|
előtétlencsék/konverterek
Szerző |
Üzenet |
Birdie [digicam]
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 20:13 Hozzászólások: 1220 Tartózkodási hely: digitcam topik csakis... mi más? ;)
|
baman írta: es cirkularis vagy lienaris? mit jelent (mit akarhat jelenteni) az a fenti idezet, miszerint "A cirkuláris használata életveszély, használjuk inkább a lineárist."!? Digitre minden gyártó körpolárt ajánl, pedig az drágább és a lineár ugyanolyan jó, sőt néha jobb is. Az, hogy életveszély, a könyv túlzása. (fogalmazzunk finoman...). Körpolárom volt a korábbi gépemhez, de hogy életveszélyes lett volna... Még soha nem harapta el az ütőeremet Most lineárom van. Ugyanolyan jó. Birdie [digicam] írta: UV: igen, pont ez a célja. marmint, hogy ne csinaljon semmit? akkor miert hivjak UV szuronek, es miert nem egyszeruen csak lencsevedonek?[/quote]
Igen, az a célja, hogy védje az optikát. hogy miért nem úgy hívják? Hát azért, mert szűri az UV-sugarakat. Az más kérdés, hogy ez a funkciója lényegtelen, mert az optikákban egyébként is van UV-szűrő bevonat
|
kedd jún. 08, 2004 15:59 |
|
|
baman
ezüst tag
|
Birdie [digicam] írta: Még jó, hogy tetszik, pont azért használjuk es cirkularis vagy lienaris? mit jelent (mit akarhat jelenteni) az a fenti idezet, miszerint "A cirkuláris használata életveszély, használjuk inkább a lineárist."!? Birdie [digicam] írta: UV: igen, pont ez a célja.
marmint, hogy ne csinaljon semmit? akkor miert hivjak UV szuronek, es miert nem egyszeruen csak lencsevedonek?
|
kedd jún. 08, 2004 11:04 |
|
|
nord
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1770 Tartózkodási hely: Az ország egyetlen, diadalíves városa
|
Köszi a segítséget!
Valószínűleg lesz egy UV és egy polár is, most már az se érdekel, ha a nejem morogni fog emiatt.
|
hétf. jún. 07, 2004 12:54 |
|
|
Birdie [digicam]
gyémánt tag
Csatlakozott: csüt. márc. 25, 2004 20:13 Hozzászólások: 1220 Tartózkodási hely: digitcam topik csakis... mi más? ;)
|
Még jó, hogy tetszik, pont azért használjuk
A napsugarak beesési szögével merőlegesen fejti ki legjobban a szűrő a hatását. Mélykék eget "csinál". A felhők így kontrasztosabbak lesznek az égen.
UV: igen, pont ez a célja.
|
hétf. jún. 07, 2004 11:10 |
|
|
nord
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1770 Tartózkodási hely: Az ország egyetlen, diadalíves városa
|
Birdie [digicam] írta: Nem. A polárszűrő teljesen más, mint az UV. Az UV szűrő tulajdonképpen semmit nem csinál. Csak ott van az obi előtt. A képbe nem szólhat bele. A polár elég keményen belenyúl a képbe. Ez itt egy polárszűrős kép: Jól látszik a polárszűrő hatása a jobb felső sarokban.
Köszi!
Polár: tényleg rendesen belenyúl a képbe, de nekem tetszik. Lehet, hogy az a kép nélküle nem lenne ilyen jellegzetes.
Elgondolkoztató a dolog, lehet hogy kéne venni egy polárt is?
UV: ha jól értem, akkor lényegileg csak lencsevédőként használatos. (Bár gondolom Te sem véletlenül használod.)
Üdv.
|
hétf. jún. 07, 2004 10:59 |
|
|
Birdie [digicam]
gyémánt tag
|
Nem.
A polárszűrő teljesen más, mint az UV. Az UV szűrő tulajdonképpen semmit nem csinál. Csak ott van az obi előtt. A képbe nem szólhat bele.
A polár elég keményen belenyúl a képbe.
Ez itt egy polárszűrős kép:
Jól látszik a polárszűrő hatása a jobb felső sarokban.
|
hétf. jún. 07, 2004 10:47 |
|
|
nord
gyémánt tag
|
Birdie [digicam] írta: Norbi írta: A leggyakrabban használt UV (és Skylight) szűrőt például nem ajánlják a digitális gépekhez, mivel a mechanikai védelem jelentette előnyt meghaladja a szűrőkön keletkező tükröződések káros hatása. Ezzel nem értek egyet. A tükröződés, reflexió nyilván gond, de nem jelentkezik sűrűn. Nappal szemben, erős fényforrásnál (pl. utcai lámpa) jelentkezhet, de pont azért kell többrétegű HTMC-t venni, hogy ez gyengébb legyen. Mint irtam, a Hama rettenetesen reflektál sajnos. Hova-val is észre lehet venni, ha keresi az ember, de messze nem zavaró, mint a Hamáé. Nem tudom, így általánosítva írta ezt a könyv? Szinte szó szerint. (A két könyvből összevonva idéztem.) Birdie [digicam] írta: Norbi írta: Nagy hülyeség az a következtetés, hogy a nagyobb mértékű fényelnyeléstől és a lencsevédelemtől eltekintve ugyanolyan pozitív hatása van mindkettőnek? Mármint melyik kettőnek? a körpolár vs. lineár polár, vagy polár vs. UV? A polár vs UV-re gondolok. Birdie [digicam] írta: Norbi írta: A polárszűrőt csak tájfotónál érdemes használni, vagy mindig fenn lehet az objektíven, mint az UV-szűrő? Nem csak tájfotónál, nyilván más témák esetén is jól jöhet (akár egy szép autó fotózásánál is, jobban kihozza a színét, ha eltünteted a tükröződéseket (100%-osan természetesen nem lehet az egész autóra nézve). Rajta lehet az obin, de tudd, hogy kb. 1,5 Fé-et levesz a fényerőből. Tehát obivédőnek nem nevezném, mert van olyan eset, amikor csak zavar.
Tehát, ha jól értem, akkor az UV-szűrőt érdemesebb megvenni, mert az mindig fent lehet az obin, és a hatása is megközelítőleg olyan jó, mint a lineáris poláré?
Bocsi az esetleges hülye kérdésekért...
Üdv,
|
hétf. jún. 07, 2004 10:35 |
|
|
Birdie [digicam]
gyémánt tag
|
Digitális fotózás műhelytitkai írta: A leggyakrabban használt UV (és Skylight) szűrőt például nem ajánlják a digitális gépekhez, mivel a mechanikai védelem jelentette előnyt meghaladja a szűrőkön keletkező tükröződések káros hatása. Ezzel nem értek egyet. A tükröződés, reflexió nyilván gond, de nem jelentkezik sűrűn. Nappal szemben, erős fényforrásnál (pl. utcai lámpa) jelentkezhet, de pont azért kell többrétegű HTMC-t venni, hogy ez gyengébb legyen. Mint irtam, a Hama rettenetesen reflektál sajnos. Hova-val is észre lehet venni, ha keresi az ember, de messze nem zavaró, mint a Hamáé. Nem tudom, így általánosítva írta ezt a könyv? Norbi írta: Nagy hülyeség az a következtetés, hogy a nagyobb mértékű fényelnyeléstől és a lencsevédelemtől eltekintve ugyanolyan pozitív hatása van mindkettőnek? Mármnt melyik kettőnek? a körpolár vs. lineár polár, vagy polár vs. UV? Norbi írta: A polárszűrőt csak tájfotónál érdemes használni, vagy mindig fenn lehet az objektíven, mint az UV-szűrő?
Nem csak tájfotónál, nyilván más témák esetén is jól jöhet (akár egy szép autó fotózásánál is, jobban kihozza a színét, ha eltünteted a tükröződéseket (100%-osan természetesen nem lehet az egész autóra nézve).
Rajta lehet az obin, de tudd, hogy kb. 1,5 Fé-et levesz a fényerőből. Tehát obivédőnek nem nevezném, mert van olyan eset, amikor csak zavar.
|
hétf. jún. 07, 2004 8:23 |
|
|
nord
gyémánt tag
|
Birdie gyakorlati tapasztalata, ajánlása mindenképpen meggyőző, de azért lenne egy utolsó kérdésem, mielőtt kedden megveszem a Hoya-t.
Digitális fotózás műhelytitkai könyv I. és II. részében olvastam ezeket:
A leggyakrabban használt UV (és Skylight) szűrőt például nem ajánlják a digitális gépekhez, mivel a mechanikai védelem jelentette előnyt meghaladja a szűrőkön keletkező tükröződések káros hatása.
Egyedül talán a polárszűrő használatos gyakran (amely minden komoly tájfotónál fontos), kiküszöböli a fényes felületek tükröződését, kontrasztosabb, tisztább felvételt, telítettebb színeket kapunk. A cirkuláris használata életveszély, használjuk inkább a lineárist.
Ennyi az idézet.
Ez az az eset, amikor az UV-szőrőknél a gyakorlat annulálja az elméletet?
A lineáris polárszűrőnél szinte ugyanazokat az érveket hozták fel, mint máshol az UV-szűrőre. Nagy hülyeség az a következtetés, hogy a nagyobb mértékű fényelnyeléstől és a lencsevédelemtől eltekintve ugyanolyan pozitív hatása van mindkettőnek?
A polárszűrőt csak tájfotónál érdemes használni, vagy mindig fenn lehet az objektíven, mint az UV-szűrő?
Lényeg a lényegben: maradjak az UV-s Hoyánál?
Bocsi, hogy ilyen sokat kérdezek, de még tanulom a fotózást, és úgy vagyok vele, hogy inkább kérdezek, mert okosabbtól / tapasztaltabbtól tanulni soha nem szégyen.
Üdv.
|
vas. jún. 06, 2004 20:26 |
|
|
Birdie [digicam]
gyémánt tag
|
Nem olvasok marketingmaszlagot, én csak a mások és saját tapasztalataim miatt váltottam Hoya-ra, ezt dicsérték sokan, Hama-val meg vajom volt.
|
csüt. jún. 03, 2004 16:10 |
|
|
nord
gyémánt tag
|
Köszi, Birdie!
Azt hiszem, telefonon megbeszélem velük, a honlap elkészültét nem bírom kivárni.
Amúgy a használat során észrevetted azt, amit előnyként felhoznak?
Üdv.
|
csüt. jún. 03, 2004 15:56 |
|
|
Birdie [digicam]
gyémánt tag
|
Igen, befolyásolhatja a képminőséget egy gyenge szűrő.
Legtöbbször a kontrasztcsökkenés, illetve a tükröződés okozhat kellemetlen meglepetéseket.
Hama-t nem javaslom, Hoya-t igen.
Nem olyan drága az! (lassan 4 optikám van, egy kivetelével mindegyiken Hoya van. Egyiken Hama. Olyan is... De akkor prompt kellett vennem valamit. Majd lecserélem nemsoká azt is Hoya-ra, mert sajnos nagyon tükröz.)
Ha veszel, akkor HTMC Super-t keress.
itt nézz szét, ha majd kész lesz a új weblapjuk:
www.optiform.hu (bár nem értem miért nem lehet úgy weblapot csinálni, hogy közben megy a régi működő, ehh...)
|
csüt. jún. 03, 2004 13:53 |
|
|
nord
gyémánt tag
|
Sziasztok!
Panasonic FZ2 gépkönyvét olvasgatva "kedvet kaptam" egy MC lencsevédőhöz.
Persze minél többet olvasgattam a témában, annál jobban elbizonytalanodtam.
Van, aki szerint nagyon jó, mások azt mondják ne vegyek.
Aztán van aki azt mondta, hogy Hoya-t vegyek - aranyárban...
Első kérdésem az lenne:
képminőséget befolyásolja-e hátrányosan egy UV-szűrő?
Mivel a gyári Panasonicot nem lehet kapni, ezért interneten keresgettem, de csak a fotomarketnél találtam UV-szűrőt.
Ez a Hama M55 4.870Ft-ért.
A leírása:
"ideális objektívvédő, kontrasztosabb képet eredményez, kiküszöböli a köd és a szórt UV sugárzás hatását, abszolút semleges színű."
Vagyis ez alapján kiváló választásnak tűnik.
Szerintetek is az, vagy melyik az a típus amit érdemes lenne megvenni, és legfőképpen: hol és mennyiért?
Üdv.
|
csüt. jún. 03, 2004 12:34 |
|
|
_optikus_
arany tag
|
A soligor a leggagyibb. Nezd meg az optiform-ot (http:\\www.optiform.hu) ott van mindenfele. Inkabb vegyel Raynox-ot ha a gyari nagyon draga (mondjuk az szokott a legjobb lenni).
|
pén. ápr. 30, 2004 13:38 |
|
|
agoston
ezüst tag
|
Ez a téma engem is nagyon érdekelne! Canon a75-ösöm van, az extreme digital árait nézegettem, és úgy láttam, hogy kb 50 ezer Ft-ból Soligor márkájú konverter tubus, és három előtétlencse (nagylátószögű + tele + makro) kijönne. A kérdésem hasonló. Használhatóak-e ezek az előtétlencsék, megéri-e az áruk, érdemesebb-e inkább apránként márkásabb lencséket vásárolni (gondolom a tubus mindegy, hogy milyen márka), s ha igen akkor hol?? Előre is köszönöm a tanácsot!
|
csüt. ápr. 29, 2004 16:22 |
|
|
Gyewzew
vas-tag
|
Az Extreme Digitálnál lehet kapni. ( www.edigital.hu), de van boltjuk is.
Hajdani Zenit gépemhez vettem Hanimex tele/wide konvertert. Gyorsan el is adtam, mert nagyon vinyettált.
Reméltem, csak van valakinek tapasztalata konverterekkel, még ha nem is Fuji gépen használja.
A márka nyújthat valami támpontot a minőség megítéléséhez.
|
csüt. ápr. 29, 2004 11:08 |
|
|
Birdie [digicam]
gyémánt tag
|
Na oké, igy már mindjárt jobb. Nagy minőséget sztem nem várhatunk tőle, mondom, Soligor nem gyárt, csak cimkéz és forgalmaz. Ki kellene próbálni. Vagy csak online rendelhető?
|
csüt. ápr. 29, 2004 10:31 |
|
|
Gyewzew
vas-tag
|
Birdie [digicam] írta: Soligor nem gyárt lencséket (sem), mástól veszi át. Valami olcsó cuccokat forgalmaz saját név alatt (Tesco gazdaságos?). Bár ezt nem támasztja aláa 140e ft-os ár, ami köztünk szólva úgymond most pofánvágott.
A fenébe is! Egy 0-val többet írtam. Szóval 14 eFt - barátságos ár, csak milyen minőség?
|
szer. ápr. 28, 2004 22:45 |
|
|
Birdie [digicam]
gyémánt tag
|
Fujinak is van pedig és azok ráadásul jók is. Láttam Raynox telét, hát az valami borzalom (S602-n láttam, nagyon csúnya kromatikus aberrációt produkált). Soligor nem gyárt lencséket (sem), mástól veszi át. Valami olcsó cuccokat forgalmaz saját név alatt (Tesco gazdaságos?). Bár ezt nem támasztja aláa 140e ft-os ár, ami köztünk szólva úgymond most pofánvágott. 140e Ft-ért cserélhető optikás gépekhez nagyon jó nagylátószögű optikát lehet kapni. Ez meg "csak egy" konverter. Ennyi pénzt én nem áldoznék rá az biztos, a kezdő 38 mm-edből kb. 23 mm-ed lesz, ami jól hangzik, de a gépednek egyébként is túl nagy hordótorzítása van, amitmég a konverter méginkább "felerősít". Elgondolkoztató!
Makróelőtét azért jóval barátságosabb! Melegen (nem félreérteni!) ajánlom a Raynox DCR-250-est, kiválóan használható az S602-vel (is), csodálatos képeket lehet vele csinálni. Ára kb 15e Ft, ha jól emlékszem.
|
szer. ápr. 28, 2004 9:46 |
|
|
Gyewzew
vas-tag
|
előtétlencsék/konverterek
Előtétlencse vásárlását fontolgatom S602 gépemhez. Minimum egy nagylátószögű konverterre gonolok, de később jól jöhetne egy tele meg egy makró is.
Kérdéseim:
Milyen márkát érdemes venni (amely olcsó, de használható)? Pl. Soligor 0.6x-t kínálnak 140000-ért. A Raynox jóval drágább, Fuji hírdetéssel még nem találkoztam.
Melyik fajta ront kevesebbet a képminőségen?
A tele konverter mennyire használható?
A makró mennyi pluszt ahhoz képest, hogy az alapobjektívvel is lehet makrózni?
|
kedd ápr. 27, 2004 23:54 |
|
|