|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 7 hozzászólás ] |
|
Szerző |
Üzenet |
szergej_a_partizan
|
"vigyazz, ne dolj be az UnSharp maszknak!
Az csak szoftveres elesites, amit latsz. Nikonban nincs sharpening."
Ha grafikusművész vagy, akkor fontos lehet a későbbi feldolgozhatóság. A JPG-konverzió, az interpolációk és a különböző élesítési eljárások egyaránt rontják a végső kép (grafika)minőségét.
Ezek a közvetlen nyomtatás és a tárhelytakarékosság szempontjait veszik figyelembe. A RAW formátum ellenben a nyers CCD-képet tartalmazza, a fotós a későbbiek során maga dönthet, milyen eljárásoknak veti alá az elkészült képet.
Grafikusoknak, ha szeretnek "pepecselni" a kiváló minőség érdekében és nem eseményfotóznak (, illetve ha eseményfotóznak, megfelelő mennyiségű memóriakártyával rendelkeznek), szerintem a RAW-formátum a jó választás. Érdemes lenne utánanézned, hogy melyik gépnek jobbb a nyers RAW-formátumú képe.
Nekem a Super CCD képe nem tetszik, bántóan életlennek látom, de ez szubjektív.(A Fuji állítja, hogy érzékelőcelláik speciális elrendezésével többletinformácók nyerhetők a hagyományos elrendezéshez képest, de ezt sokan kétségbe vonják a kész képek alapján.)
Az interpolálás önmagában nem lenne baj, hiszen a közhiedelemmel ellentétben egy gép mindenképpen interpolált képet állít elő (a RAW-konverterek is). Az interpolációs algoritmus jósága dönti el, hogy milyen lesz a végeredmény. (A megapixel-versennyel sajnos nem tart lépést a képfeldolgozó algoritmusok fejlesztése.)
A helyedben bemennék egy-két memóriakártyával egy kisebb forgalmazóhoz (akiknek még fontos a Vevő), és készítenék néhány RAW-képet. Hazavinném, konvertálnám és különböző feldolgozási eljárásokon áteresztve a képeket eldönteném, melyiket tudom grafikusként jól használni. Szerintem ilyen értékű gépeknél adnak lehetőséget a próbára.
|
szer. okt. 08, 2003 10:00 |
|
|
birdwap
|
>Az S2Pro =E9lesebb k=E9pet csin=E1l, mint a D100, viszont helyenk=E9nt= moir=E9s.
vigyazz, ne dolj be az UnSharp maszknak! Az csak szoftveres elesites, amit latsz. Nikonban nincs sharpening.
|
kedd okt. 07, 2003 20:16 |
|
|
birdwap
|
>Legjobb tudom=E1som szerint a kett=F5 ugyanaz. Voltak=E9ppen e Fuji Finepix= =20 >S2Pro nem m=E1s mint egy Nikon d100. Ugyanazok az objekt=EDvok =E9s vakuk= =20 >haszn=E1lhat=F3ak mindkett=F5h=F6z. Az egyiken nikon a m=E1sikon fuji= felirat van.=20 >Ha sokat f=E9nyk=E9pezel "k=E9zb=F5l" tal=E1n jobb v=E1s=E1rl=E1snak t=FBnh= et a Fuji mert=20 >r=E1n=E9z=E9sre kellemesebb a fog=E1sa. A Fuji egy icipicit m=E1sk=E9pp n= =E9z ki, de=20 >bel=FCl ugyanaz.
Ezt igy nem kellett volna leirni, ennyire azert nem egyszeru a helyzet. A CCD teljesen mas Fujiban SuperCCD ISO100-1600 Nikonban CCD ISO200-3200 expozicio korrekcio sem stimmel Fuji AA akkus, Nikon litiumos Nikon harom szinteret tud (sRGB, Adobe RGB, wide sRGB) Fujiban nincs B-mod! vagyis max. 30 mp-es expoja van sorozatfelvetelben is Nikon a jobb (3 vs 2 kep/mp)
En a Nikont jvaslom.=20
|
kedd okt. 07, 2003 20:15 |
|
|
Gyewzew
vas-tag
|
A k=F6vetkez=F5 c=EDmen r=E9szletes =F6sszehasonl=EDt=E1s van tesztk=E9pe= kkel: http://www.dpreview.com/reviews/fujis2pro/Az S2Pro =E9lesebb k=E9pet csin=E1l, mint a D100, viszont helyenk=E9nt mo= ir=E9s. Bel=FCl sem eg=E9szen ugyanaz, pl. a D100 tud t=FCk=F6r felcsap=E1s miatt= i r=E1zk=F3d=E1s elleni v=E9delmet, az S2Pro nem. Az S"Pro-ba k=E9tf=E9le elem kell, a D100-ba egyf=E9le. Gyewzew Larsen wrote: > = > Legjobb tudom=E1som szerint a kett=F5 ugyanaz. Voltak=E9ppen e Fuji Fin= epix S2Pro nem m=E1s mint egy Nikon d100.
|
kedd okt. 07, 2003 14:40 |
|
|
Larsen
arany tag
|
Majd elfelejtettem! A Fuji tud megy 12,1Mpixeles interpollált flebontást is. Mivel azt írtad, hogy a minőség a legfontosabb, ez ne tévesszen meg, mert ez nem optikai felbontás. Pontosan még nem láttam, de a 6Mpixeles képet nagyobbítja meg voltaképpen.
|
kedd okt. 07, 2003 13:12 |
|
|
Larsen
arany tag
|
Legjobb tudomásom szerint a kettő ugyanaz. Voltaképpen e Fuji Finepix S2Pro nem más mint egy Nikon d100. Ugyanazok az objektívok és vakuk használhatóak mindkettőhöz. Az egyiken nikon a másikon fuji felirat van. Ha sokat fényképezel "kézből" talán jobb vásárlásnak tűnhet a Fuji mert ránézésre kellemesebb a fogása. A Fuji egy icipicit másképp néz ki, de belül ugyanaz.
|
kedd okt. 07, 2003 13:07 |
|
|
Resi
|
Üdvözlök mindenkit a forumon!
A következö dilemmával kerestem meg a forumot:
Eddig Nikon F801 f-gépet használtam, valamint Sigma objektiveket, de mivel ez a gép kiöregedett, ezért szeretnék digitális technikára átváltani.
A tapasztalataitok érdekelne engem a Nikon D100-as, illetve Fuji FinePix S2 Pro gépekkel kapcsolatban.
Én alapvetöen nem fotos vagyok, hanem grafikusmüvész, ezért fontos lenne a minél jobb képminöség (melyik CCD a jobb), illetve a képek nagyithatosága és a funkcionalitás.
Várom véleményeiteket,
üdvözlettel: Resi.
|
kedd okt. 07, 2003 10:58 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 7 hozzászólás ] |
|