|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 27 hozzászólás ] |
|
Telepítéskor nem bootol az XP CD
Szerző |
Üzenet |
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11970 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
Azért lesz ott még problémád, borítékolom.
|
szer. okt. 25, 2006 8:20 |
|
|
nexuspolaris
vas-tag
|
Ekkora parát !!!!!!:))))
A probléma úgy látszik megoldódott...
A windows CD-t elindítottam egy másik olvasóval....és tölti a windows-t !!!!
|
kedd okt. 24, 2006 21:33 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 11970 Tartózkodási hely: Budapest, Solymár
|
Én vennék egy zsebkendőt, mert lehet, hogy sríni fogsz.
Ha jól raktad össze, lépj be a Biosba, és állítsd Default-ra (bár elvileg oda áll a Reset után).
A RAM-ot jól raktad be?
Ha kiszedted a proc-ot, jól raktad vissza? A hűtőborda nem áll ferdén? A hővezető kenőcs a helyén van?
Vedd ki az összes kártyát a gépből (ha van video, azt nem), úgy telepíts.
Húzz ki minden külső csatlakozást (hang, USB, Serial, Paralell stb).
Egyelőre ennyi.
|
kedd okt. 24, 2006 21:00 |
|
|
nexuspolaris
vas-tag
|
A problémám nem teljesen a topic címéhez igazodik, ui. telepítéskor boot-ol a CD, elkezdi beolvasni a szükséges file-okat, viszont a grafikus rész előtt (amikor elkezdené installálni a windows-t) megáll, fekete képernyő, command prompt villog. Próbáltam többféle windows CD-t, ellenőriztem a vinyókat, futtattam memtestet, az eredmény ugyanaz.
Valószínüleg az is szerepet játszik, hogy előtte kitakarítottam a gépet belűlröl(portalanítás), újraindításkor CPU overclocking hibát jelzett, ezért töröltem a CMOS-t.Azóta van ez a probléma.A windows eddig egy SATA-s WD Raptor-on volt, ami meg van osztva, és most is arra szeretném rakni, de próbáltam IDE-s vinyóra rakni a win-t, úgy se ment.
Ha valakinek van ötlete, segítsen !
|
kedd okt. 24, 2006 20:42 |
|
|
Sparow2
gyémánt tag
|
KemTom írta: ...
A boot-nál kiírja, hogy nem talál bootolható partíciót, lemezt, stb. A firmware frissítés nem jött be, utána ugyanaz a jelenség. A másodlagos IDE csatornára átpakolást már rögtön az elején kipróbáltam, bár azt ide nem írtam meg. Másik kábelt is próbáltam. Ami a fura, hogy másik gépen kapásból bootol a cd olvasó.
Ha ugyanazzal a CD lemezzel működik másik gépben ugyanaz a CD olvasó, akkor szvsz csak a BIOS okozhatja, mert ezt még a BIOS csinálja.
|
szer. okt. 04, 2006 8:29 |
|
|
KemTom
ezüst tag
|
Sparow2 írta: KemTom írta: ... Szóval: az inkriminált CD olvasóval másik gépen probléma mentesen bootol a gép bármelyik lemezemről. Ugyanaz a gép másik cd olvasóval sem bootol az XP SP2 lemezével ... Ha a másik nem boot-oló CD olvasó nem ugyanolyan típusú, mint az első, akkor inkább BIOS gond lesz, mint CD-ROM firmware gond. Esetleg próbáld meg, hogy a CD olvasót másik IDE vezérlőre teszed, vagy csak egyedül hagyod a másodlagos vezérlőn, vagy előreteszed slave-nek az elsődleges vezérlőre. Hátha segít. Még egy ötlet: Hogy nem kapja el a boot sector-t: ki is írja (sok BIOS kiírja, hogy megtalálta-e vagy nem), hogy nem találta, vagy csak egyszerűen megáll? Lehet az is akár, hogy elindul a Windows boot betöltője, és az áll meg valamiért.
A boot-nál kiírja, hogy nem talál bootolható partíciót, lemezt, stb. A firmware frissítés nem jött be, utána ugyanaz a jelenség. A másodlagos IDE csatornára átpakolást már rögtön az elején kipróbáltam, bár azt ide nem írtam meg. Másik kábelt is próbáltam. Ami a fura, hogy másik gépen kapásból bootol a cd olvasó.
|
kedd okt. 03, 2006 21:03 |
|
|
Sparow2
gyémánt tag
|
KemTom írta: ... Szóval: az inkriminált CD olvasóval másik gépen probléma mentesen bootol a gép bármelyik lemezemről. Ugyanaz a gép másik cd olvasóval sem bootol az XP SP2 lemezével ...
Ha a másik nem boot-oló CD olvasó nem ugyanolyan típusú, mint az első, akkor inkább BIOS gond lesz, mint CD-ROM firmware gond.
Esetleg próbáld meg, hogy a CD olvasót másik IDE vezérlőre teszed, vagy csak egyedül hagyod a másodlagos vezérlőn, vagy előreteszed slave-nek az elsődleges vezérlőre. Hátha segít.
Még egy ötlet:
Hogy nem kapja el a boot sector-t: ki is írja (sok BIOS kiírja, hogy megtalálta-e vagy nem), hogy nem találta, vagy csak egyszerűen megáll? Lehet az is akár, hogy elindul a Windows boot betöltője, és az áll meg valamiért.
|
hétf. okt. 02, 2006 19:27 |
|
|
KemTom
ezüst tag
|
Laci_L írta: KemTom írta: Oppá. Ezt a fogalmat nem ismerem. Hogyan kell CD olvasó firmware frissítést csinálni? A Firmware a CD/DVD ROM (RAM) Biosa. A gyári honlapról elérhető (ha van) a frissítés. Ott meg van adva, mi a frissítés többlet tartalma. A meglévő firmware verziószámot az Eszközkezelö / DVD-CD ROM meghajtók/ típus xxxx / Tulajdonságok / Részletek fülön meg lehet találni. Nagyon fontos (mert örökre tönkere lehet vele tenni): 1) csak akkor javasolt a frissítés, ha valami probléma van 2) csak pontosan a meglévő típusnak megfelelőt szabad használni 3) be kell tartani a gyári előírásokat 4) ha a frissítés alatt áramszünet lesz, valószínüleg el lehet dobni a CD ROM-ot (szünetmentes áramforrást kell használni)
Köszke kipróbálom. Majd referálok, mi történt.
|
hétf. okt. 02, 2006 9:24 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
KemTom írta: Oppá. Ezt a fogalmat nem ismerem. Hogyan kell CD olvasó firmware frissítést csinálni?
A Firmware a CD/DVD ROM (RAM) Biosa. A gyári honlapról elérhető (ha van) a frissítés. Ott meg van adva, mi a frissítés többlet tartalma. A meglévő firmware verziószámot az Eszközkezelö / DVD-CD ROM meghajtók/ típus xxxx / Tulajdonságok / Részletek fülön meg lehet találni.
Nagyon fontos (mert örökre tönkere lehet vele tenni):
1) csak akkor javasolt a frissítés, ha valami probléma van
2) csak pontosan a meglévő típusnak megfelelőt szabad használni
3) be kell tartani a gyári előírásokat
4) ha a frissítés alatt áramszünet lesz, valószínüleg el lehet dobni a CD ROM-ot (szünetmentes áramforrást kell használni)
|
szomb. szept. 30, 2006 15:30 |
|
|
KemTom
ezüst tag
|
Oppá. Ezt a fogalmat nem ismerem. Hogyan kell CD olvasó firmware frissítést csinálni?
|
szomb. szept. 30, 2006 11:12 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
Csak a Bios-ban lehet valami. Mert bootoláskor még nincs Op rendszer, a Bios olvassa ki a CD Boot szektorát. Persze a CD olvasó segítségével. Még az is lehet, hogy a kettő akad össze valami miatt. Lehet, hogy egy CD olvasó Firmware frissítés is megoldaná.
Mi más lehetne. Mert a többit kizártad klf cserékkel.
|
szer. szept. 27, 2006 18:39 |
|
|
KemTom
ezüst tag
|
Lehet. Egyszerűen nem tudom túltenni magam ezen a dolgon, bár már rég megoldódott a probléma. Elég sok rendszert raktam már, ghost-tal, anélkül, de ilyen még nem volt az elmúlt 15 évben...
Nem jut el odáig, hogy F6-ot, avagy F7-et nyomhatok. Egyszerűen nem kapja fel a boot szektort, vagy valami hasonló. DE. Azóta, az sp2-es lemezemmel két gépet csináltam, tökéletesen ment minden...
|
szer. szept. 27, 2006 16:33 |
|
|
Zsoca-M5
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. márc. 26, 2004 9:12 Hozzászólások: 2711 Tartózkodási hely: Budapest, Érd
|
Hmmmmm egy újabb X-akta???
|
kedd szept. 26, 2006 7:46 |
|
|
KemTom
ezüst tag
|
Sparow2 írta: KemTom írta: Kipróbáltam a CD cserét, bár a probléma megoldódott egy másik XP CD-ről történt telepítéssel, de ezt már írtam. Szóval: az inkriminált CD olvasóval másik gépen probléma mentesen bootol a gép bármelyik lemezemről. Ugyanaz a gép másik cd olvasóval sem bootol az XP SP2 lemezével, de win98, xp sp1 corporate-tel igen. A már feltelepített rendszerrel is kipróbáltam, akkor viszont szépen beolvassa az xp sp2 lemezemet is. Cseréltem kábelt, két fajtát, akkor sem bootol. Cseréltem RAM modult, ugyanaz a jelenség. XP sp1-gyel ntfs-re formázott egy partíciós 80 GB-os maxtor lemez van a gépben, Abit alaplap, Sempron 2800+-os proci, LG 43-as sorozatú optikai. Egyszerűen nem értem, mitől van ez, bár végül is mind1, a problémán túl vagyok.
Köszönöm a segítséget, ötleteket. Mennyire nem boot-olt, egyáltalán be sem olvasta? Vagy elindult valameddig, de a grafikus rész előtt meghalt? Ha elindult valamennyire, akkor esetleg próbáld meg kikapcsolni az ACPI-t (amikor a telepítő kéri a más gyártó SCSI vagy RAId driverét, és kiírja, hogy nyomj F6-ot, akkor kell F7-et nyomni, de látszódni nem fog semmi -- olvasd el a setup.txt-ben vagy readme-ban, vagy ilyesmiben) Ha egyáltalán el sem indult vele, akkor esetleg BIOS frissítés segít.
Azt írta ki, hogy nem talál rendszerlemezt.
|
hétf. szept. 25, 2006 23:05 |
|
|
Sparow2
gyémánt tag
|
KemTom írta: Kipróbáltam a CD cserét, bár a probléma megoldódott egy másik XP CD-ről történt telepítéssel, de ezt már írtam. Szóval: az inkriminált CD olvasóval másik gépen probléma mentesen bootol a gép bármelyik lemezemről. Ugyanaz a gép másik cd olvasóval sem bootol az XP SP2 lemezével, de win98, xp sp1 corporate-tel igen. A már feltelepített rendszerrel is kipróbáltam, akkor viszont szépen beolvassa az xp sp2 lemezemet is. Cseréltem kábelt, két fajtát, akkor sem bootol. Cseréltem RAM modult, ugyanaz a jelenség. XP sp1-gyel ntfs-re formázott egy partíciós 80 GB-os maxtor lemez van a gépben, Abit alaplap, Sempron 2800+-os proci, LG 43-as sorozatú optikai. Egyszerűen nem értem, mitől van ez, bár végül is mind1, a problémán túl vagyok.
Köszönöm a segítséget, ötleteket.
Mennyire nem boot-olt, egyáltalán be sem olvasta? Vagy elindult valameddig, de a grafikus rész előtt meghalt?
Ha elindult valamennyire, akkor esetleg próbáld meg kikapcsolni az ACPI-t (amikor a telepítő kéri a más gyártó SCSI vagy RAId driverét, és kiírja, hogy nyomj F6-ot, akkor kell F7-et nyomni, de látszódni nem fog semmi -- olvasd el a setup.txt-ben vagy readme-ban, vagy ilyesmiben)
Ha egyáltalán el sem indult vele, akkor esetleg BIOS frissítés segít.
|
hétf. szept. 25, 2006 15:04 |
|
|
KemTom
ezüst tag
|
Kipróbáltam a CD cserét, bár a probléma megoldódott egy másik XP CD-ről történt telepítéssel, de ezt már írtam.
Szóval: az inkriminált CD olvasóval másik gépen probléma mentesen bootol a gép bármelyik lemezemről. Ugyanaz a gép másik cd olvasóval sem bootol az XP SP2 lemezével, de win98, xp sp1 corporate-tel igen. A már feltelepített rendszerrel is kipróbáltam, akkor viszont szépen beolvassa az xp sp2 lemezemet is. Cseréltem kábelt, két fajtát, akkor sem bootol. Cseréltem RAM modult, ugyanaz a jelenség. XP sp1-gyel ntfs-re formázott egy partíciós 80 GB-os maxtor lemez van a gépben, Abit alaplap, Sempron 2800+-os proci, LG 43-as sorozatú optikai. Egyszerűen nem értem, mitől van ez, bár végül is mind1, a problémán túl vagyok.
Köszönöm a segítséget, ötleteket.
|
vas. szept. 24, 2006 22:22 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
Ezt én is megszívtam nemrégen. Az XP már fent volt a C:-n, korrektul ment is, de a nyomtató miatt szükség lett a Win98-ra is , amit felraktam volna egy másik (FAT32) particióra. Aktívra állítottam a PMagic-kel. Újraindítás után hasonló jelenség jött, az XP nem bootolt.
Azt hittem elájulok. Kiderült, hogy a PMagic egyszerüen lekapcsolta az NTFS partició aktív állapotát. Még jó hogy van Hiren Boot CD, mert avval DOS-ból vissza lehetett állítani. A másik telepítést erre a particióra meg gyorsan elfelejtettem.
Pontosabban megoldottam a Win98 telepítést VMware-el. Mindenkinek ajánlom, nagyon korrekt.
|
csüt. szept. 21, 2006 20:17 |
|
|
fifi
ezüst tag
|
TargeT írta: Akkor próbáld javíttatni a Partition Magiccel. Vagy legjobb lenne újraparticionálni az egészet az összes partíció törlése után. Nem ártana egy fdisk /mbr-t sem ráküldeni DOS boot floppyról/pendrive-ról.
Na bakker, hogy én mekkora...
Mindent jól csináltam, csak a végén a Partition Magic-ben elfelejtettem aktívra állítani a partíciót...
Így most pillanatnyilag megy az átghostolt rendszer. Ettől függetlenül a kiinduló problémát még mindig nem értem.
|
csüt. szept. 21, 2006 14:37 |
|
|
TargeT
a fórum lelke
|
Akkor próbáld javíttatni a Partition Magiccel.
Vagy legjobb lenne újraparticionálni az egészet az összes partíció törlése után.
Nem ártana egy fdisk /mbr-t sem ráküldeni DOS boot floppyról/pendrive-ról.
|
csüt. szept. 21, 2006 13:39 |
|
|
fifi
ezüst tag
|
Befejeződött a ghostolás, de most sem indul a Win.
Bootoláskor "Invalid partition table"-t ad.
Előtte partícionáltam PQMagic-el. A Ghost meg simán felment rá.
|
csüt. szept. 21, 2006 12:33 |
|
|
fifi
ezüst tag
|
Én is éppen most futottam bele egy hasonló problémába.
Több, teljesen azonos gépet telepítettem, az utolsó gép kivételével minden rendben. 4 bootolható CD-ről próbáltam bebootolni. A Hiren BootCD-ről és egy GHOST-os ról bootolt, bár mintha kissé lassan tette volna mindezt... A 2 db XP Prof SP2-es másolt lemeznél viszont ugyanaz a jelenség: eljutott "A számítógép hardverkiépítésének vizsgálata" szövegig -ami ugye a legelső megjelenített üzenete a telepítőnek, várt egy kicsit, majd monitor elsőtétült - de ki nem kapcsolt. És úgy maradt vagy 5-10 percig, amíg meg nem untam. Memtest86+ -t egyszer ráengedtem, igaz, csak 1 pass-ban, mert most arra volt idő. Hibát nem talált. Gőzöm nincs, mi okozhatja.
Most leghostoltam az egyik feltelepített gépet és éppen azt rakom rá erre a masinára - kíváncsi leszek, működni fog-e. Alaposabb teszt majd, ha ráérek...
|
csüt. szept. 21, 2006 12:09 |
|
|
Laci_L
a fórum lelke
|
Próbáld meg (már ha lehetséges) a te gépedből az optikai olvasót átteni abba gépbe, ahol amúgy Bootolt, de a saját olvasójával.
Így már kiderülhet, hogy lemezhiba, vagy egyéb hardver dolog (RAM, alaplap, BIOS stb)
|
csüt. szept. 21, 2006 8:17 |
|
|
Sparow2
gyémánt tag
|
Esetleg alaplaphiba is lehet, vagy CPU (bár ennek kicsi az esélye, de egyszer belefutottam hasonlóba).
Memtestet futtattál?
A CD egyáltalán nem is indul el, vagy valameddig eljut azért?
|
csüt. szept. 21, 2006 7:43 |
|
|
Zsoca-M5
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. márc. 26, 2004 9:12 Hozzászólások: 2711 Tartózkodási hely: Budapest, Érd
|
Pedig ebben az esetben csak optikai hibára tudok gyanakodni!
Nekem is volt hasonló, 2x ram hiba volt, 1x meg 1xűen nem szerette azt a lemezt. Lehet, hogy a kiírás nem sikerült 100%-osan. Próbáld meg még 1x, akár másik alapanyagra is. Jobb ötletem nincs.
|
csüt. szept. 21, 2006 7:36 |
|
|
KemTom
ezüst tag
|
Oks, kipróbáltam. Ha csak nem hibás a másik RAM modul is, nem RAM hiba, mert ugyanazt csinálja. Közben felraktam a rendszert egy XP Prof Corporate-tel (szintén másolt). Az XP Prof HU sp2 CD-t még most sem olvassa. A CD nem hibás, mert másik gép könnyedén bootol vele. A CD alapanyag nem hibás, mert ugyanolyan Ridata-ra írtam fel a Corporate Edition-t. Újra kiírtam az XP Prof Hu sp2-t, nem bootol róla. Nem értem.
|
szer. szept. 20, 2006 23:50 |
|
|
Salvatore Salvataggio
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 8673 Tartózkodási hely: Ahol fikázni könnyű alkotni nehéz!
|
RAM hiba pl.
|
szer. szept. 20, 2006 18:37 |
|
|
KemTom
ezüst tag
|
Telepítéskor nem bootol az XP CD
Lehet, hogy ez inkább hardveres probléma, de a jelenségek nem egyértelműek:
- win98 SE HU másolt CD-ről tud bootolni a gép
- winXP sp2 Hu másolt CD-ről nem tud bootolni
- ugyanarról a win XP sp2 HU CD-ről másik gép könnyedén bootol.
Ez mitől lehet??
|
szer. szept. 20, 2006 16:25 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 27 hozzászólás ] |
|