|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 20 hozzászólás ] |
|
OEM W98 és OEM XP egy gépen legális-e ?
Szerző |
Üzenet |
TargeT
a fórum lelke
|
No igen, ezek a jogi dolgok elég furmányosak. Akár igaz lehet mindennek az ellenkezője is, egy-egy szó sokat számít a latban. Meg hogy hogyan értelmezik.
Első olvasatban majd hanyatt estem, hogy mi van Mi az hogy szükség lehet új OEM licenszre hardverváltozáskor
Miért nem tudják ezt egyértelműen? Azután figyelmesebben kiderül, hogy az nem mindegy, hogy mit cserélnek. Ez csak alaplapcserénél kell, illetve ott sem teljesen garanciális csere esetén.
A hologramos címke mizéria pedig tényleg marhaság így, hiszen EFi is jól írja a problémát: mi van, ha házat kell cserélni, az alaplap meg marad. (Mondjuk nem egy általános eset.)
Akkor maradjon a sarokban a régi ház?! Vagy fűrészeljük ki a matricát. És azt így elfogadnák? Agyrém.
Szerintem azért a BSA-nál is félig-meddig emberek dolgoznak.
Örülnek, ha egyáltalán van egyáltalán hologramos matrica. Persze szigorúan csak szerintem.
|
pén. máj. 26, 2006 9:06 |
|
|
Xman
arany tag
Csatlakozott: szer. júl. 14, 2004 9:26 Hozzászólások: 391 Tartózkodási hely: TiszaNewCity
|
|
pén. máj. 26, 2006 7:44 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Egy másik fórumban akadtam a Microsoft jogi álláspontjára az OEM-mel kapcsolatban. Idecopyzom, ettől persze még mindenki azt csinál, amit:
Alaplap - az OEM licenc alapja
Egy használt PC olyan számítógépes rendszer, amelyen egyáltalán nem vagy maximum csak néhány hardver elemet cseréltek. Az ilyen rendszereken található OEM szoftver licenc nem tehető át sem egy másik használt, sem egy új számítógépre. Egy használt számítógépen található licenc egy másik felhasználó számára kizárólag úgy adható át, ha a teljes számítógép az egyedi szoftver licenccel, annak minden egyes elemével együttesen (licenc, CD, COA, kézikönyvek, dokumentációk) kerül átadásra.
Felújított számítógépnek az a rendszer minősül, amelyen komolyabb hardver változtatás történt. Ez esetben a számítógéphez új operációs rendszer licencre lehet szükség, hiszen egy új számítógép jött létre.
Általánosságban minden hardver elem frissíthető, cserélhető az alaplap kivételével és az eredeti Microsoft OEM operációs rendszer szoftver licenc megtartható.
Az alaplap cseréjével azonban valójában egy új számítógép jön létre, melyre a Microsoft OEM operációs rendszer licenc nem tehető át egy másik számítógépről. Amennyiben az alaplapot nem garanciális meghibásodás vagy sérülés miatt cserélik ki, akkor egy új számítógépet állítanak elő és ezért új Microsoft operációs rendszer licencre is szükség van.
Amennyiben az alaplap cseréje garanciális meghibásodás miatt szükséges, akkor nem kell új licenc a számítógépre. A helyettesítő alaplap azonban a korábbival azonos típus vagy a gyártó által biztosított egyenértékű modell kell legyen, ahogy azt a gyártó garanciája meghatározza.
Egyébként: A Microsoft OEM licenc konstrukció
|
pén. máj. 26, 2006 7:23 |
|
|
EFi
gyémánt tag
|
Zsivaagoo írta: EFi írta: Zsivaagoo írta: Nem kell aggódni. Meg lett véve, oszt csókolom.
Az OEM ringyózok nem a hardverelemhez kötödnek, hanem ahhoz a géphez, amibe a hardverelem került. Negatív. Ebben az esetben, hogyan definiálnád a "gép" szót? Ha az összes dolog, amibe fizikailag bele lehet rúgni, az hardverelemnek számít, akkor mi a gép? (A ház se lehet, mert akkor azt se lehetne lecserélni, pedig annak végképp nincs köze az op.rendszerhez.) Miért ne lehetne a ház? Pontosan a HÁZ a GÉP. Mi a rossebre lehet ragasztani a cimkéket meg a leltári számot?
Pl. Egy darab 2 g-os A5-ös papírdarabon is tudná igazolni a bolt, hogy vettem náluk egy szgépet, amire került egy OEM windows és ez van meg nekem.
Minek ehhez évekig egy 1 kg-os félköbméteres fémdobozt őrizgetnem. Esetleg ha magát a házat akarom kicserélni, akkor forrasszam ki a matricát?
|
csüt. máj. 25, 2006 17:26 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 779 Tartózkodási hely: Még mindig a bőrömben.
|
EFi írta: Zsivaagoo írta: Nem kell aggódni. Meg lett véve, oszt csókolom.
Az OEM ringyózok nem a hardverelemhez kötödnek, hanem ahhoz a géphez, amibe a hardverelem került. Negatív. Ebben az esetben, hogyan definiálnád a "gép" szót? Ha az összes dolog, amibe fizikailag bele lehet rúgni, az hardverelemnek számít, akkor mi a gép? (A ház se lehet, mert akkor azt se lehetne lecserélni, pedig annak végképp nincs köze az op.rendszerhez.)
Miért ne lehetne a ház? Pontosan a HÁZ a GÉP. Mi a rossebre lehet ragasztani a cimkéket meg a leltári számot?
|
csüt. máj. 25, 2006 11:37 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Jogilag is Zsivaagoo-nak van igaza mert,az egész OEM-história nem a komplett gépre(d'ez számomra agyrém )t vonatkozik hanem magára az adathordozóra,amin a rendszer van,ha ez kinyekken, gyakorlatilag hivatalosan juthatsz "hivatalos vashoz" A BSA áldásával -
Ps:tovább nem folytathatom,hátha ők is olvassák
|
szer. máj. 24, 2006 19:55 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Én meg azt mondom, hogy ha van hologramos címke, és/vagy (hiteles) számla, akkor ahogy Zsivaagoo írta: " Meg lett véve, oszt csókolom."
Ha netán jogilag mégsem 128,5%-ig volna így, akkor is tehet egy szívességet a Szövetség. Örüljenek, hogy egyáltalán legális. (Vagy netán csak volt.)
Inkább kutakodjanak a full feketék után.
|
szer. máj. 24, 2006 17:31 |
|
|
EFi
gyémánt tag
|
Zsivaagoo írta: Nem kell aggódni. Meg lett véve, oszt csókolom.
Az OEM ringyózok nem a hardverelemhez kötödnek, hanem ahhoz a géphez, amibe a hardverelem került.
Negatív.
Ebben az esetben, hogyan definiálnád a "gép" szót? Ha az összes dolog, amibe fizikailag bele lehet rúgni, az hardverelemnek számít, akkor mi a gép? (A ház se lehet, mert akkor azt se lehetne lecserélni, pedig annak végképp nincs köze az op.rendszerhez.)
|
szer. máj. 24, 2006 16:52 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
TargeT írta: Inkább az szokott lenni, hogy különböző akciók keretében írkálnak ezt-azt, és a kuncsaft meg betojik és inkább beereszti őket, hogy jobb a békesség. Ugyancsak szerintem.
Szerintem is ez van. Van egy ismerősöm (elég határozott pasas) akihez ki is mentek, de elhajtotta őket és azóta sem jelentkeztek. Ő mondta hogy gyakorlatilag nincs jogalapjuk az ellenőrzésre, legalábbis semmivel nem tudták bizonyítani hogy van.
Egyébként a pasas Linux megszállott és nagy ívben kerüli az MS termékeket.
|
szer. máj. 24, 2006 10:13 |
|
|
Xman
arany tag
Csatlakozott: szer. júl. 14, 2004 9:26 Hozzászólások: 391 Tartózkodási hely: TiszaNewCity
|
Zsivaagoo: ez megnyugtatóbban hangzik, higgadtan végiggondolva logikus is. Elvileg akkor minden rendben és nem kell foglalkozni az üggyel tovább.
Nagyjából leírom, hogy mi van az értesítésben. Ha így már nagyon OFF vagy már nem Windows részbe való, a Modok majd intézkednek
A levél tartalma nagyon tömören:
A kedvezőtlenül alakuló szoftver licencelési gyakorlatra hivatkozva átfogó látogatásba kezdenek kis és középvállalati szinten. Vettek egy bizonyos szakterületet / régiót, véletlenszerűen rákerültünk a listára és esetleg meglátogatnak (ezt a szót használják: látogatás ) a Szerzői Jogi törvény 16. § (7) bekezdésére hivatkozva. Ugyanerre hivatkozva kérik a szoftvernyilvántartás levélben való elküldését, de csak a BSA tagok vonatkozásában. A látogatás előtt hivatalos értesítést fognak küldeni.
Ezen kívül van egy brossúra ahol a tapsztalataikat írják le az ellenőrzésekről. Állítják, hogy ők nem hatóság de különböző törvényekre hivatkozva jogot formálnak az ellenőrzésekre kiemelve, hogy ez nem házkutatás, az a rendőrség dolga.
Hát ennyi dióhéjban. Azt hiszem semmi félnivalónk, úgyhogy a téma érvényét veszti. Talán nem is jönnek, csak a szokásos fenyegetőzés. Még azt tudom elképzelni, hogy valamilyen következtetést vonnak le a szoftverek számából és típusaiból és az szerint döntenek a "látogatásról" Remélem nagyobb a füstje mint a lángja
ON
|
szer. máj. 24, 2006 9:46 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Ez egy jó kérdés, amit feszegetsz. A BSA valóban nem hatóság, hanem magyarul Üzleti Szoftver Szövetség, ami egyedül és kizárólag a tagjai érdekeit képviseli. Már a rajtuk kívülálló szoftvergyártókét sem.
Az tényleg furcsa, ha bárhová csak úgy az utcáról egyedül betoppannának, és ellenőrizgetnének, minthogy civil szervezet.
Ha meg előzetes bejelentésre jönnek, akkor gondolom hozzájárulsz, hogy bejöhessenek. Ha meg nem járulsz hozzá, az lehet ugyan érdekes és furcsa, hogy esetleg rejtegetnivalód van, de önmagában még az alapos gyanút nem meríti ki. Szerintem.
Ha meg nem egyedül, hanem a rendőrséggel jönnek, ahhoz pedig megalapozott gyanú, be- vagy feljelentés, házkutatási parancs kell.
Inkább az szokott lenni, hogy különböző akciók keretében írkálnak ezt-azt, és a kuncsaft meg betojik és inkább beereszti őket, hogy jobb a békesség. Ugyancsak szerintem.
|
szer. máj. 24, 2006 9:42 |
|
|
vackor
gyémánt tag
|
Nekem azt magyarázzátok el, hogy jogilag hogyan működik az említett BSA ellenőrzés. Gondolnak egyet, írnak egy levelet és jönnek ellenőrizni?
A BSA egy civil szervezet, nem hatóság. Mi jogosítja fel arra hogy csak úgy ellenőrizzen? Mi alapján kéne egyáltalán beengedni őket? Gondolom nem házkutatási engedéllyel jönnek, mert azt azért nem adnak alapos gyanú nélkül. Akkor?
|
szer. máj. 24, 2006 9:01 |
|
|
Zsivaagoo
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 779 Tartózkodási hely: Még mindig a bőrömben.
|
Nem kell aggódni. Meg lett véve, oszt csókolom.
Az OEM ringyózok nem a hardverelemhez kötödnek, hanem ahhoz a géphez, amibe a hardverelem került. Ha a hardver megdöglend, vagy másik gépbe távozik, a ringyóz akkor is marad, nem megy sehová.
|
szer. máj. 24, 2006 8:31 |
|
|
Xman
arany tag
|
Ez most komoly ?? És csodálkoznak, hogy mindenki inkább másol ?? Az első W98 egy P2-eshez lett véve, ami már rég nincs meg. Az alaplapja 2x volt javíttatva, majd kuka lett az egész gép, rég le van írva. A többivel is úgy van, hogy azok a hardverek már rég nincsenek meg amire véve voltak, tönkrement cd/dvd olvasó vagy a kapacitása miatt lecserélt wincseszter.
Gyakorlatilag van 3 db működő gép többszörösen lecserélt hardverekkel és van 6 db istenverte OEM MS oprendszer (4 w98, 2 xp) és lenne pofájuk ebbe belekötni (mind a 6 számlás, matricák megvannak) ?? Ezek a gépek olyan helyen működnek ami elég megterhelő és hol van már meg a sz.a.ros 20 gigás wincsi amivel véve lett ? Meg az ócska LG cd író ? Már rég kinőttük, tönkrementek. És akkor most új wineket kéne vennünk ????
Elnézést az agresszív hangnemért, de ha ebbe belekötnek akkor alapból lefejelem a vizsgálót és a leggagyibb linuxot rakok mindenhová... Belőlünk többet nem eszenk, ha elmentek visszarakok mindent a helyére
|
szer. máj. 24, 2006 7:38 |
|
|
.gúnár.
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 4374 Tartózkodási hely: c:\windows
|
Asszem nemrég megszigorították az OEM szabályokat. Pl. alaplap cserénél is új Windowst kell vásárolni.
|
kedd máj. 23, 2006 19:42 |
|
|
tibuu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1512 Tartózkodási hely: Szolnok
|
EFi írta: Azért ez így kicsit érdekesnek tűnik. Mondjuk ha nem az én hibámból meghal az OEM géppel jött 2 ezer Ft-os hangkártya, akkor dobjam ki az oprendszert?
Az nincsen leirva, hogy mukodo kepes allapotban kell a gepben lennie.
Vagy igen?
|
kedd máj. 23, 2006 19:37 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
Csatlakozott: vas. szept. 12, 2004 18:08 Hozzászólások: 6037 Tartózkodási hely: Usa
|
Idézet: Mondjuk ha nem az én hibámból meghal az OEM géppel jött 2 ezer Ft-os hangkártya, akkor dobjam ki az oprendszert?
OEM rendszert vásárolhatsz wincseszter,DVD,CD(iró-olvasó) esetén-mindebbe nem tartozik bele a hangkártya sőt,ami mégmegdöbbentőbb a gép lelke a proci sem
|
kedd máj. 23, 2006 17:58 |
|
|
EFi
gyémánt tag
|
nacorvus írta: Meg is válaszoltad önmagdnak:az adott gépben benne kell-e lennie az OEM alapjául szolgáló hardvernek. Igen,mert ŐK márcsak ilyenek.
Azért ez így kicsit érdekesnek tűnik. Mondjuk ha nem az én hibámból meghal az OEM géppel jött 2 ezer Ft-os hangkártya, akkor dobjam ki az oprendszert?
|
kedd máj. 23, 2006 17:43 |
|
|
nacorvus
a fórum lelke
|
Meg is válaszoltad önmagdnak:az adott gépben benne kell-e lennie az OEM alapjául szolgáló hardvernek.
Igen,mert ŐK márcsak ilyenek.
|
kedd máj. 23, 2006 16:42 |
|
|
Xman
arany tag
|
OEM W98 és OEM XP egy gépen legális-e ?
Hi all !
A kérdés adott. Van egy céges gép amivel OEM-ben lett véve egy Win98 SE. Később lett véve valamilyen hardverrel egy XP Prof, tehát mindkét rendszer legális, számlával igazolható. A gépre mindkét rendszer fel lett rakva mivel az egyik program a W98-at szereti, a másik meg az XP-t. Mindig az a rendszer megy amelyikre szükség van, a progikat napokig kell használni mire a másikra szükség lenne.
Ez eddig nagyon jól bevált de lehet, hogy kinéz egy BSA ellenőrzés. A kérdés az, hogy az adott gépben benne kell-e lennie az OEM alapjául szolgáló hardvernek (lehet, hogy már kipurcant és más van helyette) vagy egyszerűen csak ki fognak röhögni, hogy egy gépre két oprendszert is megvettünk (ez lenne az igazi, ebben reménykedem ) ??
Próbáltam keresni ilyesmi témát, de ilyen összefüggésben nem találtam.
A válaszokat előre is köszi !
|
kedd máj. 23, 2006 15:52 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 20 hozzászólás ] |
|