Szerző |
Üzenet |
TargeT
a fórum lelke
|
Én a Windows 7-tel célzom meg a 64 bitet. Úgy gondoltam, hogy ezt már eleve csak ekként próbálom, ha már úgy is beta meg RC1, az összes buktatójával együtt.
Van néhány program, 32 és akad 64 bites is, amelyik nem működik együtt a Win7-tel. Szolgáltatás indítás és kernel hozzáférés problémák vannak.
Mire végleges lesz, nyilván frissítenek a gyártók is. A Vista esetében úgy emlékszem ilyen tájban, sőt megjelenés után is, jóval rosszabb volt a helyzet.
A driverekkel viszont semmi gond, amilyen hardvereket én használok, csont nélkül felismert mindent.
|
vas. márc. 15, 2009 9:47 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
Mert most még ott tartunk, hogy a 64 bit akkor jó, hogy ha sok ram van a gépedben. 32 biten ugye 4 gigát lehet megcímezni, amiben a videókari memóriája is benne van pl és minden más memória ami a gépben van. 64 biten jóval többet lehet (valami 16 TB emlékeim szerint).
Viszont sajnos most még a programokat nagyrészt 32 bitre írják. Ez azt eredményezi, hogy attól hogy felkerül a 64 bites OS, a programok nem lesznek gyorsabbak, sőt néha pár %-s lassulás is tapasztalható. (Ennek többek között az az oka, hogy a 32 bites programoknak kell biztosítson az oprendszer egy virtuális 32 bites környezetet.)
A másik probléma, hogy főképp a régebbi programok még ebben a virtualizált környezetben sem képesek futni. Ez különösen igaz a játékokra.
Ezért tanácsolom én azt, hogy ha nincs sok-sok memóriád amit ki akarsz használni, akkor maradj 32 bitnél. Ezalól 1 kivételt mondanék: abban az esetben használj mégis 64 bitet kevés memóriával, ha van egy célprogramod, melyet megírtak rendesen 64 bitre. Ebben az esetben valószínűleg gyorsabban fog futni az adott program. A gyorsulást például az eredményeheti, hogy (ez az indoklás programozói szemmel biztos csúnya lesz ) ha nagy számokkal kell dolgoznia a programnak, például 2 32 bites számot kell összeadni, akkor azt 64 biten rendkívül egyszerűen összeadja, 1 művelet az egész. 32 biten viszont jóval problémásabb lesz ez az összeadás, sokkal több műveletből fog állni. (Najó, nem sokkal, talán 3-4 műveletben tudja megoldani, de ha mondjuk másodpercenként százezer vagy egymillió ilyen összeadást kell végrehajtani, akkor már érezhető, hogy mekkora különbség.)
Összegzésként: ha akarsz, nyugodtan használhatsz 64bitet, driverek javarészt elérhetőek ma már, a rendszer szinte biztos, hogy feltelepül. Viszont azzal számolnod kell, hogy néha inkompatibilis szoftverekbe fogsz futni (amiért nem az OS-t kell szidni, hanem az adott szoftver gyártóját) és sajnos ma még jelentős teljesítménytöbbletet nem fogsz tapasztalni.
És akkor jósoljunk a jövőre nézve: szinte biztosnak tartom, hogy a jövő az a 64 bit lesz. Server oldalon vannak már olyan termékek mely kizárológ 64 biten futtathatóak, például az MS Exchange 2007. Az új Core I procik mellé bele lehet pakolni 24 gigát. Néhány játékhoz már most jó, hogyha van 4 giga ramunk, ez is csak felfelé fog menni. Én azt mondom, hogy 1 év múlva már általános lesz játékoknál a 4 giga vagy túl is lépik. Meg merem kockáztatni, hogy a Win7-t követő Windows már csak 64 bitre jön ki*. Ekkor fog igazából beindulni a 64 bites piac, a programozók rá lesznek kényszerítve, hogy 64 bitre fejlesszenek.
*Csak feltételezés, semmilyen információm nincsen erről.
OFF
Köszönöm szépen A héten voltam a 4. vizsgán, mellyel kiérdemeltem eme címet
ON
|
vas. márc. 15, 2009 0:37 |
|
|
korponaiz
ezüst tag
|
Hannibal írta: Ha nincs benne 4 giga ram, akkor felesleges a 64 bitest felraknod.
Én gondolkoztam már a 64 bitesen, de hiszek neked, csak miért?
OFF
Gratula az MCSA-hoz. Mikor sikerült leraknod?
ON
|
szomb. márc. 14, 2009 22:30 |
|
|
korponaiz
ezüst tag
|
kriszkrosz78 írta: Sziasztok! Megnyugtatásként közlöm, hogy a fenti gépre (FSC PI3540) lehet WinXP-t telepíteni!!! Először is kell egy SATA driver, amit az NLite nevű szoftverrel be kell integrálni az XP CD telepítőjébe. Innen már nincs más dolgotok, mint a budaörsi C Szerviz Kft. honlapjáról letölteni a szükséges drivereket és már fut is a jó öreg XP! Remélem segítettem. Ha lehetséges kérek visszajelzést! 1. SATA Driver2. NLite v1.4.9.13. FSC PI3540 drivers
Csak a Intel SATA drivert kell integrálni vagy a gyártóspecifikust is? (Nekem egy Toshiba Satelite a110-334 vár telepítésre emiatt).
|
szomb. márc. 14, 2009 19:21 |
|
|
jani666
ezüst tag
Csatlakozott: pén. dec. 05, 2008 13:45 Hozzászólások: 89 Tartózkodási hely: u.k
|
szia!hiányzott még pár meghajto de már azt is felraktam!amugy kösz hogy probáltál segiteni!én jocskán kezdönek számitok ebben de tanulgatom a dolgokat!lassan de biztosan
na ok!mégegyszer köszi!
|
vas. márc. 08, 2009 10:58 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Idézet: sziasztok!ujratelepitettem az xp t de mégsincs internetem! ??????????????????????????? tud valaki segiteni hogy miért is nincs? elöre is köszi
Akkor mégsem úgy telepítetted,mint a topic címe..valami bővebbet írhatnál,akkor talán értelmes válasz is írhatrnánk..
Legalább egy konfig ill sp2,v3?vagy esetleg egy Winter-version."mialófütty"?
|
vas. márc. 08, 2009 1:18 |
|
|
jani666
ezüst tag
|
sziasztok!ujratelepitettem az xp t de mégsincs internetem!
???????????????????????????
tud valaki segiteni hogy miért is nincs?
elöre is köszi
|
szomb. márc. 07, 2009 15:05 |
|
|
jani666
ezüst tag
|
ok!köszi!
van még egy probléma ami igaz nem az én problémám!tehát ahogy nekem mondták megprobálom leirni!
nem lehetett a nethez csatlakozni valami miatt!fellett hivva a szolgáltato ahol megnézték hogy hol lehet a hiba!nem a szolgáltatással volt a hiba!
állitolag norton volt feltelepitve és az egyik meghajto nem birta el és bedöglött!lehetséges e ilyen és ha igen hogy orvosolhato?
|
pén. márc. 06, 2009 21:19 |
|
|
Hannibal
Moderátor
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6486 Tartózkodási hely: Bonyhád - BP
|
A routerhez nem kell hozzányúlj.
|
pén. márc. 06, 2009 21:11 |
|
|
jani666
ezüst tag
|
sziasztok!az lenne a kérdésem ha tudtok segiteni hogy ujra akarom telepiteni az xp-t!kérdésem az lenne hogy utánna ujra kell telepitenem a wireless rutert vagy nem kell hozzányulnom?
elöre is köszi
|
pén. márc. 06, 2009 21:03 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
nacorvus írta: Hja,ennek is az a nyűgje ami a szokásos:magának a gépnek "capable USB starting"-al kell rendelkeznie! A 2.-ary maga a rendszer nem USB-ről fut,ami sokak vágyálma lenne:l. hardveres topic
Igen, mindenképpen kell az USB boot, de mostani alaplapok már elég széles körben támogatják. Régebbieknél, sajna nem megy, ez van.
|
szer. jan. 28, 2009 22:11 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Na igen, de annyi mégiscsak lényeg, hogy egyáltalán lehet USB-ről, pendrive-ről XP-t telepíteni. Ha erre volna szükség vagy igény.
Eddig úgy nézett ki, ez nem megy, nem annyira egyszerű, mint a másik linken szereplő Vista telepítés, hogy csinálsz egy bootolható pendrive-ot, rámásolod a telepítőkészletet, oszt jó napot. Ennek persze megvan az oka.
Az XP USB-s telepítéséhez preparálni kell a telepítőkészletet is, amit az USB_PREP8 program csinál.
Ami mellesleg nekem nem jön le a megadott megadott linkről, de innen igen.
|
szer. jan. 28, 2009 20:40 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Hja,ennek is az a nyűgje ami a szokásos:magának a gépnek "capable USB starting"-al kell rendelkeznie!
A 2.-ary maga a rendszer nem USB-ről fut,ami sokak vágyálma lenne:l. hardveres topic
|
szer. jan. 28, 2009 17:42 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Egy szép leírás, hogy hogyan lehet XP-t pendriverról telepíteni: http://logout.hu/iras/windows_xp_telepi ... b-rol.html
És OFF egy kicsit, de a Vista is itt van:
(magyarul) http://lacy.hu/windows_vista/usb_vista_telepites
(angolul) http://kurtsh.spaces.live.com/blog/cns! ... =538262489
Egyébként ez nagy valószínűséggel Win 7-nél is működik.
|
szer. jan. 28, 2009 13:31 |
|
|
kriszkrosz78
vas-tag
|
Sziasztok!
Megnyugtatásként közlöm, hogy a fenti gépre (FSC PI3540) lehet WinXP-t telepíteni!!!
Először is kell egy SATA driver, amit az NLite nevű szoftverrel be kell integrálni az XP CD telepítőjébe.
Innen már nincs más dolgotok, mint a budaörsi C Szerviz Kft. honlapjáról letölteni a szükséges drivereket és már fut is a jó öreg XP!
Remélem segítettem. Ha lehetséges kérek visszajelzést!
1. SATA Driver
2. NLite v1.4.9.1
3. FSC PI3540 drivers
|
vas. jan. 18, 2009 21:05 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Néhányszor már elhangzott, hogy mi a teendő. Ha van lehetőség akkor a BIOS-ban AHCI módra kapcsolni a vinyót, ha nincs, akkor telepítőCD-be integrálni a SATA drivert.
|
pén. nov. 07, 2008 22:34 |
|
|
Poc
arany tag
Csatlakozott: szer. okt. 05, 2005 20:13 Hozzászólások: 115 Tartózkodási hely: Békéscsaba
|
Sziasztok!
Bocs hogy belerondítok a dologba,de valami telepítési probléma van az egyik cimborámnál is!
Szóval vett egy hp 6960-as laptop-ot,és vistával kapta,de telepítő cd nélkül.amint bekapcsolta,már rakta is magát a vista.de nem jött be neki a vista,ezért szerette volna az xp-t rátenni.elindítja a telepítést,eljut egy darabig,utána kiírja neki a telepítő,hogy nincs winyó,és le sem tudja szedni róla a vistát!
milyen módon lehetne rá xp-t varázsolni?
és ugrik-e a garancia,ha xp-t rak rá a vista helyett?(van aki szerint igen)
|
pén. nov. 07, 2008 21:21 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Ezért írtam, hogy csak elméleti szinten érdekel.
|
pén. nov. 07, 2008 13:47 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
|
Ilyennel még nem találkoztam-pedig néhányat már beépítettem-,valószínűleg,azért mert hiába a Sata felület,nem lett gyorsabb maga az író-olvasó.A wincsit az meg az op.akasztja a rendszerre,holott maga a BIOS-kernel látja
|
pén. nov. 07, 2008 13:03 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Igen, de a kernel indítása után a telepítő olvasni akar a cd-ről. De nem tud, mert nincs driver a SATA-hoz. Mondjuk ha a hdd-t sem látja, akkor olvasni is fölösleges.
|
pén. nov. 07, 2008 12:12 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
|
Idézet: mi van egy olyan gépen, ahol a CD/DVD meghajtó is SATA interfészes? Mégis minek kellene lennie?-Arra nem akarsz rendszert telepíteni-uu.viselkedik a gép mintha IDE felületes lenne a meghajtó.
|
pén. nov. 07, 2008 12:03 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Csak elméleti szinten: mi van egy olyan gépen, ahol a CD/DVD meghajtó is SATA interfészes?
Az MS-nél egyáltalán nem hagytak olyan lehetőséget, hogy driver hiányában használja a bios-t?
|
pén. nov. 07, 2008 11:52 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Nem kell futnia az Intel matrixnak. Letöltöd az NLite-t, kicsomagolod az intel-t, majd az nliteba ki lehet választani valahol, hogy mit akarsz beleintegrálni a telepítőbe. Itt megadod az nlitet-t és elvileg végigcsinálja.
|
pén. nov. 07, 2008 11:50 |
|
|
gergo04
arany tag
|
Aha, akkor marad a 32bit...
Ha lenne gép, amin fut az intel matrix, már beintegráltam volna xp-be... De a közelemben csak 1 ilyen gép van, ami egyenlőre nem müxik...
Szal lehet marad vista most hirtelen... Vagy keresek ilyen nagy gépet valahol..
|
pén. nov. 07, 2008 11:24 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Le kell tölteni azt az Intel Matrix Storage Managert floppys változatban.
Kicsomagolod a zip fájlt, és beintegrálod az XP telepítőkészletbe a SATA drivert. Pl. XP-Iso-Builder annak, aki rühelli XP-re az nLite-ot.
Megjegyzés: Vistára elég jó a vLite. Nagyon nem is láttam mást, de nem is kerestem.
|
pén. nov. 07, 2008 11:14 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Ha nincs benne 4 giga ram, akkor felesleges a 64 bitest felraknod.
|
csüt. nov. 06, 2008 23:32 |
|
|
gergo04
arany tag
|
Na az elejét amit írtál valahogy nem vettem ki a szövegből...
Letöltöttem progit, de csóri asztaligépemen(AMD Athlon2700+) valamiért nem akar futni, amin meg futna, nem megy . 22-es csapdája...
USB floppyt ezért tuti nem veszek... Már töltöm is a Vista SP1 x64-et és x86-ot... Majd holnap telepítem... Aztán majdcsak megszokom...
Nagyon köszönöm a segítséget!!! Tényleg nagyon köszönöm, főleg a gyors válaszokat!!!
Köszi!
Üdv.!
Gergő
|
csüt. nov. 06, 2008 23:27 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Nos a következőt írják itt:
"Az XP installáció nem működik. Az amilokon nincsen lehetőség a BIOS-ban az AHCI módra kapcsoláshoz (az AHCI azért lenne jó, mert akkor nem kell külön SATA driver, mintha IDE vinyó lenne, úgy mutatja a BIOS - Hannibal). Próbáltuk USB-s floppyról installálni a SATA drivert, de a telepítő továbbra se ismerte fel a vinyót.
Megoldás:
Le kell tölteni az Intel Matrix Storage Manager Ver.5.5 vagy magasabb verziószámú drivert: http://support.intel.com/support/chipsets/imsm/
"
Ennyi a lényeg, ami kell nekünk. A végén ott van két fajta USB floppy disk típus, amivel biztos megy a noti. Ha tudsz USB-s floppyt szerezni, akkor felmehet az XP (venni ezért rohadtul nem érdemes, vagy 5000 pénz egy meghajtó). Ha nem, akkor marad a Vista. Amit ha használsz egy pár hónapig, megszokod, onnantól kezdve nem lesz bajod vele.
|
csüt. nov. 06, 2008 23:20 |
|
|
gergo04
arany tag
|
Aha, talán a sata vezérlés miatt lehet baj... Semmi nem fér a vinyóhoz..
Kerestem, aztán ezt találtam:
Idézet: Leírás: The MS Windows® XP Professional installation does not work. On the AMILO there is no option in the BIOS to change the AHCI mode. So we tried to use a USB floppy disk drive to install the S-ATA driver at the beginning of the installation but Windows still cannot detect the hard disk. Megoldások: For the installation of MS Windows® XP Professional you need the Intel Matrix Storage Manager Ver.5.5 or higher, which you can download from the following webpage: http://support.intel.com/support/chipsets/imsm/ Please note: Various USB disk drives are supported by your notebook. Fujitsu Siemens Computers recommends to use following devices: USB Floppy Disk Drive - Fujitsu CP078730-03 (YE-DATA) USB Floppy Disk Drive - TEAC FD-05PUB For the topic ´How to install an operating system onto a RAID volume ([F6] install method)´, please see also: http://support.intel.com/support/chipse ... 021701.htm
Csak az a baj, hogy nem igazán tudok angolul, de talán nagyjából átláttam. De nem sokmindent mond ez a leírás nekem. Amit a linken írnak, hogy biosban kapcsoljam be a raidet, nem tudom, mert nincs is ilyen menüpont..
Szóval még mindig teljesen tanácstalan vagyok, mit lehetne tennem... Csak az a baj, hogy vasárnapra mindenképp meg kellene csinálnom(kamion->külföld 6 hétig.. , legyen kis szórakozás)
Akkor tényleg Vista marad?????
Pedig de nem akarom...
|
csüt. nov. 06, 2008 23:07 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
Igen, erre a hibakódra gondoltam.
http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/324103/hu
Valószínűleg a SATA meghajtó fogja okozni a problémát. Elvileg a gyártó honlapjáról kéne leszedni a helyes SATA drivert, amit nem találok rajta. Sőt továbbmegyek, semmilyen XP drivert nem látok hozzá, mivel ezt a gépet hivatalosan Vistával árulják. Szerintem gondolkozz el a váltáson, ha nem akarsz vacakolni a driverek összevadászásával.
|
csüt. nov. 06, 2008 23:03 |
|
|
gergo04
arany tag
|
Ez egyik win sima, sp3-mal, a másik XP Reborn(sp2), ByteXP(sp2),és XP 4Ever(sp3). Ja, meg volt Win XP Home szerintem még sp nélküli...
Kékhalál: *** STOP: 0x0000007B
Ezt a kódot találom, nem tudom, erre gondolsz-e...
|
csüt. nov. 06, 2008 21:44 |
|
|
Hannibal
Moderátor
|
gergo04 írta: Sziasztok.
Adott a gép, win nélkülit vettünk, majd itthon kap normálisat. Aztán XP cd bele, bootol, indul a telepítő, betölti magát, majd miután betöltötte a fájlrendszereket meg mindent, kékhalál.... És már vagy 5 különféle XP-t is kipróbáltam de mind u.a. Mit lehetne vele tenni? Vagy hibás a gép? Vigyem vissza?? Haver mondott valamit, hogy valami spéci védelem az illegál win ellen... Ilyen van?
Köszi a segítséget előre is!!! Üdv. Gergő
Ilyen védelem NINCS.
Kékhalál milyen hibakódot ad?
Babiborn edition XP telepítő CD vagy rendes? Service Pack van-e integrálva bele?
|
csüt. nov. 06, 2008 21:17 |
|
|
Kisdeka
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. máj. 10, 2004 12:57 Hozzászólások: 12 Tartózkodási hely: Szeged
|
A Norton Ghost-ot nem ismerem, és nincs is meg nekem.
Van valakinek tapasztalata a Fájlok és beállítások mentése varázsló-val?
|
pén. máj. 14, 2004 11:15 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
a suse-t teljesen feleslegesen raktad mindig újra...
berakod a boot CD-t bebootolsz, installáció, ott majd megkérdezi hogy új install vagy frissítés vagy a meglévő indítása. meglévő indítása: és utána root-ként újra beállítod a rendszer indítót(grub vagy lilo).
ha grub van fent akkor lelehet szedni a www.grub.org -ról a windows-os grubkonfigurálót és akkor legközelebb újra bejön a bootnál a win és linux választási lehetőség.
linux alatt is van egy-két progi amivel az egész windows particiót lementheted majd ha behallt visszaírod. ilyen pl a dd parancs "man dd" a manuálja, vagy http://www.partimage.org vagy http://g4l.networks-ltd.de/
ezekkel a progikkal akár linuxokat is"kimenthetsz" sajnos ez a norton ghosttal nem teljesen megy mert a raiserFS-el hadilábon áll a 2003-as is:(
|
kedd máj. 11, 2004 11:27 |
|
|
Vendég
|
Norton Ghost
mrzed
|
hétf. máj. 10, 2004 22:01 |
|
|
Kisdeka
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. máj. 10, 2004 12:57 Hozzászólások: 12 Tartózkodási hely: Szeged
|
Hogyan kell telepíteni a Windows Xp-t?
A kérdés egészen egyszerűnek tűnik, de…..
Sokféle számítógépre, többféle konfigurációra, sajátra, barátéra és ismerősére segítettem már feltenni a Windowst. Túl a 70., vagy talán a 120. Xp telepítésen is, azzal találtam magam szemben, hogy nem tudom, hogyan kell telepíteni a Windowst.
Három hónappal ezelőtt próbáltam ki először a SUSE Linuxot, amelyet tapasztalatlanságom és néhány hardver egyedisége miatt, a Windows-val együtt újra és újra kellett telepítenem. Volt olyan hogy 1 nap alatt 3* is megismételtem a Windows telepítését, mert valamit rosszul konfiguráltam.
Ekkor már elgondolkoztam, mi lenne, ha nekem csak a Wint kellene telepítenem és az összes többi programot csak be kellene konfigurálnom hozzá. Hisz valójában a C:\ meghajtóra csak a Wint rakom, és külön partícióra szoktam pakolni a dokumentumokat, külön a Játékokat és külön a Programokat.
Nem tudom a Wint telepíteni…
Illetve azt nem tudom, hogyan lehet a lehető legkevesebb lépéssel megúszni a Win telepítése utáni telepítéseket, konfigurálásokat. Gondolok itt az Office, a tűzfal, a Cd író, a víruskereső, stb. beállításaira. Ezeket a telepítés után mindig újra húztam, megpróbáltam a beállításokat az én igényeim szerint módosítani, amivel hosszú órákat töltöttem.
Mivel nem végeztem még a másik operációs rendszer feltérképezésével, elképzelhetőnek tartom, hogy az elkövetkező hónapokban a telepítést többször meg fogom ismételni.
Ha valaki tud valami jó programot, beállítást, vagy van valami jó ötlete, azt kérem, ossza meg velem is.
|
hétf. máj. 10, 2004 21:45 |
|
|