Szerző |
Üzenet |
youbetcha
vas-tag
|
Funk írta: youbetcha!
Természetesen lehet. Ha tudod a a végfok bemeneti impedanciáját, akkor könnyű dolgod van, de ha nem akkor sincs gond. A tipikusan használt érték 10 kOhm és 100 kOhm között van. 10 kOhm-os(B karakterisztika) potit vegyél!
Üdv, Funkee
Közben én is kerestem a hálón és pont ugyanezt javasolták ( http://www.epanorama.net/circuits/linemixer.html), Ti tudtok valamit Egy plusz kérdés: ha tudom a végfok bemeneti impedanciáját, akkor hogyan kell számoljam a poti pontos értékét?
Üdv,
Youbetcha
|
kedd okt. 12, 2004 20:44 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
youbetcha!
Természetesen lehet. Ha tudod a a végfok bemeneti impedanciáját, akkor könnyű dolgod van, de ha nem akkor sincs gond. A tipikusan használt érték 10 kOhm és 100 kOhm között van.
10 kOhm-os(B karakterisztika) potit vegyél!
Üdv, Funkee
|
kedd okt. 12, 2004 20:35 |
|
|
youbetcha
vas-tag
|
Cortez írta: Én nem igazán értem mit akarsz. Kérlek vázold fel precízebben, hamár egy műszaki fórumon vagyunk... Köszi !
Arról lenne szó, hogy adott egy audio jel, ami egy erősítő line out kimenetéről jön. szeretném egy külön végfokkal külön hangszórón megszólaltatni ezt a jelet. A külön végfokon van egy hangerőszabályzó poti, de én ezt nem tudom használni, mert fizikailag a végfok és a hangerőszabályzás helye nincs egy pontban. Lehet-e egy, a végfok line in bemenete elé kapcsolt potival a hangerőt szabályozni, és ha igen akkor mekkorával érdemes. Remélem, most tisztább voltam
Youbetcha
|
kedd okt. 12, 2004 19:38 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Én nem igazán értem mit akarsz. Kérlek vázold fel precízebben, hamár egy műszaki fórumon vagyunk... Köszi !
|
kedd okt. 12, 2004 19:22 |
|
|
youbetcha
vas-tag
|
hangszint és terhelő impedancia
Sziasztok!
Szeretnék egy line outról jövő sztereó jelet egy 10-15 méteres kábel végé lévő kis végfokkal két kisebb hangszóróra kitenni (kb. 2x15 W). A problémám az, hogy a végfok saját hangerő potméterét nem tudom használni, mert a poti fizikai okok miatt a végfoktól 20-30 centire kell legyen. Ha egy külön potit a bemenet elé kapcsolok, az jó megoldás? Nem változtatja meg az erősítő bemenetét terhelő impedanciát? És mekkora potit érdemes választani?
Üdv,
Youbetcha
|
kedd okt. 12, 2004 19:11 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Nem értem mit lehet ennyit vitázni a tápokról...
Minél nagyobb annál jobb, innentől max lefelé kérdéses, hogy min
mekkora kell, de azt meg az adja meg hogy mire kell, mit akarunk
elérni illetve attól is függ, hogy ki hogy definiálja a tápját.
Mármint 2 600VA-es trafó között is lehet difi, szal ezek után nincs sok
értelme vitázni ezen na...
|
szer. okt. 06, 2004 20:02 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
"Tehát 120w sinusz kivételéhez ennyi táp szükségeltetik (650W) "
nem szabad általánosítani. 300W teljesítményfelvételhez elég egy 300W-350W-os táp!
egy 2*100W/sinus erősítőhöz elég egy 200-300VA-es toroiddal rendelkező táp.
|
szer. okt. 06, 2004 14:39 |
|
|
thegs
arany tag
Csatlakozott: kedd máj. 11, 2004 11:04 Hozzászólások: 358 Tartózkodási hely: Slovakia ;)
|
Szori, hogy nem a témával kapcsolatban szólok, de cseszekszik a SONY MHC RG 40 típusú hifim.
A probléma a köv:
Ha megnyomom a balratekerés gombot << , akkor a balraugrást hajt végre |<< .Ha meg a |<< nyomom, akkor leáll, mintha a mellette levő kockát nyomnám. Ha szétszedem, összerakom,akkor müxik, másnap megint hülyül.
Minden segítségnek örülnék!!!!!!!!!
mail: thegs@freemail.hu
|
szer. okt. 06, 2004 11:01 |
|
|
Fürészoszkár
ezüst tag
|
Nem akkarok vitatkozni csak leirok valamit. Nekem egy Hirane japán high-end-nek mondott végfokom van. 120w sinusz teljestményt tud odalanként külön táppal a tápok teljeitménye 650w.
Tehát 120w sinusz kivételéhez ennyi táp szükségeltetik, még annyit a táprol hogy 150hz-es kapcsi üzemű oldanaként 100000uF kondival már 10w is majd ledobja magárol a B&W 602s2 hangfalakat. Igaz nem mérvadó, de én mindig nézem az erősítő teljesitmény felvételét mert ugye némelyik gyártó erömüvet gyárt, (5*100 irt erölködő 400w ránt be a hálozatrol), ugyebár a legjobb erölkodő hatásfoka is 60% allatt van.
|
szer. okt. 06, 2004 9:58 |
|
|
Cortez
gyémánt tag
|
Sztem nem örülne neki, mert 1 TDA-ra így 2 ohm jutna.
|
szer. okt. 06, 2004 9:10 |
|
|
yozsee
ezüst tag
|
Üdv!
Nem akartam új topicot nyitni, csak annyi lenne a kérdésem, hogy szerintetek mit szólna 2db Tda7294 hídbakötve egy 4ohmos mélynomóhoz? A tápfeszt tudom változtatni.
|
szer. okt. 06, 2004 5:47 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
[quote="szuvi"] djyuri:
Nem a te oldalad a hangtechnikapro.freeweb.hu? [quote]
nem csodálkoznék...
|
kedd okt. 05, 2004 15:29 |
|
|
szuvi
arany tag
Csatlakozott: kedd márc. 30, 2004 19:42 Hozzászólások: 189 Tartózkodási hely: Sistema Solar
|
djyuri:
Nem a te oldalad a hangtechnikapro.freeweb.hu?
Nem reklam, csak kivancsisag.
|
hétf. okt. 04, 2004 22:16 |
|
|
Ach
arany tag
|
djgyuri!abból a pénzből és energiából amit tuningra áldozol,csinálni lehet olyan erősítőt ami alapból tudja,na és sokkal jobban azt,amit egy gyári vacak.Talán ebben is segíteni fog valaki.
Hogy még egy rossz hasonlattal éljek(ach pédabeszédek no.1 11.33 mondom néktek):
Ha rakétát szerelsz egy trabantra,az nem rakéta,hanem trabant rakétával...
|
hétf. okt. 04, 2004 18:13 |
|
|
djyuri
ezüst tag
|
re
Akusztikus szempontból!
Jobb belső hangterelés és máris többnek hallod és méred.
|
hétf. okt. 04, 2004 14:08 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
Hello!
"mert a láda +erősítést ad"
egy hangfal soha nem ad plusz erősítést!!!
sőt, mivel a "hatásfoka" mindössze pár százalék, azt mondhatjuk rá - a te szavaiddal - hogy elég durván "gyengíti a jelet"!!!
|
hétf. okt. 04, 2004 13:41 |
|
|
djyuri
ezüst tag
|
igen
Ez a hanfaldolog ez úgy van ahogy mondod..
Ha van egy nagyon jó akusztikáju ládád,akkor oda bőven elég 10-20 watt is,mert a láda +erősítést ad,mintha csak sima dobozt raknál neki össze..
Adatokat nem mondok mert már itt nincs szavam,de a lényeg a hangszórón múlik először,aztán a láda és a hangváltó,de persze,ha ehhez van egy pompás erősítő is jobb kábelekkel és megfelelő zenével...
Számomra az első kérdésem annak az illetőnek,aki hozzám forul azzal,hogy segítsek neki hangfalat építeni,akkor az az,hogy tartósan milyen zenére szeretné és azt mekkora hangerőn és térben...
Ezután hol szeretné elhelyezni és mivel akarja megpumpálni.
Szinte mindig kijön az,hogy erősítőt is kell utólag vennie ahhoz,amilyen hangzást akar,de persze ha van egy nagyon profi azstalos és sok pénz,akkor öszetudok rakni neki 30-40watt teljesítményfelvétel mellé is korrekt hanghatást..
Gondolom észrevett(ed/e ön) azt,hogy ha pl.: valami szép láda elkészül egy szép pl.: MNC mélynyomóval,akkor hiába a sok számítás,tudás,akkor is meg kell venni azt a pl.: FISHER erősítőt,ami megpumpálja azt és nem elég az Sony,Marantz,quad,Phillips,Pioneer...stb erősítő,ami nem haladja meg a 400watt hálózati fogyasztást....
FÚÚÚ,már nagyon eltértem a témától,SORRY csak imádok szerelni és elszállok a sorokkal....
|
vas. okt. 03, 2004 18:51 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
voicecoil szvsz a következőre gondolt:
a hangfal érzékenysége azt jelenti, hogy 1W hatására 1m távolságban mekkora hangnyomást képes létrehozni. persze létezik más megfogalmazás is, de a lényege azonos.
namármst, ha adott egy X és egy Y érzékenységű ládád, és Y-nak jobb az érz-e, akkor azonos teljesítménnyel (mondjuk 100W) sokkal nagyobb hangnyomást, és ezáltal hangerőt lehet az Y ládával létrehozni.
lehet csinálni olyan **** hangfalat, hogy 150W-al akkora hangerőt produkál, mint egy jó láda 50W-al...
|
szomb. okt. 02, 2004 11:19 |
|
|
djyuri
ezüst tag
|
OK
Asszem itt egy-két embert össze kéne hoznom ebben a fórumban,mert nem gyengén ellentmondtok egymásnak....
Én mielőtt regisztráltam ide átolvastam közel az egyész fórumot az elektrobanés megdöbbenve kellet regisztrálnom magam,hogy a segítségetekkel csorbítsam az itteni hibákat......
Akkor azt mivel tudod megmagyarázni,hogy analóg ampermérővel és voltmérővel mérek ilyeneket és szorzok-osztok amivel kell és ilyen eredményeket kapok és ezt mindenki alátámasztja,akik segítettek ezen tesztek elérésében....Azt nem tűröm el,hogy erre azt mondjátok,hogy mind hűlyék vagyunk.....inkább mond te is azt,ami végül úgy lesz majd,hogy DÖNTETLEN.....
Mert én távlatból bízonyítanit nem tudok,ahogy tesem,majd ha összefutunk az életban valamiko,akkor megértjük egymást....
Amúgy mesélek valamit:
Életem leghangosabb hanfala volt egy 180 centi magas és 100 centi széles és 150 centi mély láda,amit nyolcan építettünk meg és az omega koncert vett meg tőlünk...
A lényeg az,hogy az utcán teszteltük le a kertvárosom mögött és én hamar megtalálta az árkot az út szélén a hanfal segítségével.
Mivel kishíjján 2000 wattos volt a láda így nem bírtam a földön rgadni és egy 38 Hz-es ütem 2-méteres reptetéssel és másfél hónapos halláskárosulással az árokba dobott...
Olyat nyomott rajtam hogy elájutam azzonnal és csak egy óra mulva tértem amgamhoz....De akkor sem arra,hogy már ötven környéki ember csodálta a ládát,hanem a fülem csengése akkora volt,hogy két napig csak altatóval aludtam el...
Aztán csak pletykákat hallotam arról,hogy több ablak is megrepedt 1,5 Km-es körzetben.....
Ez volt 8 éve,utána egy évvel robbantgatni kezdtem,+pirománia stb..
de ennyit rólam
Nem magyarázkodom,mert semmi értelme.
Amit ki akartam hozni ebbő,az az,hogy mindenki elmesélheti a wattjait,de ne erőltesse rá a másikra,ha az nem akarja elhinni azt.....
Én tökétetesen hiszek neked hisz úgy értelmeztem a mondatodból.hogy a lakásban nem tudod maxra föltenni a hangot,hisz sem ablak és sem vakolat és sem hagyományos ajtó nem marad a helyén....
|
szomb. okt. 02, 2004 9:10 |
|
|
voicecoil
ezüst tag
|
DJ Yuri!
Mi az hogy 2*146W halálos? Ennek így semmi értelme!!!
Rakj egymás mellé 2 ládát, egy tölcsért benne egy jó hatásfokú hangszóróval (97-100dB/W/m) és egy mondjuk zárt dobozt gyenge hatásfokú hangszóróval (<90dB). Hajtsd meg őket ugyanakkora teljesítménnyel! A végeredményt ugye nem kell elmondanom? Tehát önmegában az hogy nálam 400W van, nem jelent semmit! A hatásfok legalább ugyanolyan fontos, mint a teljesítmény.
Nálam pl. 600W-nyi teljesítmény van (RMS) és mindegyik láda tölcsér. max hangnyomás mélyben: 130dB, középben 126dB, magasban 127dB.
Ezek nem mért, hanem számolt adatok. Nagy merészség kell hozzá, hogy kitekerd clip-ig!
|
csüt. szept. 30, 2004 20:35 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
Re: Számítási segítség
háj
néhány dologgal nem értek egyet, vagy legalábbis nem értem.
később kifejtem, először megvárnám a "profik" véleményét is.
|
csüt. szept. 30, 2004 19:13 |
|
|
djyuri
ezüst tag
|
Számítási segítség
DJ Yuri vagyok.
ha van egy erősítőd,akkor nézd meg a hátlapját....
pl.: 110/220v 550watt
akkor neked van egy pillanatra 2*110 wattot leadó erősítőd...
persze ha nem túl csicsás(vagyis digitális...stb) vagy nem túláram védett
vagy pici kondik vagy vékony áramkör......
számítás: 550-ből levonom a 25% áfát = 400 és ennek veszem a negyedét = 110 watt és így van sztereó erősítőnél 2*110 watt csúcs teljesítmény....
De darlingtonnál ez más,ott 35 %-ot kell levonni
De az bíztos,hogy ennél többet egy,de akár ezt is az alapállapotban 1 vagyis EGY másodpecrnél tovább nem bírja,mert a trafó nem tudja pótolni és vagy a Puffer kondi nem tuja tárolni....
én ezeket már majdnem száz erősítőn bebizonyítottam közel gyári értékeken.....
Csak annyi,hogy a védelmet feljebb tettem 25-30 %-kal és a biztit kicseréltem pl.: 5A-ről 7-10A re nem a túlzások miatt,hanem ha megfigyelitek azt hogy a 0.75-ös kábelt simán elégettem 135.6 watton,akkor a biztosíték szála karcsúám de nagyon....
És a Puffer kondikat megdupláztam az erősítőben és szükségszerűen a diódahidat is kicseréltem vagy hűtőre tettem....
Persze így már bíztosan elszáll az egész,ha nem nem hűtjük le...
De nagy cuccnál a ventillátorokat nem hallod..
Nekem minden cuccon van belül legalább 3-4 pl.: számítógép ventillátor és ha bulizhatnékom van akkor a tetejükön egy egyirányban léglezárt erősítőtetőn 16*16-os 230 voltos ventillátor.....
Az utcáról azt hiszik hogy pórszívózok,amikor bekapcsolom,de ha szól a zene,akkor semmit nem hallani......
Idén még be akarok építeni egy folyadékhütés rásegítést a cuccokba,hogy a hírtelen pillanat basszust ami akár 160%-os túltelesítést is mutat,hát azt is kibírja károsodás nélkül....
Végfok tunninghoz nem értek teljesen,mert a munkapont beállítás számítás az nem az én asztalom,mert a tanáraim nem értenek hozzá...
Ezt bíztosra tudom mert eddig hat teknikus tanár fuccsolt be nálam....
Amúgy (boccs a kivételek miatt) a Rapperek imádják túlozni az erősítőjük teljesítményét...pl.: hú nekem otthon 400wattom van.....
Elárulom,hogy 26 négyzetméteren kb 2*135wattnál már a földöm rángatódzik ütemre a kiszemelt kísérletinyúl úgyhogy 2*146watt már HALÁLOS.
Nekem 7*7-es szobám van és benne valós teljesítmény szerint külön-külön ennyi watt van:
2* 40 + 2* 36 + 2*14 + 2*15 + 2*16.5 (watt)
és egy hangnyomásmérő műszer szerint 106,7 Db van nálam...
És basszusilag élvezhetőbb és hangosabb.mint egy diszkóbam,de hangsújozom,hogy ez 7*7-es szobában és nem pedig 30*70-es diszkóteremben.......
Én a sikító magasat és a recsegő közepet nem szeretem,így diszkót sem szeretem már,mert nem mingig élvezhető,ahogy csörög a fülemben a sok hallókütyü....
Most ennyi....holnap is jövök....
Szasztok..
|
szer. szept. 29, 2004 23:12 |
|
|
Ach
arany tag
|
tök mindegy,mert ha nem füstöl el neki a végtranyó,vagy inkább az ic,akkor a trafója ég le,mert a tápegység a leggyengébb láncszem ezekben a masinákban.Drága a vas,úgyhogy spórolnak vele.
|
pén. szept. 24, 2004 7:08 |
|
|
Funk
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 1206 Tartózkodási hely: Bp
|
Sztomi!
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a legtöbb gyári végfok valóban nem tudja a névleges teljesítményt, de többet is ki lehet venni belőle nem üzemszerű használattal.
Egy pillanatig könnyedén megcáfolhatsz minket pl úgy, hogy egy sztereo 4 Ohm-os végfokra összesen nem 2 db hangfalat teszel hanem 4 vagy 6 db-ot(mindegyik szól). Hangosabban fog szólni, de csak néhány pillanatig, mert vagy lekapcsol vagy tönkremegy a túlterheléstől a cucc.
Üdv, Funkee
|
hétf. szept. 20, 2004 8:34 |
|
|
Funk
gyémánt tag
|
Sztomi!
Te olyan végfokokat láthattál, amik ugyan összesen 4 kimenettel rendelkeznek, de belül csak 2 fokozat van. A 2 pár kimenettel csak választani tudsz, hogy melyik pár kimenet szóljon. Ezt egy/előlapon található/ gombbal(kezelővel stb) válthatod. Olyan funkciója is lehet egy végfoknak(kapcsolóval váltható ez is), hogy mind a 2 pár hangfalat meg lehet vele szólaltatni, de azt kétféleképpen szokás megoldani: 1. Párhuzamosan kötik a 2 kimenet megfelelő oldalán található hangfalakat(pl sok Teknics). 2. Sorba kötik a megfelelő oldalon található hangfalakat(pl sok Szoni).
Az utóbbi funkcióban, amikor minden kimeneten van jel, akkor is csak 2 db végfok szól, így azt nem tudod tovább variálni. Tehát hiába van az előlapon egy olyan gomb, hogy pl A , B , A+B. Az A+B állásban nem lesz nagyobb a teljesítményed.
Ha azonban a sztereo végfokot monoként szeretnéd hansználni, akkor a fenti írásokban megtalálod a választ, csak jól kell tudni szűrni.
Üdv, Funkee
|
hétf. szept. 20, 2004 8:24 |
|
|
Ach
arany tag
|
50W-ra méretezett erősítő sosem fog neked 100 W-ot leadni,bármit csinálsz vele.Egyszerűen nincs benne nafta.Max tönkremegy.Hacsak nincs benne védelem,vagy nincs véletlenül túlméretezve,amit gyári erősítőnél kétlek.Szerintem az 50 sem jönne ki belőle becsülettel ha vallatnánk.
Ne próbálkozz vele.
|
hétf. szept. 20, 2004 7:16 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
A fekete pontok földpontok, közösek a bal- és jobboldali hangszórókra. Ha monósítod a bemeneteket, akkor a két piros csatlakozóponton mindig azonos feszültség van a földhöz képest, ha sikerült a balansz-potit középre állítanod.
Ha viszont az egyik bemenet elé beteszel egy egységnyi erősítésű invertáló (fázisfordító) fokozatot, akkor a két kimeneti (piros) melegponton szintén ellentétes fázisú, de abszolút értékben megegyező feszültség lesz. A hangszóródat a két piros csatlakozó közé kell kötnöd, és ekkor kétszer akkora feszültséget kap a hangszóród, vagyis négyszer akkora teljesítményt vesz fel az erősítőből, mintha ugyanazt a hangszórót az egyik kimenet és a föld közé kötnéd. De, mint SPafi írta, ez nem mindegyik erősítőnél működik stabilan. Arra is vigyázni kell, hogy nem szabad az erősítőt túlterhelni. Ha oldalanként 4 ohmos hangszórót szabad rákötni, akkor hidalás esetén a hangszóró impedanciája nem lehet kisebb 8 ohmnál. A 2x50 W-os erősítőd a 8 ohmra 100 W-ot fog leadni. Ha csak 4 ohmos hangszóróid vannak, akkor inkább monósítani kell a bemeneteket, és a két kimenetre normálisan rákötni a hangszórókat. Az erősítőd ekkor is összesen 100 W-ot ad le.
|
hétf. szept. 20, 2004 2:39 |
|
|
sztomi
ezüst tag
|
Lehetne ezt mezei nyelven?
Van egy piros meg egy fekete csati az erősítő hátulján. Ugyebár.
Mamármost ha 2*2 kimenetem van, akkor van 8 kábelhely.
Mikor és hogyan lehet ezeket összekötögetni baj nélkül?
Sík nem értek a témához, de ez szerintem láccik.
|
hétf. szept. 20, 2004 1:43 |
|
|
SPafi
a fórum lelke
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 6360 Tartózkodási hely: Budapest
|
Na így nem szabad csinálni! A jelforrás sohasem független a földtől! Legalább egy fázisfordító kell az egyik csatornához, de akkor sem biztos, hogy az erősítő örülni fog neki. Lehet, hogy kapásból begerjed, de ha nem, akkor is könnyebben megy tönkre ilyen üzemben, mint egyébként. Szerintem akkor érdemes ilyennel próbálkozni, ha az erősítő kicsit túl van méretezve, vagy nem gond ha elszáll.
|
vas. szept. 19, 2004 20:02 |
|
|
Deka
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 630 Tartózkodási hely: Kecskemét
|
edl: Szerintem tök mindegy, hogy hanyadik erõsítõs topic. Az érdektelen topic-ok úgy is eltûnnek a süllyesztõben. Ezen teljesen felesleges mérgelõdni!
Üdv: Deka
|
vas. szept. 19, 2004 19:53 |
|
|
edl
gyémánt tag
|
ez hanyadik erősítős topik?
számolja valaki?
üdv!
edl
a hidalást felvázoltam neked, íme: http://edl.atw.hu/hidalas.jpg
remélem nem néztem el semmit
|
szomb. szept. 18, 2004 18:58 |
|
|
gris
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 683 Tartózkodási hely: lehetőleg üvegközelben
|
másfelől nem illik 100W-os falhoz 100W erőlködőt pakolni.
persze az sem mindegy, hogy szinuszos vagy zenei teljesítményről beszélünk.
|
szomb. szept. 18, 2004 13:21 |
|
|
Deka
platina tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 630 Tartózkodási hely: Kecskemét
|
Nem igazán...
Amire szerintem Te gondolsz, az a hídba kötés, de az egészen más!
|
pén. szept. 17, 2004 21:24 |
|
|
sztomi
ezüst tag
|
Erősítős kérdések
Szeretnék venni egy erősítőt a 100 wattos hangfalaimhoz.
A kérdésem az lenne, hogy ha egy 50 wattos 2pár kimenetes
erősítő kimenetét sorba kötöm az 100 watt lesz?
Tudom, hogy 1-2 erősítőt gyárilag meg lehet így bütykölni.
Vagy nem mindegyik bírja ezt?
|
pén. szept. 17, 2004 20:37 |
|
|