Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. dec. 26, 2024 20:43

Hozzászólás a témához  [ 198 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő
Windows 10 hibák és javításuk 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás Re: Windows 10 hibák és javításuk
Oké, frissítettem a 7.1.2 verzióra, itt már nem jelentkezik a hiba.

pén. okt. 11, 2024 22:08
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

vackor írta:
Újabb eset: Van egy Win10 telepítés, amit aránylag ritkán, főleg programok tesztelésére szoktam használni. Virtualbox-on fut Linux host alatt. Tegnap lehúzott 4-5 nagyobb frissítést, felrakta őket (~30 perc), úraindult, oké. Azóta viszont a virtuális gép leállításakor lefagy, a Rendszerfigyelőből (kb. a Feladatkezelő megfelelője) kell lelőni. Az újraindítás viszont simán megy.
[...]
Van több virtuális gép is, a többinél nem jelentkezik ilyen hiba, úgyhogy azt kizárnám, hogy a Virtualbox hibája lenne.

Megoldani nem sikerült a hibát, de úgy néz ki mégiscsak a Virtualbox lesz a ludas. A VB Guest Additions eltávolítása után nincs hiba. Ha visszarakom (anélkül jó néhány dolog nem használható) akkor megint lefagyogat. Lehet, keresnem kéne egy régebbi VB verziót.

kedd okt. 08, 2024 8:49
a fórum lelke

vackor írta:
Hűha! Még a forráskód letöltésére is azt írja a böngésző, hogy ez a fájl veszélyes. Linux alatt! ...

Lefuttattam egy teljes vizsgálatot az ESET-el, és a Malwarebytes-al a teljes C:-n. Semmit sem találtak-
Kétségtelen, hogy a Virustotal-on vannak jelzések (Trojan, Malware). De hez fertőzne, hova lett, Mert 2 éve lett futtatva ez a Defender kikapcsoló.

Azt írod, hogy a Bitdefender kikapcsolta. Hát, az ESET pedig nem. Vagy ha igen, csak annyira, hogy egymást ne zavarják.
A lényeg az, hogy nem félek, használtam. Legrosszabb esetben visszaállítok egy régebbi partíció mentést.

Vagy van olyan megoldás, ahol a Win saját eszközeivel (gépház, csoport házirend, registry) ki lehet kapcsolni? Mert ez se tud nagyon mást csinálni.

kedd aug. 20, 2024 17:33
gyémánt tag

Hűha! Még a forráskód letöltésére is azt írja a böngésző, hogy ez a fájl veszélyes. Linux alatt!

Kép

kedd aug. 20, 2024 10:32
a fórum lelke

vackor írta:
Defender letiltásra nem tudok jobbat. ...

Megtaláltam azt a megoldást, amit használtam régebben (csak elfelejtettem), és tényleg teljesen letiltotta a Defendert. Ez a Defender Remover.
Itt van.

Win10: Tökéletes. :)
A Win11 24H2 esetén cselezni kell: az exe fájlt átnevezni, bemásolni, csökkentett mód, visszanevezni, futtatni. :shock:

hétf. aug. 19, 2024 17:53
a fórum lelke

Laci_L írta:
Ismersz valami korrektebb Defender letiltót, esetleg eltávolítót?

Nem kell full lepucolni a Defendert. Ahogy vackor mondja, a 3rd party vírusirtók eleve letiltják a működését. Habár nem tökéletesen és teljes mértékben. Meg mintha a lejárt vírusirtó mellett aktiválódhatna.
Úgy emlékszem, hogy a vezérlőpultján letiltottam még valami aktív működést is direktben.
És igen, a kivételekhez kell adni, amit nem akarsz, hogy ráugorjon, és megbízol benne. (Hacker eszköz.)
A kivételhez adás is macerás lehet, a karanténból kell visszaállítani, meg hogy hagyja majd figyelmen kívül.
Ha működésképtelenné téve elérhetetlen a Defender, akkor a kivételekhez sem tudsz hozzáadni.
Hogy hány százalékban ad pozitív jelzést a Virustotal, az egy dolog. Nem mindegy, hogy mennyire neves cégek programjai, vagy inkább (számomra) nevenincs cégek programjai minősítettek veszélyesnek valamit nagy számban, meg az sem, hogy milyen okból.

kedd aug. 06, 2024 19:06
gyémánt tag

Defender letiltásra nem tudok jobbat. Én a Bitdefendert használom a virtuális gépen, az letiltotta az MS Defendert, nekem ennyi elég volt.
Leszoktam a "hack" programokról, mert a legtöbbjük abszolút megbízhatatlan. Annyit meg nem ér az egész.

A virtuális gépnek csináltam egy új meghajtót (megvan a régi is, csak nem az van csatolva), felraktam rá a Win10-et úgy szép tisztán, egyelőre csak a VBox Guest Additions lett telepítve.
És most is lefagy. Ezek szerint mégiscsak a Virtualbox lesz a ludas. Majd meglátjuk a következő verziónál. :)
Tényleg nem túl fontos, mert a Windows mellett csak néhány csip-csup program volt felrakva, meg 3 ingyenes office program (FreeOffice, LibreOffice, OnlyOffice) amiket tesztelgettem.

kedd aug. 06, 2024 8:43
a fórum lelke

vackor írta:
... Az, hogy le van tiltva, még nem jelenti azt, hogy egyes részei nem működhetnek. Eléggé beépítették a Windowsba ezt is.

Mind a két Win azonos verzió. Ugyanavval van letiltva, és mégis különbözik. Érdekes ez a Win.
Ismersz valami korrektebb Defender letiltót, esetleg eltávolítót?

vackor írta:
... Amúgy ettől megyek a falnak:
Én: Windows leállítás
Windows: Frissítések telepítése, ne kapcsolja ki a gépet...

Én a virtuális gépből mindig a jobb felső X-el lépek ki, nincs leállítás. Ugyanúgy elindul legközelebb. Ha meg mégsem (nem volt ilyen,csak az XP-nél), akkor visszarakom a mentést. Lehet, hogy elég csak azt elmenteni, amivel többet szívtál. És még egy indok a mentésre: akármit csinálsz a virtuális gépben, folyamatosan hízik a mérete. Csak a visszaállítás segít. Amikor telepítettem, vagy frissítettem, karcsúsítom. A mentés előtt jól lehet a méretét csökkenteni a virtuális gépnek (akár 40%-ot is), erre vannak bevált trükkjeim. Ha érdekel, leírom.

kedd aug. 06, 2024 8:14
gyémánt tag

Laci_L írta:
Virustotal: 43/72. A nagyok közül a Symantec, és a Microsoft jelzi Trójainak
...
Amúgy ez a shfolder.dll nem az, ami benne van a Win-ben több helyen is. Ezt be lell másolni a program mappába, és ettől lesz regisztrált a program. :D
Azt nem értem, hogy az alapgépen ugyanaz a Win ugyanazokkal a tiltásokkal nem törli. Vagy a Defender tiltásában valami változott?
Na, erre mondhatnánk azt is, hogy "több kérdésem nincs is". Azt meg lehet próbálni, de csak akkor, ha 100% megbízol benne (én 43/72 esetén biztosan nem tenném), hogy bemásolni a helyére és hozzáadni a kizárásokhoz (vagy valami ilyesmi a neve), akkor a Defender nem foglalkozik vele. Az, hogy le van tiltva, még nem jelenti azt, hogy egyes részei nem működhetnek. Eléggé beépítették a Windowsba ezt is.

Laci_L írta:
Ha jól értem, ez a Virtualbox-ba telepített Win10. Erről nincs mentésed? :shock:
Mert én az összes virtuális gép mappát elmentem (a Win10 kb. 12 GB), és visszamásolom ha elizéltem valamit, Bevált.
Kb. 100 GB-ot foglalnak a virtuális gépek. Annyira nem kritikus egyik sem, hogy mentegessem, de arra azért kíváncsi lettem volna, hogy mitől tud lefagyni leállításkor.

Amúgy ettől megyek a falnak:
Én: Windows leállítás
Windows: Frissítések telepítése, ne kapcsolja ki a gépet... :twisted:

hétf. aug. 05, 2024 22:22
a fórum lelke

vackor írta:
Annyit találtam róla, hogy annak a fájlnak normál esetben a Windows System32 és SysWOW64 mappájában a helye.
...

Virustotal: 43/72. A nagyok közül a Symantec, és a Microsoft jelzi Trójainak, a többi mind jónak tartja. De ha le van tiltva a Defender, akkor hogy tudja törölni? Ráadásul szó nélkül, nyomtalanul. Ez nagyon pofátlan eljárás.

Amúgy ez a shfolder.dll nem az, ami benne van a Win-ben több helyen is. Ezt be lell másolni a program mappába, és ettől lesz regisztrált a program. :D
Azt nem értem, hogy az alapgépen ugyanaz a Win ugyanazokkal a tiltásokkal nem törli. Vagy a Defender tiltásában valami változott?

vackor írta:
... Mondjuk most így végig gondolva, tulajdonképpen megérné újratelepíteni az egész Win10-et... :roll:

Ha jól értem, ez a Virtualbox-ba telepített Win10. Erről nincs mentésed? :shock:
Mert én az összes virtuális gép mappát elmentem (a Win10 kb. 12 GB), és visszamásolom ha elizéltem valamit, Bevált.

hétf. aug. 05, 2024 17:31
gyémánt tag

Újabb eset: Van egy Win10 telepítés, amit aránylag ritkán, főleg programok tesztelésére szoktam használni. Virtualbox-on fut Linux host alatt. Tegnap lehúzott 4-5 nagyobb frissítést, felrakta őket (~30 perc), úraindult, oké. Azóta viszont a virtuális gép leállításakor lefagy, a Rendszerfigyelőből (kb. a Feladatkezelő megfelelője) kell lelőni. Az újraindítás viszont simán megy.

Próbáltam kideríteni, hogy mitől lehet, de nem jutottam előrébb. Az eseménynaplóban nincs semmi hibára utaló. Lehet hogy egyébként lenne, csak a lefagyás miatt már nem tudja elmenteni... Szóval ott már csak az indításkori "Kernel power" kritikus hiba látszik, de az oka nem. Plusz még elkövettem egy hibát: kitakarítottam a gépet és a registry-t CCleanerrel, az meg kinyírta a visszaállítási pontokat, így most visszavonni sem lehet a frissítéseket. Próbáltam csökkentett módban és hibakeresési módban is indítani, de ezektől sem lettem okosabb.

Van több virtuális gép is, a többinél nem jelentkezik ilyen hiba, úgyhogy azt kizárnám, hogy a Virtualbox hibája lenne.

Mondjuk most így végig gondolva, tulajdonképpen megérné újratelepíteni az egész Win10-et... :roll:

hétf. aug. 05, 2024 13:56
gyémánt tag

Annyit találtam róla, hogy annak a fájlnak normál esetben a Windows System32 és SysWOW64 mappájában a helye. Itt a céges gépen mindkettőben ott is van (két különböző fájl). Ha ott megvan, akkor ne foglalkozz vele. Ha nincs, másold oda a régi gépről, hátha segít.

Illetve én azért a kérdéses fájlt (amíg megvan) feldobnám a virustotal-ra, ki tudja manapság...

hétf. aug. 05, 2024 6:59
a fórum lelke

vackor írta:
... mert a Windows-os nyomtatással igen sok szívás volt már az utóbbi években ...

Hát igen. Ez a Win. :?

De nekem is lenne egy kérdésem, ez is egy új Win furcsaság:

Csináltam egy új Win10 telepítést egy másik SSD-re. Gond nélkül megy, itt is elvégeztem ugyanazokat a módosításokat mint az alap gépen régebben. Egy Bloat Remover-el többek között le van tiltva a Defender víruskereső. Telepítve van az ESET Internet Security. Minden pont olyan, mint a másikon.
De: van egy program (Auslogics Windows Slimmer), amiben van egy fájl: shfolder.dll. Ahogy elindul a program, a Win minden értesítés nélkül nyomtalanul törli ezt a fájlt. Az ESET tisztának látja a régi gépen, ott simán fut ez a program.

Mi lehet ez? Hova lesz a fájl? Mit csináljak?

vas. aug. 04, 2024 20:37
gyémánt tag

vackor írta:
vackor írta:
Megoldódott a nyomtatási probléma. Na nem a Microsoft jóvoltából, hanem megförmedt a nyomtató.
Vettem helyette egy másikat, ami képes wifire csatlakozni, így usb kábel nélkül is lehet nyomtatni, de nem a Windows nyomtató megosztásával (ami egy f*s), hanem IPP-vel.

YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEESSSSSSSSSSSSSSS!
A sz*pás folytatódik. Természetesen nem a nyomtató, hanem a Windows jóvoltából.

Ladies and Gentlemen,
A januári sz*pás tovább folytatódott. Egyik rokonomnak is kipurcant a nyomtatója, és anyagi okokból neki is a Xerox 3020-ra esett a választása.
Meg lett véve, mentem hozzá beüzemelni. A régi nyomtatót és a szoftverét töröltem, aztán telepítettem a Xerox segédprogramját.

Erre igazából csak átmenetileg van szükség, mert csak ezzel lehet bekonfigurálni a nyomtatót*, mivel valamelyik agytröszt kitalálta, hogy a default gyári beállítás, hogy 1 perc tétlenség után kikapcsol a nyomi, mert ez ilyen szuper energiatakarékos. Csak sokszor 1 perc nem elég a nyomtatás előkészítésére, azt meg hiába mondom, hogy először mindent előkészíteni, csak utána kapcsolja be a nyomtatót, ha egyszer nem ezt szokta meg az elmúlt kb. 25 évben.

Na lényeg, hogy a Xerox Printer Manager feltelepült, és a telepítő frissítette a nyomtató drivert is egy új verzióra (A Windows alapból felismerte, nyomott is egy tesztoldalt). Na, innentől aztán semmi nem működött. Se nyomtatás, se beállítás, nem is látta a nyomtatót. A SAJÁT GYÁRI SZOTVERE!!!

Kb. 1 óra szenvedés után szépen töröltem az egész Xerox cuccot, de még a drivert is az eszközkezelőből, aztán újra felraktam, de csak a Printer Managert, driver frissítést még véletlenül sem! Láss csodát, egyből működött! Bekonfiguráltam (10 perc után energiatakarékos mód, 30 perc tétlenség után kikapcs), és elegánsan töröltem újra a Printer Managert. Most a Windows alap driverrel normálisan működik, és nem kapcsol ki 1 perc után.

Ezt viszont valahova feljegyzem (ezen kívül), mert a Windows-os nyomtatással igen sok szívás volt már az utóbbi években.

*Van a nyomtatónak webes konfigurációs felülete, de ahhoz el kell érni, hogy felcsatlakozzon a wifire, ahhoz is kell a gyári szoftver. Vezetékes ethernet meg nincs rajta, pedig egyszerűbb lenne sokkal.

vas. aug. 04, 2024 11:50
gyémánt tag

Virtuális gépen próbálgattam, ez talán segíthet.

Regedit-ben keresd meg ezt: HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Shell\Bags\1\Desktop

Jelöld ki, és első lépésként csinálj róla egy exportot, biztos ami biztos alapon.
Ha megvan, töröld ki az egész Desktop ágat, aztán jelentkezz ki a Windowsból és jelentkezz vissza.
Az ikonok össze lesznek kutyulva, újra el kell rendezni őket, de ezután már megjegyzi.

Természetesen nincs rá semmi garancia, de nálam úgy néz ki, ez a trükk sikeres volt.
Ha mégsem, akkor még mindig visszatöltheted a mentett .reg fájlból az eredetit.

kedd jún. 25, 2024 22:59
a fórum lelke

TargeT írta:
... Egyáltalán honnan lett a desktop.ini? Az első screenshot nem tartalmazta. Másolat egy másik rendszerről az ikonokkal együtt?

1. Az első kép az eredeti gépem, amit használok. A desktop.ini régen törölve van (2 db)

2. A második képen próbaképpen hozzáadtam az asztalhoz a Win-ből az ikonokat (ekkor jött létre a desktop.ini), majd klhúztam a többiek alá (ezért van két cmd).

3. Megnyomtam az asztalon a frissítést, egyből átrendezte.

Aztán töröltem az új próba ikonokat, csak azért volt az egész, hogy ide berakjam a képeket.

kedd jún. 25, 2024 19:32
gyémánt tag

TargeT írta:
Mondjuk én mindig kitörlöm az Asztalról a desktop.ini fájlt. Egyszerűen zavar, nem illik oda.

Én meg teljesen kikapcsolom az asztali elemek megjelenítését. :mrgreen: Nem zavar, de általában nem látom a desktopot, mert folyamatosan eltakarja valamelyik program. Amire gyakran szükségem van az ki van tűzve a tálcára, amire kicsit ritkábban az meg a start menübe. Így ami gyakran kell az 1 kattintás, ami kevésbé gyakran az 2 kattintás. Nekem ez jól bevált. Tudom, nem vagyunk egyformák.

kedd jún. 25, 2024 13:32
gyémánt tag

Attól nem függhet, hogy az egyes ikonok a saját Desktop mappádban vannak, vagy a közösben?

hétf. jún. 24, 2024 22:32
a fórum lelke

Mondjuk én mindig kitörlöm az Asztalról a desktop.ini fájlt. Egyszerűen zavar, nem illik oda. Néha kettő is volt, ha jól rémlik.
A mappák megjelenítésének konfigurálásánál van szerepe, de az Asztalnál nem játszik.
Azt nem mondom, hogy okosabb lettem, mert nem emlékszem, hogy az otthoni rendszereim valaha is átrendezték volna a beállított ikon elrendezést. Hacsak az automatikus elrendezés nem próbaképpen, és nagyon anno.
Ez az automatikus tényleg más, mint ez.
Hacsak nem pont a desktop.ini lesz az oka a problémádnak. A desktop.ini utáni, melletti ikonokat pakolja át.
A desktop.ini rejtett fájl, talán ez kever be, ha nem direkt így találták ki. :P
Egyáltalán honnan lett a desktop.ini? Az első screenshot nem tartalmazta. Másolat egy másik rendszerről az ikonokkal együtt?

hétf. jún. 24, 2024 18:31
a fórum lelke

TargeT írta:
... nem értem, hogy ez miért számít? Ha odahúzol egy ikont, ahová, annak ott kellene maradnia függetlenül attól, hogy rendszerváltozót vagy pontos elérési utat tartalmaz ...

Az asztal képe:
1. ahogy nálam van, ezt szeretem
2. a kimásolt ikonok egy sorba húzva
3. az asztal frissítés után (vagy újraindítás után)

Kép Kép Kép

hétf. jún. 24, 2024 6:27
a fórum lelke

Mint a rabbinak a libákkal, lett volna kérdésem még az ikonokkal kapcsolatban. :wink:
Pontosan milyen ikonok, mindig ugyanazok-e, vagy függ az eredeti elhelyezkedésüktől. (Pl. szélén, esetleg nem gridre rendezve, talán a képernyő felbontás keverhet be, de az se ilyen.)
A lényeg, hogy meglett.
Viszont azt nem értem, hogy ez miért számít? Ha odahúzol egy ikont, ahová, annak ott kellene maradnia függetlenül attól, hogy rendszerváltozót vagy pontos elérési utat tartalmaz.
Hogy priorizál, mi alapján rendez át?
Ami példát a céges gépre írtam, ott annak vélem, hogy nem egyidőben rakja ki az ikonokat, a logon script lefutásával rakná ki a hálózati programindító ikonokat, de már vagy van ott ikon, vagy nem úgy van hely, és a bal oldalon némileg átrendez és üresen is hagy helyet. Aktuális darabszámtól is függ, a hálózati néha változik.
Analógiaként ilyesmire gondoltam nálad is, hálózat nélkül. Nem egyszerre rakja ki mondjuk a tulajdonostól, jogosultságtól függően.

hétf. jún. 24, 2024 5:33
a fórum lelke

MEGVAN!

Átmásoltam a gépemről a három jó parancsikont az új telepítésbe (az ott levőket töröltem). És azok nem rendeződnek át. :shock:

A különbség annyi, hogy át vannak nevezve arról a névről, amit a Win adott neki az asztalra húzásnál (másolásnál)

Például: a cmd-re nevezett ikon eredeti neve Parancssor volt. A Tulajdoságok-ban %windir%\system32\cmd.exe helyett pedig C:\Windows\System32\cmd.exe lett az átnevezettben. Nem én írtam át.
Érdekes ez a Win.

:lol: :lol:

vas. jún. 23, 2024 6:03
a fórum lelke

Hmm, akkor valami olyan lesz, hogy a régi és folyamatosan frissített telepítésnél jó, a friss telepítés valamelyik verzió óta pedig néhány ikon esetében valamiért felülbírálja az elhelyezkedésüket.
Ha nincs rá semmilyen beállítás, akkor marad a DesktopOK, ha a saját elhelyezkedéshez ragaszkodsz. Márpedig a rendszer működjön úgy, ahogy a gazdi akarja. :wink:

szomb. jún. 22, 2024 21:19
a fórum lelke

Nincs bekapcsolva az ikonok automatikus elrendezése.

Hozzá sem nyúltam. Akkor függőlegesen rendezi. Pont ez az, ami nem kell nekem. Néztem a WinaeroTweaker-t is, visszamásoltam a régiről a beállatásokat, de nem segített.

Az az érdekes, hogy nem minden ikont rak le. Pl az Edge, Ez a gép, Vezérlőpult, Fájlkezelő ikon ott marad, ahova toltam. Mellesleg a nejem laptopján, vagy a VirtualBox-ba telepített Win10-ben is letolja ezt a néhány az ikont ugyanígy, csak az öreg Win-nél nem.

szomb. jún. 22, 2024 16:58
a fórum lelke

Nincs bekapcsolva az ikonok automatikus elrendezése?
Egyébként a céges gépen a DesktopOK programot használom az ikonok sorrendjének helyreállítására, mert a hálózatról betöltögetve megkavarja kicsit a beállításaimat.
Nálad ilyen nemigen lehet, az automatikus elrendezés kavarhat be.

szomb. jún. 22, 2024 16:47
a fórum lelke

Négy éve telepítettem a Win10 Pro-t. Sokat állítgattam. Rendben van.

Egy másik SSD-re felraktam a legújabb Win10 telepítővel (19045.4593). Alig frissített. De nem ez a lényeg. A beállítások ugyanazok, de a Asztal ikonok egy része (Jegyzettömb, Lemezkarbantartó, Parancssor) mindig alulra rendeződik. A többi ott van, ahova toltam.
Az öreg Win-nél minden ikon ott marad, ahova eltoltam. Fogalmam sincs, hogy mitől van, vagy mi állítottam még, hogy ilyen legyen.

Van ötletetek?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Laci_L szomb. jún. 22, 2024 16:50-kor.

szomb. jún. 22, 2024 16:04
a fórum lelke

vackor írta:
... Pfff. Windows. Akkor a másik irányból kellene próbálkozni, vagyis teljesen kipucolni a rendszerből ...

Új fejlemény: egy üres SSD-re felraktam a legújabb Win10-et. Semmit sem telepítettem, váltóztattam benne. Futtattam a syprep-et. És láss csodát. Ugyanaz a szövegű a hibaüzenet, csak most nem a Bing-el, hanem az Edge-el van baja. Itt valamit nagyon eltoltak, ha egy új telepítésen sem működik. Nem létezik, hogy ez náluk jó volt evvel a Win verzióval. Ki sem próbálták. Hacsak nem a magyar nyelv miatt van. A hardvertől meg nem függhet, minden drivert jól telepített, az Eszközkezelőben nincs nyitott sor.

pén. máj. 31, 2024 6:15
gyémánt tag

Laci_L írta:
Ez volt az első, csak nem írtam. Ahogy elindul a Bing (MS-ről letöltött) telepítője, kiírja, hogy ismeretlen hiba, és kész. :(

Pfff. Windows. Akkor a másik irányból kellene próbálkozni, vagyis teljesen kipucolni a rendszerből, ne gondolja azt, hogy másik felhasználónál telepítve van.
A módját sajnos nem tudom, de valahol csak meg lehet találni a telepített alkalmazások vagy a rendszer komponensek között.

csüt. máj. 30, 2024 11:33
gyémánt tag

TargeT írta:
Ezek az újabb oprendszerek elég jól tűrik, ha kicserélik alatta a hardvert.
Ilyesmi a Windows To Go telepítés is, egy totál másik hardveren is bebootol a rendszer. Annyi van, hogy az első bootnál kicsit elmolyol a driverekkel.

Nekem épp ellenkező tapasztalatom van. Több esetben is. Cseréltem már meghajtót a Windows alatt, minden partíció át lett másolva egy az egyben, csere után mégsem indult. A Win telepítőről kellett elindítani a helyreállítást, ami gatyába rázta. Van egy a BCD adatbázis, ami hardverhez kapcsolódik. Másik meghajtó, másik hardver, nem találja meg a rendszer partícióját.

csüt. máj. 30, 2024 11:30
a fórum lelke

vackor írta:
... Próbáld meg visszarakni, és úgy lefuttatni a sysprep-et, legfeljebb utána megint törlöd.

Ez volt az első, csak nem írtam. Ahogy elindul a Bing (MS-ről letöltött) telepítője, kiírja, hogy ismeretlen hiba, és kész. :(

csüt. máj. 30, 2024 6:19
a fórum lelke

Talán a Win7 alatt próbálkozhattam a syspreppel futólag.
Nem biztos, hogy van rá szükség most, avagy ilyen célból. Ezek az újabb oprendszerek elég jól tűrik, ha kicserélik alatta a hardvert.
Ilyesmi a Windows To Go telepítés is, egy totál másik hardveren is bebootol a rendszer. Annyi van, hogy az első bootnál kicsit elmolyol a driverekkel. No meg később frissített olyan drivert is a WU-ról, ami az adott hardveren nem is volt. Mintha lett volna ilyen, de rég volt az is.
Szóval akár simán lehet megpróbálni a cserét, bár nem lesz annyira tiszta. Partíciómentésben meg
úgyis nyerő Laci_L. :mrgreen:

De mégis a legjobb, amit vackor javasolt.

szer. máj. 29, 2024 17:56
gyémánt tag

Én még nem próbálkoztam ilyennel, de arra tippelek, hogy a Bing eltávolítása nem volt teljeskörű. Részei (vagy akár az egész) maradhatott valamelyik felhasználónál, és ez most bekavar. Oké hogy te 1 felhasználót használsz, de van ezen kívül több is (rendszer, szolgáltatások, vendég, rejtett admin, stb.)

Próbáld meg visszarakni, és úgy lefuttatni a sysprep-et, legfeljebb utána megint törlöd.

szer. máj. 29, 2024 10:19
a fórum lelke

Van egy új problémám. Lehet, hogy alaplapot fogok cserélni, de nem akarok minden telepítést, beállítást újra kezdeni, mert az rohadt nagy meló lenne. Gondoltam kipróbálom sysprep lehetőséget, ha már benne van a Win-ben. Hát persze, hogy nem működött, a log fájlban ezt írja:

Microsoft.BingSearch_1.0.91.0_x64__8wekyb3d8bbwe was installed for a user, but not provisioned for all users. This package will not function properly in the sysprep image.
2024-05-28 16:10:36, Error
SYSPRP Failed to remove apps for the current user: 0x80073cf2.

Ez mi lehet? Csináltatok már ilyen visszafejtést?
A telepítésnél annak idején a Win nem kérdezte, hogy kinek telepítse. Mellesleg csak egy User fiók van (admin), sosem volt más User.
A Bing már régen el van távolítva a Win-ből (Win10 Bloat Remover), de azért sok helyen feltűnik (WindowsApps, WinSxs, stb.).

kedd máj. 28, 2024 19:34
a fórum lelke

vackor írta:
... Én inkább nem rakosgatnám ezeket sehova. :hm:

Most már én is tudom. :shock:
Ha kutya lennék, csóválnám a farkamat. :D

De azért érdekes, hogy aki nem találja meg ezt a megoldást, az soha többet nem tudja eltávolítani, frissíteni a programot. Csak az újratelepítés lenne a megoldás.

hétf. ápr. 22, 2024 19:08
gyémánt tag

Ez az egész oda nyúlik vissza, hogy vannak telepítők, amik felülírják a korábbi verziót ha már telepítve van az adott program, meg vannak azok, amik előbb eltávolítják az előzőt (ehhez kell a korábbi telepítő .msi csomagja is), és csak azután rakják fel az újat. Hogy eközben mit mókolnak ideiglenesen létrehozott vagy kicsomagolt fájlokkal és msi csomagokkal, az jó kérdés. Én inkább nem rakosgatnám ezeket sehova. :hm:

hétf. ápr. 22, 2024 8:36
a fórum lelke

vackor írta:
... Azt nézd meg, amikor kiírja a hibát, akkor tényleg nincs ott amit keres? ...

1. Visszamentem régebbi partíció mentésekre. A 2023.06.06-i mentésnél nem volt gond az Update el, a későbbienél már mind. És mindegy volt, hogy a VirtualBox melyik verziójával frissítettem volna.
2. Telepítettem egy VirtualBox virtuális gépre egy VirtualBox-ot telepítésfigyelővel. Átnéztem a különbségeket, sorba menve törölgettem. Egyik File/Folder/Reg változással sem javult meg. Pedig sok volt sok helyen.
3. Most már egyértelmű nekem, hogy a Win Installer a ludas. Ha nem találja azt az xxxx.msi fájlt az Installer-ben, akkor kiírja, hogy: The feature you are trying to use is on a network resource that is unavailable. Pedig a problémához semmi köze a hálózatnak.
4. Ha az Uninstall-t indítom el, nem a telepítőt, akkor azonnal felugrik a Windows Installer hibajelzés. El sem jut a program eltávolításig. Azaz ha nem találja azon a xxxx.msi néven az Installe-ben a fájlt, kész a baj. Kipróbáltam: átneveztem egy karakterrel, nem fogadja el, hiába ugyanaz a tartalma. A régi nevet meg már nem tudom.

Arra gondoltam, hogy azt a fájlt kellene törölni ahonnan emlékszik a Win Installer eredeti .msi névre. Mert ha nincs ilyen (azaz még sosem volt telepítve a VirtualBox), akkor minden OK.

Hol lehet ez az Installer bejegyzés a Win-ben? Én nem találom. :(

MEGVAAAN!
Nem törlöm az előzőeket, amit két órával ezelőtt írtam.

Addig kutattam a Neten, amíg egy helyen ott volt a keresett reg bejegyzés helye:

HKEY_CLASSES_ROOT\Installer\Products\

Itt kell megkeresni azt a bejegyzést, amiben Oracle Virtualbox van, és törölni. Utána az újratelepítés/Uninstall már megy. Benne van a bejegyzésben az a hülye 15 betűs msi név is, ami mellesleg sehol sincs a gépen, de kéri a Win Installer. Azt még most sem tudom hogy azonosítja a 25dbc.msi fájlt, mert ez sehol sincs a reg bejegyzésben, vagy bárhol a gépen. De le van... nehezen adok fel bármit, ezzel is így voltam. Eltoltam vele néhány órát vele. :)

Köszi a segítséget.

vas. ápr. 21, 2024 17:07
gyémánt tag

Csináltam egy frissítést én is (még a 7.0.12 volt fent), letöltötte a telepítőt (106 MB), és simán feltelepült.
Azt nézd meg, amikor kiírja a hibát, akkor tényleg nincs ott amit keres? Előfordulhat, hogy amikor kibontja a telepítő fájlokat a Temp-be, akkor a vírusirtó törli. Oké, ez nyilván nem egy mindennapos hiba, de megeshet. Vagy esetleg az, hogy sérült a telepítő csomag, emiatt tényleg érvénytelen a fájl. Akkor is ezt csinálja, ha újra letöltöd?

vas. ápr. 21, 2024 12:00
a fórum lelke

Nem éppen Win hiba, de lehet hogy összefügg:

Évek óta használom a VirtualBox-ot (x64). Eddig az Update simán elindult, és futott sok alkalommal. Most evvel a szöveggel dobott fel egy ablakot a legújabb (7.0.14) verzió:
Kód:
The feature you a re trying to use is on a network resource that is unavailable.
Click OK to try again, or enter an alternate path to a folder containing the instaHátion package a1wysauc77188Enox9x5gy.msi in the box below.

The path
'C:\Users\LacftAppData\LocaRTemp\mh47tthtb1iqcuvosezrj3l\al1jvysauc771885nox9x5gy.msi' cannot be found. Verify that you have access to this location and try again, or try to find the installation package 'al1jvysauc771885nox9x5gy.msi' in a folder from which you can install the product Oracle VM VirtualBox 7.0.14.

Az a helyzet, hogy a Win\Installer-ből a marha nagy xyz.msi fájlokat áthelyezem a telepítő mappába, hogy ne kelljen minden partíciómentésnél elmenteni. De ha Uninstall esetén kéri, megadom, és kész.
Most hiába adtam meg, azt írta, hogy nem érvényes telepítő csomag. Pedig az, ha futtatom elindul.
Az Uninstall-al ugyanez az üzenet. Kitöröltem minden Oracle, és VirtualBox nevű mappát, fájt, a registry-ből is. Hiába, így is keresi.
Érdekes, hogy a Temp-ben keres, amit szabad üríteni. Úgyhogy most eltávolíthatatlan is, semmit sem tudok csinálni. :hm:

Hol lehet ez a rejtett telepítési infó a Win-ben?

Tettem még egy próbát egy új Win telepítéssel, Erre felraktam a VirtualBox-ot, majd próbáltam újra futtatni a telepítőt, rendben elindult. Ha a Win\Installer-ben levő (most éppen 2037d.msi) nevét megváltoztattam, ugyanezt a hibajelzést adta, ha megadtam neki az új névvel a fájlt, akkor ugyanúgy nem érvényes fájlt írt. Eddig tök mindegy volt, hogy mi volt a neve, elfogadta bármelyik program Unistall-nál, vagy telepítésnél.

Lehet, hogy a Win-ben változott valami? Mit lehet csinálni?

pén. ápr. 19, 2024 20:24
gyémánt tag

vackor írta:
Megoldódott a nyomtatási probléma. Na nem a Microsoft jóvoltából, hanem megförmedt a nyomtató.
Vettem helyette egy másikat, ami képes wifire csatlakozni, így usb kábel nélkül is lehet nyomtatni, de nem a Windows nyomtató megosztásával (ami egy f*s), hanem IPP-vel.

YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEESSSSSSSSSSSSSSS!
A sz*pás folytatódik. Természetesen nem a nyomtató, hanem a Windows jóvoltából.

Ritkán nyomtatok, de akkor azért elvárnám, hogy rendesen működjön. Ma hozott néhány pdf fájl a fiam, hogy ki kellene nyomtatni. Mi sem egyszerűbb, igaz? Megnyitom, nyomtatás, de a nyomtatók között NINCS OTT A NYOMTATÓ! Csak az az egy hiányzik, amire szükség lenne. Van minden sz*r, PDF, XPS, VánNót, anyámkínja, csak a rendes nyomtató nincs. 100% hogy nem én töröltem ki, ez megint valami Windows akció lesz.

Gépházban ott van, de azt írja, nincs hozzá illesztőprogram.

Kép

Pedig de. Újratelepítem a drivert. Semmi.
A Xerox saját szoftvere látja a nyomtatót, a Windows meg nem. Új nyomtatóként próbálom hozzáadni, nem találja.

Ezen a ponton eldurrant az agyam, töröltem mindent ami a nyomtatóhoz kapcsolódik, drivert, támogatói szoftvert, kézikönyvet, registry bejegyzéseket (kb. 1 órán keresztül irtottam őket mire mindenhonnan eltűnt).
Restart. Újratelepítés, most megint jó. Valószínűleg csak ideiglenesen, fogok én még szívni ezzel... :jaj:

De az igazi poén nem is ez, hanem maga a nyomtatás. Mivel sürgősen kellett nyomtatni, gondoltam megpróbálom Linux alól, hátha. Dobtam is egy hátast!
Anélkül, hogy bármit telepítettem vagy konfiguráltam volna, a Linux jelezte, hogy talált egy nyomtatót (wifin!), és csont nélkül ki is tudtam nyomtatni amiket kellett.

vas. jan. 21, 2024 12:53
gyémánt tag

Laci_L írta:
Milyen megoldással lehetne rábírni, hogy úgy működjön a jobb gombbal, mintha belehúznám?

Az a kérdés, hogy a program egyáltalán figyelembe veszi-e amit paraméterként kap.
Esetleg át lehetne írni, hogy simán csak "%1" helyett "%1\*.*" paraméterrel indítani.
Ha ez sem segít, akkor nincs ötletem. Az áthúzás egy interaktív művelet, ami az alkalmazás ablakok közti kommunikációt igényel.

vas. jan. 21, 2024 12:16
gyémánt tag

Ha a programot kézzel indítod mappa paraméterrel, akkor működik?
"útvonal\program.exe" "útvonal\mappa"
/? indítással ad valami helpet? Dokumentációban command line options? Például /d vagy -d?
"útvonal\program.exe" /d "útvonal\mappa"

vas. jan. 21, 2024 6:16
a fórum lelke

Lenne egy kérdésem:

Egy programnak csináltam jobb gombos Context menü mappa elérést. Működik is, de a mappa tartalma nem kerül bele a program ablakába. Ha kijelölöm a mappát, és belehúzom, akkor ott van. A célom pedig ugyanez lenne a jobb gombos eléréssel is. Jelenleg csak egy kapcsoló van az exe fájl után: "%1"

Milyen megoldással lehetne rábírni, hogy úgy működjön a jobb gombbal, mintha belehúznám?

szomb. jan. 20, 2024 19:58
a fórum lelke

nbela írta:
(Érdekes, hogy a legújabb win10 telepítő és 500 megás helyreállításit hoz létre.)

Nekem még egyik SSD-n 450 MB-os (GPT), a másikon 350 MB-os helyreállítási partíció van (MBR).
Megnövelni meg lehetne, de akkor az egészet, a másik két partíciót is feljebb kellene tolni, mert a helyreállítási van legelső helyen, nincs mögötte üres hely.
Még jó, hogy már nem is kell megnövelni. :D Egyelőre.
Most frissítettem azt, amelyik a 450-es partícióval van, majd otthagytam a gépet az újraindulásra, és mire visszatértem ki volt kapcsolva ahelyett, hogy várt volna a belépésre.
Kiderült, hogy valami hiba lett a frissítéssel és visszavonta. Végül nem az összes frissítést, csak a .NET és egy KB-s volt, amit újra le kellett töltsön, és így most rendben van.

vas. jan. 14, 2024 20:29
a fórum lelke

nbela írta:
... És a KB5034441 rezzenés nélkül felment! ...

Nálam is így van. Rájöttek, hogy elizélték. Remélem azt, aki csinálta, ellenőrizte, többet nem engedik gépközelbe.

Én azért nem változtattam partíció méretet, mert az összes eddigi Macrium mentésem ugrik vele. Várható volt, hogy hamar javítják. De égni lehetett vele. :hihi:

szomb. jan. 13, 2024 7:56
gyémánt tag

nbela írta:
hibára fut a KB5034441 telepítése. Az 500 megás particiót 250 megával meg kéne növelni az oprendszer particíó végéből lecsípve.
Laptopon bootoltam egy GParted Live USB-ről. 300 Megával megnöveltem a helyreállítási partíciót. Utána simán felment a KB5034441. Reagentc /info szerint működik is. Utána következett az aszali gép. Még a GParted előtt csak úgy, bemelegítésnek elindítottam a windows frissítést. És a KB5034441 rezzenés nélkül felment! :hm: Tegnap még sikertelen volt mind a két gépen! Akkor lehet tök felesleges volt a laptopon a partíciót átmértezni :?: Holnap még megpróbálom a párom laptopján is...

pén. jan. 12, 2024 17:15
a fórum lelke

nbela írta:
... (Érdekes, hogy a legújabb win10 telepítő és 500 megás helyreállításit hoz létre.) ...

Megnéztem: a Wn11 594 MB-ot hoz létre. A Win10-r 525-öt ír.

Ps: most látom, hogy a Win10 letöltött valamit (a DUMeter mutatja) ami 2 csomagban kb. 100-100 MB volt. Nyoma nincs a gépen sehol, hogy minek, miért jött. Azt hittem, hogy javul az Update, de nem. Ugyanúgy hibát jelez.

Azért az MS elmehet a sunyiba. Kik, és hogyan ellenőrzik a kiadott frissítéseket? Nem akad egy majom ott, aki észreveszi? Utána meg szívnak az emberek milliói. Elemeznek, tanácsokat adnak egymásnak. A legszebb az MS Support embere, aki hülyeségeket írt le (a link, amit írtam). Elmehetnek a francba. :hm:

csüt. jan. 11, 2024 16:35
gyémánt tag

Olybá tűnik, hogy mindenkinél megvan ez a hiba. Csak azt nem értem, hogy a tesztelőknél miért nem jelentkezett :?: Az oka, hogy a disk utolsó, helyreállítsi particiója túl kicsi, ezért hibára fut a KB5034441 telepítése. Az 500 megás particiót 250 megával meg kéne növelni az oprendszer particíó végéből lecsípve. (Érdekes, hogy a legújabb win10 telepítő és 500 megás helyreállításit hoz létre.) A partíció átmértezés módja a fenti cikkben le van írva, de live usb-ről is elvégezhető. (Bár van akinek az átméretezés után is hibát jelzett.) Nem vackoltam visszaállítással mert nekem olyan nincs :lol: Úgy hagytam, és rányomtam az 5x7 nap halasztást. Addig majd kitalálnak valamit a Microsoftnál.

csüt. jan. 11, 2024 10:23
a fórum lelke

Ma jött egy új frissítési csomag. 22H2 19045.3930
Három csomag jött le, kettő települt, de a KB5034441 nem települt, letöltési hibát jelez: 0x80070643

Írnak itt sok szépet, de konkrétum nincs. Szerintem elizélt az MS valamit.

Megpróbáltam a javasolt parancsokkal újra létrehozni a Softwaredistribution mappát, de továbbra sem jó.
Visszaraktam egy régebbi Macrium mentést, de a régi (több hónapos) állapotnál is ugyanez van.

Van nálatok ilyen hiba?

szer. jan. 10, 2024 20:14
arany tag

Először is nagyon szépen köszönöm a segítséget.
Tiszta telepítést csináltam, az nvidia driverrel és megoldotta a problémát.

csüt. dec. 14, 2023 21:10
gyémánt tag

Én megpróbálnám újratelepíteni az nvidia drivereket, de úgy, hogy tiszta telepítést csináljon.
Persze csak akkor, ha ez nem borítja a különböző játékokhoz testreszabott beállításokat.

kedd dec. 12, 2023 22:44
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 198 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő