|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 29 hozzászólás ] |
|
Szerző |
Üzenet |
Frankie26
|
Mind 1, most csináltam meg a Ha Ölni Kell-t és az elcsúszás ugyanannyi volt mint korábban(44.1khz-n rögzítettem) de a time warppal(mostmár nagyon tudok:-))renbe hoztam 5 perc alatt.Nekem ez így jó, egyellőre elégedett vagyok és kaján vigyorral a szám szélén figyelem azokat a dvd borítókat amelyeken nem szerepel a hangoknál a "magyar" kiírás.
FRankie.
|
szer. júl. 16, 2003 13:33 |
|
|
macisajt111
arany tag
|
> Ha az eredeti anyag csak 44100 minta/mp, és Te 48000
minta/mp veszed fel,
> akkor szoftvertől függően előfordulhat, hogy a hiányzó
mintákat "feltölti" a
> tényleges minták egyes részeinek megismétlésével, így
lesz hosszabb a hang
> az eredetinél. Igazából nem nagyon értek hozzá........
Amit Te itt leírsz, az nem egyértelmű hogy a gyakorlatban
hogy játszódott le s ezért csak tippelni lehet:
A) konverzió - ez csak úgy tud működni, hogy a hiányzó
hangmintákat a konvertáló progi kiszámolja
B) tényleges felvétel - ekkor az eredeti 44,1 kHz-es
adatfolyamból előáll az analóg jel, ami bemegy a felvevő
egységbe, ami csinál egy új adatfolyamot 48 kHz-es
mintavételi frekivel
szerintem mindkét esetben probléma csak úgy léphet fel ha a
dekódolás 48 kHz-zel történik - de erről már írtam
korábban...
|
szer. júl. 16, 2003 8:44 |
|
|
pistisoft
|
A szinkron hangot rá kell ismét vágni a dvd kopiára.Adobe premier ebben segít.Mert a video magnó sebességek eltérőek így lehet korrigálni.
|
kedd júl. 15, 2003 21:40 |
|
|
xCsaba
|
Ha az eredeti anyag csak 44100 minta/mp, és Te 48000 minta/mp veszed fel, akkor szoftvertől függően előfordulhat, hogy a hiányzó mintákat "feltölti" a tényleges minták egyes részeinek megismétlésével, így lesz hosszabb a hang az eredetinél. Igazából nem nagyon értek hozzá, de én már szívtam ezzel egy AVMaster capture kártyával. Nekem is folyamatosan arányosan hosszabb lett a hang, és az előbb leírt probléma volt a baj forrása. Nem tudom, hogy ez mikor milyen körülmények között, milyen kártyával fordul még elő, de ez is lehet az oka. Egy próbát megér! ----- Original Message ----- From: "Dervalics" <rece@warrior.hu> To: <list@dvd.lx.hu> Sent: Tuesday, July 15, 2003 9:27 AM Subject: Re: [dvd] dvd-hez hang > Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de szerintem a 48000Hz vagy 44100Hz (nem kHz!) és a hang sebessége között nincs összefüggés. A (k)Hz a mintavételezést jelenti, és mindenképpen másodpercre vonatkozik (48000 minta/mp)... Azért amit Frankie összehozott, az nem semmi! > Ja, és én mindenképpen azt javaslom, 48kHz-en vedd föl, és WAV-ból egyszerre AC3-ba tömörítsd, MP3-ba ne! MP3-nál sokat veszít a minőségéből, főleg CBR esetén. Ha visszaalakítod WAV-ba (ilyenkor nem romlik a minőség), és összehasonlítod az eredetivel, láthatod, mennyire letörtek a "hullámok". Ha mindenképpen MP3-ba mented előtte, akkor a 320Kbps-t vagy a VBR 192-320Kbps-t ajánlom. > > Macisajt! > Köszi, majd megnézem az ftp-t is. > > Rece > > > > -- > Üzenet a csoportnak: list@dvd.lx.hu> Feliratkozás: subscribe@dvd.lx.hu> Leiratkozás: unsubscribe@dvd.lx.hu> > > > > > >
|
kedd júl. 15, 2003 19:43 |
|
|
Frankie26
|
Amúgy Rece neked is köszi minden segítséget, meg mindenkinek.Előbb-utóbb még érteni is fogom mit miért csinálok:D
|
kedd júl. 15, 2003 15:30 |
|
|
nemmondommeg
|
>Amellett hogy örülök Frankie sikerének azért bátorkodnék említést tenni 2003-07-11 09:06:18-kor tett itteni hozzászólásomról, melyben leírtam, hogy pl. az is lehet a baj hogy nyúlik a szalag........
Na akkor hagy kotekedjek. A VHS szalag nyulasa elvileg nem okozhat hosszabbodast a lejaccas idejeben, mivel van egy 250Hz-es szinkronjelsav a szalag aljan. (Ez azert is kell, hogy a videofejek megtalajak a sajat "csikjukat".) Ez ugye pont 5-szorose a halozati 50Hz-nek. A lejatszasi ido elteres a halozati 50Hz nem 100%-os pontosagabol ered.
Ha veszunk egy 90perces filmet az 90*60=5400sec. Ahoz, hogy 1sec-cel csusszon a hang, elegendo a halozati 50Hz-nek (mivel a videok nagy resze onnan veszi a szinkront) 50.00926 Hz-nek lennie. Ez nem is olyan nagy elteres, ha jobban belegondoltok a hiba kevesebb mint ket tizezrelek!
(A 44,1kHz-48kHz mintaveteli frekinek a csuszashoz semmi koze.)
|
kedd júl. 15, 2003 15:19 |
|
|
Frankie26
|
Ja, de.Most hogy mondod ez ua mint amit én csináltam végeredményben, csak az én mint főláma fapadosan dógozok... Tudás nyema, csak paraszti ész.
Hiába, ezt a szakmát is csúnyán tanulni kell.
FRankie.
|
kedd júl. 15, 2003 14:51 |
|
|
macisajt111
arany tag
|
Amellett hogy örülök Frankie sikerének azért bátorkodnék említést tenni 2003-07-11 09:06:18-kor tett itteni hozzászólásomról, melyben leírtam, hogy pl. az is lehet a baj hogy nyúlik a szalag........
Egyébként: a 48000, illetve 44100 tényleg a mintavételezés frekvenciája, de ezt csak valami patchelő programmal lehet átírni így hangfile-ban. Ennek egyedül akkor lenne értelme ha a DVD lejátszód tudná a 44,1 kHz-et de az authoring progid nem.... Másként fogalmazva: igenis van korreláció a mintavételi freki és a hang sebessége között, olyan értelemben hogy a lejátszás során ha a rendszer a felvételihez képest eltérő számú frekivel dolgozik akkor a lejátszott hangnak a felvetthez képest eltérő lesz a hossza.
Egy egyszerű példa:
Legyen a mintavételi freki 10 és vegyünk fel 1 percnyi hangot! Ekkor a hangfile-unk 60x10 = 600 hangmintát fog tartalmazni. Ha most megbuheráljuk a file-unkat úgy, hogy a lejátszó programunk azt higyje róla hogy 12-es mintavételi frekivel készült (és így is kell lejátszani), akkor a hangfile-t "ledarálja" 600/12 = 50 másodperc alatt.
Namost általában nem szokás a mintavételi frekit átírni. Akkor meg hogyan lehet egy hangfile hosszát egyszerűen változtatni? Éppen ebben áll a WLA progi (már írtam róla a 23ból 25re konvertálós témánál) nagyszerűsége! Azzal szabályozza (módosítja) a hangfile hosszát, hogy az általunk megadott számú hangmintát szúr be vagy vesz el a hangfile-unkból, ráadásul egyenletesen elosztva az egészre!
Frankie, nem ismerős a módszer?? )
|
kedd júl. 15, 2003 8:43 |
|
|
Rece
vas-tag
|
Nem vagyok benne 100%-ig biztos, de szerintem a 48000Hz vagy 44100Hz (nem kHz!) és a hang sebessége között nincs összefüggés. A (k)Hz a mintavételezést jelenti, és mindenképpen másodpercre vonatkozik (48000 minta/mp)... Azért amit Frankie összehozott, az nem semmi!
Ja, és én mindenképpen azt javaslom, 48kHz-en vedd föl, és WAV-ból egyszerre AC3-ba tömörítsd, MP3-ba ne! MP3-nál sokat veszít a minőségéből, főleg CBR esetén. Ha visszaalakítod WAV-ba (ilyenkor nem romlik a minőség), és összehasonlítod az eredetivel, láthatod, mennyire letörtek a "hullámok". Ha mindenképpen MP3-ba mented előtte, akkor a 320Kbps-t vagy a VBR 192-320Kbps-t ajánlom.
Macisajt!
Köszi, majd megnézem az ftp-t is.
Rece
|
kedd júl. 15, 2003 8:26 |
|
|
Frankie26
|
Hehehe, ilyen baromságot adtam meg?Mondjuk van benne ráció, a monogrammom kimondva...
A mellékletet nem vettem észre, de most megnézem, THANKS.
Véeff.
|
hétf. júl. 14, 2003 20:31 |
|
|
xCsaba
|
Valószínűleg ezt a "Véeff" nevet adtad meg regisztrációkor. E-mailben szoktam megkapni az összes hozzászólást, és ott "Véeff" szerepel feladóként. Nem nehéz belőni a sebességet, mert meg lehet adni, hogy pontosan milyen hosszú hangot akarsz, és ő kiszámolja a sebességet hozzá. Képmellékletként be is csatoltam az előző hozzászólásomhoz. ----- Original Message ----- From: "Véeff" <frankie26@freemail.hu> To: <list@dvd.lx.hu> Sent: Monday, July 14, 2003 7:55 PM Subject: Re: [dvd] dvd-hez hang > Afenesetudja, lehet hogy 48000khz-en nem jó rögzíteni majd kipróbálom 44-en is.Csak sokat szívtam már én ezzel a 48000 to 44000 khz alakítgatással... Hang sebességet gyorsítani? > Egyrész nem tudom hogy kell, másrész azzal is kéne bíbelődni mire belövöm az tuti, úgyhogy maradok ennél, ez bevált...azért köszönöm.Apropó honnan a gyászból veszi itt mindenki ezt a Véeff-et?! > > Cső FRankie. > > > > -- > Üzenet a csoportnak: list@dvd.lx.hu> Feliratkozás: subscribe@dvd.lx.hu> Leiratkozás: unsubscribe@dvd.lx.hu> > > > > > >
|
hétf. júl. 14, 2003 20:17 |
|
|
Frankie26
|
Afenesetudja, lehet hogy 48000khz-en nem jó rögzíteni majd kipróbálom 44-en is.Csak sokat szívtam már én ezzel a 48000 to 44000 khz alakítgatással... Hang sebességet gyorsítani?
Egyrész nem tudom hogy kell, másrész azzal is kéne bíbelődni mire belövöm az tuti, úgyhogy maradok ennél, ez bevált...azért köszönöm.Apropó honnan a gyászból veszi itt mindenki ezt a Véeff-et?!
Cső FRankie.
|
hétf. júl. 14, 2003 18:55 |
|
|
xCsaba
|
Hello V=E9eff!
Ink=E1bb a hang sebess=E9g=E9t n=F6veltem volna annyival, hogy a hossza = megegyezzen a film hossz=E1val. pld. Ulead Mspro 6.5 progiban a speed = funkci=F3n=E1l be lehet =E1ll=EDtani, hogy milyen hossz=FA legyen = ak=E1tr a film, ak=E1r a hang. (Premier is tudja.)
Egy=E9bk=E9nt nem lehet, hogy nem a szalag volt kiny=FAlva, hanem 48.000 = Hz-el r=F6gz=EDtett=E9l a vhs-r=F5l 44.000 Hz helyett? Szerintem = ut=F3lag szoftveresen kell bel=F5le 48.000 Hz-es hangot csin=E1lni. = Bocs, ha nem j=F3l gondolom, csak tal=E1lgattam.
|
hétf. júl. 14, 2003 18:21 |
|
|
Frankie26
|
Hehe, most nézem nem is Race vagy hanem Rece...sorry:-)))
|
hétf. júl. 14, 2003 17:25 |
|
|
Frankie26
|
Köszi Race!
Közben a hétvégén belehergeltem magam és meg is lett a megoldás.A lényeg az volt hogy a kaziról felvett hang késett ugye.Méghozzá nem is akárhogy, hanem szép folyamatosan csúszott el a dvd-hez képest.Ebből kb fél napi gondolkodás után sikerült rájönnöm, hogy biztos a szalag nyúlása miatt van.Nagyszerű...ritka okos gyerek vagyok:-))
Levontam hát a végső következtetést:hosszabb a hang mint a kép...bravó, bravó, mi tehát a teendő, meg kell rövidíteni az átkozottat.Na jó de hogyan és főleg mennyivel?Roppant egyszerű:maestroval megnéztem mennyivel csúszik el a film végén, majd megnéztem milyen hosszú a film(múmia)1:59:39, tehát 2 óra.Mivel pont 0,850 mp-el csúszott, gondoltam 10 perc alatt nem csúszik el annyit, hogy az zavaró legyen:2 óra=120 perc=12*10 perc.ha elosztom a 0,850-et 12 vel kijön, hogy 10 percenként késik a hang 0,070 mp-et.Ebből adódik, ha kivágok 10 percenként 0,070 mp-t(2-3 frame),akkor a végére szinkronban lesz...és láss csodát tökéletes lett.A goldwave-el tartott is az egész max 10 percig.plusz egy kis utómunka az equalizerrel a jó minőség érdekében.Elmentve 48000 kherz-es, 196 kb/s,stereo mp3 ként, majd ac3 machineba benyomva lett egy tökéletes 192 megás ac3 fájl amit kajál a maestro, ifoedit, meg minden...
Azért jó még ez a megoldás mert te döntöd el milyen minőségben mented el, igaz kicsit macerásabb mintha hozott anyagból csinálnád...bár nem sokkal.
azér thanks minenkinek, FRankie.
|
hétf. júl. 14, 2003 16:48 |
|
|
macisajt111
arany tag
|
Rece, azért ha az ftp-t megnézed ott már jobb a helyzet. Mondjuk Elit alakulatot ott se láttam (de nem is kerestem..)
A HUB-ra is fel lehet menni és akkor még több lesz a lehetőséged; érdemes a többi magyar HUB-ot is végignyálazni..
(Azt persze én is tanúsítom, hogy mondjuk az HBO-ról kevesebb vesznek fel jó minőségben szinkront, de azért 160-192 körülit bőven lehet lelni.)
AVI & key-frame, pontosítom: Általában bejön (mind a hang, mind a kép észerevétlenül vált a két rész között), hogy az első rész legvégét kivágom az utolsó key-frame-mel kezdődően. Amúgy szerintem mindig az első részből kell vágni, mert a második rész ígyis-úgyis key-frame-mel kezdődik, az elsőt viszont így tetszőleges helyen megvághatod
|
hétf. júl. 14, 2003 8:39 |
|
|
Rece
vas-tag
|
Nem vagyok maximalista, csak nekem DVD-re kellene szinkron, és azért 112 Kbps-os anyagot nem szívesen teszek rá... Jó példa erre Az elit alakulat, ott kénytelen voltam beérni 112 Kbps MP3-mal. Összehasonlítva az eredetivel (nem 5.1, hanem arról lekevert 2.0) ég és föld. A robbanások teljesen tompák, életlenek. 192 Kbps alatt a CBR MP3 egyszerűen ****. Ez DivX-nél elmegy, de azért DVD-re nem tenném rá.
Az oldalon, amit említettél, főleg DivX-es filmekhez való szinkronokat találtam. 192 Kbps nálad már maximalizmus?
> Ha AVI-s a film akkor jellemzően egy key-frame-nyi...
Hát én, amikor ilyennel foglalkoztam, nem így csináltam, mert a végére nem kell keyframe, csak az elejére, úgyhogy ha jól csinálod, akkor nincs egy kocka átfedés sem... Amit én említettem (Mátrix), ott egyébként kb. 5 mp volt az átfedés.
|
vas. júl. 13, 2003 16:48 |
|
|
macisajt111
arany tag
|
rece, ha ez: http://szinkronweb.sytes.net/ nem elég kiinduló pont neked akkor te a maximalistánál is maximalistább vagy )
Amúgy: a 2-3 CD-s filmeknél szinte mindig van valamennyi átfedés az előző résszel. Ha AVI-s a film akkor jellemzően egy key-frame-nyi (azaz VDubban szinte becsukott szemmel lehet illeszteni...) SVCD-vel eddig mindig kinlódtam, mert sose az történt amit a progijaim mutattak - de eddig még - egy kivétellel - minden összejött ott is (a kivétel esetén az összevágás után elment az első rész hangja; de a hang amúgy úgy is elment ha csak simán demuxoltam az első részt...).
|
vas. júl. 13, 2003 15:17 |
|
|
Rece
vas-tag
|
Frenkie!
Szívesen segítek, ha tudok. Nekem is van ebben tapasztalatom, bár én nem VHS-ről, hanem DivX-es filmből ill. VCD-ről tettem pl. Az elit alakulat c. sorozatra, Mátrix-ra stb. magyar szinkront. A lényeg ugyanaz. Az elit alakulatnál azzal kellett szenvednem, hogy a kezdés egyezzen, de ha azt eltaláltam, utána minden stimmelt. A Mátrix viszont 2 CD-n volt, ráadásul egy pár másodperces részlet mindkét CD-n megvolt (az egyik végén és a másik elején), úgyhogy ott bűvészkednem kellett rendesen.
Szerintem nézd meg, hogy hol kezd el csúszni a szinkron. Ha megvan az eredeti hang is, az sokat segíthet. Én CoolEdit-et használok, de asszem a GoldWave ugyanazt tudja. Én mindig úgy csináltam, hogy megnyitottam mindkét (magyar+angol) hangot, és kerestem valami lövést, hirtelen zajt stb., megnéztem az eredetin, ezredmásodperc pontossággal megkerestem a kezdetét, és ugyanezt megkerestem a magyaron is. Ha 0,3 mp alatt van a különbség, akkor azt nem lehet észrevenni, de ha nagyobb, az már feltűnő lehet. Ilyennel még nem volt dolgom, csak a Mátrix-nál, de ott tudtam, hol kell vágni...
Sok szerencsét!
Más: nem tud valaki olyan helyet a neten, ahol JÓ MINŐSÉGŰ szinkronok találhatók? 112 Kbps MP3-at már találtam bőven, de az "nem az igazi"... Esetleg valami Multiplex moziból kicsempészett stb. hang? Csere is érdekelne...
|
szomb. júl. 12, 2003 21:56 |
|
|
Frankie26
|
Race!
Tök jó, hogy megtaláltam ezt a topikot, ugyanis vagy 1 hete pont ezzel szenvedek...vhs-ről goldwave-el lekapom a hangot, maestroban ellenőrizve azt tapasztalm, hogy az elején még tök jól stimmel a hang, de a vége felé már késik vagy 1 mp-et...leírnád ha megkérlek hogyan is kéne hozzáigazítani a filmhez a hangot?Nem érdekel mennyi meló, eltökéltem, ha a fene fenét eszik is rárakom a magyar szinkront amire csak tudom.A köcsög dvd gyártók meg dögöljenek bele a saját vérükbe amiért lehagyják a világ legkúlabb szinkronjait a lemezekről...(egy másik fórumon olvastam:kb ezt"...a magyar forgalmazó szinte mindig kiküldi a filmekhez az EREDETI!!! szinkront, amit a külföldi gyártó nem vesz figyelembe" állítólag még harcolnak is érte(telefonok tömkelege...)de mindenki ott külföldön pont lesz..ja a mi kis buksinkat.Ezt 1 állítólagos "bennfentes" írta be.szóval megköszönném ha segítenél, kösz...
FRankie.
|
pén. júl. 11, 2003 22:17 |
|
|
macisajt111
arany tag
|
VHS-nél annyi gond lehet hogy "nyávog" illetve nyúlik a szalag és emiatt más lehet a hossza mint az eredeti filmnek.
De szerintem ha egy minőségi, nem túl régi és sokat használt videomagnód van s a kazi is új és a felvételt se játszottad le róla már sokszor akkor talán elvben kicsi a kozkázat (én még ilyet nem csináltam de van két filmem amihez állítása szerint gyári 0 km-es kaziról szedett magyar hangot montírozott a készítője).
A Windows Hangrögzítője tényleg fabatkát se ér (ilyen célra).
Én a Goldwave-et és a SounForge-ot ismerem...
|
pén. júl. 11, 2003 8:06 |
|
|
Rece
vas-tag
|
> >vhs-ről szeretném a hangot leszedni
> Mondj le rola! A VHS-tutira meg lesz vagva, kb 15
> masodperces darabokbol kellene osszeraknod a szinkront,
> hogy stimmeljen a DVD-kephez...
Ezt meg miből gondolod? Nem Hangrögzítővel (vagy mi a neve) kell fölvenni, hanem normális programmal pl. Total Recorder. Én kazettáról vettem már föl zenét, egy oldalt egyben (aztán daraboltam)...
|
csüt. júl. 10, 2003 18:49 |
|
|
nemmondommeg
|
>vhs-ről szeretném a hangot leszedni
Mondj le rola! A VHS-tutira meg lesz vagva, kb 15 masodperces darabokbol kellene osszeraknod a szinkront, hogy stimmeljen a DVD-kephez...
|
csüt. júl. 10, 2003 14:55 |
|
|
Rece
vas-tag
|
Köszi szépen.
|
szer. júl. 09, 2003 16:27 |
|
|
macisajt111
arany tag
|
Direct Connect (DC) (habar nekem most nem megy rendesen de biztos a gepemben van a hiba, info: dchun.hq.hu); azon belül van egy rakás magyar HUB... (keress rá a google-ban erre: szinkron HUB)
|
szer. júl. 09, 2003 8:14 |
|
|
Rece
vas-tag
|
macisajt111!
Tudsz ajánlani ilyen fájlmegosztó hálózatot? (Kazaa, Tesla stb. ez valamelyik?) Engem is érdekelnének szinkronok.
Köszi, csá - Rece
|
kedd júl. 08, 2003 20:58 |
|
|
macisajt111
arany tag
|
nézz körül a neten, több helyről is le lehet tölteni szinkronokat (file megosztó hálózatokon kifejezetten nagy választék van ebből is....)
Amúgy: használd a DVD2DVDR IFOEdit opcióját.....
|
kedd júl. 08, 2003 13:22 |
|
|
Rece
vas-tag
|
Én így csinálnám:
Valahogy vedd föl a kazettáról (szerintem) WAV-ba (48 kHz, 16 bit, sztereó). Ügyelj a minőségre, ha van rá lehetőséged, jó minőségű hangkártyát, videót és kábeleket használj. A videó kimenetéről a hangot a hangkártya bemenetére kösd, ha sztereó a videó és a felvétel is, akkor mindkét dugót, ha monó, akkor csak az egyiket, asszem a fehér az. Kábelt akárhol kapsz. Számtalan program van erre a célra, most nekem a Total Recorder jut először az eszembe... Ha megvan a WAV, akkor pl. CoolEdit-tel elég irgalmatlan munkával hozzáigazítod a másikhoz, ami a DVD-n van (előtte azt is alakítsd át WAV-vá pl. DVD2AVI-val), és pl. Sonic Foundry Soft Encode-dal vagy BeSweet-tel tömörítsd AC3-ba vagy pl. TooLame-mel MPEG-2 hangra. Én az AC3-at ajánlom, 2 csatornást, 192 kbps. Ha kész, pl. DVD Maestro-val tudod hozzárakni a többihez, ehhez van infó bőven másik topicon.
Csá - Rece
|
vas. júl. 06, 2003 22:19 |
|
|
alsofelso
|
hali
volna 1 kérdésem szeretnék olyan dvd filmhez hangot hozzá adni amelyiken nincs szinkron,csak azt nem tudom hogy ennek mi a menete,vhs-ről szeretném a hangot leszedni hogyan?milyen progival?milyen formátumban? és utána mivel tudom hozzáadni a dvd filmhez
előre is kőszőnőm a segitséget
üdv:bob
|
szomb. júl. 05, 2003 8:13 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 29 hozzászólás ] |
|