egyszer bukkanak elo, de azert foglaljak a processzustablaban? De ez mar megint az alkalmazott rendszerek vitaja, sot lehurrogas, en tehat itt abba is hagyom.
> Hogy meddig akarjuk ezt csinalni?
Meg el sem kezdtuk igazan. Elottunk nem volt magyar opre szovetseg, nehanyan az orszagban maganyosan fejlesztgettek oprendszereket, mi arra vagyunk, hogy ezeket a maganyos farkasokat osszetereljuk, na nem azert, hogy kiszivjuk az energiajukat es egy altalunk kitalalt rendszert fejlesztessunk veluk! Nem. Fejleszthetik a sajatjukat, s ha elakadnak, kerhetnek tolunk tanacsot es segitseget, akar szoftvert is. Erre valo ez a szovetseg. Hat ez ennyire nem latszik?
> Miert nincs ceg?
Meg nem beszeltunk rola, ezert hiszitek azt, hogy nincs. En helybol kettorol is tudok, egy Budapesten, egy pedig Gyorben. Az elobbi Deplhi-ben fog fejleszteni, utobbi pedig halozatepitessel es karbantartassal illetve tanfolyamok tartasaval foglalkozik majd.
> Miért használjak egy olyan rendszert, amin nem fut az, amiért már milliós nagyságrendben fizettem?
Mint emlitettuk Pro-val, nem a Windows-t akarjuk lesoporni. De ha sikerul a Win32 API-t implementalnunk es akar csak nehany specialis esetben eszrevehetoen stabilabban, megbizhatobban mukodik a rendszerunk, mint a Windows, akkor nem eri meg kicserelni az oprendszert?
> Ami a Delphi 7-et nmegszégyeníti?
Kérlek, Nagy ferenc kollégánk már jónéhány (értsd: több _tucat_) Delphi komponenst ujrairt mar azert, mert bebizonyosodott, hogy a sajatja tenyleg jobb. Sajat cege van, es ebbol el. INSSNET. Es meg az IBM is ot kerte fel... Nos, ehhez mit szolsz? En szemely szerint nagyon buszke vagyok Ferire es orulok annak, hogy O is a Morfeus tagja.
> "az a 10000 programozó ott mind hülye, majd mi 10-en
megmutatjuk miképp kell ezt csinálni"
Nemi sarkitas: bar amit az elobb irtam, az is igy hangozhat, azonban akkor valamit nem vettunk eszre. Ok mar megirtak elottunk nagyon sok szoftvert. Mi az hibajukbol tanulva probalunk jobbat alkotni, es nekunk, mint uj rendszerek alkotojanak nem kell majd megkotesekhez igazodnunk, mint nekik. Ok ezert nem tudtak ugy csinalni - csak kinjukban -, ahogy szerettek volna, mi megprobalunk mas alapot adni. Hogy a "tucatprogramozok" elengedhessek magukat, sajat celjaiknak megfeleloen fejleszthessenek. Igen, talan ez is ugy hangzott mint a 10000:10, de valahogy megis errol van szo. Bocsasson meg azert nekem a vilag, hogy igy fogalmaztam, de szerintem mar ertitek, mirol jartatjuk az arclebenyeinket...
> Aki élesben fejlesztett már, az tudja, hogy ez csak "Hello World" szinten működik. (...) Ha ezeket is meg akarjátok írni, akkor 7 élet is kevés lesz
Ugye nem tulzok, ha azt mondom, ezert nem minket illet a letolas, hanem azokat, akik annakidejen nem gondoltak at megfeleloen a programozoi interfeszeket. Most azok szivjak meg, akik elobb gondolkodnak, aztan kodolnak, nem ugy, mint regen: "elobb uss es aztan kerdezz".
>>> Olyan mintha a kutyámmal vitatkoznék, hogy hogyan írják le azt, hogy "vau".
Es Pro-nak meg mindig van kedve viccelodni, raadasul tenyleg egy olyan poent valasztott, ami teljesen relevans.
------
Huh, valami eszembejutott (felteve ha meg van eszem, lehet, hogy csak doglott agytekervenyeimben meg cirkulal nemi elektromossag)...
A szovetseg nem arra valo, hogy szoftver adjon el! Arra a ceg valo, nem? A szovetseg civil szervezet, inkabb kutatassal kellene foglalkoznia, tudasbazist kell letrehozni es osszetartani, epeitgetni sok magyar civil szervezettel kozremukodve a magyar informatikusok jovojet. A ceg, mint Informatikai Szolgaltato pedig arra kell, hogy amit kitalalunk, azt implementalja, s formaba ontve ertekesitse. A ceg benyujtja a problemat, mi pedig legjobb tudasunk szerint megoldjuk azt, rendszertervet kovacsolunk, amibol a ceg tud szotftvert epiteni. Ez a dolgok menete. En legalabbis tanultam rendszerfejlesztest, le is vizsgaztam belole, nalunk errol szolt. Az eloadast pedig nem kisebb ember tartotta, mint Raffai Maria, aki a NEumann JAnos Szamitogep-tudomanyi Tarsasag alelnoke, s nem a kisujjabol szivta, hanem esettanulmanyokbol - maga is keszitett egy fejlesztesi modszertant (RTEBP) - ez volt a PhD munkaja, es tagja volt az OMG-ben az UML nyelvet kifejleszto szakembereknek. Szoval en tole tanultam, hogy igy kell csinalni. Szerintem nem volt hiba. Es szerintetek?
------
HardHead:
Pro-nak irt valaszodon jokat kacagtam - gondolom, ti is igy szoktatok minket kirohogni.
Nem tudom, mit tudsz az "analogic"-rol es a CNNUM-rol, kivancsi lennek ra. De ha bizonytalan vagy, maradjunk annyiban, hogy eloszor olvasd el, mi az, aztan alkoss velemenyt. Ha most ez banto lett volna: akkor csak annyit, hogy a hozzaszolasaid komolytalansaguk miatt sokkal jobban bantoak voltak.
> Egyes kérdéskről igazán csak pár kötet (ill. polc) elméleti anyag átolvasása után van értelme egyáltalán filozolfálgatni.
Nos, errol van szo. Mi bizony vegigolvastunk mar nehany kotetet. Azert nem tetszenek a fent emlitett hozzaszolasok, mert azokbol kitunik, hogy Te viszont nem olvastad el a polcnyi konyvet.
> Egyébként is érdekes, hogy egy nyilt forrású dolog "szupertitkosként" indul.
Nyilt forrasu? Ezt ki emlitette? Az uj rendszer valojaban nem programkod, hanem platform szabvanytervezet, aminek az csak az adott implementacioja lesz programkod. Es az nem bytecode lesz, hanem annal sokkal komolyabb.
------
Sonic:
Nezzuk, milyen vadakkal kinzol Pro-t es engem:
(1) gátoljátok a munkát
Marmint Pro gatolja az EVUI fejleszteset? Szerintem nem, nincs is benne. Pro a titkos projekten dolgozik, igy nem gatol senkit. En gatolhatom az EVUI fejleszteset - nos ezt a kovetkezo szakaszban fejtem ki. De allj! A MORFeuS azert van, hogy mindenki az EVUI-t fejlessze, vagy azert, amirol a szov szabalyzat elso paragrafusa szol?
(2) széthúzás, demoralizálás
Azt hittem, ugy kell egy rendszert kifejleszteni, hogy eloszor megtervezik, aztan nekiallank kivitelezni, ezutan atadjak es karbantartjak. Nezzuk az EVUI-t. A tervezes OK, a rendszer alapjai meg vannak - bizonyos dolgokkal azonban en nem ertek egyet, ezert tunhet ugy, hogy gatolom a munkat. Kivitelezes. Ahhoz, hogy az EVUI-t meg tudjuk csinalni, egyet kellene ertenunk. Ez sajnos reszemrol sok probalkozas utan sem megy. En pl olyan kernelt szeretnek, ami felso szintekre nem nyulkal bele, hanem betartja az illemet. Mivel az EVUI-nak az egyik komponense igy mukodik, nem tudok kozos nevezore jutni vele. Sajnalom.
(3) szövetség és tagjainak totális lejáratása
Nos, ezt nem ertem kristalytisztan. En jaratom le a szovetseget? Ezt jol gondold at. En 3 eve probalok letrehozni egy opre szovetseget, egy eve sikerult elindulni, azota is terjesztem az iget, a legutobb is en tartottam tagtoborzo konferenciat. En inditottam el az Oraculum-ot, ami epp a szov jo munkait kivanna bemutatni es nem a tagokat lejaratni. Tehat: nem ertem, ez a vadpont miert ellenem szol?
(4) a felelősség megkerülése, és/vagy másra hárítása
Nos, mi, Pro-val azert probalunk evekig gondolkodni es ismerkedni mar letezo platformfuggetlen kornyezetekkel (pl OMG MDA), mert felelosek leszunk azert az elmeletert, amit kidolgozunk. En nem haritok senkire, kerlek, peldalozz, mikor csinaltam ilyent - az elobb, mikor a 10000:10 aranyt magyarazva a regi szoftvertervezoket korholtam meg? Szerintem meg is erdemlik. Ezt a hibat mi nem szeretnenk elkovetni.
(5) a közvélemény _totális_ leszarása
Ha ez igy lenne, egyikunk sem probalna erre a forumra irni egy szot sem. De ugy nez ki, megis irunk. Erdekel mindket mas velemenye, csak az bant, hogy nem ertik meg, nem ukk-mukk-fuck munkat akarunk vegezni, hanem alapos, becsuletes, jo munkat.
------------------------
Egyenlore ennyi, most megyek az Informatika Tanszekre, mert dolgozni is kell...
Udv:
Nemeth Robert
|
hétf. szept. 16, 2002 11:05 |
|
|
SonicRuelz
|
>elfogadhatatlannak és társelnöki hűtlenségnek tartok.
Persze. A te magatartásod nyilván tökételes, és hibátlan. A hűtlenség pedig az, ha nem vagyok hű a szöv. elveihez. A látásmódod hibádzik: én vagyok szinte az egyetlen, aki hű hozzá. A másik a Feri.
A választ, bár árnyaltan, de megkaptam. Ezért az egyes tagokkal megromlott viszony, elnöktársam komolytalan viselkedése, és értetlensége okán, miként meg ígértem, most lemondok. Amennyiben a magatartás továbbra sem változik, úgy biztosan lesznek olyanok, akik igazat adva nekem, követni akarják majd a példámat. Nekik üzenem, hogy ne tegyék, mert valakinek ott kell maradnia, aki épelméjű, és értelmes útra kell terelnie a szövetséget. A jelenlegi vezetés erre sajnos nem nyitott.
A további munkához pedig sok sikert kívánok, és egy új, érdemben cselekvőképes vezetőséget!
Sonic
|
hétf. szept. 16, 2002 11:05 |
|
|
SonicRuelz
|
Megnéztem az említett topicot. Siralmas!
A nevek akiket érdekel (a visszajelzések alapján):
NRobcsi
Pro
Shadow (PZsolti személyesen foglalt állást a kérdésben)
Dr. Benyó úr
TSelmeci (nincs még időpont 2002.09.16.)
Nagy Feri (nincs még időpont 2002.09.16. - neki érthető, ő többet tesz a szövért mint minden tag egybevéve, és ezt megkétszerezve!)
Ami siralmas az az, hogy a topicot "02-09-03 04:24"-kor nyitottam meg. Azért jó gyorsan reagáltok a dolgokra, már bocs. Nem mondom, hogy ne gondoljátok át, de azért ez már másfél hete volt, és eddig a meglévő 20 tagból 5 szólt hozzá a témához. Én csupán hat embert vártam, persze Benyó úr, és Zsolti miatt ez nyolcra (velem együtt kilencre) nőtt. A többi meghívottat tehát nem is érdekli a dolog, vagy csak múló perc az a másfél hét, hogy nem tudott rá válaszolni? ) Ez enyhén szólva is komolytalan. Mudit még megértem, mert most nyilván ő is sok jót gondolhat rólunk, hiszen **** bemutatkoztunk, de W_Irv-et mégis mi tartja vissza attól, hogy egy k***a sort odabiggyesszen, hogy "valami"?
Ja, ha már W:irv-nél járok, neki is címeznék most pár sort:
Szóval zoli, tudod, hogy nagyon kedvellek, meg minden, de azt te is beláthatod, hogy mint társelnök nem töltöd be a szerepedet. Gyakran nem formálsz véleményt akkor amikor kéne, így a viták csupán köztem és a Robi között zajlanak le. Ez pedig így nem működik. Vagy vedd komolyan ezt a feladatkört, vagy a szöv érdekében kérlek add át ezt a posztot valaki másnak, mert így csupán "jogi" értelemben van három társelnök, valójában pedig csak kettő. Azaz jelenleg csak egy, az is Rob.
Sonic
ps.: Ki kéne nyomtatni az útóbbi két oldalt a hozzászólásokból, és elkéne vinni a méhbe. Lehet, hogy meggazdagodnék. Vagy novellának is kiadhatnánk. Az jobb is vóna tán.
|
hétf. szept. 16, 2002 10:41 |
|
|
_Mancs_
|
- Tisztelt hölgyeim és uraim! -
A hétvégén több kollégám is jelezte, hogy nézzek be az LX-re és sürgősen szóljak hozzá az ott folyó vitához, én azonban a családommal ünnepeltem, ilyen alkalomról viszont nem illik hirtelen távozni.
Vasárnap este benéztem a fórumra, s láttam, emiatt megkaptam a fejmosást, sajnos meglehetősen kulturálatlan kontextusban.
Jobban belemélyedve a vitafolyam olvasásába, észrevettem, hogy egyesületünk céljait, tevékenységét, jövőét, tagjainak szakmai hozzáértését erősen megkérdőjelezik, sőt nevetségessé teszik. Mélységes megdöbbenés lett rajtam úrrá, de már nem volt időm végigolvasni az összes üzenetet és válaszolni - mivel épp csak felsurrantam a netre, előtte ugyanis egy tanfolyam beindításáról tárgyaltam.
Most szeretnék tisztázni néhány alapvető, vitaindító gondolatot - anélkül, hogy ismerném a vita pontos állását.
Elsőként a BugOS nevű operációs rendszer békaülep alá való minősítéséről ejtenék pár szót. A BugOS nem DOS, sőt nem is DOS klón. A BugOS szerzője, Máté Csaba egyedül, teljesen elölről írt egy V86-os taszkokkal operáló, hálózat alapú rendszert, s efölé készített kezelő- és fejlesztőkörnyezetet. Mindezt a BIOS megszakítások mellőzésével tette. Ő meglehetősen jól ismeri az IBM PC hardver architektúrát, több, mint hét éve foglalkozik IBM PC assembly programozással, hálózati protokollok adaptációjával és egy BugOS szerver üzemeltetésével. Vajon melyik DOS az, amire be lehet telnetelni? Melyik DOS futtat SSH-t, és ezek közül melyik használ 1024 bites titkosító kulcsot? Kérem, mielőtt valamiről véleményt nyilvánítunk, előbb ismerjük meg, aztán beszéljünk csak róla.
Másodjára vegyük a Zen rendszert, ami az én gyermekem. Én is közel hét éve foglalkozom operációs rendszer fejlesztéssel, először csak felhasználói interfészeket írtam, grafikus ablakozó rendszerrel DOS alá, aztán eljött az idő, hogy OS-t cseréljek. Elkezdtem kidolgozni a saját rendszeremet. Mielőtt azonban ész nélkül belevágtam volna, nekiültem tanulni és tervezni. Két évbe telt, mire le mertem ülni kódot írni. Addig tanultam operációs rendszer tervezés elméletet, Unix, Windows NT, MINIX (Tanenbaum), QNX belső felépítést, párhuzamos programozást, matematikát, struktúrált és objektum-orientált fejlesztőkörnyezeteket, szoftverfejlesztési módszertanokat és sokat konzultáltam mérnökökkel és doktorokkal. Ezekután néhány hónap alatt elkészítettem egy i386 valós módú, eseményvezérelt, multiprocessing környezetet, egy fájlrendszert, egy bináris állomány szabványtervezetet (SBF) s annak adaptációját, illetve ezen rendszerre alapozva írtam néhány alkalmazást. Ez az OS a Zen. Fejlesztését azért állítottam le, hogy egy teljesen más rendszer tervezésébe és kivitelezésébe tudjak belevágni, hiszen pont ekkor, 2001 októberében kezdtük el felépíteni a Morfeus-t és ráhajtottunk az EVUI fejlesztésére, melynek kitalálója Dobai Csaba (alias SonicRulez). Elkészült az Engine Technology Protocol, egyre jobban formálódott a MasterFS, a virtualitás talaján járva szükségessé vált egy Java-szintű környezet megalkotása is. Már korábban is létezett, most nélkülözhetetlenné vált a VXC (virtuálisan futtatható kód) - szerény személyem szüleménye -, amelynek definíciója megköveteli a platformfüggetlenséget, a többszálúságot és az objektum-orientált szemléletet. Az EVUI rendszer tervéhez igazítottunk néhány, a Windows NT rendszerben használt mechanizmust is. Az idők múltával elkezdődött a kernel fejlesztése, az ETP szerint. Mindezt azonban védett módban kellett művelni, erről parázs, ám sokszor felesleges viták folytak. Ekkor pattant ki a szikra Bálint Bence (alias Pro) fejéből, hogy definiáljunk egy teljesen platformfüggetlen környezetet (PIE), amelynek adaptációját egy adott hardverre úgy kell elkészíteni, hogy azon a legoptimálisabban fusson. Ezt a fejlesztést ekkor rögtön titkosítottuk is és ezért tűnik úgy, mintha ezügyben nem történne semmi, holott igenis történik, de nem beszélünk róla.
Közeledett a 2002/03-as tanév, s kedvenc kandidátusomnak egy délutáni beszélgetés alkalmával megemlítettem, hogy elkezdtem fejleszteni egy Unix-like rendszert ("u4w", vagyis Unix For Windows), amin keresztül könnyen (értsd: igazi szerver nélkül) lehet gyakorolni a Unix kezelését. Egyetemünkön ugyanis az Operációs Rendszerek I. nevű tárgy egyik témaköre a Unix felhasználói felülete. Egy év próbaidő után, szeptember óta hivatalosan is az Informatika Tanszék munkatársa vagyok, s az Oprendszerek tárgyak oktatásában segédkezem. A gyakorlatok vezetésekor azonban kitűnik, hogy alig van hallgató, aki otthon is foglalkozik a tantárgy elsajátításával, s ennek oka az is lehet, hogy nem akarják jól megszokott Windows-ukat megriasztani valamelyik Linux-disztribúcióval való összeházasítás gondolatával. Kaptam az alkalmon és elkezdtem újraéleszteni a Zen-t is. A mikrokernelt (k23) egy éjszaka alatt összegyúrtam. Rohamléptekben elkészült egy egyszerű környezet és egy telepítő is. Egy héttel a k23 fejlesztésének kezdete után már kislemezről indult a Zen első (már nem a nulladik) verziója. Ez a gyorsaság a Morfeus által felhalmozott szoftver háttérnek és tudásbázisnak köszönhető.
Azóta szinte teljesen elkészült a ZFSv6 állományrendszer terve és megkezdődött az adaptációja. Kifejlesztettem egy futtatható bináris formátumot (ZenExecutable), amelynek fejléce névterekre osztva leírja a külsőleg is használható változók és függvények elérésének módját, ezáltal nyílttá teszi a binárist, így felhasználható lesz rutincsomagként más szoftverek fejlesztésekor is anélkül, hogy publikus lenne a forráskódja. Mindehhez jár egy C nyelvű fejlesztőkörnyezet is, amelynek szintaktikai elemzője most készül.
Szeptembertől elindítottuk a Morfeus hírlevelét, Oraculum néven. Az újság gondolata pontosan onnan származik, hogy publikálásra alkalmas felületet nyújtson a Morfeus tagok számára, lehetőséget adjon arra, hogy bemutassuk, mikor milyen szoftveren, terven, elméleten, stb dolgozunk.
Munkánk során sokszor nehéz egyeztetni, a gyakorlat bebizonyította, hogy szükséges lesz decentrumokat létrehozni, területi szerveket, ahol egy-egy kis csapat dolgozik néhány munkán, gyors és személyes az információcsere. Elsőként a Győri Szervezet alakult meg, szeptember 10-én. A tervek szerint a következő csapatot Székesfehérváron, a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann Karának hallgatói alkotják majd.
Mindezek után meg szeretném kérdezni: valóban nincs munka a Morfeus mögött? Valóban a semmiségeket szajkózzuk és nem csinálunk értelmes, kézzelfogható termékeket és szolgáltatásokat? Valóban szükséges egy kéthetes ultimátum, amelyet pont az egyik felsővezetőnk nyújt be, ellenünk? Ez utóbbi magatartást egyébként személy szerint elfogadhatatlannak és társelnöki hűtlenségnek tartok.
Most 2002.09.16-a van, 01:34 perc. Zárom soraim, ma délelőtt ezt a levélkét felküldöm a fórumra, aztán elolvasom az összes üzenetet és megpróblok reagálni. Aztán persze megyek gyakorlatot tartani oprendszerből, formálni az elsőéveseket, hiszen ha tetszik, ha nem, nekem ez a küldetésem...
Üdvözlettel:
Németh Róbert
|
hétf. szept. 16, 2002 10:39 |
|
|
SonicRuelz
|
Ühümm...
Szóval nem olvastam végig (ut. engedelmével) Hardhead _teljes_ levelét, mert az hosszú. Ha volna rámvonatkozó név, és lesz időm , akkor arra is válaszolok. Amúgy megjegyezném, hogy ez a hangnem, és stílus azért már jóval "csiszoltabb", persze mindenkinek lehet **** napja. Tudd, hogy nagyjából egyet értek az érveléseddel, ugyanakkor megjegyezném, hogy pro nem hülyegyerek, csak nem tudja jól megvédeni az álláspontját, és nem úgy kezel bizonyos dolgokat, és emberi kapcsolatokat, ahogyan azt kéne. De amúgy (sajnos) egyet kell értenem a fenti hozzászólások nagyon nagy részével.
Csak pronak:
Etikátlan lennék? Lehet. És az nem etikátlan, amit te és még néhányan a szövből csináltok. Nem, az nem lehet etikátlan, mert ti tökéletesek vagytok. Akkor leírom mit tesztek a szövvel:
-gátoljátok a munkát
-széthúzás, demoralizálás
-a szövetség és tagjainak totális lejáratása
-a felelősség megkerülése, és/vagy másra hárítása
-a közvélemény _totális_ leszarása
Persze nem kell bibliának venni minden sort, de ha esetleg számításba vennéd, hogy a világon még olyanok is vannak akik okosabbak (vagy csak valamiben is igazuk lehet), mint te, akkor már rég túlléptünk volna. Namost amit csináltok, azért egy valamire is való csoportból úgy kipenderítenének, ahogy azt kell! Én csupán azt javasoltam, hogy külsős tag legyél. Engem a személyes emberi kapcsolataim nem gátolnak a munkámban, és nem vált ki belőlem negatív hozzá állást, ha valaki negatívan kezel. De a véleményemet nem fogom senki kedvéért sem véka alá rejteni. Ha az igazság kimondása etikátlan, akkor (szomorú de) elég fordítva láthatod a világot.
És ha már itt vagyunk, akkor megjegyezném, hogy ha nem mindenki a maga kis szöttyenetével **** ELSŐSORBAN, akkor haladnánk - persze ez feltételezi a határidők, és a project pontos megtervezését. De még erre sem veszi senki a fáradságot, hogy tegyen érte valamit is. Kíváncsian meg nézem most a MORFeuS-os fórumot, hogy eddig hányan jelentkeztek a felhívásomra. Ha köztük vagy, akkor természetesen más a helyzet, az némi javulásra mutató jel, de amit és ahogy eddig csináltál azt a fenti öt pontban leírtam. Ha ezeket be tudod látni magadnak (mégcsak nem is nekünk), akkor eltekintek tőle, és műköhetünk együtt, ha erre képtelen vagy, akkor pedig az alábbiak szerint teszek:
-ha a felfüggesztés érvényét veszti, akkor mint társelnök fogom javasolni, hogy külsős tag legyél
-amennyiben ez nem felel meg a többségnek, nem fogom hagyni, hogy az én nevem egy lapra kerüljön azokkal, akik elcseszték a szövöt, és természetesen (miután amúgy is hasztalan voltam) meg szüntetem a tagságomat.
Amúy, hogy ne érezd magadat egyedűl a bűnödben, közlöm, hogy a fenti öt pont a Robira is áll, bár rá csak az utóbbi 3-4 hónapban. Neki is javaslom, hogy összegezze magában, azt, hogy mit tett ezen időtartamban a szövért, és ha több lesz mint kettő sor, akkor vagy jó költő (mondjuk tényleg jó költő, de ezt hagyjuk), vagy valami igencsak elsiklott a figyelmem mellett. Utóbbit kétlem, mert mindig figyeltem a történéseket, így tehát, ha valami történt, és nem tudok róla, az sem az én hibám, hanem azé, aki ezt/ezeket nem közölte velem.
És még mindig nem vagyok, nagyon nem vagyok meggyőződve arról, hogy van értelme a további együttműködésnek a szövvel. Tehát legkésőbb 2002.09.20. még várok, ahogyan ezt megígértem.
Sonic
|
hétf. szept. 16, 2002 10:19 |
|
|
SonicRuelz
|
Hali pro!
Én tegnap folyamatosan néztem az emiljeimet, és (becsszó) egyetlen sem érkezett tőled.
Sonic
|
hétf. szept. 16, 2002 9:37 |
|
|
pro
|
Sonic!
Kicsit nagyon etikátlan amit csinálsz! Direkt magánlevelet
írok neked, ami miről is szól? Hogy ne a fórumon legyen
kettőnk vitája. Mintha erre kértél volna 2 hete. Erre mit
csinálsz?
Szerintem ez gerinctelenség!
Üdv!
|
vas. szept. 15, 2002 21:55 |
|
|
Balazs
|
"Balázs tán marha anyagiasnak tűnhet, sőt (már bocs) az is,
de ő csinálja jól. Tudod ma pénz nélkül csak levegőt lehet
kapni. De azt is még csak egy darabig, amíg ki nem
találják, hogy hogyan lehet érte kaszírozni. "
Igen, teljesen igazad van. Kifejezetten anyagias vagyok,
hisz a tökéletes elveimért és a beleköthetetlen
struktúrámért nem kapok kenyeret a bótban Ez egy ilyen
világ és alkalmazkodni kell.
Pro véleményére most nem kívánok reagálni. Felesleges lenne
józan ésszel érvelnem.
Tényleg sok sikert kívánok mindenkinek, én részemről
ezügyben átmentem off-ba.
|
vas. szept. 15, 2002 19:42 |
|
|
PZsolti
|
Nyugi, meggyőzzük öket is. Csak egy kis idő kell, mert most nagyon felgyorsultak az események. Még pár nap, esetleg egy hét, és szerintem többen belátják majd, hogy mi a helyzet. Csak idő kell nekik gondolkodni. És akkor lesz idő rendbehozni a tévedés(eke)t. És akkor örülhetnek a minket szidók, de mi is, mert aki rájön a hibájára, az már eljutott valameddig.
Ja, és bocs, ha érthetetlen voltam, csak mostanában alig aludtam, és már fáradt vagyok, nem tudok fogalmazni...
PZsolti
|
vas. szept. 15, 2002 18:41 |
|
|
SonicRuelz
|
Üdv neked is!
Köszönöm a bíztatást. Még pár ilyen hozzáállás kéne, mint a tied, és visszatérne még az életkedvem is. Azonban amit írtál, arról a többieket is meg kellene győznünk. A többiet priv emilben megírom.
Sonic
|
vas. szept. 15, 2002 18:01 |
|
|
PZsolti
|
Szeva!
SonicRuelz: Nehogy feladd. Nemrég csatlakozok erre... És egyébként totál igazad van, nincs olyan, aki nem téved soha életében, és könnyen lehet, hogy elég sokat tévedünk, de ebbe ne mennyünk bele ennyire... A lényeg, hogy most már szvsz ne add fel! És hogy csapatmunka kell... hát igazad van, kell. Aggy feladatot. Tudom, alkalmazásfejlesztőnek jelentkeztem, de ha emlékszel egy olyan is volt, hogy megyek, ahol kellek. Hát szerintem most itt kellek, idulhat a csapatmunka!
Parragi Zsolt [PZsolti]
|
vas. szept. 15, 2002 17:37 |
|
|
HardCoder
|
Az igazi tudás tudni, hogy semmit sem tudsz. És ez okosabbá tesz mindenki másnál. - Szókratész
További jó fejlesztést mindenkinek!
|
vas. szept. 15, 2002 15:37 |
|
|
SonicRuelz
|
Hozzáfűzés:
"ez egy véresen komoly dolog, ahol emberek idegei mennek tropára"
Itt most nem csak magamra, hanem a Nagy Ferire is gondoltam. Ha minden tag olyan viselkedést progdukálna, akkor már rég ott tartanánk, hogy reklámozhatnánk az opre-t!
|
vas. szept. 15, 2002 15:24 |
|
|
SonicRuelz
|
Hali allz!
Pro olyan szépen mondja, hogy MI. Már látom, ki fogja betölteni az üresedő posztomat
A marketingről pedig csak annyit, hogy nem MI nem akartunk még foglalkozni vele, hanem TI. ÉN igen. De persze amit én ugatok az csupa-csupa sületlenség, és biztosan a tébolyodott és zavart elmeállapotomnak tudható csak be.
És hogy őszinte is legyek: egyetértek a kifogásokkal, és azzal, hogy nem mertek velük szembenézni _teljes_valójukban_.
Az még nem fordult meg a fejedben, hogy ha te 19 évig csiszolgatod a szíved csücskét (a 19 csak hasraütés, de a 20-ba belefér ), és vki 17 év múlva kihoz egy ilyesztően hasonló arhitektúrájú cuccot, akkor a tied addigra a köz- és szakvélemény nagyjának a szemében már csak gyenge utánzatnak fog tűnni!
Tök jó srácok: pro az új társelnök. Ti úgyis olyan jól megértitek egymást a Robival. Azt nem értem mi tartott eddig a megvilágosodás útján. De ugye mostmár te is látod milyen **** dolog a sok zagyva, vagy annak tűnő kérdést, amik alapjait mások termelik meg, elhárítani. Persze én akartam társelnök lenni, de akkor még úgy gondoltam, hogy a szövetség egy érdekegyesület, ahol a közös céljainkat, és érdekeinket egy égis alatt könnyebben és gyorsabban lehet majd révbe vinni. Hát: óriási tévedés volt!
Balázs tán marha anyagiasnak tűnhet, sőt (már bocs) az is, de ő csinálja jól. Tudod ma pénz nélkül csak levegőt lehet kapni. De azt is még csak egy darabig, amíg ki nem találják, hogy hogyan lehet érte kaszírozni.
$$$$ nélkül a szöv is megdöglik. A $$$$-hoz pedig marketing kell. A marketinghez pedig vagy marha jó ötletek, ÉS KÉSZ REKLÁMOZHATÓ, BEMUTATHATÓ TERMÉK, vagy $$$$. De $$$$ nincs, ezért marad az előbbi. De bemutatható termék sincsen, mert tökörészés van. Az viszont 1000-rel (akinek nem inge ne vegye magára, tiszelet a kivételnek!).
Ha opre-t akarunk, és nem ****, hanem olyat amit el lehet adni, hogy ne kelljen órabérbe gürcölni életünk végéig, vagy éhen dögleni, akkor lépni kell, és komolyan kell venni azt, hogy ez egy véresen komoly dolog, ahol emberek idegei mennek tropára, hogy haladjon a szekér. A jelenglegi magatartása bizonyos tagoknak ugyanis a biztos halálba viszik szegény szövöt.
És még mielött meg kapnám a gyáva elnök bélyegét közlöm, hogy nem megfélemültem, hanem a jelenlegi három társelnök közül (akár tetszik nekik, akár nem) egyedül én képviselem a szövetség érdekeit. Mert a szövetség zsák **** sem ér jelenleg. Ha a t. tagok nem veszik figyelembe, hogy haladni kell, és azt hiszik, hogy ez csak egy tök mejjer dolog, hogy odabiggyeszthetik a nevük mellé/alá, hogy MORFeuS, akkor csak azt tudom mondani, hogy nekik akkor nincs maradásuk ebben a csoportosulásban! Nem személyes problémáim vannak az egyesekkel, hanem a csoportban történő magatartásuk hiányosságaira/hibáira hívom fel a figyelmet.
Tudjátok valamikor valaki (bocs, de nincs időm most utána nézni) azt írta, hogy mi csak hálásak lehetünk, hogy valaki tag nálunk. Nem volt igaza. A tagnak kell hálásnak lennie, hogy képvieljük az érdekeit, hogy feladatokat adunk neki azért, hogy mihamarabb elérje azt, amiért ő is tag lett. És itt a hála nem egyenértékű a seggnyalással. Ha nem kap feladatokat senki, csak úgy lézeng, akkor az nem csapat munka, hanem egy marék ****. És **** nem lehet várat építeni.
Ezt, és a fentieket kérem, hogy az érintett tagok gondolják át jól, hagyjanak fel a fellengzős stílussal, és igenis, hogy lássák be: tévedtek. Nem szégyen tévedni. De nem belátni nem csakhogy szégyen, de nevetséges, szánalmas, és siralmas dolog is.
Amennyiben továbbra sincs köztem és a t. tagok közt valami féle egyetértés, úgy természetesen továbbra sem vagyok hajlandó visszalépni az álláspontomtól. Az utolsó határidő: 2002.09.28. Ha addig egyetértés születik, akkor természetesen folytatom tovább a munkát, és miként neki is láttam, szívesen koordinálnám a fejlesztést.
Sonic
|
vas. szept. 15, 2002 15:18 |
|
|
pro
|
Balázs és a Többiek!
Mit érdekel téged, hogy mikor lesz kész egy opr. amit úgy
sem fogsz használni?
Ezt nem értem bennetek. Láccik hogy érdekel titeket
egyébként nem vernétek itt a anyálatokat, de egyikötök sem
mondja ki. Csak azt hogy ne csináldd! Úgy sem fog sikerülni.
Ennyi negatív, pesszimista, életunt embert rég láttam egy
rakáson.
De én vagyok a hülye! Mit érdekel engem, hogy mit
gondoltok. Eddig sem érdekelt. Nem tudom minek álltam le
veletek olyanról vitatkozni amiről (nem a ti hibátokból)
fogalmatok sem lehet. Olyan mintha a kutyámmal vitatkoznék,
hogy hogyan írják le azt, hogy "vau".
Na ennyi részemről ezentúl csak értelmes kérdésre vagyok
hajlandó válaszolni. Értelmes kérdésre (és nem valami
átfogó amiről éveket kellene gépelni) értelmes válasz lesz.
Ja és megkérem azokat, akik csak lenézik ezt az egészet,
hogy gondolkozzanak egy kicsit el. Kik ők? Minimum valami
qrva híres 15 opr-t tervezett rendszermérnökök, hogy van
bőr a pofájukon lehordani azt amiről (mint már említettem,
nem az ő hibájukból) fogalmuk sincs.
Balázs! (ez csak neked)
Arról volt szó, hogy nem értesz az opr-ekhez, meg hogy nem
akarsz nagy mélységekbe belemenni. Akkor mit bytecode-olsz
nekem? Szerinted mi tényleg ennyire hülyék vagyunk, hogy
nem gondoltunk erre?
Mint mondtam max. sejthetem a következő hw generációkat.
Azért tanulok ott ahol tanulok, és azért dolgozom ott ahol
dolgozom, hogy sejtsem!
Na csá mindenkinek...
pro
|
vas. szept. 15, 2002 14:29 |
|
|
Balazs
|
Nos akkor nézzük az én szemszögemből a válaszokat:
1. Gyakorlatilag nincs válasz, csak annyi, hogy "soha ne
add fel". Igaz, de kevés
2. Engem nem győztél meg vele. Miért használja egy olyan
rendszert, amin nem fut az, amiért már milliós
nagyságrendben fizettem?
3. 20 év. Ok, nem vitatkozom, de kiváncsi leszek, hogy
lehet majd beletenni egy olyan környezetbe, ahol lebegnek a
processzorok, analóg áramkörök vannak, nem létezik
merevlemez, a fájlrendszer 3D-ben működik és ezetleg nem
létezik gépikód, mert már hardverből minden bytekódot
használ Ez most zagyvaságnak hangzik, úgy hogy inkább
hagyjuk...
4. "Mi azt akarjuk, hogy ha fantáziát látnak a rendszerben,
akkor könnyen implementálható legyen Sun-ra, SGI-re, Cray-
ra..." Ez mind-mind olyan "kétnapos kódolásnak" tűnik
nekem
5. "Azért mert olyan új könyvtárgyüjteményünk lesz ami
megkönnyiti a programozást. Sokkal nagyobb dolgokat lehet,
majd sokkal gyorsabban lekódolni, és mivel ezek saját a
gépre optimalizált rutinok lesznek, ezért sokkal gyorsabb
lesz mint a saját pötyörgészés"
Ezek szerint lesz egy olyan fejlesztőeszköz része is, ami a
Delphi 7-et megszégyeníti? Ezt melyikőtök fogja megírni a
nyáron?
"Azonkívül ha sikerül írni egy winfos lib-et akkor a sima
winfosos dolgok is lefutnak majd. Ja hogy ez a Linsuxnak
sem sikerült (vagy csak nem elég jól). Persze, de nekik
nincs is meg az a rutin lib amire én számítok ennek kapcsán"
És nektek mitől sikerülne? Ez nekem megint így hangzik: "az
a 10000 programozó ott mind hülye, majd mi 10-en
megmutatjuk miképp kell ezt csinálni"
És arra is kiváncsi lennék, hogy miképp oldjátok meg a
dolgot úgy, hogy az összes jelenlegi (és a jövőben kijövő)
Windows verziókkal tökéletes legyen??? Amikor még olyan
nagy cégeknek mint a Borland vagy a MS, sem sikerül minden?
Tanulmányoztátok már a WinAPI leírásokat azügyben, hogy
mennyi eltérés van egyes verziók között?
" Te nem fejlesztenél rá? És ha azt mondom, hogy elég lesz
letöltened egy C fordítót amit simán nekiengedsz a
kódodnak? Így már nem hangzik olyan rosszul ugye?"
Nem C-ben dolgozok leginkább, de mutass nekem légyszi egy
olyan ma fejlesztett program )maradjunk egy átlagos
számlázóprogramnál) C kódját, ami minden fordítóval és
oprendszer alatt működőképes. Aki élesben fejlesztett már,
az tudja, hogy ez csak "Hello World" szinten működik. Egy
mai program használhat hardvert, WinAPI-t, COM-ot, MIDAS-t,
XML-t, SQL szervert, ODBC-t, ADO-t, OpenGL-t és még
miegymást. Ha ezeket is meg akarjátok írni, akkor 7 élet is
kevés lesz
6. "Elég ha az első már működő (és tényleg jó) verzió free.
És utána sem kell csillagászati áron adni."
Szerintem a felhasználót nem annyira érdekli az oprendszer
ára. Jobb országokban úgy is megveszik, mert meg tudják
fizetni, nálunk ha 3 eFt-ért adod, akkor is másolni fogják.
Ennél sokkal jobban érdekli a felhasználót a support a
kompatibilitás és az elterjedség.
Ui: Nem nézem le az egyetemistákat. Nekem van egy
fejlesztőcégem, de mellette én is főiskolára járok. Azt még
nem tudom minek, inkább elvi okai vannak
|
vas. szept. 15, 2002 13:25 |
|
|
pro
|
Csak annyit, hogy a "hardvervezérlési irányban"
bonyolultabb esetekben már nincs is olyan messze az opr-től.
|
vas. szept. 15, 2002 13:03 |
|
|
pro
|
>operációs rendszer fejlesztegetése _elméletben_, olyan
lyukas (nem létező?)
Elméletben? Te nem szoktál tervezni? Főleg egy ilyen méretű
dolgot...
>közlöd, hogy többet nem hozol nyilvánosságra semmilyen
infót, mert akkor majd nem hurrog le senki
Álljon meg a menet. Én nem azért nem hozok nyilvánosságra
semmit mert lehurrogna valaki. Így sokkal többet kapok.
Csak minek következtében TITKOS ezért nem is tehetném meg
hogy nyilvánosságra hozom. De mint már írottam vala: ha
egyszer meglesz az egész terv akkor anak a lényegi részei
biztosan publikusak lesznek, és abba nemhogy szívesen
veszek mindenféle kérdést, belekötést, hanem kifejezetten
meg is foglak rá titeket/önöket kérni. De ez nem most van.
Még jóval odébb van.
HardCoder. Én válaszoltam mindenre. Ha nem tetszik amit
válasznak kaptál akkor egy egy témára kérdezz rá, de én nem
fogok még egyszer 10 oldalt gépelni amikor úgy sem hiszel
el semmit. Ha gondolod akkor magánlevélben folytathatjuk
ott a titkos dolgokat kivéve bármit elmondok. Akkor talán
egy picit majd jobban megbízol abban, hogy nem is csak a
levegőbe beszélek.
Lehet, hogy azért lettem egy kicsit gépies mert ezeket már
15x megválaszoltam. Ez van.
Köszönettel:
pro
|
vas. szept. 15, 2002 12:59 |
|
|
Balazs
|
Abban igazad van, hogy nem teljesen értelmetlen.
Természetesen nagyon sokat lehet belőle tanulni és ebből a
szempontból tényleg hasznos.
Ami a tucatprogramozókat illeti, ebben is igazad van,
tényleg túl kell lépni rajta. A szoftveripa ma már akkora,
hogy muszáj specializálódni. De abban már nem vagyok
biztos, hogy pont az OP fejlesztés az, ami a
legcélravezetőbb/legkifizetődőbb specializálódás. Én akkor
már jobbnak (és lényegesen magasabb bevételi forrásnak)
látok egy banki rendszerek irányában vagy egy
hardvervezérlési irányban elinduló érdeklődést. De ezt
persze mindenki maga döntse el, hogy mi érdekli
Ami a napi munkát illeti: bizonyos szintig fontos, hogy a
fejlesztő ismerje az oprendszert és a hardvert, de nem
hiszem, hogy egy számlázóprogram, tervezőprogram vagy egy e-
business alkalmazás megírásához mély kernel-szintű ismeret
kellene. Ezeket a dolgokat "fekete dobozként" kell kezelni,
úgy mint a különböző szolgáltatásokat, algoritmikusokat. :
Erre a célra (is) találták ki a Delphi komponenseket,
melyek használatával leegyszerűsítheted a programodat,
rövidítheted a fejlesztési időt, és nem kell egy zip-
algoritmus lelkivilágába beleásnod magad 2 hónapra akkor,
ha az adatállományodat szeretnéd tömöríteni programból.
|
vas. szept. 15, 2002 12:53 |
|
|
pro
|
Szija Balázs!
Vegyük szépen sorban a kifogásaidat.
1 - Soha nem lesz kész.
Soha ne mond, hogy soha! Tényleg fogalmam sincs hogy mikor
lesz kész (főleg így), de nem is izgat. Majd. Engem az
érdekel, hogy amit lerakok az asztalra, az ne egy kalap xar
legyen, és főleg ne egyszerű másolat. Abban megegyezhetünk,
hogy egy jó opr nem egy egyszerű feladat. Ennél jóval
egyszerűbb munkák is évekig el szoktak húzódni. Ezzel meg
eddig foglalkoztunk (legalább is én személy szerint -nem
volt több időm-) kb. egy hónapot. Az alatt eljutottunk egy
logikai felépítésig, és kezdenek körvonalazódni az
interface-ek.
2 - Ki fogja használni.
Előbb legyen kész. Ha olyan lesz mint amit elvárok tőle,
akkor én bizotsan, és szerintem akkor te is.
3 - 20 év...
Elmondom sokadjára is, mert lehet, hogy eddig nem jól
fogalmaztam. Kérek mindenkit, hogy gondolja ezt át és csak
utána hozza fel még egyszer a témát. Én azt szeretném, ha
az elméleti alapokhoz nem kellene úgy hozzányúlni 20 év
múlva sem, hogy az már ne férjen bele az előző kereteibe.
Természetesen a gépi kód változni fog. De kérdem mennyi idő
egy olyan forrást átfordítani egy másik hardware-ra amiben
max egy pár ezer sort kellett változtani? Így próbáljuk
felépíteni. Sok réteg, rugalmas interface-kel. Ilyenkor
elég az alsó rétegben buzerálódnod, hogy menjen egy új hw-
n. Viszont ami nagy kihívás az a jövőbeli rendszerek
elmélet működése. Vajon hogyan fognak ezem majd működni?
Neumann elvűek lesznek még a számítógépek? Milyen új
processzálási módok fordulhatnak elő a jövőben. Igazatok
van! Ezt nem tudjuk megjósolni. De sejthetjük. És az engine-
t fel lehet készíteni arra, hogy ha jön egy teljesen új hw
architektúra, akkor se kelljen sok mindent átírni. Mondjuk
legyen elég az ütemezőt. Na erről van itt kb szó.
Természetesen nem arról, hogy lefordítjuk és akkor az
elmegy a kávéfőzőn, meg a Cray-SV2-n is. Értve? (ha nem
akkor leírom majd bővebben).
A Linux és a Winfos felépítése egészen más! Azzal a
felépítéssel én már azt sem értem, hogy eddig hogy jutottak
el... Biztosíthatlak, hogy ilyen felépítésű opr még nem
születet (és most ez is haldoklik a szöv-el együtt). (ha
mégis akkor nagyot nézek, merthogy minden saját ötlet...)
Nem kell hogy mellénk álljanak. Mi azt akarjuk, hogy ha
fantáziát látnak a rendszerben, akkor könnyen
implementálható legyen Sun-ra, SGI-re, Cray-ra...
5 - sw támogatás:
Miért írnának a mi rendszerünkre programot? Jó kérdés.
Azért mert olyan új könyvtárgyüjteményünk lesz ami
megkönnyiti a programozást. Sokkal nagyobb dolgokat lehet,
majd sokkal gyorsabban lekódolni, és mivel ezek saját a
gépre optimalizált rutinok lesznek, ezért sokkal gyorsabb
lesz mint a saját pötyörgészés. Azonkívül ha sikerül írni
egy winfos lib-et akkor a sima winfosos dolgok is lefutnak
majd. Ja hogy ez a Linsuxnak sem sikerült (vagy csak nem
elég jól). Persze, de nekik nincs is meg az a rutin lib
amire én számítok ennek kapcsán.
Te nem fejlesztenél rá? És ha azt mondom, hogy elég lesz
letöltened egy C fordítót amit simán nekiengedsz a
kódodnak? Így már nem hangzik olyan rosszul ugye?
6 - Mondom, ne menjünk bele, hogy milyen logikai
felépítésbe nem lehet belekötni, mert mint írtad nem
akarsz "kernelfilozófiai" vitát. Akkor ne is legyen belőle.
Számomra az opr a kernel és a logikai felépítés. Az hogy te
mibe tudsz ezen kívül belekötni az engem nem érdekel.
Marketing: ezen ráérünk akkor gondolkodni, ha kész van a
terv. Addig semmi értelme. Azonkívül nem hiszem hogy
milliárdok kellenének. Nem akarjuk csak így hopp lesöpörni
az M$-t (vajon miért nem...). Ha megveti a lábát az opr
akkor már boldogok leszünk. Ahoz pedig nem kell nagy pénz.
Elég ha az első már működő (és tényleg jó) verzió free. És
utána sem kell csillagászati áron adni.
A kérdésekre a válszok:
> - Ezeket a problémákat Ti nem látjátok át, mindenre
tudjátok a választ vagy egyszerűen nem foglalkoztok vele?
A marketinggal eddig nem foglalkoztunk mert annyira messze
van. A többi probléma (egy-két kivétellel) pedig meg van
oldva! Nem tudom jobban hagsúlyozni. Új alapok, megoldott
problémák!
> - Ebből akartok megélni, vagy csináljátok még 2 évig és
ha már nincs otthon kaja elmentek havatlapátolni inkább?
Nem ebből akarok megélni. De ha sikerülne nem zavarna...
Részemről egészen más irány foglalkoztat, a többiek nevében
pedig nem nyilatkozhatok. Ha ebből akarnánk megélni akkor
nem érnénk rá ennyire a tervezéssel, kivitelezéssel.
> - Ha már találtatok embereket, miért nem csináltok egy
céget és fejlesztetek pénzért olyat, amit megéri
fejleszteni (kis/közepes munka, nagy pénz)
Jó kérdés. Fogalmam sincs. Lehet, hogy azért mert ilyen
cégekkel tele van a padlás. De szerintem is jó lenne ahoz,
hogy egy kis pénz áramoljon a szöv-be.
> - Meddig akarjátok csinálni ezt? 2 hónap vagy 20 év?
Lehet, hogy nem volt egyértelmű eddig, de itt nem csak egy
opr írása folyik. Egyszerre több is. Ezért szövetség
segítünk egymásnak amiben tudunk. Meddig fog tartani az
általam említett OS fejlesztése? Passz! De nem is tud
nagyon érdekelni. Egyszer csak kész lesz. Vagy nem. A
lényeg, hogy addig is legalább valami olyan problémán
törjük a fejünket ami nem sok embernek jut eszébe. Ebből
szerintem nem lehet károm.
> - Mit ér ez a nagy szövetséges dolog? Nekem nagyon
gittegyletnek tűnik. Bocsi, hogy ezt mondom, de oprendszert
fejleszteni vállalatoknak vagy vállalat-csoportoknak szokás
nem pedig pár lelkes egyetemistának...
Csakhogy mi ezt nem azonnali profitszerzés céljából
csináljuk. Hogy hosszú távon mi lesz belőle azt senki sem
tudhatja. Lelkes egyetemisták... Igen azok vagyunk. Ha
valami bajod van az egyetemistákkal akkor egy picit nézz
körül, hogy mennyi dolgot csináltak már meg "lelkes
egyetemisták". Én bizony nem szégyelném ha közéjük
tartozhatnék.
Nem sértődtünk/tem meg. Csak kérlek, hogy gondold át amit
írok, és hidd el mi sem vagyunk hülyék.
>Csak szerintem realistábban látom egy picit a világot...
Ha mindenki így látta volna a történelemben, akkor hol
tartanánk most?
Üdv:
pro
|
vas. szept. 15, 2002 12:46 |
|
|
HardCoder
|
Balázs,
a Te véleményedhez annyit fűznék hozzá, hogy oprendszert fejleszteni nem feltétlenül értelmetlen. Szerintem sokkal értelmesebb, mint pl. számlázó programot fejleszteni, mert sokkal többet tanul általa az ember olyan dolgokról amik majd kiemelik a tucatprogramozók sorából. És mellesleg a napi munkában (a számlázóprogram írásánál) is rengeteget jelent az, hogy az ember hogyan tudja működnek belül a dolgok.
Ami értelmetlen az az operációs rendszer fejlesztegetése _elméletben_, olyan lyukas (nem létező?) háttérrel, mint amilyennel egyesek itt rendelkeznek. Ennyi erővel kb. vallást is lehetne alapítani.
Pro,
a Te hozzászólásodat pedig olvastam, de nem kívánok igazából érdemben reagálni rá. A jelek szerint Te struccmagatartást folytatsz: közlöd, hogy többet nem hozol nyilvánosságra semmilyen infót, mert akkor majd nem hurrog le senki (az fel sem merül benned, hogy igaza is lehet annak aki lehurrog, és ha lehetőséget adnál másoknak, hogy belekössenek az általad írottakba, azzal az egész projekt épülését is szolgálnád, hiszen az általad esetlegesen észre nem vett hibákat mások felfedezhetnék, jobb megoldásokat javasolhatnának, stb.), felvetéseimet, érveimet pedig a füled mellett eleresztve gépiesen szajkózod tovább a - teljesen helytelen - megállapításaidat, feltevéseidet. Innentől kezdve én nem látom értelmét eszmecserének, mert ahhoz nyitott emberek kellenek. Én elmondtam amit akartam - innentől rajtatok áll a dolog...
|
vas. szept. 15, 2002 12:24 |
|
|
Balazs
|
Üdv mindenkinek!
Most eljött az a pillanat, amikor én is beleszólnék az elmélkedésbe. De elötte azért mondanék néhány dolgot:
- Nem lehurrogni akarom az OP-tokat. Ez nagyon fontos...
- Igazából semmi közöm hozzá, végülis azt csináltok amit akartok. Csak jótanács...
- Programozó vagyok, de nem értek az OP-k tervezéséhez/írásához. Más a szakterületem és ez szerintem így is korrekt. Nem akarok belemenni "kernelfilozófiai" kérdésekbe...
Szóval:
Az szép és jó, hogy itt van mindenféle nagy szövetség és csináljátok a tökéletes és beleköthetetlen oprendszert. Csak szerintem teljesen feleslegesen!!!
Hogy miért:
1. Soha nem lesz kész. Szerintem lassan már egy éve folyik itt ez a dolog, de szerintem még igazából nem tart sehol. Még mindig években beszéltek és arról, hogy mennyire nincs időtök. Ezt megértem mivel nekem is kevés van, de pont ezért nem vágok bele lehetetlen dolgokba.
2. Tegyük fel elkészül... Ki fogja használni??? Vagy arra csináljátok, hogy néhány kiváncsi egyetemista ezzel töltse el a szabadidejét?
3. 20 évi múlva sem lehet majd belekötötni??? Én 20 évvel ezelőtt 8 éves voltam és még nem is hallottam számítógépekről. Pedig már voltak: mágnesszallag, lyukkártya és hasonlók. Hol egy olyan rendszer ami azóta korrekt?
4. Hardver támogatás? Tudom, hogy a Ti oprendszeretek abszolút korrekt és mindenen futni fog, de ezt valahogy nehezen hiszem el. Ez sajnos olyan nagyon nagy gyártóknak mint a Microsoft sem megy minden esetben. Pedig náluk van pénz, szakember, hardver, gyártói és politikai befolyás bőven. Néha még így sem megy a dolog, akkor mi lesz veletek? Vagy majd komolyan azt gondoljátok, hogy 10 fővel és párezer forintból megváltjátok a világot? Mellétek áll a Compaq, IBM, Sun és hasonlók és majd ezt az oprendszert fogják nyomni?
5. Szoftver támogatás? Nekünk egy pici fejlesztő cégünk van, leginkább megrendelésre dolgozunk. Windows-ra, leginkább csak NT klónokra. Ennek is van néhány gyermekbetegsége, de megbízható és nagyon elterjedt. Ott van a Linux, ami szintén terjed, de becsukhatnám a céget, ha arra akarnék fejleszteni. Nem tudnánk eladni, mert a NAGY többség Windows-t használ. Elég csak arra gondolni, hogy hány olyan számlázó programot kapsz Linux-ra, ami magyar nyelvű és az itthoni adószabályoknak tökéletesen megfelel.
Ez csak egy program a sok közül, de ezt sem 2 nap alatt lehet megírni.
Ki fogja ezt csinálni??? Mi biztosan nem fejlesztenénk rá, mert nem tudnánk eladni, mert nincs elég felhasználója. Sok felhasználója meg nem lenne, mert nincs rá elég szoftver. Ez tökételes 22-es csapda. Ezért mondom sokat, hogy felesleges az árral szemben úszni...
6. Pénz? Ahhoz, hogy valami elterjedjen nem elég az, hogy tökéletes és nem lehet belekötni... (ami ugyebár a szoftveriparban nem létezik, ezt józan ésszel bárki hozzáértő belátja) Marketing... Ahhoz, hogy egy tökéletes oprendszer el tudjon terjedni, milliárdok kellenének. Most dollárban beszélek.... Ezt Ti dobjátok össze mert van otthon olajkutatok, vagy találtok egy jótevő tündért?
kb. ennyi... Bár biztos lehetne még lyukat találni a dologban.
És most jönnek a kérdések:
- Ezeket a problémákat Ti nem látjátok át, mindenre tudjátok a választ vagy egyszerűen nem foglalkoztok vele?
- Ebből akartok megélni, vagy csináljátok még 2 évig és ha már nincs otthon kaja elmentek havatlapátolni inkább?
- Ha már találtatok embereket, miért nem csináltok egy céget és fejlesztetek pénzért olyat, amit megéri fejleszteni (kis/közepes munka, nagy pénz)
- Meddig akarjátok csinálni ezt? 2 hónap vagy 20 év?
- Mit ér ez a nagy szövetséges dolog? Nekem nagyon gittegyletnek tűnik. Bocsi, hogy ezt mondom, de oprendszert fejleszteni vállalatoknak vagy vállalat-csoportoknak szokás nem pedig pár lelkes egyetemistának...
Bocsi minden érintettől, ha megbántottam valamiben, nem volt szándékom. Csak szerintem realistábban látom egy picit a világot...
|
vas. szept. 15, 2002 10:52 |
|
|
pro
|
Na Sonic INNENTŐL MAGÁNLEVÉLBEN!
|
vas. szept. 15, 2002 10:32 |
|
|
SonicRuelz
|
És még valami: javaslom a szövnek, hogy valami elképesztő sebességgel szerváljon egy új társelnököt erre a két hétre, mert a két társelnök nem áll meg jogilag. Az pedig gáz, mert addig nem lehet működni!
Sorry. Nem én akartam, hogy így legyen!
|
vas. szept. 15, 2002 1:24 |
|
|
SonicRuelz
|
Hali Pro!
Engem kb 1000 éve nem érdekel, hogy mit csinálsz. Már túl léptem rajta.
ad2: Nem felhúzom magamat, hanem benyújtottam egy ultimátumot. Akinek ezzel gondja van, és szövtag, az tegyen panaszt ellenem!
ad3: Nem pár hozzászólás miatt, hanem a "tudományos munka" miatt fog felbomlani a szöv. Az, hogy én hullok el először csupán azt mutatja, mennyire volt hasztalan mindaz, amit összegürcöltem, és hogy a tagok egy része cserben hagyott. Hangsúlyozom, ez most nem egy pillanatnyi fellángolás: ép eszemnél vagyok, azért teszem!
ad4: Én nem akarom, hogy kapkodj! Én egyáltalán nem akarok semmit, csak azt, hogy legyen némi összetartás. Ha az megvan, és végre vesszük a fáradságot, és az időt, akkor készíthetünk egy kib@***tt ütem tervet, amit be tartunk, és k***a komolyan gondolunk. És láss csodát: haladnánk, és nem nézne idiótának mindenki minket! Tök jó, hogy Robival csináltok vmi "tökéletest", de esetleg, ha at istenesdi mellett a baromi negatív közhangot is figyelembe vennétek (igen, te is Robi), és végre kinyitnátok a szemeteket, meg a fületeket, hogy már egy **** hónapja ugatok hiába, akkor most nem jutottam volna erre az elhatározásra.
És hiába próbálod megcáfolni Hardcoder véleményét, ez is csak azt mutatja, hogy képtelen vagy belátni a tévedésedet. Én nem hibáztatlak. Az emberek 90%-a ilyen sajnos. Ez van. De hadd legyek őszinte: neked inkább külsős tagnak kellene lenned, mert a belsős viszony nem a legmegfelelőbb. De ez csak javaslat, hiszen most nem vagyok sem társelnök, sem tag.
Most is le lehet ****, és belém lehet rúgni. De akár a szöv a sarkára is állhatna, és végre elkövethetne valami működőt. Mert szép dolog az elmélkedés, de mint ahogyan nem lehet tankönyvből biciklizni tanulni, úgy az elmélettel is kitörölhetjük, ha nem valósítjuk meg, nem próbálgatjuk, mint a kismadár a szárnyait.
Fogadjunk fingod sincs mért alapítottuk a szövöt. Ami a legszomorúbb, hogy x társelnöknek sincs már róla gőze sem. Akkor most emlékeztetek mindenkit:
AZÉRT, MERT AZ OPRE ÍRÁS AZON VÁLTOZATA AMI BONYOLULTABB A TEXTMODE-NÁL NEM MEGY, KURVÁRA NEM MEGY EGYEDÜL!
Továbbra sem változtatok az álláspontomon.
Sonic
|
vas. szept. 15, 2002 1:19 |
|
|
pro
|
Hali Sonic!
Na amíg irogattam becsúsztál elém, így most neked is írok.
Amiket ti fejlesztetek ahoz nekem közöm nincs. De azt
tudom, hogy amit Robival próbálnánk megtervezni abból egy
árva sor sem fog ide, vagy máshova felkerülni. Nem érdekel,
hogy ki mit gondol, ki hurrog le. Nem másnak dolgozom. Ha
meglesz egyben az egész terv akkor meglátjuk mi lesz, de
addig abból semmi sem fog kikerülni. Ebben meg is egyeztünk.
A másik dolog. Gondolod, hogy érdemes ennyire felhúznod
magad ezen? Szerintem nem. Így gondolja egy pár ember. És
akkor mi van? Te sem vagy egy buta gyerek és a többiek sem
azok. Miért kell neked külső megerősítés ahoz, hogy lásad,
történik valami. Ezt ők úgy sem fogják látni amíg nem
szövetségi tagok. És úgy sem lesznek azok. Komolyan azt
szeretnéd, hogy egy pár hozzászólás miatt felbomoljon a
szövetség? Mert felőlem csináljad, csak akkor gyakorlatilag
feladod az első bukkanónál.
Mondom, én csak a saját dolgaimról beszélhetek, de az nem
tud gyorsabban haladni. Qrva lassan halad, meg nem is
nagyon van rá időm, de azt akarom, hogy amit lerakok az
asztalra abba NE TUDJON SENKI BELEKÖTNI. Addig fogom
csiszolgatni amíg bárhová bele lehet kötni. Ez viszont
lassú munka. Nem egy éves, jóval több. Föleg annyi
szabadidővel amennyi jelenleg van. De ha kivárod és le lesz
kódolva akkor (láttad az alapokat) nem lesz egy gány
munka...
Na ennyit szerettem volna mondani.
A társelnöknek pedig szerintem kicsit sok a dolga, mint
mindannyiunknak. Főleg, hogy ezt említette is.
Ne húzd fel magad mindenen.
Üdv:
pro
|
vas. szept. 15, 2002 0:47 |
|
|
pro
|
Hali Harcoder!
Remélem megengeded, hogy válaszoljak. És tőled is remélem,
hogy kapok majd választ.
Nos először is. Én még véletlenül sem akartam, lekezelő
vagy nagypofájú lenni. Ha mégis így tűnne akkor elnézést
kérek, főleg az éríntettől, Hardhead-től.
Nem akartam/akarom senkinek sem bebizonyítani, hogy
milyen "**** gyerek" vagyok. Már rég túl vagyok ezen. (és
nem azért vagyok túl rajta mert olyan "überfasza" vagyok,
hanem, mert nincs feléd bizonyítási vágyam).
Nem hinném, hogy bárhol is nem fogadnak el. Oda nem szoktam
visszamenni. Márpedig nem vagyok az az otthonülős fajta...
Na ennyit erről a részéről.
Hogy mennyire vagyok/vagyunk nevetséges/ek azt mindenki
maga döntse el. Szerinted az vagyok/vagyunk. Jó te így
látod. Szerinted csak a levegőbe hablatyolok mindenfélét,
amit én sem értek. Nos nem így van. Amit nem értek arról
megkérdek valakit aki érti, nem pedig állítom.
Amit írtam komolyan gondolom:
- nem lehet belekötni (ismétlem nem a bugyutaságokra
gondoltam)
- 20 év múlva is megfelelő lesz a kernel, és az engine
LOGIKAI/ELMÉLETI felépítése
- ebből kifolyólag nem kell foltozgatni! (legalább is a
lényegi részeket)
>Ilyeneket 8-10 éves gyerekektől hallani, aki még nem tudják
hogyan működik a világ.
Ez a baj... Mire felnőttél elfelejtetted az álmaid. Én
ezzel nem dicsekednék. Hogyan működöik a világ? Te tudod?
Akkor mondd el légyszíves mert én csak azt tudom, hogy
akármelyik prof-ommal beszéltem fogalma nem volt róla. Ők
is hálásak lesznek neked, ha felnyitod szemeiket.
>ember nem hoz létre tökéletes rendszert
Te most miről beszélsz? Nem írtál még hibátlan programot?
>a felhasználók igényei változnak, így aki nem tudja azokat
kitalálni
Ezért kellenek olyan tervek, olyan logikai felépítés ami
rugalmas, és ami elbírja majd ezeket a változásokat. Az
hogy mondjuk (csak egy példa!) nem lesz 20 év múlva monitor
meg klaviatúra, még nem azt jelenti, hogy az engine-t újra
kell tervezni. Én itt erről beszéltem.
>ami két évtized múlva is megfelelő lesz - akármire is
Javaslom, hogy az idődet amit a szídásunkra töltesz
fordítsd arra, hogy megismerkedsz a Luxor nevű grafikai
számítógéppel, és opr-jével a Xenixel. Majd hasonlítsd
össze a mai Linux-al és SGI-vel. Meg fogsz lepődni. Ja a
Luxor 1985-ös... (ez valóban csak 17 év, nem húsz)
Elmélet gyakorlat: ebbe szerintem igazán ne menjünk bele
mert erre nem hinném, hogy bármelyikünknek lenne ideje.
Dolgozz egyszer egy kutatócsapatban, majd láss csodát.
>azaz annál kevesebb feladatra használható, vagy
használható kényelmesen
El tudsz képzelni egy képfeldolgozó rendszert digitális
gépen? Persze hogy igen. Mindenki látott már. Mégis,
mégis... a digitális számítógépeken ez nehézkes és
bonyolult feladat. Mondhatni, hogy nem alkalmas rá. Közben
mégis.
De örülök neki, hogy ilyen dolgokat vetettél fel. Legalább
látod, hogy mi a kihívás egy ilyen opr. megtervezésében.
Arrogáns vagyok? Lehet. Pedig nem voltam ilyen. Ti tettetek
azzá. Ennek ellenére én kíváncsi vagyok a véleményedre. Ha
valamit nem értesz akkor kérdezd meg, ne leugass!
>itt elsősorban a szinkronziációs és kokurrencia
problémákra kell gondolni
Ember! Ha nem érted, hogy új alapokra helyeztük a kernel
fogalmát, hogy olyan megoldásokat gondoltunk ki ami ezeket,
az időben előretekintve (a későbbi rendszerekre gondolok)
meg tudja oldani, akkor miről vitatkozunk?
>köv strófa: (már csak így jelölöm...)
Ugyan azt mondod el mint az előzőben: nem tudod elképzelni,
hogy ilyet lehet. Nem is kell tudnod. Nekünk kell tudni.
Azt mond meg, hogy mekkora legyen a filename hossza? Ja
legyen ennyi vagy annyi. Akkor már is csináltál egy
megkötést. Ez csak egy péda volt arra, hogy mi nem akarunk
megszorításokat az opr-ben. Ha te 17TB-os filenameket
használsz, akkor váljék egészségedre. Vegyél alá olyan
gépet, hogy elég gyors legyen így is. Mi nem kötünk meg.
>köv szakasz:
És ahol nem állhat le egyszer sem egy pillanatra sem semmi?
Ja ott redundancia igaz? akkor meg már ugyanott vagyok
árban, sőt! Kül. is miért olyan hihetetlen, hogy
univerzális lesz, hordozható, az engine időtálló, és gyors?
Engine időtállása: szerinted miért hozakodtam elő olyan
dolgokkal mint az analogikai autómaták? Mert ilyen nem
hiszem, hogy egyelőre van valakinek otthon. De egy idő
múlva így vagy úgy ott lesz minden gépben.
Ui.: Előre olvastam volna okosabb maradtam volna. Szóval
minek következtében, tényleg csak a "Hivatkozás" linket
néztem, meg a tőlem kiemelt egy két dolgot, meg voltam róla
győződve, hogy ez nekem lett szánva.
Most viszont már fáradt vagyok átolvasni az egészet, tehát
így lesz elküldve.
Utólag is ideírom, hogy egyértelműbb legyen: Nem akartam
soha, és most sem akarok "leugatni" akárkit is. Ne annak
tekintsd/tekintsétek!
Köszönettel:
pro
|
vas. szept. 15, 2002 0:31 |
|
|
SonicRuelz
|
Üdv!
Nos. Mint levelemben is ígértem, itt is véleményt formálok. És most azt ajánlom, hogy mindenki aki érintett jól figyeljen:
Az előttem felszólalónak, akár tetszik, akár nem, MINDENBEN IGAZA VAN! Ez a véleményem, és ezen nem vagyok hajlandó változtatni!
Egyúttal volna egy bejelentésem is a szövnek:
Két hetet adok arra a meglévő tagoknak, hogy a fent említett kifogásokat tettekkel, és nem csak szavakkal cáfolni képes legyen, és bebizonyítsa a szöv érvényességét. Jelen naptól (2002.09.14) számítva két hétig felfüggesztem magamat, mint erre a szövszab is lehetőséget ad. Amennyiben nem a kért módon alakulnak a dolgok, úgy megvonom a tagságot magamtól, és nem vagyok hajlandó tovább egylapon említeni magamat a szövvel.
Véleményemet semmilyen esetben sem vagyok hajlandó visszavonni! Egyúttal megrónám (névtelenül) azt a társelnököt, akinek hiába küldtem sms-t, hiába hívtam, **** a fejemre. Király voltál apa! Köszi!
És ha már itt vagyunk: tudjátok mi idegesít legobban? Nem ugye? Megmondom: az, hogy pont EZ AZ amit egy hónapja szajkózok. De nem baj le lehet **** továbbra is. Én nem vagyok hajlandó tovább égetni magamat!
Ennyi:
Sonic
|
szomb. szept. 14, 2002 22:37 |
|
|
HardCoder
|
Idáig csak passzívan figyeltem a témát (mondjuk az túlzás,
hogy figyeltem; csak jöttek a levelek, én meg néha
elolvastam őket), de most már nem tudom megállni, hogy
hozzá ne szóljak.
Maximálisan egyet kell értenem Hardhead-dal abban (bár ő
nem fogalmazott ilyen sarkosan), hogy rendkívül arrogáns
egy társaság vagytok. Kicsit emlékeztettek az egykori
arisztokráciai, vagy a mai "society" körökre, akik
elsősorban azért tömörülnek társaságokba, hogy kölcsönösen
bebizonyíthassák egymásnak milyen **** gyerekek is, mert
máshol - nem véletlenül - nem fogadják el őket.
Igazából nevetséges, hogy olyan operációs rendszerek
létrehozásáról álmodoztok
- amelybe "nem lehet belekötni"
- amely "20 év múlva is megfelelő lesz"
- amelyet "nem kell foltozgatni", stb.
Ilyeneket 8-10 éves gyerekektől hallani, aki még nem tudják
hogyan működik a világ. És nem ismernek pl. olyan alapvető
összefüggéseket, mint, hogy
- ember nem hoz létre tökéletes rendszert (főleg nem olyan
bonyolultságban, mint egy OS)
- a felhasználók igényei változnak, így aki nem tudja
azokat kitalálni (és elég csak az elmúlt 5-10 évre
visszatekinteni, milyen változásokon ment keresztül az
informatikai világ, hogy az ember belássa, lehetetlen
kitalálni), az nem is fog tudni még elméletben sem (!)
olyan rendszert létrehozni, ami két évtized múlva is
megfelelő lesz - akármire is
- az elmélet és a gyakorlat két különböző dolog, és a
gyakorlat általában nagyon sok elméletben kiválóan működő
dologról bebizonyítja, hogy a gyakorlatban az nem annyira
működik, vagy nem annyira előnyös, mint gondolták. így a
rendszerek "foltozgatása" valójában legtöbbször az
elméletben megalkotott rendszerek a gyakorlati
tapasztalatoknak megfelelő igazítása
- nem lehet olyan rendszert alkotni amely minden feladatra
egyaránt alkalmas, mert minél általánosabb egy eszköz,
annál nehezebb egy konkrét feladatra használni, és minél
kényelmesebb egy adott feladat megoldása valamivel, annál
speciálisabb eszköz (azaz annál kevesebb feladatra
használható, vagy használható kényelmesen)
Ami arrogáns a stílusotokban az az, hogy meg vagytok
győződve: a világon mindenki teljesen hülye, de Ti
megtaláltátok a számítástechnika Szent Grálját, a tökéletes
operációs rendszert, ami majd minden problémát megold. És
mindezt a közben, hogy olyan épületes marhaságokat írtok
néha dolgokról, hogy az hihetetlen. Én nem állítom, hogy
életem felét operációs rendszerek tanulmányozásával
töltöttem és már annyira értek hozzájuk, hogy na (egyes
magukat a témában "szakértőnek" nevező jelenlévőkkel
szemben), de ennek ellenére néha hangosan fel kell kacagnom
az itt néhány "prominens személy" tollából olvasottakon.
És mindez még a tervezgetési fázis, az elméleti rész!
Mindenki aki már egy kicsit komolyan foglalkozott
programozással, főleg rendszerprogramozással jól tudja,
hogy az elmélet pont ezeknél a rendszereknél szinte
teljesen irreleváns. Ti. pont a kernelek és az operációs
rendszer alacsony szintű rétegei azok, amelyek jelentősen
befolyásolják a rendszer összteljesítményét,
karakterisztikáit, és amelyek optimális paraméterei csak
működés közben, "real-life" szituációkban határozhatók meg
(itt elsősorban a szinkronziációs és kokurrencia
problémákra kell gondolni).
A valós életben (értsd a tömegfelhasználásában) ráadásul
nagyon sokadrendű szempont egy rendszer skálázhatósága
szélsőséges körülmények között (mert senki sem fog otthoni
gépéből fél év múlva majd szuperszervert csinálni), hogy a
jövőben megjelenő eszközöket is kezelni fogja tudni (ami
önmagában ellentmondás, hiszen a még ki sem fejlesztett
eszközök működési paradigmáira elég nehéz építeni akár csak
elméleteket is), hogy 16BG-os fájlneveket is lehessen
használni benne (és ne csak mondjuk 255 hosszúakat), meg
hasonlók. Ezek általában teljesen irreleváns dolgok,
amelyeknél sokkal fontosabb az egyszerű használat, és főleg
a gyors működés.
Ez utóbbival kapcsolatban: a mikrokernel architektúrákat,
amik _elméletben_ sokkal tökéletesebbek, mint a
monolitikus, vagy a ma használt rendszerek legtöbbjét
képező kevert (mixed) kernelek, már jó néhány évvel
(évtizeddel) ezelőtt kitaláltak, aztán mégsem használják
őket. Nem azért, mert hülyék a programozók és nem tudják
megírni, hanem mert a maximális stabilitás ára az iszonyú
nagy teljesítménycsökkenés. És ami elméletben jónak tűnik,
arról a gyakorlatban kiderül, hogy nem felel meg az
igényeknek (mert pl. még a 7x24 órás üzemű rendszereknél is
inkább bevállalnák évi 2 rendszerelszállást, mint, hogy 5x
akkora hardvert kelljen vásárolni ugyanakkor effektív
teljesítmény eléréséhez).
Ennyit a dolog szakmai részéről.
Nekem persze semmi bajom az egésszel. Végül is a Ti
szabadidőtök megy rá. Van aki bulizni jár, van aki lógatja
a lábát, és van aki "tökéletes" operációs rendszert tervez
szabadidejében. De azt azért nem hagyhatom szó nélkül, hogy
amikor valaki az orrotok elé dörgöli az igazságot, akkor
azt lehurrogjátok. Nyugodjatok meg, Hardhead-nek sok
dologban igaza van! (A másik oldalon néhány megállapítása
felételezésekre alapul csak ami nem túl korrekt, de
megérthető, hogy az eddig olvasottak alapján ilyen
feltételezései vannak.)
A hangneme szerintem egyébként egyáltalán nem volt durva,
bár megértem ha valaki aki résztvesz a projektben és azt
hiszi, hogy valami húdenagyot alkot felhúzza magát rajta,
hiszen végül is a munkája és a projekt értelmét kérdőjelezi
meg. Én ilyen messze nem mennék el (ha más nem, az okulás
lehet a projekt eredménye), de egyet kell értenem, hogy
jelenlegi formájában valóban "csöpp" disszonancia látható
az elérni kívánt, és a valóban elérhető célok között. (Ha
úgy tetszik álmokat kergettek.)
Persze, akinek nem inge, ne vegye magára! Aki meg mégis
megteszi, annak talán alapja van.
PS: Az agresszív és fröcsögő válaszokat szerintem tartsátok
meg magatoknak, mert az ilyenek leginkább csak alkotóikat
minősítik! Aki ezektől elvonatkoztatva tud és kíván írni
valamit, az ellen természetesen nincs kifogásom.
Ja, és pro, annak ellenére, hogy válaszom előzményeként a
Te hozzászólásod szerepel, nem feltétlenül jelenti azt,
hogy minden általam írottat neked, vagy neked is címeztem.
|
szomb. szept. 14, 2002 21:21 |
|
|
pro
|
Hali Hardhead!
Remélem megengeded, hogy leírjak egy pár gondolatot.
Én pedig remélem, hogy fogsz rá válaszolni.
Konkrétan mi a bajod a szövetség "szakmai" részével? Az
hogy amit kiizzadunk azt nem feltétlen kötjük mindenki
orrára? Vagy hogy inkább a tervezésre fektetjük a
hangsúlyt, és nem vágunk bele meggondolatlanul?
Hány OS alá fejlesztünk? Nem tudom és nem is érdekel. Ami
engem érdekel az, hogy tervezés alatt van egy olyan opr.
amibe NEM LEHET majd belekötni. Természetesen nem a
skinekre, shellekre gondolok, hanem a "lényegi" részére.
Szerinted mennyi idő megtervezni egy olyan uK-t aminek az
elméleti flépítéséhez nem kell többé hozzányulni? Ja és
olyan ez a felépítés, hogy nem kell foltozgatni, trükköket
kitalálni, hogy hogyan fér bele ez vagy az az új dolog a
már meglévő keretekbe? Szerintem sok idő és nem szabad
elkapkodni.
Említetted az FS-t is. Nos milyen remek ötleted van egy
univerzális, 20 év múlva is megfelelő FS-re? Tényleg
kíváncsi lennék... (ez nem leszólás!)
Ha már a jövőbetekintésnél tartunk:
- milyen rendszerkaput alkotnál?
- mit kezdenél a folyton változó (technikailag egészen
máshogy működő) hw elemekkel?
- milyen egységes keretet tudnál rá húzni?
- hogyan oldanád meg a HotSwap-es dolgokat? És itt most
nem csak a winyóra gondolok.
- hogyan kezeled le a hw hibákat? Ja hogy nincsenek
ilyenek? Dehogynem! Főleg az analóg/analogikai
rendszerekben. Ja hogy az mi? Tessék egy kiinduló link:
http://lab.analogic.sztaki.hu.
- hogyan képzeled el a sw-s RAID-ot?
- mi van ha egy winyón belül kell sw RAID?
- milyen hosszú lehessen egy filename? milyen karakterek
lehessenek benne? mivel terminálod?
- milyen felépítésű legyen a kernel?
- mit bízol a hw védelemre és mit a sw védelemre?
- hogyan kommunikáljon két process?
- hány process lehessen?
- legyen-e virtuális gép? elég gyors lesz-e?
- ha igen akkor milyen interface-el?
- hogyan ütemezel több procinál?
- mi van a nem SMP-vel? főleg az analogikai rendszerekkel?
- milyen gépen kell futnia az OS-nek?
- hogyan kezeled le a különböző fajtájú int-eket?
- mi van ha nincs is int?
- milyen ütemezőt írnál?
- mi alapján ütemezel?
- mit részesítesz előnyben?
- hogy fogsz a rendszerbeilleszteni egy új eszközt?
- mit csinálsz adatsérülésnél? milyen logika alapján
nyered vissza az adatot? (ha lehetséges)
- hogyan kommunikálsz a hálózaton?
- milyen jogok legyenek egy file-hez? hogyan titkosítod a
file-t?
- hogyan éred el az OS hordozhatóságát?
Hirtelen egy pár kérdés. Van itt sok egyszerű és egy pár
nem is olyan nagyon egyszerű. Főleg akkor nem egyszerű, ha
egyszerre, egy kereten belül maradva szeretnéd mindet
megoldani.
Amikor az ember megold egy nem is olyan egyszerű problémát
úgy, hogy abba tényleg ne lehessen belekötni, nem biztos
hogy azt szeretné, hogy utána bárki simán ellopja az ő
munkáját. Még akkor is ha ezek csak elméleti megoldások, és
nem párosúl hozzájuk kód. (egyelőre)
Nos a fent említett problémák egy-kettő kivételével meg
vannak már oldva. Csak említés szinten írtam ide, hogy te
is láthasd, nem csak pattogunk.
Ha ennek ellenére ez a véleményed akkor írd le, hogy miért
hiszed így.
Köszönettel:
pro
|
szomb. szept. 14, 2002 18:02 |
|
|
SonicRuelz
|
Bocsánat a többeszsámért, ez csak az előttem felszólalóra, és nem más fórumozóra vonatkozik.
|
szomb. szept. 14, 2002 12:58 |
|
|
SonicRuelz
|
Na ide figyelj!
1.) Azt, ahogy viselkedsz, a szövetség nevében visszautasítom! Ezt a fajta hangnemet semelyik fejlesztőnk sem érdemli meg! EZT NEM TŰRÖM!!!
2.) Ha a BugOS szerinted csak egy **** DOS, és szerinted nem operációs rendszer, akkor neked komoly ismeret hiányaid lehetnek a témáról, de ezt nem csodálom: látszik a szövegedből.
3.) Ha nem akarod, hogy feljelentést tegyek ellened hitel rontásért, akkor baromi sürgősen hagyd abba ezt a tevékenységet, amit ezen a topic-on végzel!
4.) Villogni egyedül TE akarsz itt. Mi senkit nem piszkálunk, és nem hábogatunk. Tagjaink teljes önszántukból lettek tagok, mert felismerték, hogy összetartással véghez vihetjük azt, amihez az olyanoknak mint TE nincs kurázsija. Ti csak szidni meritek a rendszert, de valyon tesztek is a rossz ellen? Nem hiszem. Sőt: biztosan nem!
Ha azonban ilyen módon tudsz csak megnyilvánulni ne csodálkozz, ha "kapsz a pofádra"! Ez ugyanis nem csakhogy aljas, de rágalmazó is! Már kértelek rá, hogy bizonyítsd az álláspontodat, mert ez eddig csak hurrogás volt, semmi több. De mostmár nem kíváncsi ezen a topic-on senki sem rád, úgyhogy kérlek a magad érdekében is, kerüld el messzire! Jó messzire!
Dobai Csaba
(MORFeuS társelnök, alapító tag)
ps.: "2 éve bejegyzett kht". Hűha Most menjünk vissza az oviba: Bibííí, én két nappal idősebb vagyok, bebeeee! )) Nevetséges vagy. Semmi több.
|
szomb. szept. 14, 2002 12:28 |
|
|
Hardhead
vas-tag
|
Hali!
Felreértés ne essék, nekem nem volt semmi gondom sem a belépési nyilatkozattal, sem a jogi blablával. (Lévén, hogy nem olvastam. Nem is igazán érdekel.) Én csak szakmailag nyilatkoztam, a dologról, hogy nem túl magas röptű. Olyan lazán nyilatkoztok dolgokról, hogy nagyon látszik, hogy legfeljebb felszínes ismeretekkel rendelkeztek egyes témákban.
Ne értsük félre egymást! Nem most kezdtem a szakmát, ugyhogy le lehet hurrogni, belém lehet kötni, de egyelőre nem láttam igazán értelmes érvet. Ranáztem valamelyikotok honlapjára. Igazán érdekes volt, hogy az általatok hivatkozott operációs rendszer a BugOS gyakorlatilag egy multitaszkingos DOS. Ezután felsorolni azok az operácios rendszerek kozott amire fejlesztetek, kissé röhelyes )).
Marmint az, hogy látom a törekvést, hogy minél több oprendszert fel akartatok sorolni, hogy vakuljon a nép. ))
Segitek egy picit:
MS-DOS,PC-DOS,DR-DOS WINDOWS DOS ablak, OS/DOS ablak, Linux DOSemu,... es még lehetne hosszan sorolni )) ezen mind elfutnak a DOS-ra irt egyszerű pascal vagy egyéb programok... ))
De, hát ugye nem láttam semmi újdonságot, amit le lehetne tölteni valahonnan és ki lehetne próbálni.(Marmint oprendszert, vagy kezdeményt.) Az ott kezdődne, hogy eloszor is irtok egy fájlrendszert. Az, hogy valaki elidit egy programot DOS-alol az nekem nagyon gyanús. Ha a fájlrendszer megirásánál megakadtatok, akkor nem kell itt jonni a szoveggel, hogy "megy csak még nincs fájlrendszer..." Legalábbis komoly helyen ne:) (Tudom, volt már hasonló a történelemben, de az nem duma volt, hanem tényleges melót (forraskodot) osztotta meg az illeto a publikummal, nem az elképzeléseit.)
A lenyeg: Ahol szakmarol van szo ott, nagyon homalyosan fogalmaztok, celozgattok, semmi konkretum. Ahol a dolg meg kezd konkretta valni, ott meg nagyon kilog a lolab. )
Elnezest, ha elrontom a kiscserkeszek jatekat, lehet, hogy en varok tul sokat. En szeretem, ha valaki tudja mirol beszel, es nem csak villogni akar, a tobbieknek azzal a felkiáltassal, hogy "lokok valami ertelmetlen vakert, nem baj ha ertelmetlen, ha nem érti meg a masik akkor ugysem meri megmondani, mert o sem ert hozza..." Bar tudom, manapsag ez a meno.
Nekem nem jon be, bar ez maganugy.
Meg sorolhatnam, de ugyis kapok eleget a pofamra... igy egyelore ennyi.
Udv!
CONNECT Fiatal Informatikusok Egyesuletenek Elnoke
(Ezt toletek lestem, bar nem hinnem, hogy valakit is erdekelne. 2 eve bejegyzett kozhasznu egyesulet.)
|
szomb. szept. 14, 2002 2:57 |
|
|
PZsolti
|
Oké, megkérdem. Szerencsére ismerem a pascalt meg a c-t is (na jó, csak a c++t, de az alapján elboldugulok talán cben is.)...
PZsolti
|
kedd szept. 10, 2002 14:24 |
|
|
SonicRuelz
|
Hali!
Mint láthattad a neved felkerült a tagok neveinek listájára (a halál lista... - ne vedd komolyan csak ma morbid napom van )))
A lényeg: BugOS alá van pascal és c ordító, amivel lehet alá ordítani. Ha bővebben érdekel, hérdezd meg a Máté Csabát ( mc36@nop.hu). Az IamOS (régebbi nevén EVUI) alá a fordító még nincs készen, ez egy C++ ordító lesz, ez MCC névre hallgat, a Nagy Feri fejleszti, de mível szegénykém igen csak qrva nagy hóviharba keveredett (legalább taifun erősségűbe) - azaz nem igen ér rá semmire, még magára se - így őt inkább szvsz ne zaklassuk most ezzel a kérdéssel. Ha az alapítás végre lezárul, akkor minden sokkal felszabadultabbá válik majd. Egyelőre ez minden időnket lefoglalja.
Üdv:
Sonic
|
hétf. szept. 09, 2002 19:11 |
|
|
PZsolti
|
TErmészetesen ha szükséges fejlesztek Windóz alá is. Specialításaim a kék halált kiváltó programok, de azokra gondolom nincs szükség .
Egyébként Win alá a fejlesztés mivel megy? Mert én perpillanat az alatt csak Vis. C++6-ot használok. A többi rendszer alá meg hol lehet programnyelvet találni?
PZsolti
|
vas. szept. 08, 2002 15:21 |
|
|
SonicRuelz
|
Szia!
Szóval van 1 rossz hírem:
Sajnos mi winfos alá is fejlesztünk. Az ok egyszerű: kell $$$$. Ha Linux alá kezdenénk fejleszteni, abból a büdös életbe nem lenne semmi stex. Sajnos ez van. A lé pedig kell. Mivel mi sem szüljük, vagy izzadjuk, sajnos kell winfo$ alá prg-t írni ((
Ez elég suxx, és talán nem is legjobb marketing, de egyelőre ez van. Persze fejleszthetsz bármelyik, a Robi által felsorolt rendszer alá, de ha bejön egy-két erősen kp-s meló, igazán jót tennél a szövetséggel, ha te is be tudnál szállni néhány win-es fejlesztésbe. Elvégre mindegyikünk érdeke, hogy a szöv fenntartsa magát. Az pedig EGYELŐRE másképp nem igazán megy. Később lesz másképp is. Most így van.
Ez minden:
Sonic
|
pén. szept. 06, 2002 15:30 |
|
|
PZsolti
|
Oké, akkor elkezdem ha arról van szó. Csak egy valami: Windows alá nem!!! Az alá soha, abból már elegem van... Épp azért gondoltam a csatlakozásra, hogy akkor lesz egy másik oprendszer, ami ráadást magyar, és akkor arra cserléem a wint (jó, fennmaradna, csak minimumon). És az öt rendszerből ezen kívül a linux van meg. Van mandreke-em meg suse-m, inkább utóbbit kedvelem...
|
pén. szept. 06, 2002 14:31 |
|
|
_Mancs_
|
Tiszteletem!
"
Kedves HardHead, a semmirol valo beszeles azt hiszem, cseppet tolem is **** - legalabbis konnyen velheted. Azok a mernok(hallgatok) ugyanis, akik eloszor evekig terveznek, es csak azutan epitenek ki egy teljesen profi rendszert, azokra fogjak ra, hogy a semmirol beszelnek, hiszen a dolognak nincs latszata. Osidok ota letezik az a szolas, hogy "a latszat csal".
Itt peldaul a fenti szolas adoptaciojarol van szo.
"
En lehurrogas helyett ezzel a szoveggel probalom megtort szemleletedet ujra/felepitgetni.
PZsolti:
1. szvsz (mert en jogbol is vizsgaztam) a szov szab teljesen vilagos. Tudom, a jogi "bla-bla" normalis ember szamara emeszthetetlen, ennek egyenes kovetkezmenye, hogy egyik mernok sem "normalis". Szinte ettol mernok. Sot...
2. tagfelvetelhez a tagfelveteli ivet (melyet a honlapon ket helyen is, direkt linkkel a "tagfelvetel" ful alatt, illetve indirekt modon az "ujsag" ful alatt az Oraculum hatso oldalarol erhetsz el) kell visszakuldeni akarmely vezetosegi tanacsi taghoz, pl nagyferi@hsi.hu, tzoli1@freemail.hu, wf-base@freemail.hu, nrobcsi@programozo.hu, stb. a honlapon megtalalod oket
3. az alkalmazasfejlesztest barmikor elkezdheted, mi ugyanis 5 opre ala (BugOS, IamOS, Linux, Windows, Zen) ala fejlesztunk, meg nemsokara lesz DELPHI-s eleg durva melo ha erdekel
na de errol majd csak tagsagod utan
nos egyelore ennyi, udv:
Németh Róbert István (MORFeuS, vezetosegi tag)
nrobcsi@programozo.hu
|
szer. szept. 04, 2002 12:18 |
|
|