|
Szerző |
Üzenet |
nbela
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. aug. 06, 2004 22:20 Hozzászólások: 3587 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Re: Windows 11 tapasztalatok
Köszi, de az eredetivel korrektebb lenne a tesztelés. Leszedtem az Insiderről. Mondjuk nem értem, hogy a letöltéskor magyar nyelvet miért nem lehetett választani? Volt vagy 20 féle nyelv: török, szlovák, lengyel... de magyar nem volt. Mindegy, tesztelésre ez is jó: Windows11_InsiderPreview_Client_x64_en-gb_26100.1150.iso
|
kedd aug. 27, 2024 7:55 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11974 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
nbela írta: ... Majd keresek valahol egy 24H2 iso-t... Fel tudom tölteni a Rufus módosított verzióját (Win11_24H2_26100_1297.240718.HU.iso / 4,3 GB), ha kell. Az eredeti már nincs meg, töröltem, mert nekem semmire sem jó.
|
hétf. aug. 26, 2024 20:22 |
|
|
nbela
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. aug. 06, 2004 22:20 Hozzászólások: 3587 Tartózkodási hely: Miskolc
|
Laci_L írta: nem kell használni, el kell felejteni Bocsi, de este ki voltam akadva. Ma már csak nevetek rajta 3 mappában volt összesen kb. 250.000 fájl. Még azzal is megdolgozott a rendszer, amíg azokat törölte. Volna! De még újraindítás után RG joggal sem tudta törölni. Parancssorba kellett bootolnom, hogy törölni tujam a mappákat. Pedig kíváncsi lettem volna, hogy a legújabb Rufussal valóban nem működnek a kejelölt szolgáltatások tiltásai? Majd keresek valahol egy 24H2 iso-t...
|
hétf. aug. 26, 2024 19:36 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11974 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
nbela írta: ... Szerintem nem kéne a fórumba feldobni ilyen kipróbálatlan linkeket, hogy szívjon vele más... Igazad van. Mentségemre mondom, hogy a linket a Hobbielektronka fórumon láttam. Nálam Win10-re lefutott kb 20 perc alatt. Win11-et nem próbáltam. Nagyon egyszerű: nem kell használni, el kell felejteni. Nem akartam kiizélni senkivel, elnézést. De azt nem értem, hogy ha ez mindenkinél ilyen sz.rul fut, akkor minek fektetnek bele egy csomó melót. Mert a script megírása nem kis feladat.
|
hétf. aug. 26, 2024 15:33 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
nbela írta: 60 percen keresztül izzot a procim és nyomta ki a forró levegőt. Ilyen terhelést még sosem kapott. Na, én ugyanígy jártam, csak az éles telepítéssel. Mondjuk az nem írt ki technikai részleteket, de borzasztó sokáig sz*rakodott a frissítésekkel. Elvileg az MS is azért találta ki ezt az "összelegózós" ISO/pendrive készítőt, hogy mindig a legfrissebb dolgok kerüljenek bele, és akkor a telepítés már gyorsabb, nincs olyan sok frissítés amit utólag kell bedolgozni. Tény, hogy én sem egy frissen készített ISO fájlból telepítettem.
|
hétf. aug. 26, 2024 8:03 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
22:50 órakor gondoltam letöltöm és megnézem hogyan települ. Most 23:50-kor megszakítottam az ISO gyártását. 60 percen keresztül izzot a procim és nyomta ki a forró levegőt. Ilyen terhelést még sosem kapott. Gyanús volt, hogy a szkript már másodszor írja ki hogy Kód: The operation completed successfully. === Adding Apps . . . Microsoft.NET.Native.Framework.x64.2.2 Microsoft.NET.Native.Runtime.x64.2.2... És utána minden parancs megegyezett azzal, amit fél órája már egyszer végrehajtott. Nem volt kedvem tesztelni, hogy vajon hányszor csinálja meg ugyan azt. Szerintem nem kéne a fórumba feldobni ilyen kipróbálatlan linkeket, hogy szívjon vele más. Jó volt a megérzésem, hogy az ISO download 2 perc sokkal egyszerűbb mint ez az eszement legózás. Ja! És a végén 33 giga volt munka mappa össz mérete.
|
vas. aug. 25, 2024 22:57 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: ... Persze hogy nincs! Pontosan azért javasoltam a RUFUS alkalmazását ... Azt elfelejtettem írni hogy az ISO telepítőt a Rufus-al csináltam. Különben el sem indult volna, mert a gépem nem felel meg a Win11 követelményeknek. Az első próbálkozásom a VitalBox-on volt. De felhagytam, mert nagyon lassú volt. SSD-re telepítve gond nélkül fut. De a Gépház megjelenése, kezelhetősége egészen tragikus. Mai hír, hogy megszüntetik a Vezérlőpultot. Nem normálisak.
|
vas. aug. 25, 2024 18:55 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Laci_L írta: A HVG-nek volt egy cikke, ahol leírta, hogy alapból be van kapcsolva a telepítés után a Bitlocker. Hát, nincs. Csak be lehet kapcsolni Ezek szerint ezt is csak tesztelik, vagy nem egyszerre vezetik be. Nekem alapból bekapcsolta, kérdés nélkül. Azt nem vettem észre hogy lassítaná a gépet, a Windows pillanat alatt betölt, meg úgy általában a programok is. Csak arról vettem észre, hogy a Nemo (a Linux Mint fájlkezelője) úgy írta ki, hogy "465 GB titkosított".
|
vas. aug. 25, 2024 14:15 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Laci_L írta: A 24H2-ben nincs ilyen. Ha van internet, csak MS fiók van. Tapasztalat. Persze hogy nincs! Pontosan azért javasoltam a RUFUS alkalmazását. Amikor a RUFUS kiírja az ISO-t egy pendrájvra, akkor pluszban létrehoz egy rejtett szrkiptet az alábbi útvonalon: Kód: \sources\$OEM$\$$\Panther\unattend.xml Ez tartalmazza a RUFUS ablakban bepipált szolgáltatások tiltásait. Például az MS fiók kikényszerítése, helyi fiók létrehozása... Gondoltam letöltöm a 24H2 ISO-t arról az UUP dump helyről. Lehet bénáztam, de nem találtam ISO letöltést. Csak egy scrip csomagot tudtam letölteni, amit ha elindítok akkor összekolbászolja a letöltendő telepítő és nyelvi modulokat meg valami konvertert, és azzal készít valami ISO-t. Nekem jobban tetszik amikor egy hivatalos ISO-t töltök le, és pontosan tudom miket módosít benne a telepítő. Amúgy a Reddit szerint biztonságos az UUP dump, de ott sem szeretik sokan ezt moduláris kirakósdit.
|
vas. aug. 25, 2024 8:41 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: ... Nem kevered a 23H2-vel? A 24H2 még nincs publikusan kiadva. Elvileg csak a regisztrált tesztelők tölthetik le. Ez lesz az a verzió, emlyik szó nélkül bekapcsolja a bitlocker meghajtó titkosítást... Nem keverem. Például innen is lehet letölteni. Én kaptam egy másik linket, de nem emlékszem mi volt. A HVG-nek volt egy cikke, ahol leírta, hogy alapból be van kapcsolva a telepítés után a Bitlocker. Hát, nincs. Csak be lehet kapcsolni, de a gépet nagyon visszafogja, és az SSD-t széthajtja. nbela írta: ... mindig lesz egy olyan lehetőség, hogy "Nincs Internetem" - ha nem akarok csatlakozni ... A 24H2-ben nincs ilyen. Ha van internet, csak MS fiók van. Tapasztalat.
|
vas. aug. 25, 2024 6:22 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
vackor írta: Most az MS fiókhoz nincs is jelszavam, mégsem aggódok. Én a szoftveres Microsoft Authenticatort használom, szintén nincs hozzá jelszavam. Ennek ellenére piti hackerek folyamatosan próbálkoznak helytelen jelszóval. Biztosan valami szkriptet használnak, mert a kézi adatbevitelkor nem is kér jelszót. Valami webáruházas vagy mittudom én helyen az egyik jelszavam kiszivároghatott. (Mindenhol különböző jelszót használok -12 random karakter). Az Authenticator logban ilyen helyeket látok: Ukrajna, Észt ország, Oroszország, Brazília, Argentína, Marokkó, Vietnám, Trinidad és Tobagó...
|
szomb. aug. 24, 2024 22:16 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
TargeT írta: Jahhh, igen, a default Bitlocker. Most kapásból nem vágom, hogy lesz, de a Home verziókban eddig nem volt elérhető a Bitlocker. Azoknál csak nem kapcsolja be a 24H2 azt is. Csak találgatások mennek, még az MS sem tudja mi lesz a végleges. De a Home verzióban tuti ott lesz a bitlocker. Még ha nem is lehet vele titkosítani, de azért mindenképen, hogy titkosított meghajtókat be tudjon olvasni - amennyiben a kulcs rendelkezésre áll.
|
szomb. aug. 24, 2024 22:05 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
vackor írta: Nem engedett MS fiók nélkül felhasználót létrehozni...itt is profin működött a BIOS-ba égetett termékkulcs Az aktuális telepítőt innen szoktam leszedni. Itt közvetlenül jön le az ISO, nem kell bohóckodni a win letöltő eszközzel. Pendrájva a Rufussal szoktam kiírni. Az opciós ablakban mindent bepipálok. Akár Home, akár Pro, mindig lesz egy olyan lehetőség, hogy "Nincs Internetem" - ha nem akarok csatlakozni. Ezt követően már nem kell hozzányúlni. A helyi fiók automatikusan létrejön. Pár percre elmegyek, mire visszaérek már fel van állva a win. Az első saját újraindítást követően kér egy jelszót beállítani. Erre figyelni kell, mert le fog járni. Be kell pipázni, hogy ne járjon le. Amennyiben a hardver információs adatterületen (hivatalosan nem a BIOS-ban) OEM termékkulcs van tárolva, akkor a sources mappában el kell helyezni egy ei.cfg nevű fájlt a következő tartalommal: [Channel] Retail Ez esetben megjelenik a telepítő oprendszer kiválasztó menüje.
|
szomb. aug. 24, 2024 22:00 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Jahhh, igen, a default Bitlocker. Most kapásból nem vágom, hogy lesz, de a Home verziókban eddig nem volt elérhető a Bitlocker. Azoknál csak nem kapcsolja be a 24H2 azt is.
|
szomb. aug. 24, 2024 21:56 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Az a helyzet, hogy nem volt opció az MS fiók nélküli telepítés. Sőt, nem volt opció az online kapcsolat nélküli telepítés sem. Addig nem ment tovább, amíg nem csiholtam neki netet. Az különösebben nem izgat, hogy Home verzió lett, amennyivel többet tud a Pro, azt a fiam úgysem használná. Most vettem észre, hogy ez a verzió (23H2!) már ráküldte a Bitlockert a C-re. Nem baj, sőt szerintem jobb is, de azért elmentettem a feloldó kulcsot, amíg van rá lehetőség. Laci_L írta: Ha van internet nincs ilyen, csak az MS fiók. Az nekem eleve nem opció, mert ahhoz kulcs is kell. Kb. fél éve vettem egy Yubikey kulcsot a fontosabb online fiókok védelmére. Azt nem lehet csak úgy online ellopni vagy lemásolni, visszafejteni. Most az MS fiókhoz nincs is jelszavam, mégsem aggódok. Laci_L írta: Ha már volt a gépen Win10 Pro, és az aktiválva volt, simán rámegy a Win11 Pro aktiváltan. Én is erre számítottam, de ez korábban úgy működött, hogy telepítéskor nekem kellett kiválasztani, hogy nincs termékkulcsom, telepítse a Pro verziót, és amikor van internet kapcsolat, akkor a gép hardver azonosítója alapján megtalálta a korábbi Pro kulcsot, s lőn boldogság. De amióta kitalálták, hogy a BIOS-ba be van kódolva a termékkulcs, meg sem kérdezte a telepítő. Megtalálta, felismerte, látta hogy Home, azt rakta fel.
|
szomb. aug. 24, 2024 21:54 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Laci_L írta: Én is így jártam a 24H2-vel. Nem kevered a 23H2-vel? A 24H2 még nincs publikusan kiadva. Elvileg csak a regisztrált tesztelők tölthetik le. Ez lesz az a verzió, emlyik szó nélkül bekapcsolja a bitlocker meghajtó titkosítást...
|
szomb. aug. 24, 2024 21:41 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
A tiszta telepítéssel akadnak korlátozások, problémák. Talán érdemes lehet Win10 Pro-ról frissíteni Win11-re. Értem én, hogy az ember tisztán szeretne indulni. De az kvázi tiszta, ha mondjuk a Win10 is egy friss új telepítés, épp csak aktiválva van, meg néhány megszokott alapbeállítás. Hogy melyik macera több időben, bosszúságban..., nem tudom.
|
szomb. aug. 24, 2024 21:08 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: ... Nem engedett MS fiók nélkül felhasználót létrehozni ... Én is így jártam a 24H2-vel. Ha a telepítés előtt az internetet kikapcsolod, akkor végig megy a telepítő. Siránkozik, de ad egy opciót: nincs internet kapcsolat. Ha van internet nincs ilyen, csak az MS fiók. Az nekem eleve nem opció, mert ahhoz kulcs is kell. Ha már volt a gépen Win10 Pro, és az aktiválva volt, simán rámegy a Win11 Pro aktiváltan. Amúgy a 24H2 eszméletlenül lassú tud lenni (lemezkarbantartó, WinSxs méret csökkentés). Mondjuk az én gépemben nincs olyan processzor, ami jó lenne, de a 22H2-vel nem volt ilyen.
|
szomb. aug. 24, 2024 16:45 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Újabb élmények! Iskolai ügyek miatt beáldoztam a kis Linuxos ZenBookot. A terv az volt, hogy megfér egymás mellett a két rendszer, de hiába volt már egy, a Windows mindenáron új EFI partíciót akart létrehozni. Attól viszont teljesen megzavarodott hogy kettő van, tanácstalan lett ("A Windows nem tudja előkészíteni a gépet az újraindításhoz") és félbehagyta a telepítést. A Linuxot átraktam egy külső meghajtóra, a belső meghajtóról meg töröltem mindent, így már sikerült. De így is borzasztó élmény volt.
Maga a telepítés ment aránylag gyorsan, utána viszont 2,5 órán keresztül csak frissítéseket telepített, pedig nem egy lassú gép (i5 gen8 3GHz, NVMe SSD). Semmire nem lehetett használni közben, mert ez még a legelső belépés előtt volt. Azt hittem sosem lesz kész vele. Amikor végzett és beléphettem, még egy jó 45 percen keresztül frissítgetett. 22 óra körül kezdtem, éjjel 2-re kész is lett.
Nem engedett MS fiók nélkül felhasználót létrehozni, de legalább a hardverkulcsos belépés simán ment. (Másodikra, mert elsőre elírtam a PIN kódot). Érdekesség, hogy ezen a gépen korábban Win10 Pro, aztán Win11 Pro volt, most viszont kérdés nélkül a Home változatot rakta fel. Gondolom itt is profin működött a BIOS-ba égetett termékkulcs... Nem baj, ez is teljesen jó lesz. Gyorsan csináltam egy helyi rendszergazdát, az MS fiókot meg kitöröltem, aztán a felhasználót is.
|
szomb. aug. 24, 2024 14:49 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Naja,az már nyitja is! -de hogyan,az Laci_L-nak( nek) biztos nem tetszik: a látvány nem a hagyományos,hiszen tudjuk w10-t használ és IOS telefonja van ezért nem használ semmilyen linuxot v. androidot mert azon 'nemúgy"van ami nincs, vagy van,de ott mindeféle rangrejtett (panel-tálca) álcanévvel .. vagy mégis? Maga a win11, az kell mondanom utolérte korát.Jó és aránylag könnyen kezelhető egyszerű fehaszálóként is Ennél sokkal bosszantobb az MS hozzáállása a sima juser felhasználók felé az irodai csomagokkal, a csamádé: wintelefonos,levelezőkliensekkel +tárolóhelyével(felhőszolgáltatásával),bingjével,AI-jével a szabadszoftból állítólag szeződött Edge stb.árukapcsolás+adatkukkolás erőszakkal Pl: amai napig, ha Biróságra v bármelyik Állami szevhez beadott kérelmed-ellenkéremed csak Ms-Office12-vel kitölthető beadványban adható be (nem szekeszhető ill. szétesik későbbi verizókka-ill más szerkesztőkkel).Formilag nem hivatalos a beadvány.. OK a hivatal állítólag kifizett az egész csomagot-vagy mint néhány éve derül fény rá,hogy több mint fele lopott ill.átestek amenyiségi korláton..az Állami R(gengszter)eszergazdák-nyilván nem fejvsztés terhe mellett... pusztán jóakaratukból..de,féltették a fejükel és egyéb testrészeiket,no meg a pénzt az állással..Szvsz: vagy aki ott maradt,az már testhihányos,de egy hikomatra még futi! A TPM-chipre legfelebb az MS által preferált gyátróknak van szüksége- Nehogy már a Trabant a lejtőn legyorsulja a Mustangot..hiszen meg sem áll-osz't még repül is
|
szer. okt. 25, 2023 18:18 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Vagy Ctrl-Shift-Esc
|
szer. okt. 25, 2023 10:46 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
By Laci_L: Hová lett a feladatkezelő?
Ott van ahol a 10-n is volt az alább említetten (ALT+CRL DEL) kívül vagy jobb katt a Startmenün: itt egy egész lista jelenik meg köztük a taskmanágerrel együtt.Vagy sima jobb katt a tálcán bárhol: ott a feladatkezelő és a tálcabállítások. Már majdnem olyan a tálca,mint a linux panel kezelhetőség s testreszabás szempntjából
|
szer. okt. 25, 2023 7:54 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Szerintem ha ilyen sok ellenérzésed van a 11-gyel szemben, akkor ne erőltesd. A Win10 még két évig biztosan támogatott lesz, az alatt meg rengeteget változhat még a 11, 12, stb. Még az sem kizárt, hogy összehoznak valami egészen használhatót. Tudom, neked van egy tonnányi bevált, bejáratott programod, ezért is körülményesebb egy újabbra váltani. Bizonyos fokig az MS törekvése is érthető, hogy igyekeznek egyszerűsíteni, uniformizálni a felületet, emiatt lefaragnak olyan dolgokat, amiket kevesen használnak. Persze megtehetnék, hogy opcionálisan meghagyják ezeket az apróságokat, kötve hiszem, hogy ezek miatt lenne gigabájtokkal nagyobb a Windows... Én egy kicsit rugalmasabban próbálom ezt az egészet kezelni. Egy ideje már úgy keresem a programokat, hogy lehetőleg ingyenes legyen és legyen belőle linuxos változat is. Linuxot is csak kíváncsiságból raktam fel, aztán most már sokkal szívesebben használom. Ráadásul sokkal kevesebb probléma van vele. Nyilván ez sem általánosan jó megoldás.
|
hétf. okt. 23, 2023 21:36 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: Frissítési előzmények / Egyéb frissítések között van neked KB5030509 Ha nincs, akkor legyen ... Nem volt, lett. Az MS nem ad letöltési linket, várjam meg míg küldik. De ha a Windows Update oldalon (ez is jó, a Win10-nél még Frissítés volt a neve, de minek magyarkodni) a legújabbak keresése be van kapcsolva, akkor leszedte. Ezt sem értem. Ha már megvan, mit ülnek rajta? De ez a KB5030509 azt is jelenti, hogy eddig (évekig) nem volt lehetőség a módosításra. Miért kellett egyáltalán ezt kivenni? Szent meggyőződésem, hogy akik a dizájnról, megjelenésről döntenek, tiszta kretének. Példa: a lapos lomtár ikon, a primitív hálózat ikon. Elképesztő silányság. És még sorolhatnám. Köszi a segítséget. Ami a TPM és proci fusit illeti, ez kizárólag a pazarló új hardver vételre kényszerít. Mekkora üzlet ez a céges flottáknál? Kidobni, újat venni. Gondolnak ezek a kretének a csórókra (harmadik világ)? Dehogy. A környezetvédelemre? Dehogy. Nagyon pipa vagyok ezekre a kártékony seggfejekre. Hogy kerültek ezek döntési helyzetbe? Pffff. Na leírtam. Ps: Van lehetőség a tálca csík magasságát csökkenteni?
|
vas. okt. 22, 2023 18:53 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Helyesebb lett volna olyan címet adni, hogy megszűntette a hardverellenőrzés kikerülésének egyik lehetőségét a Microsoft. Majd lesz másik. Úgyis mindig az aktuális telepítési trükköt használom. Igazából az lesz majd szívás, ha nem a telepítést akadályozzák meg, hanem egy frissítés majd megakadályozza a Win11 futtatását. Biztosan lesz pár telefonhívásom. És majd magyarázkodhatok, hogy vagy Win10, vagy megvárjuk amíg erre is kijön a torrent áruházban egy patch
|
vas. okt. 22, 2023 11:57 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Frissítési előzmények / Egyéb frissítések között van neked KB5030509 Ha nincs, akkor legyen 2023. szeptember 26. – Windows konfigurációs frissítés"Megjegyzés: Ez a frissítés fokozatosan jelenik meg a világ összes eszközén."
|
vas. okt. 22, 2023 11:45 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: vackor írta: Lényeges a Windows Feature Experience Pack verziója is. Windows Feature Experience Pack 1000.22674.1000.0 Nekem is ez van, a frissítés bekapcsolva. De az a beállítás nincs ott. Érdekes ez a Win11 Én most raktam fel a Rufus-al, és felment (nélküle nem). Majd kitalálnak más megoldást. Mellesleg az sem érdekel, ha nem megy fel, mert egyelőre nem kell a Win11, csak kísérletezek, ismerkedek.
|
vas. okt. 22, 2023 7:06 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
|
szomb. okt. 21, 2023 23:03 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
vackor írta: Lényeges a Windows Feature Experience Pack verziója is. Windows Feature Experience Pack 1000.22674.1000.0
|
szomb. okt. 21, 2023 18:15 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Vannak frissítések amiket a Windows Update telepít, és vannak olyanok is, amiket az MS Store-ból tölt le, ott is érdemes megnézni (Store, Könyvtár, Frissítések letöltése). Lényeges a Windows Feature Experience Pack verziója is.
|
szomb. okt. 21, 2023 11:41 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
nbela írta: Laci_L írta: Nincs ilyen opció a 22H2-ben. Érdekes, hogy nálad ilyen sor van, mert nálam nincs. Frissített a Win, most ugyanaz a verzió van mint neked: 2428 (a telepítő 1708 volt). Megjelent a másodperc megjelenítése sor, de más nem. Semmi egyéb nincs telepítve a Win-en. A Win Pro-ként lett telepítve. Ez hogy lehet?
|
szomb. okt. 21, 2023 8:30 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Én ezt úgy szoktam megoldani, ha másképp nem megy, hogy csinálok egy új accountot, telepítés után meg egy új helyi felhasználót (aki szintén admin), átváltok és törlöm az elsőt. Eddig még működött. Esetleg fenntartható egy használaton kívüli fiók erre a célra.
|
pén. okt. 20, 2023 21:29 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Laci_L írta: Csak azt nem tudtam, hogy ki kekk húzni az internetet. Kihúztam, jó lett. A Rufus erről nem írt semmit. "Rufus indítása után a testreszabáskor mindent be kell pipálni." És akkor nem kell kihúzni a netet, és automatikusan létrejön a kért helyi profil.
|
pén. okt. 20, 2023 19:39 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Laci_L írta: Nincs ilyen opció a 22H2-ben.
|
pén. okt. 20, 2023 19:35 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
lanszelot írta: Laci_L írta: ... A rufus-ban ez is ott van ... Tényleg ott van. Használtam is, de nem működött. Csak azt nem tudtam, hogy ki kekk húzni az internetet. Kihúztam, jó lett. A Rufus erről nem írt semmit. nbela írta: ... Gépház, Személyre szabás, Tálca, A tálca működése, Tálcagombok egyesítése... Soha Nincs ilyen opció a 22H2-ben.
|
pén. okt. 20, 2023 17:25 |
|
|
nbela
gyémánt tag
|
Laci_L írta: Mit kellene csinálni? Ahogy lanszelot írta: 1.) Rufus indítása után a testreszabáskor mindent be kell pipálni. Helyi fiók létrehozása bármilyen névvel, csak ne "Rendszergazda" legyen az a név! (Mert akkor létrejön a Rendszergazdai fiók, de szokás szerint mint tiltott fiók.) 2.) Gépház, Személyre szabás, Tálca, A tálca működése, Tálcagombok egyesítése... Soha
|
csüt. okt. 19, 2023 20:59 |
|
|
lanszelot
arany tag
|
Laci_L írta: Mi történt? Megszüntették? Mit kellene csinálni? A rufus-ban ez is ott van, de tessék itt le van írva: https://4sysops.com/archives/install-windows-10-11-22h2-without-microsoft-account/
|
csüt. okt. 19, 2023 18:18 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
Visszatérve az elvi síkról a valóságba. Telepítettem (volna) a Win11 (x64, HU) legújabbat. Az eredeti MS ISO-t Rufus-al felírtam (a TPM kikapcsolva). A telepítés elmegy addig, míg kéri az MS fiókba belépést. Nem akarom megadni, de más lehetőséget nem kínál fel. A régebbi Win11 telepítőnél volt lehetőség ezt átlépni. Mi történt? Megszüntették? Mit kellene csinálni?
|
csüt. okt. 19, 2023 16:59 |
|
|
lanszelot
arany tag
|
Ezt még annyival egészíteném ki, Fontos, hogy szintén elméleti szinten. Semmi felé trollkodás, vagy rosszalló hozzászólás. hogy pláne most amikor bejött egy új szereplő. A neve AI vagy MI. Már ott van minden Windows -os gépen, ha akarod, ha nem Bele rakták a rendszerbe. És rengeteg más is megkapta, tehát még komolyabb változásokra lehet számítani W12 -nél. Ami ugye nem lesz már ingyenes. De tuti kötelező lesz váltani rá. Lehet duzzogni és a régit hasznalni....egy ideig. Nem lehet a "haladás" útjába állni. Hiába törjük össze a gőz gépeket, azzal nem kapjuk vissza a múltat.
|
csüt. okt. 19, 2023 12:16 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Elmélkedés
Ez a poszt most csak egyfajta elmélkedés lesz. Tudom, hogy az ember alapvetően szereti a kényelmet, ezért is ragaszkodik az ismert, megszokott, bevált dolgokhoz. Általában én is. De mostanra elértünk egy olyan gyors ütemű fejlődést (Gordon Moore büszkén kihúzná magát, ha még élne), aminél egyre inkább kihívást jelent lépést tartani. Vagy legalább megpróbálni. Ehhez viszont szükséges bizonyos rugalmasság is.
Van pl. olyan rokonom, aki kizárólag MS Outlookkal hajlandó levelezni, mert a munkahelyén azt szokta meg (amúgy már régóta nyugdíjas). Kipróbálni sem hajlandó másikat, mert az nem úgy néz ki, nem olyan amit megszokott. Hiába mondom neki, hogy az Outlook már régóta nem olyan mint amit a munkahelyen használt, aztán mégsem okoz problémát. Ahogy a Win10 is jelentősen különbözik az XP-től (amit akkor használt), de a kezelése azért nagyjából ugyanaz maradt. Vagy pl. a húgom, aki munkahelyet váltott és ott az adminisztrációs munkát Apple gépeken csinálták. Nem kérdezte meg senki, hogy ért-e a macOS-hez, de azért nem volt annyira magasan a léc, hogy ne tudta volna megugrani.
Itt is van olyan fórumtárs - gondolom senkinek nem kell bemutatni - aki hihetetlen energiát fektet abba, hogy régi gépeket aktívan használjon. Ez hobbi szinten még elmegy (nekem is sokáig megvolt a C64-em), esetleg valamilyen speciális feladatra, de egy XP nem napi használatra való, főleg nem hivatalos munkára. És az ember hajlamos arra, hogy nem veszi figyelembe úgymond "mennyibe kerül" az az idő és a munka amit ilyesmire fordít.
A Win10-zel amúgy nincs különösebb gond, a céges gépeken is ezt használjuk. Fejlesztéseket már nem kap, de még egy jó ideig (2 év) lesz hozzá javítás és support, szóval miért ne. Főleg ha ez valakinek jobban bejön. Csak fel kell készülni rá, hogy ez sem lesz örök életű. Lehet hogy addigra már nem is Win11-re, hanem 12-re kell majd váltani.
|
szer. okt. 18, 2023 12:01 |
|
|
lanszelot
arany tag
|
Laci_L írta: Hogy állítod be, hogy a tálcaikon helyett egy téglalap alakú látszik, amiben benne van a program neve is? Ez a W10-ben a Tálcagombok összevonása > Soha Settings > Personalization > Taskbar > Taskbar behaviors and setting the 'Combine taskbar buttons and hide labels' to "Never." Már letölthető /get the latest update kapcsold be a frissítésnél és frissítsd/, de még idén kijön rendes frissítésben a 23H2 és abban már benne van ott ahol írtam. Magyarul nem tudom, nekem nem magyar az oprendszereim.
|
kedd okt. 17, 2023 22:12 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
lanszelot írta: ...Tálca stb két kattintás, és olyan mint a W10-ben. Alapból benne van W11-ben hogy vissza lehet állítani ... Hogy állítod be, hogy a tálcaikon helyett egy téglalap alakú látszik, amiben benne van a program neve is? Ez a W10-ben a Tálcagombok összevonása > Soha
|
kedd okt. 17, 2023 17:11 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Ctrl+Alt+Esc egyből a Feladatkezelőt indítja minden Windowson. A Tálcát egy pillanatig nem használtam középen.
|
hétf. okt. 16, 2023 18:41 |
|
|
lanszelot
arany tag
|
Laci_L írta: - A TPM, és processzor miatt nem települ, csak fusival. És addig fog így működni, amíg az MS nem változtat az ellenőrzésen.
- A tálca kezelése, a Start menü, stb. Messze nem ugyanaz. Nem kell "fusi", csak rufus. Leszeded az iso-t, rufus-al kiírod usb-re, rufus automatikusan feldob egy ablakot ott pipa, hogy nem támogatott gépek, és úgy telepíted mint ha támogatott lenne. Ha MS változtat, akkor majd rufus is változtat. És ennyi. Ahol egy ajtó bezárul ott egy másik kinyílik. Tálca stb két kattintás, és olyan mint a W10-ben. Alapból benne van W11-ben hogy vissza lehet állítani. Páromnak vissza állítottam, és egyszer se kérdezett hol van valami, pedig ő nagyon nem ért a számítástechnikahoz. Feladat kezelő nekem benne van W11-ben. Ctrl+Alt+Del -> Feladatkezelő Így keresd. Sok alkalmazáshoz Fences vagy hasonló társai. Én az üres asztalt szeretem, Fences -el egy ikon se látszik es mégis 100 ikont tudok elérni az asztalon. Lenyíló könyvtár a szó amit keresel Amúgy ha nem tetszik ott a kereső a windows ikon mellett. Kezd el beírni a progi nevét, gyorsabb mint görgetni start menüben. Start menü már olyan mint a video kazetta. Csak porosodik a sarokban.
|
hétf. okt. 16, 2023 17:50 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
vackor írta: ... A tálca-ikonok eltolhatók balra, a jobb-klikkes Feladatkezelőt visszahozták, a Start menüt meg nem is igazán használom... - Nekem a tálca ikon nem jön be, csak az, ahol a program neve is látszik (nem jut eszembe hogy hívják). Ilyen nincs aW11-ben. - Mennyi ész kellett, hogy a Feladatkezelőt egyáltalán kivegyék. Nagy seggfejek vannak az MS-nél (emlékezzünk pl. a csempékre). - Más az, ha csak néhány program van használva, az elfér az asztalon. De nekem 100-nál több program van telepítve, ami jól áttekinthetően csak a Start-ból érhető el. De ott is a régi, Win7-es megjelenéssel. Az új W10 Start menü már nekem használhatatlan, de ott van a Open-Shell (Classic Shell), ami nagyon bevált. De ez a W11-en nem fut. Úgyhogy egyelőre maradok a W10-nél.
|
hétf. okt. 16, 2023 17:13 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Én ezen nagyon egyszerűen túltettem magam. A tálca-ikonok eltolhatók balra, a jobb-klikkes Feladatkezelőt visszahozták, a Start menüt meg nem is igazán használom. Céges Win10-es gépen is ki van tűzve a tálcára minden amit használok, otthon ugyanez Win11 alatt, de még a Linuxot is így használom.
|
vas. okt. 15, 2023 20:57 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
lanszelot írta: ... - Miért kellene új gép? Amin W10 elmegy azon W11 is szinte minden esetben. És ugyanaz a gyorsaság. 14 éves i5 -ös laptopra raktam fel. Semmi különbség. - Mi kezelhetetlen? Ugyanaz mint W10. - A TPM, és processzor miatt nem települ, csak fusival. És addig fog így működni, amíg az MS nem változtat az ellenőrzésen. - A tálca kezelése, a Start menü, stb. Messze nem ugyanaz.
|
vas. okt. 15, 2023 19:39 |
|
|
lanszelot
arany tag
|
Laci_L írta: vackor írta: Még pont 2 évig támogatott a Win10. Az biztos, hogy én nem váltok. Azon kívül, hogy új gép kellene, számomra kezelhetetlen a megjelenése, használata. Majd lesz valahogy. Ezt nem értem. - Miért kellene új gép? Amin W10 elmegy azon W11 is szinte minden esetben. És ugyanaz a gyorsaság. 14 éves i5 -ös laptopra raktam fel. Semmi különbség. - Mi kezelhetetlen? Ugyanaz mint W10.
|
vas. okt. 15, 2023 9:29 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
TargeT írta: ... Az lesz, hogy megy majd Win10-zel a gép, mint ahogy még van Win7 használat is. Gond nélkül megy nálam egy öreg Fujitsu laptop XP Prof-al. Igaz, hogy csak torrentet töltök/seedelek vele. Innen jut eszembe: ha valakit érdekel Ebook (kb. 100.000) vagy Lossless CD (kb. 7000), tudok meghívót küldeni a zárt Libranet oldalra.
|
szomb. okt. 14, 2023 15:29 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Lassan már a Win12-t rebesgetik. Nem hiszem, hogy olyan nagyon hosszabbításra gondolnának. De majd kiderül. Tény, hogy sok gépre nem megy fel alapból a Win11, a kerülőutat is kezdik korlátozni. Nem különösebben érdekli ez őket, az Intel már a proci eladások növekedését vizionálja. Az lesz, hogy megy majd Win10-zel a gép, mint ahogy még van Win7 használat is.
|
szomb. okt. 14, 2023 6:40 |
|
|