Szerző |
Üzenet |
cs_gaborka
ezüst tag
|
Ray írta: Átolvastam az Elender Lessons 160-t, nekem való, szájbarágós anyag Ez milyen anyag, illetve honnan lehet(ne) hozzájutni?
|
hétf. okt. 04, 2004 22:15 |
|
|
Ray
arany tag
Csatlakozott: hétf. okt. 04, 2004 13:06 Hozzászólások: 316 Tartózkodási hely: Budakeszi
|
PIC kérdések
Hello minden hozzáértő!
A kialakuló személyes stratégiámról kérem a véleményeteket.
Építettem egy maszek teherfelvonót (csigameghatású motor 380VAC, vezérlés 24VDC relékkel, nyomógombok, végálláskapcsolók, jelző lámpák stb.)
Már most látom, hogy a vezérlés PIC-el sokkal szuperebb lenn.
Tervem:
1. Alaposan megismerkedem a PIC16F628-al, már rengeteg anyagot letöltöttem az Internetről. Több hetembe került, míg átrágtam magam a két PIC-es fórumon. Letöltöttem az MPLAB IDE 6.16-ot és azt használom. Átolvastam az Elender Lessons 160-t, nekem való, szájbarágós anyag, 16 fejezetből a 10.-nél tartok. Most kellene a kis programunkat áttölteni a PIC-be.
2. Rendelek egy PIC égetőt, hogy az építést ne szúrjam el, az energiát inkább a cél áramkör bütykölésére tartogatnám.
3. Ha már csont nélkül megy a 16F628-as, akkor váltanék egy nagyobbra. Már ki is néztem magamnak egy megfizethető 50 db I/O lábbal rendelkező 18F-es jószágot. Ha mindent figyelni és értékelni akarok, akkor rengeteg I/O láb kell az új vezérlésnél. A szikrázgató 220-as relék helyet szilárdtest relékre gondoltam.
4. Valahol olvastam (talán Watt írta), hogy a nyagobb PIC-eknél is csak azt az 5 lábat kell helyesen használni a beégetésnél, talán a 628-nál gyűjtött tapasztalat majd a 18F-eseknél is használható lesz.
Rövid véleménnyel si megfelégednél:
marhaság vagy járható út amit fentebb vázoltam?
|
hétf. okt. 04, 2004 13:37 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
Azért szerintem nem elegendő csak a VB-t beszerezni, ha valaki "alkotni" is szeretne, egy jó könyv melegen ajánlott, szerintem
|
hétf. okt. 04, 2004 11:16 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Addig amíg beszerzitek a VB6-ot vegyük át mi kell ahhoz, hogy a PC- és a PIC összekapcsolódhasson.
Kell egy MAX232 az adatlapok szerinti bekötésben. Ha ezzel valakinek gondja van, kitérünk a részletekre. (szerintem nagyon egyszerű, szerintem )
A PIC-en és a PC-n is be kell állítani a soros port paramétereit.
Ezek lehetnek pl. 9600baud, 8 bit, no paritásbit.
VB-ben ez így néz ki:
kell egy Begin MSCommLib.MSComm MSComm1 objektumot felcibálni a Form-ra, majd
Kód: MSComm1.CommPort = 1 'csatorna száma MSComm1.Settings = "9600,N,8,1" 'port beállítása MSComm1.PortOpen = True 'port nyitása 18F2320 PIC-ben így: Kód: #DEFINE orajel D'8000000' #DEFINE BAUD(X) ((orajel/X)/D'64')-1 ; X-BE IRANDÓ A BAUD RATE KIVANT ERTEKE #DEFINE INI_TXSTA B'00100000' ; 8-BITES ASZINKRON ATVITEL #DEFINE INI_RCSTA B'10010000' ; 8-BITES SOROS VETEL #DEFINE TX_OUT PORTC,6 ; USART KIMENET #DEFINE TX_IN PORTC,7 ; USART BEMENET
MOVLW B'10111111' ; RC6 KIMENET (TX), MINDEN MÁS bármi lehet (itt bemenet) MOVWF TRISC ; PORTC BEALLITASA
MOVLW BAUD(D'9600') MOVWF SPBRG ; az átviteli sebesség beállítva BCF TXSTA,BRGH BCF TXSTA,SYNC MOVLW INI_TXSTA MOVWF TXSTA MOVLW INI_RCSTA MOVWF RCSTA ; VÉTEL ENGEDÉLY, MÓD beállítva
Konkrét típusokra kitérünk, de alig változik a kód. Az eltéréseket az adatlapokból ki lehet nyerni, a 16F-eknél a BANKOKRA ügyelni kell( pl. TRISC) Amikor a PC-ről küldünk adatot, akkor az ennyi: Kód: MSComm1.Output = Text1 'egy karakter, vagy karaktersor kivitele MSComm1.PortOpen = False 'port bezárása
A PIC-ezt úgy tudja fogadni, hogy amikor az első bájt(karakter) beérkezik akkor a buffer megtelik és ez beállít egy jelzőbitet, ami megszakítást okozhat, ha ez be van állítva és engedélyezve van. A megszakítást lekezeljük(bejött bájtot betöltjük a megfelelő memóriába, vagy értelmezzük parancsként, amit mi találunk ki stb.) majd töröljük a jelzőt és kész.
Megoldható, hogy az első karakter egy RAM címet, a második a betöltendő karaktert jelentse. Ekkor egyenként is lehet karaktereket cserélni a kijelzőn. De az is jó, ha az összes karaktert kicsiréljük a memóriában elölről, mert ez olyan gyorsan megvan, hogy észre sem vesszük(12 karakterről van itt szó ugye).
folyt. köv.
|
hétf. okt. 04, 2004 8:26 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Idézet: Nem ez nem olyan forgó!!!!!
Tudnál rajzot feltenni? (csak az elérése kell)
Még mielőtt valaki megrémülne, hogy a forgó nem forgó miatt a VB tárgyalása számára nem lesz aktuális megnyugtatom, hogy az lesz. Először úgy is az USART és PC kapcsolatával foglalkozunk. Ez meg egyforma. Aztán, hogy az áttolt adatokkal mit kezdünk a PIC-ben(hova töltjük), az már tök mindegy. Amúgy valószínüleg, minden esetben a RAM-ba, hacsak nem vagyunk olyan perezek, hogy az eeprom-ot is szeretnénk használni. De először RAM lesz.
Az azért fontos, hogy olyan PIC el kell építkezni, amiben van USART ! (pl- 16F87x, 16F628, 18F1320, 2320 stb.)
|
hétf. okt. 04, 2004 5:43 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Sziasztok!
A VB eldőlt (talán a foci VB is de azért reménykedem! ) legyen itt.
Viszon ahhoz, hogy Ti is ki tudjátok próbálni amit itt tárgyalunk nektek is kell hogy legyen egy példány! Hogy honnan lehet megszerezni fogalmam sincs. Na most mi legyen?
Sonar-X!
Design:
1. Drawing/Sheet Size Wizard/ itt: Fixed Border Size radio button és utána tovább és beállítani a kívánt méretet.
2. Fogsz egy IC-t ami létezik, felteszed, majd jobb gomb Edit Symbol után szerkesztheted. Elmenteni más néven a kész alkatrészt.
Nagyon sok beállítás lehetséges ezeket nézd meg és próbálgasd ki. Fejből most én sem todom de talán máshogy sem!
cs_gaborka!
JA!
itt 3+watt = 4
nem itt = 0
Most már csak VB6 kéne nektek nagyon gyorsan, mert különben csak a levegőbe beszélnék. (elvileg 1 CD. A 2. nem kell)
|
hétf. okt. 04, 2004 5:33 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
Helló Watt!
Lenne pár kérdésem a design prof-val kapcsolatban.
1; Lehet benne nagyobb workspace-t csinálni vhogy?
2; Ha nekem olyan IC kell ami nincs bent, akkor mit kell csinálni?
Ami nekem kellene az egy LED meghajtó (pl.:ULN2803), MAX232, PIC16F871,
és még LED matrix. Ugye nem kértem lehetetlent?
VB-t már nagyon várom!
|
hétf. okt. 04, 2004 0:31 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
Itt = 3 (+watt ??? )
nem itt = 0
Ha jól számolok
|
szomb. okt. 02, 2004 15:51 |
|
|
gravir
platina tag
|
Pisctart nyákot vagy összerakott égetőt vennék.
gravir kukac freeweb.hu
|
szomb. okt. 02, 2004 15:36 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
watt írta: Sonar-X! Ha jó neked VB-ben, akkor tudok. A PIC-es átalakításban is tudok segíteni.
De mint írtam van egy kis gond a forgó fényújsággal. Ez pedig nem más, mint hogy a PIC együtt forog a LED-ekkel és ez megnehezíti a kapcsolat kiépítését a PC-vel üzem közben. Pedig az lenne a szép, ha menet közben lehetne új karaktereket felnyomni. Álló helyzetben csatlakozóval simán lehet majd változtatni a tartalmat, de ez nem valami elegáns. Szóval vagy egy csúszóérintkezõs kapcsolatot kellene kitalálni, vag optósat, de az optós nagyon nehéz!! Esetleg rfPIC-el is lehetne valamit kezdeni(a legjobb megoldás lenne), de azzal még én sem próbálkoztam eddig. Szerintem elsõ körben az álló feltöltés a legjobb választás, aztán majd jöhet a módosítás.
Nem ez nem olyan forgó!!!!! Asszem nagoyn félre értettél/félremagyaráztam. Van X db ledmatrix sorba egymás mellett és azon megy a szöveg. Mint egy digitális faliujság! Vagy nem is tudom hogyan mondjam.
MPlab van, VB nincs honnan lehet szerezni?
És itt is tárgyalhatjuk 1
|
szomb. okt. 02, 2004 1:36 |
|
|
Laposelemer
ezüst tag
|
Persze-persze elõbb mûködjön, utána lehet finomítani.
Szerintem is itt tárgyaljuk meg a VB-t.
És én nem tudok telepíteni, mert nics VB-m.
|
pén. okt. 01, 2004 21:13 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Laposelemer!
Idézet: A forgási sebességnek állandónak kell lennie
Nem is olyan biztos!
Ha nagyon jól fog működni a fényújság, akár elforog-akár nem, majd akkor kibővítjük a progit egy hall-os fordulatszám érzékelővel, ami majd szinkronizálja a kijelzést a fordulathoz. Akkor majd akár direkt is lehet forgatni! De ez a jövő zenéje..
Sonar-X! Hogy álsz a nyers próbadarabbal?
|
pén. okt. 01, 2004 10:55 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Arra(sem) nem kaptam még választ, hogy a VB megvan e nektek, vagy meg lesz-e?
|
pén. okt. 01, 2004 10:49 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Itt = 1
nem itt = 0
|
pén. okt. 01, 2004 10:45 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
Feltétlenül ITT történjen a VB megtárgyalása! Én is szeretem
|
pén. okt. 01, 2004 9:04 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Laposelemer!
Idézet: Watt: Ez a VB-s dolog engem is érdekelne!
No problem!
Ha tudsz(tudtok) VB6-ot telepíteni, akkor tudok progirészeket, (akár progit küldeni (még nincs ilyen készen, ne essetek nekem!!!)).
Sonar-X nem progit kért, hanem segítséget, mert gondolom nem akar mások tollával ékeskedni a tanára előtt, amit nagyon is helyesnek tartok!
Szóval én úgy gondoltam, hogy meg lehet ezt tanulni. Én is magam tanultam meg kb. 1-2 hónap alatt az alapokat. Az első VB progim a WPB_F18_001 volt. Igaz, hogy programozni már régebben progizok, de a VB egy kicsit más a könyvtárelemei miatt.
Azt meg kéne szavazni, hogy a VB progi tárgyalását itt tegyük e meg. Szóval ez PIC közeli program lesz az igaz, de nem kimondottan PIC programozás. Na mit mondtok?!
|
pén. okt. 01, 2004 5:01 |
|
|
Laposelemer
ezüst tag
|
Halihó!
Szerintem a mûködés közbeni adatcsere nem olyan nehéz.
Infrásat kell csinálni. A Szg. soros portjáról az adatot egy infra adóval (legegyszerûbben ir led + valamekkora frekis moduláció).
A vevõ oldalon meg használhatsz pl. tsop 17xx, 18xx ir vevõt és azt közvetlenül az usart bemenetére kötheted.
Szerintem a nehézség az amikor az egész dolog felpörög és a pic elindul, akkor a te általad kirajzolt dolgok teteje és a valóságbani teteje egybe essenek. Remélem ez utóbbi érthetõ volt. + A forgási sebességnek állandónak kell lennie, mert ha nem akkor valamerre el fog mászni a felirat még akkor is ha állónak kellene lennie
Én is akartam (akarok) ilyet csinálni. Már meg van tekerve egy venti forgórésze, meg a nyák is kész van csak össze kellene építeni õket + kiegyensúlyozás + progizás.
Egyébként ilyen cuccokat lehet találni dögivel ha "propeller clock"-ra rákerestek.
Watt:
Ez a VB-s dolog engem is érdekelne!
|
csüt. szept. 30, 2004 17:49 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Sonar-X!
Van lehetőséged VB6-ot telepíteni? Van MPLAB-od? Ha igen akkor kezdjünk neki!
Először építsd meg a fényújságot az eredeti leírás alapján. Ha ez megvan akkor fogunk a PIC programon módosítani és addig a VB-ben is tudsz haladni.
|
csüt. szept. 30, 2004 5:45 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Sonar-X!
Ha jó neked VB-ben, akkor tudok. A PIC-es átalakításban is tudok segíteni.
De mint írtam van egy kis gond a forgó fényújsággal. Ez pedig nem más, mint hogy a PIC együtt forog a LED-ekkel és ez megnehezíti a kapcsolat kiépítését a PC-vel üzem közben. Pedig az lenne a szép, ha menet közben lehetne új karaktereket felnyomni.
Álló helyzetben csatlakozóval simán lehet majd változtatni a tartalmat, de ez nem valami elegáns.
Szóval vagy egy csúszóérintkezős kapcsolatot kellene kitalálni, vag optósat, de az optós nagyon nehéz!! Esetleg rfPIC-el is lehetne valamit kezdeni(a legjobb megoldás lenne), de azzal még én sem próbálkoztam eddig.
Szerintem első körben az álló feltöltés a legjobb választás, aztán majd jöhet a módosítás.
|
csüt. szept. 30, 2004 5:22 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
helló watt!
igen ez egy forgó fényújság.
van kapcsolás is csak kicsit kusza (ezért kellett a design prof)
Jó megnézem mennyire tudom átalakítani a progit.(nem vagyok még profi a pic-ben csak tanulgatom)
A soros port progiban tudsz segíteni?
Nem igazán tudom hogyan álljak neki
@cs_gaborka:
Kösz a szivességed! Letöltetni letudom. Csak linkek kellenek mert azt nem mondthatom az öcsémnek hogy ird be googleba ezt meg ezt és ami jön azokat szedd le. Amugy kösz szépen
üdv sonar
|
szer. szept. 29, 2004 23:46 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
Sonar-X írta: Többieknek please linket adjatok mert egy modemem van meg a kapcsolat is nagyon gyenge Ha össze tudsz gyűjteni megfelelő mennyiségű anyagot, amelyekre szükséged volna, és megadod a címeket, ha gondolod tudok segíteni abban, hogy letöltöm és CD-n elküldöm Neked.
|
szer. szept. 29, 2004 20:04 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Sonar-X!
No megnéztem az asm-t. Ez nem egy forgó fényújság? Láttam régebben valami hasonlót. Van erről valami kapcsolásod is?
Nem gond bevinni új karaktereket a memóriába a 0x40-es RAM területtől fogva 12(13?)db-ot. Csak ki kell egészíteni a megszakítás rutint az USART megszakításból való kezelésére. Feltöltés közben lehet, hogy a kép torzulni fog, de ha már megvan a feltöltés, onnantól beáll a kép. De lehet, hogy olyan gyorsan történik a betöltés, hogy nem is venni észre.
Persze ezek csak akkor igazak, ha erről a forgós verzióról van szó. Ha igen, akkor van más gond, ami kicsit súlyosabb! De erről majd a válaszod után.......
|
szer. szept. 29, 2004 8:47 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: a soros port progizásához tudnál vmi leirást küldeni? Attól függ, hogy a PIC-hez(azt szúrtam be az előbb), vagy PC-hez, és milyen nyelven. Idézet: A fényújság a picen fut!
Hát ezt jól elkevertem! Nem is értem hogyan gondolhattam fordítva! Na mindegy. Így már lett értelme a dolognak számomra is!
Akkor most az a kérdésem, hogy miben akarod megírni a PC felőli részt? Értessz valamit a VB-hez? Abban nagyon egyszerű(legalább is nekem az jobban fekszik).
A PIC-es USART-os kérdéseidre már némileg válaszoltam korábban. A lényeg, hogy a beszúrt programlistából látható, hogy mit kell beállítani és a többivel nem érdemes foglalkozni, mert azok a normálistól eltérő kezeléshez kellhetnek. Én nem foglalkoztam velük, csak sejtéseim vannak.
A PIC progit átnézem, remélem tudok kihámozni belőle valamit!
|
szer. szept. 29, 2004 5:03 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
a soros port progizásához tudnál vmi leirást küldeni?
|
szer. szept. 29, 2004 1:12 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
A fényújság a picen fut! olyan ami a kirakatokba van tudod?
vannak hozzá szép kis LED mátrixok.
Többieknek please linket adjatok mert egy modemem van meg a kapcsolat is nagyon gyenge és nem igen tudok keresgélni!kész gyötrelem 1 órába telik mire megnézem a mailjeim meg két három oldalt letöltök közbe
Nos van egy madarász féle könyvem de abban az usartot nem tárgyalják.
Szóval a pdf-bõl bogarászom ki ami kell. Ott egész hosszan tárgyalják
az usartot.
kérdés:
Az RCSTA regiszterben az 5. bit az SREN. amit nem tudok értelmezni,
hogy mire való. az van oda irva, hogy SREN: Single Receive Enable bit
Asynchronous mode:
Don’t care
Synchronous mode - master:
1 = Enables single receive ????
0 = Disables single receive ???? -->ezeket nem tudom értelmezni
This bit is cleared after reception is complete.
Synchronous mode - slave:
Don’t care
valamint a 4. bit CREN: Continuous Receive Enable bit
Asynchronous mode:
1 = Enables continuous receive
0 = Disables continuous receive
Synchronous mode:
1 = Enables continuous receive until enable bit CREN is cleared (CREN overrides SREN)
bit 3 ADDEN: Address Detect Enable bit
Asynchronous mode 9-bit (RX9 = 1):
1 = Enables address detection, enables interrupt and load of the receive buffer when
RSR<8> is set
0 = Disables address detection, all bytes are received, and ninth bit can be used as parity bit
bit 2 FERR: Framing Error bit
1 = Framing error (can be updated by reading RCREG register and receive next valid byte)
0 = No framing error
bit 1 OERR: Overrun Error bit
1 = Overrun error (can be cleared by clearing bit CREN)
Vmint irtam egy doksit amit lefordítottam, légyszi nézd át.
http://sonar-elektro.uw.hu/usart.zip
Nos még egy olyan kérdésem lenne, hogy a soros portot te milyen nyelven
tudod programozni? Én az lpt portot pascalban már programoztam, de
csak egyszerü dolgokat csináltam, mint pl futófény.
Szóval ehhez kérnék még segítséget
Ugye usart ból nekem csak az aszinkron rész kell, mert ha jól tudom a
soros port is aszinkron.
elõre is köszönöm a segítségeket!
Ha ez összejön egy rakat sörre a vendégeim vagytok!
|
szer. szept. 29, 2004 1:05 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
EW162G0GR(YMY) 2*16 karakteres zöld háttérvilágítással. Már 3000 alatt van az ára.
De más hd44780 alapú LCD is jó.
Ezek vezérlésére van progi is(igaz elég nehéz lenne kihámoznom, de tudok segíteni), csak a körítést kell megírni. Ez az boardcomputer bennem is motoszkál egy ideje. (beszél, riaszt(telefonon), motort vezérel, mér stb.) lehetőségek végtelenek.
|
kedd szept. 28, 2004 12:52 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
arnd írta: Persze ha valakinek ez egy az egyben megvan pl 3310-es kijelzővel azt sem utasítanám vissza
Szerintem is LCD-vel csináld, nekem már van három darab, három féle telefon LCD-m, kettő I2C-s egy pedig párhuzamos, bár ezen utóbbinak még nem találom a chip típusát, csak megérzés illetve sejtem mi lehet. Most ezek meghajtásán fáradozom.
|
kedd szept. 28, 2004 11:46 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Hola!
Szeretnék építeni egy központi műszert a gépjárművembe (board_computer )
Alapvetően egy BCD vezérléses LED kijelzőt kellene meghajtani 5-6 digittel.
1. DVM (4,5 digit) áram, fesz, hőmérséklet stb mérés, ez már meg van.
2. Impulzus számláló, lehetőleg két vagy több memóriával, KM számláló napi/tankolás/munka/stb tárolókkal.
3. Óra
4. Esetleg egy frekimérő KM/h nak de ez annyira nem fontos meg ráadásul ilyen elég sűrűn található a googliban
Tudom, hogy ez egy PIC-ben megoldva lenne nagyvonalú de a LED villogtatáson nem bírtam túljutni (KnightRider rulez).
Tehát ha valakinek van óra illetve többmemóriás lehetőleg egymástól függetlenül törölhető impulzus számláló megoldása BCD kijelzéssel az ne kíméljen.
Persze ha valakinek ez egy az egyben megvan pl 3310-es kijelzővel azt sem utasítanám vissza
|
kedd szept. 28, 2004 11:28 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Na akkor egy kicsit konkrétabban. Itt egy programrész 18F1320-ra. 16F-eknél csak a kofiguráció változik.
Kód: LIST P=18F1320, F=INHX32 #include <P18F1320.INC>
; __CONFIG _CONFIG1L Nem használt regiszter ;__CONFIG _CONFIG1H, b'10000010' ; HS Osc __CONFIG _CONFIG1H, b'00001000' ; INTERNAL RC OSC __CONFIG _CONFIG2L, b'00001111' __CONFIG _CONFIG2H, b'00011110' ; WDT OFF ; __CONFIG _CONFIG3L, Nem használt regiszter __CONFIG _CONFIG3H, b'10000000' ; MCRLE ON, RA5 INPUT BIT ENABLED __CONFIG _CONFIG4L, b'10000001' ; STACK FULL -RESET ; __CONFIG _CONFIG4H, Nem használt regiszter __CONFIG _CONFIG5L, b'00000011' ; CODE PROTECT OFF __CONFIG _CONFIG5H, b'11000000' ; EEPROM, BOOTBLOCK PROTECT OFF __CONFIG _CONFIG6L, b'00000011' ; WRITE PROTECT OFF __CONFIG _CONFIG6H, b'11100000' ; EEPROM WRITE, BOOT WRITE, CONF REG WRITE PROTECT OFF __CONFIG _CONFIG7L, b'00000011' ; TABLE READ PROTECTION OFF __CONFIG _CONFIG7H, b'01000000' ; BOOT READ PROTECT OFF
;***ID Location Define
__IDLOCS _IDLOC0, 'Ü' __IDLOCS _IDLOC1, 'D' __IDLOCS _IDLOC2, 'V' __IDLOCS _IDLOC3, '!' __IDLOCS _IDLOC4, 'W' __IDLOCS _IDLOC5, 'A' __IDLOCS _IDLOC6, 'T' __IDLOCS _IDLOC7, 'T'
#DEFINE orajel D'8000000' #DEFINE BAUD(X) ((orajel/X)/D'64')-1 ; X-BE JÖN A BAUD RATE KÍVÁNT ÉRTÉKE #DEFINE INI_TXSTA B'00100000' ; 8-BITES ASZINKRON ÁTVITEL #DEFINE INI_RCSTA B'10010000' ; 8-BITES SOROS VÉTEL
CBLOCK 0X20 ; 20h ; VÁLTOZÓ DEKLARÁLÁS BSZÁMLÁL ASZÁMLÁL SZÁM_B SZÁM_A E_VÁR_I BUFFER SZÁMLÁL ENDC ;........................................
ORG 0X0020
CALL INI_SERIAL
IROGEP CALL GETBYTE ; A BEOLVASOTT KARAKTER W-BE KERÜL CALL PUTBYTE ; KARAKTER VISSZAKÜLDÉSE GOTO IROGEP ; AMÍG NEM ÉRKEZIK KARAKTER VÁR INI_SERIAL CLRF PIE1 CLRF INTCON MOVLW B'01111011' MOVWF OSCCON ; Belső OSC 8MHz, Nincs freki hangolás, CLRF SPBRGH ; BAUD RATE BEÁLLÍTÁSA!! MOVLW BAUD(D'2400') MOVWF SPBRG MOVLW B'01010000' ; NEM auto baud rate MOVWF BAUDCTL MOVLW 0x0FF MOVWF ADCON1 ; PORT A, B DIGITÁLLIS I/O MOVLW B'11101100' ; minden bemenet MOVWF TRISA ; PORTA BEÁLLÍTÁSA MOVLW B'11111111' ; PORTB BIT BEMENET MOVWF TRISB ; PORTB BEÁLLÍTÁSA!! CLRF PORTB MOVLW INI_TXSTA MOVWF TXSTA MOVLW INI_RCSTA MOVWF RCSTA ; VÉTEL ENGEDÉLY, MÓD RETURN GETBYTE BTFSS PIR1,RCIF ; VÉTEL MEGSZAKÍTÁS FLAG BIT (HA A VÉTEL TELJES, A BIT = TRUE) GOTO GETBYTE MOVF RCREG,W MOVWF BUFFER ; VETT BÁJT ELTÁROLÁSA RETURN
PUTBYTE BTFSS PIR1,TXIF ; KÜLDÉS KÉSZ JELZŐ BIT (HA KÉSZ, A BIT = TRUE) GOTO PUTBYTE
MOVF BUFFER,W MOVWF TXREG RETURN
|
kedd szept. 28, 2004 4:51 |
|
|
_optikus_
arany tag
|
Nem azert mondom de az usart max232 dolog nem egy nagy varazslas (meg usrat nelkul sem). Raadasul van egy magyar konyv konya urtol amiben meg rutinok is voltak hozza, de a neten is rengeteg ilyen fejlesztes van igy gyakorlatilag csak ollozni kell (azt mar nem is mondom hogy pl. az ldr-key max232 ic es kulso tap nelkuli es muxik...).
Multkorjaban en is nullarol indultam neki egy 16f87x+max-al es eleg hamar mukodove pofoztam (en a picbol olvasok de a protokoll miatt a pc is kuld adatokat, es muxik).
Szintugy a belso eprom iras/olvasas sem egy nagy ugy, a konya konyvbol ez is ollozhato, en irtam ket rutint egy irot es egy olvasot ami a w-ben kapott adatot berakja a megadott eprom memoria cimbe vagy onnan a w-be. Igy tok univerzalisan muxik csak az eprom irasat kell lehetoseg szerint minimalizalni.
Persze mindezekhez azert nemileg utana kell olvasni (pl. ott a datasheet sok okos dolog van benne, meg az an-ek, meg a googli, stb).
|
hétf. szept. 27, 2004 11:33 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Sonar-X!
Most egy kicsit képavarban vagyok! Az a képuság progi az most a PC-n fut és a PIC-ből akarsz betüket felvinni a PC-re, vagy PIC-es progi a képujság és PC-ről akarod táplálni karakterekkel? (Valami miatt eddig nekem a PC-s képújságprogi, PIC ből táplálva karakterekkel jött le!)
Az USART-ra fogok példákat beszúrni, de minden anyagom otthon van, ezért csak holnap(ha el nem felejtem). Előzetesként annyit, hogy az asszinkron 8 bites mód ami érdekes. A többivel nem érdemes foglalkozni sem.
Ha a puffer megtelik egy bit jelzi és megszakítást is generálhat. Ilyenkor ki kell olvasni, törölni a flag--et és várni a következő karaktert. A pdf-ekben le van írva, hogy hogyan kell a baud rate-et beállítani. Nem nagy ügy.
PC-n VisualBasic-ben tudok valamicskét progizni. Nem nehéz a soros portot kezelni benne, van rá egy osztály (MsComm).
|
hétf. szept. 27, 2004 5:49 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Sonar-X írta: A lapod nem elérhető watt!
Vettem észre ma reggel! A PrimMappa beadta a kulcsot??) Mikor a megelelő ajánlást tettem akkor még jó volt.
|
hétf. szept. 27, 2004 5:15 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
helló Watt!
Nos van egy madarász féle könyvem de abban az usartot nem tárgyalják.
Szóval a pdf-bõl bogarászom ki ami kell. Ott egész hosszan tárgyalják
az usartot.
kérdés:
Az RCSTA regiszterben az 5. bit az SREN. amit nem tudok értelmezni,
hogy mire való. az van oda irva, hogy SREN: Single Receive Enable bit
Asynchronous mode:
Don’t care
Synchronous mode - master:
1 = Enables single receive ????
0 = Disables single receive ???? -->ezeket nem tudom értelmezni
This bit is cleared after reception is complete.
Synchronous mode - slave:
Don’t care
valamint a 4. bit CREN: Continuous Receive Enable bit
Asynchronous mode:
1 = Enables continuous receive
Synchronous mode:
1 = Enables continuous receive until enable bit CREN is cleared (CREN overrides SREN)
bit 3 ADDEN: Address Detect Enable bit
Asynchronous mode 9-bit (RX9 = 1):
1 = Enables address detection, enables interrupt and load of the receive buffer when
RSR<8> is set
0 = Disables address detection, all bytes are received, and ninth bit can be used as parity bit
bit 2 FERR: Framing Error bit
1 = Framing error (can be updated by reading RCREG register and receive next valid byte)
0 = No framing error
bit 1 OERR: Overrun Error bit
1 = Overrun error (can be cleared by clearing bit CREN)
Nos még egy olyan kérdésem lenne, hogy a soros portot te milyen nyelven
tudod programozni? Én az lpt portot pascalban már programoztam, de
csak egyszerü dolgokat csináltam, mint pl futófény.
Szóval ehhez kérnék még segítséget
Ugye usart ból nekem csak az aszinkron rész kell, mert ha jól tudom a
soros port is aszinkron.
elõre is köszönöm a segítségedet!
Ha ez összejön egy rakat sörre a vendégem vagy!
|
hétf. szept. 27, 2004 0:08 |
|
|
Kaninjo
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 848 Tartózkodási hely: Fejér megye
|
Re: PIC 12 F 675 használt már valaki ?
HiMen írta: Sziasztok! rfPic12F675F-I/SS és a hozzá tartozó rfRXD0420-I/LQ -t programoznék. Volna valakinek leírása (kapcs.rajza) égetőhöz illetve letöltő programja.
Eddig csk Basic Stamp-et programoztam, ahoz pedig 4 madzag kellett amit jól bedugtam a soros portra és egy egyszerű, ingyenes fejlesztő program. Szóval eddig ebben élek . Szomorítsatok el... Mi kell ahoz, hogy ezt a két PIC-et programozzam?
Hello!
A PIC12F675-öt programozhatod a JDM programozóval, szoftvernek pedig az IC-Prog-ot ajánlanám.
Ha jól rudom, a 'vevő részét' nem kell felprogramozni, csak be kell állítani a kívánt frekvenciára (típustól függ) és az alkalmazott modulációra.
Innentől már csak egy másik eszközre kell csatlakoztatni a kimenetét (pl. egy másik PIC-re), ami feldolgozza a vett adatokat. Ha szeretnél pl. USART-on kommunikálni két PIC között, nem kell feltétlenül a 12F675-be megírnod a programot, rákötheted egy másik vezérlő USART kimenetét az 'adó' bemenetére. A vevő kimenetét pedig a 'fogadó eszköz' USART bemenetére.
Mindenesetre nézd át a doksikat. Ott megtalálod melyik eszköz milyen frekvenci-tartományban üzemel, alapkapcsolásokat találsz stb...
Szvsz programot assembly nyelven a legcélszerűbb megírni. Én teljesen a 0-ról indulva alig 2-3 hónap tanulgatás után összehoztam egy velosens. MIDI billentyűzetet .
Sok sikert!
Üdv.:Kaninjo
|
szomb. szept. 25, 2004 10:08 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
A lapod nem elérhetõ watt!
|
pén. szept. 24, 2004 23:37 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
hELLÓ wATT!
itt vagyok csak egy kis betegség ledöndött.De már itt vagyok
Olvasgattam a 18Fxxx és xxxx topicot.
Elgondolkoztam kicsit a visszafejtésrõl.
Nos elmondom mire jutottam.
Annyi fix hogy az elsõ sor az megadja milyen típusú PIC re iródott
a progi. include "p16f870.inc" ---> :020000040000FA
Meg az END kódja ez --> :00000001FF
éS az elején definiált regiszterek nem jelennek meg a hex fileban.
A többi kód hogy mit jelent arra még nem igazán jöttem rá.
Sejtéseim vannak, de addig nem akarok mondani semmit amíg rá nem jöttem
hogy is vannak a dolgok. Egy órácskát elszórakoztam vele és eddig ennyire jöttem rá.
Más köszi, hogy segítesz mellékelem a progit: http://sonar-elektro.uw.hu/feny.zip mplabban assambly ben van irva
Azzal tisztában vagyok hogy sok C elfogyna
csaka példát néztem arra!
Ha esetleg van valami okos kis doksid ilyen pic és pc közötti kapcsolatrol
azt szivesen veszem,mert az usart az még picit sötét folt . max 232-t ismerem építettem már telefonhoz vele kábelt
üdv sonar
|
pén. szept. 24, 2004 23:26 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Most Te tüntél el Sonar-X?
Továbbra is érdekelne, hogy a progi milyen nyelven íródott és hogy jelent e neked valami gondot a kettővel előtti MAX-os illesztés és az USART! Vagy már nem akarsz valami felemelőt alkotni?
|
csüt. szept. 23, 2004 5:20 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: (nem tud vki vmi progit amivel xp alatt is tudok kapcsolási rajzokat készíteni?, de ugy hogy le is tudjam tölteni esetleg)
Elvileg itt találsz egyet. (DesignWorksProf_4.1Demo 4 részben).
http://mappa.prim.hu/WattMEP/
|
kedd szept. 21, 2004 5:42 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Sonar-X!
Szerintem 16F-el, vagy 18F-el kéne próbálkozni első körben. A C-sekből néhányat elfogyasztanál mire működne! (De lehet, hogy csak a példát találtad a C-re? Attól még az ajánlat áll!)
Nos az USART-al minden egyszerű. A megfelelő beállítások után a PIC simán kommunikál a PC-vel. Szükséges még egy MAX232 is, ami illeszti az 5V-os jeleket a +-18V -ossal. Persze soha nem lesz +-18V(ez a szabvány), de +-12V körül is simán működik, amit a MAX csinál(mellesleg erre találták ki ).
A bonyolultabb résznek a meglévő progi átalakítását tartom, mert a PIC által átküldött karaktereket(számokat) be kell tudnia tölteni a megfelelő helyre, gondolom a memóriába, vagy esetleg fájlba(ez a programtól függ). Ha ezt meg tudod oldani, akkor a PIC rész nem gond. Igaz a PIC-ből csak előre bevitt karaktereket tudsz áttölteni a PC-re, hacsak nem illesztesz egy billentyűzetet hozzá. Hogy ennek milyen gyakorlati haszna van, azt gondolom ne firtassam
ui: milyen nyelven íródott a progi?
|
kedd szept. 21, 2004 5:34 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
Üdv Watt!
Nem teljesen én irtam, de értem a progit. Felteszem vhova és letöltheted.
Ha meglesz a kapcsolás is vmi normálisabb formában akkor azt is.
(nem tud vki vmi progit amivel xp alatt is tudok kapcsolási rajzokat
készíteni?, de ugy hogy le is tudjam tölteni esetleg)
Ha segítesz nekem megoldani ezt a gondot Én komolyan mondom leborulok
elötted!!!! Imába foglalom a neved..... meg minden.
Mert a suliba kellene megcsinálnom, de mivel magánuton végzem a tanul
mányaimat, meg a tanárral aki tartja nagyon nem komáljuk egymást!
Szal ha ezt odadughatnám az orra alá, hogy egye meg a sárga irigység,
akkor hatalmasat nõne a jólmegtépázott egóm!
Nos akkor mi is kell hogy komunikáljon a PIC meg a PC?
Találtam egy pdf-et a következõ címmel:
RS-232 Autobaud for the PIC16C5X Devices így elsõ ránézésre ez hasznos
lehet a továbbiakban. Vagy USART kell.
Na asszem ebbe a soros kommunikációba kicsit bele kell merülnöm.
elõre is kösz
|
kedd szept. 21, 2004 0:04 |
|
|
HiMen
arany tag
|
PIC 12 F 675 használt már valaki ?
Sziasztok!
rfPic12F675F-I/SS és a hozzá tartozó rfRXD0420-I/LQ -t programoznék. Volna valakinek leírása (kapcs.rajza) égetőhöz illetve letöltő programja.
Eddig csk Basic Stamp-et programoztam, ahoz pedig 4 madzag kellett amit jól bedugtam a soros portra és egy egyszerű, ingyenes fejlesztő program. Szóval eddig ebben élek . Szomorítsatok el... Mi kell ahoz, hogy ezt a két PIC-et programozzam?
|
szer. szept. 15, 2004 10:56 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
A debugger arra való, hogy miután beégettük a progit a PIC-be, ki is tudjuk próbálni akár lépésenként. Ezzel titokzatos hibákra hamarabb lehet fényt deríteni.
A fényújság progid nehezebb ügy. Egyrészt nem is értem, hogy miért akarod az új szöveget soros porton keresztül bevinni, mikor a bevitel legegyszerűbb módja a billentyűzet. Másrészt, ha még is ragaszkodnál ehhez, bele kell tudni nyúlni a fényújság progiba, hacsak nincsen felkészítve soros portról történő adatfogadásra. A PIC-PC kapcsolattal nincs különösebb gond, de ez a programmódosítás csak nagy szerencsével realizálható, hacsak nem Te írtad a progit.
|
kedd szept. 14, 2004 8:44 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
Helló Megint Én !
A mostani hobbyelektronikában v rádiótechnikában láttam egy ICD debugger
kapcsolást. Elolvastam a cikket és azt irta az urbán, hogy vmit szimulálni
lehet vele, lépésenként, bõvebben a Microchip oldalán. Nos vki
feltudna homályosítani, hogy mire is való ez a kapcsolás pontosan?
Esetleg egy linket tudna vki ahonnan lelehetne tölteni a pdf-jét
(szegény modemesnek meg kell gondolni mire is pazarolja a félelmetes
19,6kbit/s es csúcssebességû matávos telefonvonalat)
Más
Egy olyan kérdésem lenne még, hogy: van nékem egy fényújság progim,
és azt szeretném megoldani, hogy a kiírt szöveget tudjam változtatni.
És az új szöveget a számítógép soros portján keresztül adjam be neki.
Erre van vmi ötletetek?
Esetleg vki csinált már ilyet hogy PIC és PC közötti komunikáció?
Elõre is kösz minden építõ jellegû infót
|
hétf. szept. 13, 2004 0:30 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Szerintem érdemes ezekből venni. Ja és új égetőt is érdemes csinálni. Nem nagy ügy, egy nap kész!
|
pén. szept. 10, 2004 5:22 |
|
|
qx537
ezüst tag
|
Hohó!
Most találtam a http://www.chipcad.hu/-n az árlistában a "Modulok > EDT LCD modulok > Alfanumerikus LCD modulok " között még pár fincsinek kinéző LCD modult, szintén kellemes áron...
Üdv.: Malac
|
szer. szept. 08, 2004 9:43 |
|
|
qx537
ezüst tag
|
Üdv!
watt!
Köszi a bíztatás! Lehet, hogy belekezdek. Az persze kissé visszafogja az amúgy sem nagy lendületet, hogy új égetőt kell készíteni...
Egyébként az olcsó 2x16-os LCD, amirő írtam:
http://www.soselectronic.hu/www/app/index.php
Egész korrekt árakat látok (a legolcsóbb 1200 Ft)...
Vajon ezekből érdemes lehet rendelni?
|
szer. szept. 08, 2004 9:31 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Malac!
Szerintem a nagyobb 18F tesók semmivel nem bonyolultabbak, csak több periféria van bennük. Az eeprom részét egyrészt nagyon ritkán kell programozni, de ha még is, akkor vannak erre megírt rutinok, még a doksiban is. Nagyon könnyű programozni őket, mert nem kell a lapokkal bíbelődni. Nézegesd a doksikat és dobjál fel pár kérdést ha valalmi nem világos.
Az LCD igen jó áron van. Én hasonlókat még 4500Ft körül vettem.
|
szer. szept. 08, 2004 5:08 |
|
|
qx537
ezüst tag
|
Sziasztok!
watt!
Sejtettem, hogy szabiról lehet szó...
Méghogy nem henyéltem?! Dehogynem...
Sajnos...
Na, a lényeg az, hogy azért valamennyit haladtam.
Erősen gondolkodom azon, hogy át kéne térni a 16F84-ről valami 18F-re a sok pozitív tulajdonsága miatt, de megnéztem egy 18F-es adatlapot és elszörnyedtem.
Még a 16F84-nek is vannak - számomra - igen sötét területei, nemhogy a 18F-eknek...
Úgy vélem, hogy először az alapnak számító 16F84-et kellene jobban megismernem (pl. megszakításkezelés, eeprom írás/olvasás, belső számláló, WDT...), aztán mehet az okosabb család. Viszont az indirekt címzést már tudom alkalmazni!
Ha valamikor áttérek, akkor nem kizárt, hogy az általad fejlesztett software-t fogom használni!
Pilot26!
Nem feltétlenül értetted jól. Igaz, hogy a billentyűzettel is volt gondom, de az előző hozzászólásban leírtam, hogy azt sikerült megoldani (időzítési gond volt, úgy látszik a CD4512-nek még az 1 MHz-es órajel is sok 3 V-on...). De azért köszi a belinkelt áramköröket, elég korrektnek tűnnek. Főleg a 64 gombot kezelő változat. Hmm!
Jelenleg a billentyűzetem 8 gombos, 3 vezetéken keresztül kömmunikál a PIC-cel. Párhuzamos bemenetű soros kimenetű shift regiszter a lelke. Elég süti. Az meg külön jó benne, hogy gyakorlatilag végtelen számú gomb lenyomását le lehet vele kezelni (persze újabb IC-k kellenek), és a vezetékek száma nem növekszik ettől... A másik faja tulajdonsága a jelenlegi billentyűzetnek az az, hogy egyszerre az összes gombot le lehet nyomni és erről értesül a kontroller is...
Azon is gondolkodom, hogy rendelni kéne LCD kijelzőt. Láttam vmi elektronikai oldalon 2000 Ft alatt 2x16 karakteres alfanumerikus kijelzőt. Van rajta RAM, és kontroller is, de eddig 4-5 rugó körül volt az ára az ilyesmiknek asszem. Ja, és ez ennyiért háttérvilágításos...
|
kedd szept. 07, 2004 19:51 |
|
|
HiMen
arany tag
|
Sziasztok!
rfPic12F675F-I/SS és a hozzá tartozó rfRXD0420-I/LQ -t programoznék. Volna valakinek leírása (kapcs.rajza) égetőhöz illetve letöltő programja.
|
kedd szept. 07, 2004 15:01 |
|
|
Pilot26
vas-tag
|
|
kedd szept. 07, 2004 14:52 |
|
|