Szia.
Mostanában vettem pont egy ilyen Z30-as gépet. Nekem az ég világon semmi bajom vele, nagyon szép képeket lehet vele készíteni, 21 un. bestshot funkciója van amivel különböző témák szerinti előbeállítások vannak eltárolva. Némelyik nagyon hasznos és az adott témán belül valóban szép képeket készítenek.
Nekem 3 fő szempontom volt amikor gépet keresgéltem. Az első és a legfontosabb, hogy olyan kicsi legyen, hogy mindig nálam lehessen a zsebemben vagy egy ővtáskán. A második szempont, az ára volt a harmadik holtversenyben a másodikkal, a képminőség. A megapixel annyira nem érdekelt, mert (tudtommal) igazából nem a MP számít, hanem a lencse minősége, már persze ha nem posztereket akarok készíteni. Én max. 10x15 papírképpel számolok, de a 3MP-el lehet nagyobbat is ha nagyon szükséges.
Ezek alapján kezdtem el keresgélni. Végül a Sony DSC-T1-et néztem ki magamnak, mert elég jó vélemények voltak róla mindenféle tesztelő helyeken. Ez lett volna netto 110e. huf. és akkor volt a Z30 85.e huf. Gondoltam ennyit megér a különbség. Azután húzódott a vásárlás és néhány hét alatt a Z30 ára leesett 67e. huf.-ra. Na, ennyivel már nem éreztem jobbnak a T1-et, ha azt is beleszámítom, hogy ahhoz a kártya egy kisebb vagyon ha ki akarom használni a 640x480 30fps tulajdonságát.
Visszatérve a Z30-ra. Pentax lencséje van ami tudtommal nem egy rossz minőség. Ami a méret miatt kompromisszumként le kell nyelni az, hogy mivel csak egy csatlakozó fért el a gépen, így dokkolón keresztűl lehet csak tölteni az akksit és letölteni róla a képeket. Nincs rajta TV kimenet, így nem lehet a nagyinak megmutatni a családi képeket a TV-n (ezt fájlalom a leginkább). Nincs dátumbélyegzés a képre. Ezek nem egetrengető problémák, de örültem volna neki.
Hasznos tulajdonságai:
- hosszú munkaidejű aksi és 3 óra alatt nulláról fullon van
- bestshot előbeállítások
- nagyon szép makró képeket készít
- szép képet készít éjszaka is de csak állványon
- 3x-os optikai és 4x-es digitális zoom = 12x zoom. Igazából nem szeretem a digitális zoom funkciót, de ha csak számítógépre készül akkor meglepően élvezhető kép lesz belőle (max.1024x768)
- kellemes méretű 2"-os kijelző szép, éles színekkel
- video felvétel 320x240 15fps. hanggal, szép színekkel de akadozós. Ebből szerintem nem is lehet többet kihozni ilyen fps értékkel.
- a gépen átméretezhetem a képet, így helyet spórolva a kevésbé fontos képpel hosszú úton.
- a gépen kivághatok egy részletet a képből csak azt elmentve.
- html albumba rendezhetem (10 féle) a képeket és így már a kész index.htm fájlt tölthetem fel akár az internetre is.
- minden képhez max. 30mp. hangot is felvehetek.
- Diktafonként is használható, szinte korlátlan idejű hanganyak tárolására képes. Néha igazán jól jön. Nem kell jegyzetelgetni tárgyaláson, értekezleten, vagy ha nincs is papír, toll a kézügyben.
Nos, hirtelen ennyi jutott eszembe
. Ha kérdése van vkinek ne tartsa vissza.