Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: hétf. jan. 13, 2025 14:14

Hozzászólás a témához  [ 10 hozzászólás ] 
Élet a Windows 10 után 

Mi lehet a legjobb megoldás?
A kockázatos: Windows 10 továbbra is 0%  0%  [ 0 ]
A takarékos: Régi gép + ráhekkelt Win 11 0%  0%  [ 0 ]
A költséges: új gépet és Windows-t venni 0%  0%  [ 0 ]
A kényelmetlen: Linuxra váltani és hozzászokni 0%  0%  [ 0 ]
Egyéb (írd le kommentben) 100%  100%  [ 1 ]
Szavazatok száma : 1

Élet a Windows 10 után 
Szerző Üzenet
a fórum lelke

Hozzászólás Re: Élet a Windows 10 után
nbela írta:
... Ez igen messze van a támogatott gen8-tól ...

:cry:

pén. máj. 31, 2024 18:44
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Laci_L írta:
ASROCK B75M R2.0
"Supports 3rd and 2nd Generation Intel® Core™ i7 / i5 / i3 / Xeon® / Pentium® / Celeron® in LGA1155 Package"
Ez igen messze van a támogatott gen8-tól. Konkrétan EZEK a támogatott CPU-k.

pén. máj. 31, 2024 8:43
a fórum lelke

nbela írta:
Nem csak a foglalat fontos, hanem mit támogat az alaplap BIOS-a. Mi az alaplapod pontos típusa?

Alaplap: ASROCK B75M R2.0

Nagyon elégetett vagyok vele. 8 éve működik hibátlanul. Mondjuk nekem nincs semmilyen külön kártya benne, a video is alaplapi, nekem elég.

pén. máj. 31, 2024 6:21
gyémánt tag

nbela írta:
A forgalmazó cég a gen.6 procikra csuklás nélkül felteszi a 11-et
nbela írta:
A sor végén a saját gen.4 procim van, és még nem látom szükségét a cserének

Nem olyan régen adtam el én is a desktop gépemet gen 4-es i7-tel. Nem a teljesítménye volt a probléma, hanem a helyhiány :roll:
Na, azon a gépen is Win 11 volt, gond nélkül fel tudtam telepíteni és hibátlanul működött is. Ez a része sima ügy, egyelőre.

A Win 11-re váltás viszont egyeseknél rohadtul kérdőjeles!!!
Van olyan rokon, aki minden apró változtatást észrevesz, szóvá tesz, és még meg is kell neki magyarázni.
Szóvá tette, hogy más lett az MS Office programok ikonja. Persze, mert az MS megváltoztatta.
Vagy hogy eltűnt a családi megosztás! Igen, mert megszüntették. Használtad? Nem. Hát akkor nem mindegy?
Máshogy néz ki a Firefox! Igen, frissítettek rajta, kicsit másabb lett, de ugyanúgy működik.
Eltűntek a fotók a mobilról, valaki kitörölte őket! Valaki?? Ki használja még rajtad kívül??

Na, egy ilyen embernek odarakni egy Win 11-et?
Ahol a legváratlanabb pillanatban felbukkannak újabb és újabb ikonok (persze csak a mi érdekünkben)?
Meg különböző figyelmeztetések, nyaggatások, hogy fizess elő 365-re!
Állítsd be az Edge-et böngészőnek!
Legyen a Bing a kezdőlapod!
Minek neked a VLC, amikor itt a klasszikus Windows Médialejátszó?

Plusz a Win 11 azon balf***ságai, amitől még én is dobtam egy hátast. Nyomtatni szeretnél? Ahhoz előbb fel kell rakni a gyártó többszáz MB-os szoftverét, de még így is előfordul, hogy minden figyelmeztetés nélkül lehal az egész nyomtatás. Vagy gondol egyet, és - kit érdekel a beállított időablak? - ITT ÉS MOST nekiáll frissíteni, akár 20-30 percen keresztül. Lekapcsolnád a gépet? Nem B+, most még telepítget, várd ki a végét.

Biztos hogy én is öregszem 8), de szerintem is egyre idegesítőbb a Windows.

csüt. máj. 30, 2024 11:06
gyémánt tag

Nem csak a foglalat fontos, hanem mit támogat az alaplap BIOS-a. Mi az alaplapod pontos típusa?

csüt. máj. 30, 2024 7:48
a fórum lelke

nbela írta:
... A forgalmazó cég a gen.6 procikra csuklás nélkül felteszi a 11-et ...

Ezek 1150, 1151 foglalatosak. Nekem 1155 van. Létezik olyan proc. evvel a foglalattal, ami megfelel a Win11 követelménynek (ha jól tudom, 8 gen. és felette)? Mert én nem találtam, bár ettől még lehet.

csüt. máj. 30, 2024 6:30
gyémánt tag

Kispénzű "ügyfeleknek" szoktam javasolni a használt, felújított gépeket. Azok a gen.6 procik bőségesen elegendők a netezésre. (A sor végén a saját gen.4 procim van, és még nem látom szükségét a cserének.) A forgalmazó cég a gen.6 procikra csuklás nélkül felteszi a 11-et. Például 60e pénzért i3-6100, 24" IPS, +bill +egér...

csüt. máj. 30, 2024 4:11
gyémánt tag

Gondoltam erre is, de emlékeim szerint már elkezdték szivatni azokat, akik hekkelt módon rakták fel a 11-et. Belengették azt is, hogy majd esetleg nem fog elindulni a nem támogatott gépeken.

szer. máj. 29, 2024 22:05
gyémánt tag

De miért hagytad ki a Win11 telepítését a régi gépre? Ha a 10 elment rajta, akkor a 11 is elmegy. Technikalilag és gyakorlatilag semmi pluszt nem jelent a telepítése. Én például a Rufusban bepipálok mindent. Akár 5-6 éves, akár új gépet telepítek. A felhasználónak meg szerintem mindegy. Nekik kiteszem az asztalra a Total Commandert, a Chrome-ot, meg az Office ikonokat - és használják azokat. Nekik nem kell a gépházban turkálni. Tök mindegy, hogy 4 henger 8 szeleppel vagy 3 henger 12 szeleppel. Aki meg szeret turkálni az turkál a Win11-ben. Akinek ez idegen, az ne turkáljon benne. Minden amire szüksége van kiteszek neki az asztalra, osz tök mindegy milyen oprendszer fut alatta. Szóval én az 5-ösre szavazok :)

Esetleg attól lehet tartani, hogy a Microsoft megmakacsolja magát, és a futó alkalmazás is ellenőrizni fogja a hardvert. De biztosan arra is kitalálnak majd valami okosságot :wink:

szer. máj. 29, 2024 17:36
gyémánt tag

Hozzászólás Élet a Windows 10 után
Ez is eljött, a Microsoft elkezdi kinyírni a Windows 10-et is. Mivel van több ismerősöm illetve rokonom akik ezt használják, adódik a kérdés, hogy hogyan tovább. Van aki 70+ évesként nem szeretne váltani, van akinek a gépe nem is alkalmas Windows 11-hez annak minimum követelményei miatt. De hogyan tovább?

1. Windows 10 továbbra is.
A rendszer nyilván működni fog, csak nem kap frissítéseket. Sok program (pl. böngészők) továbbra is támogatja majd és frissítéseik is lesznek. Hosszabb távon viszont egyre több megtalált biztonsági rés kerül majd terítékre, amik miatt egyre kockázatosabb lesz a használata.

2. Fizetni kell a további támogatásért.
Ezt kapásból hagyhatjuk is. Gyakorlatilag mindegyikük fillérekért vett akciós retail vagy továbbértékesített volume licences Windows-t használ. Magyarok vagyunk, senki nem fog fizetni érte.

3. Marad a régi gép, ráhekkelve a Windows 11.
Ez is egy lehetőség, megvannak ennek is az előnyei, viszont a kockázatai is. Bármikor dönthet úgy az MS, hogy ezentúl az ilyen Windows-ok nem fognak működni. Vagy az oprendszerbe kerül valami olyan feature, amihez tényleg szükséges az előírt minimum hardver, emiatt nem működik rendesen, vagy akár elindulni sem képes.

4. Új gép, ami megfelel a Windows 11-nek.
Hát, ennek azért adnék esélyt. Bár a legtöbbünk nem szívesen cserél gépet ha nem muszáj, 6-8 éves gépek esetén azért már el lehet gondolkozni rajta. Nem azért, mert a mostani "kevés", inkább előre nézve a következő 8-10 évre. Ennek a megoldásnak viszont jelentős az anyagi vonzata. Nem csak a gép ára, hanem az esetleges további licencek (Windows, Office, stb.)

5. Váltás egy másik operációs rendszerre.
Igen, itt most főleg a Linuxra gondolok. Ennek is elég kicsi esélyt adok annak ellenére, hogy léteznek olyan Linux változatok, amik elég jól utánozzák a Windows-t. Nyilván nem lesz 100%-ban ugyanaz az élmény, de ha van asztal amire ki lehet rakni az ikonokat, oda lehet menteni dokumentumokat; tálca (dokk) rögzíthető és átrendezhető ikonokkal; ugyanolyan felépítésű ablakok (címsor, gombok, menüsor, stb.); ugyanolyan ablakkezelés; Start menü; touchpad gesztusok; alkalmazások amik ugyanúgy működnek mint Windows alatt? Tudom, ez még mindig kevés a legtöbb Windows-használónak, és anélkül fogják kukázni ezt a lehetőséget, hogy egyáltalán látták vagy kipróbálták volna.

Szerinted? Te mit választanál? Van esetleg jobb ötleted? Mondd el.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vackor csüt. máj. 30, 2024 11:12-kor.

szer. máj. 29, 2024 11:32
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 10 hozzászólás ]