|
PIC vezérelt adatgyűjtő és tároló egység
Szerző |
Üzenet |
gabor71
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. márc. 29, 2004 15:24 Hozzászólások: 50 Tartózkodási hely: Budapest
|
Vízszintmérésre esetleg egy helipot, tenegelyén egy 5-10 cm átmérőjű tárcsa, rajta damil, a damil másik végén úszó?
|
csüt. okt. 14, 2004 12:17 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
Ha mar otletelunk, mi lenne ha akusztikusan
begerjesztenenk, es a mero cso lenne az
uregrezonator (vagy ha jobban tetszik orgonasip)?
Csak frekit kellene merni utana.
Vagy egysegugrassal (csattanas) meggerjesztjuk,
es periodus idot merunk.
Egy gond biztosan lenne vele, hogy a hangsebesseg
kemenyen fugg a homerseklettol, de azt lehet
korrigalni mert homersekletet ugyis merunk.
|
csüt. okt. 14, 2004 10:23 |
|
|
steelhand
arany tag
Csatlakozott: csüt. okt. 07, 2004 11:09 Hozzászólások: 125 Tartózkodási hely: purgatorium
|
Benyafuró király dolog!
Amúgy a reed-es megoldást úgy is meg lehetne oldani, hogy egy csőben van a mágnes, aminek a talpához van az úszó ragasztva, tehát nem úszógumis. A csővön kivűl vannak a reed-ek, mondjuk műgyantába öntve, így vízálló lesz. Az egész körűl lenne egy védőcső, ami egyrészt csillapít, másrészt véd a mechanikai sérülésektől. A csillapítás most is megvan, mert a jelenlegi cső talpánál van nehány lyuk amin a víz be és kiáramolhat, és nem hullámzik! Pedig ez egy 200-as Kpvm cső.
De így jobban átgondolva, elég kell lennie az 1 m-es szint mérésnek is. 20 cm-től van a nulla szint és szerintünk nem valószínű, hogy 1,20 m-nél nagyobb víz legyen, ha meg igen, akkor kicseréljük!
|
csüt. okt. 14, 2004 9:59 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
Idézet: Húha ez már kemény méréstechnika.
Bizony ez az!
A mérőcsúcsos ellenállásos megoldás, akkor jó, ha nem képződik lerakórás a vízből. Márpedig a vízből kiválik a vízkő, ami ha nedves, akkor vezet.
A reed-es megoldásnál nem fordulhat elő szorulás, mert az "úszógumi" lötyög. Benne a mágnes legyen erős, mint állat és kész. (lehet kapni nagyon erős mágneseket(Neodimium-vas-bór) . Nem vészes az áruk viszon kéd db olyan 2Ft-os méretű mágnes az asztalon 30cm-rről iránytűt játszik
arnd fejéből ismét kipattant a szikra! Tökéletes megoldás!
Az LM-ekről annyit, hogy ezeket be lehet hitelesíteni egy jó higanyos hőmérővel és programból módosítani a differenciákat. Mindjárt kész lesz a tized pontosságú eszköz. Szerintem még egy LM75 is megtenné! Bemérni egy nap!
Kapacitív szondával tudomásom szerint vezető anyagot nem lehet mérni, csak nem vezetőt (pl. olaj)
Ez az induktív dolog csak álló víznél lenne jó, mert a patak rángatná az úszót. Esetleg egy kis gyűjtő tóban, de 1,5méteres szintkülönbség az sok ám!
Benzines fúró? Nem vagytok kispályások!
|
csüt. okt. 14, 2004 5:25 |
|
|
Laposelemer
ezüst tag
|
Sziasztok!
Mi lenne ha a vízszintmérés kapacitív vagy induktív úton történne?
kapacitív:2 vezetõ között a víz oszlop magassága lenne a dielektrikum és a kapacitás változást kellene mérni.
induktív: a fix tekercstestben egy vasmagot mozgatna a viz és az induktivitást kéne mérni, de ezt lehet bonyolítai differenciál kapcsolású tekercsekkel is, akkor pontosabb lenne.
Húha ez már kemény méréstechnika.
|
szer. okt. 13, 2004 20:15 |
|
|
Otom
ezüst tag
|
Alias írta: Figyu, én ezt is látom ott: Accuracy10°C to 50°C +-0.50°C(max) -10°C to 85°C +-1.0°C(max) 125°C +-1.25°C(max) -25°C to 150°C +-1.5°C(max) Ez azért a tized pontosságot nem üti meg a 0-10°C tartományban...
Jo 0-10C között valoban van 1-2tized benne de sztem ha pl. 4 db-bol elég jo átlag kijön 1 I2C buszon!
|
szer. okt. 13, 2004 18:40 |
|
|
Alias
arany tag
|
Figyu, én ezt is látom ott:
Accuracy
10°C to 50°C +-0.50°C(max)
-10°C to 85°C +-1.0°C(max)
125°C +-1.25°C(max)
-25°C to 150°C +-1.5°C(max)
Ez azért a tized pontosságot nem üti meg a 0-10°C tartományban...
|
szer. okt. 13, 2004 17:53 |
|
|
Otom
ezüst tag
|
Én az LM92-öt használtam az alkalmazásomban!
Ha kell akkor tudok adni pár db-ot ezzel is támogatva a barlangászokat!:)
LM92 ±0.33°C Accurate, 12-Bit + Sign Temperature Sensor and Thermal Window Comparator with Two-Wire Interface
http://cache.national.com/ds/LM/LM92.pdf
|
szer. okt. 13, 2004 17:34 |
|
|
Alias
arany tag
|
steelhand írta: Amúgy ki lehet valahogy zárni ebben a tüskés ötletből a véletlen rövidzárlatot (süllyedő vízszintnél a vízcseppek vagy vízszálak véletlen rövidzárását?
Nos, az én elméletem szerint az érzékelő olyan volna, mint egy U betű. Az U szárai között víztaszító műanyag lap, így a vízszint esése esetén a maradék nedvesség pillanatok alatt leperegne, az U alja pedig átvágva, két vezeték el, itt néznénk a rövidzárat. Ez az U betű lenne gyakorlatilag felpakolva cm-ként egy műanyag rúdra.
Persze, ha pénz nem számít, akkor: www.profimet.hu
Ott pl. a Gefran IK1 magnetosztrikciós zárt, érintésmentes elmozdulásmérő, mérési tartomány 50 - 2000 mm, és nem kell reed-relézni.
|
szer. okt. 13, 2004 16:36 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> Érdekes, pedig úgy emlékszem, hogy beírtam
> az email címemet a profilba
Tenyleg beirtad, de helyette egy mailto ikon jelenik
meg. Hogy mi a fenenek kell igy mindent a hasznalat
rovasara kicsicsazni...
Mail ment. Az LM75 es LM76 lapjat is atkuldhetem ha
kell, csak jo nagyok.
|
szer. okt. 13, 2004 15:48 |
|
|
steelhand
arany tag
Csatlakozott: csüt. okt. 07, 2004 11:09 Hozzászólások: 125 Tartózkodási hely: purgatorium
|
Gafly: mindjárt javítom. Érdekes, pedig úgy emlékszem, hogy beírtam az email címemet a profilba: steelhaand@freemail.hu jöhet az adatlap.
A víz nem fog jégkásásodni. Minden barlang átlagos középhőmérséklete általában megegyezik a terület évi átlagos középhőmérsékletével. Jelen esetben ez 6-8 fok C.
Alias: jó lesz így is. Amúgy ki lehet valahogy zárni ebben a tüskés ötletből a véletlen rövidzárlatot (süllyedő vízszintnél a vízcseppek vagy vízszálak véletlen rövidzárását?
Arnd: nem rossz. Mindnehová pic-et. Lehet, hogy kiveszem a pacemakeremet és átprogramozom? Aztán simán nyomok egy olimpiai rekordot futásban és le sem bukok doppingolásért
Tényleg jó ötlet!, csak vicces kedvemben vagyok.
|
szer. okt. 13, 2004 15:26 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> ( www.steehand.org)
Hianyzik egy "l" betu a linkbol.
A kapcsolat link rosz helyre mutat.
A profilodban nincs e-mail cim.
Akkor most hova kuldjem az LM12 adatlapot?
|
szer. okt. 13, 2004 15:14 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Szerintem (szerintem) ez a reed-relés megoldás jó ötlet de én egy külön PIC-el oldanám meg ami a PVC csőben lenne és csak 4 vezeték jönne ki Táp/I2C. Olcsó megbízható stb...
A vízturbina + autó zselés akku jó ötlet energia ellátásra, persze mindenhol kapcsoló üzemű stabilizátorokat kell használni, drága az energia! Tuti ami ziher azért úgy kellene méretezni az akksit, hogy azért legyen esélye "kibírnia" a teljes üzemidőt.
|
szer. okt. 13, 2004 14:41 |
|
|
Alias
arany tag
|
watt írta: A vízszint mérésre a magas deltaP távadó árak miatt lehet, hogy tényleg az ultrahangos megoldást is fontolgatni kéne. Én is láttam elérhető áron tolatóradart. Csak azt nem tudom, hogy hogyan lehetne belőle adatot kicsalni. Új PIC-es programot írni szerintem nagyon bonyolult lenne. Itt mindenféle időzítéseket jelkiadás, vétel, számolás stb, kellene megoldani, ami nem túl egyszerű. Ha lenne készen, akkor felmerül a pontosság kérdése és az említett adatkinyerés, illesztés gondja.
Sajna nem lelem a tolatóradar pdf-jét, de ha nem lesz meg, a kinyomtatottat beszkennelem, és átküldöm. Érdekel így is???? watt írta: A legkézzelfoghatóbb a reed-es megoldás(majo5813 ötlete)), akárhogy is nézzük! Ha egy műanyag csőbe(PVC lefolyócső 2m) fűznénk a reed-eket akkor azok vízhatlanokká válnak, főleg egy kis műgyantával ha lezárjuk a végét. Kívül egy műanyag "úszógumiban" nagyon erős mágnes úszna. 1cm-es osztás realizálható, legfeljebb egyszerre két reed is be lesz húzva átmeneti állapotban(így esetleg a fele reed is elég lenne!!). Az biztos, hogy pontos és megbízható lenne. De cserébe sok kábel és sok munka az elkészítése. Telepítéskor egyszerűen csak le kell rögzíteni az aljzatra a vízbe és néhány kábellel rögzíteni a felső végét, hogy ne vigye el a víz! A reed mátrixot nem szabadna túl gyorsan lekérdezni, mert a hosszú kábelek biztosan korlátozzák a sávszélességet, de 5-10 perc alatt van erre is idő, nem kell kapkodni! Mit szóltok?
Mi lenne, ha az egyébként jó ötletet kibővítenénk??? Ugyanis a mozgó úszó megszorulhat, esetleg a jégkásás vízben egy ponton megfagyhat.
Ötlet:
A reed-relé alapgondolaton elindulva: Mi lenne, ha a távon 1cm-ként két pici tüske (szenzor) lenne egymás mellett? A víz felett nincs közöttük kontaktus, de a víz rövidre zárja őket. A víz alatti szegmensek mind rövire zártak, a felette lévők mind nyitottak. A zavarok ellen is védett, mert csak azt kell figyelembe venni, ami alatti szegmensek is zártak. Ebben nincs mozgó alkatrész, így a hibaesély kevesebb.
Egyébként a több hónapos zártság miatt célszerű lenne két különböző elvű, független mérést alkalmazni, lévén nincs esély javításra.
|
szer. okt. 13, 2004 14:28 |
|
|
steelhand
arany tag
|
Van a barlangnak szárazpontja nem is egy. Sőt, az egész barlang alapjában véve száraz, csak magas a páratartalom. Ha megnézed a szájtomon ( www.steelhand.org) a képeket, akkor ez ott látható is. A patak egy mederben fut, és a járat kb 2-2.5 m magas. Vízszint ismert
Amúgy benzines fúrval dolgozunk.
A vízoszlopra nekem is tetszik a relés megoldás, csak az azonosítás és a kellő érzékenység kérdéses. De lehet, hogy jutányosan hozzájuthatunk egy db nyomás távadóhoz. Bár ez még néhány telefon kérdése.
LM12 adatlap érintene engem is, legalább okosodok. Végül is mivel egyenlőre ez egy kis költségvetésű ötlet, úgy megelégszünk a szolídabb pontossággal.
Gafly: nem erre az idényre gondoltuk letenni, hanem, jövő tavasszal inditanánk egy főpróbát és meglátnánk, hogy télre összeérik-e a dolog.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára steelhand szer. okt. 13, 2004 15:27-kor.
|
szer. okt. 13, 2004 14:19 |
|
|
.watt
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 3333 Tartózkodási hely: Új nick-em watt (pont nélkül)
|
És azon gondolkodtunk már, hogy hová tennénk az egész készüléket? Van a barlangnak száraz pontja ha jön a víz? Esetleg a plafon? Akkus csavarhúzóval fel lehet fúrni esetleg, ha a környezetet szabad bolygatni egy két lyuk erejéig.
A vízszint mérésre a magas deltaP távadó árak miatt lehet, hogy tényleg az ultrahangos megoldást is fontolgatni kéne. Én is láttam elérhető áron tolatóradart. Csak azt nem tudom, hogy hogyan lehetne belőle adatot kicsalni. Új PIC-es programot írni szerintem nagyon bonyolult lenne. Itt mindenféle időzítéseket jelkiadás, vétel, számolás stb, kellene megoldani, ami nem túl egyszerű. Ha lenne készen, akkor felmerül a pontosság kérdése és az említett adatkinyerés, illesztés gondja.
A legkézzelfoghatóbb a reed-es megoldás(majo5813 ötlete)), akárhogy is nézzük! Ha egy műanyag csőbe(PVC lefolyócső 2m) fűznénk a reed-eket akkor azok vízhatlanokká válnak, főleg egy kis műgyantával ha lezárjuk a végét. Kívül egy műanyag "úszógumiban" nagyon erős mágnes úszna. 1cm-es osztás realizálható, legfeljebb egyszerre két reed is be lesz húzva átmeneti állapotban(így esetleg a fele reed is elég lenne!!). Az biztos, hogy pontos és megbízható lenne. De cserébe sok kábel és sok munka az elkészítése. Telepítéskor egyszerűen csak le kell rögzíteni az aljzatra a vízbe és néhány kábellel rögzíteni a felső végét, hogy ne vigye el a víz!
A reed mátrixot nem szabadna túl gyorsan lekérdezni, mert a hosszú kábelek biztosan korlátozzák a sávszélességet, de 5-10 perc alatt van erre is idő, nem kell kapkodni!
Mit szóltok?
|
szer. okt. 13, 2004 12:26 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> 20cm és 150cm között 130db reed lenne
Jogos, nem gondolkoztam illetve nem olvastam el
eleg alaposan ((
Mentsegemre szolgaljon hogy csak otletelek.
Ilyen uszos egeres mechanikus dolgot meg ugye
csak ne tegyunk le egy barlagba evekre.
Valami mozgo alkatresz nelkulo dolog kellene.
Ultrahangos tavolsagmeresre visszavezetni?
Lehet kapni ujabban ilyen kezi tavolsagmeroket,
esetleg azt valahogy atalakitani/lekoppintani?
LM12-t nem tudom hol lehet kapni, egy eve
foglalkoztatott a dolog. Ha kell adatlapot tudok
rola kuldeni.
|
szer. okt. 13, 2004 12:05 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
LM12-őt nem találtam. Sok digitális hőmérő létezik, de a legjobb is +-0,5°C-os. Ha ettől pontosabb mérés kell, akkor ide megint csak nagyon komoly és ezért drága műszer kéne.
|
szer. okt. 13, 2004 11:06 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: Mert mindegyik kulon labon van peldaul...
Gafly! Ez valóban csak egy példa, de annak is elég gyenge, ha belegondolsz, hogy 20cm és 150cm között 130db reed lenne!
Esetleg mátrixba lehetne őket rendezni(11*12), vagy ellenálláshálózattal analog feszt mérni. Azt hiszem hogy ide mégicsak a nyomásmérés ami alkalmas lenne. Arra fel kell készülni, hogy egy ilyen deltaP távadó fél milla körül mozog.
Ha ezt nézem lehet, hogy a 130 reed olcsóbb megoldás, viszont sokkal macerásabb(bekötözni(23 eres kábel), vízhatlanná tenni, azonosítani stb.)
Ezt az LM12-őt be lehet szerezni?
|
szer. okt. 13, 2004 10:30 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
> És most egy buta kérdés: honnan tudom (a reed rellés
> megoldásnál),hogy az éppen kapcsolt rellé hanyadik cm-en van?
> (akár folyamatos mérésnél, akár T idejû mintavételezésnél?)
Mert mindegyik kulon labon van peldaul...
Homerseklet meresre erdemes meg mas National Semi
IC-ket is megnezni, pl. az LM12 valamivel pontosabb.
Javaslom hogy eloszor csak valami egyszeru kutyut tegyetek
le azzal is valami tapasztalatot lehet szerezni, egy ennyire komplex
cuccot egyszerre meg erre az idenyre ugy sem tudtok elkesziteni.
De legalabb valamivel elobbre lennetek...
|
szer. okt. 13, 2004 8:40 |
|
|
steelhand
arany tag
|
Háj ÓLL!
A vízszintmérésnél a megkívánt pontosság 1 cm, most is ezt tudjuk, elérni a Metrával. Amúgy a legkisebb vízmagasság 20 cm (a duzzasztás miatt), a legnagyobb max 1,5 m-lehet, de inkább 1 méter. Még senki sem látta. Amúgy a képződmények és a meder állapotából is ez látszik. Tehát jónak tűnik az elképzelés.
Hőmérsékletnél inkább a tizedes pontosság a kívánatos (0,1-0,3 fok).
Páratartalmat inkább csak az érdekesség miatt mérnénk, mert még nem beszéltük át, hogy mire tudnánk belőle következtetni. Légáramot meg a páratartalom miatt egyenlőre. A letelepített légáram mérésnek sincs tulajdonképpen sok értelme így. Inkább az lenne az érdekes, hogy merre áramlik mennyi levegő (légtömeg) és annak esetleg mérni az alfarészecske tartalmát, meg mondjuk a porkoncentrációját. Ezt inkább mellőzzük. De ez a légnedvesség és légmozgás tényleg csak hab a tortán. Amúgy van valamennyi, bár igaz hogy kicsi, de kimutatható és szolidan érezhető is. A szélkerekes megoldások, biztosan nem müködnek, mert olyan kicsi az áramlás.
És most egy buta kérdés: honnan tudom (a reed rellés megoldásnál),hogy az éppen kapcsolt rellé hanyadik cm-en van? (akár folyamatos mérésnél, akár T idejű mintavételezésnél?)
|
szer. okt. 13, 2004 8:20 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: Ami zavar, az a +/- 2C pontosság
Igen ebben igazad van. Sajnos 0,5°C a legkisebb lépése is, ami lehet, hogy ide kevés. Érdemes lenne utána nézni valami pontosabb darabnak.
|
szer. okt. 13, 2004 4:48 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: A távadós megoldásoknál, a 4-20mA-es szabványos mérőköröknél a táp 24 V-os, a fogyasztás nem kevés, az akkus, elemes ellátásnál erre gondolni kell.
Nem kell folyamatosan áram alatt lenniük és 18V-ról is működnek. Csak egy kicsi SMPS táp kell nekik. A reed-es megoldás nem hülyeség, ha elegendő a felbontás, amit el lehet érni. Idézet: Turistaként a barlangban én még nem tapasztaltam cúgot
Hát ezért nem jó ide a turbinás, mert az nem elég érzékeny. Itt nem szelet kell mérni.
|
szer. okt. 13, 2004 4:47 |
|
|
majo
arany tag
|
Üdv minden topiktársnak!
A vízszint mérésére lenne egy "fatengelyes" ötletem. Mivel nem ideális az áramlás keresztmetszete, a vízszint függvényében változik, a tömegáram mérés úgy sem lesz pontos, egyszerűbb lenne egy reed relés szintmérés.Nem röhögni ! Egy zárt cső belsejébe sorban kell elhelyezni őket, annyi, amilyen felbontásban akarod mérni a szintet, kívülről egy gyűrűs mágneses úszót kell rászerelni és kész. Villanyfogyasztása nulla, a relék kontaktusait rögtön mikrokontrollerre lehet kötni. Van ilyen gyári kivitelben, csak az pénz. Tudok árat is mondani, ha kell. Mekkora a szintkülönbség, az ár ettől is függ?
A légsebesség mérésére célszerűnek tartom egy kis szélkereket betenni impulzus, vagy egyéb kimenettel. Az áramlás iránya is fontos? Egyébként a légáramlás olyan számottevő, hogy mérni kell? Turistaként a barlangban én még nem tapasztaltam cúgot, gondolom, ahova kell oda csak mászva lehet bejutni.
Pára mérő távadót a Conrad katalógusban láttam régebben, árat, adatokat nem tudok, de a cég nem az olcsóságáról híres.
A távadós megoldásoknál, a 4-20mA-es szabványos mérőköröknél a táp 24 V-os, a fogyasztás nem kevés, az akkus, elemes ellátásnál erre gondolni kell.
Véleményem szerint egyszerű megoldásokra kellene törekedni, kisebb a meghibásodás esélye, kevesebb lehet a delej igény. A mérések pontosságát steelhand tudná megadni, így könnyebben tudnánk ötleteket adni.
Üdv!
|
kedd okt. 12, 2004 20:35 |
|
|
Alias
arany tag
|
watt írta: ... A hőfokmérés ellenállással csak látszólag egyszerű. Viszont egy LM75 már kész és pontos adatokat küld digitálisan I2C-n. Ezért ez sokkal jobb megoldás. Több egység is felfűzhető. ....
Megnéztem az adatlapot, az I2C nagyon jó dolog. Ami zavar, az a +/- 2C pontosság... Ez a megadott szűk sávban nem éppen jó... (Az OMH nem hiszem, hogy hitelesíti a mérőkört... )
|
kedd okt. 12, 2004 15:44 |
|
|
Alias
arany tag
|
watt írta: Hol találtad azt a tolatóradart?
Nos, itt figyel nálam kinyomtatva, és egyenlőre fogalmam sincs, honnan és miben töltöttem le. Az bizonyos, hogy egy technikusi szakdoli, és a szerző Veres István. Asszem pdf-ben találtam valahol, most keresem ezerrel...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Alias kedd okt. 12, 2004 15:58-kor.
|
kedd okt. 12, 2004 15:42 |
|
|
steelhand
arany tag
|
OFF:Amúgy ez az UH-os cuccos elméletben érdekelne. Úgyanis van egy olyan elgondolásom, hogy lehetne-e esetleg szerkeszteni egy olyan barlangos térképező ketyerét ami ily módon müxik:
van 4 doboz: 1,2,3,4-es sz. doboz. Leteszed az 1.sz.-t mondjuk a bejárathoz, a 2.sz.-t annyira, hogy az egyes rálásson a kettesre, a 2.számú lássa a hármast, stb. Elinditsz egy progit (ez a rendszer lehet akár laptop vezérelt is) amely utasítja 1.sz-t, hogy mérje meg az 1-2 közötti távot. Aztán valamilyen hullámhosszúságú (UH?) nyalábbal végig tapogatja a járatot és mondjuk 30 cm-enként mintát vesz, amelyben szerepel a távolság, irányszög és vertikális eltérés szöge, majd ebből előállít egy pont koordinátát amelyhez hozzáadja azt hogy hányas számú műszer mérte. Aztán a pontokból szépen rajzolunk egy rácshálót, aminek a belsejében vagyunk (ugye). Azoknál a pontoknál, ahol már két műszer mérése is jelentkezik, ott megszakitjuk a mintavételt mert összeért a rácspontalagút.
Szerintetek ez kivitelezhető, vagy mindeféleképpen egy 3D-s lézerszkenner kell hozzá? Csak pusztán elméleti síkon.
|
kedd okt. 12, 2004 9:03 |
|
|
steelhand
arany tag
|
Szassztok!
Szerintem Lm75 lesz a hőmérés, nekem is szimpi.
OFF: feltettem a honajlapomra néhány képet a barlangból és a beépített vízszintregisztráloról. Ez egy hechanikus, oraszerkezetes Metra Cseh gyártmányú jószág és aránylag jól müxik, csak az a baja, hogy havonta papirt kell cserélni belé és ezért nem jó.
ON:Amúgy azért van szükség vízoszlopmérésre, mert a vízhozamot szeretnénk pontosan meghatározni. Azaz megvan a vízszint görbénk, és esetenként hitelesített forgoszárnyas vízsebességmérő készülkékkel megmérjük a patak sebességét egy kijelölt mérőszelvényben. minél több ilyen mérés van annál pontosabban lehet a vízhozamgörbét kalibrálni, és a pontos átfolyási értéket meghatározni. Ez a koncentráció mérések miatt fontos.
Ezért az ultrahangos készülék nem lenne rossz, mert létezik ilyen vízhozamot mérő berendezés, amely asz adott szelvényben uh-val nézi a víz sebességét és a szelvény változását, így nagyon pontos értéket ad már hozamra [l/s]. De ez baromi drága.
A lerakodás nem tűnik vészesnek, mert gyors hegyipatakról van szó, aminek aránylag alacsony a Ca-tartalma. Kicsi vízgyűjtő és vulkanikus sapka, vékony mészkőrétegben. Dehát a puding próbája az evés:)
|
kedd okt. 12, 2004 8:48 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Idézet: Ráadásul a nyomástávadók pontosságának (forintosítható) ára van
Árról eddig nem nagyon beszéltünk, de ez így igaz.
Hol találtad azt a tolatóradart?
|
kedd okt. 12, 2004 7:46 |
|
|
Alias
arany tag
|
watt írta: Az ultrahangos ötlet jó, de ki kellene kísérletezni. A vízoszlopnyomás mérése viszont bevállt és tökéletes megoldás. A nyomástávadók nagyon megbízhatóak és pontosak.
Az ultrahang igazán azért jutott eszembe, mert egyes cégek tartályokban így mérnek folyadékszintet. A Neten pedig találtam egy ultrahangos tolatóradart PIC-re építve. Ráadásul a nyomástávadók pontosságának (forintosítható) ára van.
|
kedd okt. 12, 2004 6:46 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
A hőfokmérés ellenállással csak látszólag egyszerű. Viszont egy LM75 már kész és pontos adatokat küld digitálisan I2C-n. Ezért ez sokkal jobb megoldás. Több egység is felfűzhető.
Az ultrahangos ötlet jó, de ki kellene kísérletezni. A vízoszlopnyomás mérése viszont bevállt és tökéletes megoldás. A nyomástávadók nagyon megbízhatóak és pontosak.
A vezetőképesség mérésével és a többi szondás méréssel az a gond, hogy a víz lerakódásokat okoz rajtuk, ami egy idő után gyakorlatilag használhatatlan eredményekhez vezet. Ez lesz a legnagyobb gond.
A patak 10l/sec-es hozama is elég a várható áramfogyasztásra, és gondolom csak kevés ideig ilyen alacsony a hozam. Szóval egy ólom akku töltögetve jó megoldás lehet.
Ez az izzószálas mérés biztos jó, csak szerintem sokat fogaszt. Gyáriakban biztos létezik spéci igen kicsi izzószálas megoldás is, amit lehetne használni.
|
kedd okt. 12, 2004 5:35 |
|
|
Alias
arany tag
|
A vízszint mérésére van ötletem: ultrahangos távolságmérő. Ezt a PIC nagyon könnyen meg tudja valósítani. A hőfok mérésére egy hőfokfüggő ellenállás is jónak tűnik, legalábbis véleményem szerint +30 és -5 tartomány bőven elég, ebben kéne kb. lineárisnak lennie a változásnak.
A vezetőképességgel bajban lennék, nem tudom, milyen tartományról van szó, de mindenképp érdemes lehet valami erősítő+PIC A/D-konverterben gondolkodni.
|
hétf. okt. 11, 2004 16:34 |
|
|
steelhand
arany tag
|
Hogy beindult az élet!
Köszi mindenkinek! Egyre izgalmasabb így a feladat.
cs_gaborka: emai-t megkaptam, válasz ment!
Amúgy a vízes turbina meghajtás nem is rossz ötlet. Egy földalatti hegyi patakocskáról van szó elég nagy eséssel, kb 200 l/s-os nagyvizes hozammal. Csakhogy az a baj, hogy télen ez a hozam igencsak aláeshet azt, hogy mennyivel nem tudjuk, ezért kéne mérni. Augusztusban a Biharban naponta pár óra alatt akár 70-90 mm csapadék is leesik, ami igen nagy vizet tud generálni. Igaz, hogy a vizsgálandó barlangban ez max 300 l/s környéki hozamot jelent, ami a téli időszakban valszeg csak pár 10 l/s. A fene tudja.
Az biztos hogy már van egy módosított Thomson-bukó beépítve, aminek a az alsó átbukási pontja 20 cm magasra lett emelve, azaz a meder ezen részében mindig van víz, ráadásul csillapított is. Úgyhogy az állandó vízborítottság megoldva.
Vezkép, oldott O2 és karbonátkeménységre vannak megfelelő elektródok, még ipari kivitelű szondák is, amelyeknek acél vagy műanyag tokozása van és sokat bírnak. Egyenlőre az ár/használhatóság <fg> beszerzési lehetőség fog dönteni, de mindegyik aránylag keveset eszik és annyira nem is drágák. Egy egyszerűbb kézi vezkép mérő szondástúl műszerestűl (ami csak értéket mutat és van rajta egy on/off kapcsoló) 10 kPénz körűl mozog (ezt egy barátom mondta aki laborban dolgozik).
A vízoszlop mérésére a Dataqua cég http://www.dataqua.hu/hun/termekek/da_pia_125.htm
analóg 4-20 mA-es és 6-36 V-os nyomástávadója igérkezik a legoptimálisabbnak.
Huzatmérésre nekem is az izzószálas megoldás látszik kivitelezhetőnek, az előfeszített (melegen tartott) izzószálnak mérni kell az ellenállását. Na ja. Láttam már ilyen jószágot, fingottál egyett és mutatta, hogy mennyivel.
Páratartalomra még keresni kell valamit.
Watt: köszi a cf card specifikációt, ez nagyon jól hangzik. Már le is töltöttem.
Amúgy estve tervezem, hogy feldobok néhány képet a szájtomra a barlanggal kapcsolatban.
üdv:steel
|
hétf. okt. 11, 2004 15:02 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Az exide akkukról az van írva, hogy 3 hónap után -20 fokban be kell tudni indítani a kocsit. Akkor csak elbír egy adatgyűjtőt. De azért érdeklődni kell a forgalmazónál.
Más: CF kártyák specifikációját feltettem az oldalamra. (lent a WWW gomb) Gondolom ezekkel megoldható a tárolás.
|
hétf. okt. 11, 2004 12:37 |
|
|
arnd
gyémánt tag
|
Talán a zselés autó akksik kibírnak 2-3 hónapot is (a valóban zselés nem a felitatott). Ellenkező esetben csak az elemek maradnak...
Ja és a LI-Ion akksik nagyon nem szeretik a hideget...
|
hétf. okt. 11, 2004 12:26 |
|
|
gabor71
ezüst tag
Csatlakozott: hétf. márc. 29, 2004 15:24 Hozzászólások: 50 Tartózkodási hely: Budapest
|
vezetőképességet, oldott oxigént, karbonátttartalmat aránylag"egyszerűen" lehet mérni, lehet kapni megfelelő elektródokat.
Volt szerencsém kipróbálni barlangos körülmények között ipari vezetőképességmérő műszereket: nem váltak be. Nem bírták a barlangi klímát . Harangelektróddal is próbáltam, de teljesen bevonta a "cseppkő". Vízszint mérésére pedig két, párhuzamos koracél pálcát használtam, de kellett mellé építeni egy egységnyi hosszú (100mm) referencia cellát is, hogy a víz vezetőképességváltozása ne befolyásolja a mérés pontosságát, a két elektródapár egymástól nagyobb távra kell, hogy legyen.
|
hétf. okt. 11, 2004 11:56 |
|
|
.watt
gyémánt tag
|
Hőmérséklet mérését I2C-s IC-vel meg lehet oldani (LM75)
A vízszintre jó a nyomásmérés, de azért valami puffer tavacskát kéne csinálni, hogy ne nagyon ingadozzon a szint a mérőcsőben. A nyomásmérők 4-20mA-t adnak, ezt könnyű mérni ADC-vel.
A vezetőképességet talán két réz, vagy saválló lap között lehetne mérni némi kalibrálás után
Hogy hogyan lehet mérni az oldott O2 tartalmat és karbonátkeménységet, lövésem sincs. Erre szerintem elég drága érzékelők vannak. Mindenképpen valami mA kimenetű, vagy rs232 kimenetű műszer kellene.
A légmozgás érzékelő sem egyszerű kérdés. Talán valami fellógatott nagy felületű könnyű vitorla, aminek a lengéséből lehetne következtetni.
Esetleg egy fűtött szál ellenállásából, ami a légmozgástól függően más, de ez sokat fogyasztana.
Páratartalom mérők léteznek.
A PIC-nek valami kis fogyasztású (pl. 18LF458) jó lehet, egy, vagy két db.
Akkunak elvileg egy 45A/h-s exide autóakku is jó lehet. Ezeknek alig van önkisülésük, és nem kell óvni őket. Hideget is bírják. A nagy kapacitás miatt nem hiszem, hogy lemerülnének.
Van még egy extrém ötletem is az áramellátásra. Ha a patak elég gyors, lehetne vele egy kis dinamót hajtani, és azzal li-ion akkut tölteni. Ez azért bonyolult, mert a töltő elektronikát is ki kell építeni. De azért megoldás lehet.
Első nekifutásból ennyi.
|
hétf. okt. 11, 2004 11:40 |
|
|
fdsamano
gyémánt tag
Csatlakozott: szer. márc. 24, 2004 13:43 Hozzászólások: 2990 Tartózkodási hely: Rákospalota-Kertváros
|
A patakot meg kellene dolgoztatni, egy vízikerékkel hajthatna egy dinamót, ami tölthetné az akkumulátort.
|
hétf. okt. 11, 2004 11:40 |
|
|
gabor71
ezüst tag
|
akkor már inkább a lítium-ion akku...
Elég nagy memóriamodul kellenne ilyen hosszú időre...
|
hétf. okt. 11, 2004 11:27 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
Igen, ezért írtam a távolságot. Gondoltam, ha csak néhány 10m akkor még megoldható lenne, és ha az idő is engedi, néha lehetett volna esetleg ellenőrizni. Így viszont gondolom szükség lesz egy "főpróbára" ami eltarthat fél évig.
Írtam mailt.
|
hétf. okt. 11, 2004 11:24 |
|
|
steelhand
arany tag
|
cs_gaborka:
Nem lenne hűlyeség, csak az a bibi, hogy kb 100 m mély aknarendszer és jó pár száz méter vizszintes szakasz van, tehát nagyon sok vezeték kéne a zmeg nagy ellenállás. De télen még a bejárat sem közelíthető meg, talán a hegyre sem igazán lehet felmenni max motoros szánnal. Mindenképpen helyi áramforrást kell kialskítani. Talán 60 db góliát elem lecipelése nem tragédia. )
|
hétf. okt. 11, 2004 11:02 |
|
|
cs_gaborka
ezüst tag
|
Az jutott eszembe, ha megoldható (a távolság miatt) el lehetne helyezni az aksikat a felszínen is, természetesen elrejtve, és két egységről felváltva (hogy csere közben sem legyen áram kimaradás) üzemelhetne a kütyü.
Persze lehet hülyeség, akkor bocsi.
|
hétf. okt. 11, 2004 10:48 |
|
|
steelhand
arany tag
|
Még igazán azt sem tudom, mostanában lesz időm nézegetni a netet, illetve itt bent a cégnél átnyálazni a katalógusokat.
Vízoszlop méréséhez asszem a Dataqua cég vmely nyomás távadoja lesz.
|
hétf. okt. 11, 2004 10:24 |
|
|
Gafly
gyémánt tag
|
Jo nagy faba vagtad a fejszedet.....
Milyen erzekloket akarsz hasznalni?
|
hétf. okt. 11, 2004 10:11 |
|
|
steelhand
arany tag
|
PIC vezérelt adatgyűjtő és tároló egység
Adva van egy feladat: Van egy barlang és benne egy patak. A barlang átlag hőmérséklete: 6-8 fok celziusz, páratarlatma: 90 %. Kellene mérni a patak vízhőmérsékletét, vízszintjét (vízoszlop magasságát), a víz vezetőképességét, oldott O2 tartalmát és karbonátkeménységét. A könyező levegő hőmérsékletét esetleg páratartalmát és a légmozgás (húzat) sebességét (ami nagyon kicsi). A mérésen túl még ezeket le is kell tárolni az mérés idejével egyűtt, dátumváltáskor természetesen azt is. A mintavétel gyakorisága 10 perc de elképzelhető, hogy sűríteni kell 2-5 percre. A kapot értékek kb 4 helyiértéküek plusz tizedes jel.
A mintavétel vezérlését és tárolását egy mikrovezérlővel gondoltam megoldani. Valszeg valamilyen Pic 18xxx-al. A mintavételnek minimum fél évig mennie kell, mert a barlang november végétől megközelíthetlen és csak április felé nyílik újra meg. A nagymennyiségű adat letárolása külső egységben történne: memoria kártyán vagy vinyon. Talán az elöbbi praktikusabb a kisebb fogyasztása miatt.
Tápellátás: valszeg rézfejű elem vagy Li-ion akksi, nyilván figyelembe kell venni az önkisülést is. Ráadásul még nem néztem utána annak sem, hogy mennyi az áramfelvételük a különféle külső mérőeszközöknek illetve meghajtásuknak.
Első és legfontosabb kérdésem, hogy vajon milyen pic-et érdemes használni. Sajnos csak most jutottam hozzá a Dr. Kónya féle könyvhöz és most mélyedek el a mikrovezérlők lelkivilágában, tehát egyenlőre lővésem sincs a típusaik specifikációiról.
Röviden ennyi lenne.
Minden kritikát szívesen fogadok és várom az észrevételeket.
üdv:steelhand
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára steelhand hétf. okt. 11, 2004 10:14-kor.
|
hétf. okt. 11, 2004 10:01 |
|
|