|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 33 hozzászólás ] |
|
hangfrekis jel késleltetése 2-8ms -al, hogyan??
Szerző |
Üzenet |
kispedro
gyémánt tag
|
Köszönöm a rajzot! Egyáltalán nem bonyolult. Első ránézésre nagyon szimpatikus, mert kevés alkatrészből megvan. Én meg amúgy sem vagyok az a nagy kapcsolásokat megépítő ember. Max ha kit csomagról van szó. Viszont nekem hiányzik az IC lábkiosztásainak számai. Annyira nem értek hozzá, hogy rájöjjek melyik pont hanyas lába akar lenni.
1-2 bugyuta kérdésem lenne, hogy okosodjak egy picit.
Melyik pontokra kellene illesztenem az érzékelőt?
A feszültségmérős kijelzést pontosan hogy érted?
SW1 mit csinál?
Mekkora a késleltetés alsó felső határa?
Köszönöm, hogy segítetek nekem és sorry a béna kérdésekért, de mindig tanul az ember.
|
hétf. máj. 04, 2009 21:20 |
|
|
Attila86
gyémánt tag
Csatlakozott: kedd szept. 27, 2005 17:13 Hozzászólások: 2193 Tartózkodási hely: Budapest
|
kispedro írta: Üdv! Szükségem lenne egy olyan kész egységre (megépíteni biztos bonyolult), amivel egy érzékelő jelét (pl. infra, lézer, hang) tudnám késleltetni, hogy utána egy fényképező exponálására tudjam felhasználni. Tehát itt mikro szekundumonként kellene, hogy tudjam állítani. A terv, hogy pillanatfotókat tudjak készíteni pl. egy folyadékkal teli pohár leeséséről, ahogy éppen összetörik, vagy egy pisztolygolyóval átlőtt gyümölcsről, ahogyan éppen kihatol belőle a lőszer, stb. Ha valaki tud valami használható megoldást, kérem segítsen! Előre is köszönöm!
Üdv.!
Én is pont ilyent készítek annyi különbséggel hogy ez vakuszinkronként is tud majd működni, első, második vagy harmadik villanásra.
Pafi rajza egyébként tök jó, de én digitálisan oldottam meg a dolgot. Egy órajel-generátorral, plusz egy számlálóval.
|
hétf. máj. 04, 2009 18:40 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
http://users.hszk.bme.hu/~sp215/elektro ... elayer.gif
Persze a bemenethez az érzékelő jelét még illeszteni kell.
Rákötsz egy digitális feszültségmérőt, és a kijelzés is megvan.
De lehet a poti helyett számtárcsás kódkapcsolóval megépíteni az osztót, és akkor kapásból leolvasható az idő.
|
hétf. máj. 04, 2009 17:56 |
|
|
kispedro
gyémánt tag
|
Nem tűnik egy bonyolult kapcsolásnak így első hallásra. Jó lenne, ha lenne rajta egy digit kijelző, hogy ne csak vaktába tekergessem. Esetleg létezik erre valami konkrét kapcsolás? Hogyan keressem ezt a neten? Mert régen fotós ujságban olvastam, hogy más is épített már ilyet, szóval nem egyedi az ötlet.
Na meg is van!
Ilyesmire lenne szükségem:
http://www.sugawara-labs.co.jp/english/strobo5.html
|
vas. máj. 03, 2009 21:44 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Ezt egyáltalán nem nehéz megépíteni. Akár analóg módon is megoldható, kell hozzá egy stab. IC, egy fólia kondi, egy jFET, egy MOSFET, egy komparátor, egy helipot, és gyakorlatilag kész is! Vagy digitálisan kell hozzá egy MHz-es oszci, egy nullázható számláló, egy (vagy több) komparátor, egy kódkapcsoló.
|
vas. máj. 03, 2009 10:19 |
|
|
kispedro
gyémánt tag
|
Üdv!
Szükségem lenne egy olyan kész egységre (megépíteni biztos bonyolult), amivel egy érzékelő jelét (pl. infra, lézer, hang) tudnám késleltetni, hogy utána egy fényképező exponálására tudjam felhasználni. Tehát itt mikro szekundumonként kellene, hogy tudjam állítani.
A terv, hogy pillanatfotókat tudjak készíteni pl. egy folyadékkal teli pohár leeséséről, ahogy éppen összetörik, vagy egy pisztolygolyóval átlőtt gyümölcsről, ahogyan éppen kihatol belőle a lőszer, stb.
Ha valaki tud valami használható megoldást, kérem segítsen!
Előre is köszönöm!
|
vas. máj. 03, 2009 9:38 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Delta-modulációval olcsó A-D/D-A konverter készíthető. Az 1 bites adatsort egy shift-regiszteren áttolva vissza lehet alakítani a jelet. Hosszabb késleltetéshez valami RAM-ot kell használni. A késleltetési idő az órajellel változtatható folyamatosan.
A Conradban kapható egy kit, az egy darab 256 kbites RAM-mal 16 másodpercnyi szöveget tárol ugyanilyen módszerrel, persze telefon-minőségben.
A D-A konverter egy fél 4013 kimenetére kötött R-C-tag, az A-D konverter ugyanez, kiegészítve egy komparátorral. Az órajel-generátor egy 555-ös.
|
szer. aug. 24, 2005 9:22 |
|
|
Ros-Co.
a fórum lelke
Csatlakozott: hétf. nov. 08, 2004 20:03 Hozzászólások: 6046 Tartózkodási hely: Bp.
|
Régi bazi nagy "ipari" floppyból én is csináltam hasonlót. A magnófejet rászorítva a lemezre ismételte azt a sávot. Nem volt valami jó, mert lassan hajtva nem lehetett egyenletesen forgatni... Meg iszonyú zajos volt az erősítő miatt.
|
szer. aug. 24, 2005 8:57 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Béláim az Úrban!
még egy pár elvetélt ötlet:
A legdurvább a régi visszhangosító
egy olyan magnó amin csak egy szalaggyűrű van.
->felvevőfej->lejátszófej->(törlőfej [az eredetin nincsen!!! a felvétel lassan törli az eredetit...])->
és pörög a szalag előtte.
a fej távolságával lehet a késleltetési időt belőni.
szerintem a szalag pillanatok alatt tönkremegy.
megoldás lehet még egy régi HDD átalakítása?!?
fordulatszáma határozza meg a késleltetést.
persze ez mono, tehát 2 kell belőle.
|
szer. aug. 24, 2005 6:12 |
|
|
solarian
arany tag
|
ezekkel a félig mechanikai dolgokkal az a baj hogy nem változtatható a késleltetési idő! Pedig arra szukseg lenne
|
szer. aug. 24, 2005 0:24 |
|
|
Iranytu
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. nov. 03, 2004 21:01 Hozzászólások: 1360 Tartózkodási hely: Szolnok
|
Béláim az Úrban!
analógot analóg technikával...
Elvetélt ötleteim:
Régen az alkatrészeimet halott TV-kből bontottam.
késleltető-> igaz az csak 64 usec (remélem jól emlékszem)
két fajtát láttam:
egy sokszög kvarc lap aminek 2 lapjára piezo réteg van téve.
egy mikrofon, egy hangszóró.
elvágni, és közé egy hosszabb üveglapot szorítani(hangsebesség sűrűségfüggő...)
ultrahanggal megy, de csak lehet valahohy vivőfrekire rakni...
a másik:
egy 3 lábas rúd, benne tekercs. el nem tudom, hogyan működhet, de a hosszával elvileg nő a késleltetés
|
kedd aug. 23, 2005 20:28 |
|
|
wassermann
arany tag
|
Még egy szavazat az AD - PIC - DA mellett, mert azok a töltéscsatolt analóg vackok tényleg nagyon zajosak - túl sok elektron löttyen ki a vödrökből, amíg adogatják őket kézről kézre
|
hétf. aug. 22, 2005 19:54 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
A céltokok nagyon drágák,az tuti.Plusz még munka is van vele.Ez itt nem a reklám helye(meg nem is kedvelem őket nagyon)de az Urbán Elektronika kínál digitális visszhangosítót mikrokontrollerrel.Az tetszőleges késleltetést tud és készen van hozzá minden,csak össze kell rakni.Viszont amennyiért adják,alig jössz ki olcsóbban,mintha magad tervezed+építed cél ICvel.(ezért nem szeretem őket többekközt)
|
hétf. aug. 22, 2005 18:30 |
|
|
solarian
arany tag
|
ezabaj hogy en nem tudnam megirni, ezert kene valahogy analog modon célicvel!
|
hétf. aug. 22, 2005 18:08 |
|
|
MotoHacker
gyémánt tag
Csatlakozott: pén. jan. 28, 2005 20:39 Hozzászólások: 3683 Tartózkodási hely: Bp
|
Legolcsóbb építeni egy digitális késleltetőt..akár 32bites,többszáz kilós mintavétel,kevés járulékos zaj,egy mintától a több másodpercesig tetszőleges késleltetés,többszörös visszhang effekt,meg amit még akar az ember(és persze meg tudja írni ).
|
hétf. aug. 22, 2005 17:42 |
|
|
solarian
arany tag
|
UP!
Sziasztok!
Nekem ugyanigy a topiknyitoval azonosan kellene valami hasznalhato kapcsolas jeleltolásra, konkrétan flanger effektet szeretnék vele létrehozni, ami annyibol áll hogy az eredeti és az 1-10msel elcsusztatott jelet összekeverjük! Nade nekem ez is szinten analog modon vagy valami celicn keresztul lenne jo elernem, viszont a topiknyitoval ellentetben nemkell akkora csucsminoseg mert ugye egy effektrol van szo amit 2-3 masodpercre kapcsolunk be es aza dolga hogy torzitsa a dolgokat! tudtok ehez valami tipust mondani esetleg otletet kapcsolast is szivesen fogadok!
Koszi sziasztok!
|
hétf. aug. 22, 2005 16:52 |
|
|
I_M_I
arany tag
|
Úgy látom SMA és Domy nem igazán van közötök az autós témához és nem igazán fogtátok, hogy Polos mit akart!
Azt a késleltetési időt meg lehet hallani! A jobb és a bal oldali hangszóró között távolság különbség van kb. 30cm ami azt okozza, hogy kb. 1 kHz-en ELLENFÁZISBAN jön a hang.
Egyutas hangszórókkal az a baj, nam lehet olyan jól elhelyezni, mint a szobában, tehát egyáltalán nem rád néz.
Még sorolhatnék sok jellemzőt miben speciális az autó.
És hangszóróból jót érdemes választani. Halottam már 16eFts szettet is jól szólni, de 30-50e-ek nagyon meggyőzőek (direkt nem írok típusokat!)
Polos,
Ezt a témát én is felvetettem már egyszer. Akkor sem lett igazán használható megoldás. Akkor valaki felvetette a mindenáteresztő szűrőt, de nem próbáltam ki. Annál "normális" alkatrészértékeknél jött ki az 1ms.
Én ezt a fázistolást DSPval oldom meg. A pioneernek van különálló egysége, amit bármilyen típusú fejhez hozzá lehet illeszteni, mert újradigitalizálja a jelet (de ezt tudja az ALPINE is). Ebből adódik a hátránya is. És a pájó DSP zajos. Az Alpine nem annyira.
A hangszóróknál játszhatsz még a fázisforgatással is de igazán jó eredményt csak 3 utasnál kapsz (igaz ott is kell kompromisszum)
Remélem segítettem.
I_M_I
|
hétf. ápr. 26, 2004 16:51 |
|
|
Domy
vas-tag
|
Hi!
SMA-nak igaa van abban, hogy a rezonanciákat kell megszüntetni... Az a kapcs amit belinkeltem nem tudom hogy képes-e arra hogy a mélyláda fázisát hozzákorrigáljam a rendszerhez? Szerintem ez fontosabb mint hogy 2-8ms-el késleltetve legyen a hang, ami inkább érdekes mint élethű, és szerintem a fázisoknak kellene stimmelni. Nem???
Üdv.:
Dömy
|
pén. ápr. 23, 2004 7:40 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Polos és Többiek!
Késleltetésnél a 20-30mSec ami hallható, észrevehető, ez a tulajdonképpeni "minimum", ezt a házi-mozi rendszereknél is figyelembe veszik, az igazi MOZI-hangban pláne, de az "nagy terem" már. Autóban olyan kicsi a hely, a távolság a hangszóróktól, hogy nem lehetne értékelni a késleltetés hatását, ezért sem érdemes foglalkozni ezzel.
Nem tudom, mit javasoljak, de tippem az van, több is.
1. Nézz be a "Hangfal hangolása" oldalra és a SONIDO-hangszórókat ha tudod, hallgasd meg. Érzékeny, jóminőségű jószágok, érnek annyit, amennyit egy drága külföldiért fizetnél és lehet, hogy csalódnál azokban.
2. Esetleg a Monacor választékából, mert ezekből sokat ismertem és ismerek ma is, elég jók azért az árért. Autóba nem kell jobb. Inkább a rezonanciákat, zörgéseket kell megszűntetni, azok nagyon zavaróak lehetnek. Mindent alaposan rögzíteni kell, vezetékeket is!
Sok sikert!
Üdv! SMA
|
csüt. ápr. 22, 2004 16:23 |
|
|
Polos
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 41 Tartózkodási hely: Budapest-Ózd
|
SMA!
Én is a zaj+torzítás miatt mondtam le a késleltetésről!
Az egész csak egy próbának indult, hogy milyen ha késleltetem, milyen lehet a különbség, és mivel csak ki akartam próbálni, ezért kerestem egyszerű megoldást erre a problémára.
Na most az egészből az lett, hogy nincs értelme az egyszerűt megcsinálni, mert garantált a nagy zaj, hiányzó magashang és a torzítás.
Azért akartam ezt kipróbálni, mert még nem hallottam ilyet! Kíváncsinak kell lenni meghallgatni mindent, mert akkor leragadnánk a Sokol rádiónál!
Egyébként most rakok az autómba zenét.
fejegységnek lesz egy Pioneer CD, mert nekem ennek a hangja tetszik a legjobban és fél évesen ideadják nekem baráti 20eFt-ért!
Van mélykimenet is, szóval nem kell szűrőket csinálnom.
Erősítőt én csináltam:
Töfi féle táp, kicsit módosítva és tuningolva.
1x140W 8Ohm és 2x70W 4Ohm FET-es AB osztályú erősítővel.
Ennek is tetszik a hangja, sok gyárit maga mögé utasít, és még 10V-os
bemenőfesznél is leadja amit le kell neki.
Hangszórókat még nem tudom. Szerinted?
|
szer. ápr. 21, 2004 19:52 |
|
|
SMA
gyémánt tag
|
Kedves Polos és Többiek!
Ilyen kis-késleltetést nem szoktak használni, nincs értelme.
még Autóban sem.
Szinte észrevehetetlen a hatása ilyen rövid időnek, viszont az áramör torzítása/zaja rontja a hang élvezhetőségét.
Magyarul, többe kerül a leves, mint a hús.
Ha mindenáron javítani kell a hangzáson, akkor az nagy valószínűséggel inkább hangszóró-csere címén ajánlatos.
Autóban igen nehéz jó hangot produkálni, pláne menetközben.
Mert ha áll az autó és a motor sem jár, az nem nagy kunszt.
Inkább a hangszórók befelé, esetleg kifelé-forgatásával kell manipulálni a hangot, többutas esetén, a külön hangszórók más-más helyen való felszerelése segíthet.
Ha más-más erősítőkről ( egymás után kötött ) vannak hajtva a hangszórók, akkor léphet fel ilyen "időkésés-retesz" hiba, tehát a hangzás zavaros, kóvályog, féloldalas, eltolódott.
A Balance, vagy a Fader állítgatása nem segít?
Üdv! SMA
|
szer. ápr. 21, 2004 16:51 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
Polos írta: Hát ez így már sok cucc a jel útjában, szerintem többet rontanék vele, mint javítanék nem?
Ahogy visszaemlékszem, a késleltető bekapcsolásakor legalább egy olyan szintű zajt adott a jelhez, mint rádióhallgatáskor az FM-zaj, pedig mintha valami kompresszor-expander is lett volna hozzá. Egyébként a gitár visszhangosítókban is ilyen van, szerezz egyet kölcsön valahonnan, hallgasd meg a zaját!
Egyedül szoktál autózni? Mert ha megcsinálod, az utasod által hallgatott hangkép sokkal rosszabb lesz, még ha a hangminőséget esetleg digitális késleltetővel tartani is tudod.
|
szer. ápr. 21, 2004 15:57 |
|
|
Polos
ezüst tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 41 Tartózkodási hely: Budapest-Ózd
|
Hát ez így már sok cucc a jel útjában, szerintem többet rontanék vele, mint javítanék nem?
|
szer. ápr. 21, 2004 14:20 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Polos írta: Ez tényleg primitív, és biztos érdekes hangokat is tud produkálni, de szerintem ez nem pont az amire nekem szükségem van, mert ezzel nem lehet 2-8ms -ot késleltetni. Javítsatok ki ha nem így van!
Ez tényleg csak fázisokat tologat.
A mintavevő-tartónak tényleg szinkronban kell lennie az órajellel, azt még lehet csinálni analóg kapcsolóval meg j-fet bemenetű műveleti erősítővel.
Ezeknek a BBD eszközöknek kétfázisú órajel kell, az egyik összeköti az 1-2, 3-4... kondikat, a másik a 2-3, 4-5... kondikat, így adja tovább az előző mintát.
A kimenetén ugyanolyan lépcsős jel keletkezik, mint bármelyik D-A-nak, tehát kell utána egy meredek aluláteresztő szűrő.
|
szer. ápr. 21, 2004 13:51 |
|
|
Polos
ezüst tag
|
Ez tényleg primitív, és biztos érdekes hangokat is tud produkálni, de szerintem ez nem pont az amire nekem szükségem van, mert ezzel nem lehet 2-8ms -ot késleltetni.
Javítsatok ki ha nem így van!
|
szer. ápr. 21, 2004 10:45 |
|
|
Polos
ezüst tag
|
fdsamano írta: Nem lesz High End, azt hiszem, ezt garantálni lehet. Tényleg hallottam már ilyet, tényleg hallani a zaját. A BEAG gerjedésgátlóként használta a TDA1022-t, modulálta az óragenerátor frekvenciáját, ezt eléggé lehetett hallani. Most járt nálam egy visszhang, MN3005-tel, valamivel jobb volt, de ebben több fokozat van, nagyobb órajellel szélesebb az átviteli sávja. Úgy kell elképzelni a működését, mint amikor ég a ház, az emberek kézről-kézre adják a vizesvödröt, hogy oltsák a tüzet, hát néha-néha kiloccsan egy kis víz a vödörből. N/A, hát ez történik a hanggal is. És természetesen a bemeneten kell egy aluláteresztő szűrő, egy mintavevő-tartó fokozat, a kimeneten pedig egy legalább ötödfokú aluláteresztő szűrő az összes fázistolásával együtt.
Szóval az MN ic elé kell még egy mintavevő-tartó fokozat is? Ha igen, akkor gondolom az órajellel szinkronban kell működnie, nem?
... hát ez így már kicsit bonyolult, meg lehet hogy inkább ki sem próbálom, mert a hangja nem lesz jó. Inkább hagyom így a cuccot, mert ez már majdnem ugyanolyan bonyolultságú, mint ha ADC-RAM-DAC triót csinálnék, aminek viszont már sokkal jobb hangja is lenne.
Tehát egy időre fel fogom függeszteni ennek a késleltetésnek a kipróbálását, de azért köszi a segítséget!
|
szer. ápr. 21, 2004 10:43 |
|
|
Domy
vas-tag
|
Ez eléggé primitívnek tűnik.... régebben meg akartam építeni...
http://home.pacbell.net/lengal/ip/pshifter.pdf
|
szer. ápr. 21, 2004 8:29 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Polos írta: fdsamano írta: Léteznek aanalóg késleltető IC-k, az úgy nevezett BBD eszközök (Bucket Brigade Delay), TDA1022 vagy MN3005. http://www.geocities.com/scaprile/fxa.html#bbd itt találsz róluk némi leírást. Kicsit zajossá teszik a jelet. Köszönöm a segítséget, elolvastam az oldalon található dolgokat és rákerestem a "guglival" a Bucket Brigade Delay -re, és kaptam sok-sok fajta ic-t is, legtöbbet a Dallas gyártja, úgyhogy szerintem tőle fogok szerezni. Viszont nem utolsó szempont az is, hogy jó lenne, ha élvezhető maradna a zene, szóval mennyire lehet észrevenni, a zaját, vagy torzítását? Sikerült már ilyet hallanod?
Nem lesz High End, azt hiszem, ezt garantálni lehet. Tényleg hallottam már ilyet, tényleg hallani a zaját. A BEAG gerjedésgátlóként használta a TDA1022-t, modulálta az óragenerátor frekvenciáját, ezt eléggé lehetett hallani. Most járt nálam egy visszhang, MN3005-tel, valamivel jobb volt, de ebben több fokozat van, nagyobb órajellel szélesebb az átviteli sávja. Úgy kell elképzelni a működését, mint amikor ég a ház, az emberek kézről-kézre adják a vizesvödröt, hogy oltsák a tüzet, hát néha-néha kiloccsan egy kis víz a vödörből. N/A, hát ez történik a hanggal is.
És természetesen a bemeneten kell egy aluláteresztő szűrő, egy mintavevő-tartó fokozat, a kimeneten pedig egy legalább ötödfokú aluláteresztő szűrő az összes fázistolásával együtt.
|
szer. ápr. 21, 2004 0:30 |
|
|
Polos
ezüst tag
|
Re: hangfrekis jel késleltetése 2-8ms -al, hogyan??
szuvi írta: Hat bazze agyam megall ha annyira zavar, akkor vegyel egy DSP-t a kocsiba, aztan az kikuszoboli majd a ter asszimetriajat. Ha meg nincs ennyi zseton, akkor ne zavarjon
Szuvi!
Nem akarok vitatkozni, de a stílus bazze!!
1. Szóval ha kicsit értesz az elektronikához, és szeretsz is kísérletezni, miért ne próbáld saját magad megcsinálni és megoldani a problémát nem?
2. Én nem tudom, hogy milyen az, ha késleltetem a jelet a kocsiban és ki akarom próbálni mennyi különbség van közte. Eddig még csak olvastam róla, hogy ilyen is van és ezért KI AKAROM PRÓBÁLNI, ergó egy próba kedvéért nem fogok venni "nem is tudom kimondani olyan sokba kerülő" DSP csodákat".
.
.
.
Kinéztem a SAD1024-es IC-t (határfrekije és torzítása miatt), de nem tudom honnan lehet majd beszerezni, valami ötlet?
|
kedd ápr. 20, 2004 22:07 |
|
|
szuvi
arany tag
Csatlakozott: kedd márc. 30, 2004 19:42 Hozzászólások: 189 Tartózkodási hely: Sistema Solar
|
Re: hangfrekis jel késleltetése 2-8ms -al, hogyan??
Polos írta: Helo mindenkinek!
A problémám az, hogy mivel autóban a hallgatótól, vagyis tőlem különböző távolságra vannak a hangszórók, ezért időben más fázisban érkezik a fülemre a hang. Emiatt interferenciák, sztereo tér eltolódás, stb.-k jelentkeznek. Próbáltam már sok helyen keresni valamilyen nem DIGITÁLIS, hanem analóg jelkésleltető kapcsolást kevés sikerrel. Nincs ötletetek, hogy hogy lehet egy HF jelet időben 2-8ms-al késleltetni?
Gondoltam egyébként a gitáreffektek közül a viszhangosítóra, de semmilyen érdembeli kapcsolást nem találtam.
Volt már valakinek közületek hasonló problémája?
Hat bazze agyam megall ha annyira zavar, akkor vegyel egy DSP-t a kocsiba, aztan az kikuszoboli majd a ter asszimetriajat. Ha meg nincs ennyi zseton, akkor ne zavarjon
|
kedd ápr. 20, 2004 21:39 |
|
|
Polos
ezüst tag
|
fdsamano írta: Léteznek aanalóg késleltető IC-k, az úgy nevezett BBD eszközök (Bucket Brigade Delay), TDA1022 vagy MN3005. http://www.geocities.com/scaprile/fxa.html#bbd itt találsz róluk némi leírást. Kicsit zajossá teszik a jelet.
Köszönöm a segítséget, elolvastam az oldalon található dolgokat és rákerestem a "guglival" a Bucket Brigade Delay -re, és kaptam sok-sok fajta ic-t is, legtöbbet a Dallas gyártja, úgyhogy szerintem tőle fogok szerezni.
Viszont nem utolsó szempont az is, hogy jó lenne, ha élvezhető maradna a zene, szóval mennyire lehet észrevenni, a zaját, vagy torzítását? Sikerült már ilyet hallanod?
|
kedd ápr. 20, 2004 20:42 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
|
Léteznek aanalóg késleltető IC-k, az úgy nevezett BBD eszközök (Bucket Brigade Delay), TDA1022 vagy MN3005.
http://www.geocities.com/scaprile/fxa.html#bbd itt találsz róluk némi leírást. Kicsit zajossá teszik a jelet.
|
kedd ápr. 20, 2004 14:35 |
|
|
Polos
ezüst tag
|
hangfrekis jel késleltetése 2-8ms -al, hogyan??
Helo mindenkinek!
A problémám az, hogy mivel autóban a hallgatótól, vagyis tőlem különböző távolságra vannak a hangszórók, ezért időben más fázisban érkezik a fülemre a hang. Emiatt interferenciák, sztereo tér eltolódás, stb.-k jelentkeznek. Próbáltam már sok helyen keresni valamilyen nem DIGITÁLIS, hanem analóg jelkésleltető kapcsolást kevés sikerrel. Nincs ötletetek, hogy hogy lehet egy HF jelet időben 2-8ms-al késleltetni?
Gondoltam egyébként a gitáreffektek közül a viszhangosítóra, de semmilyen érdembeli kapcsolást nem találtam.
Volt már valakinek közületek hasonló problémája?
|
kedd ápr. 20, 2004 13:58 |
|
|
|
Oldal: 1 / 1
|
[ 33 hozzászólás ] |
|