|
Szerző |
Üzenet |
hGabesz
ezüst tag
|
Hüdejó ez a topik, de nekem van egy saját kis láma kérdésem, segítsetek ha tudtok
Szóval ki kellene másolnom a DV felvételt DVD-re. Adobe Premiere Elements 2-vel próbáltam meg UleadVideoStudio9-el.
A Premiere-vel jó is lenne, de nem jó, mert nem teljes kép lesz ha kimásolom dvd-re, középen egy kb. 640x480-as film lesz és körülötte meg fekete keret, és ha máskor próbálom akkor meg éppen lehet, hogy teljes kép. Állítottam NTSC-re PAL-ra, de tök mindegy, nem tudom mi befolyásolja, hogy teljes kép lesz-e vagy keretes.
Az Ulead progival viszont teljes kép van mindig csak éppen ha bele szeretnék "tekerni" a sávon a kis csúszkával akkor kifagynak a lejátszók Szóval Premiere-vel kellene megoldani vagy esetleg valami kis pár megás progit ha tudnátok ajánlani az is jólenne, mert már nagyon zavar, hogy nem bírom beállítani.
|
kedd júl. 25, 2006 10:41 |
|
|
Dash
arany tag
|
Úgylesz...csak kell hely..rendbe tenni a gépet+gyakorlás
|
csüt. júl. 20, 2006 22:40 |
|
|
glad
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 445 Tartózkodási hely: néha itt, néha ott
|
Dash írta: be kell valljam azóta nem próbáltam, keveset vagyok itthon, de maradok tmpeg-nél és 8000kb-sec nél+dvd author, KÖSZ mindent!
Nem vagyok meglepve, sok volt az egyszerre így alapról.
Majd fokozatossan elsajátítod a dolgot csak olvass utánna a dolgoknak és gyakorolj, mert megéri a végeredmény.
|
csüt. júl. 20, 2006 19:54 |
|
|
Dash
arany tag
|
be kell valljam azóta nem próbáltam, keveset vagyok itthon, de maradok tmpeg-nél és 8000kb-sec nél+dvd author,
KÖSZ mindent!
|
szer. júl. 19, 2006 11:53 |
|
|
glad
arany tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 445 Tartózkodási hely: néha itt, néha ott
|
Dash, hogy állsz a cuccal?
Megvan már?
|
csüt. júl. 13, 2006 18:55 |
|
|
glad
arany tag
|
AGyurma írta: Van esetleg valami ötlete valakinek DVD-re? Olyan DVD author, mely nagyon gyorsan kódol xvidből?
Hát ugye itt fentebb írtam a divxtoDVD progit.
Nagyon egyszerű a progi képes több filet összerakni.
A sebeség pedig adott műveletről szólva ugyis gép függő.
|
vas. júl. 09, 2006 18:50 |
|
|
CineDOG
a fórum lelke
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2004 16:31 Hozzászólások: 8493 Tartózkodási hely: Nem találom a helyem...
|
Gyorsan konvertálni, egyenlő kakául konvertálni.
Amúgy az oldalamon van egy nagy halom konvertáló, tesztelgesd őket.
|
pén. júl. 07, 2006 16:41 |
|
|
AGyurma
platina tag
|
Van esetleg valami ötlete valakinek DVD-re?
Olyan DVD author, mely nagyon gyorsan kódol xvidből?
|
pén. júl. 07, 2006 15:15 |
|
|
AGyurma
platina tag
|
sajna nem hagyhatom xvidben, mivel az asztali nem játssza le. Ezért keresek egy idális megoldást DVD-re.
Van egy gyors: Nero (khm, elnézést ) -> VCD -> 1 vagy 2 (szerencsés esetben) ráfér, és így egy gombnyomással megvan egy film, kb 25 perc alatt.
Így, az én és a gép idő ráfordítása is kedvező, de a minőség gyenge.
|
pén. júl. 07, 2006 8:23 |
|
|
glad
arany tag
|
AGyurma írta: Köszi, igazad van. A dolog úgy áll, hogy 12 db, egyenként 40 perces, 608 x 3?? (elfelejtettem) felbontású, 1150 kbps bitrátájú XVID filmet szeretnék egy dvd-re kiírni, a lehető legkevesebb energiával, legkevesebb tömörítési idővel, ehhez képest a legjobb minőséggel, a legegyszerűbb szoftverekkel. Erre irányult a többi kérdés is, bár így nyilván más a helyzet, mint az eddigi egyedi kérdések esetében.
Ha nem muszáj az mpeg2 számodra, mert pl viszi a lejátszó az mpeg4 formátumot akkor én a helyedben inkább xvid-ben hagynám.
Jobb minőség nem lesz belőle mpeg2-ben csak max rosszabb ha elrontod.
Jó esélyel így ráfeér egy dvd-re.
nekem pl van olyan, hogy egy DVD 24x25perces filmek vannak és mert egybe tartoztak így igyekeztem egy lemezre írni.
Ólcsóbb és egyszerübb.
|
csüt. júl. 06, 2006 18:08 |
|
|
AGyurma
platina tag
|
Köszi, igazad van.
A dolog úgy áll, hogy 12 db, egyenként 40 perces, 608 x 3?? (elfelejtettem) felbontású, 1150 kbps bitrátájú XVID filmet szeretnék egy dvd-re kiírni, a lehető legkevesebb energiával, legkevesebb tömörítési idővel, ehhez képest a legjobb minőséggel, a legegyszerűbb szoftverekkel.
Erre irányult a többi kérdés is, bár így nyilván más a helyzet, mint az eddigi egyedi kérdések esetében.
|
csüt. júl. 06, 2006 11:33 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
AGyurma írta: Pepi,
Ha 360 percnyi anyagot szeretnék egy DVD-re kiírni, akkor milyen felbontásba és bitrátába kell előkészítenem az anyagot?
Hát 6 óra kiírása már elég necces. Ezt mezei 4.7-es DVD-re csak 352x288 felbontás mellett tudod megtenni mivel az átlag bitrátának 1300Kbps-1400Kbps körülinek kell lennie ami igencsak alacsony. Itt már a képminőség nem sorolható az elfogadható kategóriába. Inkább 2 db DVD+R DL (DVD9) lemezre írd ki 2x3 óra hosszban és így maradhatsz normál 720x576 felbontásnál és átlag 4500Kbps-5000Kbps bitráta értékek körül. Vagy szintén látható minőségromlás mellett kiírhatod 2db mezei 4.7-es DVD-re szintén 2x3 óra alakban viszont ekkor a felbontásod nem lehet nagyobb mint 352x576 mivel az átlag bitráta értéknek szintén alacsonynak kell lennie (2800Kbps-3100Kbps között).
Persze ezek az értékek 192Kbps-256Kbps Dolby Digital kísérőhang esetén érvényesek. Ha PCM-et szeretnél kiírni akkor az ezekkel már nem valósítható meg.
Szerk:
Viszont én inkább azt javasolnám, hogy 3x2 óra alakban írd ki 3db 4.7-es DVD-re mivel minőség és lemezár szempontjából így jársz a legjobban. Ha ezt választod akkor a felbontás 720x576 az átlag bitráta 4500Kbps lehet (a maximum 9800Kbps, a minimum 2000Kbps mint ahogy azt már pár hozzászólással feljebb említettem)
|
csüt. júl. 06, 2006 7:37 |
|
|
AGyurma
platina tag
|
Pepi,
Ha 360 percnyi anyagot szeretnék egy DVD-re kiírni, akkor milyen felbontásba és bitrátába kell előkészítenem az anyagot?
|
csüt. júl. 06, 2006 6:48 |
|
|
glad
arany tag
|
Pepi írta: Ha meg tudod akkor meg minek írsz olyan butaságokat, hogy a DVD szabvány 90 perc tárolását teszi lehetővé. Meg, hogy kis trükközéssel lehet 120 percet is kiírni. Ezek a kijelentések mind arra utalnak, hogy nem igazán vagy jártas az MPEG tömörítés terén.. .
Valójában még hosszú évekkel ezelött kezzdtem az "ipart" a divx-ekkel.
Ennek mellékhatása, hogy másként közelitem meg a problémát.
Ettől függetlenül a tapasztalatom az, ha egy kezdőnek adobe premier próbálod neten keresztűl elmagyarázni akkor kevés esély a sikerre.
Az általam ajánlot módszer faék egyszerű és már két nap múlva a kezében lehetett volna a menüzött kész anyag.
Mivel az általam ajánlott probgram faék egyszerű a bitrátát se tudod rajta állítani, az alapértelmezése 90 perc, trükközésel 120.
(Természetesen nem beszélhetünk percre kötött szabványokrol a fent általad leírtak is inkább az asztali íróknál használatos a "gyári" DVD-nél nem.)
Persze ha már megy neki ezzel a programmal próbálkozhat komolyabb szinten is.
A minőségről annyit (tudom felhördülnek sokan), de a mai programok által produkált minőség szerintem bőven van olyan, hogy nincs látható különbség egy TV képernyőjén, talán egy HD technológiánál már lesz.
|
szer. júl. 05, 2006 22:12 |
|
|
Dash
arany tag
|
van, enélkül el sem indult volna
|
szer. júl. 05, 2006 13:18 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
Dash írta: Lenyitottam megvan de azon belül csak mpeg4 van, wizzard nák ha kiválasztom akkor error, indítsdam újra
Akkor valami codec pack vagy más ami tartalmaz MPEG codec-et is hazavágta a dolgokat.
QuickTime van a gépeden? Úgy emlékszem a Procoder-nek kell a QuickTime. Ha nincs telepítve akkor az okozhat hibákat.
|
szer. júl. 05, 2006 12:36 |
|
|
Dash
arany tag
|
Lenyitottam megvan de azon belül csak mpeg4 van, wizzard nák ha kiválasztom akkor error, indítsdam újra
|
szer. júl. 05, 2006 12:31 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
Dash írta: Bocs, de nekem így van Target: Add:Mpeg : Mpeg4 van csak
Nyisd ki a teljes target fát azaz az összes + jelet és meg fogod találni az MPEG-et. De mint ahogy írtam jó a DVD is.
Vagy indítsd el Varázsló módban és akkor interaktív lesz a program azaz kérdez és te válaszolsz. A Procoder-nek kétféle indító ikonja van. Az egyik a normál a másik pedig a varázslós módja.
|
szer. júl. 05, 2006 12:11 |
|
|
Dash
arany tag
|
Bocs, de nekem így van
Target: Add:Mpeg : Mpeg4 van csak
|
szer. júl. 05, 2006 12:07 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
Dash írta: Vágtam már életemben, VirtualDubot használom, igaz nem több Gigás videókhoz ,Pinnacle kézikönyvét majd elolvasom... ProCoderben pedig istennek nem találom az Mpeg2-t van ott minden csak az nincs
Target-nek MPEG-et kell kiválasztani és utána pedig az Advanced gombra kattintva feljön a teljes beállító panel ahol is az MPEG típusát (Stream type) kell megadni (ez az ahol megadod, hogy a végeredmény MPEG2 legyen). Ezen a panelen tudod az összes egyéb paraméter is beállítani (file név, bitráta, stb.). Az alábbi képen az Advanced panel látható.
Vagy kiválasztod, hogy a Target PAL DVD legyen és akkor DVD kompatibilis MPEG2-t fog készíteni azaz neked nem kell manuális beállításokkal foglalkozni ahhoz, hogy DVD kompatibilis legyen az MPEG2.
|
szer. júl. 05, 2006 11:14 |
|
|
Dash
arany tag
|
NEmtudtok 1oldalt ahol minden levan írva ezekről pl. amit Pepi mondott..stb..
|
szer. júl. 05, 2006 11:09 |
|
|
Dash
arany tag
|
Vágtam már életemben, VirtualDubot használom, igaz nem több Gigás videókhoz ,Pinnacle kézikönyvét majd elolvasom... ProCoderben pedig istennek nem találom az Mpeg2-t van ott minden csak az nincs
|
szer. júl. 05, 2006 11:05 |
|
|
AGyurma
platina tag
|
Köszi a gyors választ. ProCodert használom évek óta, csak jó tapasztalatom van, bár azt hittem, a leggyorsabb a CCE (gyengébb minőséggel).
TMPEG DVD Authort kipróbálom!
|
szer. júl. 05, 2006 10:02 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
AGyurma írta: Pepi!
Tapasztalatod szerint melyik kódoló az, amelyik közepes (ez a kompromisszum a sebességért) minőségben tud átkódolni legalább (!) realtime x 2 sebességgel avi-t (Dv-t és Xvid-et is) mpeg2-be? A CCE 2.67 majdnem jó, de hang nem jön ki a torkán (akárhogy kínlódok - Xvid-ből). Tehát a leggyorsabb kódoló kellene azzal az extrával, hogy egymás után 10-15 filmmel is megcsinálja automatikusan.
Előre is köszi, agyurma Én a Canopus Procoder-t javasolnám. Ez oda-vissza képes mindenből mindent elkészíteni. A sebessége is kiváló mivel egy 2GHz feletti HT-s P4-en már képes valósidőben is dolgozni (ha jó a vas és gyors HT-s p4, dual channel memória akkor még gyorsabban is dolgozik mint real time). És ami a lényeg a vele elkészített MPEG2 minősége is igen korrekt (még alacsony bitrátán is igen jó hatásfokkal dolgozik). Ja és még NTSC-->PAL konverzióval is simán megküzd. Pontosabban ez az egyetlen olyan software mely tökéletes NTSC-PAL konverziót végez. Idézet: Innen cél 3-4 videó egy DVD-re kiírása, de azzal már elboldogulok. Azazhogy, szted melyik a legegyszerűbb DVD author program, mellyel egyszerű menüt lehet szerkeszteni, kicsi és olcsó?
Egyszerű DVD authoring-ra a TMPEG DVD Author programot javaslom. Ha ennél több kell akkor a DVD-Lab és a Sonic termékeit nézd meg
Canopus Procoder2 jellemzői:
" Minőségi CODEC-ek
A ProCoder a Canopus saját nagysebességű, minőségi DV és MPEG-2 Codec-jeit is tartalmazza. A Canopus DV CODEC-je a lehető legjobb képminőség-megőrzést biztosítja a legmagasabb sebességek esetében is, ezáltal csökkentve a többszörös újratömörítés hatásait. Ez a CODEC ugyanis kétlépéses változó bitrátájú (VBR) tömörítést és továbbfejlesztett mozgásbecslő algoritmusokat alkalmaz a legjobb tömörített videó minőség elérése érdekében.
Határtalan lehetőségek
A modern számítógépek teljes kapacitásának kihasználását a Canopus Skálázható Technológia garantálja. A ProCoder konvertálási sebesség a számítógép teljesítményével arányosan növekszik. Sok esetben a ProCoder a valósidőnél is gyorsabban kódolja át a fájlokat.
Technikai jellemzők:
Bemeneti Formátumok > Canopus DV > Microsoft DV > Az összes Video for Windows Codec > Az összes DirectShow Codec > Az összes QuickTime Codec > MPEG-1 > MPEG-2
Kimeneti Formátumok > Canopus DV > Microsoft DV > Az összes Video for Windows Codec > Az összes DirectShow Codec > Az összes QuickTime Codec > MPEG-1 (Canopus Codeccel tömörítve) > MPEG-2 (Canopus Codeccel tömörítve) > Windows Media > Real Video
Videó Szűrők > Video Color Safe > Contrast > Bitmap Keying > Brightness > Circular Blur > Crop > Gaussian Blur > Motion Adaptive DeInterlace > Negative > Smooth
Audió Szűrők > Lowpass > Normalize > Volume
Kiemelt jellemzők > Képarány konverzió > Frame interpolláció > NTSC/PAL konverzió > Automatikus adaptive deinterlészelés > Progressive/Interlace átalakítás > Többmenetes átalakítás > Az eredmény felszeletelése időtartam, vagy hossz szerint > Projectek és beállítások mentése > Megosztás mentése drag-and-drop konverzió esetén > Adobe Premiere 6 export plug-in > Varázsló üzemmód > Hálózatos üzemmód > YUV, YUY2, RGB színkezelések támogatása
Minimális rendszerigény:
> Windows ME, Windows 2000, Windows XP Home, Windows XP Professional > CPU MMX támogatással > 64MB Memória > 20MB szabad terület a merevlemezen
Ajánlott rendszer:
> Pentium 4 vagy Athlon XP processzor (multiprocesszoros támogatás) > Adobe Premiere 6.x Premiere export plug-in használatához"
|
szer. júl. 05, 2006 9:13 |
|
|
AGyurma
platina tag
|
Pepi!
Tapasztalatod szerint melyik kódoló az, amelyik közepes (ez a kompromisszum a sebességért) minőségben tud átkódolni legalább (!) realtime x 2 sebességgel avi-t (Dv-t és Xvid-et is) mpeg2-be?
A CCE 2.67 majdnem jó, de hang nem jön ki a torkán (akárhogy kínlódok - Xvid-ből).
Tehát a leggyorsabb kódoló kellene azzal az extrával, hogy egymás után 10-15 filmmel is megcsinálja automatikusan. Innen cél 3-4 videó egy DVD-re kiírása, de azzal már elboldogulok.
Azazhogy, szted melyik a legegyszerűbb DVD author program, mellyel egyszerű menüt lehet szerkeszteni, kicsi és olcsó?
Előre is köszi,
agyurma
|
szer. júl. 05, 2006 9:04 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
glad írta: pepi, kapaszkodj meg de tudom, de azt is tudom, Dash néhány kérdése alapján, hogy kezdő és egy kukott se fog érteni abból amit rázúdítottál. Az aki az életben nem csinált még videóvágás/szerkesztést annak ez első lépésre túl sok. Véleményem az, hogy az alapoknál kell kezdeni, de hajrá akkor majd te elmagyarázod neki... Nem szeretnék vitatkozni de szerintem az alábbi idézet pont félrevezető és ráadásul semmitmondó hiszen egy kezdő miből tudná azt, hogy mi a DVD5 és mért pont 60 perc meg 90 perc Idézet: Az alap DVD szabvány 90 percet tesz lehetővé(DVD5), szóval nyugodtan rá rakhatsz annyit, mert nem lesz látható különbség a 60 perccel. majd ha lesz HD-DVD technológia elérhető közelségben, akkor lesz ez ügyben komolyabb előre lépés.
Ebből egy kezdő számára semmi nem derül ki és azt fogja hinni, hogy egy 4.7-es DVD-re csak 90 percet vehet fel.
Szerk:
Ha meg tudod akkor meg minek írsz olyan butaságokat, hogy a DVD szabvány 90 perc tárolását teszi lehetővé. Meg, hogy kis trükközéssel lehet 120 percet is kiírni. Ezek a kijelentések mind arra utalnak, hogy nem igazán vagy jártas az MPEG tömörítés terén hiszen semmilyen trükközés nem kell ahhoz, hogy 120 percet kiváló minőségben elkészítsünk. Pusztán program kérdése (no meg pénztárca kérdése is hiszen azok a programok melyek kiváló minőséget készítenek nem ingyenesek /egyedül a TMPGEnc az ahol van teljes verziós 30 napos változat azaz semmilyen vízjelet nem tesz a képre ill. nincs hosszbeli korlát/).
A szerkesztés meg az MPEG2 tömörítés meg két külön dolog. A szerkesztés (capture, vágás, effektek és szűrők használata, utószinkron, stb.) elsajátításához először is tisztában kell lenni az NLE (Nonlinear Editing azaz nem-lineáris szerkesztés) fogalmával és meg kell tanulni a kiszemelt szerkesztő program használatát valamint meg kell ismerkedni a videós kifejezésekkel hiszen az editor programban szakkifejezések vannak. Ja és kell egy adag kreativitás is. Az MPEG2 tömörítés pedig egy külön fejezet hiszen ahhoz, hogy jó minőséget lehessen készíteni meg kell ismerkedni az MPEG tömörítés technológiájával, a paraméterek jelentésével és jelentőségével, a VBR és CBR közti különbséggel és azzal, hogy VBR esetén a minimum, átlag, maximum bitráta értékek között milyen szabályok vannak azaz milyen értékek használata esetén lesz igazán jó a változó bitráta. És a legfontosabb a DVD-VIDEO szabvány megismerése mivel ahhoz, hogy olyan MPEG2-t készítsen az ember amit benyelnek az athoring programok mindenképpen ismerni kell azt, hogy az MPEG2-nek milyennek kell lennie ahhoz, hogy abból újrakódolás nélkül lehessen DVD-t készíteni. Amik ugye nélkülözhetetlen információk mivel az MPEG2 tömörítő programokban ezek beállítható paraméterek (pld. GOP szekvencia és hossz, stb.) és nem mindegy, hogy miként állítjuk be hiszen nem elég pld. azt tudni, hogy mi a GOP hanem azt is tudni kell, hogy a DVD-VIDEO szabvány milyen struktúrában és milyen maximális hosszban határozta meg.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Pepi szer. júl. 05, 2006 9:05-kor.
|
szer. júl. 05, 2006 7:11 |
|
|
glad
arany tag
|
Pepi írta: Ugye ezt nem gondoltad komolyan? HQ (60perc), SP (120 perc), LP (240 perc), EP (360 perc).
pepi, kapaszkodj meg de tudom, de azt is tudom, Dash néhány kérdése alapján, hogy kezdő és egy kukott se fog érteni abból amit rázúdítottál.
Az aki az életben nem csinált még videóvágás/szerkesztést annak ez első lépésre túl sok.
Véleményem az, hogy az alapoknál kell kezdeni, de hajrá akkor majd te elmagyarázod neki...
|
kedd júl. 04, 2006 23:35 |
|
|
Dash
arany tag
|
ProCoderben nem találom az MPEG 2 codecet
|
kedd júl. 04, 2006 15:38 |
|
|
Dash
arany tag
|
az megvan, akkor majd kikeresemjól eldufták,vagy nagyon feltünő helyen van , köszönöma segítséget
|
kedd júl. 04, 2006 13:15 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
Dash írta: Pinnacle nem tud vágni, vagy csak én nem találom?!
A Pinnacle Studio egy komplex szerkesztő program. A vágást alapból tudja (sok mást is). Van ennek a programnak egy 312 oldalas kézikönyve. Ebben részletesen le van írva a használata.
|
kedd júl. 04, 2006 13:11 |
|
|
Dash
arany tag
|
Pinnacle nem tud vágni, vagy csak én nem találom?!
|
kedd júl. 04, 2006 12:24 |
|
|
Dash
arany tag
|
ok, most találtam 1 Sonic DVD it Pro 6-t azzal tudok jó menüt csinálni, köszönöm a segítséget
|
kedd júl. 04, 2006 11:51 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
Dash írta: Akkor Pinnacle rendeben(eddig is ezt használtam) vágni mivelk vágjak, ha ne tömörítsek a Pinnacleben? Külön program amivel menüt lehet készítteni van?
Vágni is a Studio-val vágj.
Az alábbiakat csinálod:
Studio-val capture DV AVI-ba és szerkesztés a végén meg export DV AVI-ba. Canopus Procoder programmal a kész szerkesztett DV AVI-ból készítesz MPEG2-t. Ha kész akkor beolvasod a Studio-ba az elkészült MPEG-et és elkészíted a DVD-t (itt már nincs szerkesztés hiszen az már a capture után elvégezted)
A lényeg, hogy ne a Studio-ban lévő MPEG2 encoder-t használd az MPEG2 készítéshez (a Studio MPEG2 encodere nem kimondottan az elfogadható minőségről híres)
|
kedd júl. 04, 2006 11:41 |
|
|
Dash
arany tag
|
Akkor Pinnacle rendeben(eddig is ezt használtam) vágni mivelk vágjak, ha ne tömörítsek a Pinnacleben? Külön program amivel menüt lehet készítteni van?
|
kedd júl. 04, 2006 11:29 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
Dash írta: Ebben tudok általam kívánt menüt készíteni?
Nézd meg a Canopus oldalán (letölthető a demo) http://www.canopus.hu/
Vagy használd tovább a Studio-t csak ne vele tömörítsd az MPEG2-t hanem exportáld ki DV AVI-ba majd a Procoder-el készíts belőle MPEG2-t. A Studio-ba meg simán beolvasod a kész MPEG2-t és már írhatod is DVD-re (ha nem vágsz vele akkor nem tömöríti újra)
|
kedd júl. 04, 2006 11:27 |
|
|
Dash
arany tag
|
Ebben tudok általam kívánt menüt készíteni?
|
kedd júl. 04, 2006 11:24 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
Dash írta: Én szzimplán olyat menüt szeretnék, amibe van 1háttér,kiválaszthatom melyik felvett várost, stb..szeretném megnézni, mint a dvd filmekben a jelenetválasztás( nekem csak annyi kell h , DV capture, kivágom a felesleget, "városonként" tömörítem MPEG2-be, menü , amiben kitudom válaztani melyik "város" szeretném megnézni.)
Akkor neked a Pinnacle Studio szintű alkalmazások kellenek. Ebben az esetben az Edius csak kolonc lenne mivel a használata nem egyszerű. A Premiere 2 az egy határeset (akkor érdemes ezt használni ha a Premiere tulajdonságait is ki szeretnéd használni).
Esetleg nézd meg a Canopus Lets Edit programot.
Szerk:
Vagy használd tovább a Studio-t csak ne vele tömörítsd az MPEG2-t hanem exportáld ki DV AVI-ba majd a Procoder-el készíts belőle MPEG2-t. A Studio-ba meg simán beolvasod a kész MPEG2-t és már írhatod is DVD-re (ha nem vágsz vele akkor nem tömöríti újra)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Pepi kedd júl. 04, 2006 11:26-kor.
|
kedd júl. 04, 2006 11:20 |
|
|
Dash
arany tag
|
Én szzimplán olyat menüt szeretnék, amibe van 1háttér,kiválaszthatom melyik felvett várost, stb..szeretném megnézni, mint a dvd filmekben a jelenetválasztás( nekem csak annyi kell h , DV capture, kivágom a felesleget, "városonként" tömörítem MPEG2-be, menü , amiben kitudom válaztani melyik "város" szeretném megnézni.)
|
kedd júl. 04, 2006 11:11 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
Dash írta: Menüt ebbe lehet csinálni?
Nem. Ez nem home alkalmazás hanem professzionális utómunkára van. Ezzel a programmal profin szerkeszthetsz (csili-vili effektek, filterek, gusztusos feliratok, stb.) majd a kész anyagból MPEG2-t készítesz. Aztán fogsz egy grafikai programot (pld. Photoshoap, Corel, stb.) mellyel elkészíted a menü grafikai elemeit (háttér, feliratok, maszk), ha videó menüt szeretnél akkor a videó összeállítását és az MPEG2 tömörítést elvégezheted az Edius-ban majd az egészet (MPEG2 videók, kísérőhangok, menük grafikai elemei) és egy DVD authoring (tartalomszerkesztő) programmal elkészíted a DVD-VIDEO tartalmat.
Szóval a home azaz az amatőr felhasználás és a professzionális terület között az a különbség, hogy a szerkesztés és a DVD készítés a home kategóriában egy folyamat míg a professzionális területen ez különálló alkalmazásokkal történik.
A minden egyben home kategóriának a hátránya az, hogy nem enged DVD tartalomszerkesztésben nagy szabadságot azaz nem tudod 100%-ban kihasználni a DVD-VIDEO adta interaktivitást hanem be vagy zsúfolva egy előre meghatározott keretek közé. Ez annyit jelent, hogy maximum arra van lehetőséged, hogy egyszerű menüket készíts de komolyabb programozást már nem lehet elvégezni. Éppen ezért nevezik home kategóriának mivel arra jók az ilyen mindent egybe programok, hogy egyszerűen megszerkeszd az anyagokat majd egy gyári séma alapján elkészíts egy egyszerű menükből álló DVD-t.
|
kedd júl. 04, 2006 11:02 |
|
|
Dash
arany tag
|
Akkor ezzel letöltöm a Dv-t , összevágom, átkonvertálom MPeg2-be.ok.
Menüt ebbe lehet csinálni?
|
kedd júl. 04, 2006 10:43 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
Dash írta: Canopus Edius vagy Adobe Premiere 2 ?( ha mind 2tud capture-t ,vágni, tömöríteni akkor melyiket, vagy maradjak a Adobe+Canopus ProCoder mellett?)
A saját tapasztalatom alapján az Edius jobb. Természetesen az Edius egy komplett NLE rendszerű editor mely ha 2GHz feletti P4-en fut melyben van 1GB RAM akkor akár 3-4 layer esetén is real time a feldolgozás (valós időben megy az effektek, szűrők, feliratok, grafikai objektumok, stb. renderelése azaz miközben megy a kijátszás a time line-ról közben renderel).
EDIUS Pro Szoftver tulajdonságai listája
Felhasználói felület: "Lebegő ablakkezelés" a könnyen személyre szabható munkafelület létrehozása érdekében. (Egy és két monitoros beállítások) • Egy vagy két "preview" ablak (bejátszó és felvevő) • Akár 10 különböző a felhasználó által létrehozott munkafelület • Beállítható segédeszköz gombok • Beállítható gyorsbillentyűk • Átnevethető videó, audió és feliratsávok • A felhasználó által létrehozott effektusok mentése és mappákba szervezése • Elveszett klipek keresése • Timecode és kivezérlésmérő a képernyőn • Szerkesztőléc ablak • Bin ablak • Effektus kiválasztó ablak • Információs ablak • Marker ablak • Valósidejű hullámforma monitor és vektorszkóp (beolvasáskor és megtekintéskor)
Szerkesztőléc: Gyors és rugalmas felület a hatékony munkavégzés érdekében • Korlátlan számú videó sáv • Korlátlan számú grafikus és feliratsáv • Korlátlan számú audió sáv • Audió hullámforma kijelzés • Átlátszóság sáv kulcskockák • Hangerő / panoráma kulcskockák • Sávok zárolása / elrejtése • Három pontos szerkesztés • Négy pontos szerkesztés • Hullám szerkesztés • "Slip", "slide" és "roll" szerkesztés • Videó / audió osztott szerkesztés • Hangalámondás támogatása • Valósidejű hangkeverés • Csoportos kijelölés a szerkesztőlécen • Szűrök alkalmazása • Klipek vágása az összes sávon keresztül • Kép és hang szétválasztása • Áttűnés sávon belül • Áttűnés sávok között • Segédprogram valósidejű átméretezéshez • "ShuttleScrub" vezérlés a "preview" ablakbanl • Korlátlan visszavonás/újra lehetőség • Automatikus mentés
Effektusok: • Folyamatos valósidejű effektusok korlátlan szabadsággal • Valósidejű kép és hangsávok • Valósidejű felirat és grafikai sávok • Valósidejű videó szűrők:: - Anti Flicker, Blend Filters, Block Color, Blur, Chrominance, Color Balance, Color Wheel, Combine Filters, Emboss, Loop Slide, Matrix, Median, Mirror, Monotone, Mosaic, Motion Blur, Old Movie/Film, Pencil Sketch, Raster Wipe, Region, Sharpness, Smooth Blur, Soft Focus, Strobe/Freeze, Tunnel Vision, Video Noise, White Balance, YUV Curve • Valósidejű audió szűrők:: - Delay, Graphic Equalizer, High-pass Filter, Low-pass Filter, Panpot and Balance, Parametric Equalizer, Tone Controller • Valósidejű kulcsok:: - 3D Picture-in-Picture, Chroma Key, Luma Key, Picture-in-Picture • Valósidejű 2D és 3D áttűnések (beleértve az SMPTE áttűnéseket) • Valósidejű feliratozás • VST audio plug-inok kezelése (VST plug-inokat nem tatalmaz) Feliratok • Inscriber® TitleMotion® Pro for Canopus • Realtime roll / crawl • Animált feliratok 3D effektusokkal és mozgásokkal
Állományok kezelése a Bin ablakban: • Csoportos kijelölés • Több mappa támogatása • Részletes lista • Klipek keresése • Fogd és vonszold technológia segítségével állományok behúzása a Windows Explorerből • Módosítható képarány és félkép sorrend • TGA szekvencia importálása • Támogatott videó állomány formátumok: - MPEG Video Stream (*.mpv; *.m2v) - MPEG Program Stream (*.mpg; *.mpeg; *.m2p; *.mp2) - MPEG Transport Stream (*.m2p; *.m2t) - DV, uncompressed AVI (*.avi) - QuickTime (*.mov) • Támogatott audió állomány formátumok: - Aiff File (*.aif; *.aiff) - Ogg Vorbis File (*.ogg) - MPEG Audio Layer-3 (*.mp3) - MPEG Audio Stream (*.mpa; *.m2a) • Támogatott állókép formátumok: - Inscriber (*.icg; *.ips) - Targa (*.tga; *.targa; *.vda; *.icb; *.vst) - Windows Bitmap (*.bmp; *.dib; *.rle) - JPEG (*.jpg; *.jpeg; *.jfif) - Flash Pix (*.fpx) - TIFF (*.tif; *.tiff) - Photoshop (*.psd) - Portable Network Graphics (*.png) - PICT (*.pic; *.pct; *.pict) - QuickTime Image (*.qtif; *.qti; *.qif) - Silicon Graphics Image File (*.sgi; *.rgb) - CompuServe GIF (*.gif) - Windows Meta File (*.wmf) - Wave File (*.wav) • Klipek csoportosítása az alábbiak szerint: - Állomány neve - Klip elnevezés - Állomány mérete - Dátum
Video/Audio bemenet: • Teljes DV magnó vezérlés felvételkor • Kötegelt beolvasás • Direktbe a szereksztőlécre történő beírás • Csak hang rögzítése • Állomány automatikus szeletelése ha megszakítás található az anyag dátumában, vagy "timecodejában" • 32-bit tömörítetlen videó importálása (alfa csatornát tartalmazó videók) • EDL import - BVE-9100/5000 és CMX-340 • Direkt CD / DVD klip import • Analóg eszközök vezérlése RS-422-n keresztül
Video/Audio kimenet: • Valósidejű DV kijátszás a szerkesztőlécről • A kijátszott anyag tartalmazza a timecodet • TGA szekvencia export • MPEG-1 és MPEG-2, Windows Media™, RealVideo®, QuickTime™ és DivX® export s ProCoder Express for EDIUS-al • Direct-to-DVD export lehetőség a szerkesztőlécről • Hardver MPEG tömörítő támogatás. Canopus MVRD2200 és MPEGPRO MVR • High-quality Canopus HD, DV és MPEG CODECek
Támogatott hardver: • IEEE 1394 FireWire (Ide tartozik az ADVC1394 és az ACEDVio is) • EDIUS DVX • EDIUS NX • EDIUS SP for HDV • EDIUS HD / EDIUS SD
|
kedd júl. 04, 2006 10:35 |
|
|
Dash
arany tag
|
Canopus Edius vagy Adobe Premiere 2 ?( ha mind 2tud capture-t ,vágni, tömöríteni akkor melyiket, vagy maradjak a Adobe+Canopus ProCoder mellett?)
|
kedd júl. 04, 2006 10:12 |
|
|
Dash
arany tag
|
köszönöm ezt a ( nem találok szavakat rá) hozzászólást , (meghajolást se találok)
|
kedd júl. 04, 2006 10:04 |
|
|
Pepi
gyémánt tag
|
glad írta: Az alap DVD szabvány 90 percet tesz lehetővé(DVD5), szóval nyugodtan rá rakhatsz annyit, mert nem lesz látható különbség a 60 perccel. majd ha lesz HD-DVD technológia elérhető közelségben, akkor lesz ez ügyben komolyabb előre lépés.
Ugye ezt nem gondoltad komolyan?
A DVD szabvány 4.7GB-on SP-ben 120 perc videó tárolását teszi lehetővé. SP = Standard Play. Nem véletlen, hogy a DVD-kre 120 percet írnak (mint a CD-k esetében a 74 és a 80 perc ami a standard CDDA (audioCD) játékideje)
Egyébként itt jegyezném meg, hogy a DVD szabvány nem játékidőt határoz meg hanem azt, hogy mekkora lehet maximum az MPEG2 bitrátája és, hogy milyen felbontások, struktúra, stb. lehet.
DVD-VIDEO és DVD-VR formátumok esetében az alábbi rögzítési fokozatok lettek egységesítve:
HQ (60perc), SP (120 perc), LP (240 perc), EP (360 perc).
Egy 4.7-es DVD-n SP mód azaz 120 perc az alábbi szabványos bitráta értékekkel érhető el (Dolby Digital kisérőhanggal) VBR kódolással:
maximális bitráta: 9800Kbps, átlag bitráta: 4500Kbps, minimális bitráta: 2000Kbps
A fenti VBR beállítás szabványos SP mód és garantáltan 120 perc felírhatóságát teszi lehetővé. Az SP mód másnéven normál DVD mód látható minőségromlás nélkül tesz lehetővé 120 percnyi anyag kiírását egy 4.7-es DVD-re
Szóval semmilyen 90 percről nincs szó. Persze ahhoz, hogy minőségromlás nélkül lehessen 120 percet elkészíteni korrekt MPEG2 tömörítő programra ill. hardware-re van szükség. Software-es oldalról az alábbi programok képesek SP módban is kiváló MPEG2-t készíteni: Canopus Procoder 2.0, TMPGEnc, Cinema Craft MPEG Encoder (CCE).
Hardware-ben pedig a márkásabb asztali DVD felvevők kiváló SP anyagot képesek előállítani pld. Pioneer, Panasonic, JVC
Persze a HQ, SP, LP, EP szabványosított módok nem azt jelentik, hogy csak ezekben írható az anyag. Bármilyen bitráta alkalmazható ami nem lépi át a szabványban rögzített maximumot és lehet akár VBR akár CBR kódolású az MPEG2.
A HD-DVD és a blu-ray pedig HDV anyagok tárolását teszi lehetővé a nagy tárolókapacitásával. Normál SD azaz 720x576 MPEG2 esetén egy egyrétegű lemezre SP azaz normál DVD módban közel 10 óra tárolható ezeken az új lemezeken. HDV anyag esetén meg 2 óra (SP módú HD videó)
Szerk:
Az MPEG2 tömörítési technika ma már olyan fejlett, hogy látható minőségromlás nélkül 120 perc simán kiírható egy mezei 4.7-es DVD-re. Legyen szó akár software-es akár hardware-es tömörítésről. Korrekt software ill. hardware esetén igen jó minőség készíthető. pld. a fentebb említett software-ek igen jó minőséget képesek készíteni de a jobb minőségű (Pioneer, Panasonic, stb.) asztali felvevőkben lévő MPEG2 processzorok is kiváló eredményeket adnak SP módban.
|
kedd júl. 04, 2006 7:17 |
|
|
Dash
arany tag
|
ok, köszönöm, másik a menü lett volna, de már kitaláltad..köszönöm
|
kedd júl. 04, 2006 1:17 |
|
|
glad
arany tag
|
Dash írta: Pont emlék miatt szertném, 1dvd 1óra nekem megfelel( ígyszoktam)
Az alap DVD szabvány 90 percet tesz lehetővé(DVD5), szóval nyugodtan rá rakhatsz annyit, mert nem lesz látható különbség a 60 perccel.
majd ha lesz HD-DVD technológia elérhető közelségben, akkor lesz ez ügyben komolyabb előre lépés.
Én megmondom őszintén, hogy mivel adott esetben sok fajta formátumot nyomok egy lemezre (FZ7 mov-ot csinál,30frame,dvd felbontás) és szeretem az egyszerű megoldásokat ezért a Divx to DVD VSO progit használom (ami nem összetávesztendő a sima divx to dvd-vel!)
Korrektül átnyom minden formátumot mpeg2-be és rendezei is több forrás esetén a vob-okat.
Ha több anyag megy a lemezre akkor menűzni a DVDlab-al szoktam ami rendkivül korrekt sok oldalú program.
|
kedd júl. 04, 2006 0:28 |
|
|
Dash
arany tag
|
Pont emlék miatt szertném, 1dvd 1óra nekem megfelel( ígyszoktam)
|
vas. júl. 02, 2006 22:52 |
|
|
glad
arany tag
|
Dash írta: MIlyen formátum a jobb Divx, Mpeg?
Azért itt lekéne szűkíteni, hogy mi neked a "jobb".
A nyers formátumként 50GB méretben a legxarabb de minőségben a jobb.
A divix minőségben az egyik leggyengébb, de méretben a legjobb.
A kettőközött a DVD-re elmented (vob) 4,3GB/90perc az aranyközép.
Némi trüközésel 120 perc is lehet.
Divxbe szerintem akkor érdemes ha az emlék nem olyan fontos de azért arhiválni akarod, de lényeges dolgokat nem tennék divxre.
|
vas. júl. 02, 2006 22:34 |
|
|
Dash
arany tag
|
MIlyen formátum a jobb Divx, Mpeg?
|
vas. júl. 02, 2006 20:00 |
|
|
CineDOG
a fórum lelke
Csatlakozott: csüt. ápr. 15, 2004 16:31 Hozzászólások: 8493 Tartózkodási hely: Nem találom a helyem...
|
Fentebb írtam.... az mindent tud, és PROFI minőségben... nem is egyszerű kezelni.
|
vas. júl. 02, 2006 19:41 |
|
|