Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: szomb. jan. 11, 2025 23:11

Hozzászólás a témához  [ 25 hozzászólás ] 
Gitár hangolása 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
Köszönöm! :) Megnézem, hátha Ő az én emberem.

kedd márc. 18, 2008 7:34
Profil Privát üzenet küldése Honlap
vas-tag

Hozzászólás 
Létezikén AmpliTube-t használok.(http://www.amplitube.com)De szükség van egy normális hankártyára is, hogy valós idöben szólaljon meg a kimeneten a hang, ne késsen a pengetéshez képest. Még nem árt **** a gitár és a hangkártya közé egy előerősítőt, hogy normális jel menjen a hangk. bemenetére.

hétf. márc. 17, 2008 18:29
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban!
Gitárral semmi fejlemény. Az akusztikus gitárnál a húrláb ragasztott. le kellene vésni, és újat felrakni. Nem ér annyit a munka, mint az egész gitár.
Tavaly nyáron kaptam egy totálkáros elektromos gitárt. Festék is csak nyomokban volt rajta. :shock:
Asztalosmunka, fényezés, pickup csere, újrakötés. Szólt, de nem nagyon voltam büszke rá. Aztán elkunyerálta egy barátom, aki akkor szerelmesedett bele a gitárba.

Nekem otthoni prüntyögésre kell, és hogy ne zavarjak senkit az elektromos ideális lenne. Most úgy vagyok, hogy veszek egy újat. Amit nem kell buherálni. Azóta építettem egy csöves (!) torzítót. Meg egy tranzisztorosat. Ha kérdeznék, hogy van-e. :lol: Persze gitár nélkül nyűgös. 20eHUF-ért már használható új gitárt lehet venni. (Strato).
O.K. profibb gitárok is vannak, de ide tökéletes lenne... ...kompromisszumokkal.
Hangolóprogi már van. Kérdés: létezik-e olyan program ami torzító/effekteket tud? Hangkártya bemenetre a gitár kimenetre az erősítő/fejhallgató. A guitar rig program ez lenne?

hétf. márc. 17, 2008 12:57
a fórum lelke

Hozzászólás 
Mint,ahogy Fész is írta húrláb ill.maga az egész osztás ami a toipic elején szerepelt 650 mm húrhosszra vonatkozik (szóló ill.klasszikus-dobozgitár),ha nem tudod oktávra behangolni (12.fekvés-és itt csak egy húrról beszélek),ha már az 5.nél sántit, akkor az bárminő jól is néz ki,max.falidísz,de nem hangszer. :?

hétf. feb. 11, 2008 18:49
Profil Privát üzenet küldése ICQ YIM Honlap
arany tag

Hozzászólás 
Üdv!
Milyen gityód is van?Elektromos,vagy akusztikus?
Igazából lényegtelen,de elektromosnál könnyebb beállítani.
Elektromosnál a húrlábon általában van lehetőség az oktávok beállítására.
(kis csavarkák húronként).
Ha nagyon zavar vidd el egy zenészhez,mert ezt így távolból nem lehet megoldani.(egyébként nekem is már után-kéne állítanom :D )
Üdv:Fész

pén. feb. 08, 2008 16:52
ezüst tag

Hozzászólás 
Hát sajnos akkor nincs tippem (vagy szerencsére, mert nincs baj a gitárral :-) ), lehet hogy tényleg csak Te érzed úgy. Egy rutinosabb gitáros meg tudná mondani, ha kézbe venné.

kedd jan. 15, 2008 21:01
vas-tag

Hozzászólás 
Totál egyenes a nyaka, nincs benne repedés, csavarozott nyakú, a húrok is szépen állnak. Lehet hogy csak én reagálom túl. Hogy lehet pontosan beállítani a gitárt?

kedd jan. 15, 2008 18:58
ezüst tag

Hozzászólás 
Szia!

Hát az biztos, hogy nem egészséges, hogy hajlík (vagy mozog a nyaka)... Én sajna nem vagyok egy "gitárszervizes", így nem tudom megmondani, hogy miért csinálja a gitár, de lehet, hogy csak valami kis hiba van benne ami könnyen orvosolható.
Valami repedést nem látsz a nyakon, vagy a testen?
Jól össze vannak ragasztva, nincs köztük rés?
A nyak egyenes, vagy esetleg egy kicsit ferde (ferdül valamerre)?
Oldalról nézve a bundoknál mindegyik húr ugyanabban a magasságban van?
Ezek szoktak a tipikus hibák lenni...

Üdv!

kedd jan. 15, 2008 18:40
vas-tag

Hozzászólás 
Kishercegnek!

Hello!

Jol érted. A problémám az, hogy ha pl az A húrt behangolom pontosan hangológép segítségével, akkor ugyanazt a hangot kellene fognom az E1 húr 5. bundnál. De valamiért pár százalékkal magasabb hang szólal meg, mint 440 Hz. És ez igaz a többi húrra is. Pl G húrt belövöm, D húr 5. bundot lefogom, és nem pontosan G hangot kapok hanem valamiért magasabbat. Ez miért van?
A másik pedig hogy ha picit erősebben fogom a gitár nyakát játék közben, már hajlik, ez érződik a hangokon, amik megszólalnak. Olyan mintha vibrátóznék:) .

kedd jan. 15, 2008 15:14
ezüst tag

Hozzászólás Re: Segítség!
komlosiattila írta:
Hello !

Segítsen már valaki a következőben:

Behangolom a gitáromat a hangológéppel, de ha ugyanazt a hangot lefogom
az egyel lentebbi húron az 5. bundnál, a hangológép pár herz-el magasabb hangot jelez. Minden húrnál ez a probléma. Mi okozza ezt? **** lenne a gitárom. Vagy csak egyszerűen a húrok nyúlása miatt van így?

előre köszönöm bárkinek a segítségét!

Üdv.: Kolmósi Attila

Szia!

Lehet, hogy nem értelek. Ha behangoltad az A húrt, akkor ahhoz a felette lévő E húr 5. bundjánál kell lefognod, hogy ugyanaz a hang legyen (vagyis mindig a feljebb lévő húr 5. bund-jánál kell lefogni, hogy megkapd az alatta lévő húr hangját, kivétel a G húrnál, mert ott a 4.-nél kell lefogni, hogy megkapd a H húr hangját). Remélem érthetően írtam le (és jól :-) )

Üdv,
Gábor

hétf. jan. 14, 2008 20:21
vas-tag

Hozzászólás Segítség!
Hello !

Segítsen már valaki a következőben:

Behangolom a gitáromat a hangológéppel, de ha ugyanazt a hangot lefogom
az egyel lentebbi húron az 5. bundnál, a hangológép pár herz-el magasabb hangot jelez. Minden húrnál ez a probléma. Mi okozza ezt? **** lenne a gitárom. Vagy csak egyszerűen a húrok nyúlása miatt van így?

előre köszönöm bárkinek a segítségét!

Üdv.: Kolmósi Attila

hétf. jan. 14, 2008 13:28
ezüst tag

Hozzászólás 
Közben összehasonlítottam a két programot és rájöttem, hogy jól hangolnak a progik (bár még mindig nem tudom, hogy miért számozzák úgy a húrokat, mert oké hogy külföldön a H-t B-nek nevezik...)

szer. szept. 05, 2007 14:51
ezüst tag

Hozzászólás 
Én a gitár pro 5-t használom.

A legtöbb hangolást tudja, ami kell.

Lejátsza az épp kérdéses hangolást és fül útján be tudod hangolni.

pén. aug. 31, 2007 18:11
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok! Nézegettem a gitárhangoló progit és a gitár hangolásának leírásait és nem értek valamit. A standard hangolásnál elvileg az E, A, D, G, H, E hangokra kéne hangolni a gitárt, de a programok alapból E2, A2, D3, G3, B3, E4 -t ajánlják fel (az AP guitar tuner-nél alul látszik az alaphangolás hangjai is és nem egyezik meg azzal mint amit felajánl standardként, sokkal lejjebb vannak a hangok).
Most akkor a programok hangolják alapból lejjeb a gitárt, vagy az a helyes hangolás???

csüt. aug. 30, 2007 10:56
arany tag

Hozzászólás 
Én egy AP Tuner nevű progit használok nekem tökéletesen megfelel mert nem vagyok egy komoly zenész:D

csüt. jún. 21, 2007 14:26
ezüst tag

Hozzászólás 
A hangszerjavítók vállanak bundozást kb. 10 ezerért. Szerintem bízd rájuk.

pén. jan. 19, 2007 13:52
arany tag

Hozzászólás 
ha valakit erdekel, (villany)gitar effektezeshez javaslom a guitar rig nevu szoftvert (native instruments), ebben van hangolo modul is.

csüt. jan. 18, 2007 14:23
vas-tag

Hozzászólás 
Hello uj vagyok és keresgéltem az neten h hol took érdeklődni a gitárral kapcsolatos dolgok után, és erre az oldalra jutottam az lenne a kérdésem kérésemh valaki tudna segíteni nekem mert én nem vagyok tisztában az ilyen dolgokkal h mikor hamis a hang mi az amiket nem lehet meg össze lehet jáccani meg ilynek teházt nekem halvány lila fogalmam nics ezekről a dolgokról ezzel ellentétbe már tudom h hogy kell pengetni de a többi hiányossság miatt nem jutotta m már érgóta előrébb és mosth végre van ujra netem segítséget took kérni h azt a nagy ürességet hiányt segitsen valaki megérteni pótolni. Mmeg elmagyarázini dolgokat az a baj h rákáérdezni sem ttok dolgokra mert nem toom h mi mi... tehát tudásra szomjazom :) szeretném ha valaki segitene mert szeretném ha valaki segitene h megértsem az elméleti részét is a gitározásnak mit miért hogyan stb h a gyakorlati is menjen tovább. Meerthogy én nemhogy orosz gitárt vagy mit akarok behangolni meg bundokkal ellátni hanem annál jobban el vok maradva

A segitséget elöre is köcönöm

hétf. jan. 08, 2007 18:59
ezüst tag

Hozzászólás 
Sziasztok!

Iranytu szaki !!! Ha még nem végeztél a gitár pontos beállításával, akkor talán tud segíteni Neked ez a bundméretező segédprogram.

Üdv: Oldlacy

csüt. okt. 26, 2006 21:00
a fórum lelke

Hozzászólás 
Kép !-]

szer. aug. 23, 2006 20:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Béláim az Úrban! (kaptam egy jelzést, hogy igénylik a hagyományos megszóltási formámat... :lol: )

nacorvus->köszönöm a segítséget!!!
így legalább (még, ha csámpásan is) el tudok indulni! :D
Megy a progi!
Még egyszer köszi!

szer. aug. 23, 2006 19:10
a fórum lelke

Hozzászólás 
Idézet:
Sajnos nincsen jó fülem
:D
Hát igy nehéz lesz,de ha mindenáron matematikai módszerekkel akarod belőni a kiindulási alap az "a"-síp,vagy a hangvilla.Ennek frekvenciája 440 Hz.Az hansor szerinti arányok:
a-----h-----c------d-----e-----f------g------a'
9/8, 15/16, 9/8, 10/9, 16/15, 9/8, 10/9

Az alaphansor C-vel kezdődik,ami a gitár hangolása szempomtjából egyértelmű zsákutca (EADGe') :roll:

Ha maradsz a "fülileg" módszernél akkor itt van egy pár:
http://www.guitarforbeginners.com/onlinetuner.html
http://www.guitar.sk/guitar/guitar_software.htm
http://www.gieson.com/Library/projects/utilities/tuner/
http://www.worldguitar.com/tuner.html

de,azt hiszem neked ez lesz a jó:
http://letoltes.prim.hu/index.prm?pid=2194

szerkesztenem kellet,mert az arányokra már nem emlékeztem pontosan és hülyeséget nem akartam írni

szer. aug. 23, 2006 14:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
nacorvus->hmmm. tehát nem én bolondultam meg.
Találtam orosz leírást, hogyan kell körzővel kiszerkesztgetni a bundosztást, Meg excel táblával próbáltam összehozni az osztás aránypárokat. Nem sikerült. Gondolom azért, mert az egyik gitár nylonhúros volt. :wink:

Olyan programot tudsz-e, ami csak a húr alaphangának a beállításában segítene. Sajnos nincsen jó fülem, az én többszörös összehasonlításos beállításaom tuti, hogy csámpás lenne.
Frekimérőm van, de nem jó erre a célra. Ilyen alacsony frekire 10s a mintavétel, és olyan gyors a lecsengés, hogy elejti, hibásan számolja a jeleket. A régi frekimérőkön (HF méréshez!) volt olyan, hogy periódusidő mérés...
na az jó lenne, de olyan a közelben senkinek nincs olyan műszere. :?

kedd aug. 22, 2006 17:38
a fórum lelke

Hozzászólás 
Hát nem könnyű eset :jajne:
Gyönyörű levezetése az aranymetszésnek a fentebb felsorolt aránypárok prezenteálása,de a gyakorlatban nemigazán működik...
Az un.spanyol-guitar teljes húrhossza 650 mm (elviekben..)de,mint tudjuk lefogás által a húrhossz rövidül és megváltozik a lamdatényező.. van egy néhány százasért kapható un. hangsip :arrow: igy,fülileg az alaphang simán hangolható.A húrláb magassága többnyire azért változtatható,hogy a húrok: 'EADGHe' eltérő keresztmetszetéből adódóan a vastagabb(E6) nyilván könnyebben "belezizeg" a következő buond-ba mint az az(e1).A basszusnál a kersztmetszetből adóan az E8 húr a húrlábnál akár 3-4 mm-t is eredményezhet a G-vel szemben,nembeszéve a hasonló hangolású nagybőgőről,ahol minez még íves kivitelü is.
A lényegre visszatérve: alaphangot síppal, vagy frekimérővel,nádihegedűvel belőni,majd oktávban ellenőrizni-(üveghangot pöncögni.)Mindez természetesen egy húrra vonatkozik.Aztán jön a többhúros próba: uu oktáv.ill.akkord-ez már többnyire fülileg és ekkor derül ki hogy a hangszer valóban az-e(mármint hangszer) vagy csak annak látszó tárgy. :arrow: ebből kifolyólag:
Idézet:
Valakitől hallottam, hogy van program, ami képes gitárhangolást is indikálni. találkozott már valaki ilyennel?

Valóban létezik ilyen algoritmus nem is egy,de a gyakorlatban használhatatlan.Ha ez alapján behangolod olyan mintha,de az igazi hangszeren hamisat fogol a másig hanszerhez képest:pl az orgona vagy szinyóhoz képest baromi hamis akkordokat fogsz produkálni a matemeatikailag tökéletessen belőtt gitárral.

Discusssió:két egyfoma nyakú(hurhossz-bung-gund arány) gitárt még azonos gyármányból sem találsz ill.ha talász abból az egyik mindig hamis lesz,vagy legalalábbos más a hangja

hétf. aug. 21, 2006 17:09
gyémánt tag

Hozzászólás Gitár hangolása
A problémám az, hogy pontosan be kellene állítanom két felújított gitárt.
Az egyik akusztikus, a másik elektromos. Noname, nem minőségi példányok (az akusztikus Orosz, nyaka volt megnyílva, az elektromost minden gyár tagadja) Mechanikusan, és elektromosan rendbe lettek téve!
Nem lettek változtatva!
Most kezdtem el tanulgatni/prüntyögni vele. Ide ideális.

Valakitől hallottam, hogy van program, ami képes gitárhangolást is indikálni. találkozott már valaki ilyennel?

Nem a gitárhúr alaphangjával van a gond, hanem a lefogott hangokkal.
A húrláb állítható, ezen szeretnék állítani.
Tudom, hogy létezik digitális hangoló, de nekem a környékemen nincs. :oops: Számítógép viszont van.

Még egy kérdés:
Mi a különbség a kiegyenlített lebegésű temperált hangskála, és a dúr hangskála között? (négyjegyű függvénytáblában van hang-freki táblázat!). Melyiket használják gitárnál?
Erre a problémára akkor szaladtam rá, amikor húrhosszat akartam számolni akusztikus gitárnál.

Mindkettő A hangja 440Hz, de a z eltérés +/-5Hz a hangok között.
2exp(-12) a hangköz a kiegyenlítettnél,
a normálnál
9/8;
10/9;
16/15;
9/8;
10/9;
9/8;
16/15

próbáltam a bundosztáasokat összehasonlítani, de az orosz, és a másik 2 minőségi (bementem egy hangszerboltba) aránypárjai egymással sem voltak köszönő viszonyban.

vas. aug. 20, 2006 12:31
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 25 hozzászólás ]