Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 14, 2025 5:39

Hozzászólás a témához  [ 11 hozzászólás ] 
Objektívek ismertetői 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Babajaga írta:
Ez feltételezés hogy egy Minolta Z3 -ason egy olyan optika mely kisfilmes kaput kirajzol a lényegesen kisebb területű CCD-n mekkora képet rajzolna. Én arra mondtam hogy gazdaságtalan volna a kis CCD-hez ilyen optikát használni.

Ja igen.
Az eredeti kérdés volt marhaság.

De még mindig nem értem hogy jön az ide, hogy az érzékelőt készítik kisfilmes méretűre.
Mert eddig csinált ilyet a Kodak, de befejezte, mert nem vált be anyagilag.
Most már csak a Canon csinálja.
Nikonnak esze ágában sincs fullframe érzékelővel gépet készíteni.
Többieknek meg esélyük sincs ilyenre amíg a Sonynak nincs ilyenje (ami feltehetően sokáig igy is lesz)...

csüt. dec. 01, 2005 16:00
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
"Ha felteszel a gépre egy kisfilmes kaput kirajzoló optikát akkor az a Z-s gépen az érzékelőlapka jóval kisebb területére tud csak képet vetíteni, ahányszor kisebb az érzékelőlapka mint a 24x36mm, látszólag annyiszorosa lesz az optika gyújtótávolsága az eredetinek"

Ez feltételezés hogy egy Minolta Z3 -ason egy olyan optika mely kisfilmes kaput kirajzol a lényegesen kisebb területű CCD-n mekkora képet rajzolna. Én arra mondtam hogy gazdaságtalan volna a kis CCD-hez ilyen optikát használni.

szer. nov. 30, 2005 14:52
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
Babajaga írta:
Ha felteszel a gépre egy kisfilmes kaput kirajzoló optikát akkor az a Z-s gépen az érzékelőlapka jóval kisebb területére tud csak képet vetíteni, ahányszor kisebb az érzékelőlapka mint a 24x36mm, látszólag annyiszorosa lesz az optika gyújtótávolsága az eredetinek. Persze ez logikátlan gazdaságtalan ezért inkább az érzékelőt készítik kisfilmes méretűre.

Jézusisten!!!!
Kérlek ne!! Ekkora marhaságot ne már azért!

Méghogy azért csinál a Canon (mert most már csak ő) 36x24-es CMOS-t mert az APS-C gazdaságtalan lenne...

Nem!!
Határozottan nem!!

Azért csinál, mert van pár fotós, akiknek fontos hogy a meglévő objektívjeiket ugyanúgy tudják használni a digitális vázukon, mint a filmes gépükön.
Hogy gazdaságosabb lenne?
Ellenkezőleg!

Egy fullframe érzékelős gépre sokkal nehezebb és ezáltal drágább jó minőségű (főként nagylátószögű) objektívet gyártani.

Nézz csak szét néhány fullframe-es tesztet, és magad is be fogod ismerni: az APS-C sznezor és a kiesbb méret miatt leesett részek igen jó hatással vannak a képminőségre, mármint ami a vignettálást és a szférikus hibát és a torzítást jelenti.

Nézz meg mondjuk egy EOS-5D-t egy 50-es fix obival. Gyönyörű peremsötétedése van.

Éljen a fullframe és a gazdaságosság :)

(ui: házi feladatként azon is el lehet gondolkozni hogy akompakt gépeken miért lehet ilyen árakért 300-400 mm-nek megfelelő 10-15x-ös átfogású optikákat csinálni, miért nincs fullframe-re 400 mm-es objektív megfizethető áron és miért kerül középformátumhoz 600e Ft-ba egy 250 mm-es objektív, ami még egyáltalán nem számít igazán nagy telének középformátumon... hát ennyit a gazdaságosságról)

szer. nov. 30, 2005 14:23
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha felteszel a gépre egy kisfilmes kaput kirajzoló optikát akkor az a Z-s gépen az érzékelőlapka jóval kisebb területére tud csak képet vetíteni, ahányszor kisebb az érzékelőlapka mint a 24x36mm, látszólag annyiszorosa lesz az optika gyújtótávolsága az eredetinek. Persze ez logikátlan gazdaságtalan ezért inkább az érzékelőt készítik kisfilmes méretűre.

csüt. nov. 24, 2005 9:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszönöm a weboldalt!
Nem akarok egyáltalán obit tennia gépemre! Nem is írtam ezt. Azt írtam, hogy ha jó lenne rá. És, ha rá is tenném. Akkor mi lenne. AZért kérdeztem ezt, hátha akkor megtudok belőle valamit.
Most már tudom mi az a gyújtótávolság.
Majd még kérdezek! :-)

csüt. nov. 24, 2005 6:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Babajaga írta:
A nem cserélhető objektíves gépre is fel lehet tenni egy objektívet a szűrőmeneténél fogva, ún fordítógyűrűvel. Itt 50 mm körüli optikákat szoktak makrózás céljából feltenni.

Ez teljesen igaz, bár a topicnyitó nyilván nem erről beszélt. :wink:

szer. nov. 23, 2005 12:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
A nem cserélhető objektíves gépre is fel lehet tenni egy objektívet a szűrőmeneténél fogva, ún fordítógyűrűvel. Itt 50 mm körüli optikákat szoktak makrózás céljából feltenni. A fordítógyűrűn mindkét menet külső, ellentétben a menetátalakító gyűrűvel. Ne keverjük az objektíveket és a tele, nagylátószögű és makró FELTÉTEKET. A feltéteket menetátalakító gyűrűvel lehet feltenni, míg pld egy 50 mm-es Tessart pedig fordítógyűrűvel.

szer. nov. 23, 2005 11:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kispedro, ne haragudj meg, de tényleg azt kell mondjam, hogy érdemes lenne a http://fotosuli.lap.hu-n elkezdeni a fotós alapokkal történő ismerkedést.
Sokkal pontosabb megfogalmazásban, sokkal gyorsabban kapsz választ a kérdéseidre, és ráadásul még az a vád se fog érni, hogy másoktól várod a sültgalambot. :wink:

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lehessen kérdéseket feltenni (hiszen senki se úgy született, hogy már minden tudás tulajdonosa volt), de ha valaki a nulláról indul, akkor azért tényleg nem árt elolvasni az alapokat, főleg, ha azokat már más hozzáértők nem egyszer nagyon jól leírtak.

Üdv.

(Azt meg már hozzá se merem tenni, hogy van ezen a fórumon egy kifejezetten objektívekkel foglalkozó topic, így értelmét se látom ugyanabban a témában még egy újabbat nyitni...)

szer. nov. 23, 2005 10:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
http://www.fotovilag.hu/school1/school1 ... hool1_id=3

Itt található a gyújtótávolság meghatározása.

kedd nov. 22, 2005 20:45
gyémánt tag

Hozzászólás 
A gyújtótávolság fogalmát tényleg neked kellene megkeresni, mert ez az alap alapja. Fényerő a gyújtótávolság és a legnagyobb ( hasznos ) nyílás hányadosa.Pld egy lencse fókusza 50mm legnagyobb nyílás (blende, apertúra ) átmérője 25mm, akkor ez az optika 50:25= 2-es fényerejű.

A Canon bajonettes objektívet hogy akarod feltenni egy nem cserélhető optikás, ráadásul Minoltára. Ráadásul a Z10-en már van egy ultrazoom, ami erősebb is mint a 90-300-ig.

kedd nov. 22, 2005 20:38
gyémánt tag

Hozzászólás Objektívek ismertetői
Üdv!
Szeretnék egy kis leírást kérni a külömböző fajta objektívekről. Melyiket, mire érdemes használni, mi az, hogy pl. 90-300mm gyújtótávolság, mi az, hogy f/4.5-5.6 fényerő, meg ilyenek.
Pl. van egy ilyen obi:
Canon EF zoom objektív
- 90-300mm gyújtótávolság
- f/4.5-5.6 fényerő
Pl. ennek honnan tudom, hogy mekkora a menete, amit a gépre tudok csavarni. Ha pl. jó lenne az én gépemre (minolta Z10) és tennék rá egy ilyet, akkor miket érnék el vele. Miben lenne nekem jobb? A gépemen most van egy menetátalakító gyűrü 42-ről 52mm-re. Ezt azért vettem rá, mert vettem rá UV szűrőt, de akarok még polárt is.
Remélem most nem az jön, hogy még ilyeneket sem tudsz, meg vegyél könyvet, stb, stb. Van egy könyv, amit szeretnék megrendelni, de még várnom kell rá egy picit.
Addig is szeretnék tanulni egy kicsit az obikról, mert ezekről a dolgokkal még nem igazán foglalkoztam soha.
Előre is köszönöm a segítőkész hozzászólásokat.

kedd nov. 22, 2005 20:17
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 11 hozzászólás ]