Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: hétf. dec. 30, 2024 20:38

Hozzászólás a témához  [ 32 hozzászólás ] 
Helyes RAW feldolgozás (progik, színtér, nyomtatás) 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
szvsz ha ott van az akármilyen kinyomtatott-nagyitott tesztkép amihez a monitorod beállitottad és ezt lefényképezed az adott helyszinek, akkor nem különösebben nagy kihivás utána a fehéregyensulyt beállitani akor se ha nem pont 18% az a szürke. A lényeg, hogy ott van nálad az eredeti kép, az elkészitett kép, innentöl csak rajtad mulik, hogy a végeredmény megegyezzen az eredetivel. Szerintem nagyitásra leadáskor érdemes a labor által megadott optimális felbontásra méretezet képet leadni, mert leméretezés után egy kis élesités nem árt a képnek, amit vagy megcsinál a labor vagy nem, ha csinálja akkor vagy ugy ahogy te szeretnéd vagy nem.

pén. feb. 03, 2006 13:06
Profil Privát üzenet küldése
ezüst tag

Hozzászólás 
Köszi Nord, lementettem a tesztábrát! Azonban minden bajomat ez sem oldja meg... ugyanis azért kellene nekem a fentebb említett Kodak tesztábra, mert, ha mondjuk mesterséges megvilágításnál csinálok képeket (főleg, ha a nem erre kitalált kerti halogénlámpákkal), akkor ezt ott lefotózva (mondjuk a portréalany kezébe adva) pontosan el tudom végezni a WB-beállítást azon a képen. Utánna már csak ezt a beállítást kell elmentenem (Camera Raw-nál ez lehetséges) és ezzel gyorsan megcsinálhatom az egész sorozatot, nem kell mindegyik képpel külön tökölni.

Az általad javasolt megoldás inkább arra jó, hogy a monitort képét és a labor produktumát minél jobban közelítsem egymáshoz, de a fent leírt beállításhoz nem lesz jó az előhívatott tesztábra, mert azon nem biztos, hogy a középszürke tényleg 18%-os (még akkor sem, ha korrekció nélkül hívatom elő, mert a technológiából fakadóan mindig van valamennyi szórás).

Más: Laborba beadás előtt érdemes átméretezni a képet, vagy csak beadom a full felbontásút és kész?
(Mondjuk 10x15-höz is a 8Mp-eset adjam be?)

csüt. feb. 02, 2006 15:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha monitorkalibráláshoz szeretnéd használni (vagyis közvetve raw-feldolgozáshoz is jó lesz), akkor ez szerintem jó megoldás:
http://info.fujinet.hu/teszt.jpg -> ezt a képet letöltés után mindenféle korrekció nélkül hívasd elő kb. 13x18 méretben, majd a monitort hangold össze az előhívott képpel.

Ha ez megvan, akkor nagyításnál is olyan színhűségű képet kapsz, amit a monitoron látsz, és ez a kép a monitoron és előhívva is tökéletes lesz a fehéregyensúlyhoz.
És mivel a képfeldolgozás a monitor nélkülözhetetlenségét is jelenti, ezért szvsz ez a legjobb megoldás.

Üdv.

szer. feb. 01, 2006 17:49
ezüst tag

Hozzászólás 
Senki... semmit?

szer. feb. 01, 2006 16:10
ezüst tag

Hozzászólás 
Nekem leginkább arra kellene, hogy ha RAW-ban fotózok utánna egyszerűbb legyen a fehéregyensúly beállítása. A színskála miatt meg talán jól jönne monitor vagy szkenner kalibrálásnál is.

kedd jan. 31, 2006 8:38
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sandro írta:
Ezt a Kodak tesztábrát nem tudjátok, hol lehet kapni?

http://www.adorama.com/catlite.tpl?op=large_image&sku=KKQ13.JPG

[A képet akartam beszúrni, de valahogy nem jött össze]

Állítólag egész tűrhető az ára (kb. 6000 ft.)

Sandro, mire kell neked ez a tesztábra?
Egyébként a neten is van néhány; obiteszthez, monitorhoz, fotónyomtató beállításhoz ezek is jók:
http://digicam.pompi.hu/obiteszt/index.html
http://www.fotovilag.hu/foto/kalibra.htm

hétf. jan. 30, 2006 18:09
ezüst tag

Hozzászólás 
Kezdő vagyok a digitális fotózás területén és hát természetesen az ehhez kapcsolódó képfeldolgozásban is.
Én olyan emberek tapasztalatait szeretném hallani, akik linux alatt végeznek raw feldolgozást.
Én eddíg a következő lehetőségeket (progikat) találtam (Minolta mrw file-hez)
Elsősorban ami kézenfekfő az a Gimp. Ehhez több plugin is van, én az alábbiakkal próbálkoztam:
mrwtoppm, dcraw, ufraw. Az exif infot egyik sem viszi át a jpeg képbe, ufraw egyáltalán nem kezeli.
Találtam két külön progit is:
Bibble Pro (shareware), tetszik, tud gyors batch feldolgozást, könnyen kezelhető, gazdag eszköztár stb. Viszont extrém képekkel (pl. napnyugtakor ellenfényben, a Duna jegén készült képnél) rosszabb eredményt adott mint a többiek.
LightZone (java alapú linuxra ingyenes).
Annak ellenére, hogy javás elég gyors. Az előbb említett ellenfényes képet pl. jobban oldotta meg. Nem tud viszont batch feldolgozást, web galéria készítést, amit viszont a Bibble tud.
Egy szónak is száz a vége, ezzel a támával kapcsolatban, ha valakinek van bármilyen tapasztalata, ötlete, tanácsa, hasznos link-je kérem ossza meg. :-)

szomb. jan. 28, 2006 14:12
ezüst tag

Hozzászólás 
A nevét már sikerült kiderítenem: Kodak-Color-Separation-Guide

....csak azt nem, hogy Magyarországon hol és pontosan mennyiért lehet venni (USA-ban kb. 25 $)! Remélem nem onnan kell ezt is hozatni!!! :x

pén. jan. 27, 2006 19:41
ezüst tag

Hozzászólás 
Ezt a Kodak tesztábrát nem tudjátok, hol lehet kapni?

Kép

Állítólag egész tűrhető az ára (kb. 6000 ft.)

pén. jan. 27, 2006 19:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tuti, én is ezt használom, de Birdie a szakember, madj megerősít :wink: . (Vakus képeknél szerencsére nincs rá szükségem, a 430EX már tudja azt a fícsört, hogy színhőmérséklet információt továbbít a váznak. Így ha a wb auto-n vagy vaku állásban van, akkor színhelyes képeket kapok.)

pén. jan. 27, 2006 18:57
ezüst tag

Hozzászólás 
Nord: Ez tuti? Pár hete nézegettem valamelyiket, hogy egész jó, akkor két legyet ütnék egy csapásra!

pén. jan. 27, 2006 18:36
ezüst tag

Hozzászólás 
Na... van itt más is:

http://www.colormanagement.hu/index.php ... 5aec749b96

Árat viszont nem találtam (gondolom jó drágák).

pén. jan. 27, 2006 18:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ne fehérre lőj, mert a fehér lap sose teljesen fehér.
Ha pl. megveszed bármelyik NG fotóskönyvet (pl. tájak és képek vagy a portré és riport), akkor annak kivághatod a belső borítóját, ugyanis azt nem véletlenül csinálták középszürkére. :wink:
Ezzel szinte 100%-osan tökéletes wb-t kapsz.

pén. jan. 27, 2006 18:17
ezüst tag

Hozzászólás 
Igaz én még csak most próbálkozom a mesterséges megvilágítású fotózással, de úgy gondolom a egy-két ezer Ft-ért kapható halogén lámpák bőven megteszik. Igaz ezeknek nem lehet olyan pontosan meghatározni a színhőmérsékletüket, de digitális technikát használva ez talán nem akkora gond. Főleg ha van valamilyen tesztábrád, amihez pontosan be tudod lőni (a fehérlapos mérés nekem nem jött be) ! Apropó!!! Tud valaki olcsón ilyet?

Eddig ezt találtam:

WhieBall: http://www.pictureflow.com/products/whibal/index.html (a legolcsóbb 40$)

pén. jan. 27, 2006 17:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Amire még nagyon figyelni kell a reflektorizzók hajlamosak a robbanásra, különösen a túlfeszített izzók.

pén. jan. 27, 2006 14:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
mi is vettünk anno még az fz10 + házibarkács studiohoz ilyen 500w-os lámpákat, de ott határeset volt a fény elégségessége iso50/100-on (felette meg ugyebár panát használni ... ) és valami hihetetlenül melegitett. Mondjuk nyáron kisérleteztünk és nem valami hatalmas szobában, de pár perc alatt felforralta a levegöt és szegény modellnek meg kifolyt a szeme a folyamatos fénytöl (viszont tök jo napszemüveges képeket csináltunk :) )

pén. jan. 27, 2006 14:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hű de átmentünk stúdiótechnikába :)
méhsejtrács helyett én a snootot használom, ezt ugyanis sokkal könnyebb házi körülmények között megvalósítani ;)
egy hosszú kartondobozt alakítottam át úgy, hogy a belsejét fehér papírral kibéleltem, s így tudok keskenyebb fénnyalábot létrehozni.

Mivel a papír gyúlékony, vigyázzunk a tűzbiztonságra! Csak akkor kapcsoljuk fel a refiket, amikor már fotózunk, majd utána le.
2-3 perc alatt azért még nem gyullad ki a karton, de ne próbáljuk ki milyen gyorsan kap lángra a felette lévő függöny ;)
500W az mégiscsak 500W

pén. jan. 27, 2006 14:05
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ilyen olcsó??? Én meg nem is mertem megkérdezni mennyi tízezrest fektettél a világítástechnikába. :D Ez jó, hétvégén én is beszerzem!
Van még ilyen jó ötlet, ami ilyen jó árban van és használható a világításhoz? Gondolok itt a méhsejtrácsos előtétekre, stb, stb, stb.

pén. jan. 27, 2006 13:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
upsz, bocs, elgépeltem :)
természetesen nem 500e ft-os lámpák :oops:

sima teszkós 800 Ft-os 500W refi, házibarkács állványon.
de praktikeres katalógban láttam állványostól is, igaz az 5e Ft.

pén. jan. 27, 2006 12:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
:) Köszi én is a tippeket Birdie!
A minap találtam egy nyolcszálas 1000W-os refi izzót... Gyönyörű darab, talán még működik is. :)
Kép

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tigrincs hétf. jan. 30, 2006 13:53-kor.

pén. jan. 27, 2006 7:34
gyémánt tag

Hozzászólás 
Phű, ez nem egyszerű, de próbálkozok!
(Gondolom a refik azok nem félmilliósok, hanem 500watt teljesítményűek.)

Köszi!

csüt. jan. 26, 2006 21:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
OFF:
Alapvetően világos háttér, világos öltözék célszerű hozzá. Általában FF-ben szokták, én is abban akartam, de asszony rámparancsolt, hogy márpedig szinek kellenek (igy van az amikor a fotós nem dolgozhat saját ízlésének megfelelően, a megrendelő dirigál :D)

Szóval fehér lepedő a háttér, fehér ruci, két 500W-os refi, pozitív exp. kompenzáció hogy a fehér fehér legyen, aztán már csak digitális képfeldolgozás kérdése.
4 óra PS van ebben a képben, bár nem, ebben még nem, mert ez még egy félkész változat, a végleges picit jobb lett.

HighKey-nél a fő szempont, hogy a világos tónusok legyenek túlsúlyban, persze ügyelni kell rá, hogy azért részletek ne vesszenek a fő témából, nem a kiégésről szól a mese, a fő témán kívül viszont természetesen nem gond az ilyen.

LowKey-nél természetesen pont ellenkezőleg, a sötét tónusok dominálnak (lásd avatarom).

A HK képek lágyságot, a LK képek keménységet sugároznak a sajátos kontrasztjukkal.

Viszont veszélyes képek, mert ezeket nem lehet "leszűrni" :DDDDD

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Birdie [digicam] pén. jan. 27, 2006 13:04-kor.

csüt. jan. 26, 2006 20:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Birdie, ez nagyon jó kép!
Eddig még elkerült engem ez a fotózási technika - ha leírnád, hogy hogyan érdemes ilyennek nekilátni, megcsinálni, azt megköszönném!

Üdv.

csüt. jan. 26, 2006 20:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csak pár rövid, mert most nincs időm hosszabbra... :(
Az alábbiakat használtam, a CameraRAW macerás, de szerintem megéri. Nem akarok nagyon részletekbe menni, az előttem szólók már megtették, nekem csak annyi marad, hogy bólogassak. :) Max annyit teszek hozzá, hogy egyben van a kedvenc retus-progimmal (gyk Photoshop), és nem szeretek ezerféle progit használni, már csak a konvertálgatások minőségvesztése miatt sem. ACDSee, hát... nagyon sokat linkelt, de amit a sima RAW (Canon, CRW) megjelenítésénél produkált, az kriminális volt, nem színhelyes. Ha csak megnézni szeretném a RAW-ban lőtt fotókat, pl. mert ahol vagyok, ott nincs Photoshop, és csak ki akarom szedni 10 képből a 2 jót, arra az esetre viszont van egy jó tippem, ami ráadásnak ingyenes is: XnView.

Birdie, tetszik a kép :)

csüt. jan. 26, 2006 14:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sandro írta:
Az első Fujiban eléggé elgányolták a mind a színeket, mind a kontrasztot és hiába kértem, hogy mellőzzék az autókorrekciót azért csak belenyúltak és ráadásul még le is tagadták (10x15-ben 85 Ft.).

Nocsak, ott is? :D
Én is megjártam egyszer a helyi fujilaborral, pontosabban a laboros csajjal.
Elég csúnyán elszúrták ezt a képem:

Kép

A laboros csaj állítótta, hogy nem tudja leszűrni.
de hogy mit akart rajta leszűrni azt nem tudom ;)
A végeredmény egy szürke kép lett.
Hiába magyaráztam, hogy a háttér fehér és nem véletlen high-key a fotó. Valszeg még életében nem látott HK képet :P
Végül sajnos csak úgy sikerült rávenni, hogy csinálja meg mégegyszer "szűrés" nélkül, hogy felfedtem munkahelyem weblapját :P
És még én voltam a hülye, mert nem szóltam előre, hogy ne piszkáljon a képembe ;)

csüt. jan. 26, 2006 14:09
ezüst tag

Hozzászólás 
Az én eddigi tapasztalataim:

Birdie-nek teljesen igaza van óriási eltérések vannak a különböző RAW-feldolgozó programok végtermékei között! Én eddig hármat próbáltam ki:

1) Az eredeti Canon szoftvert (Digital Photo Professional 1.6.1.0), ami iszonyatosan lassú, kevés beállítást enged és elég kusza a kezelőfelülete. Ezek miatt ritkán használom, de néha ez produkálja a legjobb eredményt.

2) RawShooter Premium 2006 – Nagyon gyors, nagyon sok beállítást enged, jól kitalált felhasználó barát kezelőfelület, de én valahogy nem nagyon tudok belőle kihozni szép színeket (vagy csak sok kínlódás árán) és a fehéregyensúlyt is nagyon rosszul lövi be, utána alig tudom összeszedni. A fájlokat furcsán összetöredezi (ISO 100-nál, olyan mintha legalább 800-1600-al csináltam volna a képeket, csak színzaj nélkül). Próbáltam a ColorEngine Plug-int is, de az sem tett csodát. Persze lehet, hogy csak én nem tudtam használni, amúgy nagyon ütős progi lenne.

3) Adobe CameraRaw 3.2 – Jelenleg ezt használom a legtöbbet, bár ez sem tökéletes. A Canon szoftverénél gyorsabb, de a RawShooternél lassabb (egy 2000 MHz-es régi AMD-n, fél giga memóriával lehet vele dolgozni). A kezelőfelületét én jónak találom, elég sok beállítási lehetőséggel. A fehéregyensúlyt ez lövi be autóban a legjobban, bár erősen zöldbe húz, de innen tudtam a legkönnyebben korrigálni. A színek élénkek, kevés zajt produkál. A csúcsfényeket egy kicsit túlhúzza.

A gép, amin „kovácsolom” a képeket: Egy 32-bit rendszerű, AMD Athlon XP 2400+ proci; 512MB-RAM (a giga bőven elférne); GeforceMX 400 64MB VGA (elég régi, de foto szerkesztéshez úgysem kell); Samsung 765MB 17”-os CRT monitor – még Sulinetre vettem 2 éve és nagyon meg vagyok vele elégedve (na jó lehetne 19”-os). Könnyű beállítani, nem torzít, a szélein és középen is egyformán éles.

Monitort Adobe Gammátval lőttem be – egész tűrhető.

A laborokról:

Eddig 3 labort próbáltam ki itt Debrecenben – 2 Fujit és 1 Kodakot. Ugyanazt a képet hívattam elő mindháromban AdobeRGB- színteret használva. Az első Fujiban eléggé elgányolták a mind a színeket, mind a kontrasztot és hiába kértem, hogy mellőzzék az autókorrekciót azért csak belenyúltak és ráadásul még le is tagadták (10x15-ben 85 Ft.). A második egy Kodak labor, itt már sokkal jobb eredményt kaptam, de valahogy túl világosra és kicsit alulszaturáltra sikeredtek a képek (10x15 – 59 Ft). A legjobb eredményt a harmadik - szintén Fuji – labor produkálta. A színek jók, a kontraszt tökéletes és majdnem ugyanazt látom a képen, mint a monitoron és az autokorrekciót a kérésemre mellőzték.

Tipp! Ha valaki Fuji laborban hivat, akkor a kép hátuljára ütött infókból meg tudja állapítani, hogy belenyúltak-e a képekbe: először kacsacsőrös zárójelben van a fájl neve utána egy sorozatszám, utána 4 betű, majd megint egy szám és az utolsó karakter egy betű, vagy valami jel. Ha a sorozatszám utáni 4 betű mindegyike N, akkor nincs semmi korrekció, ha más betű van, akkor korrigáltak valamit. (hogy érthetőbb legyen: korrekció nélkül pl. <név.jpg> A00315-017 0001 NNNN 3 P).

Birdie javaslatára tegnap beadtam képeket sRGB-ben is, majd jelzem az eredményt.

csüt. jan. 26, 2006 11:53
gyémánt tag

Hozzászólás 
nord írta:
- 300D-hez adott RAW editáló program

végeredmény nem rossz, kezelés rohadt lassú, de naplementés képeknél csak ez volt jó

nord írta:
- RAWShooter

egyszer néztem meg, az output nem teteszett, de lehet csak nem állitgattam eleget.

nord írta:
- BreezeBrowser

egyszer próbáltam, nekem lassú volt(mondjuk a gépem is lassú: Cel900, igy jobban kijön a sebesség kérdése)

nord írta:
- ACD See Pro 8

6-nál leragadtam :)

nord írta:
- Photoshop CS2"

CameraRAW-ra gondolsz.
erre mondtam hogy jó a végeredmény, csak elég macerás és lassú beállítani.
meg hát a PS-nek ismerjük a hardverigényét.

nord írta:
Sandro kollega felvetésére (a RAW-feldolgozás munkafolyamatának minden csinját bínját) tudnál esetleg olyan helyet adni, ahol a "hülyegyerekek is biztosan megértsék" stílusban (és lehetőleg magyarul) leírják, hogy hogyan lehet/érdemes/kell bizonyos lépéseket megtennünk; mire figyeljünk, stb, stb?

hmm.
talán a http://digiretus.hu-n?
de igazából nem tudom.

kedd jan. 24, 2006 21:43
gyémánt tag

Hozzászólás 
Birdie, ezeket próbáltad? Neked melyik volt a legjobb, ha a végeredményt és/vagy a kezelhetőséget (könnyű tanulhatóság :) ) nézed?

- 300D-hez adott RAW editáló program
- RAWShooter
- BreezeBrowser
- ACD See Pro 8
- Photoshop CS2
(Azért ezeket kérdem, mert ezek vannak meg.)

----------

Sandro kollega felvetésére (a RAW-feldolgozás munkafolyamatának minden csinját bínját) tudnál esetleg olyan helyet adni, ahol a "hülyegyerekek is biztosan megértsék" stílusban (és lehetőleg magyarul) leírják, hogy hogyan lehet/érdemes/kell bizonyos lépéseket megtennünk; mire figyeljünk, stb, stb?

Üdv.

kedd jan. 24, 2006 19:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
CameraRAW "leglassabb"-at úgy értem, hogy a beállítása...

kedd jan. 24, 2006 18:17
gyémánt tag

Hozzászólás 
Az a vicc, hogy ahány RAW-konverter, annyi output.
Tehát innentől kezdve már csak egy a kérdés:
amit RAW-konverterrel megcsináltál, hogy fog mutatni papíron.
Ha laborban dolgoztatod ki, akkor ez kb lutri még akkor is, ha nem csinálnak kidolgozás előtt képfeldolgozást (ezt mindig külön jelezni kell!!!). Színtér: általában sRGB-ben dolgoznak, mielőtt odaállítanál egy laborba AdobeRGB-vel (aminek szélesebb színtere van mint sRGB-nek) mindenképpen meg kell kérdezni, hogy tudják-e fogadni és ha igen hogyan (mert annak semmi értelme, hogy fogadják az AdobeRGB-t, de kidolgozáskor első lépésként átkonvertálják sRGB-be :D )

Ha nyomtatóval csinálod, akkor ha kaptál hozzá színtér profilt, lehet jó közeli eredményt elérni, de igen nehezen, főleg hogy itt nem csak a nyomtató szinterének kell egyeznie a képével, hanem a monitorénak is.

Szóval én azt mondom, hogy ahhoz, hogy totál ugyanaz legyen a nyomaton, mint a monitoron, ahhoz nagyon profi szerkókra van szükség (monitor kalibráláshoz pl. a colorvision spyder-jét lehet használni, de még igy is biztosan kisebb színtere lesz, mint a nyomtatónak, tehát lesznek más tónusok a monitorodon, mint ami a papíron.)
Aztán arról nem is beszélve, hogy a CRT-knek tök más gamutjuk van, mint az LCD-knek.
Amit én tapasztaltam: CRT-vel látott kép sokkal inkább hasonlít a papíron lévőhöz, mint LCD-é (bár ez nem csoda, a fentiek ismeretében).

RAW-konverternél meg igazából az a fontos, hogy
1. megfizethető legyen
2. könnyű legyen kezelni (megszokás?)
3. jó minőségben dolgozzon.

Vannak már free konverterek is, pl. a RAWShooter, bár ennek képe nekem nem annyira tetszik.
A C1 Pro fizetős, igen jó kezelőfelüelte van, cserébe a zajszűrést nem lehet kikapcsolni és a naplementés képeken a narancsárga tónusokat nagoyn nem szereti.
A PhotoShop-hoz való CameraRAW egész széles körben paraméterehezető, de nekem valahogy nem áll kézre (ettől még természetesen jó). Akinek már van PhotoShop-ja, annak ez lehet egy ideális választás, mivel ingyenesen letölthető. Cserébe viszont sztem az egyik leglassabb (a gyáriakon kívül :P )

Szerintem a legjobb megoldás, ha több tesztképen keresztül megpróbálod a legjobban belőni a monitort a végeredményhez. Ennek persze feltétele, hogy hűséges legyél a laborhoz :)

kedd jan. 24, 2006 18:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jó téma!
RAW-ban teljesen kezdő vagyok, engem is érdekel minden, ezzel kapcsolatos infó. :)

kedd jan. 24, 2006 17:22
ezüst tag

Hozzászólás Helyes RAW feldolgozás (progik, színtér, nyomtatás)
Üdv Mindenkinek!

Gyorsan végigszaladtam a témákon, de nem találtam olyat, ami ezzel foglalkozna!

Itt megbeszélhetnék a RAW-feldolgozás munkafolyamatának minden csinját bínját! Ki milyen progit használ, milyen színteret, milyen formában jut papírképhez (hagyományos labor, tintasugaras/hőszublimációs nyiomtatók), fehéregyensúly beállítás... szóval hogyan lehet kihozni a RAW-ból a maximumot.

Az én első kérdésem az lenne, hogy, ha hagyományos laborban hívom elő a képeket, akkor milyen színteret érdemes használni. Eddig AdobeRGB-t hasznátam és a PS CameraRaw-ját képfeldogozásra, bár koránt sem vagyok vele teljesen megelégedve eddig ez hozta a legjobb eredményt színügyileg (Canon progi, RawShooter premium mellett). Tudtok olyan Plug-in-okat PS-hez, ami felturbózza a színeket - persze a jó ízlés határain belül - és lehetőleg ingyenes?

Ja és Canon EOS 350D-ből nyerem a RAW-okat.

kedd jan. 24, 2006 16:05
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 32 hozzászólás ]