Megválaszolatlan hozzászólások | Aktív témák Pontos idő: kedd jan. 14, 2025 5:56

Hozzászólás a témához  [ 26 hozzászólás ] 
Compact Flash kártyák - mik a különbségek 
Szerző Üzenet
platina tag

Hozzászólás 
Tudtok olyan helyet, ahonnan üzembiztosan és gyorsan (akár raktáron) lévő CF kártyát lehet venni? A RedTower Computer olcsó pl, de nekem nem képesek válaszolni... :roll:
Ami kellene, Kingston CF 1GB Elite Pro eddig bruttó 10788 forint a legolcsóbb ár érte.

szer. máj. 10, 2006 16:52
Profil Privát üzenet küldése ICQ Honlap
gyémánt tag

Hozzászólás 
A használattol elromlani nem tud a memokari - legalábbis emberi távlatokban - szoval emiatt lehet bátan használtan venni, viszont ha meg gond van vele és kéz alatt vetted akkor buktad az árát. Korábban emlitett karinál jol esett, hogy nem kukába kellett dobni hanem másnap a boltban adtak helyette ujat.

vas. ápr. 30, 2006 19:43
Profil Privát üzenet küldése
platina tag

Hozzászólás 
arnyekxxx írta:
Persze az ember addig nem hisz a megszivásos sztoriknak amig vele meg nem történik:)

Off:Na ez tuti!! Ellopták a pénztárcám a táskámból. Ezt így nem gondoltam volna soha, hogy egyszer én leszek áldozat... : evil: Szerencsére volt benne vagy 800 forint.

on: Érdemes/szabad venni CF-et használtan?

szomb. ápr. 29, 2006 21:28
gyémánt tag

Hozzászólás 
Azért nem kell szentirásnak venni a szavaimat, a mi felhsználási szokásaink nem igényelnek gyors kártyát de lehet, hogy a tied igényelné mert pl azonnal beforgatva akarod visszanézni a RAW+jpg-be mentett képet és ehhez nem árt nagysebességü kari.

Nekem se volt bajom memoriakarival addig amig a frissen vett gigás sandisk ugy nem döntött, hogy (fizetös melo közben) sehova tovább, gépet lefagyasztja, törölni - formázni se hagyja magát. Ha az az egy kari lett volna ott akkor nagy a szivás. Persze az ember addig nem hisz a megszivásos sztoriknak amig vele meg nem történik:)

pén. ápr. 28, 2006 17:43
platina tag

Hozzászólás 
arnyekxxx írta:
Szerintem a felhasználási modtol meg a géptöl függ, hogy érdemes-e nagysebességü kártyáért töbet fizetni. Mi a 7D-ben alap félgigás Sandisket, félgigás kingstont meg egy gigás kingstont használunk, bár a gép tudná a nagy sebességet használni, de igazábol nem okozott még soha gondot a "lassuság" A visszanézés-nagyitás ezekkel is gyors, mentéskor meg csak akkor lenne gond ha folyamatosan RAW-ba lönénk sorozatokat. Nekünk nincs jelentösége, hogy a következö kép megkomponálása és elkészitése közben világit-e egy kis ideig a piros led.

Azt sajját tapasztalatbol javaslom, ha karit veszel inkább két kisebbet vegyél egy nagy helyett, igencsak bosszanto ha telefozotol egy kártyát és a végén megdöglik. 2 kisebbnél legalább az egyik használhato marad ha a másik hulla is lett.

Hát ha szerinted nem érdemes a gyors kártya... meglátom, lehet én sem fogok Pro-t venni. :roll:
A két kicsii vagy egy nagy dolgában viszont én úgy vagyok, hogy mindig cserélgetni?!... Igaz, nekem eddig csak smartmedia-áim és xD-jeim voltak, de még soha egy nem ment tönkre. Tesóm is nyúz jópár éve egy Canon A40-et egy 256CF-el és még az sem ment szét.
Szóval, nem tudom mi az általános tapasztalat, de ezek a kártyák elég strapabíróak. Ha meg egyszer épp tönkremegy... hát na, bármelyikkel előfordulhat Murphy elvből kiindulva (mégha én spec. nem láttam ilyet :wink: )

pén. ápr. 28, 2006 14:22
gyémánt tag

Hozzászólás 
Szerintem a felhasználási modtol meg a géptöl függ, hogy érdemes-e nagysebességü kártyáért töbet fizetni. Mi a 7D-ben alap félgigás Sandisket, félgigás kingstont meg egy gigás kingstont használunk, bár a gép tudná a nagy sebességet használni, de igazábol nem okozott még soha gondot a "lassuság" A visszanézés-nagyitás ezekkel is gyors, mentéskor meg csak akkor lenne gond ha folyamatosan RAW-ba lönénk sorozatokat. Nekünk nincs jelentösége, hogy a következö kép megkomponálása és elkészitése közben világit-e egy kis ideig a piros led.

Azt sajját tapasztalatbol javaslom, ha karit veszel inkább két kisebbet vegyél egy nagy helyett, igencsak bosszanto ha telefozotol egy kártyát és a végén megdöglik. 2 kisebbnél legalább az egyik használhato marad ha a másik hulla is lett.

pén. ápr. 28, 2006 10:09
platina tag

Hozzászólás 
Üdv!

Ugyan itt le van írva pár dolog a CF kártyákról, de nem épp friss... :) Azt kérdezném, hogy milyet érdemes venni?
Én kinéztem egy Kingston 1GB Elite Pro kártyát 13ért, a "sima" 1GB-os CF is 9-10.000 ft, szerintem megéri azt a pluszpénzt a sebesség.
Vagy ti milyen márkát/típust ajánlanátok? Tapaszatalatok? :D Köszii

csüt. ápr. 27, 2006 21:40
gyémánt tag

Hozzászólás 
Múltkor elvégeztem egy összehasonlító tesztet, 1,1- és 2,0 olvasó, valamint a Sandisc ultraII, és egy feleannyiba kerülő NPC CF kártya, egy SMC memoriahoz képesti sebességkülönbség okán.
AJÁNLATOM: NPC=bruttó 7000Ft-256Mb.
http://www.tar.hu/akki/CF-SMC%20test2,0b.jpg
http://www.tar.hu/akki/CF-SMC%20test2,0.jpg
http://www.tar.hu/akki/CF-SMC%20test1,1.jpg
http://www.tar.hu/akki/CF%20test2,0.jpg
http://www.tar.hu/akki/CF%202,0Sandisk.jpg
http://www.tar.hu/akki/CF%202,0-NPC.jpg
üdv

pén. szept. 10, 2004 17:24
vas-tag

Hozzászólás 
Üdv !
Szerintem kicsit túlerőltetett a kártyasebességeket vizsgálni.
Az ultranagy sebességek már más területek felé kacsingatnak szerintem Idővel Notebook vinyók helyett, talán a dig. videofelvevőkbe kazetták helyett.
F.

pén. szept. 10, 2004 14:18
gyémánt tag

Hozzászólás 
Vigyázat!!
SANDISK ULTRAII csomagolásban van egy MiniCD, recovery progi.
Majdnem kidobtam, mert alig észrevehető az utalás. Egyébbként egy barom volt, aki kitalálta azt a csomagolást. Kézigránát, vagy balta kell a szívos műanyag szétszedéshez.

kedd júl. 06, 2004 21:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Kingston 512-es nem EP. S1 IS-ben pl. folyamatosan lehet rávenni a 640x480 30 fps-es HQ videót. 256-os Kingstonnál nem, tehát annál gyorsabb az írási sebessége (bár nem értem, hogy akkor olvasásnál hogy van ez a dolog).

Most egy Canon EOS-1D Mk II-ben van a fent említett 512-es Kingston, és gyönyörűen tudok dolgozni a 8 Mpixeles 5-6 MB-os JPEG-ekkel, akár a 8,5 kép/mp-es sorozatban is.
Nem olyan égető ez a sebességdolog szerintem, csak hát a kártyagyártóknak is kell valami extrahaszon, mint az üzemanyaggyáraknak. Ahol tudják, átverik a vásárlókat.

(RAM és Flash azért nem ugyanaz, általánosítani nem szabad).

kedd júl. 06, 2004 18:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
Főnökömnek múltkor az A80 ba sima 256-os Sandisket vettem, szinte anno ugyanennyiért, majd elkérem, megnézem mi az érzékelhető különbség. Bár szerintem lényegtelen, a megbízhatóság az első.
Lehet, hogy a következő SLR A/D3000 Canon-ba még lassú is lesz.
Kingston Pro volt még, de a notomba a MOSER ram mellé Kingstont vettem, és cammogos lett.(Érzékelhetően!!) Valahogy e miatt kerülöm.
A sima is jó lett volna, csak nem azt választottam.
Milyen márkát ajánlasz, és mekkorát? Legközelebb ajánlásod figyelembe veszem.
üdv

kedd júl. 06, 2004 18:31
gyémánt tag

Hozzászólás 
akki írta:
A kártya maga kevés energiát igényel.(állítólag)

Ööö, és szerinted mennyit eszik a "sima" CF?
Általános használat esetén a működés hány %-ában kell táplálni a CF-et?
(néhány áramfelvételi adat megtalálható az indexes 300D tesztben).
Ez sztem akkora marketing, mint az állat. Ezért utálom a SanDisk-et, mert a marketinget jobban nyomja, mint a valódi fejlesztést (lásd egyszer használható kártyák, aranyárban).
Szerintem te a marketing áldozatává váltál.

akki írta:
Smart media (JVC GC-X3al készült) 956kb 2032x1536 1,2s
ugyanabban az olvasóban.

Őőő, mit számoljak?
Ultra II 3,7 MB 0,7s -> 5,28 MB/s. USB 1.1-en elvi lehetetlenség. (12 Mb/s-os elméleti sávszélesség, vagyis 1,5 MB/s elvi átviteli sebesség, ami a gyakorlatban 800-900 kB/s szokott lenni.) De tételezzük fel, hogy mégis USB2-es olvasód van. Szóval akkor 5,28 MB/s. 256 MB-ra számolva ez 48 másodperc.
Ha egy olcsóbb egyszerű CF-et nézünk, az mondjuk tud 1,2 MB/s-ot. Az 256 Mb-ra vonatkoztatva 213 mp.
Nos, hát nem tudom valóban megér-e ez ennyit.
Egy boltban nézve az árakat.
SanDisk Ultra II 256 MB: 17400 Ft
Kingston 256 MB: 12250 Ft (megj.: Kingston 256-os 6,5 MB/s-kel olvasható, de még az 512-es is 3,5 MB-tal. hmm.)
Szóval ha nézünk egy középkategóriát, akkor mondjuk számoljunk 3,5 MB/s-ot. Akkor ott a 256 MB 73 mp.
Megér egy teljes kátrya leolvasásánál 1-2 perc mondjuk 6-7e Ft-ot?
Nem jobb-e esetleg, ha vállalunk 1-2 percet (másolád közben is lehet már a felmásoltakat nézegetni), hozzácsapunk még 3-4 ezret és veszünk egy duplaakkora nem 5215x-es kártyát?

Ezek persze csak amolyan fejtegetések, nem minden esetben állják meg a helyüket, felhasználás kérdése. De 300D-vel, hát, hmm. Szóval ez nekem fura. De mindegy, hát te dolgod.

Összefoglalva a véleményemet:
Fogyasztás, mint előny, kilőve, nem látom alátámasztva, szeirntem ha ezáltal 2-3 képpel többet lősz, akkor sokat mondtam.
Kártyasebesség kihasználása 300D-ben lehetetlen, lásd Rob Galbraith tesztje.
Kártyasebesség kihasználása USB2-es kártyaolvasóban lehetséges, szerzett előny a 256-os kártyáknál mondjuk a Kinston-hoz képest (ami 5e-rel olcsóbb) elenyésző.
D70-nél mást mondanék, de ott is csak nagy arányú sorozatnál és/vagy többszöri RAW használatnál javasolnám.

Ez számomra olyan, mint a 100-as oktánszám.

kedd júl. 06, 2004 18:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
A kártya maga kevés energiát igényel.(állítólag)
Smart media (JVC GC-X3al készült) 956kb 2032x1536 1,2s
ugyanabban az olvasóban.
Lehet számolni: +1 nő meg -1nő = guminő :D
(bár ha gumi nő, az jó jel)

kedd júl. 06, 2004 17:29
gyémánt tag

Hozzászólás 
0,7 mp alatt 3,7 MB?
Na az se USB1.1...

kedd júl. 06, 2004 16:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
USB1.1-es kártyaolvasóval hogy fogod kihasználni az Ultra sebességét?

kedd júl. 06, 2004 16:09
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ja hogy te a fényképek lemásolása miatt vettél gyorsat, nem a fotózás miatt. Akkor pláne nem értem. A legszebb meg ez a 256 MB! Még ha 2 GB-ot kellene lemásolni...
Na mind1, hát te tudod.

Ebben a kisebb fogyasztás dologban megint nem értelek, de hát úgy látom a mai nap már csak erről szól :(

kedd júl. 06, 2004 16:06
gyémánt tag

Hozzászólás 
Közben próbáltam, egy 3,7Mb os 3072x2048 JPEG képet a gagyi USB1,1 olvasom 0,7 sec alatt tőltött be UltraII 256Mb sandiscről. Ez pont a fele a kártyára megadottnak.
Ref csak nálam Smart media van, mingyá

kedd júl. 06, 2004 15:16
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ha rám gondoltál, csak 95-öst, mert céges, és ezt számolják el.

A Canon oldala az egyik dolog, és mint minden rendes kártyacserélő hétvégi kontárfotós, szándékozom KÁRTYAOLVASÓT is használni.
A nagy sebességnek van egy előnye lassú igénybevétel esetére, mégpeddig a TARTALÉK sebesség, és képességek laza teljesítése. A következő érvem, a JÓVAL alacsonyabb FOGYASZTÁS UltraII kártyák esetén, s talán ez sem mellékes.
Holnaptól CÉGESLOVAT kérjek? Csúcsforgalomban lehet vele vágtázni is a járdán. (Goodyear, patkón tárcsafékkel):D

üdv

kedd júl. 06, 2004 14:47
gyémánt tag

Hozzászólás 
jah, és akkor te ugye mindig 100-as oktánszámú benzint tankolsz? ;)

kedd júl. 06, 2004 13:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Bár azt hiszem említettem, hogy a 300d (ahogy a legtöbb Canon DSLR) nem használja ki a kártyák sebességét, azért itt tények is vannak:

http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007

Érdemes megnézni, hogy a 300D mire képes egy olcsó, vagy egy hiperdrága 5898725x-es kártyával...
Sandisk standard: 736 kB/mp
Sandisk Extreme 2 GB: 1305 kB/mp (megéri a kártya 9-10 MB/s-os sebességéért ennyivel többet fizetni, haa gép is csak 1,3 MB/s-mal ír??)

Ezzel szemben mondjuk egy olyan gép, ami ki is használja a kártyák sebességét:
Nikon D70:
Sandisk standard: 922 kB/mp
Sandisk Extreme: 512 MB 4670 kB/mp

Ezek után mindenki maga döntse el, hogy fontos-e számára, hogy 2, vagy 1,6 mp alatt menti el a képet a 300D, ami egyébként is csak akkor lényeges, ha sorozatfelvételben használja az ember. Bár 300D nem egy sorozatbajnok, tehát aki sorozatban gondolkodik, annak eleve rossz döntés a 300D.
Fontos még megemlíteni a duplapufferes megoldást. Én még nem találkoztam olyan helyzettel, amikor a puffer megtelése miatt nem tudtam újabb képet készíteni. Lehet a 300D-vel pumpálni is, több expót egymás után, akár 4-5 is elfér a pufferben. Itt a kártya sebessége már szinte lényegtelen, a puffer kapacitásán nem változtat, csak azon, hogy a következő kép a 4-5-ön felül mikor készíthető. De mint látható, óriási különbsés nincs.
Én ezért tartom teljesen feleslegesnek, hogy milyen kártyát teszünk egy 300D-be.
(kivéve RAW sorozat módban, de erről már fent leírtam a véleményem!!)

kedd júl. 06, 2004 13:47
gyémánt tag

Hozzászólás Re: Compact Flash kártyák - mik a különbségek
ander írta:
Nyár végén szeretnék venni egy Canon 300D-t, és a gép memória nélkül nem az igazi :)
Több digicam-es oldalt is olvasok, de nem találtam jó és részletes magyarázatot, hogy az egyes Compact Flash kártya típusjelölések mit is jelentenek, és mi közöttük a különbség, illetve igaz-e, hogy nem mindegyik típus tehető Type I-es vagy II-es kártyaslotba:

Compact Flash
Compact Flash Type I
Compact Flash II
Compact Flash Type II
Microdrive - CFII Compact Flash
Compact Flash 8×
Compact Flash 40×
Compact Flash Ultra II

És még két kérdés :

- Hogyan lehet eldönteni (próba nélkül) egy 2gb vagy a fölötti kártyát kezel-e egy fényképezőgép?

- több helyen is olvastam, hogy nem szívlelik a Sandisk kártyákat. Van ennek valami pontos oka ?

Szerintem bármilyen lassú lehet a Canon EOS300D, illik hozzá gyors memoriát venni. Én ma vettem meg a cuccost, és az UltraII 256Mb sandisket választottam. 10év gari, többekközt, és átlag 9-10 Mb mem irás olvasási sebesség. Még nem raktam össze, (most tellik az akksi), de amint lesz tapasztalatom, leírom.
Kingston pro árban szintén ennyi, de fele sebességű, s akkor má ha má ne cammogjon a Canon emiatt.

kedd júl. 06, 2004 13:33
platina tag

Hozzászólás 
Hali!

Ausztriában szeretnék CF kártyát venni, de nem olcsóbb mint itthon a noname. Azt írják róla,h "Major"; ez a márkája vajon, vagy valami, amit rosszul értelmeztem?
Hol érdemes CF kártxát venni? :)

Thx

kedd júl. 06, 2004 11:52
Profil Privát üzenet küldése YIM Honlap
ezüst tag

Hozzászólás 
Köszönöm a gyors választ!

vas. jún. 13, 2004 15:51
gyémánt tag

Hozzászólás 
Ajánlom figyelmedbe legelőször is ezt az oldalt:
http://index.hu/tech/digicam/cikkek/kartyak_cf/!1
Ezt kiegészítve:

CF+ formátum: Type II tokozás + nagyobb áramfelvétel. Tipikusan az 1"-os merevlemezek használják, pl. MicroDrive.
Type II mivel vastagabb, természetesen csak Type II foglalatba illeszhető.
Type I viszont jó a Type II foglalatba is.

A kártyák olvasási sebességét egy szorzóval adják meg, amelynek értéke az egyszerűség kedvéért megegyezik a CD-olvasóknál alkalmazott szorzó értékével vagyis 150 kB/s-mal.
A 8x-os CF kátrya gyári adat szerint tehát 8x150=1200 kB/s-mal olvasható (az írás általában kicsit lassabb).
Ha 300D-t akarsz venni, nem kell nagoyn nézegetni a sebességeket, mert a Canon nem profi gépei nem arról híresek, higy kihasználnák a kártyák nyújtotta maximális sebességet.

2GB felett akkor kezeli a gép a kártyát, ha támogatja a FAT32-t. A Canonok már az A60-tól kezdve FAT32 kompatibilisek, így a 300d is. Én azonban nem javaslok ekkora kártyát. Ha mindenképpen nagy tárkapacitás kell, szerintem érdemesebb külső háttértárat (mobil háttértárat) használni. Ilyet már 70e Ft körül be lehet szerezni, 30 GB tárkapacitással.
Az meg talán elég egy ideig... ;)

vas. jún. 13, 2004 14:47
ezüst tag

Hozzászólás Compact Flash kártyák - mik a különbségek
Nyár végén szeretnék venni egy Canon 300D-t, és a gép memória nélkül nem az igazi :)
Több digicam-es oldalt is olvasok, de nem találtam jó és részletes magyarázatot, hogy az egyes Compact Flash kártya típusjelölések mit is jelentenek, és mi közöttük a különbség, illetve igaz-e, hogy nem mindegyik típus tehető Type I-es vagy II-es kártyaslotba:

Compact Flash
Compact Flash Type I
Compact Flash II
Compact Flash Type II
Microdrive - CFII Compact Flash
Compact Flash 8×
Compact Flash 40×
Compact Flash Ultra II

És még két kérdés :

- Hogyan lehet eldönteni (próba nélkül) egy 2gb vagy a fölötti kártyát kezel-e egy fényképezőgép?

- több helyen is olvastam, hogy nem szívlelik a Sandisk kártyákat. Van ennek valami pontos oka ?

vas. jún. 13, 2004 11:17
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 26 hozzászólás ]