|
Szerző |
Üzenet |
S. M.
arany tag
|
cs_gaborka írta: Igen, nekem is van HD44780-as (2*16) kijelzőm, de mint már itt vagy máshol (?) írtam, szétbontottam egy-két mobil telefont, mielőtt a kukában landoltak volna, és ezekben az LCD I2C-n kommunikál. Ericsson GH688: 3*12 karakteres (5*8 matrix) Nokia 3210: 96*48 matrix
Biztos? Mert pl. a 3310-es Nokiában egy PCD8544 ic végzi a megjelenítést, és ott a szavány i2c mellett (SCLK, SDA) van még 3 vezeték: SCE, D/C és RESET. Úgyhogy ehhez már 5 drót kell. Ha érdekel valakit: http://www.semiconductors.philips.com/a ... 8544_1.pdf
|
kedd okt. 12, 2004 11:30 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Sonar-X!
Na megérkezett már a VB? A rajzzal is csinálj valamit légyszi, mert nem jön le!
|
kedd okt. 12, 2004 10:18 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Idézet: pic16f877 eepromja hányszor írható
A 16F-eknek:
1000szer írható a flash (ez elég kevés, főleg ha tanulja valaki)
100ezerszer az eeprom
A 18F-eknek:
10ezer és 100ezer között a flash
100ezer és 1millió között az eeprom
A tipikus értékeknél a nagyobbak állnak. A kisebb értékek a minimumot jelentik.
Megjegyzem, hogy mindez benne van a doksikban részletesen, hőmérsékleti adatokkal. Ezeket le lehet tölteni a www.microchip.com -ról.
|
kedd okt. 12, 2004 5:21 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: USART<->I2C rajzod esetleg volna?
Fogsz egy 16F873 vagy egy 18F2220-at vagy egy olyan PIC-et amiben van USART és MSSP modul is. Kell még egy MAX232 IC is amit a gyári pdf szerint építsz meg. A megfelelő lábakat értelemszerűen bekötöd.
A PIC-re kell egy program, ami az USART-on bejött bájtot kitolja az I2C-re és fordítva is megteszi mindezt. Ennyi.
Ez a mobil kijelzős I2C-s dolog elég érdekes. Van címe is az LCD-nek? Több dolgot is lehet tőle kezelni a vonalon, vagy rátelepszik?
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára .watt kedd okt. 12, 2004 10:11-kor.
|
kedd okt. 12, 2004 5:08 |
|
|
alvo
ezüst tag
|
16f877
Pic ügyben nagyon kezdő vagyok, de szeretném tudni hogy a pic16f877 eepromja hányszor írható (lényegesen eltérő-e a külső hozzákapcsolható pl. 24c02 -höz képest
|
hétf. okt. 11, 2004 21:10 |
|
|
lacam
arany tag
|
Úgytűnik "életre kelt"!
(még nem próbáltam, de a ledek égnek, az üres PIC-et érzi...)
Most hogy megvan az eszköz, belevetem magam a sürüjébe
Persze az alapoktól kell kezdenem, de ezzel szeretek "szöszmötölni"...
Köszönöm szépen!!!
Üdv.: Lacam
|
hétf. okt. 11, 2004 16:19 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
Igen, nekem is van HD44780-as (2*16) kijelzőm, de mint már itt vagy máshol (?) írtam, szétbontottam egy-két mobil telefont, mielőtt a kukában landoltak volna, és ezekben az LCD I2C-n kommunikál.
Ericsson GH688: 3*12 karakteres (5*8 matrix)
Nokia 3210: 96*48 matrix
Amiért az (esetleges) felhasználásuk mellett döntöttem, aról nem is beszélve hogy ingyen megvannak, mint már szintén írtam, pl. egy Z80-as video vezérlőt szeretnék PIC-el kiváltani, amely jelenleg tartalmaz idő stb. kijelzésére 4 db 7 szegmenses kijelzőt, ami "megeszik" 7+4 portot, egy 16F628-asnál ez nem a legjobb. I2C-nél két vezetéken (porton) meg lehetne oldani a kijelzést, a többlet lehetőségekről nem is beszélve.
USART<->I2C rajzod esetleg volna?
Köszönettel
|
hétf. okt. 11, 2004 13:21 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
I2C LCD? Én eddig ilyet nem láttam(ettől még lehet!). Amiket használok mind egyedi bekötésű és hd44780 ic van bennük.
A printer porton keresztül amúgy mindegyik vezérelhető. Csak az XP-s(NT) környezetet kell kicsit megregulázni egy io.dll nevű fájl használatával, hogy hagyja az LP-t közvetlenül progizni. Ha sok I2C-s alkatrészt(LCD, LM75 stb.) akarsz használni, akkor érdemesebb egy PIC-el(pl. 16F873, 18F2220) USART<->I2C konvertert építeni és akkor VB-ből sec perc a progizás. Csak a soros portra kell kivinni az adatot, a többit a PIC lefordítja.
|
hétf. okt. 11, 2004 12:21 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
Például a bontott LCD-ket könnyebben próbálgathatnám, nem kellene minden változtatás után törölni/égetni, ráadásul Basicből gyorsabban és egyszerűbben tehetném meg. Na mindegy, lehet az általam belinkelt PIC+GH688 assembly elvét követve megpróbálom Basicben mondjuk parallel porton keresztül.
|
hétf. okt. 11, 2004 11:54 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Sajnos nekem nincs.
Mit akarsz PC-ről I2C-n keresztül kezelni?
|
hétf. okt. 11, 2004 11:44 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
A VB-hez kapcsolódóan szeretném megkérdezni, nincs-e esetleg valakinek kész I2C rutin gyűjteménye, csak hogy ne kelljen az írásával bíbelődnöm
|
hétf. okt. 11, 2004 11:08 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
lacam!
Kicsit elkeseríted az embert néha, de kibírjuk!
Szóval eddig néhányszor el lett mondva, hogy a három égető lényegében ugyanaz. Mindhárom megy az oshon progival, az én progimmal és a ICproggal is.
Tehát ne szedd szét.
Viszont a tápellátáshoz szükséged lesz egy 5V-ra és egy 13V-ra. Ennyi.
|
hétf. okt. 11, 2004 8:30 |
|
|
lacam
arany tag
|
Köszi szépen.
Viszont megint McKavarodtam.
Mivel egy ideig nemtudtam mit csinálni (a fent említett infó hiányában ) átnyálaztam az Oshon rajzot. Kiderült hogy (1-2 kivétellel) még az alkatrész vásárlást is megúszhatom, mivel szinte mindent találtam itthon is, és mert mondtátok, hogy nincs nagy kölünbség, ezért belekezdtem abba . Már csak a tranzisztorok hiányoznak, és kész is. (próbanyákon)
Szétszedjem?
És még egy lényeges infó kimaradt ezzel kapcsolatban. Ezt csak az Oshon féle software-rel tudom működtetni? (jókor kérdem igaz? )
u.i.: ez a "Bojan Dobaj" féle égető nem a P16Pro? (egy ideig én is "szemeztem" ezzel is...) Ez?
|
hétf. okt. 11, 2004 6:52 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
arnd!
Valahol meg lehet nézni az égetőd rajzát? A táp IC mennyibe került?
Köszi!
|
hétf. okt. 11, 2004 5:42 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
sonar-X
Sajnos nekem egy oldal nyílik fel...... Idézet: A progi is már alakul! szal belekezdhetsz a VB-be majd behozom a lemaradásom
Annyira nem hajt minket senki, és most Te vagy akivel szinkronba kell lennem, hogy minden jól menjen, mivel sok megoldás a lehetőségeidtől fog függni.
A futófény milyen állapotban van? (arra mindenképpen szükség lesz!)
|
hétf. okt. 11, 2004 5:38 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
lacam!
off
Idézet: Még 1 kérés (bocsánat hogy megint ): Ugye most hülyéskedsz?! Ez a fórum a kérdésekért van. ON Idézet: nem derül ki, hogy a panelról a parallel port melyik tűjérere mi megy...
A panelról közvetlenül "talán nem", de ha a rajzot megnézed, láthatod, hogy a printer csati összes lába a 7406 IC-re megy, kivéve a test (fel van számozva az IC és a Printer csati is). Ebből nem nehéz visszakeresni, hogy a panelről hova kell kötni a szalagkábelt.
Megjegyzem, hogy a játékport hiányában az USB port 5V-tja is megfelel. Esetleg külső 5V-ról (akár a céláramkör 5V-járól) is működik. Az első próbákat mindenképpen külső tápról (laposelemről is lehet) és PIC nélkül ajánlatos megtenni, mert a PC azért kényes egy zárlatra a tápoldalon. Egy multiméter mindenképpen kell a tápfeszek beállításához. A printer port elkötése esetén, ha-csak véletlenül nem kötünk rá valami tápfeszt, akkor nem lesz baj, csak nem fog működni!
|
hétf. okt. 11, 2004 5:31 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
Üdv!
watt itt a rajz Kapcsolási rajz
Még nincs teljesen befejezve. De egy pöttyet megizzadtam vele!
A progi is már alakul!
szal belekezdhetsz a VB-be majd behozom a lemaradásom
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sonar-X csüt. okt. 21, 2004 0:16-kor.
|
vas. okt. 10, 2004 0:26 |
|
|
lacam
arany tag
|
Köszi szépen, de a gondom, hogy a PCB-ből (watt packjában sem találtam) nem derül ki, hogy a panelról a parallel port melyik tűjérere mi megy...
Vagy csak nem nyitottam ki jobban a szemem??? De télleg nem találom
(biztosra szeretnék menni, [volt már egy alaplap cserém] ugyhogy jó lenne nem tönkretenni az integrált LPT-t)
|
pén. okt. 08, 2004 7:35 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
|
pén. okt. 08, 2004 6:59 |
|
|
lacam
arany tag
|
watt írta: Idézet: Nincs meg véletlenül txt-ben az alkatrész lista? Sajnos nincs. Nem is gondoltam erre, de most, hogy mondod lehet, hogy lesz. Hozzáteszem, hogy ez nem egy alkatrésztemető! Amúgy igen, printer portos és ha eddig nem derült ki, gyakorlatilag azonos az oshonnal a magja, csak kicsit finomítva lett. A két áramkör funkcionálisan azonos. Mindkettő működik mindkét programmal(oshon és WPB_F18_2.01)
Köszi szépen. (bár ha nagy gond, nem kell ám az a lista, kibogarászom!!)
Még 1 kérés (bocsánat hogy megint ):
Meg tudnád mondani (lehet hogy csak nem találtam meg) a lábkiosztást? Mit, hova a nyomtató csatlakozón? [a hétvégén meg is csinálnám, csak ez itt még egy homályos pont számomra]
Esetleg 1 kép róla. (vizuális tipus vok' )
Nem nyúzom tovább az idegeidet (tényleg bocsánat a sok kér(d)ésért!)
Köszönöm szépen!
|
csüt. okt. 07, 2004 16:33 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Égetőhöz még annyit tennék hozzá, hogy a "Bojan Dobaj" féle égető is azonos az Oshon/watt féle égetővel, én is ilyet használok de nekem kapcsolós tápja van 5V/13V-5V, és egy USB csatival kap táplálást, az egész egy DSUB 25/25-ös csati házban van elhelyezve (próbanyákra) nagyon kompakt kis darab. Persze nekem csak a programozó lábak jönnek ki egy szalagkábel csatira mert szinte kizárólag SMD PIC-eket "égetek" amik már a kész áramkörben vannak.
16-os PIC-ekhez én inkább az IC-Progot használom mint az Oshon progit (ProPIC2 hardwer, invertált DATA_IN/OUT, és CLOCK, beállítással), viszont a 18-as PIC-ekre nem teljesen jó mivel az eeprom területet nem jól kezeli, viszont watt progija nagyszerűen működik
|
csüt. okt. 07, 2004 14:11 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: összehasonlítottam és mégsem találtam meg, hogy mit böktem el?
Hányszor, de hányszor volt velem ilyen!
|
csüt. okt. 07, 2004 12:56 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: Nincs meg véletlenül txt-ben az alkatrész lista?
Sajnos nincs. Nem is gondoltam erre, de most, hogy mondod lehet, hogy lesz. Hozzáteszem, hogy ez nem egy alkatrésztemető!
Amúgy igen, printer portos és ha eddig nem derült ki, gyakorlatilag azonos az oshonnal a magja, csak kicsit finomítva lett. A két áramkör funkcionálisan azonos. Mindkettő működik mindkét programmal(oshon és WPB_F18_2.01)
|
csüt. okt. 07, 2004 12:29 |
|
|
lacam
arany tag
|
Akkor Watt-é is nyomtatóporti és ua. tudja mint ami az Oshon weboldalon van?
Rendben, azthiszem nekiugrok ennek. (ha azt mondjátok hogy ez jobb)
Ja mégvalami. Nincs meg véletlenül txt-ben az alkatrész lista? (Nem találtam meg. A pack-ot szedtem le)
Protelból is ki lehetne olvasgatni, de van rá esély, hogy már ott elbaxok valamit.
Köszi szépen
|
csüt. okt. 07, 2004 11:35 |
|
|
dekszter
ezüst tag
|
Köszi Watt!
Teljesen világos, hogy miért nem bökte ki a szemem?? Úgy látszik tegnap este nagyon fáradt voltam, márcsak azért is, mert az IC pdf-jét is előszedtem, abban is megnéztem (ahol persze jól van ), összehasonlítottam és mégsem találtam meg, hogy mit böktem el?
üdv.
watt írta: Én így szoktam: Kód: MOVWF AKKU_TEMP ; W REGISZTER ELTAROLASA MOVFF STATUS, STATUS_TEMP ; STATUS REG TAROLASA MOVFF BSR, BSR_TEMP ; BSR REG TAROLASA
ide jön a megszakítás rész
MOVFF BSR_TEMP, BSR MOVF AKKU_TEMP, W MOVFF STATUS_TEMP,STATUS ; MENTETT REGISZTEREK VISSZAALLITASA RETFIE
|
csüt. okt. 07, 2004 10:23 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: lacam írta: Megtaláltam. Most megint filózhatok melyiket.... Gyakorlatilag a kettő megegyezik, a különbség a tápellátásban van, remélem watt nem harap meg amiért ilyent írok
Én is mindig ezt mondtam!
De komolyra fordítva, a legnagyobb különbség, hogy ehhez nem kell tápegység, mert a PC 5V-ját használom fel tápnak. Még van néhány kis eltérés, ami azért szerintem fontos!
|
csüt. okt. 07, 2004 9:34 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
lacam írta: Megtaláltam. Most megint filózhatok melyiket.... Gyakorlatilag a kettő megegyezik, a különbség a tápellátásban van, remélem watt nem harap meg amiért ilyent írok
|
csüt. okt. 07, 2004 9:31 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Én így szoktam:
Kód: MOVWF AKKU_TEMP ; W REGISZTER ELTAROLASA MOVFF STATUS, STATUS_TEMP ; STATUS REG TAROLASA MOVFF BSR, BSR_TEMP ; BSR REG TAROLASA
ide jön a megszakítás rész
MOVFF BSR_TEMP, BSR MOVF AKKU_TEMP, W MOVFF STATUS_TEMP,STATUS ; MENTETT REGISZTEREK VISSZAALLITASA RETFIE
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára .watt csüt. okt. 07, 2004 9:32-kor.
|
csüt. okt. 07, 2004 9:31 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: MOVWF STATUS, STATUS_TEMP_H
Csak azt, hogy MOWFF kéne ide!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára .watt csüt. okt. 07, 2004 9:31-kor.
|
csüt. okt. 07, 2004 9:26 |
|
|
dekszter
ezüst tag
|
Sziasztok,
Én is foglalkozgatok PIC-kel, de eddig csak a 12-es és 16-os sorozatokat kínoztam, viszont most bele szeretnék mélyülni a 18-asok lelkivilágába is. De mindjárt az elején el is akadtam. Van az alábbi progi, és van vele egy kis problemám. Az alábbi részletben >> megjelölt sorokra a fordító "Argument out of range. Least significant bits used." hibaüzenetet dob. Ha a változók deklarálásánál pl. STATUS_TEMP_H és a BSR_TEMP_H változóim sorrendjét megcserélem, akkor a hibaüzenet annál a sornál jön, ahol a későbbi változót felhasználom (ebben az esetben a ** megjelölt sorban). Meg tudja valaki mondani, hogy mit rontottam el?
köszi
LIST P=18F2220
#INCLUDE <P18F2220.INC>
errorlevel -302,-305
CBLOCK 0
W_TEMP_H
STATUS_TEMP_H
BSR_TEMP_H
W_TEMP_L
BSR_TEMP_L
STATUS_TEMP_L
ENDC
ORG 0X000
MOVLW B'01111111'
MOVWF OSCCON
GOTO PROGRAM_START
ORG 0x008
GOTO HighINT
ORG 0x018
GOTO LowINT
HighINT
MOVWF W_TEMP_H
**MOVWF STATUS, STATUS_TEMP_H
>>MOVWF BSR, BSR_TEMP_H
NOP
MOVFF BSR_TEMP_H, BSR
MOVF W_TEMP_H, W
MOVFF STATUS_TEMP_H, STATUS
Return
LowINT
MOVWF W_TEMP_L
>>MOVWF STATUS, STATUS_TEMP_L
>>MOVWF BSR, BSR_TEMP_L
NOP
MOVFF BSR_TEMP_L, BSR
MOVF W_TEMP_L, W
MOVFF STATUS_TEMP_L, STATUS
Return
PROGRAM_START
|
csüt. okt. 07, 2004 8:44 |
|
|
lacam
arany tag
|
cs_gaborka írta: Laposelemer & Sonar-X: Na ne tököljünk má, majd inkább figyelek meg hasonló kifogások. Szándékosan húúúzzátok az időt mailre címeket, oszt lehet várni a postást lacam: watt vagy az Oshon féle, elsőre indul sikerélmény miegymás, olvass egy kicsit vissza, mindent megtalálsz, ha nem szerintem nyugodtan kérdezhetsz.
Megtaláltam. Most megint filózhatok melyiket....
Köszi szépen.
|
csüt. okt. 07, 2004 8:12 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
Laposelemer & Sonar-X:
Na ne tököljünk má, majd inkább figyelek meg hasonló kifogások. Szándékosan húúúzzátok az időt mailre címeket, oszt lehet várni a postást
lacam:
watt vagy az Oshon féle, elsőre indul sikerélmény miegymás, olvass egy kicsit vissza, mindent megtalálsz, ha nem szerintem nyugodtan kérdezhetsz.
|
csüt. okt. 07, 2004 6:45 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
cs_gaborka írta: Idézet: Ez a könyv nincs fenn a neten valahol? Neked már van VB? 1. Tudtommal nincs, csak a polcomon Körülnéztem a letöltött anyagaim között, sajnos mindegyik angol. De ha valaki esetleg szükségét érzi, természetesen szívesen megosztom. 2. Igen Sonar-X: Szerintem Te is nézz körül pl. a DC-n.
Modemmel
|
csüt. okt. 07, 2004 0:40 |
|
|
Laposelemer
ezüst tag
|
cs_gaborka: a DC-vel nem is próbálkozo, mert modemmel hergelem a netet és gondolom a VB6 az nem 2 mega
Esetleg BUILDER-ben nem próbálhatnánk meg? Azt tudok szerezni.
Ha nem jutok hozzá VB-hez, kezdjétek nélkülem és én csak figyelem a fejleményeket. OK.
|
szer. okt. 06, 2004 17:27 |
|
|
lacam
arany tag
|
Sziasztok
Sikerült összekaparnom netről vagy 7-8 égető NYÁK-ját, de nemtom' melyiket csináljam meg.
Mi alapján válasszak?
(Nagyon kezdő lennék, de hamár csinálok, akkor az működjön is, ahogy kell, minél kevesebb macerával. És lehetőleg sok típust ismerjen)
Tudtok mondani esetleg 1-2 (típus)tippet?
Köszönöm szépen
|
szer. okt. 06, 2004 12:38 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
Laposelemer: Sikerült a "vadászat" ?
|
szer. okt. 06, 2004 11:08 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
cs_gaborka
cool!
Sonar-X ChipCad-d magad!
|
szer. okt. 06, 2004 9:55 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
Idézet: Ez a könyv nincs fenn a neten valahol? Neked már van VB? 1. Tudtommal nincs, csak a polcomon Körülnéztem a letöltött anyagaim között, sajnos mindegyik angol. De ha valaki esetleg szükségét érzi, természetesen szívesen megosztom.
2. Igen
Sonar-X: Szerintem Te is nézz körül pl. a DC-n.
|
szer. okt. 06, 2004 9:24 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
cs_gaborka!
Idézet: én nem erőltetem a könyvet
Félreértettél! Én nem azt mondtam, hogy nem kell egy könyv, ha valaki maga is programozni akar kicsit élmélyültebben, hanem azt, hogy a könyv hiánya miatt még bele lehet vágni ebbe a project-be, mert ehhez még nem kell feltétlenül. Ha valakinek megvan az nagyon sokat fog segíteni(nekem is könnyebb lesz ).
Ez a könyv nincs fenn a neten valahol?
Neked már van VB?
Sonar-X!
Várjuk a rajzot! Ezt nem a neten találtad?
|
szer. okt. 06, 2004 5:00 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Ray!
Idézet: A ChipCad-nél a mai árak:
Én is ide járok, de azt is láttad, hogy nincs nekik az alsó kettő?
Elég komoly liftet csináltál, így a paraméterek alapján, gratulálok!
A mindenféle fényekre lehet bővítő portokat is használni, nem beszélve esetleg LCD kijelzőről inkább. Ahhoz nem kell annyi láb, és sokkal több az info.
|
szer. okt. 06, 2004 4:54 |
|
|
Sonar-X
arany tag
|
Nos a kapcs rajz lassan kész lesz!
Viszont VB-t vki dobhatna fel vmilyen ftp-re!
|
szer. okt. 06, 2004 0:13 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
watt írta: Megnyugtatok mindenkit, hogy néhány hozzászólás alatt ki tudlak tanítani Titeket a leglényegesebb kezelési dolgokra. A VB nagyon felhasználó barát. Van egy csomó példa is, amikből jól lehet tanulni. Van valami fejlemény VB ügyben? Mikor kezdjük? Ne tökölődjünk! Nekem megvan a Visual Basic 6 Kék Könyv, hát azért olvasmánynak sem utolsó. Persze példákon keresztül is meg lehet tanulni, illetve el lehet jutni egy szintre ha az elegendő, én nem erőltetem a könyvet
Ami a tökölést illeti, szerintem is "lóra"
Laposelemer:
Ha tudod tedd fel pl. a DC-t ott minden megtalálható
|
kedd okt. 05, 2004 21:38 |
|
|
Laposelemer
ezüst tag
|
Hát nem nagyon tudok hozzájutni VB-hez.
Ezért valaki nem tudna megsegíteni 1-el? Budapesti vagyok.
Az emil cimem elérhetõ itt a fórumon.
Elõre is köszi.
|
kedd okt. 05, 2004 17:41 |
|
|
Ray
arany tag
Csatlakozott: hétf. okt. 04, 2004 13:06 Hozzászólások: 316 Tartózkodási hely: Budakeszi
|
PIC kérdések
Watt!
Hogy megnyugtassalak:
Méretékadó teher 200 kg. a kosárral együtt enyi a névleges teherbítása)
(gyakorlatban a maximum 150 kg )
Csigamotor kimenő nyomatéka 30/perc fordulatnál, 20 cm-es dobnál 250 Nm, ami 25 %-os túlbiztosítás
Egy kötél teherbírása 500 kg (kettőt alkalmazok)
A csigmeghajtású motor 1:40 es áttétel felett önzáró, az alkalmazott csiga áttétele 1:70. Ezenkívül egy mechanikus fékkel is rendelkeztik, ami akkor lép működésbe ha nem kap a motor áramot.
A legfelső és a legalsó túlfutásra ill. túlterhelésre, beszorulásra végálláskapcsolókon keresztűl az egész rendszer áramtalanítva van.
A ChipCad-nél a mai árak:
PIC18F458 1480 - 1750 Ft
PIC18F6410 1260 - 1510 Ft
PIC18F6490 1060-1270 Ft
A 33 láb is szimpatikus, de ez a jövő zenéje még, habár ha elérhető a beégető hozzá az sokat nyom a latba.
Azért gondolkodom ilyen sok láb-ban, mert - igaz a mostani relés lekoppintásáhpoz elég lenne 15-20 láb - az egyébb futó fényeket is ezeken a lábakon keresztül gondoltam lekezelni.
Üdv.
Ray
|
kedd okt. 05, 2004 13:55 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Tényleg jó IC-k, de nem lenne elég 33 i/O pont? pl. a 18F458 is nagyon jó és van egy óriási előnye még, hogy lehet kapni (ellenben a választottakkal) Ja és van hozzá égető is nagyon egyszerű.
A liftről:
Nagy felelőség egy lift működtetése. A tetőről nem kimondottan kellemes a pincébe leesni. Egy gyári lift is túl van biztosítva, de még mechanikailag is (gyorsulásos fékek, stb.). De igazán nem ezzel szeretném elterelni a témát, ezért ezennel befejeztem az aggódást!
|
kedd okt. 05, 2004 12:27 |
|
|
Ray
arany tag
Csatlakozott: hétf. okt. 04, 2004 13:06 Hozzászólások: 316 Tartózkodási hely: Budakeszi
|
PIC kérdések
Watt!
Ezekre gondoltam pl.
Típus Programmemória RAM I/O
PIC18F6410 8192x16bitFLASH 768x8bit 54
PIC18F6490 8192x16bitFLASH 768x8bit 50
A több PIC figyeléssel az a fenntartásom, hogy a figyelendő dolog fizikailag ugyanazon egy hibát jeleníti meg. pl. ha nyitva marad egy ajtó, akárhány PIC is figyeli, a nyitott állapotot jelző valami az csak egy kapcsoló. Hogy minden figyelő PIC-hez külön jeladót tegyek ugyanarra lehetséges hibára, azt túlzásnak tartom + a működési hibák valószínűsége is megnőne.
Különben a lioft 3 megállóvel rendelkezik (Pince-Földszint-Tetőtér)
Üdv.
Ray
|
kedd okt. 05, 2004 10:57 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
A több PIC nagyobb biztonság, ha az egyik a másikat teszteli, ill. ha ketten is figyelnek valamilyen biztonsági szempontból fontos tényezőt. Ha az egyik valami hibát lát, leállíthat bizonyos folyamatokat. Az újbóli tesztelést vagy szervízmódot a liftből is lehet kezdeményezni. A kód valóban bonyolultabb, de a hibázás lehetősége csökken.
De tényleg, milyen magasra visz ez a lift? Lehet, hogy onnan le is lehet ugorni!
Milyen 40-50 lábú IC-kre gondolsz. Mondj egy típust ami neked szimpi, és lehet, hogy az égetőm tudja is kezelni. (Ha nem akkor majd fogja tudni esetleg)
|
kedd okt. 05, 2004 10:43 |
|
|
Ray
arany tag
|
PIC kérdések
cs_gaborka!
Most, hogy utánna néztem a web helynek, látom hogy elírtam a címet.
A helyes cím: http://www.amqrp.org/elmer160/lessons/index.html
Bocs.
Watt!
Az jó hír, hogy a 18F-esek kevésbé bonyolultak. A programozót csak most akarom megrendelni, a web lapja ( http://magiist.free.eplanet.hu/_dwad_/f ... gBasic.htm) szerint csak a 16F-eseket ismeri.
Ezzel csak az a célom, hogy magát a PIC témát megismerjem. Erre szánom a telet. Tavaszra jöhet az új égető felkutatása, amely már a 40-50 lábú cuccokkal is meg tud birkózni.
A lift kiépítés most is rengeteg biztonsági szempont szerint készül. Még nincs teljesen kész, de már működik:elindul, leáll a nyomógombok/végálláskapcsolók jeleinak megfelelően. Holnaptól egy hát szabira megyek, próbálom végső gatyába rázni a ketyerét. (belső világítás, liftkosár megépítése, javító vakolások, takarítás stb.)
Ha egy PIC-be lehet lekezelni az összes elképzelhetó I/O jelet, minek több PIC-el bajlódni, azok működését összehangolnio, külön-külön programozgatni, égetni. Több hibaforrás.
Most az ELMER 13. leckénél tartok a TIMER0 lelkivilágát nyűstölöm. A beégetést átugrottam. Majd ha lesz beégatőm visszatérel ide.
Egyébként kösz a hozzászólást.
Üdv.
Ray
|
kedd okt. 05, 2004 9:04 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
cs_gaborka írta:
Idézet: Azért szerintem nem elegendő csak a VB-t beszerezni, ha valaki "alkotni" is szeretne, egy jó könyv melegen ajánlott, szerintem
Megnyugtatok mindenkit, hogy néhány hozzászólás alatt ki tudlak tanítani Titeket a leglényegesebb kezelési dolgokra. A VB nagyon felhasználó barát. Van egy csomó példa is, amikből jól lehet tanulni.
Van valami fejlemény VB ügyben? Mikor kezdjük? Ne tökölődjünk!
A nem forgó fényújságról rajz(Sonar-X)?
|
kedd okt. 05, 2004 5:21 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Ray!
Az első három pont rendben van.
A 4. pontban is nyugodt lehetsz, mert a 16F-ek bonyolultabbak programozás szempontból, mint a 18F-ek (már-mint az assembler progira gondolok), így nem lesz gond az átállás.
A 18F-ek égetése fizikailag tényleg azonos, de a protokoll nem. Ezért ha a programozó, amit rendeltél ismeri a kérdéses PIC-et, akkor okés, ha nem akkor nem okés.
Ez a lift dolog elég nagy felelősség. Sok biztosítás kellhet szerintem. Lehet, hogy nem csak egy PIC-el kéne megoldani, és egy csomó fizikai reteszt is be kéne építni.
|
kedd okt. 05, 2004 5:08 |
|
|