Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: csüt. jan. 09, 2025 17:47

Hozzászólás a témához  [ 14 hozzászólás ] 
Xp+PQ boot magic 
Szerző Üzenet
arany tag

Hozzászólás 
Kösz a segítséget, minden világos és mûködik.

szer. dec. 31, 2003 14:34
Profil Privát üzenet küldése

Hozzászólás 
Sajnos, ott szúrtam el, hogy az UHU partíciót nem kellett volna rejtettre állítani, mert így a legközelebbi indításnál nyilvánvalóan nem látja a saját konfig fájlját sem.

Vagyis ezt nem lett volna szabad:

hide (hd0,1)

De emiatt nem kell újratelepíteni, egyszerűen csak unhide szükséges. Megtaláltad a PM progiban a Hide/Unhide funkciót? Semmi köze az aktívra állításhoz, ez két külön dolog.

Én régebben használtam a progit, de úgyemlékszem be lehetett azt állítani, attól függetlenül, hogy jött a szokásos figyelmeztetés. De ha nem, akkor vannak más programok is, illetve amint látható, akár a GRUB parancssori módjában is van lehetőség.

Most látom, itt van lejjebb egy kép a Ptedit-ről, azzal is lehet, Windowsban ezt szoktam használni, egyszerű:

07 NTFS
17 Rejtett NTFS

0B FAT32
1B Rejtett FAT32

0C FAT32X
1C Rejtett FAT32X

Vagy ott van pl. az Efdisk nevű progi, ami DOS-ban jól használható Hide/Unhide állításokra is.

szer. dec. 31, 2003 1:45
arany tag

Hozzászólás 
Most újra felrakom az UHU-t (az megy fel leggyorsabban) és
ismét megpróbálok a GRUB-ból varázsolni.

kedd dec. 30, 2003 22:16
arany tag

Hozzászólás 
Kösz a segítséget, majdnem minden rendben van, CSAK:
- a PM - al nem tudom mindkét particiót egyidõben láthatóvá
tenni, az egyik mindig rejtett marad
- az általad leírt listát beírtam a menulistába, elsõre
kiválsztottam épp a rejtett partición lévõ XP-t és rendben
elindult.

Az újraindítás után viszont csak a GRUB indul el karakteres
felületen és csak a begépelt chainloader (hd0,2)+1 majd
boot paranccsal tudom indítíni az aktívvá tett XP-t, és
semmi mást.

CD-rõl sem tudom bootoltatni.

Most hogyan tovább?

kedd dec. 30, 2003 21:44

Hozzászólás 
A PQMagic szokott olyat csinálni, hogy az oprendszerek egymástól való szándékos elrejtése érdekében rejtettre állítja a másik partíciót. De ez valójában nem szükséges minden esetben, illetve én soha nem is szoktam rejteni. Úgyhogy, az én szememben ez csak egy túlzott, sőt sokszor bosszantó óvatosság a PQ Magic részéről.

Gyakorlatilag, a PQ Magic úgy "képzeli", illetve azt erőlteti, hogy egyszerre csak 1 db primary partíció lehet látható egy vinyón, a többit pedig azonnal el kell rejteni, de ez szerintem manapság már egyszerűen baromság, inkább a DOS-os időkban lehetett némi jelentősége.

Ez lehet a magyarázata annak is, hogy nem tudod aktívra állítani XP-ből, merthogy éppen el van rejtve. A rejtés (hidden flag) könnyen megszüntethető (P. Magic: Unhide). Közben esetleg vissza fog dumálni a progi, de nem kell vele törődni. Szerintem, utána már a GRUB is normálisan fog működni, tehát nem lesz szükség a külön aktiválásra.

Másik lehetőség (ha tényleg szükség van a rejtésre valami okból), hogy a GRUB is képes ezt megfelelően kezelni. Minden bootolásnál át tudja állítani az aktív és rejtett partíciókat. Például a szóbanforgó esetben valahogy így:

/boot/grub/menu.lst

title Windows XP 1. partition
unhide (hd0,0)
hide (hd0,1)
hide (hd0,2)
chainloader (hd0,0)+1
makeactive

title Windows XP 3. partition
unhide (hd0,2)
hide (hd0,0)
hide (hd0,1)
chainloader (hd0,2)+1
makeactive

Megjegyzem, a "makeactive" nem szükséges feltétlenül, mivel úgyis a "chainloader" alapján indul a partíció. Inkább csak a DOS alapú rendszereknél számít valamit elvileg, hogy "érezzen maga alatt" egy aktív partíciót.

kedd dec. 30, 2003 17:54
arany tag

Hozzászólás 
A hozászólásaidból úgy érzem, te nagyon érzed az XP-t,
etért firtatom tovább a dolgot.
A vinyón van 3 primari és egy extended partició, az elsõ és
a harmadik NTFS, a második linux.
Jelenleg a linux (Grub) a bootmanager és kiválaszthatom, mi
induljon.
De csak azt az XP-t tudom kiválasztani, ami aktív.
Tehát ha a másik XP-t akarom indítani, bootCD->PQMAGIC-
>aktívvá tétel, majd újraindítás.
Ezért volt szimpatikus amit korábban javasoltál, hogy XP
alól már kiválaszható, mi legyen az aktív.
Ha a Grub-ban az XP indítást választom, választhatok,
melyik induljon el, de a rejtett partición lévõ XP-t
természetsen nem indítja el.
A kézenfekvõ megoldás az lenne, ha minkét partició látható
lenne.
Van ötleted?

kedd dec. 30, 2003 15:57

Hozzászólás 
Kiterjesztett/logikai meghajtót nem lehet aktívként megjelölni, igaz külső programmal sem (a System Commander speciális megoldásától eltekintve).

Vagy talán a Lemezkezelő "tudja", hogy egy 8,4 GB felett kezdődő partíció bootolása problémákba ütközhet (noha újabb BIOS-oknál nem feltétlenül), ezért nem is kínálja fel, de ezt most nem tudom ellenőrizni, mert nálam 8,4 GB alatt kezdődik. És természetesen a Lemezkezelővel hoztam létre, mivel kerülöm a felesleges programok telepítését.

Jogosultsági problémával nem találkoztam még, de ha jól emlékszem, a Lemezkezelőt eleve csak rendszergazda tudja indítani, a fájlokhoz pedig gondolom megvan a teljes hozzáférésed.

Esetleg bizonyos bootmanagerek is képezhetnek akadályt ilyen esetben.

kedd dec. 30, 2003 11:25
arany tag

Hozzászólás 
> Nincs szükség a Partition Magic-re sem, mert az aktív
flag átállítás,
> partíció létrehozás az XP-n belül is elvégezhetõ:

Sajnos, nekem nem megy az átállítás az XP-n belül, pedig
nagyon leegyszerûsödne az életem.
A nem aktív particiónál csak a törlést ajánlja fel.
Lehet, hogy azért, mert PM-l lett létrehozva, vagy valahol
ezt jogosultság kérdése?
Persze a két NTFS között van egy linux partició is.

Van ötletetk?

hétf. dec. 29, 2003 20:59

Hozzászólás 
Szívesen.

Én csak 0B-t ismerek, ami FAT32. De adódhatnak furcsaságok, az csak egy bejegyzés a partíciós táblában, viszont láttam már olyat, hogy nem egyezett meg a tényleges fájlrendszerrel. De az egy olyan eset volt, amikor Ghost progival felül lett írva a partíció.

0B: FAT32
0C: FAT32X (Big FAT32)
07: NTFS

De van nekem feltöltve egy kép is:

http://tar.hu/signal/ptedit1.png

XP-ben a chkntfs paranccsal is meg lehet nézni a fájlrendszert.

vas. dec. 21, 2003 8:57
ezüst tag

Hozzászólás 
Hi!

Köszi szépen, hogy válaszoltál! Most már tökéletesen
működik a dolog úgy ahogy szerettem volna.
Mégegyszer nagyon köszönöm, hogy segítettél, nélküled nem
tudom, hogy mire mentem volna.

Üdv.:

FTomy

U.i.: az normális, hogy a Partition Magic a 20 Gb-os
partíciót Type B0-nak látja? Egyébként műxik minden ****.

vas. dec. 21, 2003 0:29

Hozzászólás 
Olyan nincs, hogy rendszergazdaként nem tudsz hozzáférni egy fájlhoz. Jogot kell hozzá adni önmagadnak:

HOW TO: Take Ownership of a File or Folder in Windows XP
http://support.microsoft.com/?kbid=308421

Ha újra kezded, egyszerű:

- Egy partícióra felmegy az XP
- Az XP-ben Futtatás: diskmgmt.msc. Másik partíció létrehozása, majd jobbklick, megjelölés aktívként, ahogy már csináltad előzőleg is.
- Felmegy a másik XP, a másik partícióra, ez szintén C: lesz
- Ebben a másik XP-ben is használhatod a Lemezkezelőt. Ha átjelölöd az aktív partíciót, legközelebb a másik XP fog elindulni.
- Mikor ezek így már szépen működnek, jöhet a BootStar telepítés.

A BootStar Windowsban telepíthető, de tulajdonképpen az MBR-be épül. Windowsban csak egy kezelőfelület lesz hozzá, valamint kapsz még egy szinte ugyanolyan kezelőfelületet, egy DOS boot-floppyra is, probléma esetére. A floppy-ra lementi a program az eredeti MBR-t is.

Amikor a BootStar telepítő kérdezi, hogy szeretnél-e Extended MBR-t csinálni, ezt inkább ne vedd igénybe. Az EMBR lehetőséget adna négynél több elsődleges partíció létrehozására is, de ez egy nem szabványos megoldás, valamint esetleg nem lesz kompatibilis az XP Lemezkezelővel, úgyhogy nem kell az. Maradjon inkább a szabványos MBR.

szomb. dec. 20, 2003 14:22
ezüst tag

Hozzászólás 
Hi!

Köszi szépen a választ! Valóban nem írtam át a boot.ini-t az első xp-ben. Most az a gond, hogy az első xp-s partíciót csak browse-olni tudom, nem tudok a rajta lévő file-okban (így a boot.ini-ben sem) módosítást végezni. Akkor az lesz a megoldás, hogy kezdem elölről az egészet és megpróbálom bootstarral. Ha kérhetném, akkor leírnád lépésről-lépésre (szájbarágósan egy lámának), hogy te hogy csinálnád?
Előre is kösz!

Üdv.:

FTomy
ftomy@freemail.hu

szomb. dec. 20, 2003 14:02

Hozzászólás 
Amikor beszúrtad a működő XP elé az 50 megás partíciót, nem látom, hogy ellenőrizted volna a bootolást.

Ugyanis, ekkor az XP az első partícióról a másodikra került, viszont a boot.ini-ben továbbra is az első partíció szerepel, így nem csoda, ha az ntldr nem találja a rendszert. Igazából még más problémák is adódhatnak, de ez a minimum, hogy a boot.ini-t ellenőrizni kell ilyen esetben.

Lehet, hogy ennyivel meg is oldódik a gond, már csak ez az apró módosítás hiányzik és el fog indulni az első XP is, de azért elmondanám, hogy egyébként én kerülném a Boot Magic használatát, kerülném az utólagos partícióbeszúrásokat és nem raknék a HDD "végére" egy oprendszert (ott lassabban dolgozik).

Akkor már inkább:

20G XP1
100G XP2

vagy

20 G XP1
20 G XP2
80 G Adatok

Az odáig rendben van, hogy partíció aktiválással váltasz, az is OK, hogy az XP telepítő mindig az aktív partíciót tekinti C: meghajtónak, de amikor a két oprendszer már fent van, és aktív flag váltással szépen működnek külön-külön, ezután inkább egy BootStar vagy hasonló programot érdemes feltenni, ami az MBR-be telepedik, így nem igényel kölön partíciót.

Nincs szükség a Partition Magic-re sem, mert az aktív flag átállítás, partíció létrehozás az XP-n belül is elvégezhető:

diskmgmt.msc

Ha már feltetted a Partition Magic-et, érdemes elkészíteni vele a Rescue Disket, ami a PM progi floppyról működő DOS változata. Utána törölnék minden partíciót és kezdeném elölről, de a Partition Magic-et soha nem raknám fel Windowsra, ettől kezdve egy felesleges program. Ha nagyon szükség lenne rá, floppyról is használhatom, de a Lemezkezelő (diskmgmt.msc) tökéletesen megfelel a legtöbb célra.

szomb. dec. 20, 2003 12:23
ezüst tag

Hozzászólás 
Hi!

A következő problémát szeretném megoldani:
Adott egy 120 Gb-os winchester. Szeretnék rá két teljesen független xp-t(sp1) tenni két különböző partícióra. Bootoláskor szeretném kiválasztani a PQ boot magic-kel azt az xp-t amelyikkel dolgozni akarok. Azt szeretném, hogy a két xp TELJESEN független legyen, tehát mindkettő gyökérkönyvtárához a C betűjel legyen hozzárendelve és a két partíció ne lássa egymást ÉS mindkét partíció NTFS legyen. A rendelkezésre álló program a Partition Magic 8.0 és a benne lévő Boot Magic 8.0.
A Powerquest honlapján lévő leírás alapján próbáltam megcsinálni, de nem jött össze: addig ok, hogy mindkét oprendszer benne van a boot listában, de amikor a legelsőnek telepítettet kiválasztom, akkor ad egy olyan hibaüzenetet, hogy a windows/system32/hal.dll sérült vagy hiányzik, telepítsem újra a file-t. A másodjára telepített xp gond nélkül elindul és a gyökér a C betűjelet kapja és nem látom az első xp-t tartalmazó partíciót.
Az egészet úgy kezdtem, hogy:
-teljesen szűz volt a vinyó;
-bebootoltam az xp cd-ről, csináltam egy 100 Gb-os primary partíciót NTFS-el, ide felraktam az xp-t
-miután feltelepült felraktam a Partition Magic 8.0-t
-a Powerquest honlapjának utasítása szerint a most létrehozott 100 Gb-os partíció elé beszúrtam egy 50 Mb-os primary, FAT16 partíciót: ide jön majd a Boot Magic
-A maradék 20 Gb-on is létrehoztam a Powerquest leírása szerint egy primary, NTFS partíciót és aktívvá tettem(tehát következő bootoláskor erről próbál bootolni, ill. erre lehet majd a 2. xp-t feltelepíteni
-újraindítás, a most létrehozott 20 Gb-ra feltettem az xp-t
-ezután felraktam a PQ Boot Magic 8.0-át és a Powerquest leírás alapján bekonfoltam (options/advanced partition hiding bepipálva és mindkettő partíció tulajdonságainál bellítottam,hogy az 50 Mb-os boot partíciót lássa)

Remélem tud valaki segíteni, nagyon fontos lenne, hogy a hétvégén felálljon a két független rendszer ahogy szeretném.

Előre is köszönöm!

Üdv.:
FTomy
ftomy@mad.hu

szomb. dec. 20, 2003 2:34
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 14 hozzászólás ]