|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 4 hozzászólás ] |
|
3 oprendszer win 7 hdd gond
Szerző |
Üzenet |
Dxd1
ezüst tag
|
Re: 3 oprendszer win 7 hdd gond
Először is köszönöm, a válaszokat! Én próbálkoztam a Debian install közben particionálni, de nem engedte. Legalábbis én úgy láttam, de akkor én vagyok a béna... Jelenleg csak a linux indul, de az gond nélkül. Azóta kicsit jobban megnéztem, és a fájloknak szánt partíciót összeolvasztotta a linuxéval. Megnézem ezt a Parted Magic-et, de gyanítom, hogy újra lesz rakva minden. :S Tanultam az esetből. Mégegyszer köszi mindkettőtöknek! Hozzáadva: A Parted Magic nagyon tetszik, hasznos eszköz. De segíteni sajnos nem tudott. A NetBSD telepítésekor megformáztam minden partíciót, és így minden op rendszer gond nélkül felment.
|
szer. nov. 24, 2010 18:55 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Számomra is magas miért kellett a Debi partot Win alól elkészíteni,amikor ügyesen megcsinálja magának. Még mielőtt mindent újrahúznál próbálkozz ezzel: http://partedmagic.com/
|
szer. nov. 24, 2010 12:16 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
A Windows alóli particionálás nem tol ki a Win7-tel, sőt. Egyébként nem lett volna fontos visszatérni a Win-hez, gondolom a Debian telepítőjével is megoldhattad volna a particionálást. Említetted, hogy ugyanazzal a színnel jelölte a partíciókat. Valószínűleg akkor mind elsődleges partíció volt. De akkor hogyan lett Linux swap partíciód a 4 elsődleges mellett? Ha kék halál lett, akkor legvalószínűbb, hogy valami driver probléma adódott. Azért egy Memtest sem árt.
Azt nem írtad, hogy csak a Windows telepítő nem látja a Linux partíciót, vagy hogy a többi op. rendszer indul-e. Vagy megnézhetnéd a partíciót USB-ről vagy CD-ről indított partíciókezelő programmal (GParted, Acronis Disk Director, vagy a Hiren's boot CD hasonló cuccai), hogy mit mutat, rendben van-e. Esetleg sérülhetett a partíciós tábla menet közben. Persze ha a Debian elindult, akkor nyilván rendben. Közbevetőleg ez már az új 4 kB-os szektoros vinyó, vagy még a hagyományos régi?
A Windows nem tudja kezelni a linuxos ext2/ext3/ext4 fájlrendszert külső program, driver nélkül, ettől még ismeretlen partícióként megjeleníthetné, de semmiképpen nem kellene szétdúrnia. Nem tudom ebben a Win7 telepítő ezen része mennyiben más, mint a telepítés után a Lemezkezelő.
Ahogy látom, sok veszteni valód nincs, sok program sem lehet fenn, így nekikezdenék újra az egésznek az összes partíció törlésével, és esetleg előre particionálva. Ha meglévő partícióra rakod, a Win7 nem hozza létre a 100 MB-os boot partícióját. Azt el lehet még dönteni, hogy hogyan jobb neked, ha a Grub indítja a Win7-et, vagy ha a Win7 boot menüből indítod a Debiant és s NetBSD-t. Partíciós problémánál az is elég szokott lenni, ha a hibás partíciót vagy egy másikat törlöd, és utána újra létrehozod.
|
szer. nov. 24, 2010 8:31 |
|
|
Dxd1
ezüst tag
|
3 oprendszer win 7 hdd gond
Helló!
Egy notebookról van szó, Samsung hdd-vel. A következőt szeretném: 1. partíció: NetBSD 2. partíció: Windows 7 3. partíció: Tártetület a fájloknak (NTFS) 4. partíció: Debian
Amit eddig csináltam: 1. NetBSD install (minden rendben ment) 2. Windows 7 install (szintén minden ok, bár a NetBSD bootloaderjét kitúrta, de ezt majd megoldom) 3. Tárterület is jó, rá is másoltam a fájlokat. 4. Elkezdtem telepíteni a Debiant, de a neki szánt hely még partícionálatlan volt, így install megszakít, irány a win. A lemezkezelőben partícionáltam a megmaradt részt. Furcsállottam, hogy minden partíciónak u.a. a színt adta utána, de mivel más nem utalt gondra, ment a restart. 5. A Debian telepítése sikeres volt. A partíció kiválasztásánál minden úgy nézett ki, ahogy lennie kellett. 6. El is indult a Debian, felismerte a Windows-t a GRUB. 7. Próbálom indítani a Windowst, közben bedugom a mentéseket tartalmazó külső vinyót. Ebben a pillanatban egy villanásra kék halál, majd közli a rendszer, hogy hiba van stb... Rendszervisszaállítási pontom nincs, így gondoltam, akkor újra felrakom. Igen ám, de amikor ki kell választani az eszközt, nem talál semmit. Azóta a fura az, hogy a linux a fájlok számára létrehozott partíciót nem látja. Minden mást igen.
- A windows-os partícionálás, vagy az USB-s hdd bedugása okozta a hibát? (gyanítom, hogy az előbbi) - Mit tegyek, hogy ha lehetséges, a Windows kijavítsa a hibát, és ne kelljen újra tennem, de ha ez nem is járható út, legalább a telepítő lássa a merevlemezt?
Próbáltam a utánaguglizni, de nem hozott megoldást semmi, remélem itt tud valaki segíteni.
Előre is köszönök minden segítőkész választ!
|
kedd nov. 23, 2010 23:47 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 4 hozzászólás ] |
|