Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 14, 2025 1:27

Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 
3 oprendszer win 7 hdd gond 
Szerző Üzenet
ezüst tag

Hozzászólás Re: 3 oprendszer win 7 hdd gond
Először is köszönöm, a válaszokat!

Én próbálkoztam a Debian install közben particionálni, de nem engedte. Legalábbis én úgy láttam, de akkor én vagyok a béna...
Jelenleg csak a linux indul, de az gond nélkül.

Azóta kicsit jobban megnéztem, és a fájloknak szánt partíciót összeolvasztotta a linuxéval. :(

Megnézem ezt a Parted Magic-et, de gyanítom, hogy újra lesz rakva minden. :S

Tanultam az esetből.
Mégegyszer köszi mindkettőtöknek!

Hozzáadva:
A Parted Magic nagyon tetszik, hasznos eszköz. De segíteni sajnos nem tudott.
A NetBSD telepítésekor megformáztam minden partíciót, és így minden op rendszer gond nélkül felment.

szer. nov. 24, 2010 18:55
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Számomra is magas miért kellett a Debi partot Win alól elkészíteni,amikor ügyesen megcsinálja magának.
Még mielőtt mindent újrahúznál próbálkozz ezzel:http://partedmagic.com/

szer. nov. 24, 2010 12:16
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
a fórum lelke

A Windows alóli particionálás nem tol ki a Win7-tel, sőt. Egyébként nem lett volna fontos visszatérni a Win-hez, gondolom a Debian telepítőjével is megoldhattad volna a particionálást.
Említetted, hogy ugyanazzal a színnel jelölte a partíciókat. Valószínűleg akkor mind elsődleges partíció volt. De akkor hogyan lett Linux swap partíciód a 4 elsődleges mellett?
Ha kék halál lett, akkor legvalószínűbb, hogy valami driver probléma adódott. Azért egy Memtest sem árt.

Azt nem írtad, hogy csak a Windows telepítő nem látja a Linux partíciót, vagy hogy a többi op. rendszer indul-e.
Vagy megnézhetnéd a partíciót USB-ről vagy CD-ről indított partíciókezelő programmal (GParted, Acronis Disk Director, vagy a Hiren's boot CD hasonló cuccai), hogy mit mutat, rendben van-e. Esetleg sérülhetett a partíciós tábla menet közben.
Persze ha a Debian elindult, akkor nyilván rendben.
Közbevetőleg ez már az új 4 kB-os szektoros vinyó, vagy még a hagyományos régi?

A Windows nem tudja kezelni a linuxos ext2/ext3/ext4 fájlrendszert külső program, driver nélkül, ettől még ismeretlen partícióként megjeleníthetné, de semmiképpen nem kellene szétdúrnia. Nem tudom ebben a Win7 telepítő ezen része mennyiben más, mint a telepítés után a Lemezkezelő.

Ahogy látom, sok veszteni valód nincs, sok program sem lehet fenn, így nekikezdenék újra az egésznek az összes partíció törlésével, és esetleg előre particionálva.
Ha meglévő partícióra rakod, a Win7 nem hozza létre a 100 MB-os boot partícióját.
Azt el lehet még dönteni, hogy hogyan jobb neked, ha a Grub indítja a Win7-et, vagy ha a Win7 boot menüből indítod a Debiant és s NetBSD-t.
Partíciós problémánál az is elég szokott lenni, ha a hibás partíciót vagy egy másikat törlöd, és utána újra létrehozod.

szer. nov. 24, 2010 8:31
ezüst tag

Hozzászólás 3 oprendszer win 7 hdd gond
Helló!

Egy notebookról van szó, Samsung hdd-vel.
A következőt szeretném:
1. partíció: NetBSD
2. partíció: Windows 7
3. partíció: Tártetület a fájloknak (NTFS)
4. partíció: Debian

Amit eddig csináltam:
1. NetBSD install (minden rendben ment)
2. Windows 7 install (szintén minden ok, bár a NetBSD bootloaderjét kitúrta, de ezt majd megoldom)
3. Tárterület is jó, rá is másoltam a fájlokat.
4. Elkezdtem telepíteni a Debiant, de a neki szánt hely még partícionálatlan volt, így install megszakít, irány a win. A lemezkezelőben partícionáltam a megmaradt részt. Furcsállottam, hogy minden partíciónak u.a. a színt adta utána, de mivel más nem utalt gondra, ment a restart.
5. A Debian telepítése sikeres volt. A partíció kiválasztásánál minden úgy nézett ki, ahogy lennie kellett.
6. El is indult a Debian, felismerte a Windows-t a GRUB.
7. Próbálom indítani a Windowst, közben bedugom a mentéseket tartalmazó külső vinyót.
Ebben a pillanatban egy villanásra kék halál, majd közli a rendszer, hogy hiba van stb...
Rendszervisszaállítási pontom nincs, így gondoltam, akkor újra felrakom. Igen ám, de amikor ki kell választani az eszközt, nem talál semmit.
Azóta a fura az, hogy a linux a fájlok számára létrehozott partíciót nem látja. Minden mást igen.

- A windows-os partícionálás, vagy az USB-s hdd bedugása okozta a hibát? (gyanítom, hogy az előbbi)
- Mit tegyek, hogy ha lehetséges, a Windows kijavítsa a hibát, és ne kelljen újra tennem, de ha ez nem is járható út, legalább a telepítő lássa a merevlemezt?

Próbáltam a utánaguglizni, de nem hozott megoldást semmi, remélem itt tud valaki segíteni.

Előre is köszönök minden segítőkész választ!

kedd nov. 23, 2010 23:47
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 4 hozzászólás ]