Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: vas. jan. 05, 2025 3:43

Hozzászólás a témához  [ 162 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő
Melyik: Canon 300D v. D30 v. Nikon D70 
Szerző Üzenet
gyémánt tag

Hozzászólás 
Először is köszi a tippeket, úgy látom, hogy nem úszom meg, hogy ne vigyek egy laptopot... :(
Ami az objektívet illeti, alaposan mellétrafáltam, egy AE-1-es Canonról és egy 70-210-es Sygma objektívről van szó, de sajna kiderült, hogy nem a gépből hanem az obiból szakadt ki a menet. Béke poraira. :( No de mindegy. Már szereztem angol és magyar manuálét is a cucchoz, szóval művelődöm rendesen. Már csak a gép legyen már a kezemben... :)

vas. ápr. 24, 2005 22:59
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
platina tag

Hozzászólás 
Van egy ilyen program, hogy "dead pixel test"... elég hasznos, a netről ingyé letölthető

szomb. ápr. 23, 2005 11:54
Profil Privát üzenet küldése
gyémánt tag

Hozzászólás 
a 300d-re EF és EF-S optikákat tehetsz fel.
F sorozatú? mármint FD? FD-hez kell átalakító, kb 9e Ft-ért lehet megvenni.

pixelhiba:

csinálsz egy képet letakart obisapkával ISO100, 10 mp
csinálsz még egyet szintén letakart obisapkával ISO100 1 mp
összeveted.
piros, zöld, kék pixeleket keresel. jó esetben nem találsz egyet sem.
amit mindkettőn látsz az már nem jó jel.
csinálhatsz rövidebbel is.

Ezt követően csinálsz fehér lapra egy felvétel +1,3 Fé exp. korrekcióval, lehetőleg nagy zársebességgel (ISO100 maradjon, tág blende, jó fény).
fekete képpontot keresel.

nézd még meg a vakut is.
meg úgy ránézésre külsérelmi nyomokat keresve.

pén. ápr. 22, 2005 16:37
gyémánt tag

Hozzászólás 
Na úgy néz ki, egy 300D lesz, lassan összejön rá a pénz is. Most jönnek a kérdések:
1, van egy ősrégi analóg Canonhoz pár objektívem, meg egy 3x extender. Használhatom vele? OK, persze semmi automatika nem lesz rajta, de attól még használható? Bajonettzáras, meg minden, ha jól emlékszem egy F sorozatú darab, de majd utánatúrok.
2, a vételnél mit nézzek és hogyan? Pl. pixelhibára állítólag van már vmi progi is meg ilyenek, szóval mit csináljak, hogy csináljam, ha bemegyek, csókolom, egy 300D-t kérek, és le szeretném tesztelni...
(ez utóbbit azért is fontosnak érzem, mert lehet, hogy kapok egy jó ajánlatot egy használt gépre -300 expozíció van benne...- és nem szeretnék felsülni vele.

pén. ápr. 22, 2005 9:33
gyémánt tag

Hozzászólás 
vocsok írta:
Birdie [digicam] írta:

*ist D, vagy DS?

Természetesen DS -re. A sima D-t mi értelme lenne venni?

ööööö
nem értelek.
na mind1.

csüt. ápr. 21, 2005 14:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
vocsok írta:
Pentaxot az vesz, mint jómagam is majd, akinek előtte volt analóg SLR gépe és vannak objektívjei.
Mellette szól még, hogy 30 évre visszamenőleg jók hozzá az objektívek.

Ahogy a Canonhoz és a Nikonhoz is...

vocsok írta:
Pentax a kisméretű gépeiről volt híres. Ez nekem nagyon bejön, amatőr lévén, mindenhová vinnem kell magammal, D70-es méretet el sem tudok képzelni :-)
Ráadásul igazi tükörleflexes, ami a keresőjét illeti. (A Canonokkal állítólag nehéz fókuszálni.)
Ja: Az ára = D70 (pillanatnyilag) (kitobival)

Ahogy a D70 és a 300D is tükörreflexes, és persze az ezek feletti típusok.
Nehéz fókuszálni... Próbálták esetleg az objektíven levő kis gyűrűvel? :D

csüt. ápr. 21, 2005 8:20
gyémánt tag

Hozzászólás 
Birdie [digicam] írta:
nord írta:
Birdie, láttam tesztelted a Sigma 500 Super vakut.
Szerinted melyiket érdemes választani: ezt vagy a Canon 420EX-et?

Köszi!

Bocs hogy csak most válaszolok.
420Ex nem tud manualt.
sztem egyértelműen sigma, hacsak nem akarod hasnzálni 550/580EX mellett slave-ben.

Köszi!

csüt. ápr. 21, 2005 7:20
platina tag

Hozzászólás 
Birdie [digicam] írta:

*ist D, vagy DS?

Természetesen DS -re. A sima D-t mi értelme lenne venni?

csüt. ápr. 21, 2005 5:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
nord írta:

Köszi!

Bocs hogy csak most válaszolok.
420Ex nem tud manualt.
sztem egyértelműen sigma, hacsak nem akarod hasnzálni 550/580EX mellett slave-ben.

szer. ápr. 20, 2005 20:30
gyémánt tag

Hozzászólás 
"Ráadásul igazi tükörleflexes, ami a keresőjét illeti."

Ezt én nem értem.
Mire gondolsz pontosan?

*ist D, vagy DS?

szer. ápr. 20, 2005 20:26
platina tag

Hozzászólás 
Salvatore Salvataggio írta:
pentaxos tábor nincs?:)

DE !
Egyenlőre én magam vagyok az. :-)

Pentaxot az vesz, mint jómagam is majd, akinek előtte volt analóg SLR gépe és vannak objektívjei.
Mellette szól még, hogy 30 évre visszamenőleg jók hozzá az objektívek.
Pentax a kisméretű gépeiről volt híres. Ez nekem nagyon bejön, amatőr lévén, mindenhová vinnem kell magammal, D70-es méretet el sem tudok képzelni :-)
Ráadásul igazi tükörleflexes, ami a keresőjét illeti. (A Canonokkal állítólag nehéz fókuszálni.)
Ja: Az ára = D70 (pillanatnyilag) (kitobival)

szer. ápr. 20, 2005 14:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Salvatore Salvataggio írta:

de igen...
lásd -> futottak még :-P
Aztán nem ám komolyan venni, vicceltem! :)
Szerintem az a gáz, hogy mind technikailag, mind érzelmi alapon a két gép nagyon domináns, meg aztán presztizs... Akinek meg még több pénze van, az meg meg sem áll a profi box-gépig, giga-tera-peta-pixeles hátlappal... :)

szer. ápr. 20, 2005 11:35
a fórum lelke

Hozzászólás 

szer. ápr. 20, 2005 11:21
gyémánt tag

Hozzászólás 
SilentKiller írta:
Tigrincs: kívánom, hogy soha ne legyen bajod a digit fényképeződdel! Ha viszont lenne - gari nélkül - gyorsan lecsökkenne az az 50eFt-os különbség :wink:

Másrészt a D70-re reagálva: vicces, hogy minden külföldi fórum felpörgött és már temetik a canon-t ("vége a cannonak", "nikon újra király", "csökkeni fog a canon eladása a dSLR területen", stb... tényleg ennyire ostobák az emberek? Pedig a nikon csak két olyan típust jelentetett be amiknek ugyan az az érzékelőlapkájuk, mint a D70nek + két új "alap" objektívet... vagyis a sorok között olvasva kiderül az igazság a két új cuccal kapcsolatban.

Persze, értem én a garit... De amilyen **** a hazai szervizesek (a régi kanonok urat volt szerencsém látogatóba vinni hozzájuk anno), úgyis itthoni vásárlás lesz, hazai, esetleg drágább áron.
Ami meg a Canon temetését illeti, ez nekem egy kicsit túlpaprikázott marketing-dumának tűnik, vagy csak az elfogult nikonosok tábora hangosabb per pill.

szer. ápr. 20, 2005 10:15
platina tag

Hozzászólás 
Salvatore Salvataggio: A *ist DS-nek kisebbek a fizikai paraméterei (ergo kisebb)... Pentax bajonettes

Tigrincs: kívánom, hogy soha ne legyen bajod a digit fényképeződdel! Ha viszont lenne - gari nélkül - gyorsan lecsökkenne az az 50eFt-os különbség :wink:

Másrészt a D70-re reagálva: vicces, hogy minden külföldi fórum felpörgött és már temetik a canon-t ("vége a cannonak", "nikon újra király", "csökkeni fog a canon eladása a dSLR területen", stb... tényleg ennyire ostobák az emberek? Pedig a nikon csak két olyan típust jelentetett be amiknek ugyan az az érzékelőlapkájuk, mint a D70nek + két új "alap" objektívet... vagyis a sorok között olvasva kiderül az igazság a két új cuccal kapcsolatban.

szer. ápr. 20, 2005 9:29
a fórum lelke

Hozzászólás 
Pentax *istDs (SLR) és Pentax *istD (SLR) között mi a lényeges különbség???(az kártya és az iso-n kívül)
Ja és ezekhez milyen tipusú objektívek jók?

szer. ápr. 20, 2005 9:15
gyémánt tag

Hozzászólás 
Hát igen, bennem is valami hasonló fogalmazgatódott meg, mint az előttem szólók írtak, jól sejtettem a dolgot. Azért egyvalamit nem értek. A mai árfolyam szerint a Canon 300D kit elvileg 175-180 eFt, "EU-árfolyamon". Ugyanez $650, ami úgy 130 ezernek felel meg... Azért ez barátok közt is 50 rugó, a gép árának több mint negyede... Ez azért az én zsebemnek már jelentős összeg. Tudom, gari, de akkor is.

Pentax... Hát nem tudom... Egyrészt elfogult vagyok a Canon cég irányába (volt kanonokom, szívemhez nőtt), amit eddig csak a Nikonnak sikerült megrengetnie. Másrészt megnéztem a Pentax galériát, őszintén szólva nem tetszettek a képek színei. Ráadásul drága is. Ráadásul a három gép közül ez a legkisebb, ami gáz, lévén, hogy normális férfikezem van és szeretem, ha van benne vmi. Lehet, hogy bebeszélem magamnak, de a Pentax itt csak 3. lehet... :) Nálam.

Egy jó hír a D70 tulajoknak: http://www.dpreview.com/news/0504/05042 ... rmware.asp

szer. ápr. 20, 2005 9:06
platina tag

Hozzászólás 
Hát lehet, hogy pont a Canon az, akinél nem érvényesül az EU garancia :-)
Tudtommal pedig itthon csak 1 évet adnak, rosszul tudom?
Eddig csak a Nikonról és Olympusról tudtam, hogy 2 évet adnak.

szer. ápr. 20, 2005 8:28
platina tag

Hozzászólás 
Én itthon, Magyarországon vettem a Canon 350D-met pedig előtte rengeteg mindent hoztam NYC-ből (akár rendelésre is). Nekem a 3 év (2 év hivatalos + 1 év bolt) garancia volt a mérvadó - bár "kint" néhány 10eFt-al olcsóbb lett volna a 350D kit. Aki pedig azt hiszi, hogy a neten lévőkhöz vagy a külföldről behozottakhoz érvényes itthon a Canon gari... nos az téved. 2 év ide vagy oda de nem fogadják el itthon a papírokat(sajnos volt már több rossz tapasztalatom a Magyar Canon-nal). Csak a magyar, hologrammos, lepecsételt garival és számlával(!) tudod érvényesíteni a garanciális javításokat.

Nem értem a Magyar Canon üzletpolitikáját. Egy ismerősöm Canon digit gépét (nem SLR) kellett volna kitisztítani. Ez a tevékenység világszerte garanciális tevékenység mert a Canon elismerte, hogy annál a típusnál típushiba. Szóval nekem a csaj a telefonban nyíltan megmondta: "Kedves uram, a Canon világgarancia a magyar határnál végetér" erre én, de hát EU-s tagok vagyunk, vagyis a német, osztrák, stb... garinak itthon is érvényesnek kéne lennie?? Erre sóhajtott egyet és újra elismételte a fentebb említett mondatot...

Igaza van annak aki azt mondja, hogy egyre kevésbé van értelme szürkén behozni gépet mert gari nélkül eléggé nehéz eladni, arról nem is beszélve, hogy pl.: nagyon sok Canon már itthon is annyi, mint az államokban. Akkor meg miért ne vegye meg az ember itthon, garival? Persze nem akarok üzletet csinálni a magyar kereskedőknek mert az optikákat még mindig megéri NYC-ből hozni :roll: ...

szer. ápr. 20, 2005 8:18
platina tag

Hozzászólás 
Szerintem ma már itthon is nagyjából a külföldi árakkal lehet találkozni.
Persze nem szabad az első helyen megvenni.
Külföldi vásárlás mellett egyedül a 2 év garancia szólhat. Itthon csak néhány márka adja a 2 évet.

És mit szólsz a Pentax isDS-hez?
Fogásra a legjobb a mai készülékek közül.

szer. ápr. 20, 2005 5:59
gyémánt tag

Hozzászólás 
Csatlakozom a társasághoz, én is tépelődöm egy 300D és egy D70 között.
Jelen pillanatban én is a 300D-hez húzok, ennek az ár is jelentős oka, de azért szubjektív vélemény is effelé húz. Nem tudom, hogy vagytok vele, de elnézve a dpreview-n a fotókat, valahogy arra jutottam, hogy a D70-nek tisztább, precízebb, de hidegebb képe van, míg a 300D-nek jobb a szinei, és bár éleknél valóban látszik, hogy egy élesítő algoritmus hegyezte ki őket, mégsincs moiré, mint a D70-nél. Kicsit melegebbek a színei, mint a valóság, és egy leheletnyit teltebbek is, de azt hiszem, ennyi belefér, nekem szubjektivice tetszik. A vignettálás és az alacsony ISO-nál a kisebb zaj is jópont.
DE!
Én is szívesen olvasnék olyan véleményeket, hogy mondjuk fogásra, menü-kényelemre, kezelésre kinek melyik jön be. Pl. mobilban Nokiapárti vagyok, és a legmeghatározóbb oka ennek az ésszerű menüzés. Szóval vmi ilyen érdekel a két gépnél...
A másik, amiben segítségeteket kérném, az a beszerzéssel kapcsolatos dolgok. Három opció van: hazai vétel, illetve ismerősök által, Angliában, illetve USA-ban. Ki tud külföldi árakat mondani? (Amit én találtam, az 500 font, illetve 600 dollár, tehát angliában ua. mint a hazai ár, a tengeren túl jelentősen alacsonyabb.) Szerintetek megéri behozatni? Garancia? Itthon vállal valaki garit a külföldön vett gépre?

szer. ápr. 20, 2005 0:50
gyémánt tag

Hozzászólás 

Köszi!

vas. ápr. 03, 2005 5:00
arany tag

Hozzászólás 
Üdv mindenkinek!
Nem egészen canon vs. nikon témában szertnék hozzászólni, de nem akartam ezért egy teljesen új témát nyitni.

Szóval, a kérdésem a következő:
volt itt már valaki olyan szerencsés, hogy használhatot minolta dynax 7d-t? Tapasztalatokat várok. Ha admin úgy látja, akkor nyitok egy új témát, de addig sem akartam belepiszkítani a fórumba.

vas. márc. 27, 2005 8:42
platina tag

Hozzászólás 
Én most találtam magam hasonló helyzetben mint az előttem szólók. Egyszerűen lehetetlenség dönteni. Rengeteg elfogult ember van a neten és nehéz reálisan dönteni - ha már lehet egyáltalán ilyet 8)

Nekem elsősorban tájkép és természetfotókhoz, épületekhez és utazáshoz kellene egy jó kis tükörreflexes, főleg széleslátómezővel (min. 28mm). Semmi extrém használat... mondjuk a portól megint tartok (korábban írtam egy topicba a 10D-mel kapcsolatban). Két fontos dolog kell nekem: a kép minőség (ok, objektívfüggő de egyenlőre csak kit obival használnám valamelyiket) és a színek, na az még fontosabb! Szeretem a kicsit túlszaturált képeket.

Most éppen teljesen üres az optika-táram úgyhogy végül is mindegy (lenne), hogy Canon vagy Nikon optikát használok majd. A 350D-t mindneképp kizárnám mert nekem kicsi a markolata (pedig szolgáltatásaiban tetszik). A 300Dről nagyon sok jót hallottam és olcsó is, a D70ről megoszlanak a vélemények de most az is olcsó (mellesleg tetszik is, mint gép). Évekig Canon-t használtam úgyhogy az agyam a 300D felé húz, a szívem pedig a D70 felé...

Tudom, hogy ez egy "hatalmas" :wink: probléma de gondoltam megoszthatnátok velem a véleményeteket... A topic-ot végigolvastam!

kedd márc. 22, 2005 10:13
vas-tag

Hozzászólás 
Sziasztok,

Én néhány hete kértem segítséget ugyanebben a témában. Azóta megvettem a 300D-t. Nagyon gondolkodtam és is a 350D-n, de letettem róla. egyrészt már nagyon szerettem volna kezembe venni az új gépemet (a türelmetlenség legyőzhetetlen), másrészt nem éreztem, hogy amivel többet kínál az a gép, én ki tudnám használni (amatőrnek tartom magam, ezt fontos tudni!).
Harmadrészt meglehetősen nagy kezem van és a 300D megfelel nekem, a 350 már kényelmetlenebb lett volna, azt gondolom.

Köszi mindenkinek, aki segített nekem is, hogy információkhoz juthattam a döntés előtt!

Üdv

Zsolt

hétf. márc. 21, 2005 8:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
350D igen.
e hét elején.
rémes fogása van.
cikk szerdára várható belőle.

mindenképpen fogd kézbe, hogy meg tudd itélni mennyire kényelmes neked. nekem nagoyn nem jött be, pedig paramétereiben tökéletes.

szomb. márc. 12, 2005 18:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszi Birdie!!!

Egyébként, ha már a Canonnál tartunk:
a 350D-t volt már alkalmad kézbevenni?
Szerinted inkább érdemes azt megvenni, ha a 300D-hez viszonyítjuk?
A fogása milyen?

Üdv.

szomb. márc. 12, 2005 17:24
gyémánt tag

Hozzászólás 
No és akkor Canon 28-135IS (vigyázz, ez teljes Leica képkockához való) vs. Sigma 18-125 DC (ez viszont csak APS-C-hez, bár így nem értem miért nem más itt az X-tengely. ):

28-135
Nagylátószög
Kép

Kép

18-125 -nél lévő kép
azt irja 50 mm-nél, csak teljes nyitott rekesznél vizsgálva:
http://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/macro/img/mf_50_28.gif

megnézve a fájlnevet:mf_50_28.gif kiderül, hogy ez az 50/2,8 EX macro obihoz tartozó ábra :DDDDDD

Szóval Sigma itt elszúrta, nem is a 18-125 DC-hez tartozó képet rakta ki :P
Ehh, na nézzük akkor a sigma-photo.jp helyett a sigma-photo.com-ot

18-125
nagylátószög:
Kép
tele:
Kép

Nini, itt már az X-tengely is stimmel ;)
Érdemes megfigyelni, hogy telében mennyire hasonló a két MTF.
Nagylátónál természetes, hogy 28 mm-nél jobb az eredmény.
Ezt elnézve egyébként a 18-125 egész jó obi.

szomb. márc. 12, 2005 11:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ja és a belső élességállítás:
Sigmánál a weboldalukon (http://www.sigma-photo.co.jp/english ) IF-fel jelölik a belső élességállítást, de egyébként a dobozon ezt nem tüntetik fel, tehát nem tartalmazza ezt az objektív neve.

szomb. márc. 12, 2005 11:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Jah, kis kiegészítés:
APS-C méretű szenzoros gépnél igazából amit a képen látsz, az a diagram 13,5mm-es pozíciójáig terjed (hiszen az APS-C 22,7x15,1 mm-e miatt a képátló itt csak 27 mm.

szomb. márc. 12, 2005 11:10
gyémánt tag

Hozzászólás 
ja hogy dcresource.
ok.

kártya írás: 300D-nél 1-1,2 MB/s szinte kártyától függetlenül.
300D-be tök felesleges gyors kártyát venni. úgymond pénzkidobás.

ettől függetlenül a 4 képes puffer RAW-ot is képes tárolni. én is sokat használok RAW-ot és még nem volt olyan, hogy leakadtam volna a teli puffer miatt.
No nem is fotózok sporteksönöket.

MTF:
Modulation Transfer Function
Tul. képpen az objektív leképezéséről, felbontásáról ad információt, méghozzá a középpontból távolodva, a kép átló vonalán vizsgálva.
Bővebben:
http://www.usa.canon.com/html/eflenses/lens101/glossary/index_l.html#mtf

Vagyis:
Az MTF diagramon a középpont felbontásához viszonyítva adják meg az élességet az középonttól távolodva (mivel a legtöbb optika a sarkokban gyengébb képet ad, mint a közepén). X tengelyen tehát a mm-ben mért távolság van a középponttól mérve (a képátlón), az Y tengelyen pedig az élesség/kontraszt, vagyis a 10 és 30 vonalpár/mm-hez tartozó (lásd később) feloldóképesség jelzése. Ha valamelyik diagramon lévő vonal az 1 környékén van (a diagram legtetején), az azt jelenti, hogy tökéletesen leképezhetők az adott vonalszínhez tartozó sűrűségű vonalak (10 vagy 30 vonalpár/mm).

Zoom optikáknál természetesen két ilyen diagramot adnak meg, az egyik a kisebb, másik a nagyobb fókusztávolsághoz tartozó.
A diagramon általában 4 vagy 6 vonalat lehet látni.
Vannak folytonos, és vannak szaggatott vonalak.
A folytonos vonal a képátlóval párhuzamos vonalak leképezésére vonatkozik (vagyis tul. képpen a képátlóra merőleges feloldóképességre), a szaggatott vonalak pedig a képátlóra merőleges vonalak leképezésére (vagyis a képátlóval párhuzamos feloldóképességre).
Itt tehát mindkét vonalat (szaggatott és folytonos) nézni kell, ha nagyjából együtt futnak, párhuzamosan az X tengellyel és minél feljebb, annál jobb ;).

Ezen kívül van vastag és van vékony vonal. A vastag jelzi az F8-ra szűkített rekesszel készült tesztet, a vékony pedig teljes nyitott blendénél készülteket.

És végül: kék vonal a 10 vonalpár/mm felbontáshoz tartozó, fekete vonal a 30 vonalpár/mm-hez tartozó.

6 Mpixeles APS-C SLR-nél kb 15 vonalpár/mm-rel kellene nézni, tehát igazából a kék vonalat érdemes jobban figyelni. 1Ds Mark II-nél már inkább a feketét ;)

Természetesen az MTF ábráról sem lehet minden következtetést levonni, ez csak a képátlóra vonatkozik, két fókusztávolságon, végtelen tárgytáv állásban, két rekesznél, megfelelő megvilágításnál. Pedig ugye rengeteg paraméter van még, ami módosítja a kép leképezését, ellenfény, szórás, aberrációk, stb, ez mind-mind hiányzik az MTF ábráról.
De azért valamit mond :)

Érdemes megnézni pl. egy közepes minőségű és egy profi optika MTF ábráját:
Canon EF 75-300:
300 mm-nél
Kép

Canon EF 100-400 IS:
400 mm-nél
Kép

Jól látható, hogy a 100-400-as megfelelő feloldóképességű, jól tudja visszaadni a 10 és 30 vonalpár/mm-es rácsozatot is, míg a 75-300 sajnos még a 10 vonalpár/mm-hez is gyenge. Ez utóbbit egyébként inkább filmeshez találták ki, úgy 13x18 nagyításig.

Az is jól látszik, hogy a 100-400-as nem szereti a képátlóra merőleges vonalakat, vagyis inkább sugárirányú a jó leképezése, mint koncentrikus körhöz hasonló.

Remélem érthető voltam ;)

szomb. márc. 12, 2005 11:05
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tesztképek:
a tesztből, illetve az oldal alján lévő Photo Gallery linkről válogattam.
300D:
http://www.dcresource.com/reviews/canon/eos_300d-review/index.shtml
D70:
http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d70-review/

----------

Sportfotó: asszem nem nagyon vág az érdeklődési körömbe.
Kártyára írás: úgy vagyok vele, ha már veszek egy RAW-ot tudó gépet, akkor azt fogom használni. Az 1 gigás gyors kártyák 100 EUR körül vannak, ennyi belefér. Sorozatot nagyon ritkán használok, de gondolom RAW esetében a 300D-nek se kellenek másodpercek egy darab kép kártyára írásához.

----------

Objektívek:
igen, ez a 28-135 IS nekem is tetszik. Az biztos, hogy a kitobi mellé kell egy tele is, mert a 88-as "tele" állás elég kevés.

Eddig azt hittem, hogy ismerem a szakzsargont, de ezzel az MTF-fel megfogtál. :oops: Ez pontosan mit is jelent?

A belső élességállítást külön jelölik az obiknál valamivel?

pén. márc. 11, 2005 8:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Sigma 18-125:
belső élességállítású, nem forog a frontlencse

Viszont.
Ha esetleg mégis Canon mellett döntenél, akkor sztem a kit obi mellé inkább egy 28-135 IS-t vegyél.
nagylátónál a sigmának elég csúnya MTF-je van :(

Persze a 28-135 IS drágább, de ugye IS, másrészt meg ha 300D-t veszel úgyis olcsóbb lesz ;)

csüt. márc. 10, 2005 21:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
El kell dönteni, hogy a D70 szolgáltatásai közül melyik az, amit feltétlenül kihasználnál (ja és azt is esetleg bele lehet venni a pakliba, hogy a haxolt 300D firmware-rel miket tudsz még pluszban elérni).

Át kell gondolni, hogy pl. a változtatható fénymérés mennyire fontos (valódi bonyolult megvilágításnál egyik fénymérés sem helyettesítheti az embert, korrigálni mindenképpen kell), hogy mennyire kell a hosszú sorozat (sportfotóknál igencsak kell!), hogy mennyire kell a gyors tükörfelcsapás és a rövid keresősötétedés (szintén gyors reakcióidőt igénylő sportfotóknál kell), no meg a többi (pl. fogja-e valaha állítani valaki a középre súlyozott fénymérés körének méretet? ezen én elég sokat gondolkoztam. nem sokra jutottam...). Kell-e a gyors kártyára irás (szintén sorozatnál, RAW fotmátumban, ez elég fontos). Ezek ugyanis a D70 erősségei.

Tesztképek:
bár nem tudom melyik tesztképeket nézted, egy URL-t nyomhatnál.
De azt igen, hogy pont a hosszú exp. idejű (itt értsd: valóban hosszú, 2 perc felett) felvételeknél van egy nagy gond a D70-nel. Ugyanis valamit beraktak a CCD alá, ami melegszik, így a CCD-t is melegíti, s ez okozza a csúnya sötétzajt, amit még a hosszú zajszűrés sem tüntet el teljesen. Csillagjárás fotózást tul. képpen el lehet vele felejteni.
Részletek a *ist DS cikkben, az érzékenység oldalon:
http://index.hu/tech/digicam/cikkek/ist_DS
Itt jól látszik, hogy a 300D CMOS-a a kis fogyasztása miatt zajszűrés nélkül is csak néhány hotpixelt visz be, a D70 zajszűréssel is sajnos csúnyán sötétzajos, a *ist DS-t meg ne nézzük, mert sirva fakadunk :(

csüt. márc. 10, 2005 21:23
gyémánt tag

Hozzászólás 
nord írta:
Birdie, a DX 12-24 f/4 is a Nikon-listához tartozik, nem?

Lehet. De akkor én erről jól lemaradtam :)
(értsd: nem irtam róla digicam-en :( )

csüt. márc. 10, 2005 21:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Megnéztem a DCRPReview tesztképeit a D70 és a 300D képminőségének összehasonlítása miatt.

- Éjszakai városkép: nálam minden érzékenység mellett a D70 nyert.
- M&M bábus kép: ISO800-ig: 300D, ISO1600: D70 (ennél a képsorozatnál nekem egyébként végig olyan érzésem volt, mintha valamit igencsak elszúrtak volna a D70-nél. A másik: miért nem lehet ugyanolyan rekesszel használni mindkét gépet?)
- Játszótér: 300D nyert. A D70 képét mintha az vágta volna tönkre, hogy az élességet Hard-ra állították.
- Tengerparti kajakok: 300D
- Marina Café-s épület: a kép közepe-baloldala környékén lévő dísztéglák a D70 képépn jobban tetszettek, viszont a jobb oldalon lévő Marina Café tábla a 300D-n élethűbbnek, szebbnek hat. A középen lévő tetőablakoknál megint a 300D tetszett jobban.
- One way táblás utca: na itt kábé pont ugyanannyi részlet tetszett mind a D70, mind a 300D esetében. Általánosságban: a D70 élesség szempontjából volt jobb, a 300D színhűségben nyert.

Valószínűleg nekem nincs meg az a gyakorlatom, mint egy tesztelőnek, de én ezekben a képekben nem vettem észre egyértelműen a 18-70DX obi előnyét. Talán az éjszakai városképnél láttam egyértelműen jobbnak a D70-et. Itt mondjuk csak az a gond, hogy a fényviszonyok teljesen mások voltak mindkét esetben.

Ti mit gondoltok?

Szerintetek a Sigma 18-125 milyen szinten van a Canon 18-55-jéhez képest? A Sigma frontlencséje is elforog élességállítás közben? (Polárszűrőnél nem kellemes dolog...)

Eddig úgy voltam vele, hogy a D70 mindenképp nyerő a plusztudás miatt, de mostmár a 300D ára annyira leesett, hogy ez mindenképp elgondolkoztató.

Számítok a véleményetekre!

Üdv.

csüt. márc. 10, 2005 20:27
gyémánt tag

Hozzászólás 
Besz.arok! (Már bocs...) :)

Most nézem a vienna-camera -n, hogy a 300D váz 150ezer Ft!
Ha megveszem náluk a Sigma 18-125-öt, csak 210ezer a vége...
A 18-55 kit 167ezer Ft!!!
Ha a 300D kitet portrémarkolattal, 55-300 telével veszem, annyiba kerül, mint a D70 kit...

Szimpatikusabb a D70 a plusz szolgáltatásai miatt, de ez az ár rettenetesen csábító! (Ugyanitt 240ezer a 18-70-es D70 kit.)

Vélemények?

csüt. márc. 10, 2005 18:12
gyémánt tag

Hozzászólás 
Birdie, a DX 12-24 f/4 is a Nikon-listához tartozik, nem?

csüt. márc. 10, 2005 11:07
gyémánt tag

Hozzászólás 
Tényeket közölnék:

Egyik papír-alapú újságban optika hírdetések száma:
Canon 22 darab
Nikon 19 darab

Tavaly és idén bejelentett új optikák:
Canon:
EF-S 60mm/F2,8 USM
EF-S 17-85mm/F4-5,6 IS USM
EF-S 10-22mm/F3,5-4,5 USM
EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM
EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM

Nikon:
AF-S VR Nikkor 300mm/F2,8G IF-ED
AF-S VR Nikkor 200mm f/2G IF-ED
AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70 mm f/3,5-4,5G IF-ED

Aztán érdemes még benézni az akutális obiparkba is, de ezt most hagy ne soroljam fel (Canonból itt is többet fogsz találni).

szer. márc. 09, 2005 19:59
ezüst tag

Hozzászólás 
Köszi Birdie a válaszodat, úgy érzem előbbre jutottam a válaszokkal, még csak annyit kérdeznék, hogy ha az obikat nézzük (azokata szempontokat amiket írtál -adott cég mennyire fejleszti, használtak menniyre forognak..), akkor szerinted Canon, vagy Nikon (mert gondolom több tapasztalatod van e téren (is :) ) és talán nem annyira szubjektív ez a kérdés, mint hogy melyiknek van szebb képe...

szer. márc. 09, 2005 17:19
gyémánt tag

Hozzászólás 
Köszi!
Közben én is arra jutottam, hogy a 17-80-assal veszem meg a gépet.

szer. márc. 09, 2005 15:08
gyémánt tag

Hozzászólás 
nord írta:
Birdie,
próbáltad a Sigma 18-125-öt?
Szerinted ez, vagy inkább a Nikon 18-70-as kitobija a jobb?
(D70-hez lenne.)

Nem még.
18-70DX az jó obi!
18-125 sigma nem tudom milyen lehet. ezek a DC szériás sigmák nagyon szélsőségesek. 18-50-es sigma például egy kalap semmi. Nem szabad meg venni. Rettentően gyenge.
Az 55-200 viszont várakozásomon felül teljesített, egészen jó darab, és megéri az árát bőven.
18-125-öt még nem próbáltam, így nem tudok róla semmit mondani sajnos.

szer. márc. 09, 2005 14:00
gyémánt tag

Hozzászólás 
"mivel nem vagyok milliomos, szempont nálam az objektív-téma, "

Szerintem nem kell ahhozmilliomosnak lenni, hogy szempont legyen.

"később gépcsere esetén az összegyűjtött objektívek miatt könnyebb lesz, ha a márkánál maradok"

Ez igy igaz.
Érdemes nagyon megfontolni, melyik márkát választod.
Nézd meg az objektív parkját.
Nézd meg mennyi és milyen használt cuccok vannak, mennyire forog a dolog, mennyi obit fejleszt a cég (vagy csak van neki már x aztán ennyi), stb.
Én nem mondok konkrét céget, nem akarlak befolyásolni, de nézz szét.

"azzal sem vagyok tisztában, hogy mennyire kompatibilisek ezek az obik. "

Canon 300D-től kezdve az APS-C szenzoros gépekre rámegy az összes EF és EF-S bajonettes objektív + kis kiegészítővel a régi FD obik is (no AF!).
Nikonnal az AF-D obik kompatiblilisek ha jól tudom.
Olympusnál meg nincs kecmec, meg kell venni a 4/3-os obikat.

"Canon ellen szól nálam, hogy nem igazán tetszik a külseje :( "
Hmm.
Fotózni akarsz, vagy a gépet nézegetni ? :)))))))

Az tény, hogy kényelmesnek, jól használhatónak kell lenni a gépnek. Nem tudom, hogy érted ezt: "nem igazán tetszik a külseje"
Egyszerűen csak a színe, vagy nem jön be a kezelése? Ez utóbbi már gázosabb, előbbin csak legyintek.

"viszont a Nikon pár 10essel drágább -megéri ezt az árkülönbséget??"

Érdemes elolvasni teszteket, megnézni tesztfotókat.
Saját érzésem az, hogy a D70 szolgáltatásokban bőven lekörözi a 300D-t, képminőségben azonban találni több olyan helyzetet, amikor a CMOS szenzor jobban teljesít, mint a D70 CCD-je.

"Még érdekelne mia helyzet a használtakkal?"

Vannak :)

"Olyan téren, hogy sokszor odaírják, hogy hány kép készült vele. Ennek mi a jelentősége -vagy van-e egyáltalán?"

Van. Az SLR-eknél a legsűrűbben elromló rész a redőnyzár. A 300D-nek (nem hivatalos forrásból) kb 50e expót bír ki a zárszerkezete. Ezért irogatják oda, hogy lásd milyen új még.

szer. márc. 09, 2005 13:57
gyémánt tag

Hozzászólás 
Dehogy baj!

Örülök minden segítségnek.
Pont azért gondolkozom a Sigmán, mert ez lefedi a leginkább használt tartományt, és a D70 váz + obi után valószínűleg egy ideig nem lesz pénz több objektívre. Aztán majd később jöhet a szívem vágya: egy 20mm-es nagylátószögű.

kedd márc. 08, 2005 19:24
ezüst tag

Hozzászólás Sigma 18-125
vettem egy leszólt (más fórumban) 55-200-as sigmát. Kicsit müanyag, olykor nehézkes, aztán állati jó vele fotózni. A 18-125-röl olvasom, hogy 18-100 között különösen jó, kellemes meglepetés! Kimondottan DSLR-re készült, APS szenzorra, 27-188-nak felel meg.
A svéd Cyberphoto tesztje ez, ha kell jön az egész jellemzés.
Bocs, hogy beleszóltam.

kedd márc. 08, 2005 18:36
gyémánt tag

Hozzászólás 
Birdie,
próbáltad a Sigma 18-125-öt?
Szerinted ez, vagy inkább a Nikon 18-70-as kitobija a jobb?
(D70-hez lenne.)

kedd márc. 08, 2005 15:30
ezüst tag

Hozzászólás 
Örülök a topicnak, engem is foglalkoztat a téma mostanában.
Bennem a következő gondolatok fordultak meg, miközben egy Canon 300D, Nikon D70 és Oympus e300-as között ugrálok:
- mivel nem vagyok milliomos, szempont nálam az objektív-téma, és ezért úgy gondolom, hogy ha most választok egy márkát, akkor később gépcsere esetén az összegyűjtött objektívek miatt könnyebb lesz, ha a márkánál maradok és nem cserélek mindent, objektívekkel... Meg Canonból, Nikonból talán több használtat taláni, mint mondjuk Oly-ból. Ami szintén fontos lehet a későbbiekben. Bár lehet, hogy túldramatizálom ezt a viszonylatot, meg azzal sem vagyok tisztában, hogy mennyire kompatibilisek ezek az obik.
- Canon ellen szól nálam, hogy nem igazán tetszik a külseje :( viszont a Nikon pár 10essel drágább -megéri ezt az árkülönbséget??
- megemlíteném, hogy mindenre használnám a gépet, tehát nem valami spec. témára
Még érdekelne mia helyzet a használtakkal? Olyan téren, hogy sokszor odaírják, hogy hány kép készült vele. Ennek mi a jelentősége -vagy van-e egyáltalán?
Akinek valami eszébe jut ezekről a dolgokről, örülnék ha megosztaná. Személyes tapasztalatoknak is persze :)
Előre is köszi aki ír!

hétf. márc. 07, 2005 21:56
gyémánt tag

Hozzászólás 
Nem, ez egyszerűen egy föld, meg két vezérlőjel, egyikre fókuszál, másikra exponál.
ACC bemenetet meg csak Sonykon láttam eddig, pl 828, meg V1, Canonoknál még nem.

csüt. feb. 24, 2005 18:22
ezüst tag

Hozzászólás 
Ennyi? Semmi elektronika?
Ez fura.
Csak azert hasonlitottam a LANC-hoz, mert az is epp 2.5" stereo jack-et hasznal.
A LANC egy olyan bemenet videokamerakon, amin keresztul tudsz tavolrol zoomolni, fokuszalni, felvetelt inditani, stb.

Es ugy hallottam ez a LANC vezerlo jo a Sony-Canon fenykepezokhoz is, melyek ilyen vagy ACC nevu bemenettel rendelkeznek.

Hogy mire kellene? 2 fenykepezot szinkronban exponalni.

csüt. feb. 24, 2005 16:04
gyémánt tag

Hozzászólás 
Fogalmam sincs mi az a Lanc.
ez két (esetleg 3) vezetékből áll, meg egy (esetleg 2) kapcsolóból/nyomógombból.

2,5"-os sztereo jack kell hozzá, meg ízlés szerint 1 vagy 2 kapcsoló.

csüt. feb. 24, 2005 15:38
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 162 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő