Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. dec. 26, 2024 21:37

Hozzászólás a témához  [ 90 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő
Rendszerek és letöltésük 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás Re: Rendszerek és letöltésük
Értem, kösz. Lennének még kérdéseim, de azt inkább ahttp://forum.terminal.hu/viewtopic.php?f=17&t=26369&p=969980#p969980 topicban teszem fel, mert inkább oda illik.

szomb. okt. 30, 2010 12:41
Profil Privát üzenet küldése
a fórum lelke

Minden valószínűség szerint.A setup résznél lesz Internet Connection Wizard ott egyszer beállítod és használod
legközelebb akkor kell hozzányúlnod,ha egy másik gépbe dugod be.

szomb. okt. 30, 2010 11:13
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
gyémánt tag

:D akkor azért nem megy a net, mert be kell állítani? Egyáltalán képes kezelni a kártyámat?

szomb. okt. 30, 2010 9:33
a fórum lelke

Gondolom a CD kivetted..akkor teljesen normális,mert az már a félkész rendszered.
Itt még be kell állítanod a hálózatot,a hangot,hátteret, ikonokat vagy amit akarsz és elmenteni-egyébként is kb 2-3 percenként menteget önmagától. Ennyi :D

szomb. okt. 30, 2010 9:12
gyémánt tag

Asszem sikerült valamit elérnem... Amikor előjön az ablak, a felsőre kattintottam, és nem az alsóra.
Most erről a részről beszélek:
Kép
A pendrive-on fenn van, de olyan, mintha CD-t raktam volna be (ugyan úgy jön elő az asztal, ott a telepítő, stb...) Így kéne lennie, vagy töltsek le egy másikat?

szomb. okt. 30, 2010 8:41
a fórum lelke

Egy LiveCd-rendszerről már az is "szjúpőr" ha felcsatolja (csúnyánmondva:felmountolja merevlemezeidet,floppidat usb-eszközeidet.Márpedig a Puppy ezt megcsinálja egy 386 gépen is.. :wink: Egy-ckilck a meghajtóra:Mount-Unmount.
Sokan azért vetnek követ rá,hogy itt nincs rendszergaza,nincs jelszó,és uo bénán kevésbé védett mint egy Ms98 ...és mégsem akar senki vírust írni rá.. :lol:
A képernyőkép uo működik ahol mutattam,de a megjelenő,meghajtókból egyet csatolnod kell a LiveCD mellé(hiszen arra éppen nem tudsz írni,logikus is!,majd,arra kell menteni a képernyőképet-és a későbbiekben a nyilvánosság elé tárni a "tengeri majom"segedelmével :-|
Mnem kacagni!,ez az ottani helybéli böngésző(levelez is) a'la carte mozilla:Seemonky- és a képfeltöltés..vagy egyéb "webes-képmuti" használatával.

pén. okt. 29, 2010 21:42
gyémánt tag

4.3.1 verziójú, és a képernyőkészítéssel azért van bajom, mert nem értem az elmentést...

pén. okt. 29, 2010 18:51
a fórum lelke

Az még mindig nem derült ki számomra hogy melyik verziót írtad ki..
Képernyőképet itt lehet gyártani vele
Lehet hogy bugos a verzió de így működik:
http://kepfeltoltes.hu/101028/inst1_www.kepfeltoltes.hu_.png
http://kepfeltoltes.hu/101028/inst2_www.kepfeltoltes.hu_.png
http://kepfeltoltes.hu/101028/inst3_www.kepfeltoltes.hu_.png
A végén kozolon többszörösen cseles kérdéseket tesz fel (a hülyeség elkerülése végett),ahol értelemszerűen hol Enterrel,hol alfanumerikusan kell válaszolni a feltett kérdésre aztán telepít.

csüt. okt. 28, 2010 21:05
gyémánt tag

A következő dolog történik (a képeket telefonnal csináltam):
Az a kép, akit mutattál, az alapján kattintgattam, majd eljutottam ehhez:
Kép

Ez után egypár szöveg jön elő, majd az USB driver kiválasztása, és egyszercsak ez a kép:
Kép
Ez az, ami nekem nem világos, hogy itt mit kell csinálnom?

Mivel csak símán az OK-ra kattintok, ez jön elő:
Kép

csüt. okt. 28, 2010 17:50
a fórum lelke

Ok!
Akkor most mi nem világos? A második képen ott van a telepítés indítása is..a többit már fentebb vázoltam vázoltam.Nem lehet annyira elbénázni a dolgot hogy ne legyen..legalább egy félig sem magyarul beszélő-(sohasem láttam működés közben magyarítottat,de ettől még létezik),de működő op.rendszered,ami kb 10-12s alatt használható formátumot ölt akár egy 15 éves gépen is vagy elfér a zsebedben.-na azért ez erős túlzás volt mert kisebb résekbe is rejthető :oops:

szer. okt. 27, 2010 17:46
gyémánt tag

nacorvus írta:
Kép

Asztal alatt pont ezt értem, mikor megjelenik a tálca, a háttérkép, és az ikonok.

szer. okt. 27, 2010 16:48
a fórum lelke

:jajne: Bexararás!
Fogalmazd már meg egyértelműen mit szeretnél:mit jelent nálad az asztal?-"minnyá" átnyergelek arra és akkor mutogatni is tudok.
Folyt köv..

A képfeltöltés természetesem megint nem,de itt:
Képvalami csuda folytán erről lemaradt a szöveg az asztalok (min 2)
Kép

kedd okt. 26, 2010 20:02
gyémánt tag

Úgy értettem, hogy mikor elindítom, akkor az asztal jelenik meg, nem pedig a telepítő. Hogy tudom egyáltalán elindítani a telepítést?

Ez az USB-s dolog egyre jobban izgat :) Két pendriveom van, az egyik 1Gb (erre jó legy a Puppy Linux), a másik 2Gb-os. A kérdésem pedig az lenne, hogy létezik-e olyan rendszer (mindely, milyen alapú), amit feltelepíthetek a 2GB-os pendriveomra, és ha egy másik gépbe rakom, akkor még mindig ugyan úgy működik? Ha lehet, szép kinézetű legyen :) Alapból az Androméda Linuxra gondoltam, mert szép a hangzása, és jól néz ki, de kiderült, hogy min 10 Gb kell hozzá, ráadásul a letöltése se egyszerű...

kedd okt. 26, 2010 17:26
a fórum lelke

Idézet:
Ez így normális, vagy azért van, mert magyar változatot töltöttem le?

ÖÖö.. ezt most nem értem.
Ha,a magyar puppyt töltötted le akkor nyilván hogy magyar,sőt van ilyen http://skami.homelinux.org/images/stories/sulipuppy0509moz.jpg,de ezek a régebbi kiadások 4.2,4.3,már az 5.1 is megvan,de az nem magyar.
Maga a telepítőlemez persze hogy elindul,hiszen egy live-CD,utána el kell döntened,hogy hová fogod telepíteni.Mivel nagyon kis helyre elfér maga az alaprendszer 120-30Mb akár egy CF-kártyára is felteheted,háttértárolónak kijelölheted a merevlemez egy darabját is.
Egy tény elég erősen különbözik a "nagy" disztróktól,de aránylag jól használható.Külön lelki világa van,amibe ha bele tudja magát élni az ember nehezen szakad el tőle-főként ha régebbi kevesebb erőforrással rendelkező gépe van.

kedd okt. 26, 2010 11:38
gyémánt tag

Sikerült rájönnöm, és ki is írtam a Puppy linux magyar változatát, és CD-ről indult... Ez így normális, vagy azért van, mert magyar változatot töltöttem le?

kedd okt. 26, 2010 8:08
a fórum lelke

:roll: uu mint más op alatt is,az íróprogramokban benne vannak az Iso-kiírási képességek is,de korántsem Nero méretűek..holott van már Nero-linux is..

hétf. okt. 25, 2010 19:08
gyémánt tag

Kösz, megpróbálom, csak előbb jöjjek rá, hogy műkszik az író :D

vas. okt. 24, 2010 16:53
a fórum lelke

Letöltöd pl a puppyt :arrow: kiírod egy lehetőleg egy újraírható lemezre,mert maga a telepítő legalábbis ezzel a repóval nem valószínű hogy a továbbiakban kelleni fog :) ...Ott az intelligens telepítővel felrakod-lehetőleg minél kisebb pen-re-nálam 256MB-os on fut.-erre különösében nem nem nagyon kell mentegetni-bár csak a felét használja a rendszer.-de pl tökéletes vírusirtásra..no meg arra amikor semmilyen rendszered nincs
Egyvalamiről nem szabad megfeledkezni..bár emlékeim szerint,maga a telepítő is felajánlja menet közben:gparted :arrow: vfat :arrow: aktívra állítania partíciót,majd hogy írja be az mbr-be rendszerindítót (az USB-kulcs,CF-kártyáról van szó!).
Ha feltelepült arról kell indítania gépet és a második indításkor(az elsőnél megígéri,hogy a második gyorsabb lesz :D ) rakétasebességgel kb12-20s (géptől függően) alatt már netezel, is vagy amit akarsz.
Persze,ha ugyanezt egy tejesen más hardverbe dugod megint jön a kb 30s szöszmötölés,de uu. indul csak előtte végigkérdezi a billentyűzet,nyelv,video stb-t

vas. okt. 24, 2010 13:02
gyémánt tag

A Puppy Linux tetszik, de megfogadom a tanácsod, és inkább Ubuntut használok. Közbe olvastam egy oldalon, hogy lehetséges egyes Linuxokat pendrive-ra telepíteni. Kíváncsi lennék, melyek ezek, és hogy működik?

vas. okt. 24, 2010 12:39
a fórum lelke

:shock:
Idézet:
Tudsz valami konkrét Linux-ot, vagy Linux-okat?

Fentebb írtam,de akkor be is linkelem:http://www.ubuntu.com/netbook/features,http://www.linuxmint.com/download.phpitt válogathatsz a kezelőfelületek közül,ez nagyobb,de sokkal több benne az extracsomag.
A minimális gépigényű az a http://puppylinux.com/download/,de ez nem tud magyarul,van ugyan magyar közösségi oldala,de ott a régebbi kiadásokhoz van csak nagyon sok ügyes megoldás.Kezdő linuxosoknak nem ajánlom,mert nagyagyon egyedi.Nagyonsokminden csak konzolosan futtatható,ennek továbbfejlesztett változata a Quirky -leginkább egy pendrivére való hordozható rendszer,méretben csak a Tiny Core múlja alul,de ahhoz már-már mágusnak kell lenni.(utóbbiakon nem lesz külön fényerőbeállítás-azt tudod használni a mi a laptopon adatott)
Aztán,azon is el kell gondolkodni,hogy 32 vagy 64 bites-e,mekkora a tárhely stb összességében a még a Mintnek is elég 4 Gb+valamennyi swap:ez a memóriamennyiségtől függ,hogy mekkora,ha egyáltalán kell.

:!: ami még fontos lehet,a telepítésnél nem kell a wubi-val erőlködni!Magyarul a telepítés win alól indítani,megcsinálja az indítólemez magától is.

vas. okt. 24, 2010 10:23
gyémánt tag

Nem hiszem, hogy a letöltéssel lenne gond, inkább a laptopom miatt. Virtuális gépre fel tudtam rakni, csak ott meg nem töltötte be az asztalt, itt meg egyáltalán nem tudom telepíteni se... Azért kérdeztem rá, mert nem tudom, mi való netbookra. Nem extrásat akarok, csak azt, hogy a lehető legkevesebbet foglaljon le a gép hardvereiből, aztán felrakok egy virtuális gépet, és ami Linux-on nem megy, azt Windows-on használom, minden mást Linux-on. Tudsz valami konkrét Linux-ot, vagy Linux-okat?

vas. okt. 24, 2010 8:25
a fórum lelke

Idézet:
..de nem tudom telepíteni, mert hibát jelez
Ez általában a hibás iso-file miatt van,érdemes a letöltési oldalon a az ellenőrző összeggel összehasonlítani,kiírni meg lehetőleg minél alacsonyabb sebességen.
Ha,már mindenképpen Ubi alapon gondolkodsz akkor miért nem az eredeti netbook változatát?Vagy ha extrásabbat szeretnél akkor a Mint valamivel gyorsabbnak is tűnik nekem.

szomb. okt. 23, 2010 19:34
gyémánt tag

Úgy döntöttem, letöltök egy linux alapú oprendszert, ami kevesebbet igényel, mint az XP. Letöltöttem a Reburn Linux-ot, de nem tudom telepíteni, mert hibát jelez. Szerettem volna az Andromédát letölteni, de a weblapot nem tudom megnyitni, ráadásul gondolom kb annyit igényel, mint az XP. Van valami javaslatotok Laptophoz egy olyan oprendszer, amin működik a fényerőszabályzó, és nem sokat igényel?

szomb. okt. 23, 2010 18:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
A sata driver hiány csupán annyi gondot szokott okozni, hogy a win nem talál vinyót, amire installálódna. A satás vinyó nem ok a kifagyásra vagy az automata restartra.

vas. ápr. 11, 2010 9:10
Profil Privát üzenet küldése Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Squito írta:
laptopokon sokszor az XP (mindegy miféle, kalóz vagy eredeti) telepítő már az elején kifagy vagy el se indul.
Ez meglepő számomra, mert eddig csak olyan eseteket tapasztaltam/hallottam/olvastam, hogy a sata miatt fagy ki. Igaz csak olyan laptopot kezdek el telepíteni, aminek van xp driver támogatása.

vas. ápr. 11, 2010 7:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
nbela írta:
Idézet:
Egyébként XP szerettem volna feltenni, de azt meg nem engedi a laptop
Miért is? Nincs a laptopnak xp driver támogatása, vagy a telepítőbe kellene sata vezérlőt integrálni? Vagy csak a biosban kellene az ide emulációt bekapcsolni, illetve a sata ahci-t kikapcsolni?
Egyrészt az újabb laptopokra b***nak XP drivert kiadni (tisztelet a kivételnek), másrészt ezeken a laptopokon sokszor az XP (mindegy miféle, kalóz vagy eredeti) telepítő már az elején kifagy vagy el se indul. Persze ha csak a satával van gondja az XP telepítőnek, akkor arra ott az nLite és a driverpacks.net.

vas. ápr. 11, 2010 1:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Elektromann írta:
Kösz a segítséget, már is találtam az oldalon Windows vista ultimatot, már csak az a kérdés, hogy magyar-e :D
Igen, én is láttam olyat, aminél nem volt odaírva a nyelve. Lapozz tovább a 2008. Aug 19. 20:46 hozzászóláshoz, az tuti magyar.
Idézet:
Egyébként XP szerettem volna feltenni, de azt meg nem engedi a laptop
Miért is? Nincs a laptopnak xp driver támogatása, vagy a telepítőbe kellene sata vezérlőt integrálni? Vagy csak a biosban kellene az ide emulációt bekapcsolni, illetve a sata ahci-t kikapcsolni?

szomb. ápr. 10, 2010 20:11
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ok, értem.

szomb. ápr. 10, 2010 18:28
Moderátor

Hozzászólás 
Ultimate-hez tudsz nyelvi (MUI) csomagot telepíteni, tehát tök mindegy, hogy milyet töltesz le.

Idézet:
Úgy értem, hogy beírom a kódot, el is fogadja,de egy hónap múlva kiírja, hogy nem eredeti (állítólag azért, mert nem regizem a honlapon, de regizni csak az eredetit lehet ).

Nem kell semmilyen honlapon regisztrálni. Aktiválni kell: Sajátgép jobb gomb-->tulajdonságok. Megnyíló lapon alul.
És igen, ehhez eredeti kell.
Vagy marad az okosítás, de ennek ezen a fórumon nincs helye.

szomb. ápr. 10, 2010 18:26
gyémánt tag

Hozzászólás 
TargeT írta:
Azt, hogy nem eredeti, a Vista is kiírja 30 nap után. Hacsak nem aktiválod valami módon, vagy nem hosszabbítasz.
Ja, azt nem tudom, a laptopod procija jó-e a 64 biteshez. Lehet, hogy 32 bites kell különben.

Úgy értem, hogy beírom a kódot, el is fogadja,de egy hónap múlva kiírja, hogy nem eredeti (állítólag azért, mert nem regizem a honlapon, de regizni csak az eredetit lehet :? ).

nbela írta:
Természetesen az alkalmazások csoportban:
"PirateClub.hu » Letöltési Fórumok » -== Applications ==-"
http://www.pirateclub.hu/index.php?showtopic=48722

Kösz a segítséget, már is találtam az oldalon Windows vista ultimatot, már csak az a kérdés, hogy magyar-e :D

szomb. ápr. 10, 2010 17:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Elektromann írta:
nbela írta:
Pirateclub.hu, A Nagy Windows Téma!, datás link
Ezt nem nagyon értem... Pontosan hol találom ez a témát (a Pirateclub-on belül)?
Természetesen az alkalmazások csoportban:
"PirateClub.hu » Letöltési Fórumok » -== Applications ==-"
http://www.pirateclub.hu/index.php?showtopic=48722

szomb. ápr. 10, 2010 17:10
a fórum lelke

Hozzászólás 
Azt, hogy nem eredeti, a Vista is kiírja 30 nap után. Hacsak nem aktiválod valami módon, vagy nem hosszabbítasz.
Ja, azt nem tudom, a laptopod procija jó-e a 64 biteshez. Lehet, hogy 32 bites kell különben.

szomb. ápr. 10, 2010 14:14
gyémánt tag

Hozzászólás 
TargeT írta:
:lol: Én meg azt nem nagyon értem, ha voltak telepítőid korábban, mert voltak, ha nem tetszett a dolog, akkor azokat miért kellett letörölni, megsemmisíteni.

Először úgy voltam a Vistával, hogy kijött a Win7, és az sokkal jobb, azután 1 hónap múlva kiírta, hogy nem eredeti, ráadásul nem volt olyan érdekes, mint a Vista, és gondoltam felrakom az ubuntut, mert azt is szeretem, de kiderült, hogy az meg nem használja ki a teljes laptopot (nincs driver a webkamerához, lan kártyához, stb.). A vista ultimate-t azóta próbálom újra megtalálni...

szomb. ápr. 10, 2010 13:52
a fórum lelke

Hozzászólás 
:lol: Én meg azt nem nagyon értem, ha voltak telepítőid korábban, mert voltak, ha nem tetszett a dolog, akkor azokat miért kellett letörölni, megsemmisíteni.
Egyébként meg itt egy 64 bites Win7, de lehet rákeresni is tovább, ha nem működne.
Ez angol, de magad is tudsz bele magyar nyelvet integrálni később.
Azért egy MD5 vagy SHA-1 ellenőrzés a telepítés előtt nem árt. Itt azokat is megtalálod.

szomb. ápr. 10, 2010 13:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
nbela írta:
Pirateclub.hu, A Nagy Windows Téma!, datás link

Ezt nem nagyon értem... Pontosan hol találom ez a témát (a Pirateclub-on belül)?

szomb. ápr. 10, 2010 12:32
gyémánt tag

Hozzászólás 
Elektromann írta:
Windows Vista Ultimate magyar (teljes)
Pirateclub.hu, regisztráció, A Nagy Windows Téma!, datás link

szomb. ápr. 10, 2010 12:10
Moderátor

Hozzászólás 
Hivatalos verzió: a laptop gyártójával felveszed a kapcsolatot és ők küldenek telepítőlemezt (valószínűleg pár ezer ft-ért)

Nem hivatalos pedig, hogy az nem létezik, hogy torrentbolt kirakatában nem találsz rá az image-re, amit a saját kulcsoddal telepítesz.

szomb. ápr. 10, 2010 12:02
gyémánt tag

Hozzászólás 
Itt egy újabb probléma, a Windows 7 sincs már meg :D
Egyébként XP szerettem volna feltenni, de azt meg nem engedi a laptop :?

szomb. ápr. 10, 2010 11:14
a fórum lelke

Hozzászólás 
Ha van vagy volna Win7-ed, nem érdemes Vistára váltani. Illetve, ha a Win7 nem vált be, a Vista se lesz jobb helyette.
Nem nagyon tudnék olyan okot, ami miatt jobb lehet a Vista. Inkább szokni kellene a Win7-et. De te tudod.

szomb. ápr. 10, 2010 11:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Lenne egy problémám:
Windows Vista Ultimate magyar (teljes) változatát szeretném felrakni a laptopomra, mert jelenleg ubuntu van fenn, és azzal nem mindent tudok kihasználni. A problémám annyi, hogy torrenttel sem találom, pedig emlékszem, hogy egyszer már meg volt, de mivel jött a windows 7, ezért úgy gondoltam, az jobb lesz (nekem nem vált be), és töröltem a vistát. Lassan már a tököm is tele lesz vele, hogy amit egyszer már megtaláltam, most már nem találom. Tudtok segíteni?

szomb. ápr. 10, 2010 10:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ok, kössz a tippet, megpróbálom.

vas. nov. 22, 2009 14:46
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csak a neten tudsz találni, mivel relatíve kevés ember foglalkozik ilyesmivel.
Pl. nézd meg itt: Morfeusz. Bár ők bezárták az oldalt, de talán el tudsz érni egy volt tagot és érdeklődni nála, hátha tud segíteni.

vas. nov. 22, 2009 13:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Oké, de hogy szerezzek össze olyan embereket, akik hobbiból segítenének, és elegen is vannak ahhoz, hogy ne 50000 évig tartson az elkészítése?

vas. nov. 22, 2009 12:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem egy súlycsoport a DOS meg egy mai operációs rendszer.
DOS klónból van sok féle. (Még olyan is, ami védett módban működik, és egyszerre több valós módú programot tud futtatni V86 módban.)
Azért van ilyen sok belőle, mert a DOS-nak van néhány tucat rendszerhívása (100 darab alatt), ráadásul azok eszközöket kezelő részei is BIOS hívásokon alapulnak, így valódi eszközkezelőt sem kell írni hozzá. Ha komolyan nekiül az ember, és nem sajnálja az időt, fáradtságot, akkor véges időn belül meg tudja írni, akár egyedül is. Persze nem kis munka ez sem.
És akkor nézz meg egy Windows API-t, sokezer hívással ... azt egy ember ezer év alatt sem írja meg nulláról.

Kb. mintha azt mondanád, hogy ha találok egy lapátot, akkor odébb lapátolom a Kékestetőt, hiszen csak lapátolgatni kell. Csak azt nem számolod bele, hogy 2000 évig kéne lapátolgatnod.

DOS-ról sok leírás nem kell: elég a rendszerhívások leírása (nagy részük a 21h megszakításon keresztül kerülnek meghívásra a programokból, de van pár ami más megszakításon át), és hogy az egyes futtatható állományok (.COM, .EXE) milyen formátumúak és hogyan kell betölteni és elindítani őket.
Ehhez még kell a BIOS szolgáltatások leírása, és akkor megvalósítod az egyes DOS szolgáltatásokat, amelyikben hardver kell kezelni, ott meg hívogatod a BIOS megfelelő szolgáltatásait.

Szerintem, ha valóban olyat akarsz, ami esetleg hasznos is lehet, és amiért esetleg pár lelkes ember hobbiból csatlakozhat Hozzád, akkor hagyd a DOS alapot a fenébe, mert abból nem fogsz tudni továbblépni.
Mindenképpen 32 és/vagy 64 bites rendszert érdemes elkezdeni, a valós módnak már nem most van vége, hanem már 15 éve.
(Persze ettől még lehet text módú a konzolja a rendszerednek, mint pl. egy Linux grafikus felület nélkül)

vas. nov. 22, 2009 12:01
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem fogom feladni, de arra már rá jöttem, hogy nem egy hamar találok hozzá valamiféle leírást, vagy hasonlót. Az a probléma, hogy akárhogy keresem a DOS alapú rendszerek készítéséről szóló cikkeket, nem találom. Egy biztos, hogy arra már rá jöttem, hogy a programozást könnyebben megértem, tehát ha egyszer találok egy hasonló cikket, akkor szabad az út :) .

vas. nov. 22, 2009 11:25
platina tag

Hozzászólás 
Elektromann írta:
Mivel még csak először találkoztam az MS-DOS-al, ezért nem értettem a működését, de amint megtudtam, hogy miért nem tudtam telepíteni, utánna már nagyon könnyű volt felrakni, és rá jöttem, hogy egyszerűbb egy DOS-hoz hasonló rendszert készíteni, mint egy komolyabbat. Ráadásul, ha az kész, jobban meg tudom ismerni a működését, és úgy fejlesztem, ahogy akarom, és ha egy DOS-ról fejlesztem fel, jobban megértem a saját rendszerem működését. Szerintem az nem probléma, ha most még nem eléggé ismerem a DOS-t, de mire kész az alap rendszerem, addigra biztos, hogy jobban meg fogom ismerni (a rendszer írása közben). Vagy nincs igazam?

Nem értek egyet!
De nem is akarok nagyon belemerulni, mert csak kapávalvágott programozo vagyok, az is a DOS időkbenvolt, meg el is felejtettem azóta.

A programozást nagyon az alapokon kell kezdeni és lépésröllépésre felépiteni
Szvsz. a DOS "alacsonyabb" szintű mint a WIN garfikus felulete, nem beszélve a csilivili 3D megoldásokrol.
Persze feltételezhető hogy a DOS-t már nem is tanitják az iskolákban, nem tudom.
Bizonyára lehet kezdeni C-C++-szal is, de az hogy programozni tanulsz, az nem egyenlő és nemis ad lehetőséget/tudást az op.rendszer kifejlesztéséhez

Jó példa volt, már láttam robbanómotort és volt a kezemben porlasztó is
Aztán nekiálltam egy 4hengeres 2utemű motort összerakni
Néhány év mulva pöffent is kettőt
Én sem értettem, hogy miért nem ment mondjuk 150-et
Már értem, pedig ott kézzelfogható minden alkatrész
:)

Természetesen, ha van energiád ezzel foglalkozni, tedd azt, olvass sokat utána és lehet hogy tényleg kifejlesztesz egy ujat ugy 15 év mulva
Legyen szerencséd vele

by horex

pén. nov. 13, 2009 0:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
Elektromann írta:
Hogy könnyebb legyen a dolgom, teljesen át terveztem a rendszerem kezdő fajtáját. Úgy tervezem, hogy DOS szerű rendszerrel kezdem, és ehhez fogok programokat, és frissítéseket készíteni, így fogom majd elérni akár a windows 7 szintjét. Persze minél fejlettebb lesz, annál több segítség kell majd, és szívesen várok mindenkit, aki segíteni akar :) , de előbb el kel készítenem a DOS szerű rendszert (ezek után csak simán EM System lesz a neve), végleg úgy is meg lesznek benne azok a dolgok is, amiket már elterveztem, tehát ezeket nem "dobom el", csak későbbre hagyom. Így legalább a számomra könnyebb lesz a kezdet, és nem kell évtizedeket várnom, hogy kész legyen egy rendszer, és így talán mások is segíteni fognak, ha látják, hogy valamivel próbálkozok. Egy problémám van még, hogy halvány lila gőzöm sincs hozzá, hogy hogy kezdjem. A kérdésem ebből kifolyólag az lenne (Sparow2 úgyis azt írta, hogy csinált már rendszert), hogy milyen fájlt, vagy fájlokat hozzak létre, amit kiírok floppyra, és tudjak telepíteni egy DOS-hoz hasonló rendszert?

Az egész nem ilyen egyszerű.
Egy DOS-ból (valós mód) nem tudsz Windows 7-et (32 illetve 64 bites védett mód) csinálni, ahhoz el kell dobni az egészet, és újra megírni.
Hogy a floppydra mi kell, az csakis Tőled függ.

Amit én csináltam az egy szakdolgozat keretén belül volt, nem teljes rendszer: grafikus felület, shell és hasonlók nem voltak benne. Csak szigorúan véve egy kernel elemei: memóriakezelő, taszk kezelő.
(Persze ezekhez is sok hardvert kellett programozni, ami nem látványos, nem látszik a képernyőn, csak a háttérben működik: megszakításvezérlőt, billentyűzetet, órát, és még egy halom mást; a kernelnek megvoltak a saját dolgai, amik szintén nem látványosak: menedzselni kellett a laptáblázatokat, a futó processzeknek a memóriát lefoglalni, új processzek elindítását elvégezni, stb. Ezek sem látszódnak a képernyőn.)

csüt. nov. 12, 2009 16:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Mivel még csak először találkoztam az MS-DOS-al, ezért nem értettem a működését, de amint megtudtam, hogy miért nem tudtam telepíteni, utánna már nagyon könnyű volt felrakni, és rá jöttem, hogy egyszerűbb egy DOS-hoz hasonló rendszert készíteni, mint egy komolyabbat. Ráadásul, ha az kész, jobban meg tudom ismerni a működését, és úgy fejlesztem, ahogy akarom, és ha egy DOS-ról fejlesztem fel, jobban megértem a saját rendszerem működését. Szerintem az nem probléma, ha most még nem eléggé ismerem a DOS-t, de mire kész az alap rendszerem, addigra biztos, hogy jobban meg fogom ismerni (a rendszer írása közben). Vagy nincs igazam?

csüt. nov. 12, 2009 16:11
platina tag

Hozzászólás 
Naaa, végigolvasgattam!

Ne vedd zokon igazán!
Hogy akarsz te op.rendszert tervezni,késziteni, ha egy indito floppyt sem tudsz csinálni, találni a neten, illetve DOS-t telepiteni a gépre?

Amikor elmondják, hogy milyen dolgokhoz kell érteni és a szakkönyv átlapozása, csak ujabb X1000 kérdést vet fel, akkor te elcsodálkozol.

3D!
3DStudio megy már?
Bár az igazi a 3D-TV megjelenités, magyar probálkozás
Tehát ha megszuletik az op.rencered, még hátra van a valós 3D monitor

Vagy én értek valamit félre?
by horex

csüt. nov. 12, 2009 11:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hogy könnyebb legyen a dolgom, teljesen át terveztem a rendszerem kezdő fajtáját. Úgy tervezem, hogy DOS szerű rendszerrel kezdem, és ehhez fogok programokat, és frissítéseket készíteni, így fogom majd elérni akár a windows 7 szintjét. Persze minél fejlettebb lesz, annál több segítség kell majd, és szívesen várok mindenkit, aki segíteni akar :) , de előbb el kel készítenem a DOS szerű rendszert (ezek után csak simán EM System lesz a neve), végleg úgy is meg lesznek benne azok a dolgok is, amiket már elterveztem, tehát ezeket nem "dobom el", csak későbbre hagyom. Így legalább a számomra könnyebb lesz a kezdet, és nem kell évtizedeket várnom, hogy kész legyen egy rendszer, és így talán mások is segíteni fognak, ha látják, hogy valamivel próbálkozok. Egy problémám van még, hogy halvány lila gőzöm sincs hozzá, hogy hogy kezdjem. A kérdésem ebből kifolyólag az lenne (Sparow2 úgyis azt írta, hogy csinált már rendszert), hogy milyen fájlt, vagy fájlokat hozzak létre, amit kiírok floppyra, és tudjak telepíteni egy DOS-hoz hasonló rendszert?

vas. nov. 08, 2009 10:50
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 90 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő