Szerző |
Üzenet |
Dester
Moderátor
Csatlakozott: kedd nov. 02, 2004 17:38 Hozzászólások: 5120 Tartózkodási hely: Budapest/Szeged
|
Most hogy így jobban belegondolok, igazad lehet...
|
kedd márc. 21, 2006 16:12 |
|
|
droland
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 800 Tartózkodási hely: B-A-Z
|
Dester írta: ...azaz ha két szálat indítok el manuálisan, akkor a prockó (vagy oprend, nem tudom) szétosztja a két szálat...
Az OS...
|
kedd márc. 21, 2006 9:27 |
|
|
Dester
Moderátor
Csatlakozott: kedd nov. 02, 2004 17:38 Hozzászólások: 5120 Tartózkodási hely: Budapest/Szeged
|
Programozási szempontból nem ilyen egyszerű ám a helyzet. Felmerült a probléma, hogy az Audiochecker progimhoz csináljak HT támogatást... Utánanéztem. Mindenhol azt találtam, hogy a HT működik nem HT-supported programoknál is, azaz ha két szálat indítok el manuálisan, akkor a prockó (vagy oprend, nem tudom) szétosztja a két szálat a két logikai processzorra.
|
szomb. márc. 04, 2006 13:41 |
|
|
Gregoar
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. nov. 10, 2005 10:08 Hozzászólások: 31 Tartózkodási hely: Budapest
|
Mint, ahogy a test és lélek, úgy hardver és szoftver. De ha programozók képesek ezt szétválasztani....
|
pén. márc. 03, 2006 12:29 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Nem gondolnám, hogy ez (alaplapi) hardveres kérdés.
Inkább a megírt és lefordított szoftverek hogyan tudják kihasználni a párhuzamos futtatást.
A programozóknak kellen inkább szólni.
|
pén. márc. 03, 2006 12:16 |
|
|
Gregoar
ezüst tag
Csatlakozott: csüt. nov. 10, 2005 10:08 Hozzászólások: 31 Tartózkodási hely: Budapest
|
Még a HT procikról egy-két szó! Nagyon frankó dolog ez a technológia, de az igazság az, hogy ha maximálisan szertné valaki azt kihasználni, akkor kell egy frankó alaplap. Ugyanis hiába van 2 mag 1 processzorban, az eddigiek nem tudnak egymással kommunikálni. Ergo 1 csatornán kapják a feladatokat, aminek a "sebességét" lehet fokozni egy jobb alaplappal, de a 2mag 100%-os kihasználtáságát rittkán lehet produkálni.
|
pén. márc. 03, 2006 11:21 |
|
|
droland
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 800 Tartózkodási hely: B-A-Z
|
"Akkor lehet, hogy pl. egy konvertálás hamarabb lefutna?" - nem mert bekapcsolva is egy "procit" használ - mivel nincs felkészítve rá, meg kikapcsolva is... tehát a lényegen nem változtat. A lényeg: ha kikapcsolod ELŐFORDULHAT OLYAN programnál (100-ból 1-2 esetében), hogy mondjuk nem 3 perc alatt lesz kész, hanem 2 perc 58 másodperc alatt, de akkor meg mellette alig tudnál "megmozdulni", úgy beterheli a rendszert.
De egyébként egyszerű megnézni, hogy használva van e:
1/ A feladatkezelőben a teljesítmény fülnél ha két proci képernyőt látsz, akkor be van kapcsolva.
2/ A feladatkezelőben a folyamatok fülnél jobb egérrel klikkelsz egy alkalmazásra, pl. winamp.exe és a legördülő menüben, ha van olyan menü, hogy "affinitás", akkor használva van, ha nincs akkor nincs használva.
|
kedd feb. 21, 2006 9:16 |
|
|
lzsolti
arany tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 9:50 Hozzászólások: 121 Tartózkodási hely: Budapest
|
Nem lehet az az oka ennek, hogy ezek a programok nem tudnak egyszerre több szálon futni? Szerintem azért lehet ez a max 60%-os terheltség, mert az egyik szálat a process teljesen "lefoglalja" magának, azon gyakorlatilag 100%-os kihasználtsággal fut, ami a procin kb 50%-os terheltségnek felel meg. Azért lehet kb 60%-os kihasználtság, mert kell prociidő az egyéb folyamatok kezelése miatt. Így szinte nincs olyan program, ami teljesen ki tudná használni a procit. De lehet, hogy teljesen rosszul gondolom.
Mi lenne, ha az alaplapban kikapcsolnám a HT támogatást? Akkor lehet, hogy pl. egy konvertálás hamarabb lefutna?
Zsolti
|
hétf. feb. 20, 2006 23:13 |
|
|
Dester
Moderátor
|
Nem hiszem. A rákkutató cucc nekem is csak kb. 60%-ig tornázza fel magát, még ha nem is fut más. (Viszont sebességre mintha 100%-on menne, a konvertálás idejéből következtettem erre.)
Ha valaki mégis tud megoldást, az szóljon...
|
hétf. feb. 20, 2006 22:43 |
|
|
lzsolti
arany tag
Csatlakozott: csüt. jún. 03, 2004 9:50 Hozzászólások: 121 Tartózkodási hely: Budapest
|
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem a HT-vel kapcsolatban. Most éppen egy divx-es filmből próbálok DVD-t csinálni, egy VSO DivxToDVD nevű progival. Fut is rendesen a konvertálás, és közben tudok dolgozni is, minden oké.
De ha semmi mást nem csinálok, akkor sem megy a proci terheltsége 65% felé. Most már beállt 55-58%-ra. Nem tudnám megoldani valahogy, hogy nagyobb terheltséggel fusson? A programban a prioritás Highest-re van állítva. Sajnos nem találtam semmi infót arról, hogy támogatja-e a program a többszálúságot.
Köszi, Zsolti
|
hétf. feb. 20, 2006 22:10 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Köszi szépen Dester. Megvilágosodtam.
|
kedd okt. 05, 2004 13:07 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Jó kérdés, utánanézek. Hivatalosan nekem is az XP rémlik, hogy támogatja. Az viszont tény, hogy a Win2K is már kétprocesszoros támogatással rendelkezik, viszont a HT logikai duplaprocesszor... nem tudom. Megpróbálom kideríteni.
|
hétf. okt. 04, 2004 18:46 |
|
|
lzsolti
arany tag
|
Sziasztok!
HT-val kapcsolatban nekem is lenne egy kérdésem. Melyik Windowsok támogatják a HT-t? Mert valahol azt olvastam, hogy csak az XP és talán az azutániak támogatják. Én viszont Win2000-et használok, és az is azt mondja, hogy 2 processzor van a gépben, a Task Manager is két procit jelez, processzoronként eltérő terheltséggel.
Zsolti
|
hétf. okt. 04, 2004 8:33 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Ez csak az Intel procikban van jelen. Az AMD (gondolom) máshogy bűvészkedik, de ott nem tudok hasonló funkcióról. (Próbálok objektív maradni: az AMD lehet, hogy odavág sok alkalmazásban, ha szólóról van szó, de multitaskingban sosem volt jobb az Intelnél - és amennyire tudom v. sejtem, egy darabig nem is lesz.)
|
vas. okt. 03, 2004 20:29 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Köszi Dester hogy ezt elmondtad. Engem is érdekelt már ez, de mindeg csak annyit hallottam, hogy ilyen jó meg olyan szuper a hyper-threading.
Egy kérdésem lenne még: Ezt a funkciót csak a jobb Intelek tudják, vagy vannak (lesznek) AMD-ből is ilyen procik?
|
szomb. okt. 02, 2004 21:17 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
Elmondom. Én most DVDx-szel épp egy DVD-ISO-t nyomok DivX AVI-ba (a P4 támogatott részével), közben rákkutatok (United Devices), Operával böngészek, Trillianon csevegek a baránőmmel, közben Delphizek a holnapi melóra készülve, fooBarral zenét hallgatok (APE és MP3), fut egy BulletProof FTP szerver, egy WinVNC szerver, a szkenner programja, cFosSpeed optimalizálja közben folyamatosan az ADSL kapcsolatom, plusz az apróbb programok. Mindez úgy, hogy mindent úgy tudok használni, mintha csak az az egy program futna. Egyik sem lassítja a másikat, minden egy villanás alatt vált.
Közben még játszani is tudok úgy, hogy mindezek a programok futnak! (3D-s MMORPG progival, a neve Risk Your Life. Nem egy gagyi valami. A DVD/DivX/Xvid/WMV lejátszás is akadásmentesen megy közben (persze a fooBarra megy egy pause ilyenkor )
Ha érdekel, tudok csinálni egy screenshotot a processzekről, de azon nem fog látszani, hogy mennyire folyamatosan megy a gép.
Nekem ez a tulajdonság nagyon fontos volt, ezért döntöttem a jóval drágább Intel mellett az AMD ellenében. Nem bántam meg egy percig sem.
Kevésbé specifikusan: két logikai processzor lesz az egy fizikaibóll. Az erre felkészített alkalmazások ezt tudják jól használni (pl. a DVDx az egyik procit hajtja, a rákkutató program csak a másikat, már ha hagyok neki elég erőforrást a többi programmal). Megosztják az erőforrásokat.
ITT találsz róla egy pár oldalas magyar nyelvű tájékoztatót.
|
szomb. okt. 02, 2004 20:15 |
|
|
Rozso
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2934 Tartózkodási hely: Kecskemét/Budapest
|
Mire jó ez a HT?
|
szomb. okt. 02, 2004 19:06 |
|
|
.Dester.
gyémánt tag
|
A megoldás egyszerű. Ha Hyper-Threading nélkül (ezt nem támogató processzorral, vagy kikapcsolt BIOS-beállítással) telepíted fel a Windowst, akkor utána már akkor sem fogja tudni használni, ha bekapcsolod.
Tehát: telepítsd újra a Windowst úgy, hogy legyen engedélyezve. (Az ASUS alaplapod dokumentációjában kell lennie utalásnak erre, én is innen tudom, igaz az enyém P4P8X.)
|
vas. szept. 26, 2004 21:01 |
|
|
Clemi
vas-tag
|
Hyper Threading??
Sziasztok fórumozók
Segítsetek nekem légyszi, mert most olyan gonddal akadtam össze, ami egy számora teljesen új területen jelentkezik, ez pedig a Hyper Threading. Szal a lényeg, hogy frissítettem a napokban a rendszerem, és összaraktam egy Asus P4P800E Deluxe lapra egy P4 3E Prescott magos (1GB L2) procit, 2x512 MB Samsung PC3200-as ramot. A többi cucc maradt a régi, és a konfigra feltúrtam a SP2-vel feltuningolt XPProf rendszert. Az alaplap támogatja a HT-t és a biosban be is van kapcsolva. A processzor állítólag elevel képes a HT-re, viszont a windowsban sehol nem találom a nyomát annak, hogy működne. A Sandra egyértelműen azt írja, hogy valamiért ki van kacsolva, viszont a cuccokra azt, hogy támogatják. Letöltöttem az Inteltől a Hyper Threading ellenőrző progit, és az is azt írja, hogy az alaplap és a proci alkalmas a HT-re de a Bios-ban valami bibit talált, illetve idézem milyen üzenetet írt ki: "Hyper-Threading technológiát tesztelő segédprogram nem tudta megállapítani, hogy a szükséges komponensek jelen vannak-e, be vannak-e kapcsolva és működnek-e a rendszeren." Nos ennyi. Légyszi segítsetek, hogy hol lehet a bibi, és miért nem megy nálam a HT, ha már egyszer a sok drága forintot kiadtam ezekért a cuccokért.
Üdv: Clemi
|
vas. szept. 26, 2004 19:54 |
|
|